uskoplje

29.11.2007., četvrtak

Hrvatska težačka zadruga

Dogodilo se na današnji dan


Dolaskom austro-ugarske vlasti na našem području stvorili su se povoljni uvjeti koji su omogućavali napredak na gotovo svim područjima života. Veliki oslonac poljodjelstvu i hrvatskim seljacima u Uskoplju bile su štedno-kreditne institucije, otvorene uglavnom zalaganjem Hrvatske narodne zajednice dr Nikole Mandića.
Tako je na današnji dan, 29. studenog 1912. godine u našem mjestu osnovana Hrvatska težačka zadruga, koja je registrirana u Okružnom sudu u Travniku 1. ožujka 1913. godine.
Napomenimo da je gotovo dvije godine ranije, 21. siječnja 1911. godine, osnovana Hrvatska težačka zadruga Bugojno, a 21. prosinca 1910. godine, Hrvatska težačka zadruga za zajmove i štednju Čipuljić.

- 06:30 - Komentari (41) - Isprintaj - #

23.11.2007., petak

Zbog bombe izbačen iz škole

O "školskim bombama" piše i zagrebački Večernji list:


Nisi zaslužio da hodaš, a ne da živiš! uzviknuo je otac 15-godišnjeg Mirka M. iz G. Vakufa/Uskoplja, učenika Srednje tehničke škole u Bugojnu, koji je jučer trajno udaljen s nastave nakon što je u školski krug donio ručnu bombu "kašikaru" M75.
Nakon što je nedavno donio bokser, taj incident bio je dovoljan za izbacivanje iz škole. Bomba mu je pronađena u džepu, pa sam pozvao policiju. Oni su uzimali iskaz u nazočnosti roditelja kaže Nahid Šupić, direktor te škole. Isključeni malodobnik tvrdio je da je opasnu napravu dobio od svoga vršnjaka.
Djeca i njihovi roditelji međusobno prepričavaju kako su bila umješana još dva malodobnika, također iz G. Vakufa/Uskoplja, te da su zapravo bile u pitanju tri bombe. Jedan od njih je Advan A., učenik prvog razreda Srednje strukovne škole, koja se nalazi u istoj zgradi. Navodno su se bombama dobacivali u autobusu kojim svaki dan zajedno putuju, a sve vjerojatno u nakani da prestraše svoje školske kolege.
Jedna od te tri bombe je od gipsa, dok su druge dvije imale ekspoziv bez upaljača. Srećom, nije bilo težih posljedica. Protiv našeg učenika također će biti pokrenute sankcije, no još konkretno ništa nismo poduzeli navodi direktor druge škole Rasim Lubavac. Inače, taj izdvojeni slučaj bio je vrhunac ovogodišnjih brojnih lažnih dojava o podmetnutim bombama u školskim ustanovama i unošenja opasnih predmeta među najmlađom populacijom. Gotovo da više i nema dana da u nekoj od škola u BiH ne dođe anonimni poziv: Uskoro će pući podmetnuta bomba! (rs)
- 22:05 - Komentari (33) - Isprintaj - #

Još bombi u đačkim torbama

I u današnjem policijskom izvješću, točnije onom njegovu dijelu koji se odnosi na područje naše općine, riječ je o bombama u rukama dječaka:


Dana 22.11.2007. godine, oko 12,30 sati, u Policijsku stanicu Gornji Vakuf/Uskoplje obratila se N. P. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i donijela ručnu bombu koju je posjedovao njen sin E.P. Istražitelji krim. policije Policijske uprave Bugojno, radeći po događaju koji se desio 21.11.2007. godine u “Srednjoj tehničkoj škloli” u Bugojnu su u mjestu Luke, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, u blizini obiteljske kuće N.B. pronašli sakrivenu ručnu bombu.
U “Osnovnoj školi”-Gornji Vakuf/Uskoplje, kod učenika M.H. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja je u ruksaku pronađena ručna bomba dok je bio na nastavi. Nad navedenim učenikom je u Policijskoj upravi Bugojno, uz nazočnost roditelja obavljena krim. obrada i došlo se do saznanja da je bombe pronašao E. P. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja na smetljištu u blizini mjesta zvanog “Ljubavna stjena”, općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Nakon pronalaska, imenovani je bombe podijelio ostalima. Bombe su oduzete i predate djelatnicima Civilne zaštite- Bugojno. Protiv pomenuti učenika su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

- 21:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.11.2007., četvrtak

S bombom u školu

Koliko ima oružja u školama?


U srijedu, 21. studenog 2007. godine, oko 10.30 sati, direktor Srednje tehničke škole iz Bugojna prijavio je Policijskoj stanici Bugojno, da je kod učenika prvog razreda navedene škole M. M. iz G. Vakufa - Uskoplja pronašao ručnu bombu M 75.
Kako stoji u policijskom izvješću, ophodnja policije Policijske stanice Bugojno od učenika je oduzela bombu, te je on, uz nazočnost roditelja, pozvan u Policijsku stanicu Bugojno na razgovor.
Ovaj slučaj potom je preuzela krim policija Policijske uprave Bugojno.
- 21:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

19.11.2007., ponedjeljak

Pjesma Marijane Martinović najbolja na Šimićevim susretima

Prva nagrada u konkurenciji srednjih škola otišla u Uskoplje...


Pjesma Uskopljanke Marijane Martinović iz Srednje škole Uskoplje proglašena je najboljom u konkurenciji srednjih škola na ovogodišnjim, netom završenim, Šimićevim susretima. Druga nagrada otišla je u Travnik, a dobila ju je Antonela Marković iz KŠC Petra Barabarića, dok je treću nagradu osvojila Širokobriježanka Tina Sesar (Gimnazija fra Dominika Mandića).
Dodjela rečenih, ali i nagrada osnovnoškolcima i studentima upriličena je u sklopu Svečane akademije u čast znamenitih književnika Antuna Branka i Stanislava Šimića, održane u nedjelju, 18. studenog u dvorani Osnovne škole u Drinovcima, kojom su i završeni ovogodišnji Šimićevi susreti.

- 22:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

10.000 EUR za Biljanu

Još jedna uspješna akcija Uskopljana iz Linza


Kako smo već javljali, Hrvatski dom iz Linza i Zavičajni klub Uskoplje organizirali su u subotu, 17. studenog 2007. godine u dvorani Hrvatskog doma Linz - Friedhofstr 25, zabavu na kojoj je nastupio poznati PARTY BAND. Sav prihod s ove zabave, a prikupljeno je - organizatori to s ponosom ističu - preko 10.000 EUR, namijenjen je za pomoć našoj teško oboljeloj sugrađanki Biljani Šain iz Dobrošina.
Na kraju dodajmo da je ovo tko zna koja u nizu akcija pomoći što su ih za potrebite u Uskoplju organizirali Uskopljani iz Linza. Ostaje nam za nadati se da će njihov primjer slijediti i drugi i u ovom konkretnom primjeru svojim prilozima pomoći da Biljana nastavi s normalnim životom.

- 22:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

18.11.2007., nedjelja

Vukovar 18.11.1991. - 18.11.2007.

O jednom Uskopljaninu, vukovarskom logorašu


U povodu dana sjećanja na žrtvu Vukovara prenosim iskaz jednog vukovarskog logoraša onako kako je on prepričan u knjizi Stotinu svjedočanstava (Zagreb, 1993.) na strani 41. Identitet svjedoka je zaštićen i u rečenoj knjizi on se pojavljuje pod šiform L-33.
L-33 rođen je1933. u općini Uskoplje (BiH), s prebivalištem u Vukovaru. Po nacionalnosti Hrvat, rimokatolik, oženjen, otac dvoje djece.
Posjedovao kuću u Vukovaru s dvorištem i jednu kuću u Borovu s nekoliko godpodarskih zgrada. Ne zna što je s imanjem.
Živio s obitelji u Vukovaru i radio kao radnik, ali i na imanju i pomagao djeci u različitim poslovima u ugostiteljstvu i trgovini mješovite robe.
Budući da je bio u hrvatskoj teritorijalnoj obrani Vukovara, bio je ranjen 29. kolovoza 1991. i liječen u bolnici do 4. listopada 1991., a zatim je prebačen iz bolnice u “Komerc” u Borovo. Tu je bio sve do 19. studenog 1991. kada je palo Borovo i kada je došla bivša JNA, paravojne srpske formacije i sugrađani Srbi.
Zbog pada Vukovara zarobljen je istoga datuma u Borovu, s više od 3000 ljudi. Odveden je u logor Stajićevo gdje je bio do 22. prosinca 1991. Kasnije je prebačen u Niš gdje je bio od 22. prosinca 1991. do 26. siječnja 1992.
U zarobljeništvu bili su svi maltretirani i tučeni, a neki i do smrti, gladovali su i smrzavali se. Vrijeđali su ih, sve, i ranjene i sve ostale. Postojala su mučenja na razne načine koja nije vidio, ali je čuo od ostalih zatočenika, a svi odvedeni noću nisu se više vraćali. Od batina mnogi su ostajali bez zuba i inače invalidi.
Zna imena svih maltretiranih, a poznat mu je identitet počinitelja zločina. Zna da je u logoru ubijen Branko Koh iz Vukovara. Za članove svoje obitelji ne zna ništa.
30. lipnja 1992.”

- 22:50 - Komentari (5) - Isprintaj - #

15.11.2007., četvrtak

Biračka mjesta u Osnovnoj školi Uskoplje

25. studenog glasovat će se i u Uskoplju


Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske sinoć je, između ostalog, odredilo 124 biračka mjesta u BiH na kojima će se birati zastupnici u XI. izbornoj jedinici, te naznačilo koji će birači glasovati na pojedinom mjestu.
Na popisu biračkih mjesta, između ostalih, nalazi se i ono u našem gradu:
- biračka mjesta broj 35, 36 - Osnovna škola „Uskoplje“ Josipa bana Jelačića bb, GORNJI VAKUF / USKOPLJE, na kojem glasuju birači - državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište ili se na dan izbora zateknu na području općine Gornji Vakuf / Uskoplje.

- 21:19 - Komentari (38) - Isprintaj - #

EM plus ES

Od danas obvezna zimska oprema


Od danas 15. studenog, na snagu stupa zakonska odredba o obveznom posjedovanju zimske opreme na kolnicima u BIH. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se : gume za zimsku uporabu (M+S) na pogonskim kotačima, odnosno radijalne gume na svim kotačima, ili gume s ljetnim profilom i lancima za snijeg na pogonskim kotačima,a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila podrazumijeva se još i lopata.
Na gumama, dubina utora gazećeg sloja mora iznositi najmanje 4 mm. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.


- 21:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.11.2007., srijeda

Veze ljudi, životinja i stvari

Nova knjiga


Uskopaljski književnik i predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Antun Lučić objavio je novu knjigu pod naslovom Veze ljudi, životinja i stvari. Riječ je o djelu koje je izvorno započeto i obrađeno kao doktorski znanstveni rad, uspješno obranjen na zagrebačkom Sveučilištu 2000., a kasnije još dodatno dorađen, obogaćen, te prilagođen za javnost uz kritičarske navode kako predstavlja krunu znanstvene djelatnosti Antuna Lučića.
Riječ je o djelu u kojemu se obrađuje život, životno stvaralaštvo i ostavština plodonosnog hrvatskog književnika Vitomira Lukića.
Lučić je sveobuhvatno i uspješno obradio obimno djelo ovog velikog književnika, pa se za Veze ljudi, životinja i stvari bez ikakve kurtoazije može reći da tvore vrijedan i nezaobilazan izvor informacija za sve one koji u budućnosti namjeravaju proučavati djelo i istraživati životnu ostavštinu Vitomira Lukića, ali i cijelu hrvatsku književnost druge polovice 20. stoljeća.

- 11:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.11.2007., utorak

"Položaj Hrvata BiH mjeriti u Bugojnu"

Ako bismo tražili jedinicu mjere hrvatskog položaju u Bosni i Hercegovini, onda je treba tražiti u položaju Hrvata Bugojna


Trebalo je doći u Bugojno na predizborni skup HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i vidjeti što je trulo u glasovitoj „ravnopravnosti“ svih naroda u Bosni i Hercegovini. Oko četiri tisuće Hrvata Bugojna, Uskoplja, Novog Travnika i Kupresa koji su se okupili na skupu HDZ-a u Bugojnu svoje su zahtjeve i očekivanja artikulirali napisima na dva transparenta: „Hoćemo Katolički školski centar“ i „Ne daju nam graditi Katolički školski centar“.
Izbori za Sabor Republike Hrvatske i predizborni skup na kojemu su se predstavili kandidati za XI. izbornu jedinicu (izborni okrug u kojemu glasuju hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj) rijetka su prilika da Hrvati Bugojna ukažu na sve probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu.
Beznađe što ga šire lokalne i državne vlasti potisnuto je nadom da će država Hrvatska, u skladu sa svojom ustavom obvezom, zaštititi pravo hrvatskog naroda na svoj identitet i suverenost u Bosni Hercegovini.
Nositelj liste HDZ-a za XI. izborni jedinicu dr. Dragan Primorac nedvosmisleno je rekao upravo to, apelirajući još jednom na nužnost suživota i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.
Ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ustavna je kategorija, a pomoć koju hrvatska Vlada daje Hrvatima u BiH nije samo pomoć nego vraćanje duga tom narodu. Bugojanski skup je nedvojbeno pokazao da Hrvati nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine bez obzira na trenutnu obespravljenost.
Obećavajući novčanu potporu za izgradnju Katoličkog školskog centra u Bugojnu, prof. dr. Dragan Primorac je jasno pokazao da će HDZ i njegova Vlada mjeriti položaj i prava Hrvata u Bosni i Hercegovini pravima i položajem onih koji su najviše obespravljeni. To su zasigurno bugojanski Hrvati!

13.11.2007.
Pincom.info



- 22:00 - Komentari (36) - Isprintaj - #

Tako je govorio fra Nikica Miličević

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan 1993. godine u Fojnici su ubijeni gvardijan franjevačkog samostana fra Nikica Miličević (1957.) i samostanski vikar fra Leon Migić (1937.), obojica rodom iz toga kraja i obojica istaknuti mirotvorci. Ubijeni su rafalima iz automatske puške iz neposredne blizine, kada su ubojicama otvorili vrata samostana.
Ubojica fratara bio je Miralem Čengić, iz visočkog sela Srahinje, otac jednoga djeteta, star 40 godina. On je priznao zločin, a na to zlodjelo potaknulo ga je, kako je sam izjavio, to što je fra Nikica na privjesku za ključeve imao tradicionalni hrvatski grb. Osuđen je u Sarajevu na 11 godina zatvora, a kao olakšavajuća okolnost navedeno je da je ubijao pod utjecajem alkohola. Viši vojni sud pooštrio mu je kaznu na 12 godina zatvora.
Svjedok toga zločina dr. fra Vitomir Slugić, profesor Franjevačke teologije, izjavio je da se okrutno ubojstvo, koje je bilo smišljeno, tako na sudu svelo na obično ubojstvo u krčmi…

Fra Nikica je u svibnju te 1993. godine u Uskoplju bio zarobljen od strane muslimanskih snaga, zajedno s uskopaljskim župnikom fra Vicom Tomasom i svim članovima konvoja Kruha sv Ante, koji je prevozio humanitarnu pomoć i hrvatskom i muslimanskom stanovništvu srednje Bosne. Bio je to tipičan primjer najobičnijeg drumskog razbojništva. Muslimanske snage otele su 13 kamiona pomoći, ali i novac, nakit i druge vrijednosti osoba koje su bile u konvoju. Fra Nikica je tom prilikom Skopaljskom vjesniku dao opsežan intervju u kojemu je, između ostaloga, rekao:

“… uvjeren sam da ja kao povijesni nasljedovatelj fra Anđela Zvizdovića neću morati tražiti Ahd-namu. Uvjeren sam da ćemo mi izboriti svoja prava na slobodu na ovim prostorima. Ali, isto tako, uvjeren sam da niti Muslimani neće morati tražiti Ahd-namu od nas Hrvata, nego da će imati svoju slobodu na ovim prostorima. I zbog toga ponavljam da bi trebalo štovati tuđu slobodu da bismo svi mogli živjeti u slobodi.”


Tako je u vrijeme ratno govorio fra Nikica Miličević.
Uskoplje ga se rado sjeća.


- 21:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.11.2007., nedjelja

Sudac Županijskog suda u S. Brodu

Gdje su i što rade: David Crnov


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog suca...

David Crnov, sudac građanskog odjela, rođen je 17. travnja 1956. godine u selu Pidrišu, u uskopaljskoj općini. Nakon završenog pravnog fakulteta, radi kao sudac Općinskog suda u Đakovu od 1983. godine. Do 2002. godine bio je predsjednik Općinskog suda u Đakovu, a od 2002. godine sudac je Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

- 00:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

10.11.2007., subota

Bugojanska večer

Najava


Već tradicionalna, treća Bugojanska večer u organizaciji www.bugojanci.ch i NK Bugojno Zug održat će se 15. prosinca 2007. godine s početkom u 18.00 sati u Rotkreuz Dorfmatt Zentrum-u.
Za dobru atmosferu pobrinut će se band Braća Crnovi.
Foto: bugojanci.ch
- 21:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sedam dana zatvora i tri godine progona u rodno mjesto

Kratko podsjećanje na današnji dan 1934. godine...


