1gnjemci-kuhari5
22.03.2006., srijeda
SLAVONSKA KUHINJA
|
Ajvar (prilog), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: 80 dg paprike 40 dg patlidžana 6 režnjeva češnjaka 1 dl ulja 2,5 dl octa sol i papar Opis... Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica. Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji. Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Baranjski riblji paprikaš (glavno jelo), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: Za 4 osobe: 1 kg miješane rječne ribe (šaran, som, štuka) 40 dg luka 20 dg rajčice 6 dag mljevene slatke crvene paprike 1,5 dl ulja sol i papar Opis: Ribu očistiti, dobro oprati i narezati na krupnije komade. Luk narezati na kolutiće. U lonac s uljem poslagati red ribe, red luka, dok se ne slože svi sastojci. Posoliti, popapriti, dodati narezanu rajčicu i preliti vodom. Kad prokuha, dodati mljevenu papriku i kuhati na laganoj vatri 40 minuta. Uz riblji paprikaš kao prilog poslužiti tjesteninu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Čorba s pašnjaka (predjelo), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: 500 g janjeće (ili braveće) plećke narezana na kockice 100 g dimljene slanine crveni luk 300 g krumpira 150 g graška 2 tikvice list lovora režanj češnjaka kumin (kim) peršin vrhnje Opis: Očistite povrće, sitno narežite luk, a na kockice tikvice i krumpire. Kuhajte grašak i krumpir 4 – 5 minuta u mnogo osoljene vode pa ih ostavite u malo vode u kojoj su se kuhali. Narežite slaninu na kockice, popržite na žlici vode a kada požuti dodajte luk i polako pirjajte na laganoj vatri. Nakon 6 – 7 minuta dodajte meso i pirjajte, dodajte tikvice, zgnječeni češnjak, lovor, žličicu kumina, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso ne omekša. Dodajte krumpir i grašak s vodom u kojoj su se kuhali, a zatim kutlaču vrhnja i sjeckani peršin. Promiješajte i poslužite veoma toplo. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Dimljena vješalica (glavno jelo), Specijalitet slavonske kuhinje Sastojci: svinjski file pac (salamura) kuhano povrće bešamel umak začini Opis: Svinjski file obraditi, izrezati na odreske i u pacu (salamuri) držati 24 sata. Nakon toga se odresci povezuju i dime na laganu dimu 5 do 6 sati. Dimljeni odresci peku se na roštilju nekoliko minuta. Uz vješalicu se služi kuhano povrće garnirano bešamel umakom. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ |