< svibanj, 2007 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2009 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Listopad 2007 (2)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (5)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (2)
Veljača 2007 (2)
Siječanj 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Something about our blog

Mi smo dva prijatelja (Dax i R4yd3N) koja su odlučila napraviti blog gdje možete naći sve o igrama i konzolama.I pokoju stvar iz naseg zivota !!!

By : dAx and R4yd3N

Linkovi

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Next generation console war

Playstation 3:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Xbox 360:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Nintendo Wii:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Tko će pobijediti?????thumbup

Naš Xfire

R4yd3N:




dAx:




..._|______________ _,,_
../ `---* ¦ * ¦ * ¦ * ¦ * ¦
./_==o ______________|
...),---.(_(__) /
..// () ),----".'
.//___//
'-----'
...HVALA NA POSJETU...

utorak, 22.05.2007.

Xbox 360 Elite rasprodan!

Samo dva dana nakon launcha nova verzija Xbox-a 360 Elite je rasprodana. U Americi je jednostavno planuo, dok u Europi nije baš prevelika potražnja za Elitom, a ništa bolje ne stoji ni Premium.

Američke verzije naručivale su se on-line i samo najnestrpljiviji su došli pred trgovine u ponoć po svoj primjerak. Iako je samo 20$ jeftiniji od PlayStation 3 20GB verzije, Elite je donio ono što su mnogi očekivali.

HDMI (iako 1.2 revizija, a ne 1.3 kao u PS3) uspio je navesti mnoge na kupnju baš Elite verzije, a uz to razlika je i 120GB HDD te HDMI kabel koje Premium verzija nema u paketu, ali se mogu kupiti zasebno.

Iako neki smatraju da Elite nije bio dobar potez Microsofta, broj prodanih konzola daje sasvim drugo mišljenje.



| komentari (7) | print | # |

subota, 19.05.2007.

Halo 3 u prodaji već krajem rujna

Image Hosted by ImageShack.us

Za sve ljubitelje popularne igre Halo, doznaje se igra izlazi u prodaju u rujnu. Halo 3, novi nastavak poznatog serijala izaći će 25. rujna u prodavaonice SAD-a dok u Europu dolazi dan kasnije, javljeno je iz Microsofta.

Datum izlaska na japansko tržište je za sada nepoznat. Ovaj datum je svakako iznenadio mnoge, jer se izlazak nastavka ove popularne igre očekivao tek u studenome.

Microsoft sada polaže sve nade u Halo 3 kako bi njihova igraća konzola Xbox 360 bila prvi izbor gamera širom svijeta za novogodišnje praznike.



| komentari (4) | print | # |

srijeda, 16.05.2007.

Nintendo Wii

Wii je radno ime nove Nintendove konzole koja je nasljednice konzole GameCube. Ovo radno ime je izabrano zbog toga što Nintendo namjerava uvesti nove koncepte koji će po mišljenju Nintenda stvoriti revoluciju i industriji video igara. Na primjer upravljač će znati svoju točnu poziciju u tri dimenzije, što je inovativni koncept u konzolama. Tvrtka Nintendo namjerava pustiti ovu konzolu u prodaju 9. svibnja 2006., i do sada su samo šturi podaci bili upućeni medijima. Prema onome što je dosada rećeno mikroprocesor za Wii izradit će američka tvrtka IBM, dok će kanadska tvrtka ATI Technologies izraditi grafički mikroprocesor. Isto je tako poznato da će konzola imati bežični ethernet Wi-Fi, te USB međuspojnik. Nintendo je također obećao da će nova konzola biti kompatibilna sa GameCube, tako da će Wii moći korisiti već postojeću biblioteku softvera kao i hardverske dodatke za GameCube.

Wii je trenutačno prodan u oko 4 milijuna primjeraka ( siječanj 2007. )

Uz igranje ćete moći i surfati internetom, pregledavati i preslušavati multimedijalne sadržaje, manipulirati fotografijama i koristiti chat programe. U paketu stiže sve ovo – Wii konzola (zasad samo u bijeloj boji) sa postoljem, zahvaljujući kojem konzolu možete postaviti i okomito;

Wii remote, nunchuck i vezica – osnovni komplet upravljača, ujedno i vjerojatno najinovativniji dio ionako potpuno inovativne konzole. Kontroleri su sličniji daljinskim upravljačima, klasični oblik slova "c" napušten je u potpunosti, a novi upravljači imaju sposobnost da emuliraju rekvizit koji igra iziskuje i omogućuju vam pregršt vjerno prenesenih pokreta koji sada mijenjaju puki pritisak na tipke. Tako ćete u bejzbolskim ili teniskim simulacijama zamahivati upravljačem kao pravom palicom odnosno reketom, dirigirati kao dirigentskim štapićem ili pucati kao iz pištolja, pomičući kontroler kako biste nanišanili metu. Naravno, kontroleri su bežični, što vam osigurava potpunu slobodu pokreta i zdravu dozu fizičke aktivnosti. Uz ove napredne opcije, upravljače je i dalje moguće koristiti kao "obične" upravljače, ali velika većina igara moći će se igrati jednom rukom. Nostalgičare će veseliti činjenica da je moguće kupiti i standardni upravljač, a na Wiiju fukcioniraju i stari upravljači za GameCube

Senzorska šipka – potrebna za gorespomenutu detekciju pokreta sa Wii remote.
Adapter, Stereo AV kabel i baterija za upravljač – standardna oprema bez koje je uživanje u čarima Wiija nezamislivo.

Wii Sports – Kolekcija sportskih igara koja dolazi uz konzolu. Tu su arkadne simulacije tenisa, bejzbola, kuglanja, golfa i boksa koje će vam na najbolji način ilustrirati mogućnosti Wiija.



| komentari (1) | print | # |

PlayStation 3

PS3 je do sada najmoćniji sistem koji je izašao ove godine. Vrlo složen sistem koji nuudi veliki užitak u igranju na novoj generaciji konzola, kombinacijom Cell processora i grafičkog RSX procesora dobijamo velike perfomanse te dosta realnije igre od kojih se to i očekuje. PlayStation 3 će moći pokretati veliki izbor starih igara koje su bili veliki hitovi na PSone I PS2!
- PS3 ima ugrađen Giga-bitni LAN što mu daje velike prednosti što se tiče umreženog igranja te igranja na internetu, ima ugrađen Tvrdi Disk (HDD) tj. Poseban prostor na kojem možete snimati igre, filmove, pijesme pa i pojedine programe. Spajanjem na internet će biti moguće downloadati igre te spremati na HDD potom ih bez problemna pokrenuti i uživati, također će se moći spojiti na internet putem Gigabit-nog lana I uživati u mrežnome igranju!

PS3 je opremljen raznim izlazima za TV ekrane različitih veličina I perfomansi. PS3 podržava obični izlaz NTSC/PAL za standardne TV-ekrane, pa sve do High Definition (HD) ekrana velikih rezolucija (1080i / 1080p) ravnih ekrana koje nude veliki doživljaj pri igranju te gledanju filmova. PS3 se odlično uklapa u vaš dnevni boravak jer je njegova razina buke koju proizvodi jednaka razini buke koju ima današnji PSTwo ili mali PS2, što znači da se jedva čuje što PS3 daje prednosti u kućanstvu I igranju bez ometanja.

Sistem:
PS3 je sedma generacija Sony-eve ere konzola u PlayStation seriji. PS3 nije sam među nex-gen konzolama što ga čini konkurencijom nad Microsoftovom Xbox 360 konzolom I Nintedovom Wii konzolom. Ovo je izravan dvoboj nex-gen konzola koja će preuzeti tržište. Nintendova konzola Wii je odmah na početku uzela maha u prodaji zbog nisake cijene, dok je Microsoftova konzola imala vremena skoro godinu dana da se proširi na tržišto što joj je dalo prednosti u borbi između njih troje. PS3 možda ima jači sistem među njima ali je I skuplji što ne donosi radost baš neku među igračima koji znaju cjenit kvalitetu I vrijednost prave konzole, te da se izdvoji par tisuća kuna na konzolu poput PlayStation 3.

