qaya

30.11.2010., utorak

Kad te krene krene te
A krenulo je s kupanjem. Ne, ne prvo je bio bratov poziv. Pitao me dal na feštu u povodu jednog obiteljskog događaja može pozvati i mog bivšeg muža. Katica naime slovi za jako civilizirano biće pa se takva mogućnost, zajedničkog bivstvovanja u istom prostoru, bez mrtvih, čini kao normalna stvar. E sad, jest da me možeš razvlačit ko žvaku ali kao što vam je poznato iz iskustva i žvaka pukne. A kad je katica u nedoumici uvijek brisne u kupionu, napuni kadu, stavi mirisne soli, uroni i razmišlja, razmišlja, razmišlja dok...dok se voda ne ohladi. I ovaj put tako ona jelte razmišlja i kad se već smrzla posegne za šamponom, a ono prazna flašica. Nema veze ima valjda nešt one kremaste tvari za tuširanje...E, nema…S obzirom da se ona rijetko sekira, završi kupanje na prazno, obriše kosu i ode spavati. Ujutro je ličila na...Ma najbolje da spomenem dva komentara s posla.
Prvo je Miško, meni iza leđa šapnul: ''Kaj je šefica stala na neizolirani kabl???''
Neka neka, već će me pitati za slobodne dane…
A onda je sestra Irma pitala: ''Kaj ste na motoru došli?!''
Sad vam je jasnije. No ipak za sve najviše krivim svog dragog. Dok smo prolazili našom ulicom ja ugledah neku macu, i ne znam što mi bi rekoh: ''Vidi maca…ljepša je od naše…''
A on, mrtav hladan odgovori:
''A jest ti teško naći macu ljepšu od naše…''
Mislim, priča se da imam najružniju macu u selu, a i šire, ali ovako to priznati, i to rod moj maltene, e to mi baš onako diglo kosu…


- 12:54 - Komentari (71) - Isprintaj - #

23.11.2010., utorak

Zima, zima, e pa kaj je, nije lav
Kao prava žena iz davnina Katica je, u nedjelju, oko 9 banula u kuću noseći u jednoj ruci 2 cekera a u zubima jednu vrećicu. U drugoj je naravno bio ključ. Onako razdragano jer je kupila zadnji komad teleće plećke a i grincajg je baš bil po njenom, obratila se dragom:
'' Isusek, kak je vani prekrasno vrijeme…''
Dragi, ugodno srašten sa kutnom garniturom gotovo u simbiotičkoj vezi, kao i svaki pravi muškarac u doba vikenda, sa laptopom na koljenima, pod prstima i u srcu, zabezeknuto je pogledao prvo van a onda u Katicu. Nikak nije mogel shvatiti da ovo vrijeme vani koje se po njegovom ne može opisat drugačije nego ''slinavo'', jer kiša ne pada a sve je mokro, netko može proglasiti prekrasnim.
''Il ja dobro ne vidim il s tobom nešt nije u redu…''
No dobro, jbga, čovjek ima manu – smora je, pa nemre videti a bome ni namirisati ono kaj kod nas može i kontinentalac u pelenama a to je miris snijega. Kojem naravno prethodi nešto malo kiše i magle. Prekrasno!
E a zašt se ja tome toliko veselim? Zato jer sam spremna. I baš me briga za cijenu plina. U mojoj kućici, ko je vido je vidio, a ko nije ko mu kriv, nalazi se nasred prostorije koja sjedinjuje i kuhinju i blagavaonu i dnevnu sobu a bogami i hodnik jer drito uđeš u nju (ne volim zidove), e dakle baš u tom prostoru negdje na sredini nalazi se zid tj dimnjak za kamin. E sad, štaš, ponestalo para pa nema kamina ali ima veeeliki otvor. Za veeelikiii kamin. Kojeg nema. Ali…
Moj bivši svekar mi je, kao najdražoj snahi u ergeli bivših i sadašnjih, no dobro možda ne najdražoj ali kao najstrpljivijoj jer mu uvijek opraštam senilnu opakost i vrlo često dopuštam da bude u pravu (pa ak ga veseli, božemoj…), dakle kao takvoj savršenoj, poklonio peć. I to ne bilo kakvu, već onu koju je njegov otac kupio u zimi kad je svekar rođen, dakle 1927, jer je tada bila ljuta zima pa da se dijete ne smrzne. Dal' je to bila baš dobra ideja ne znam al znam da bi se neke šogorice složile da i nije. E a peć je prekrasna, mala ,okrugla, sa rezbarenim površinama. I ja zapela da se želim grijati baš s njom. Cijela jedna firma se smijala, dok su mi po mjeri radili dimnjak od prokroma, kak bum se ja grijala na tu starudiju…a sad se smješkam ja.
Katica mi je tako promovirana iz ''domaćice u duši'' u čuvaricu vatre. Sva si je važna al nikom neda blizu. Teško je razumljivo i jednostavno opisati razliku u toplinu dobivenu centralnim grijanjem i onu dobivenu veselim pucketanjem drva. Moja katica, romantičarska duša, njoj je naravno sve jasno. Toplina vatre je duhovna. Tako da je ta malecna peć postala dobar duh moje kućice.
Baš mi je lijepo. I ne mogu zamisliti da postoji išta ljepše od sažimanja mirisa govedske juhe što polako kuha na štednjaku, štrukli koji se peku u rolu i mirisa brezinog drveta što pucketa, makar i u maloj peći.
Jooj, al mi kata zastrani tom svojom romantikom…
Ružo i da znaš, na žalost još nemam prostrijetu kožu neke oveće, dlakave životinjice ispred vatre pa da…khm, ma znaš već…

