Špikani srneći hrbat (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
(za četiri osobe)
1,2 kg srnećeg hrbata
0,1 kg slanine
0,2 kg mrkve
0,2 kg kiselih krastavca
0,1 kg brašna
0,2 kg luka
0,05 korijena celera
0,2 l kiselog vrhnja
1 žlica vegete
1 žlica začina za divljač
1 žlica senfa
lovorov list
ružmarin
sol
papar po potrebi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Šumski rižot (predjelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
200 g vrganja
200 g riže
1 režanj češnjaka
peršin
ribani parmezan
juha od povrća
40 g maslaca
maslinovo ulje
Opis:
Gljive očistite. Češnjak usitnite i popirjajte na 4 ili 5 žlica ulja, pa zatim dodajte gljive narezane na komadiće.
Dodajte rižu, promiješajte i podlijte s 2-3 kutlače tople juhe, pa pustite da se kuha na umjerenoj vatri. Kada riža povuče svu tekućinu, ponovo podlijte toplom juhom.
Kada je riža kuhana "al dente", maknite s vatre, dodajte maslac i šaku naribanog parmezana. Povremeno promiješajte. Prije posluživanja, rižot pospite narezanim peršinom.
Veprić ispod peke (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
_-----------------------------------------------------------------------------------------------------
VEPAR
Sastojci:
meso mladog vepra
krumpir
paprika
rajčica
mrkva
luk
vegeta
sol
ulje
papar
ružmarin
list lovora
Opis:
Meso mladog vepra posolimo, natrljamo vegetom, posipamo ružmarinom i pustimo da odstoji nekoliko sati.
Krumpir očistimo, raspolovimo, posolimo, začinimo svježom paprikom, rajčicom, mrkvom isječenom na kolutiće i lukom, te dodamo nekoliko listova lovora. U peku stavimo tako pripremljeni krumpir, a na krumpir meso. Zalijemo s malo vode i dodamo malo ulja, a zatim peku poklopimo. Vatru treba naložiti i pustiti da se razgori, a potom razgrnuti žar. Stavimo pripremljenu peku, na poklopac nagrnemo žar i pustimo da se peče oko 40 minuta. Zatim otvorimo, meso okrenemo, ponovo poklopimo, namaknemo žar i ostavimo da se peče još oko 30-40 minuta.
Servira se s krumpirima ili po želji gosta s lovačkim njokima.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapečena jelenja pržolica (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
jelenja pržolica
2 žlice ulja
sol
papar
1 dl lovačkog umaka
150 g celera
100 g krumpira
1 žlica maslaca
2 žlice slatkog vrhnja
muškatni oraščić
brusnice
Opis:
Odreske lijepo očistimo i zarežemo im rubove, te ih natrljamo solju i paprom. Celer i krumpir narežemo na kockice i odvojeno skuhamo. Skuhano usitnimo i pomiješamo u jednu masu dodajući maslac i češnjak.
Pržolice ispržimo na vrućem ulju s obje strane. Soku od prženja dodamo lovački umak i zgusnemo. Meso obložimo sa smjesom i sve zapečemo u pećnici. Zapečene pržolice poslužimo s pirjanim mahunama i umakom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špikani but od divljači, sa šampinjonima (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
za 10 osoba:
2,5 kg mesa divlje svinje bez kostiju od buta
1,5 l ulja
0,1 kg soli
0,04 kg mljevenog papra
0.06 kg Vegete
0,6 kg šampinjona
0,25 kg senfa
0,5 kg mrkve
0,2 kg dimljene slanine
0,3 kg đema od šipka
5 listova lovora
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opis:
Meso divlje svinje izrezano na veće komade špikamo s dimljenom slaninom i mrkvom. Potom premažemo senfom i stavljamo peći na masnoću tako da meso poprimi tamnu boju s obje strane. U tu masnoću dodajemo šampinjone, luk (krupno izrezan), mrkvu, sitno mljevenu papriku, lovor i ostale začine. Sve to zalijemo vodom i kuhamo dok meso ne omekša. Kada je gotovo, takvo ohlađeno meso režemo na tanje ploške i prelijemo s umakom u kojemu se meso kuhalo, a koji smo prethodno izmiksali. Serviramo sa kuhanim povrćem i knedlama od sira.
Na specifičan način jelo priprema: Srneći medaljoni s višnjama (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
za 4 osobe
0,8 kg srnećeg buta bez kosti
0,4 kg maslaca
0,4 kg kompota od višanja
0,04 l Shery brandy-a
0,1 l crnog vina
0,001 kg cimeta
0,001 kg šečera
0,1 kg povrća iz marinade
0,2 kg mesna temeljaca
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odrezak na lovački (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
svinjetina ili teletina
luk
suha slanina
gljive lisičarke ili šampinjoni
ulje
ajvar
senf
začini
Opis:
Očišćene gljive narežemo i poparimo kipućom vodom pa ocijedimo.
Odreske lagano popržimo s obje strane na vrućem ulju. Nakon toga odreske maknemo, a u istu posudu stavimo suhu slaninu izrezanu na tanke rezance i kratko je popržimo. Zatim primiješamo pripremljene gljive, dobro izmiješamo i lagano pirjamo povremeno dolijevajući vode. Na kraju umiješamo sol, papar, malo ajvara, senfa i pripremljene odreske. Poslužimo uz pirjanu rižu ili njoke.
Ovaj recept je preuzet iz knjige 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti – misli o hrani, vodič za 2003. godinu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motovunska šuma (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Juha s gljivama na način "Dva goluba" (predjelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
(za 10 osoba)
0,6 kg sušenih ili svježih vrganja
0,4 kg svježih šampinjona
0,5 kg suhog mesa
0,2 kg luka
0,2 kg mrkve
0,1 kg masnoće
0,1 kg brašna
1 kg krumpira
0,15 kg rajčica ukuhanih
0,2 l kisela vrhnja
2 jaja
0,05 kg soli
0,05 kg crvene paprike
vezica peršina
1 g papra
Opis:
Na masnoći popržimo sitno sjeckani luk, dodamo na kocke narezano suho meso, te malo popržimo i potom dodamo mrkvu narezanu na kockice. Pustimo da omekša i dodamo gljive koje smo prethodno narezali na listiće. Sve zajedno pustimo da se prži, pa dodamo brašno, ukuhanu rajčicu i crvenu papriku. Popržimo i zalijemo vodom ili temeljcem. Dodamo krumpir koji smo narezali na kocke, začinimo pustimo sve kuhati. Kada je gotovo dodamo umak koji pripremimo od kiselog vrhnja i jaja.
Jelenji odresci u lovačkom umaku s vrganjima (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
2 jelenja odreska
zrna bijelog papra
1 žlica sušene majčine dušice
pola žlice crnog papra
portugizac ili šeri
2 kozjaka
300 g vrganja
3 dg slanine
sol
svježe mljeveni bijeli papar
3 dg maslaca
1 žlica ulja
1,5 dl vrhnja
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opis:
Odreske operemo, obrišemo. Zrna bijelog papra stučemo i pomiješamo s majčinom dušicom i zrncima crnog papra. Odreske uvaljamo u tu smjesu, prelijemo ih portugiscem ili šerijem, poklopimo i pustimo da se mariniraju četiri sata, a pritom ih često okrećemo. Kozijak i krasulju sitno nasjeckamo. Slaninu narežemo na kockice. Gljive očistimo i narežemo na ploške. Slaninu popržimo, pola kozjaka i gljiva popržimo 1 minutu sa slaninom, posolimo, popaprimo i pirjamo 5 minuta. Odreske dobro ispečemo na maslacu i ulju. Preostali kozjak s preostalim portugiscem ili šerijem i vrhnjem stavimo na masnoću od pečenja i to malo prokuhamo, zatim tu smjesu posolimo i popaprimo. Odreske posložimo na tanjur, prekrijemo s gljivama i prelijemo umakom. Uz to poslužimo džem od brusnica i tjesteninu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gulaš s gljivama (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
za 4 osobe
25 dag crvenog luka
0,5 dl ulja
40 dag krumpira rezanog na kocke
20 dag dimljene domaće kobasice
40 dag raznih gljiva (vrganj, lisičica, puza)
1 žlica slatke crvene paprike
1 žlica ljute paprike (ili 1-2 feferona)
malo ukuhane rajčice
1,5 žlica brašna
1 dl bijela vina
2 dl kiselog vrhnja
sol
Opis:
Luk sitno narezati, pirjati na ulju, dok ne uvene. Dodati krumpir rezan na kocke, sitno narezanu kobasicu i gljive. Dodati vodu. Pirjati dok krumpir ne omekša, uz povremeno dodavanje vode. Zatim dodati slatku i ljutu papriku (ili feferone sitno narezane) i rajčice. Sve pobrašniti, dodati vino i vodu da postane fina gusta smjesa. Na kraju posoliti i dodati vrhnje.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na specifičan način jelo priprema:
- Restoran COCKTAIL, Sisak
Biftek s lukom u lovačkom umaku (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
800 g bifteka (4 kom)
400 g luka
1 žlica lovačkog umaka “Podravka”
3 žlice ulja
1 žlica vegete
lovorov list
1 dl vina
sol
papar
suhe šljive
tabasco
Opis:
Bifteke zapečemo na masnoći s obje strane. Zatim na toj masnoći propržimo luk, podlijemo vinom, te dodamo vegetu, sol, papar i žlicu lovačkog umaka.
Prelijemo umak po biftecima i serviramo uz povrće i njoke. Dekorirano suhim šljivama i pirjanim lukom. Kao prilog poslužimo njoke od krumpira.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
File od jelena a la "Gradina" (glavno jelo),
Specijalitet lovačke kuhinje
Sastojci:
(za 12 osoba)
2,20 kg jelenja filea
sol po potrebi
papar po potrebi
300 g suhih šljiva
3 dl ulja
3 dl crna vina
klinčići
Opis:
Marinada: Pripremimo marinadu od crnog vina, luka, lovorovog lista, češnjaka, vinskog octa, korijena celera, ružmarina, soli i papra, Očišćeni file ostavimo u marinadi 12 sati.
Način pripreme: File od jelena, špikamo šljivama. Posolimo, popaprimo i ispečemo u pećnici. Kada je pečeno, izrežemo na poveće komade
Post je objavljen 27.03.2006. u 12:12 sati.