petak, 21.11.2014.

Srce u pekmezu



Usporedio bih ovo remek dijelo moderne hercistike sa uljanim tehnikama slikanja. Dok se kod uljanih tehnika, kao podloga koristi platno, hercistika je u tom pogledu mnogo liberalnija, pa je tako u našem primjeru pri izradi ovog djela korištena kriška kruha. Temeljna uljana boja nanosi se na platno debelim kistom u većim količinama, kako bi platno postalo nepropusno i poprimilo reljef dok se kod hercistilke upotrebljava maslac koji se može na kruh nanjeti običnim kuhinjskim nožem. Na posljetku tu je i sama uljana boja kojom se oslikava temeljna kako bi se dobila slika odnosno konačni proizvod koji ako bude sreće dobije na vrijednosti nakon autorove smrti. Kod hercistike kao završni sloj, koristi se džem. U našem primjeru to je džem od borovnice, a konačni proizvod nakon što bude spremljen na memorijsku karticu autorovog smarthphona može obradovati njegovo nepce i biti pohranjeno u samom izvoru umjetničkog dijela to jest autoru.
Ova tehnika likovnog izražavanja mogla bi u skorijoj budučnosti nadmašiti kvantitativno sve uradke u uljanoj tehnic kroz povijest i time okrenuti novi list same povijesti umjetnosti.


19:15 | Komentari (12) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --