The Last Broadcast

nedjelja, 03.10.2004.

What category do I fall under? I've never fallen under a category. I fell under a car once, and I haven't been the same since" - Tom Waits


Totalni sam analfabeta za arhitekturu. Orijentacija u prostoru mi je ravna jednoj debeloj nuli. Izgubim se kad mi netko veli da si vizualiziram zgradu na racun tlocrta i planova, raznih presijeka. U srednjoj skoli sam redovito bila primjer ismijavanja na umjetnosti kada se raspravljalo o tome. Kao da mi netko prica na islandskom. Samo blejim. Zujim. Sto me ipak ne sprijecava da laprdam o tome. When in Rome...

Nedavno posjetilh kucu zvanu 2 Willow Road u Hampsteadu, u sjevero-zapadnom Londonu: vrlo trendy kutak metropole, ujedno i ultra-basnoslovno skup. Zapravo, koji dio Londona nije trenutno basnoslovno skup? Ajde, Elephant & Castle, Tower Hamlets, Soutwark, Lambeth definitivno nisu. 2 Willow Road je dizajnirao madjarski arhitekt Erno Goldfinger. Zanimalo me je posto sam nedavno procitala Goldfingerovu odlicnu biografiju koju je napisao Nigel Warburton. Goldfinger (1902.-1987.) je bio jedan od vodecih arhitekata modernizma u Britaniji u 20. stoljecu. Goldfinger je arhitekt poznatog i, u danasnje doba, nadasve hvaljenog Trellick Towera, koji je svojevremeno bio jedna od najomrazenijih zgrada u zemlji. Naravno, tradicionalni Britanci nisu bas nesto previse simpatizirali modernisticku arhitekturu. Oni, inace, jako tesko prihvacaju sve sto odudara od tzv. tradicije, sto god ta tradicija znacila. S druge strane, kada covjek pogleda kakve su se sve monstruozno ruzne zgradurine gradile pedesetih i sezdesetih godina proslog stoljeca (prosetajte se malo kroz Elephant & Castle pa cete skuziti o cemu pricam), ne mogu vjerovati da su Goldfingeru zamjerali 'ruznocu' njegovih zgrada. Jest da nije za svaciji ukus. Kako ovdje kazu, it is an acquired taste. Kucu u 2 Willow Road Goldfinger je dizajnirao za sebe i zenu Ursulu 1939. Dizajn je izazvalo je burnu reakciju susjeda: neki od njih su smatrali Goldfingera kao reinkarnaciju zla i olicenje svega cega ne valja u zemlji (tipicno!). Zanimljiva je realizacija cijelog unutrasnjeg prostora koji, izmedju ostalog, ne sadrzi suvisne arhitektonske ukrase. Velika stakla koja se protezu preko cijelog prednjeg zida daju prostoru prozracnost i iluziju ogromnog prostora. Recimo, da imam para, rekla bih mom osobnom arhitektu (naravno), da mi napravi nesto slicno. Nikako ne bih isla rutom onog Subway magnata, ciju je uber-kicastu kucu LA Woman tako dobro opisala. Ili kucetine a la P. Diddy & co. Goldfinger je primjer less is more filozofije koje se i ja drzim. Nije prespartanski. Nije prekicasti. A obicno jednostavnost kosta (i puno je efektnija) 100x vise od grandiozne pompe. Cijena? Prava sitnica. Mislim da je trenutna vrijednost kuce (kojoj je vlasnik organizacija National Trust) negdje oko 3 milijuna funti.

Inace, sad je Ujedinjenom kraljevstvu olaknulo jer je Tony opet osposobljen za premijerstvo. Naime, u petak nam je par sati bio premijer John Prescott, iliti po ovdje po domace Prezza, iliti three-Jags (po najnovijim informacijama nije vise two-Jags, dakle, sad ima 3 Jaguara: 2 auta i jedan motor tvrtke Jaguar). Blair je imao omanji operativni zahvat na srcu. A lesinari vec kruze.

Izasao je i novi album Tom Waitsa, koji je po ocjeni Guardianovog kriticara Alexis Petridisa odlican. A sto drugo ocekivati od covjeka koji tvrdi da na trbuhu ima istetoviran meni (ono, menu, francuski i to) neke pizzerije iz San Diega i da su sve njegove pjesme spjevane u cast Nancy Reagan. Moram jednom sokirati ljude sa mojom listom najzgodnijih muskaraca.

Glomazno-udavljujuci post. Odoh se dalje drogirati sa Nurofenom i cajem. I sanjati o tome kako mi Tom Waits i Nick Cave serenadiraju (mos' mislit).

- 13:55 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there