signifying.nothing

petak, 25.11.2005.

Ima trenutaka kad me ovaj svijet toliko dovodi do ocaja, da osjecam kako ne mogu vise u njemu zivjeti ni caska i pozelim nestati zauvijek. Ali ako tada dobijem finog bijelog papira, Michinoku papir ili bijeli ukraseni papir, zakljucim da se mogu jos malo nositi sa stvarima kakve jesu.
Ili, ako mogu rasprostrti fino otkanu zelenu slamnatu prostirku i pomno razgledati bijeli porub s razigranim uzorcima, nekako osjecam da ne mogu okrenuti ledja tom svijetu i zivot mi se zapravo cini vrlo dragocjen.

ss.mns.149.

- 19:02 - notebook (4) - copybook - #

četvrtak, 24.11.2005.

predmeti pjesnistva

Prijestolnica. Biljka sago. Vodeni cicak. Zdrebad. Grad. Bambusova trava. Ljubicica okruglih listova. Vodena zob. Plitki rijecni camci. Mandarinska patka. Rastrkana trstika chigaya. Tratine. Zelena loza. Kruskino stablo. Stablo cicimaka. Mocvarni sljez.

ss.mns.43.

- 22:55 - notebook (1) - copybook - #

utorak, 22.11.2005.

- 21:08 - notebook (0) - copybook - #

jednog dana kad je zemlju pokrio debeli snijeg

Jednog dana kad je zemlju pokrio debeli snijeg i jos uvijek gusto padao, spazila sam gospodu Cetvrtog i Petog reda svjeze puti i lijepa, mladolika izgleda. Dvorski ogrtaci prelijepih boja, koje su nosili preko svojih odijela za nocnu strazu, bijahu podvrnuti pri dnu i na njima su se vidjeli tragovi koznih opasaca. Njihove su se tamno grimizne hlace predivno isticale na bijelom snijegu. Vidjela sam i njihove donje haljetke - neki bijahu jarko crvene, a drugi divne ruzicasto zute boje. Muskarci rastvorise kisobrane, ali puhao je jak vjetar i snijeg ih je zapuhivao sa strane, te su se hodajuci malko nagnuli naprijed. Iskricavi bijeli snijeg pokrivao im je vrhove lakiranih koznih cipela ili niskih drvenih klompi - velicanstven prizor.

ss.mns.139.

- 00:15 - notebook (1) - copybook - #

nedjelja, 20.11.2005.

u proljece, najljepsa je zora

U proljece, najljepsa je zora. Dok svjetlost mili brezuljcima njihovi su obrisi obojeni blijedim rumenilom i po njima se vuce pramenje grimiznog oblaka.
Ljeti, to su noci. Ne samo za mjesecine, vec i za tame kad nocu krijesnice svjetlucaju, pa i kad kisi, o kako je lijepo!
S jeseni veceri, kad iskricavo sunce utone gotovo do ruba brezuljaka i vrane se vracaju svojim gnijezdima, po tri, cetiri ili po dvije; jos ljupkiji je niz gusaka, poput sara na dalekom nebu. U srce vas dira sum vjetra i zuj kukaca.
Zimi, rana jutra. Doista je divno kad snijeg napada nocu, a prekrasno je i kad se zemlja zabijeli od mraza; ili, cak i kad nema snijega ni mraza, kad je samo jaka studen a posluzitelji hitaju od sobe do sobe raspirujuci vatru i noseci ugljen, kako to dobro pristaje ugodjaju tog godisnjeg doba!
Ali kad se priblizi podne i hladnoca popusti, nitko vise ne pazi da li zeravnici gore i domalo ne ostaje nista do hrpe bijelog pepela.

ss.mns.1.

- 00:01 - notebook (6) - copybook - #

srijeda, 16.11.2005.

- 22:05 - notebook (5) - copybook - #

utorak, 15.11.2005.

netko pomno namirise halju

Netko pomno namirise halju pa je zaboravi jucer, prekjucer, danas. Kad je konacno odjene, miris je jos profinjeniji nego na netom namirisanoj odjeci.

ss.mns.124.

- 01:05 - notebook (0) - copybook - #

nedjelja, 13.11.2005.

ubrzo nakon dvadesetog dana Devetog mjeseca

Ubrzo nakon dvadesetog dana Devetog mjeseca krenula sam na hodocasce u hram Hase i prenocila u vrlo skromnom prenocistu. Bila sam iscrpljena, te sam ubrzo cvrsto zaspala.
Kada sam se kasno nocu probudila, kroz prozor se razlijevala mjesecina i obasjavala posteljinu ostalih ljudi u sobi. Veoma me ganuo njen jasni, blijedi sjaj. To su trenuci u kojima nastaju pjesme.

ss.mns.141.

