petak, 07.04.2017.

Srce u ananasu



100 g ananasa sadrži:
kcal 48
kJ 201
Masti 0,12 g
- zasićene masne kiseline 0,09 g
- jednostruko nezasićene masne kiseline 0,01 g
- višestruko nezasićene masne kiseline 0,42 g
Ugljikohidrati 12,63 g
Vlakna 1,40 g
Bjelančevine 0,54 g
Vitamin A 56,00 Ľg
Vitamin E 0,02 mg
Vitamin K 0,70 Ľg
Vitamin C 36,20 mg
Vitamin B6 0,11 mg
Tiamin 0,08 mg
Riboflavin 0,03 mg
Niacin 0,49 mg
Pantotenska kiselina 0,21 mg
Kalij 115,00 mg
Kalcij 13,00 mg
Fosfor 8,00 mg
Magnezij 12,00 mg
Željezo 0,28 mg
Cink 0,10 mg
Bakar 0,10 mg
Mangan 1,18 mg
Selen 0,10 Ľg
Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)

Iako siromašnog nutritivnog sastava ananas ima odlična ljekovita svojstva, poznata stoljećima u narodnoj medicini.
Od ljekovitih sastojaka ističe se bromelain, grupa enzima koji razgrađuju proteine što znači da pomažu procesu probave. No tu ne završava ljekovito djelovanje ovih enzima. Klinička ispitivanja potvrdila su da učinkovito ublažavaju upale i smanjuju otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzavaju oporavak nakon ozljeda i operacija. Kako bi se ovo svojstvo potpuno iskoristilo, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Bromelain se nalazi u peteljkama i mesu voća, međutim inaktiviraju se toplinom, tako da sok ili konzervirani ananas nisu dobar izvor ovih enzima pa ga je najbolje konzumirati svježeg.
S obzirom da je iznimno bogat vitaminom C, ananas pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju aterosklerozu, bronhitis, bolesti srca povezane s dijabetesom, astmatične napade, osteoartritis i reumatoidni artritis, oštećuju stanice debelog crijeva što može dovesti do raka. Prehrana bogata vitaminom C povoljno djeluje na pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.
Istraživanja provedena na Institutu za medicinska istraživanja u Australiji (QIMR) otkrila su u peteljkama ananasa dvije molekule koje su pokazale antitumorno djelovanje. Molekula CCS sprječava oštećenje proteina, a druga CCZ potiče imunološki sustav na uništenje kancerogenih stanica. Djelotvorni su na široki raspon kancerogenih stanica, kao što su tumorne stanice dojke, pluća, debelog crijeva, jajnika i melanoma. "Ove molekule predstavljaju potpuno različiti pristup kliničkog liječenja u odnosu na ostale lijekove koji se danas primjenjuju", kaže dr. Mynott.
Stručni časopis Archives of Oftalmology objavio je studiju koja preporučuje konzumiranje najmanje 3 obroka voća dnevno kako bi se smanjio rizik od pojave makularne degeneracije koja se javlja u starosti.

(nekoliko izvora sa interneta)


19:15 | Komentari (1) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --