Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wannabemama

Marketing

Obrana dostojanstva jagoda :)

Najprije želim svima zahvaliti na čestitkama. Iako nisu prošla prva tri mjeseca, nisam izdržala ne podijeliti informaciju sa svima koji su mi dragi... kiss Nekako se ipak nadam da će sada sve biti dobro. Naravno, strah uvijek negdje u kutku titra i tako će valjda biti do kraja trudnoće, ali puna sam optimizma i dobre volje, puno se smijem i hranim dijete i sebe pozitivom. thumbup

Eh kad sam već spomenula riječ hrana, malo ću se zadržati na toj temi. Dakle, ako negdje bude izljeva bijesa, molim mamu sa iskustvom da to ne shvati osobno jer je taj bijes usmjeren na one liječnike koji zaista pričaju svašta. Po svima su jagode zabranjene??? Naprotiv, po svima su jagode dozvoljene jer su vrlo bogate vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, bifonom tvarima koje djeluju antikancerogeno (osobito su za trudnice bitni vitamini, folna kiselina i željezo zbog čega se često u trudnoći i javlja specifični i divlji apetit upravo na to voće). Zato se jagode ne zabranjuju, ali se preporuća da se pažljivo biraju te je potreban oprez.
Primjerice, osobno kupujem jagode iz ekološkog uzgoja i domaće proizvodnje, ali od onih kod kojih znam da ne tretiraju jagode različitim pesticidima i čime sve ne (e to je opasno u trudnoći, a ne jagode kao takve. No, raznih kemikalija može biti na bilo kojem voću i povrću, pa je o tome općenito potrebno voditi računa). Također, što je prirodno i normalno, jagode se nikako ne preporučuju trudnicama kod kojih u obitelji postoji sklonost alergiji na jagode koja je vrlo opasna. U mojoj obitelji (misleći time i na užu i na širu i na pretke) alergija je bila gotovo nepoznata riječ u bilo kojem smislu (osim pojedinih članova alergičnih na pelud, metal i sunce, među kojima sam osobno alergična na sunce). Alergičara na bilo koju vrstu hrane i lijekova nikada nismo imali. Isto je i sa muževe strane, čak i bolje - oni ne znaju što je alergija.

Htjela bih ovdje naglasiti da ipak ne pametujem bez veze. Iz liječničke sam obitelji (mama, tata, brat, šogorica, bratić...) i jako dobro sam se raspitala o prehrani u trudnoći. Zabrana je vrlo malo i one se ugravnom odnose npr. na prevelike količine soli (zbog zadržavanja tekućine i visokog tlaka), na izbacivanje svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda iz prehrane (opasnost od toksoplazmoze), izbacivanje iz prehrane nekuhanog mlijeka i proizvoda od nekuhanog mlijeka kao što je svježi kravlji sir (opasnost od listerioze)... Svježe voće i povrće, osobito sezonsko se ne izbacuje iz prehrane osim u određenim slučajevima, no također (što sam već navela) treba paziti tko je proizvođač. Nekada se trudnice time nisu trebale baviti, ali danas uvozimo iz kojekakvih zemalja kojekako uzgojenu robu, tretiranu kojekakvim kemikalijama. E pa zato je nekim primjercima u bijelim kutama najjednostavnije reći trudnici "ne smijete to jesti" nego objasniti u čemu je problem.

Pa kad sam se već raspisala o jagodama, evo dijela članka kojeg se u cijelosti može pročitati OVDJE, a koji se nalazi na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba:

...Preporučene dnevne količine nutrijenata dane su u Tablici 1., no ipak teba posebnu pozornost obratiti na željezo, kalcij i folnu kiselinu. Željezo je mineral koji je neophodan u prijenosu kisika putem krvi do svih stanica u organizmu, potpomaže rast, spriječava umor i sudjeluje u obrani organizma od stresa iinfekcija. Upravo su to razlozi zbog kojega unos željeza tijekom trudnoće treba biti povećan do čak 30 mg dnevno. Najbogatiji izvori željeza su jetra, crveno meso, žutanjak, šparoge, školjke, zeleno lisnato povrće, jagode, kupine, maline, šljive, sušeno voće (marelice, grožđice).

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza, pa je dobro uz obrok ili uz suplement željeza jesti brokulu, zelenu papriku, kupus, jagode, sok od naranče ili grejpfruta....


Eto još malo o jagodama, OVDJE je cijeli tekst:

JAGODA

Postoje šumske sitne posebnog okusa i kultivirane veće koje su nešto slabije izražene arome. Divlju jagodu su cijenili u antičko doba. Grčki liječnik Teofratis veliča njenu moć a o njoj pjevaju i latinski pjesnici Ovidije i Vergilija. U srednjem vijeku su je smatrali magičnom, a tek u 16. st. liječnici posvećuju više pažnje u proučavanju njene ljekovitosti. Jagode su bile lijek protiv probavnih smetnji dok se njihovo lišće i korijen koristio za liječenje kostobolje. Zbog srcolikog izgleda i izrazite crvene boje bile su simbol Venere, božice ljubavi. U mnogim narodima i danas postoji vjerovanje da pospješuju ljubavnu moć. Postoji legenda koja kaže da dvostruku jagodu tj. dvije jagode koje su srasle u jednu treba razdijeliti napola i drugu polovicu dati osobi suprotnog spola koja vam se sviđa. Kad pojede tu polovicu smrtno će se zaljubiti u onoga tko je pojeo drugi dio tih sparenih jagoda. Jagoda u kršćanskoj simbolici predstavlja sliku savršenstva i pravednosti, na mnogim slikama je Djevica Marija odjevena u haljinu koja je ukrašena kiticama i lišćem jagoda. Francuski pisac Fontenelle tvrdio je da svoju dugovječnost može zahvaliti jagodama a umro je kao stogodišnjak. Žene koje su redovno na svoje lice stavljale kolutiće jagoda imale su izuzetno svjež ten.

Jagoda je sitan grmić trokutastih listova najnježnije zelene boje, sa bijelim cvjetićima i crvenim plodovima. Razmnožava se vrlo brzo vriježama što izrastu iz podanaka i puštaju korijen na manjoj udaljenosti. Šumske jagode i razne vrste vrtnih jagoda popularno su proljetno voće, a tradicionalno se upotrebljavaju u terapeutske svrhe. Koristi se plod, korijen i lišće. Ubrano lišće i cvijeće treba sušiti u hladu. Čaj spravljen od listova i korijena jagoda pročišćava krv, stimulira sve organe i smiruje živce. Grgljanjem se liječi grlobolja. List šumske jagode vrlo dobro zamjenjuje ruski čaj. Od osušenog korijena također se kuhaju čajevi koji pomažu kod uloga i proljeva.

Crveni slasni plod za kojeg se kaže da su ga bogovi blagoslovili vrlo je hranjiv, osvježavajući, smirujući. Jagode su bogate su vitaminima C i A, folnom kiselinom, željezom, bifonom tvarima koje djeluju antikarcirogeno. To je jedino voće kojemu se sjemenke izvana a ne unutrašnjosti voća. U jednoj jagodi ima oko 200 sjemenki. Jagode je potrebno jesti svježe jer sa stajanjem ili rezanjem gube vitamine i vlažnost. Kura sa jagodama preporuča se svima koji pate od lijenosti crijeva, jetrenim bolesnicima, reumatičarima, nervnim, anemičnim osobama jer nadoknađuje minerale. Zbog bogatstva vitaminima preporuča se rekonvalescentima i starijim osobama. Zbog svojih sastojak jagode se preporučaju žučnim bolesnicima, artritičarima i reumatičarima. Da bi bile što djelotvornije treba ih jesti prije obroka ili ujutro natašte i to uvijek svježe. Za one koji žele pročistiti svoju krv i tijelo preporuča se navečer pojesti dosta jagoda bez ikakvih dodataka. Kad se ujutro probudite osjećat će te se kao da ste iznutra isprani i pročišćeni. U jagodama ima dosta broma koji djeluje umirujuće pa će te svu noć mirno spavati.

Osobe koje boluju od bubrežnih kamenaca potrebno je više dana uzastopno jesti samo jagode. To je rijetko voće koje mogu jesti i dijabetičari jer se njihov šećer levuloza vrlo dobro izlučuje. Ako ih jedete nezašećerene dugo nećete osjećati žeđ. Puno su ukusnije sa malo šećera i soka od lemuna koji poboljšava njihov okus.

Svježi sok nanesen na kožu čisti je i održava bolje od svih umjetnih losiona. Postoje osobe koje kad pojedu jagodu reagiraju jakom urtikarijom. Takvu urtikariju obično izazivaju uzgojene vrtne jagode rijetko šumske. U narodnoj medicini prah dobiven od listova i korijena bi miješali sa prahom od krede. Sa tim prahom su trljali zube i desni na suho a potom bi isprali usta vodom. Nakon toga desni bi ojačale a zubna caklina postala otpornija. Naše none su svježi sok jagoda miješale sa malo mlijeka. Onda bi namazale cijelo lice i otišle spat. Ujutro bi lice isprale ružinom vodicom poslije tog tretmana lice je bilo svježe i lijepo zategnuto. Sok se nanosi na kožu za liječenje mrlja i opeklina od sunca.

Svježe jagode najčešće se jedu sa šećerom i šlagom. Od njih se pravi marmelada, slatko, žele i sirupi. Od njih se rade brojni kolači.


I još jedna opaska za kraj koja nije čvrsto vezana samo uz jagode: specifični apetit koji se javlja u trudnoći nije stvar obijesti tijela nego potrebe. Organizam prirodnim putem traži tvari koje su mu potrebne. Dakle, ako se ženi jedu jagode, one joj se ne jedu zato jer su lijepe i crvene, nego zato jer u njima ima nečega što organizmu treba. Ako se to već ne zadovolji prirodnim putem, treba se znati što to tijelo traži, pa uzeti nadomijestak...

Dakle mama sa iskustvom, ne treba uvijek slušati sve liječnike...


Post je objavljen 20.05.2006. u 05:17 sati.