četvrtak, 26.02.2015.

Srce od žice za suđe



Ova biomehanička izvedba kuhinjskog pomagala za otklanjanje tvrdokornih nečistića je zapravo kiborg, satavljen od inoxa i mikroorganskog tkiva sa svojstvima da mijenja oblik (shapeshifting).
Projekt proizvodnje ovih sofisticiranih minijaturnih robota, započele su Sjedinjene države u doba "hladnog rata", kada im je cilj bio stvoriti "super oružje" zamaskirano u oblik kućnog pomagala za odstranjivanje tvrdokornih nečistoča sa kuhinjskog posuđa. Ideja se sastojala od toga da u svako domačinstvo bivšeg Sovijetskog saveza postave po jednu svoju stanicu, koja bi se mogla daljinski navigirati ili samostalno djelovati prema programu, te prenositi vrlo važne podatke o tome šta se u Rusiji kuha.
Program je zapeo na ključnom dijelu, jer nisu mogli proizvesti čip koji će istovremeno biti otporan na vodu i tvrdokorne nečistiće, dok procesuira i obrađuje podatke od vitalnog značenja, odnosno čini mehanizam samostalnim za obaviještajno i po potrebi borbeno djelovanje.
Pokusne inox žice za pranje posuđa, pustili su na području bivšeg Sovijetskog saveza nedorađene, odnosno nespremne za zamišljeni projekt. Vrlo brzo su bili otkriveni. Dok je jedan visoki Ruski dužnosnik za vrijeme redovnog pranja posuđa u svom domaćinstvu, bio napadnut od strane "žice" koja ga je ubola u predjelu palca na desnoj ruci. Amerikanci su poricali svoju umješanost u nemili događaj, i na kraju je incident otišao u zaborav.
Sjedinjene države su odustale od dalnjeg razvoja programa, a proizvedene primjerke su neaktivirane prodali na komercijalnom tržištu po nabavnoj cijeni, kako bi vratili barem dio uloženog novca.
Kasnije su se pojavile razne teorije urote kako projekt zapravo nikada nije u potpunosti ugašen, te kako je jedna manja skupina znanstvenika nastavila sa istraživanjem koristeći bioinžinjering i živo tkivo, sa namjerom da se stvori kibernetički super mehanizam, odnosno kiborge.
Za vrijeme fotografiranja jednog primjerka, dobio sam dojam kao da se namješta, i kao da zna što od njega tražim. Pitam se da li još netko ima osjećaj nelagode dok drži u ruci običnu kuhinjsku žicu za čišćenje. Čak i sada u ovom trenutku stoji na sudoperu i kao da me promatra i bilježi svaki moj pokret.
Zaključio bih da ako se u nekom trenutku na stranicama Wikileaksa pojave podaci o tome šta ste jeli u zadnjih deset godina, da bi bilo najbolje ostati smiren i ne davati do znanja da u bilošta sumnjate, jer još nisu dostupni podaci sa kakvim su sve sposobnostima opremljeni modeli koji borave u vašem kućanstvu. Najbolje bi bilo nastaviti se ponašati normalno i iskušavati ih koliko tvrdokornu nečistoću su zaista sposobni odstraniti.


19:15 | Komentari (21) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --