Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1gnjemci5

Marketing

SLAVONSKA KUHINJA


Ajvar (prilog),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
80 dg paprike
40 dg patlidžana
6 režnjeva češnjaka
1 dl ulja
2,5 dl octa
sol i papar

Opis...
Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.
Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji.
Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Baranjski riblji paprikaš (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje


Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg miješane rječne ribe (šaran, som, štuka)
40 dg luka
20 dg rajčice
6 dag mljevene slatke crvene paprike
1,5 dl ulja
sol i papar


Opis:
Ribu očistiti, dobro oprati i narezati na krupnije komade. Luk narezati na kolutiće. U lonac s uljem poslagati red ribe, red luka, dok se ne slože svi sastojci. Posoliti, popapriti, dodati narezanu rajčicu i preliti vodom. Kad prokuha, dodati mljevenu papriku i kuhati na laganoj vatri 40 minuta. Uz riblji paprikaš kao prilog poslužiti tjesteninu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čorba s pašnjaka (predjelo),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
500 g janjeće (ili braveće) plećke narezana na kockice
100 g dimljene slanine
crveni luk
300 g krumpira
150 g graška
2 tikvice
list lovora
režanj češnjaka
kumin (kim)
peršin
vrhnje

Opis:
Očistite povrće, sitno narežite luk, a na kockice tikvice i krumpire. Kuhajte grašak i krumpir 4 – 5 minuta u mnogo osoljene vode pa ih ostavite u malo vode u kojoj su se kuhali.
Narežite slaninu na kockice, popržite na žlici vode a kada požuti dodajte luk i polako pirjajte na laganoj vatri. Nakon 6 – 7 minuta dodajte meso i pirjajte, dodajte tikvice, zgnječeni češnjak, lovor, žličicu kumina, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso ne omekša.
Dodajte krumpir i grašak s vodom u kojoj su se kuhali, a zatim kutlaču vrhnja i sjeckani peršin.
Promiješajte i poslužite veoma toplo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dimljena vješalica (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
svinjski file
pac (salamura)
kuhano povrće
bešamel umak
začini

Opis:
Svinjski file obraditi, izrezati na odreske i u pacu (salamuri) držati 24 sata. Nakon toga se odresci povezuju i dime na laganu dimu 5 do 6 sati. Dimljeni odresci peku se na roštilju nekoliko minuta. Uz vješalicu se služi kuhano povrće garnirano bešamel umakom.
------------------------------------------------------------------------------------------------------





Post je objavljen 22.03.2006. u 18:04 sati.