Riječ za tebe
Kakvo je jelo možeš saznati samo ako ga kušaš. Uzmi moju riječ i kušaj je. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj snaga. Uzmi moju riječ i provjeri kolika je u njoj sila, sila koja mijenja, sila koja obnavlja, sila koja uzdiže. Uzmi moju riječ. Probaj je! Kušaj je!

Kreni i budi glas koji viče u pustinji. Ti budi onaj koji opominje u ime Božje. Ti budi onaj koji dovodi svijet meni.

Zajednica Emanuel - Hercegovina

01.12.2009., utorak

Izvor objave (Lk 10, 21-24)

'U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom:"Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, jer si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima"' čitamo danas u Lukinu Evanđelju. Isus govori da se Kraljevstvo Božje objavljuje malenima. Objavljuje se onima koji žele čuti i imaju jednostavno i otvoreno srce za primiti taj nezasluženi dar Božji.

Bog se otvara malenima i od nas zahtjeva novo postajanje djecom (usp. Mt 18, 3) i postajanje siromašnima u duhu (usp. Mt 5, 3). Isus kao uzor onima koji žele ući u Kraljevstvo nebesko postavlja malo dijete: „Zaista kažem vam tko ne primi Kraljevstva Božjega kao malo dijete, taj sigurno neće ući u nj" (Mk 10, 15). Dijete je uzor i primjer onog što je malo i slabo. Gospodin obećava Božje Kraljevstvo upravo onim malenima, siromašnima, slabima i jednostavnima, grešnicima i onima koji malo znače. To su oni koji s vjerom i otvoreno primaju Isusove riječi o Kraljevstvu. U tom smislu dijete je uzor za sve vjernike.

Djeca simboliziraju istinske učenike „jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko" (Mt 19,14). U biti radi se o tome da Kraljevstvo primimo poput malog dijeteta u potpunoj jednostavnosti, kao dar od Oca.

Bog svojim blagom daruje ljude jednostavna srca. Njima otkriva tajne svoga srca skrivene od mudrih i umnih. Ljudi „mudri i umni" su uvjereni da su sami po sebi netko, da mnogo znače, da ih njihovo znanje i ono što posjeduju čini boljima od drugih. Isus se oštro suprotstavljao farizejima i pismoznancima koji su pripadnost Kraljevstvu vezali uz ljudsku pravednost i smatrali da spasenje dolazi slijepim izvršavanjem Zakona. Jednostavno nisu mogli shvatiti da je Kraljevstvo slobodan dar Božje ljubavi. Kraljevstvo i spasenje su dar i milost.

Izvor istinske veličine i mudrosti jedino je Bog. Sve što imamo primili smo od Boga. Kad sve od Boga primismo što se ponosimo i ponašamo kao da nismo primili - pita Apostol naroda (usp. 1 Kor 4, 7). Kako se samo često osjećamo kao gospodari darova dobivenih od Stvoritelja. Kako smo često preponosni na vlastitu "veličinu". Zaboravljamo da je tvorac i darovatelj svega Bog. I tada nismo više u stanju opaziti da nas On stalno dariva posebnim milostima. I zato: „lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom" (1 Kor 1, 27-29).

U Iv 3, 16 stoji: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni". Ljubav Božja se ne može zaslužiti. Ona je nezasluženi Božji dar čovjeku. U Božju ljubav treba povjerovati. Treba je prihvatiti. Bog u svome Sinu Isusu Kristu oprašta čovjeku svaki grijeh ma kakav god on bio: „Budu l' vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega; kao purpur budu li crveni, postat će kao vuna" (Iz 1, 18). „Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ" (Kol 2, 13-14).
Ali svoju slabost i svoju ništavost moramo priznati i svoj grijeh ispovjediti. Priznajući se malima pred Bogom i vidjevši vlastitu ništavost polažemo svu svoju nadu u neizmjernu Božju ljubav i beskrajno Njegovo milosrđe.

Farizeji i pismoznanci zbog tvrdokornosti svoga srca i vlastitog umovanja i svjetske mudrosti nisu mogli prihvatiti Božju ljubav i spasenje kao nezaslužen i besplatan Božji dar. Za razliku od njih „maleni i ludi svijeta" u jednostavnosti srca poput malene djece primiše Božju ljubav i oproštenje.

Neka tvoja mudrost bude jednostavnost i prihvaćanje!

Neka tvoja mudrost bude u jednostavnosti srca prihvatiti da si ljubljeno dijete Božje kome je milosrdni Otac nebeski spreman neprestano opraštati i podići ga nakon svakog pada.

Ljiljana

- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (16)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (13)
Kolovoz 2009 (13)
Srpanj 2009 (15)
Lipanj 2009 (10)
Svibanj 2009 (11)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (20)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (8)
Listopad 2008 (10)
Rujan 2008 (18)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (15)
Lipanj 2008 (22)
Svibanj 2008 (16)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Cool Graphics
ZAJEDNICA EMANUEL
"Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog" Lk 1,23

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zajednica Emanuel nastala je 21. kolovoza 2001. nakon nekoliko seminara duhovne obnove na području Hercegovine, koje su imali članovi zajednice Dobri Pastir i o. James Manjackal. Nekoliko se članova zajednice okupilo u želji da nakon ovih seminara duhovno raste, jer su smatrali kako se ne smije stati i ostati samo na tom prvom koraku. Željeli su produbiti svoje iskustvo Boga kroz molitvu, sakramente, Sveto Pismo i zajedničko druženje. Zajednica je rasla i duhovno i u ljubavi i želi to još više. Stalno su se priključivali novi članovi, te se osjetila potreba sa svima podijeliti ono što smo i sami doživjeli: susret sa živim Bogom. Počeli smo organizirati Seminare života u Duhu unutar zajednice i kroz taj stupnjeviti rast još smo više upoznali Boga, Božju snagu, Božju ljubav – ljubav koja liječi. Upoznali smo više Sveto Pismo, ušli dublje u spoznaju sakramenata, posebno svete Euharistije.

Znamo da ovdje ne smijemo stati. Želimo još više rasti. Poznato nam je kako je cijeli život od rođenja do smrti proces neprestanog obraćenja, znamo da još više trebamo rasti u ljubavi i radosti i zato želimo biti u Isusovoj školi, biti Njegovi učenici, ali i svjedoci Njegove prevelike ljubavi koju nam je iskazao predavši se za nas. Svjesni toga želimo mu uzvratiti svojom ljubavlju. U budućnosti imamo velike planove, karizmatske sastanke povezati s misnim slavljem i uz Božju pomoć nadamo se još većem rastu.

Svjesni smo i svoje snage i svojih slabosti. Snagu tražimo u Isusu Kristu, a za svoje slabosti molimo se da nas On sam usavrši i posveti i da se kroz naše ljudske slabosti očituje Njegova snaga i moć. Svjesni smo da bez Njega ne možemo učiniti ništa, stoga naše ime i govori sve: EMANUEL – BOG S NAMA. On je s nama i za nas i u Njemu možemo sve.

Emanuel je prije svega otajstvo utjelovljenja – Bog dolazi u susret svom narodu, u pomoć svojoj izgubljenoj djeci i da ih spasi postaje jedan od njih, Isus Krist, vječni Bog uzeo je naše ljudsko tijelo da nam bude blizu, da bude s nama, da uzme naše slabosti, bolesti, grijehe, da nas oslobodi.

Ono što smo iskusili na sebi ne želimo zadržati za sebe, želimo to dati i drugima da osjete Kristovu ljubav i nazočnost u svom životu i zato molimo stalno za Božji blagoslov i za trajni izljev Duha Svetoga da dođe i obnovi lice zemlje.

Članovi Zajednice su iz mnogih mjesta Hercegovine. Svima smo otvoreni i svi su dobrodošli. Za sve imamo otvoreno srce i na sve zazivamo Božji blagoslov.

Zajednica Emanuel

Free Image Hosting at www.ImageShack.usGet your myspace counter


Visitor locations

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se