- 11:37 - notebook (3) - copybook - #

subota, 12.11.2005.

volim prelaziti rijeku

Volim prelaziti rijeku za sjajne mjesecine i gledati kako voda, gazena i udarana kopitima volova, pod njihovim nogama prsti uvis u iverju kristala.

ss.mns.125.

- 20:06 - notebook (2) - copybook - #

petak, 11.11.2005.

ljubavni sastanci

Ljubavni sastanci zaista su najpogodniji ljeti. Doduse, noci su vrlo kratke i zora se prisulja prije negoli ste oko sklopili. Ostavili ste sve resetkaste prozore otvorene, te mozete lezecki promatrati vrt na svjezem jutarnjem zraku. Prije negoli ljubavnik ode, razmijeni se jos pokoja njeznost i ljubavnici milo jedan drugome tepaju i gucu, kadli se odjednom zacuje neka buka. Na cas pomisle da su otkriveni, ali to je bilo samo graktanje vrane sto je proletjela pored vrta.
Zimi kad je vrlo studeno i kad umotani u pokrivace slusate ljubavnikove njezne rijeci, prekrasno je cuti udarac gonga u hramu koji odzvanja kao da dolazi sa dna dubokog zdenca. Jednako je tako neobicno i priguseno glasanje ptica dok su im kljunovi jos zataknuti pod krila. A tada se jedna za drugom stanu glasati. O, kako li je ugodno lezati i slusati taj zvuk koji postaje sve jasniji i jasniji.


ss.mns.45.

- 10:09 - notebook (4) - copybook - #

utorak, 08.11.2005.

u Petom mjesecu

U Petom mjesecu volim se popeti do nekog planinskog sela. Dok prolazite putem pored mocvara, debeli pokrov algi prekriva vodu i izgleda kao komadic travnjaka; ali kako pratnja zagazi na njega, voda im brizga pod nogama, premda je tu sasvim plitko. Ta je voda nevjerojatno cista i vrlo lijepo izgleda dok se razlijeva.
Tamo gdje cesta vodi kroz zivicu, ponekad se u kociju probije koja grana. Brzo je grabite, nadajuci se da cete je otkinuti, ali, avaj, uvijek vam isklizne iz ruku.
Ponekad vam kocija prijedje preko grane zalfije koja se tada zaglavi u kotacu i svakim se okretajem dize gore, tako da putnici mogu udisati njen opojni miris.

ss.mns.122.

- 23:33 - notebook (2) - copybook - #

nedjelja, 06.11.2005.

podne je ljetnog dana

Podne je ljetnog dana i toliko je vruce da ne znate sto biste sa sobom. Stalno masete lepezom, ali nema ni daska svjezeg vjetra; a tada, upravo kad ste krenuli da uronite ruke u zdjelu vode s ledom, stize pismo. Pisano je na listu finog, sjajno crvenog papira i privezano o grancicu ruzicastog kineskog karanfila u punom cvatu. Bez razmisljanja odlazete svoju lepezu (koja ionako nije nicemu posluzila) i pomisljate koliko su snazni osjecaji vaseg prijatelja kad se potrudio da sve to ucini u jedan tako zagusljiv dan.

ss.mns.178.

- 00:10 - notebook (3) - copybook - #

srijeda, 02.11.2005.

suosjecanje je najljepsa od svih vrlina

Suosjecanje je najljepsa od svih vrlina. Osobito kad ga nalazimo kod muskaraca, ali isto tako i kod zena. Brizne rijeci, kao naprimjer "Bas je to tuzno!" upucene nekome koga je zadesila nesreca, ili "Mogu zamisliti kako mu je!" za covjeka koji je dozivio nesto tuzno, sigurno ce pruziti utjehu, bez obzira koliko mi to uzgred ili prigodice kazali.
Ako ste takve rijeci rekli nekom drugom, a netko to prenese covjeku koji pati, onda je to jos djelotvornije nego da ste mu vi sami izravno rekli. Nevoljnik nikad nece zaboraviti neciju dobrotu i svakako ce htjeti dati do znanja da ga je to ganulo.
Ako je rijec o nekome s kim ste bliski i koji ocekuje da se brizno raspitujete, to ga nece osobito zadovoljiti jer naprosto dobiva ono sto mu pripada; ali prijateljska rijec o nekome tko vam nije toliko blizak, sigurno ce ga veoma obradovati. Sve je to vrlo jednostavno, a ipak, jedva se tko na to obazire. Sve u svemu, cini se da su muskarci i zene dobre pameti rijetko kad i dobra srca. A ipak, vjerujem da ima onih koji su i umni i dobri.

ss.mns.145.

- 22:00 - notebook (6) - copybook - #