O odnosu tzv. visoke politike i maloga čovjeka, odnosno male sredine kakva je naša, mnogo se i često raspravlja i na ovome blogu. Često se i događaji kojima smo sami bili svjedoci pokušavaju pošto-poto staviti u kontekst nekih viših interesa i nekih duboko zakulisnih igara, e da bi se, kao takvi, opravdali sami sudjelovatelji u tim događajima ili da bi se podržala već stvorena slika i učvrstili okviri tih događaja, koje je propisala jedna i jedina unaprijed zadana Istina.
Iz potrebe da se stvari oko sebe gledaju ne «svojim očima», nego kroz prizmu tobožnje «visoke politike» nikada nije, niti će ikada i doći nešto dobro.
Mnoštvo je primjera iz naše bliže i dalje prošlosti, pa i sadašnjosti, koji govore u prilog tome. Jedan primjer desio se upravo na današnji dan daleke 1934. godine, kada je uskopaljski župnik fra Vje(r)ko Kulijer bio progonjen zbog, ni manje ni više, ubojstva srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića, koje se zbilo 9. listopada 1934. godine. Kronika Franjevačkog samostana u Fojnici (prema Škegro: Ruža na vjetru) o tom događaju je zabilježila:

"Prvi slučaj župnika u Gornjem Vakufu, fra Vjerke Kulijera. Tude je bio upraviteljem sreske ispostave neki Srbijanac Urošević Maleša. Ovaj otprije nije trpio župnika zbog njegova tobože «separatističkog» rada medju tamošnjim hrvatsko-katoličkim narodom. Ovako je neraspoloženje prema župniku stekao po klevetničkoj informaciji sreskog načelnika Gajića iz Fojnice. Za progon nepoćudnog župnika dobio je spomenuti upravitelj u ovim crnim danima, kada je gotovo svaki državni upravni službenik mogao neodgovorno raditi što hoće. Uroševića žandari prisilili su, kundačenjem, trojicu svjedoka na izjavu da je fra Vjeko rekao u crkvi puku da je sada vrijeme opće narodne žalosti, ipak slobodno pjevati, premda je on sasvim suprotno rekao, što je spremna zakletvom posvjedočiti cijela župa. Pozvani župnik, od dotičnog upravitelja, primio je ne samo optužbu, nego odmah i drakonsku osudu na žandarsku prijavu: 7 dana zatvora i tri godine progona u rodno mjesto Fojnicu. Upravitelj nije htio čekati konačnu odluku više administrativne vlasti (banovine i ministarstva) na koje se okrivljeni župnik utekao, nego dok je njegova osuda postala pravomoćna, poslao je župski ured žandare, da pod prisilom protjeraju fra Vjeku iz župe. Taj postupak bio je tako netaktičan i nečovječan da se tako nešto slično moglo dogoditi samo u bespravno tursko doba, a ne u eri slavljene «slobode». Bez da su dali išta okrivljeniku iz kuće uzeti, kuću i ured nekom predati, uzeli su ga žandari preda se i poveli kroz čaršiju prema Rostovu. Sav je kršćanluk varoši izašao na ulicu i gledajući taj nevidjeni prizor glasno plakao i vikao: «što smo dočekali, da našeg svećenika vode žandari ko zlikovca». Ubojitih 10 sati gonili su ga preko Rostova u Travnik, da se nije nigdje ni mrvice čega okusio. Iz Travnika je preveden željeznicom u Busovaču. Otale nedjeljom zorom, po jakoj zimi (11. studenog) u Fojnicu. Odstranjen je sa svoje župe uoči nedjelje kad je velik narod bio došao u crkvu, ali nema mise, jer im je otjeran župnik. Nastalo je neopisivo negodovanje i glasni lelek. S dozvolom sreskog načelnika, fra Vjerko je osobno otišao u Sarajevo zamoliti od redovničkih i crkvenih vlasti intervenciju. Potom je otputovao u Beograd, da se kod samog ministarstva policije požali na ovaj nekvalificirani postupak i zatraži zadovoljštinu. Prilično su ga razumjeli, te s obećanjem brzog izvida stvari otpravili. Samo je za požaliti, da od svojih redovničkih starješina ne samo nije uzet u zaštitu i obranu, nego je i napadnut...»
Foto: Ubojstvo kralja Aleksandra Karađorđevića
- 00:15 - Komentari (25) - Isprintaj - #

08.11.2007., četvrtak

Nova uskopaljska stranica

Ne zaboravite posjetiti...


www.uskoplje.info nova je web stranica o našemu gradu, ali ne samo o njemu, budući da urednici, pored vijesti iz Uskoplja donose i zanimljive i raznorodne vijesti iz svijeta, za koje, barem prema dosadašnjim osvježavanjima stranice nije jasno prema kojim kriterijima se biraju. Za nadati je se da će ove početne nejasnoće i nedosljednosti s vremenom nestajati, baš kao što je nestao i onaj besmisleni tekst kojega su urednici u početku posve nekritički postavili kao tekst koji bi u kratkim crtama trebao predstaviti naš grad i slučajnom posjetitelju poslužiti kao prva informacija o njemu.
Upravo uklanjanjem ovoga teksta urednici su pokazali da znaju prihvaćati dobronamjerne kritike, pa zato uopće ni ne sumnjamo da će ova stranica, na radost svih nas, iz dana u dan biti sve bolja.
I za kraj ne treba zaboraviti da kvalitetu jedne stranice, pored urednika, izgrađuju i osobe koje ju posjećuju. Zbog toga ne zaboravite svaki dan kliknuti na www.uskoplje.info
- 23:10 - Komentari (46) - Isprintaj - #

07.11.2007., srijeda

Nova zgrada općine

Kratka vijest


Najznačajniji projekt Općine Gornji Vakuf - Uskoplje u 2008. godini bit će izgradnja nove općinske zgrade, u kojoj će sve općinske službe nakon dugo vremena ponovo biti pod jednim krovom, što će, ističu u Općini, uz očekivano podizanje kvalitete usluga, omogućiti građanima i brže obavljanje svih potrebnih poslova u Općini.
Podsjećamo, za izgradnju zgrade Općine Gornji Vakuf - Uskoplje rebalansom Proračuna Federacije BiH za ovu godinu predviđeno je 350.000 KM.

- 22:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

06.11.2007., utorak

40.000 KM za dvoranu

Održana 8. sjednice Vlade naše županije


Na dnevnom redu 8. sjednice Vlade naše županije bilo je 29 redovnih i tri dodatne točke. Između ostaloga, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa je predložilo, a Vlada donijela Odluku o utrošku sredstava za sufinanciranje gradnje gradskih športskih dvorana u ukupnom iznosu od 200.000,00 KM, od čega je Športska dvorana u našem gradu sufinancirana s 40.000 KM.
Vlada je dala i suglasnost Komisiji za javne nabavke za osnovne škole za pokretanje procedure odabira napovoljnijeg izvođača radova za rekonstrukciju objekta Osnovne škole „Voljevac“ G. Vakuf - Uskoplje, predviđena vrijednost radova iznosi oko 170.000,00 KM.


- 22:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.11.2007., ponedjeljak

Kupreška rakija

Obljetnice...


U povodu trinaeste obljetnice ulaska postrojba Hrvatskog vijeća obrane u Kupres, 3. studenog, tamošnja HVIDRA je uz pomoć udruge Prijatelji organizirala druženje i osvježila sjećanja na to vrijeme čvrstog zajedništva.
Program je započeo svetom Misom za poginule na Kupresu u svim ratovima, a potom su predstavnici svih udruga zajedno sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti pošli na mjesta spomen obilježja gdje su položili vijence i zapalili svijeće, te na taj način odali dužno poštovanje poginulima.
Mimohodom kroz središte grada Kuprešake i njihove goste je pozdravio vojni orkestar vojske Bosne i Hercegovine, a potom je na platou ispred Hrvatskog Doma odsvirano nekoliko skladbi.
Za dobro raspoloženje u nastavku brinuli su se Slavonski tamburaši koji su došli samo za ovu prigodu. Posjetitelji su mogli probati brojne specijalitete koje su članovi braniteljskih udruga pripremali na licu mjesta na zato pripremljenim štandovima.
Sve je pomalo imalo i natjecateljski karakter, vidjeli smo tako štandove sa natpisima imena gradova otkud su pristigle pojedine braniteljske udruge: Kupres, Livno, Tomislavgrad, Uskoplje koji su na svojim štandovima pekli rakiju od uskopaljskih šljiva, a zbog činjenice da je peku na Kupresu, prozvali su je "Kupreška rakija". Tako je Kupres dobio svoju rakiju, iako Kuprešaci "dobro mogu popiti", a upravo sada imaju priliku vidjeti kako rakija nastaje uz pomoć "veselog stroja".
Tu su i štandovi prijatelja iz Petrinje, Čaloglava, Dubrovnika i Zaprešića.Tako su branitelji na Kupresu uz čašicu razgovora stvarali još čvršće međusobne veze koje će im izuzetno trebati u ova vremena kada ih pokušavaju smjestiti u drugi plan.
(uskoplje.blog.hr/kupreški radio.com)
- 21:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.11.2007., nedjelja

