Image Hosted by ImageShack.us

ROKA 470 - JEDRENJE, KAJAK, MTB, TREKING, BIVAKIRANJE..

četvrtak, 02.04.2009.

KORAK DALJE - VELIKI DRAŠKI VRH

Vikend za vikendom sunčan i lijep, a u alpama 5 m snijega. Ovaj put nas ima čtvero: Tea, Nikola, Darac i ja. Budići da smo svi nabrijani odmah se slažemo za jedan korak dalje u zahtjevnosti ture pa biramo Veliki Draški vrh.
Ishodište nam je opet vojarna na Rudnom polju na Pokljuki. Iako je sunčano pomalo dolazi naoblaka s juga - južina. U vodiču je preferirani pristup oko 5 km dalje šumskom cestom koja sada zbog ogilje snijega nije prohodna. Tako nam ostaje jedina mogućnost preko ramena grebena koji se penje u Viševnik. Znači odmah 250 m strmog šumskog uspona pa isto toliko spuštanja u dolinu koja vodi do ispod planin. Uspon postepeno postaje strm do jako - jako strm no okolina je impozantna. Polako nadvisujemo dvotisučnjake: Mali Draški vrh, Viševnik, Ablanca, Svi ti vrhovi su zapravo su predvorje Triglava. Na vrhu odličan pogled na Triglav i cijelu njegovu južnu i istočnu stranu. Naravno da smo na vrhu zadnji i da nam je požuriti dolje jer dan ima max još 1- 1,5 sat. Skijamo kak ko zna jer nije lako. Em je jako strmo em snijeg ima tvrdu koru koja je usljed južine omekanila tek toliko da upadamo pri čemu ostajemo bez kontrole. Ispod 2000 m snijeg je juha i to sad rezultira čudnim padovima i smjehom ostalih.

- 14:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.04.2009.

ZELENICA-SUHO RUŠJE

Nakon prekrasnog izleta na Viševnik totalno smo se zapalili za turnanje po Alpama što su i drugi primjetili pa mi je tako Duška poklonila turno vodič. Odlično! Idemo u subotu Nikola, Tea i ja. Vreme je odlično. Sunce uz umjerenu naoblaku. Naše odredište je prijevoj Ljubelj tu parkiramo auto pa uz ski stazu guramo skije prema domu na Zelenici, Oduševljeni smo; uz malo ali slatko skijalište okolne planine nude turno skijaški eldorado.
Nakon doma i zadnje ski staze priječimo šumom do otvorene blage stepenaste doline koja ide ispod vrhova Vrtača i Palec.
Image Hosted by ImageShack.us

Dolina se završava prijevojem sa koje druge strane se prostire Austrija s dolinom Drave.
Tura je zbilja lagana, pitoma i skijaški i penjačaki. Zbog blizine skijališta idealna za početnike u turno skijanju. Mi smo išli od početka skijališta tako da smo napravili urednih 850 m nadmorske razlike.
Image Hosted by ImageShack.us

- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ODLIČNA ZIMA - VIŠEVNIK

Obilje padalina - snijega koji je pao ove zime u Alpama nisu ostale nezapažene od male ali jake ekipe turno skijaša. Sve je počelo još na Zavižanu kada smo se Darac i ja dogovorli da bi bilo uredu ići na turno u Sloveniju. Tako jednog dana dobivam od Duške iz Slovenije odlični link na njihova skijališta s opisom mnoštvo turno tura. www.sloveniaski.info Zovem ekipu i uspješno se skupljamo u subotu ujutro kod mene: Nikola , Darac i ja.
Image Hosted by ImageShack.us

Pravac Alpe! Putem Darac vadi slovenski turno vodič pa demokratski odlučuje da idemo na Viševnik ( najposječeniji zimski 2000-njak u Alpama ) ishodište je Rudno polje na Pokljuki. Sunčani je dan, a nakon Bleda počinje se i snijeg pojavljivati. kod stare vojašnice na Rudnom polju parkiramo auto pa u čudu gledamo 3-4 metra visoke sniježne zidove koji omeđuju parkiralište. Naime tu je poznata FIS staza na nordijsko skijanje i malo skijalište za alpsko. Skijaša je puno no i turno skijaša ima. Sljedimo nekolicinu koji nam izgledaju iskusno preko staze do u strmi kuluar. Nakon kuluara izlazimo na greben po kojem idemo do padine ispod vrha.
Image Hosted by ImageShack.us

Vrh je produžetak kraja široke padine po kojoj penjemo cik-cak. 3 h i evo nas na Viševniku 2050m . Osjećaj je divan, pogled na Triglav, Rjavinu, dolinu Krme, s druge strane prema Komni, Kanjavcu ili nadalje na jug na Vogel. Alpe pošteno zaflitane snijegom dostojanstveno sjaje na zimskom suncu.Uživamo! Spust dolje iako jako zabavan je bio i poluzahtjevan ne toliko radi terena koliko radi neujednačenosti kvalitete snijega. Sve u svemu super.
Image Hosted by ImageShack.us

- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se