Image Hosted by ImageShack.us

ROKA 470 - JEDRENJE, KAJAK, MTB, TREKING, BIVAKIRANJE..

srijeda, 20.07.2005.

ELAFITI - RAJ ZA KAJAK

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

U petak umorni od posla ali i uzbuđeni pred avanturu dovezli smo se do Zadra, subota od Zadra do Dubrovnika. Grandiozni kameni Dubrovnik je čarobniji nego ikad. Totalno podređen turizmu uspio je kao rijetko koji grad ostati profinjen i ponosan. Šetnja po Boninovu i zidinama svijetski je poznati turistički đir ali dubrovački sendvić u legendarnoj «Školi» i svakodnevne male izložbe dodatak su nezaboravnom izletu.
Drugo jutro auto smo se parkirali u Zatonu i napuhavši nove kajake otpuhani burom dohvatili smo otok Koločep prvi u nizu Elafitskih bisera. Sreća u nesreći bure je ta da nas je bacila na najljepše i najravnije stijene na otoku tako da smo sa guštom tamo boravili.
Slijedeći dan krećemo vanjskom stranom otoka jer je tamo more stoljećima oblikovalo visoke i maštovite oblike stijena. Od ljepote tirkiznog mora zastaje nam dah. Na otoku su dva pitoreskna star sela i uređena šetnica. Popodne prelazimo kratki prolaz i dolazimo do južnog dijela otoka Lopuda. U blizini čuvene pješčane uvale Šunj nalazimo odličan bivak u stijenama poviše plaže. Plaža iako prirodno lijepa nepravedno je nagrđena plastičnim ležaljkama i suncobranima.
Novi dan vodi nas opet put vanjskog dijela otoka gdje nas prati uvijek budni svjetionik na otočiću Sv. Andriji. Grad Lopud je prekrasan, mali, stari, kameni i ozelenjeli gradić. S lijeve strane prostrane uvale grad počinje utvrđenim crkvenim objektima zatim se nižu bogati ljetnikovci i kićeni arboretumi da bi se sve završilo novim velikim ali lijepim hotelom. U hotelu kod našeg kolege jedriličara Tonija napunili smo sve " baterije" pa krenuli put Šipana. Radi propagande važno je naglasiti odličnu prometnu povezanost Elafitskih otoka i « grada ». Bivak smo našli u napuštenoj ribarskoj kući na otočiću neposredno ispred mjesta Suđurađ.
Za lošeg vremena provodili smo se vozeći na iznajmljenim biciklima po otoku Šipanu. Na otoku su dva mijesta Suđurađ i Luka šipanska. Oba mjesta su biseri davne povijesti bogate dubrovačke republike, puni prekrasnih ljetnikovaca, ribarskih i težačkih naselja nepromijenjenih stoljećima.
Zadnji dan je svanuo lijep i bez vjetra tako da smo obišli otok sa vanjske strane, prošli kroz prolaz Harapoti pa nakon kraćeg odmora na neotkrivenom otoku Jakljanu dohvatili sjevernu puntu Šipana prešli kanal i uveslali u prostranu uvalu Slano gdje smo okončali još jednu turu za koju kajakaši opravdano kažu da je samo za odabrane.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 23:45 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>