1gnjemci-kuhari5
13.03.2006., ponedjeljak
EVO JOŠ MALO RECEPATA
|
LOVAČKE ŠNICLE 450 gr. junećeg mesa ulje za prženje 2 kom. jaja vezica peršuna 1 dl. bijelog vina malo vode 2 čena bijelg luka kašika suhog začina (vegeta) 50 gr. brašna 50.gr. prezle malo mlijeka Uputstva Šnicle držati preko noći u mlijeku, toliko da ih prekrije. (ovo se odnosi na malo tvrđe meso a ukoliko to nije može stojati i 1-2 sata prije upotrebe). meso posušiti, posoliti, uvaljati u prezlu i takve tući batom (istucati ih), tako da prezla ostane na njima. Pripremiti 2 umućena jaja. Šnicle uvaljati u brašno, pa u jaja, zatim ponovo u brašno i jaja, pa tek onda u prezlu (dupli poh). Tako pripremljene šnicle kratko peći na plitkoj masnoći. tek toliko da se poh ispeče. Napola pečene šnicle redati u vatrostalnu zdjelu, preliti uljem u kojem ste ih pržili i dodati vino, vodu (da prekrije šnicle), zatim sjeckani bijeli luk, vezicu peršuna i sve posuti vegetom. Peći na 220 C 40-ak minuta. Šnicle služiti uz lovačke krušne okruglice ili kuvani krompir preliven maslacem i posut peršunom. Prijatno! ---------------------------------------------------------------------------------------------------- PILETINA S LUKOM 200 g slatke pavlake 1 kašicica maslaca 750 g crnog luka 4 kom fileta pilecih prsa soL biber aleva paprika Uputstva Filete pecite na maslacu dok ne porumeni polijte s malo vode, posolite, pobiberite I poklopljene prodinstajte 15 minuta. Izvadite ih iz posude u kojoj ste ih dinstali a zatim u istoj posudi lagano propržite krupno narezan crni luk, zalijte ga pavlakom pa još 5 minuta dinstajte. Ukus dotjerajte pomocu soli i bibera. Pilece meso izrežite na kriške I stavite ga u umak od luka I pavlake. Pospite grubo mljevenom, alevom paprikom. Uz ovako pripremljenu piletinu mozete servirati dinstanu rižu. -------------------------------------------------------------------------------------------------JANJETINA SA SENFOM 1 gl luka 200 gr luka 2 dl vode 2 zlice senfa 1 zl brasna 2 zl vegete Janjetinu narezite na dvanest komada i pospite vegetom. Celer izrezite na tanke listice U posudu u koju cete pripremiti jelo stavite meso i rasporedite po njemu celer.Dodajte lovorov list , nekoliko zrna papra , pa prelijte uljem i sa dva dl vode.Posudu poklopite i pirjajte na laganoj temperaturi dok meso ne omeksa.Pirjano meso izvadite iz posude i stavite u zdjelu u kojoj cete servirati. U posudu u kojoj se pirjalo meso na kraju dodajte senf i brasno razmuceno u vodi, kratko prokuhajte i prelijte po mesu. -------------------------------------------------------------------------------------------- |