PlayStation 3 u europu dolazi 23.3.2007 godine, pri čemu bi u Hrvatsku trebao doći na dan launcha kako doznajemo. Prvi launch mu je bio u Jpanau 11.9.2205 te tjedan dana kasnije u Americi 17.9.2006 od tada pa do danas PS3 je prodan u nešto više od milijun I pol primjeraka što ne čini malu brojku.

PS3 konfiguracija i cijena:
SONY-eva strategija je bila da na tržište izbaci 2 različite konfiguracije PS3 konzole:
Prva konfiguracija odnosno model s 20 GB HDD, bez podrške za bežičnu komunikaciju Wi-Fi, bez podrške za HDMI izlaz velike rezolucije, te čitača memorijskih kartica. Hard Disk je također moguće nadogradsit većim, te Wi-FI je moguće ugraditi spajanjem s adapterom te čitače memoriskih kartica, dok HDMA izlaz nije moguće nadograditi!

Drugi model koji je SONY izbacio na tržište je model od 60GB HDD, koji sadrži sve izlaze tako HDMI, te Wi-FI bežičnu komunikaciju I čitač memoriskih kartica. To jeste Premium konzola znači sve podržava.

Cijena PS3 konzole u Hrvatskoj:

U Japanu na dan launcha cijena PS3 sistema najjačeg modela od 60GB bila je Ą71.800 jena dodavši porez u Americi bi to iznosilo Ą75,390 ili US 675$.
U Hrvatskoj se nadamo realnoj cjeni koja bi trebala iznositi oko 4800kn za najjači model 60GB! (što je približno cjeni 680e).

Sucelje i operativni sustav (OS):
PS3 koristi sučelje Cross Media Bar (XMB) koja je već korištena na PlayStation Portable prijenosnoj konzoli PSP I PSX konzoli. Verzija je demonstrirana na E3 2006 godine koja uključuje ulaz za više različitih korisnika, te program za pregledavanje slika, slušanja glazbe, te reprodukcije filmova s Hard Diska, te kompatabilnost s Bluetooth tipkovnicom I bežičnim mišem, potpuni internet preglednik (koja je razvila opera posebo za PS3) friends menu i nešto poput msn-a). U više navrata sony je predstavio isto tako “Marketplace” gdje bi igrači mogli skidati najnovije naslove, djeliti muziku, video I imati svoj profil.
Potvrđeno je a I već testirano da PS3 kao OS može korisiti Linux Yellow Dog posebna verzija OS samo za PS3, koji bi se treba prvo predinstalirati na PS3 na Hard Disk. SONY se nada da će ovim potezom proširiti mogućnosti PS3, posebno ga učiniti što više korisnijem u vašem domu, bio to kućni server ili samo obična konzola koja ima sve mogućnosti kao sve jedan jači PC kompjuter.


Online (pristup internetu putem PS3):
Microsoftova konzola Xbox 360 prva je počela s povezivanjem konzola u jednu mrežu putem interneta, uspješnog Xbox Live Network mreže, SONY je napravio sličan korak napravivši sertvis “PlayStation Network Platform” te je SONY potvredio da će taj servis biti besplatan za korištenje te će se na njemu moći igrati Multiplayer igre. Developeri igara su se složili da servis bude besplatan, pogotovo za MMO igre.

Hardware:

Central Processing Unit (CPU):
3.2 GHz Cell processor 1 PowerPC-based “Power Processing Element” I sedam jezgri takta 3.2 GHz “Synergestic Processing Elements (SPEs). PPE iznosi 512 L2 cachea I jedan VMX (AltiVec) vector jedinicu. Svaka od jezgri SPEs je RISC širina iznosi 128-bita 128 SIMD GPRs. Svaka jezgra koristi L1 cache kojiu iznosi 256 KB, nazvana “Local Store”.

Grafički Processor (RSX)
Greafički Procesor koji sačinjava moćni RSX “Reality Sythesizer” razvijena u NVIDI-I I SONY-u.
Sastavljen je odNVIDI-e G71 arhitekture, poznata pod kodnim imenom NV47
Takt procesora iznosi 550 MHz
128-bit DDR memorija
211.2 GFLOPS (384 FLOPS po taktu)
1.8 TFLOPS
136 shader operacija po taktu
74.8 milijuna shader operacija u sek. (100 milijuna s procesorom)
24.2D teksture po taktu
1.1 milijun vertikala po taktu
128-bit pixel preciznost osigurava prikaze velikih rezolucija HD, velikih prikaza
Potpuni HD izlaz koji iznosi max. 1080p.

Memorija:
Ukupno memorije 512 MB, djeljene memorije
-256 MB Rambus XDR DRAM koja radi na taktu od 3.2GHz.
-256 MB GDDR3 VRAM memorije takta 700MHz.

Ukupna Snaga PS3:
-204.8 GB/s iznosi Cell Element Interconnect Bus
-Cell FlexlO Bus: iznosi 35 GB/s izvan jezgre I 25GB/s u jezgri
-25.6 GB/s za Main Ram XDR DRAM: 64 bits x 3.2 GHz/ 8 bita po 1 baytu
22.4 GB/s za GDDR3 VRAM: 128-bita x 700 MHz x 2 kružna ulaza po taktu / 8 bita po baytu
-RSX iznosi 20 GB/s (piše) te čita 15 GB/s
-SB iznosi 2.5 GB/s pisane I 2.5 GB/s čitanje

Video:
Podržava rezolucije: 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p.
-Više AV izlaza
Composite
S-Video
HDMI izlaz(koji podržava model od 60 GB)

Zvuk:
S-PDIF optički izlaz za digitalni zvuk
Dolby TrueHD 5.1 minimum
DTS-HD
LPCM (funkcija DSP je u potpunosti pod kontrolom Cell processora)

Kapacitet:
Blue-Ray Disk PlayStation 3 BD-ROM, BD- VIDEO, BD-R, BD-RE, 2x(9.0 MB/sek)
DVD PlayStation 2 DVD-ROM, DVD-VIDEO, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW 8x (11 MB/s)
CD: PlayStation CD-ROM, PlayStation 2 CD-ROM, CD-DA, CD-DA(ROM), CD-R, CD-RW, 24x (3,5 MB/s)
SACD: SACD Hibridni (CD layer) SACD HD. 2x
Hard Disk: Instaliran 20 GB / 60 GB ovisi o paketu 2.5”, moguće je mjenajati hard disk samo 2.5”
Flash memorija (podržava je paket samo od 60 GB, ali je moguće nadograditi I na model od 20 GB)
MemoryStick
CompactFlash
SD/MMC


Komunikacija:
Jedan Gigabitni Ethernet Port
USB 2.0 (4x)
Bluetooth 2.0
Wi-Fi (60GB model samo podržava)
IEEE 802.11b/g

Perfomanse PS3:
Na E3 konferenciji prošle godine SONY je predstavio Cell-ove perfomanse procesora, te ih je usporedio s ostalim procesorima PC. U njihovoj izjavi da PS3 postiže perfomanse oko 2 TFLOPS-a.


Regijsko Kodiranje (Region Encoding):
Tijekom Q&A konferencije u 2006 god. Na konferenciji za developere, Sony Computer Entertainment Worldwide studio čiji je predsjednik Phil Harrison potvrdio da će igre na PS3 biti region-free, što znači neće biti kodirane za svaku posebnu regiju.
Dok je priča za filmove sasvim druga, filmovi koji će se nalaziti na Blue-Ray mediju biti će kodirani različito od DVD-region koda.



| komentari (0) | print | # |

Xbox 360

Xbox 360 je najnovija inačica Microsoftove konzole Xbox, jača od prethodne inačice gotovo 10 puta. X360 (kako glasi skraćeni i češće upotrebljavani naziv konzole) se započeo prodavati u SAD-u 22. studenog 2005, a uskoro nakon toga je stigao u Europu pa i u Hrvatsku. X360 je Microsoftova perjanica u ratu konzola sedme generacije i zbog godine dana prednosti nad konkurencijom, kao i najnaprednijim uslugama je vodeća konzola po prodaji u SAD-u dok u Europi i Japanu, iako nije podbacio, nije ostvario impresivni tržišni uspjeh. Ukupno je prodano oko 10 milijuna primjeraka diljem svijeta, ali uz sav napredak i nije bolji od Sonyjevog Playstationa 2. Cijena u SAD-u je 299$ za Core verziju i 399$ za Premium verziju.

Sadržaj [pokaži]
1 Hardverske specifikacije
1.1 Hardverski problemi
2 Softverske specifikacije
3 Multimedija i igre
4 Xbox Live
4.1 Općenito
4.2 Dostupnost
5 Vanjske poveznice



Hardverske specifikacije [uredi]
IBM PowerPC CPU (kodno ime Xenon) sa 3 simetrične jezgre, pri taktu od 3.2 GHz, te sa 1 MB L2 keša
ATi grafički čip (kodno ime Xenos), sa radnim taktom od 500MHz, te 10MB s ugrađenim DRAM-om
20GB Hard Disk (može se skinuti)
512MB GDDR3 RAM memorije na 700MHz
12x DVD ROM
3x USB 2.0 ports
Wireless podrška, 802.11g tehnologija
Sve igre podržane u 16:9 formatu, te rezoluciji 720p, 1080i i 1080p, sa anti-aliasingom
22.4 GB/s memory interface bus bandwidth
256 GB/s memorijske propusnosti prema ugrađenom DRAM-u
21.6 GB/s front-side bus
500 million triangles per second
6 gigasamples per second fill rate using 4x MSAA
Hardver X360 konzole je zaokret u skroz drugom smjeru u odnosu na stariju generaciju. Intelov x86 Celeron-M je naslijedio IBM-ov PowerPC CPU sa tri identične jezgre opće namjene gdje svaka kuca na 3.2 GHz. Nije poznato zašto se Microsoft odlučio na ovakvu drastičnu promjenu arhitekture. Grafički čip je za razliku od prethodne generacije napravio ATi (a ne nVidia, koja radi RSX za PlayStation 3) i specifičan je po tome što je prvi čip koji je uveo objedinjene pixel i vertex shadere. Na samom čipu se nalazi 10 MiB video memorije koja zbog velike propusnosti omogućava 4x Antialiasing i Z-buffer proračune bez pada brzine izvođenja grafičkih operacija. X360 ima 512 MiB dijeljene sistemske memorije između grafičkog čipa i procesora što u budućnosti može biti usko grlo sustava kako igre postaju veće i kompliciranije. Microsoft proizvodi konzolu od dijelova ostalih proizvođača, ali većina hardvera je u vlasništvu Microsofta (za razliku od prethodne generacije) što im omogućava bolju kontrolu troškova proizvodnje i mogućnost unaprjeđenja konzole u budućnosti.


Hardverski problemi [uredi]
Jedna od velikih problema konzole je ogromna buka pri paljenju kao i bučan DVD čitač. Prve verzije konzola zbog prilično novog hardvera i ubrzane pojave na tržištu su bile nestabilne, jako su se grijale i često kvarile.
Najčešće kritizirana dizajnerska odluka je nedostatak digitalnog procesora slike čija je izravna posljedica nedostatak HDMI i DVI izlaza, iako ih sve HD televizije unazad godinu dana podržavaju.
X360 nema ugrađeno napajanje kao prethodnik ili Sonyjeve konkurentne konzole, nego vanjski adapter koji je stvorio dodatne probleme brojnim korisnicima jer se puno grije, pa ga je trebalo stavljati na dobro prozračena mjesta.
Jesenska softverska nadogradnja (koja je donijela podršku za 1080p i HD DVD pogon) je brojnim vlasnicima uništila konzolu što je izazvalo burne reakcije medija i vlasnika konzola.
Službena izjava Microsofta je da samo 3-5% proizvedenih konzola pate od gore navedenih problema. Iako je danas većina problema riješena, korisnici se često bune na lošu sistemsku podršku i buku DVD pogona, kao i na grijanje konzole i čestu pojavu ekrana smrti.


Softverske specifikacije [uredi]
Sučelje za upravljanje konzolom se, kao i u prethodnoj verziji, zove Xbox Dashboard i on je ujedno i temeljni operativni sustav na konzoli. Iz njega se pristupa svim mogućnostima konzole kao i Xbox Live-u. Dashboard se automatski ažurira najnovijim inačicama preko Xbox Live usluge i uvijek donosi nove mogućnosti i popravke starijih propusta i bugova. Tako je npr. omogućena podrška za HD rezoluciju 1080p i HD DVD optički pogon. Xbox 360 može pokretati i igre za stariji Xbox,ali zbog drugačije arhitekture procesora i grafičkog čipa na novijoj konzoli, igre za stariju konzolu se moraju emulirati. Jedini problem kod ovakvog rješenja je što se konzola za vrijeme emulacije znatno više grije, čime je smanjena stabilnost u radu. Popis podržanih Xbox igara je dostupan na službenoj stranici i raste iz dana u dan. Također, sve igre koje su podržavale Xbox Live na prijašnjoj konzoli, podržavaju ga i na novoj.


Multimedija i igre [uredi]

Xbox 360 HD DVD optički pogonX360 donosi podršku za DVD filmove kao i prethodna mu verzija, a s tvrdim diskom otvaraju se mnoge nove mogućnosti kao skidanje demo igara ili foršpane za najnovije igre i filmove. Sve igre za Xbox 360 konzolu moraju obavezno biti u visokoj definiciji i podržavati rezoluciju od minimalno 720p. Trenutačno je za konzolu dostupno više od 160 igara od kojih je najpoznatija i najuspješnija Gears of War. Sve igre dolaze na dvoslojnim DVD diskovima. Najtraženiji multimedijalni dodatak za X360 je trenutačno Microsoftov vanjski HD DVD optički pogon koji se preko USB-a spoji na konzolu i omogućava gledanje HD DVD filmova u punoj HD rezoluciji. Velika prednost je također mogućnost spajanja na PC ili Mac računalo što omogućava čitanje podatkovnih i filmskih HD DVD medija. Cijena HD DVD pogona u SAD-u je 199.99$ što je relativno malena cijena u odnosu na linijske HD DVD uređaje i optičke pogone. Ostali popularni dodatci su bežični headset i Xbox Live! Vision kamera.


Xbox Live [uredi]

Općenito [uredi]
Xbox Live! je Microsoftova vlastita internet usluga trenutačno dostupna samo za Xbox i Xbox 360. Sastoji se od Xbox Live! Arcade, Xbox Live! Marketplace i Xbox Live! Video Marketplace. Xbox Live! Arcade je posebna usluga preko kojeg se mogu kupiti i igrati klasične igre (platformske, kartaške, logičke, itd.) kao i najnovije inačice starijih jako popularnih igara. Xbox Live! Marketplace je usluga preko koje se mogu kupiti grafičke teme za Dashboard, slike za korisničku karticu (Gamercard), dodatni sadržaj za igre. Xbox Live! Video Marketplace je najnovija u nizu usluga i dostupna je samo u SAD-u, a služi za kupovinu najnovijih filmova i serija u običnoj (DVD) kvaliteti i u visokoj definiciji. Postoje dva načina pretplate na Xbox Live: Gold pretplata sa cijenom (u SAD-u) od 49.99$ i besplatna Silver pretplata. Usluge su identične, osim što Silver pretplata ne omogućava igranje multiplayer igara.


Dostupnost [uredi]
Dostupna je u brojnim zemljama svijeta dok, nažalost, u Hrvatskoj nije. Iako se vlasnik konzole u Hrvatskoj može registrirati na Xbox Live, ne može izabrati Hrvatsku kao mjesto stanovanja nego neku drugu europsku državu. Microsoft je nedavno izjavio da će ukidati sve korisničke račune za ovu uslugu čija IP adresa ne odgovara registriranom mjestu stanovanja, jer ti korisnici krše autorska prava kao npr. za pristup audio i video sadržaju koji još nije dostupan preko ovlaštenih distributera u vlastitoj zemlji. Iako je Microsoft najavio dolazak usluge u Hrvatsku početkom 2006 godine, usluga još nije dostupna. Jedan od glavnih razloga se smatra jako razvijena piratska distribucija softvera kao i mali interes prema konzoli.



| komentari (4) | print | # |

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.