1gnjemci-kuhari5
27.03.2006., ponedjeljak
LOVAČKI SPECIJALITETI
|
Špikani srneći hrbat (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: (za četiri osobe) 1,2 kg srnećeg hrbata 0,1 kg slanine 0,2 kg mrkve 0,2 kg kiselih krastavca 0,1 kg brašna 0,2 kg luka 0,05 korijena celera 0,2 l kiselog vrhnja 1 žlica vegete 1 žlica začina za divljač 1 žlica senfa lovorov list ružmarin sol papar po potrebi ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Šumski rižot (predjelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: 200 g vrganja 200 g riže 1 režanj češnjaka peršin ribani parmezan juha od povrća 40 g maslaca maslinovo ulje Opis: Gljive očistite. Češnjak usitnite i popirjajte na 4 ili 5 žlica ulja, pa zatim dodajte gljive narezane na komadiće. Dodajte rižu, promiješajte i podlijte s 2-3 kutlače tople juhe, pa pustite da se kuha na umjerenoj vatri. Kada riža povuče svu tekućinu, ponovo podlijte toplom juhom. Kada je riža kuhana "al dente", maknite s vatre, dodajte maslac i šaku naribanog parmezana. Povremeno promiješajte. Prije posluživanja, rižot pospite narezanim peršinom. Veprić ispod peke (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje _----------------------------------------------------------------------------------------------------- VEPAR Sastojci: meso mladog vepra krumpir paprika rajčica mrkva luk vegeta sol ulje papar ružmarin list lovora Opis: Meso mladog vepra posolimo, natrljamo vegetom, posipamo ružmarinom i pustimo da odstoji nekoliko sati. Krumpir očistimo, raspolovimo, posolimo, začinimo svježom paprikom, rajčicom, mrkvom isječenom na kolutiće i lukom, te dodamo nekoliko listova lovora. U peku stavimo tako pripremljeni krumpir, a na krumpir meso. Zalijemo s malo vode i dodamo malo ulja, a zatim peku poklopimo. Vatru treba naložiti i pustiti da se razgori, a potom razgrnuti žar. Stavimo pripremljenu peku, na poklopac nagrnemo žar i pustimo da se peče oko 40 minuta. Zatim otvorimo, meso okrenemo, ponovo poklopimo, namaknemo žar i ostavimo da se peče još oko 30-40 minuta. Servira se s krumpirima ili po želji gosta s lovačkim njokima. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapečena jelenja pržolica (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: jelenja pržolica 2 žlice ulja sol papar 1 dl lovačkog umaka 150 g celera 100 g krumpira 1 žlica maslaca 2 žlice slatkog vrhnja muškatni oraščić brusnice Opis: Odreske lijepo očistimo i zarežemo im rubove, te ih natrljamo solju i paprom. Celer i krumpir narežemo na kockice i odvojeno skuhamo. Skuhano usitnimo i pomiješamo u jednu masu dodajući maslac i češnjak. Pržolice ispržimo na vrućem ulju s obje strane. Soku od prženja dodamo lovački umak i zgusnemo. Meso obložimo sa smjesom i sve zapečemo u pećnici. Zapečene pržolice poslužimo s pirjanim mahunama i umakom. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Špikani but od divljači, sa šampinjonima (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: za 10 osoba: 2,5 kg mesa divlje svinje bez kostiju od buta 1,5 l ulja 0,1 kg soli 0,04 kg mljevenog papra 0.06 kg Vegete 0,6 kg šampinjona 0,25 kg senfa 0,5 kg mrkve 0,2 kg dimljene slanine 0,3 kg đema od šipka 5 listova lovora ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Opis: Meso divlje svinje izrezano na veće komade špikamo s dimljenom slaninom i mrkvom. Potom premažemo senfom i stavljamo peći na masnoću tako da meso poprimi tamnu boju s obje strane. U tu masnoću dodajemo šampinjone, luk (krupno izrezan), mrkvu, sitno mljevenu papriku, lovor i ostale začine. Sve to zalijemo vodom i kuhamo dok meso ne omekša. Kada je gotovo, takvo ohlađeno meso režemo na tanje ploške i prelijemo s umakom u kojemu se meso kuhalo, a koji smo prethodno izmiksali. Serviramo sa kuhanim povrćem i knedlama od sira. Na specifičan način jelo priprema: Srneći medaljoni s višnjama (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: za 4 osobe 0,8 kg srnećeg buta bez kosti 0,4 kg maslaca 0,4 kg kompota od višanja 0,04 l Shery brandy-a 0,1 l crnog vina 0,001 kg cimeta 0,001 kg šečera 0,1 kg povrća iz marinade 0,2 kg mesna temeljaca ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Odrezak na lovački (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: svinjetina ili teletina luk suha slanina gljive lisičarke ili šampinjoni ulje ajvar senf začini Opis: Očišćene gljive narežemo i poparimo kipućom vodom pa ocijedimo. Odreske lagano popržimo s obje strane na vrućem ulju. Nakon toga odreske maknemo, a u istu posudu stavimo suhu slaninu izrezanu na tanke rezance i kratko je popržimo. Zatim primiješamo pripremljene gljive, dobro izmiješamo i lagano pirjamo povremeno dolijevajući vode. Na kraju umiješamo sol, papar, malo ajvara, senfa i pripremljene odreske. Poslužimo uz pirjanu rižu ili njoke. Ovaj recept je preuzet iz knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti – misli o hrani, vodič za 2003. godinu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Motovunska šuma (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Juha s gljivama na način "Dva goluba" (predjelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: (za 10 osoba) 0,6 kg sušenih ili svježih vrganja 0,4 kg svježih šampinjona 0,5 kg suhog mesa 0,2 kg luka 0,2 kg mrkve 0,1 kg masnoće 0,1 kg brašna 1 kg krumpira 0,15 kg rajčica ukuhanih 0,2 l kisela vrhnja 2 jaja 0,05 kg soli 0,05 kg crvene paprike vezica peršina 1 g papra Opis: Na masnoći popržimo sitno sjeckani luk, dodamo na kocke narezano suho meso, te malo popržimo i potom dodamo mrkvu narezanu na kockice. Pustimo da omekša i dodamo gljive koje smo prethodno narezali na listiće. Sve zajedno pustimo da se prži, pa dodamo brašno, ukuhanu rajčicu i crvenu papriku. Popržimo i zalijemo vodom ili temeljcem. Dodamo krumpir koji smo narezali na kocke, začinimo pustimo sve kuhati. Kada je gotovo dodamo umak koji pripremimo od kiselog vrhnja i jaja. Jelenji odresci u lovačkom umaku s vrganjima (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: 2 jelenja odreska zrna bijelog papra 1 žlica sušene majčine dušice pola žlice crnog papra portugizac ili šeri 2 kozjaka 300 g vrganja 3 dg slanine sol svježe mljeveni bijeli papar 3 dg maslaca 1 žlica ulja 1,5 dl vrhnja ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Opis: Odreske operemo, obrišemo. Zrna bijelog papra stučemo i pomiješamo s majčinom dušicom i zrncima crnog papra. Odreske uvaljamo u tu smjesu, prelijemo ih portugiscem ili šerijem, poklopimo i pustimo da se mariniraju četiri sata, a pritom ih često okrećemo. Kozijak i krasulju sitno nasjeckamo. Slaninu narežemo na kockice. Gljive očistimo i narežemo na ploške. Slaninu popržimo, pola kozjaka i gljiva popržimo 1 minutu sa slaninom, posolimo, popaprimo i pirjamo 5 minuta. Odreske dobro ispečemo na maslacu i ulju. Preostali kozjak s preostalim portugiscem ili šerijem i vrhnjem stavimo na masnoću od pečenja i to malo prokuhamo, zatim tu smjesu posolimo i popaprimo. Odreske posložimo na tanjur, prekrijemo s gljivama i prelijemo umakom. Uz to poslužimo džem od brusnica i tjesteninu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Gulaš s gljivama (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: za 4 osobe 25 dag crvenog luka 0,5 dl ulja 40 dag krumpira rezanog na kocke 20 dag dimljene domaće kobasice 40 dag raznih gljiva (vrganj, lisičica, puza) 1 žlica slatke crvene paprike 1 žlica ljute paprike (ili 1-2 feferona) malo ukuhane rajčice 1,5 žlica brašna 1 dl bijela vina 2 dl kiselog vrhnja sol Opis: Luk sitno narezati, pirjati na ulju, dok ne uvene. Dodati krumpir rezan na kocke, sitno narezanu kobasicu i gljive. Dodati vodu. Pirjati dok krumpir ne omekša, uz povremeno dodavanje vode. Zatim dodati slatku i ljutu papriku (ili feferone sitno narezane) i rajčice. Sve pobrašniti, dodati vino i vodu da postane fina gusta smjesa. Na kraju posoliti i dodati vrhnje. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Na specifičan način jelo priprema: - Restoran COCKTAIL, Sisak Biftek s lukom u lovačkom umaku (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: 800 g bifteka (4 kom) 400 g luka 1 žlica lovačkog umaka “Podravka” 3 žlice ulja 1 žlica vegete lovorov list 1 dl vina sol papar suhe šljive tabasco Opis: Bifteke zapečemo na masnoći s obje strane. Zatim na toj masnoći propržimo luk, podlijemo vinom, te dodamo vegetu, sol, papar i žlicu lovačkog umaka. Prelijemo umak po biftecima i serviramo uz povrće i njoke. Dekorirano suhim šljivama i pirjanim lukom. Kao prilog poslužimo njoke od krumpira. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ File od jelena a la "Gradina" (glavno jelo), Specijalitet lovačke kuhinje Sastojci: (za 12 osoba) 2,20 kg jelenja filea sol po potrebi papar po potrebi 300 g suhih šljiva 3 dl ulja 3 dl crna vina klinčići Opis: Marinada: Pripremimo marinadu od crnog vina, luka, lovorovog lista, češnjaka, vinskog octa, korijena celera, ružmarina, soli i papra, Očišćeni file ostavimo u marinadi 12 sati. Način pripreme: File od jelena, špikamo šljivama. Posolimo, popaprimo i ispečemo u pećnici. Kada je pečeno, izrežemo na poveće komade |