1gnjemci-kuhari5
13.03.2006., ponedjeljak
moji recepti
|
Priprema: ŠPAGETE BOLONJEZ U tavu staviti i zagrijati žlicu ulja (najbolje maslinovog). Na ulju pržiti luk i češnjak dok luk ne postakli. Dodati meso. Nakon što meso posmeđi, dodati rajčicu zajedno sa sokom, pire od rajčice i začine. Čekati da zakipi, potom poklopiti i kuhati 20 do 25 minuta uz povremeno miješanje. Staviti špagete u kipuću vodu i kuhati dok ne omekšaju (ovisno o debljini špageta kuhati 3 do 12 minuta, prema uputama na pakovanju). Servirati špagete na tanjur i preliti umakom Bolognese. Uz špagete odvojeno poslužiti parmezan. --------------------------------------------------------------------------------------------------- LIGNJE 1 kg lignji 1 dl maslinovog ulja 2 žlice nasjeckanog peršina 3 režnja češnjaka brašno, sol, papar, limun Priprema: Očistite lignje, ogulite im kožicu, isperite i dobro ih posušite. Ako su male ostavite ih cijele, a veće razrežite na pola. Uvaljajte u brašno i protresite u cjedilu da otpadne višak brašna. Ispržite na zagrijanom maslinovom ulju. Pečene posolite, popaprite, pomiješajte s peršinom i nasjeckanim češnjakom. Poslužite s limunom. --------------------------------------------------------------------------------------------------- MEKSIČKA PITA- Vrijeme pripreme: 60 min. Sastojci: Za 4 osobe: 1 konzerva kukuruznog zrnja (1 l) 25 dag lisnatog tijesta 1/2 crvene paprike 1/2 zelene paprike 4 jaja 2 dcl slatkog vrhnja 1 navršak noža vrlo ljute mljevene crvene paprike sol Vrijeme pripreme: bez obzirado 10 min.do 30 min.do 60 min.iznad 60 min. Priprema: Paprike narezati na kockice. Prokuhati 5 minuta u zasoljenoj vodi. Ocijediti. Razvaljati tijesto i utisnuti u kalup promjera 22 cm. Nabockati vilicom. U zdjelici dobro izmiješati jaja s vrhnjem, primiješati ocijeđeni kukuruz, papriku, sol i ljutu mljevenu papriku. Uliti u tijesto i ukrasiti otpacima tijesta. Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 210°C. Poslužiti toplo. |