Image Hosted by ImageShack.us

ROKA 470 - JEDRENJE, KAJAK, MTB, TREKING, BIVAKIRANJE..

nedjelja, 28.08.2005.

32 KM I 27 PLAŽA

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

32 km i 27 plaža brojčani je rezime izleta kajakom po sjevero - zapadnoj obali Cresa. Krenuli smo već u četvrtak popodne pa kad nas je glad uhvatila pred Rijekom odlučismo ići na večeru u Maretinu u Viškovu. Miješano predjelo, frigane bijele ribice, blitva i crno vino malo jeftinije od McD! U Brestovi smo sklopili sjedala i klonuli od umora. Ujutro natašte kupimo opremu i brzo na trajekt do Porozine. Vrijeme je bilo oblačno, a pokoja kapljica kiše samo nam je još više unijela uzbuđenja pred predstojeći izlet. Od Porozine krećemo obalom Cresa prema jugu. Već prvim kilometrima vidimo da je naoko visoka i strma obala ustvari krcana skrivenim šljunčanim uvalama. Stari svjetionik i svjetioničarske zgrade iz 1929 na rtu Prestenice u odličnom su stanju no nezainteresirano i neopravdano prepušten prirodi. Dalje veslajući obalom dolazimo do uvale Smardeća u kojoj je visoka ali plitka špilja sa lijepim šljunčanim žalom. Nedaleko je uvala Girišnica koja je zbog potopljenog broda postala meka za ronioce te tako u njoj uvijek ima mnoštvo brodica. Vožnja u nastavku pruža fantastične poglede na strme padine otoka bogato ozelenjele šumom ili livadama koje su ustvari strmi pašnjaci. Jedini trag ljudskog postojanja u toj divljoj prirodnoj ljepoti nalazi se u uvali Pregrajena u kojoj su ribari prošlih stoljeća podigli kamena spremišta i skloništa te solidan pristan. Prekrasna prostrana plaža sa bijelim šljunkom, čisto more i pristan služe danas kao stvoreno odredište za turističke ture na putu prema Cresu. Mi nezasitni novih prizora veslamo dalje put Velog boka nizajući u nezaboravne uspomene brojne predivne prizore dijela prirode. Spavanje smo zbog praktičnosti i zbog vremena upijanja ljepote izveli u uvali gdje je pristan.
Što zbog bakrenog zalaz sunca nad Istrom što zbog pucketanje vatrice na tom ribarskom mjestu mi utonusmo u san o prošlim vremenima. O hrabrim ribarima, njihovim drvenim brodićima na jedra i vesla, o slanim sardelama i crnom vinu te pjesmi koja puni ovaj kamenjar životom.
Ujutro tek što smo se spakirali i upristojili dolazi stari no ponosan željezni brod krcan turistima. Bježimo na vrijeme. Veslamo nazad do Porozine ponavljajući svaku uvalu, svaku stijenu.. Za pljuska sklanjamo se na svjetionik maštajući o njegovom preuređenju, svjetioničarskom turizmu, o miru i promatranju Velih vrata. Po ponovnoj pojavi sunca idemo još malo dalje od Porozine ali sada na sjever. Prvo nailazimo na «gradsku plažu». Plaža je duga oko 200 m, sa obije strane su stijene, u pozadini plaže je zelene livada a iznad toga je stara hrastova šuma. Sve u svemu nadnaravno. Veslali smo još koji kilometar do olupine ribarice koja pomalo trune na u plićaku jedne plaže. Tu nas je opet počastilo sunce pa smo se kupali, ručali i malo odmorili pred povratak u Porozinu gdje trajektom ostavljamo ovaj divlje predivan otok.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 17:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 23.08.2005.

LAGO DI GARDA

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Mnogi znaju za Lago di Garda po Gardalandu no Garda je ustvari nešto potpuno drugo. To je 50-tak km dugo plavo jezero koje se sa sjevera iz alpskih planina spušta na jug u Talijansku blatnu ravnicu. Upravo tim jedinstvenim položajem Garda nam nudi: obilje vjetra za sva moguća jedrenja, strmi obronci Alpa pružaju bezbroj atraktivnih staza i pogleda na sve strane, a stare ceste probijene u stijenama i razvučene po selima Gardu su uzdigle u meku brdskog biciklizma. Ima na Gardi i bezbroj prekrasnih starih mjesta s dobro očuvanim kulama, dvorcima i crkvama. Osim plavetnila Garde i bjeline stijena Alpa, zelenu boju čine bezbrojne masline i vinova loza. Zvuči kao raj – pa i jest!!
I smo u četvrtak navečer oko 24 došli do sjevera jezera ( šta se sporta tiče svi lokaliteti su na sjeveru )i jedva za čudo uspjeli naći kamp za spavati.
Ujutro nas je probudio šum vjetar i šuštanje punih jedara surfova, kajtova i jedrilica koje smo došli ovaj put samo promatrati jer auto nam je krcat penjačkom opremom. Za prvi dan smo odabrali penjanje po ferati Cima Capi nedaleko popularnog surf središta Riva. Staza počinje od same obale i ide prvi dio po MTB stazi kroz litice i mnoštvo tunela. Drugi dio je strmo uzbrdo do podno stijene po kojima počinje osigurana staza « via ferata » koja uz bujice adrenalina pruža konstantno prekrasne poglede na jezero i okolna brda. Povratak je po selima uz rječice koje nas nepogrješivo vode do jezera. Navečer kuhamo večeru na obali jezera u koje povremeno skačemo što zbog higijene što zbog samodokazivanje.
Drugi dan smo ambiciozno odlučili ići na dvije ferate ( zbilja su kratke i pristup im je trenutačan ) Prva je Colodri i počinje malo izvan mjesta Arco te se za sat i pol vremena penjanja i prijećenja stijene dolazi do vrha.Spust je prava šetnja kojom uz staru tvrđavu « ulječete drito » u centar mjesta koje je osim centra sportskog penjanja i jedno od glavnih stanica brojnih brdskih biciklista. Tu obavljamo kavu, razgled dućana sportskom opremom i donosimo odluku da idemo na još jedu malu feratu.
Ferata Drena skrivena je u kanjonu ispod istoimenog starog dvorca 5 km od Arca. Uglavnom sparkirate auto i šećete 15 min kroz maslinike tada dođete u uski kanjon bolje rečeno guduru. Tu su po glatkoj stijeni postavili izrazito uzbudljivu i sportsku feratu za koju slike sve najbolje govore. Puni adrenalina i sami sebe letimo do auta pa pravac plaža kuhanja i kupanja.
Treći dan se vrijeme zamutilo i mi smo usred gužve smijene turista odlučili da uz usputnu stanku « u Trstu na kavi » idemo pomalo doma.

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

- 09:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.08.2005.

ZRMANJA - ZELENI BISER

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Do željeznog mosta koji je dobro mjesto za polazak dolazi se na dva načina: 1. način je da se sa ceste koja spaja Obrovac i Kaštel Žagarski, a prije sela Biljšane skrene u na asfaltnu cesticu prema kanjonu i slijedi natpis “fast food Zrmanja”, 2. način je da se sa ceste koja vodi preko Velebita za Gračac skrene za RHE te cestom dalje prema selu X. Kod mosta je nekoliko objekata koji pružaju smještaj, hranu, čamce za iznajmljivanje, a tu je i mala lijepo uređena plaža i parking. Pravo mjesto za skrenuti od gužve i osvježiti se. Kad idete prvi put na rijeku bez skipera najsigurnije je veslati uzvodno te tako upoznati sve struje, bukove i slapove. To je praktično jer se vraćate nizvodno do početne točke i zdravo je za mišiće. Kilometar od mosta prekrasan je trometarski slap sa kojeg je milina skakati uz oprez od skrivenih stijena i nepoznatih virova. Dalje se dolazi do manjih slapića i zaravni pogodne za bivak to je proširenje u kamenom kanjonu kroz koji se provlači prekrasan tirkizni trak rijeke i mekani zeleni obrub od obalnog raslinja. Na tom mjestu su nas iznenadili brojni ušlagirani rave frikovi sa solidno velikim logorom i treštečom muzikom. Što je po meni ozbiljna zamjerka upravi parka. Daljnje veslanje zavisi od vaše snage, vremena i vodostaja te umješnosti penjanja i spuštanja po slapovima. Mi samo dalje išli još 20-tak što manjih što većih slapova. Zrmanja je rijeka ponornica i njen vidljiv pritok je čarobna, tajanstvena i malo spominjana Krupa koja je naš novi pothvat.

- 11:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>