Stradala djevojčica

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 2.11.2007. godine, oko 09,30 sati, u ulici Armije BiH u Bugojnu se dogodila prometna nezgoda u kojoj je vozač Mato Z. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja upravljajući vozilom marke “Mercedes”, registarskih oznaka 773-T-560 ostavario kontakt sa pješakom M. J.,rođena 1999. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. U nezgodi je teže tjelesne ozljede zadobila M. J., i nakon ukazana prve pomoći u Domu zdravlja - Bugojno prevezena je u Kantonalnu bolnicu-Travnik. Očevid su obavili istražitelji kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno.


- 13:45 - Komentari (10) - Isprintaj - #

03.11.2007., subota

Tuđman: BiH je za mene Jugoslavija u malom...

Sa suđenja šestorici čelnika Herceg-Bosne...


Haaško tužiteljstvo traži da se na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne prihvati 87 transkripata iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana, kojima namjeravaju dokazivati da je državni vrh devedesetih predvodio zločinački pothvat s ciljem stvaranja Velike Hrvatske na štetu BiH.
Od toga je 28 transkripata već prihvaćeno u procesu Tuti i Šteli. Svih 87 transkripata “osigurala je Hrvatska”, navodi se u podnesku. Na jednom mjestu piše da su dokumente dobili iz službenog izvora, Ureda predsjednika RH, a na drugom mjestu da je izvor bila Vlada RH. Odvjetnici su već najavili žalbe.
-
Postavit ćemo pitanje ima li Tužiteljstvo uopće pravo koristiti ove transkripte kao dokaz na sudu
- kaže Vesna Alaburić, odvjetnica Milivoja Petkovića.
O svemu piše zagrebački Jutarnji list, koji donosi i nekoliko citata iz rečenih transkripata. U njima se, pak, na nekoliko mjesta spominje i naš grad, pa zato kliknite ovdje...


- 23:45 - Komentari (42) - Isprintaj - #

02.11.2007., petak

Fotografije Jamesa Masona

Rat u središnjoj Bosni


James Mason sa Aljaske boravio je tijekom rata na području središnje Bosne, gdje je snimio niz izvrsnih fotografija, koje, uz pokoji zanimljivi komentar, možete pogledati ovdje




- 23:00 - Komentari (30) - Isprintaj - #

01.11.2007., četvrtak

Usvojen nacrt proračuna

Kratka vijest


Općinsko vijeće (OV) G. Vakuf - Uskoplje usvojilo je Nacrt proračuna za 2008. godinu, u iznosu od 3.445.000 KM. Nakon usvajanja, Nacrt je upućen u javnu raspravu.


- 22:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Napad u Sretnom volanu

Iz današnjeg policijskog izvješća:


Dana 31.10.2007. godine u 22,25 sata Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje prijavio je Mensur D. nastanjen u mjestu Voljice, općina Gornji Vakuf/Uskoplje da su ga u ugostiteljskom objektu “Sretan volan” Gornjem Vakufu/Uskoplju fizički napali Hamed P. vlasnik ugostiteljskog objekta, njegov sin i još desetak gostiju te su mu skinuli kožnu jaknu u kojoj je bio određen iznos novca i mobilni telefon marke “Samsung E330”. Mensur D. je iz Policijske stanice Gornji Vakuf/Uskoplje zbog vidnih povreda prevezen u Dom zdravlja Gornji Vakuf/Uskoplje odakle je nakon ukazane liječnićke pomoći prebačen u bolnicu u Travnik. Policijska stanica Gornji Vakuf/Uskoplje če dalje poduzeti Zakonom propisane mjere i radnje.

- 22:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira