< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
U meni se stvara život... Ponovno... Hoće li ovoga puta uspjeti?

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Moje drage Rode


Pretrage i važni datumi
22.03. - zadnji M.
19.04. - kućni test pokazao +
24.04. - betaHCG: 395,5
27.04. - betaHCG: 1400 + još nešto (dodam čim saznam)
3.05. - prvi pregled. Pravilan, još uvijek prazan gestacijski mjehur. Odgovara 5/6 tjedana amenoreje.
17.05. - UZV. Lijepi, veliki gestacijski mjehur i plod veličine 1,07 cm. Zabilježena je srčana aktivnost.
25.05. - pregled u Petrovoj. Cerviks 1čl., tvrd, zatvoren, uterus smekšan, veličina odgovara za 9 tjedana... Naručena za boravak u bolnici od 1.06.
01.06.-05.06. - "obrada" trudnoće u Petrovoj. E. choli u urinu, ostalo je sve uredno. Mrvica je dosegla 3,5 cm
16. i 19.06. - rutinska kontrola u Petrovoj. U cervikalnim brisevima našli Mycoplasmu hom. Ništa strašno, još jedna kura antibiotika, ostalo sjajno. Beba je duga 6,5 cm i luduje u maternici. Liječnik oduševljen, sve mjere su odlične.

wannabe mama
31.05.2006., srijeda
Do sljedećeg tipkanja

Od sutra sam u Petrovoj, koliko dugo to ne znam... Malo (a povremeno i puno) sam zabrinuta, ali ne zbog bolnice nego zbog mojih simptoma koji se smiruju - ili mi se tako čini...
Glad se unormalila, mučnina nemam (vrlo malo, s vremena na vrijeme...), mokrim u donjim granicama onoga što bismo nazvali učestalo, grudi više nisu toliko bolne, ostaje još samo spavanje... A danas mi je tek 10. tjedan i to mi se nimalo ne sviđa. Ostaje mi nada da je to jedna od onih faza i da sam u krugu onih trudnica sa "malo ima-malo nema" simptomima...

No, sad će se stvarno sve saznati i zato jesam zadovoljna time što su me poslali u bolnicu. Neka me lijepo pregledaju od glave do pete da znam definitivno na čemu sam. Ako dijete napreduje i ako sve bude ok do kraja 12. tjedna tada stvarno mogu odahnuti...

Idem... Pozdravljam vas... Do sljedećeg tipkanja u neka bolja vremena... bang


- 05:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #
27.05.2006., subota
Odoh ja u bolnicu

Smještaju me u Petrovu, na odjel PT2 (patologija trudnoće)... Sve je za sada super i pod kontrolom, ali nakon moja tri spontana su zaključili da me treba staviti pod nadzor i na mirovanje. Naručena sam 1.06. (u četvrtak) i nije napisano koliko dugo me kane držati. Moja je pretpostavka da bi to moglo biti i dva tjedna jer će mi u četvrtak biti 10+1 tjedana trudnoće, a kritični period traje 12 tjedana, zar ne?

U Petrovoj imam dragu poznanicu, doktoricu na specijalizaciji sa kojom ću se očito svakodnevno družiti. Dobila sam i prvi savjet, a to je da si osiguram hranu (bolnice imaju sa time katastrofalan problem - ne da nemaju kuharica već nemaju para, da se smrzneš) pa sam se već mužu zaprijetila rastavom braka ako mi ne bude svakodnevno donosio maminu papicu. smijeh Srećom da živim petnaestak minuta hoda od bolnice, pa mu to neće biti takav problem. Moram sastaviti nekakav popis stvari koje ne smijem zaboraviti, a osim pidžame, ogrtača, ručnika, trenirke, donjeg rublja, kozmetike i sl. ništa mi drugo ne pada na pamet... Ako imate bilo kakve ideje... I na poslu ću morati sve pripremiti i dogovoriti. Šefu sam već javila kako stvari stoje... Sada se počinjem osjećati kao prava trudnica, po sistemu "krenulo je, krenulo".

Od simptoma ima jedan na koji bih posebno upozorila sve buduće trudnice: čuvajte zube! mouthwash Dogodila mi se užasna stvar od koje sam se sva naježila... Naime, već neko vrijeme liječim dva zuba. Bila sam po tom pitanju malo nemarna pa kada je nastala cijela zbrka oko trudnoće tada sam liječenje zanemarila dok i lijek nije ispao. A tada mi je i prvi puta otpao komad umnjaka! Zato sam kod zubara otišla u četvrtak pa je ponovno zatvorio rupe gdje smo se dogovorili da ćemo nastaviti liječenje kad se trudnoća stabilizira - što zbog bolova, što zbog nervoze jer će umnjak sigurno trebati izvaditi... Jučer ujutro sva sretna doručkujem i odjednom mi prsne nešto u čeljusti, a u rukama mi ostane komad drugog zuba! eek Nevjerojatno, kao da su od šećera! Morat ću hitno početi uzimati jače doze kalcija pa makar me stolica dotukla... headbang Nezgodno je samo što sad idem u Petrovu, pa ne znam kako ću i kada sve srediti, a vjerujem da će na petici koja je prsnula trebati raditi navlaku...

Javim se kad stignem, mah-mah svima mah




- 05:57 - Komentari (11) - Isprintaj - #
22.05.2006., ponedjeljak
Postoji samo danas

Potpuno sam poblesavila, to je ludo... Svaka moja misao, od ujutro do navečer je usmjerena samo na malu mrvicu i njezino postojanje. Mnogi strahovi su isparili, odlučila sam uopće ne strepiti za budućnost jer uistinu nema smisla. Važno je da svakog današnjeg dana dam svaki svoj atom života za drugi život. To i radim i neizmjerno uživam u tome.

Svaki danas je postao prekrasan. Pušenje sam doslovno zaboravila, kao da ga nikada nije ni bilo. Otkako sam vidjela srce, cigarete su izletile iz mojih ruku i ovisnost je zaboravljena. Organizam je s neizmjernom lakoćom prihvatio novonastalu situaciju, nema tu nikakve krize. Uživam u cijelom novom spektru mirisa, a proljeće je i sve božanski miriše... Lipe u susjedstvu počele su cvjetati, moja stara kuća obrasla bršljanom sada je još i ukrašena desecima (ima ih sigurno stotinu) krvavo crvenih ruža penjačica, u dvorištu cvjetaju žute i bijele ruže, bazga na ogradi miriše... Živim u predivnom, mirnom kvartu Zagreba koji mi omogućuje opuštajuće vikende bez potrebe da negdje pobjegnemo. Dovoljno je ostati u vrtu i uživati u okolini.

Prepustila sam se i nekim maštanjima kojih sam se prije plašila jer se nisam htjela zaletiti... Stalno razmišljam o tome hoće li biti sin ili kći, čije će imati gene i, općenito, kakav smo mu/joj genetski "menu" ponudili. Imamo odlične, čvrste, uporne, dobrodušne i školovane gene, moći će se složiti sasvim solidna kombinacija na koju god stranu da ode. smijeh A zajedno sa svojom mamom već maštam o "dodatcima" za vrt - ljuljačkama, bazenčiću, pješčaniku... Sad se puno toga može povoljno dobiti, već smo odlučili i gdje će biti igralište. cerek

Također, razmišljam kako će našem bebaču biti dobro... S obzirom da mu je čača Dalmatinac, pola života će vjerojatno provesti u Makarskoj. Moći će proživljavati ono što sam ja kao klinkica htjela (naravno, ako će htjeti) - cijele praznike biti na moru kod babe i dida. Oni već lude od želje da nešto maleno vozaju i šetaju po rivi...wink

Da, svjesna sam toga da je svašta moguće, da još nisu prošla prva tri mjeseca, ali nekako sam ispunjena optimizmom. Zašto strepiti nad nečim što se možda nikada neće dogoditi? Zašto si ne dati priliku imati prekrasnu trudnoću od prvih tjedana na dalje? Umorna sam od strahova, za njih uvijek ima vremena. Gubila sam puno puta, bivala srušena i ponovno ustajala... Sada želim živjeti samo u danas, biti zahvalna za svaki lijepi i zdravi danas, iskoristiti svaku priliku za sreću i smijeh... Dobro je poznata stara uzrečica koja otprilike glasi: jučer je prošlo, sutra se nije ni dogodilo - postoji samo danas... E pa danas sam zdrava, danas sam sretna i danas mi je dobro. Život je lijep... thumbup


- 03:25 - Komentari (12) - Isprintaj - #
20.05.2006., subota
Obrana dostojanstva jagoda :)

Najprije želim svima zahvaliti na čestitkama. Iako nisu prošla prva tri mjeseca, nisam izdržala ne podijeliti informaciju sa svima koji su mi dragi... kiss Nekako se ipak nadam da će sada sve biti dobro. Naravno, strah uvijek negdje u kutku titra i tako će valjda biti do kraja trudnoće, ali puna sam optimizma i dobre volje, puno se smijem i hranim dijete i sebe pozitivom. thumbup

Eh kad sam već spomenula riječ hrana, malo ću se zadržati na toj temi. Dakle, ako negdje bude izljeva bijesa, molim mamu sa iskustvom da to ne shvati osobno jer je taj bijes usmjeren na one liječnike koji zaista pričaju svašta. Po svima su jagode zabranjene??? Naprotiv, po svima su jagode dozvoljene jer su vrlo bogate vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, bifonom tvarima koje djeluju antikancerogeno (osobito su za trudnice bitni vitamini, folna kiselina i željezo zbog čega se često u trudnoći i javlja specifični i divlji apetit upravo na to voće). Zato se jagode ne zabranjuju, ali se preporuća da se pažljivo biraju te je potreban oprez.
Primjerice, osobno kupujem jagode iz ekološkog uzgoja i domaće proizvodnje, ali od onih kod kojih znam da ne tretiraju jagode različitim pesticidima i čime sve ne (e to je opasno u trudnoći, a ne jagode kao takve. No, raznih kemikalija može biti na bilo kojem voću i povrću, pa je o tome općenito potrebno voditi računa). Također, što je prirodno i normalno, jagode se nikako ne preporučuju trudnicama kod kojih u obitelji postoji sklonost alergiji na jagode koja je vrlo opasna. U mojoj obitelji (misleći time i na užu i na širu i na pretke) alergija je bila gotovo nepoznata riječ u bilo kojem smislu (osim pojedinih članova alergičnih na pelud, metal i sunce, među kojima sam osobno alergična na sunce). Alergičara na bilo koju vrstu hrane i lijekova nikada nismo imali. Isto je i sa muževe strane, čak i bolje - oni ne znaju što je alergija.

Htjela bih ovdje naglasiti da ipak ne pametujem bez veze. Iz liječničke sam obitelji (mama, tata, brat, šogorica, bratić...) i jako dobro sam se raspitala o prehrani u trudnoći. Zabrana je vrlo malo i one se ugravnom odnose npr. na prevelike količine soli (zbog zadržavanja tekućine i visokog tlaka), na izbacivanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda iz prehrane (opasnost od toksoplazmoze), izbacivanje iz prehrane nekuhanog mlijeka i proizvoda od nekuhanog mlijeka kao što je svježi kravlji sir (opasnost od listerioze)... Svježe voće i povrće, osobito sezonsko se ne izbacuje iz prehrane osim u određenim slučajevima, no također (što sam već navela) treba paziti tko je proizvođač. Nekada se trudnice time nisu trebale baviti, ali danas uvozimo iz kojekakvih zemalja kojekako uzgojenu robu, tretiranu kojekakvim kemikalijama. E pa zato je nekim primjercima u bijelim kutama najjednostavnije reći trudnici "ne smijete to jesti" nego objasniti u čemu je problem.

Pa kad sam se već raspisala o jagodama, evo dijela članka kojeg se u cijelosti može pročitati OVDJE, a koji se nalazi na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba:

...Preporučene dnevne količine nutrijenata dane su u Tablici 1., no ipak teba posebnu pozornost obratiti na željezo, kalcij i folnu kiselinu. Željezo je mineral koji je neophodan u prijenosu kisika putem krvi do svih stanica u organizmu, potpomaže rast, spriječava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa iinfekcija. Upravo su to razlozi zbog kojega unos željeza tijekom trudnoće treba biti povećan do čak 30 mg dnevno. Najbogatiji izvori željeza su jetra, crveno meso, žutanjak, šparoge, školjke, zeleno lisnato povrće, jagode, kupine, maline, šljive, sušeno voće (marelice, grožđice).

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza, pa je dobro uz obrok ili uz suplement željeza jesti brokulu, zelenu papriku, kupus, jagode, sok od naranče ili grejpfruta....


Eto još malo o jagodama, OVDJE je cijeli tekst:

JAGODA

Postoje šumske sitne posebnog okusa i kultivirane veće koje su nešto slabije izražene arome. Divlju jagodu su cijenili u antičko doba. Grčki liječnik Teofratis veliča njenu moć a o njoj pjevaju i latinski pjesnici Ovidije i Vergilija. U srednjem vijeku su je smatrali magičnom, a tek u 16. st. liječnici posvećuju više pažnje u proučavanju njene ljekovitosti. Jagode su bile lijek protiv probavnih smetnji dok se njihovo lišće i korijen koristio za liječenje kostobolje. Zbog srcolikog izgleda i izrazite crvene boje bile su simbol Venere, božice ljubavi. U mnogim narodima i danas postoji vjerovanje da pospješuju ljubavnu moć. Postoji legenda koja kaže da dvostruku jagodu tj. dvije jagode koje su srasle u jednu treba razdijeliti napola i drugu polovicu dati osobi suprotnog spola koja vam se sviđa. Kad pojede tu polovicu smrtno će se zaljubiti u onoga tko je pojeo drugi dio tih sparenih jagoda. Jagoda u kršćanskoj simbolici predstavlja sliku savršenstva i pravednosti, na mnogim slikama je Djevica Marija odjevena u haljinu koja je ukrašena kiticama i lišćem jagoda. Francuski pisac Fontenelle tvrdio je da svoju dugovječnost može zahvaliti jagodama a umro je kao stogodišnjak. Žene koje su redovno na svoje lice stavljale kolutiće jagoda imale su izuzetno svjež ten.

Jagoda je sitan grmić trokutastih listova najnježnije zelene boje, sa bijelim cvjetićima i crvenim plodovima. Razmnožava se vrlo brzo vriježama što izrastu iz podanaka i puštaju korijen na manjoj udaljenosti. Šumske jagode i razne vrste vrtnih jagoda popularno su proljetno voće, a tradicionalno se upotrebljavaju u terapeutske svrhe. Koristi se plod, korijen i lišće. Ubrano lišće i cvijeće treba sušiti u hladu. Čaj spravljen od listova i korijena jagoda pročišćava krv, stimulira sve organe i smiruje živce. Grgljanjem se liječi grlobolja. List šumske jagode vrlo dobro zamjenjuje ruski čaj. Od osušenog korijena također se kuhaju čajevi koji pomažu kod uloga i proljeva.

Crveni slasni plod za kojeg se kaže da su ga bogovi blagoslovili vrlo je hranjiv, osvježavajući, smirujući. Jagode su bogate su vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, bifonom tvarima koje djeluju antikarcirogeno. To je jedino voće kojemu se sjemenke izvana a ne unutrašnjosti voća. U jednoj jagodi ima oko 200 sjemenki. Jagode je potrebno jesti svježe jer sa stajanjem ili rezanjem gube vitamine i vlažnost. Kura sa jagodama preporuča se svima koji pate od lijenosti crijeva, jetrenim bolesnicima, reumatičarima, nervnim, anemičnim osobama jer nadoknađuje minerale. Zbog bogatstva vitaminima preporuča se rekonvalescentima i starijim osobama. Zbog svojih sastojak jagode se preporučaju žučnim bolesnicima, artritičarima i reumatičarima. Da bi bile što djelotvornije treba ih jesti prije obroka ili ujutro natašte i to uvijek svježe. Za one koji žele pročistiti svoju krv i tijelo preporuča se navečer pojesti dosta jagoda bez ikakvih dodataka. Kad se ujutro probudite osjećat će te se kao da ste iznutra isprani i pročišćeni. U jagodama ima dosta broma koji djeluje umirujuće pa će te svu noć mirno spavati.

Osobe koje boluju od bubrežnih kamenaca potrebno je više dana uzastopno jesti samo jagode. To je rijetko voće koje mogu jesti i dijabetičari jer se njihov šećer levuloza vrlo dobro izlučuje. Ako ih jedete nezašećerene dugo nećete osjećati žeđ. Puno su ukusnije sa malo šećera i soka od lemuna koji poboljšava njihov okus.

Svježi sok nanesen na kožu čisti je i održava bolje od svih umjetnih losiona. Postoje osobe koje kad pojedu jagodu reagiraju jakom urtikarijom. Takvu urtikariju obično izazivaju uzgojene vrtne jagode rijetko šumske. U narodnoj medicini prah dobiven od listova i korijena bi miješali sa prahom od krede. Sa tim prahom su trljali zube i desni na suho a potom bi isprali usta vodom. Nakon toga desni bi ojačale a zubna caklina postala otpornija. Naše none su svježi sok jagoda miješale sa malo mlijeka. Onda bi namazale cijelo lice i otišle spat. Ujutro bi lice isprale ružinom vodicom poslije tog tretmana lice je bilo svježe i lijepo zategnuto. Sok se nanosi na kožu za liječenje mrlja i opeklina od sunca.

Svježe jagode najčešće se jedu sa šećerom i šlagom. Od njih se pravi marmelada, slatko, žele i sirupi. Od njih se rade brojni kolači.


I još jedna opaska za kraj koja nije čvrsto vezana samo uz jagode: specifični apetit koji se javlja u trudnoći nije stvar obijesti tijela nego potrebe. Organizam prirodnim putem traži tvari koje su mu potrebne. Dakle, ako se ženi jedu jagode, one joj se ne jedu zato jer su lijepe i crvene, nego zato jer u njima ima nečega što organizmu treba. Ako se to već ne zadovolji prirodnim putem, treba se znati što to tijelo traži, pa uzeti nadomijestak...

Dakle mama sa iskustvom, ne treba uvijek slušati sve liječnike...

- 05:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #
17.05.2006., srijeda
Tu sam! Mašem s monitora :)

Ujutro sam se rano probudila, sva ukočena od spavanja na kauču. Budilica mi je bila navinuta na šest sati, no ugasila sam je i prije nego što je počela zvoniti. U trbuhu grč užasa, gori od onih koje sam osjećala na faksu prije ispita. Danas je bio dan "D", dan kada sam napokon trebala saznati ima li u meni života ili nema. Kod ginekologa sam se naručila već u 8 sati, no do tada je bilo još puno vremena... Glavom su mi prolazile najgroznije misli, sjećanja na prve tri neuspjele trudnoće, izraz razočaranja na licu mog doktora kada bi pogledao po tko zna koji puta na monitor, kiretaže... Panika nije ostavljala prostora za optimizam, pa sam nervozno šetala po stanu iz sobe u sobu dok napokon nije došlo vrijeme za tuširanje i spremanje.

Izašla sam iz kuće gumenih nogu, nadajući se da neću pasti u nesvijest na putu do ginekologa. A baš je bilo teško jutro, vruće i sparno... Onaj šašavi Vakula na televiziji je objašnjavao da se u Zagrebu dogodio fen efekt zbog čega je ovako toplo... Krečući se s noge na nogu do ambulante, prolazila sam uz veliki drvored lipa. U sebi sam neprestano molila "daj mi bilo kakav znak, nešto što ću prepoznati i po čemu ću znati da će biti dobro..." Tišina. Ništa. Samo udaranje mog srca u ušima. Zatvorila sam na trenutak oči i duboko udahnula. U tome trenu nosnice mi je ispunio opojni miris prvih cvjetova lipa, miris koji mi je najdraži i zbog kojeg sam satima znala ležati na klupici u parku samo da bih u njemu uživala... Lipe, moje vjenčanje i "Lipe cvatu", stari Slaveni koji su sastanke održavali ispod lipa upravo zbog njihova smirujućeg mirisa, lipe = mir = odgovor na moju molitvu... Budi mirna, sve će biti kako treba. Teško je to opisati, tu dodatnu snagu koja me je gurnula prema ambulanti.

Ipak, čim sam legla na stol, moj duhovni doživljaj ostao je daleko poput sjećanja, a u želudac se vratio već dobro poznati grč. Ginekolog je navlačio prezervativ na sondu i nešto pričao, no njegove riječi nisu dolazile do mene. Spominjao je osiguravajuću kuću, smanjen broj klijenata i manju zaradu, ali ništa me od toga nije zanimalo. Učinak bi vjerojatno bio isti da je pričao o Patuljku i sedam Snjeguljica... Htjela sam znati samo jedno.
- Ooooo vidi ti to... - bile su njegove prve riječi. Okrenuo je monitor prema meni. Prizor je sadržavao sve čemu sam se ikada nadala: veliki, prostrani gestacijski mjehur i jednu malenu mrvicu, vjerojatno zaposlenu hranjenjem i razvojem. Taj centimetar života je u meni, nešto maleno se na meni hrani i u potpunosti o meni ovisi... Suze su mi bez prestanka tekle i samo sam uspjevala ponavljati pitanje:
- Vidite li srce?! Jel živo?
- Živo je, postoji srčana akcija...
Dalje više ništa nisam čula i ništa više nije bilo važno. Nitko više nije postojao već samo taj mali centimetar u kojem se odjednom našlo središte mojeg života.

Dakle, prešla sam prvi prag, a do milijuna nas očekuje sedmomjesečno putovanje... Ako je suditi po početku, moglo bi biti ugodno i puno ljubavi. cerek

A ako hoćete vidjeti središte mog koordinatnog sustava, kliknite OVDJE


- 20:59 - Komentari (18) - Isprintaj - #
13.05.2006., subota
Voćari su plakali od sreće... :)

Danas mi se dogodilo nešto što nikada nije... Otišla sam na plac i vratila se s punim kolicima voća i povrća. Kada sam ugledala prve domaće trešnje (iako majušne i ne hrustave), doslovno su mi se zacaklile oči. Kupila sam od svega po malo: trešnje, velike šljive, domaće jagode, grožđe, nektarine i na kraju komad lubenice. Pukla sam od jada kada sam kod kuće shvatila da je prezrela... Došlo mi je da sjednem i plačem. No, strpit ću se još malo, ima drugih finih stvari. Od povrća su mi potekle sline na mlade mrkvice. Sve više gubim apetit na teška i masna jela. Mogla bih živjeti na piletini, riži, salati i voću. Zato sam si i napravila rižoto s piletinom i graškom.

Govorim o svemu u jednini jer sam sama kod kuće. Muž je otišao k svojima u Makarsku na tjedan dana, što je meni, na svoj način, dobro došlo. Bliži se pregled i sve sam nervoznija, a da ne kažem da sam emocionalno totalno pukla. Plačem svako malo, a raspoloženja se mijenjaju iz minute u minutu. Sad mi je zaista samoća najpotrebnija. Kažu da ovakav emotivni dar-mar traje prva tri mjeseca, a onda se stvari malo smiruju... Nadam se, jer najteže od svega je raditi u ovakvom stanju.

I nemam koncentracije, jedva pišem, a kamoli čitam... Bit će bolje, valjda...


- 18:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #
10.05.2006., srijeda
Oda lubenicama - rajskom voću...

Ajmeeee... Gotovo i ne spavam, a onda se primim interneta i o čemu kopam? O lubenici! Pa ja ću do kolovoza ispaliti na živce ili ću na kraju ipak kupiti na tržnici one nekakve uvozne lubenice, pa makar i ne previše ukusne... headbang

Ali našla sam odličan članak koji mi je dao odgovor na mnoga pitanja, a osobito ono: Čega to ima u lubenici da trudnice toliko čeznu za njom? Čini mi se da se iz ovoga puno može naučiti... thumbup

Preuzeto sa Hrana.com

LUBENICA – ČUDESNO OSVJEŽAVAJUĆE VOĆE!
Autor: dr. I. Kulier


Nitko osim prirode nije uspio vodu stlačiti u tako malo prostora! Ako je snijeg kristalni oblik vode, onda je sok lubenice voda u kristalnoj rešetki! Za lubenicu veliki tenor Enrico Caruso je rekao: “jedeš ju, piješ ju a možeš se njome i umiti”. Godine 1894 veliki pisac Mark Twain je kazao: “kada lubenicu probaš, znaš što anđeli jedu”..Da je tome tako, govore zidovi egipatskih grobnica, koji su oslikani kriškama lubenice još prije 5000 godina. Filip Makedonski za vrijeme svojih ratnih pohoda, nosio je lubenice, a u vrijeme građanskog rata u SAD, vojska Konfederacije, kuhala je đžem od lubenice, što je bilo jedino sladilo u to vrijeme.. Mravi su “ludi” za lubenicom, pa ako nekoga hoćete okrutno ubiti, premažite ga lubenicom i ostavite blizu mravinjaka!

Tijelo hladi a usta sladi!

Kad sam bio mali zanimale su me 3 stvari; kako toliko vode stane u tako malo prostora, odakle u jeku velikih vručina izvuče toliko vlage i zašto se sok od lubenice u tijelu ne ponaša kao ostale tekućine. Trebalo je proći dosta vremena da se ove dvojbe raščiste, premda ima onih koji koji o tome uopće ne razmišljaju. Mnogi od vas dragi čitatelji, reći će – “lubenica to je obična voda” ipak nije tako jer da je tako čovjek bi 15 minuta nakon konzumiranja otrčao u toalet i lako se rješio viška tekućine. Suprotno vašem očekivanju, sok lubenice razilazi se po cijelom tijelu, ulazi u stanice i tkiva, hladi ih i hrani na nevjerovatno učinkovit način. Ako pojedete nekoliko kriški ledene lubenice, ne morate piti vodu cijeli dan! Ledeno osvježavajuće piće najbolje je “konzervirano” u lubenici i možda bi bilo najbolje kada bi se umjesto u kriškama, konzumirala na malo širu slamku! Postoji još jedna dilema; jeli se lubenica jede ili pije? Kada zagrizete i stisnete ustima to božansko tkivo, u vas brizne sok što stvara poseban ugođaj koji nije moguće doživjeti niti s dinjom niti s bilo kojim drugim voćem! Ako ste pojeli nekoliko komada lubenice, imate osječaj sitosti, pa biste mogli reći da ste “doručkovali” lubenicu, što nikako ne bi bio slučaj s šalicom čaja. Nemojmo nikako zaboraviti da lubenica spada u porodicu tikava i krastavaca, a ove namirnice su – povrće! Svojstvena aroma i sadržaj šečera daju im počasno mjesto na drugoj strani - u voću! Kod toga ne treba zaboraviti ni atraktivnu crvenu boju koja tako magično privlači pozornost čovjeka. Kod lubenice se jede sve osim kore (koštice se mogu ispljucnuti) pa po iskoristivosti dolazi svakako među prvih 5 tipova voća. “Kad ju pojedeš, ostaje ti sjeme” vele oni koji štede pod svaku cijenu! No, zaista to nije sve jer se narezana kora može ukiseliti a koštice ispržiti, što je običaj kod mnogih naroda Afrike i Azije. Naravno, postoji veliki broj sorti a djecu najviše oduševljava kada nakon crvenih, otvore jednu – žute boje! Tradicionalno pitanje koja je slađa – crvena ili žuta - ostaje jedino da prosudite sami! Lubenica “bez sjemena” – pojam je koji ne treba doslovce shvatiti jer i u takvoj lubenici ima nešto sjemenki ali one su bijele i mekane.

Miris lubenice upropasti – mlijeko!

Ako ostavite narezanu lubenicu u hladnjaku, nemojte se iznenaditi što će vaše svježe mlijeko postati aromatizirano. Mlijeko i neke druge namirnice poprimaju intenzivan miris lubenice pa se one kod hlađenja moraju umotati folijama. Lubenica se servira ohlađena u kriškama, ali to ne znači da se od te tradicijske metode ne može odustati. Kuglice napravljene posebnom žlicom, kockice napravljene ručnim sjeckalicama ili pire od lubenice mogu savršeno poslužiti kao iznenađenje. Zanimljivo je da tkivo lubenice “ne pušta” sok odmah već tek nakon dužeg stajanja. Slično se događa u želucu jer, da bi se organizam “dokopao” dragocjene tekućine, mora prvo probaviti noseću tkivnu rešetku, a to može potrajati. Na taj način tijelo postupno dobiva rashladnu tekućinu i to je velika prednost u odnosu na čašu ledene vode koja “protutnji” kroz tijelo. Samo malo znanja iz fizike je potrebno da se dobije odgovor na pitanje kako najbrže ohladiti lubenicu. Najveća glupost je hladiti ju cijelu, premda upravo to mnogi rade. Hladnjak koji i inaće teže radi na povišenim temperaturama, ne može ohladiti tako “debelu” voćku, pa ju je potrebno narezati. Ako se umota u alu-foliju proces se ubrzava jer je to dobar provodnik hladnoće, a svakako najbrži postupak je – privremeno stavljanje u ledenicu!

Faraoni su znali što valja!

Kada se spomene lubenica svi upiru prstom u smjeru Egipta tj. nekih krajeva Afrike, što je djelimično točno. Odmah se sjetimo povijesti starog Egipta kao i činjenice da sve što je bilo dobro potječe sa stolova faraona. I zaista lubenica je “šetala” duž mediteranskog bazena, krajem 10 stoljeća osvanula je u Kini, pa bi se moglo reći da je zapravo zemlja lubenice Kina jer je i sada jedan od najvećih proizvođača. Tijekom 13 stoljeća Maori su lubenicu donijeli u Europu gdje je i danas ima u svim toplim klimatima, a putem robova – otišla je u Ameriku Ima dosta podataka koji navode na zaključak kako lubenica izvorno potječe s ruba pustinje Kalahari..Naime, poznati istraživač David Livingstone 1850 godine tamo ju je našao u izobilju! Na temelju podataka USDA za 1997 godinu, lubenica se kultivira u 90 zemalja svijeta pa i u našoj. U nekim zemljama Azije, od preprženog sjemena lubenice priprema se brašno a od ovog proizvodi kruh karakteristične arome. Nutritivno, lubenica je gotovo idealni dijetetski obrok jer u 2 šalice sadrži:
80 kcal (335 kJ)
nizak sadržaj natrija
dobar izvor C vitamina (25% RDA)
dobar izvor beta karotena
vrlo dobar izvor likopena
Postavlja se pitanje zašto športaši u vrijeme treninga više ne koriste lubenicu za energetsko osvježenje jer sadržaj 8,2% voćnog šečera garantira sve ono što se od brzog oporavka očekuje.

Izbor lubenice, priprema i pohrana

Premda se u nas lubenica jede na tradicionalni način, postoje brojni, vrlo uspješni recepti koji ukazuju na alternativne metode korištenja. Šerbet i voćne salate su svakako najvažnije, ali tu su razni ledeni deserti i voćne torte. Lubenica se ovdje pojavljuje u kockicama i lopticama, a dodavanje drugog voća, aroma i alkohola ovisi o mašti kreatora. Crvena boja i svojstvena aroma takvim slasticama daje karakterističan štih. Od alkohola dodaju se rum i votka kod čega svakako treba voditi računa o ukupnoj količini prisutnog alkohola. Lubenica se zbog crvene boje rado koristi za pripremu frape-a u kom slučaju se usitnjavanje obavlja mikserom. Postoji više kriterija za odabir lubenice i čudno je, svi podjednako misle da baš oni znaju kako se to radi. Od mnogo trikova za izbor “prave” lubenice samo je jedna valjana; primite veliku i tvrdu lubenicu s obje rruke, stisnite ju pored uha i ako čujete “pucketanje”, velika je vjerovatnost da je zrela, a to znaći i slatka. Kora neka je što tamnije zelene boje (zagasitija). Nikada ne kupujte mekanu ili oštećenu lubenicu. Ako pravite probni “čep” neka je što manji i što dublji. Traži se što intenzivnija crvena boja, premda kao što smo rekli, dobra lubenica može biti – žuta! Ako je lubenica pokrivena folijom, može se u dobrom hladnjaku čuvati tjedan dana, ali vrijedi pravilo – što više stoji, manje je slatka! Lubenica je u kolovozu najjeftinija slastica, koja je podjednako zanimljiva djeci i odraslima. Možda bi atraktivniji način njene pripreme više pridonio češćoj uporabi.


Prodaje li netko lubenice...? Itko? Povoljno?... njami


- 01:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #
08.05.2006., ponedjeljak
Glaaaadna sam!

Da li je trudnoća romantično stanje? Taj, emotivni dio mislim da ovisi o svakoj trudnici posebno, ali da je trudnoća drugo stanje, to je potpuno sigurno... Pa tako se dogodilo da više ne poznajem svoje tijelo i njegove potrebe, odnosno gradimo naš odnos iz početka. Moj muž me počeo zafrkavati, pa kaže da se moj život svodi na jelo i spavanje. No, istini za volju, to uopće nije šala već gola činjenica. Svedena sam na gotovo čistu biološku razinu i pratim instinkte. rolleyes

Nezgodno je samo što ponekad instinkti traže nešto čega nema. Primjerice, sad bih bila u stanju platiti i 100 kuna za kilogram slatke, velike neretvanske lubenice. Jučer sam maštala o tim ogromnim, duguljastim, sočnim plodovima, a pod nepcima gotovo mogu osjetiti onu božanstvenu mrvičastost... Relativno me zadovoljavaju jagode kojih sam sama, u dva dana, pojela više od kilogram. Da još ima i bresaka za kupiti, mislim da bih jela samo voće (i rižu, za kojom isto slinim...). Jesti i samo jesti, strašno nešto... Ne usudim se stati na vagu. headbang

Po pitanju spavanja, s vremena na vrijeme imam poremećaje, kao što je to očito i noćas slučaj. Probudim se jer moram na wc (tipično trudnički), a onda je lutrija hoću li natrag zaspati ili neću. Noćas nisam uspjela, a još me dodatno razbudila i Milka Babović na tv-u. Čeka me naporan dan jer će me umor primiti oko podneva, već znam kako to ide... zijev

Ma nije da se jadam, jedva sam dočekala da imam probleme kao što su ovi... Samo nek se na sljedećem pregledu (za desetak dana) pojavi mrvica i čuje srce, pa mi ništa više u životu nije potrebno... cerek


- 03:33 - Komentari (8) - Isprintaj - #
06.05.2006., subota
Moje dnevne frustracije...

Dakle, strašno! Nisam nikada bila osobita napaljenica, ali seks svakog drugog-trećeg dana (ili barem vikendom) mi je spadao u normalu. A sada ništa! Nema volje, želje, snage, ničeg!!! Bilo bi smiješno da nije tragično. Muž, čini mi se, ima razumijevanja, no nastavi li ovako, neće biti dobro. Dođe mi da mu nađem neku usputnu ljubavnicu, tek toliko da mu se nađe pri ruci ako zagusti. zujo

Srećom, na Rodinom forumu je cijeli topic posvećen tom problemu. Cure koriste lubrikante samo da olakšaju stvar. Zahvaljujući njima sam shvatila da sam za sada sasvim zdrava u glavi. A ovo ostalo... Eh, pa ipak sam inkubator, imam funkciju i nisam više samo svoja. smijeh

Ima još jedna stvarčica koja me je uveselila ovih dana. Sanjala sam toliko glup san da sam shvatila o čemu trudnice govore kada pričaju o nevjerojatnim trudničkim snovima. Sanjala sam i prije gluposti, no ovaj je san za sada bez konkurencije. smijeh
Dakle, sanjala sam da sam se probudila (u našem stanu, s tom razlikom da smo u mom snu živjeli sa njegovim roditeljima) i od nekud mi se u rukama stvorio tanjur pun velikih, sočnih, crvenih jagoda (izgleda da će me uskoro primiti manija traženja jagoda po svim zagrebačkim tržnicama wink). Došla sam s tim tanjurom u dnevni boravak i tamo odjednom ugledam oltar i papu Benedikta XVI kako samo za mene drži misu! smijehsmijehsmijeh A ja, puna vjerskih emocija, uzmem veliku jagodu (valjda kao najveće svoje bogatstvo), pokleknem nićice i dignem je visoko u zrak na blagoslov. smijehsmijehrofl E ljudi moji, od sramote nemam volje dalje pisati, ali provela sam sa papom cijeli san (on je, doduše, bio sportski obučen jer je bio u privatnom posjetu mom svekru koji mu je, jelte, u mojoj glavi, bio frend iz škole). Čini se da će puno slavnih ljudi dolaziti u moje snove - naime, ako se ne varam, generala Gotovinu sam sanjala taman negdje na početku trudnoće. smijeh

A po pitanju ostalog, za sada je sve ok, čak su počele i nekakve mučnine. Mirisi se pojačavaju, pa npr. svakog pušača osjetim na kilometar. Da ne govorim da mi zna biti slabo u dučanima gdje se lisnata tijesta i slično drže odmah na pultu... Grudi su mi ko dva natečena tereta, ujutro ih jedva dižem iz kreveta. Sa spavanjem više nemam osobitih problema, barem ne za sada. Naime, jako sam iscrpljena, pa zaspim ko da me netko odvalio kladom po glavi. Dobro mi je jer imam puno posla, pa ne gomilam strahove i slutnje u glavi. Pravim se kao da se ništa ne događa, malo više pazim na sebe i to je to. Čini mi se da je tako i najbolje jer zaista se ništa više ne može učiniti. Ili će biti dobro ili neće. Trudnoća je za sada zdrava - ne krvarim, ne boli me, UZV je uredan... Vozimo dalje. :)
- 06:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #
04.05.2006., četvrtak
Puklo u mozak...

Prošao je i prvi pregled, učim se strpljenju... headbang Ginekolog je za sada zadovoljan - gestacijski mjehur je pravilan i odgovarajuće veličine iako još nema žumanjačke vrećice niti ploda. Takav je bio razvoj događaja i kad sam imala prvi blighted ovum... Ginekolog me smiruje, pa me podsjeća da je ovo vrlo rana trudnoća i da nema nikakvog razloga za paniku. Za sada vam je, kaže, sve na mjestu i sve je pravilno... Dogovorili smo pregled za dva tjedna.

Jako se mijenjam i osjećam se tako nekako čudno. Smijem se, plačem, šizim... lud Raspoloženja se mijenjaju brzo i vrlo neočekivano. Nekako mi je najbolje na poslu - usmjerena sam na ono što radim i uopće ne razmišljam o trudnoći (barem ne aktivno iako mi je dijete od jutra do mraka u podsvijesti). Ali kad dođem kući, često nastaje pakao - ovo ne valja, ono ne valja, mužu bih skočila za vrat, mama se pretjerano za mene brine, svekrva previše zove... mad Ma nisu oni krivi, netko bi pomislio da sam sa njima na ratnoj nozi. Naprosto imam potrebu zatvoriti se u nekakvu rupicu potpuno sama, čak i bez muža. Tada mi prođe glavom da sam možda u prošlom životu bila paučica ili bogomoljka - nakon što mi je dragi obavio funkciju sad mu mogu odrezati glavu jer mi nije potreban. naughty

Fali mi malo optimizma - kad bih ga imala gdje kupiti, pod hitno bih otišla u dučan... Instinkti mi govore da će ovoga puta biti dobro, a realno ionako ne mogu napraviti više apsolutno ništa kako bih utjecala na pozitivan ishod. Znači, trebala bih se opustiti i pustiti da ide svojim putem, pa gdje dođe... Ali kad bih mogla opisati što mi sve prolazi glavom, kao da mi cijela četa malih crvenih sjedi na ramenu i jebe me u zdrav mozak! burninmad

Preživjet ću, kao i sve do sada... dead


- 05:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se