LOVAČKE ŠNICLE
450 gr. junećeg mesa
ulje za prženje
2 kom. jaja
vezica peršuna
1 dl. bijelog vina
malo vode
2 čena bijelg luka
kašika suhog začina (vegeta)
50 gr. brašna
50.gr. prezle
malo mlijeka
Uputstva
Šnicle držati preko noći u mlijeku, toliko da ih prekrije. (ovo se odnosi na malo tvrđe meso a ukoliko to nije može stojati i 1-2 sata prije upotrebe). meso posušiti, posoliti, uvaljati u prezlu i takve tući batom (istucati ih), tako da prezla ostane na njima. Pripremiti 2 umućena jaja. Šnicle uvaljati u brašno, pa u jaja, zatim ponovo u brašno i jaja, pa tek onda u prezlu (dupli poh). Tako pripremljene šnicle kratko peći na plitkoj masnoći. tek toliko da se poh ispeče. Napola pečene šnicle redati u vatrostalnu zdjelu, preliti uljem u kojem ste ih pržili i dodati vino, vodu (da prekrije šnicle), zatim sjeckani bijeli luk, vezicu peršuna i sve posuti vegetom. Peći na 220 C 40-ak minuta.
Šnicle služiti uz lovačke krušne okruglice ili kuvani krompir preliven maslacem i posut peršunom.
Prijatno!
----------------------------------------------------------------------------------------------------
PILETINA S LUKOM
200 g slatke pavlake
1 kašicica maslaca
750 g crnog luka
4 kom fileta pilecih prsa
soL
biber
aleva paprika
Uputstva
Filete pecite na maslacu dok ne porumeni polijte s malo vode, posolite, pobiberite I poklopljene prodinstajte 15 minuta. Izvadite ih iz posude u kojoj ste ih dinstali a zatim u istoj posudi lagano propržite krupno narezan crni luk, zalijte ga pavlakom pa još 5 minuta dinstajte. Ukus dotjerajte pomocu soli i bibera. Pilece meso izrežite na kriške I stavite ga u umak od luka I pavlake. Pospite grubo mljevenom, alevom paprikom. Uz ovako pripremljenu piletinu mozete servirati dinstanu rižu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------JANJETINA SA SENFOM
1 gl luka
200 gr luka
2 dl vode
2 zlice senfa
1 zl brasna
2 zl vegete
Janjetinu narezite na dvanest komada i pospite vegetom. Celer izrezite na tanke listice U posudu u koju cete pripremiti jelo stavite meso i rasporedite po njemu celer.Dodajte lovorov list , nekoliko zrna papra , pa prelijte uljem i sa dva dl vode.Posudu poklopite i pirjajte na laganoj temperaturi dok meso ne omeksa.Pirjano meso izvadite iz posude
i stavite u zdjelu u kojoj cete servirati. U posudu u kojoj se pirjalo meso na kraju dodajte senf i brasno razmuceno u vodi, kratko prokuhajte i prelijte po mesu.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Post je objavljen 13.03.2006. u 12:37 sati.