I baš me briga za struju i plin. Jedva čekamo snijeg.
- 11:17 - Komentari (51) - Isprintaj - #

08.11.2010., ponedjeljak

Tradicija
Katica je tradicionalno odgojena žena koja drži do ''starinskih'' vrijednosti kao što je obitelj i nedjeljni ručak sa juhicom i pečenim picekom. Reš krumpirićima. I štruklima, naravno.
U te i sl obiteljske vrijednosti spada i odvoženje sina na nedjeljni doručak baki i dedi, roditeljima Bivšeg. Naravno da to nema nikakve veze s tim što ona za to vrijeme u kafiću preko puta pije kavicu dvije za šankom, čita novine i trača Jacu i Šukija. Jooj, kak volim običaje.
Tako je bilo i jučer. Nakon dva sata debata za šankom o načinima kako se može spasiti ne samo Rvacka već i cijeli svijet i to u tri koraka, sva ispunjena vjerom u vlastitu pamet jer oni kreteni u vladi ne vidi ono što vidi svaki pošteni šanker, krenula je natrag po svog malog kišnog čovjeka.
A ispred kuće sivi auto poznate registracije. E jbga sad… Bacila sam brzi pogled u retrovizor da provjerim stajling. Sam da mi suze nisu došle. Frizerka mi se malo zaigrala neki dan. Katica je doduše rekla ''kratko'' ali baš nije zamislila da izgleda ko da je nedavno prošla kemoterapiju. Pogled naniže malo me oraspoložil. Prestala sam pušiti, dobila 5 kila (ih da me plaćaju po zalogaju di bi mi kraj bil) što se vrlo lijepo rasporedilo i na gornje etaže tak da poprsje izgleda sasvim interesantno. A još je i potpuno biorazgradivo. Donja etaža me baca u očaj al jbga nemreš biti savršen.
Dakle uvuče Katica trbuh, što izazove pucanje dugmeta baš na zgodnom mjestu šireći vidokrug dekoltea, i tako, plitko dišući, uđe u kuću da se suoči sa svojim bivšim mužem, njegovom mladom odabranicom, pa jest, neće valjda nekog starog ko on, i njihovom jednogodišnjom kćerkicom.
Bilo je i gore nego što sam, u onih par koraka do kuće, zamišljala. Jest da sam bila nasmijana ko da mi neko neprestano priča viceve u uho, srdačna ko da su mi dobri susjedi al jbga, iznutra sam bila mrtvija od Mrtvog mora. Taj nesrazmjer između slike sretne obitelji sa, preslatkim, djetetom i mog malog kišnog čovjeka kako sjedi sav skutren na stolici i gleda zbunjeno u to malo biće koje se mota oko nogu njegovog tate, ne znam, bilo je to previše i za moje otvrdlo srce.
Poslije smo se duuugoooo vozili po okolnim cestama. Dok nisam isplakala mutnoću iz očiju.
Eto, i onda poštuj tradiciju.
Sva sreća da u nju spada i gemišt u toku ručka.
A nedjelja je počela tako predvidivo. Tak da je naravoučenje ove priče: Oprez, nikad ne znaš di te sreća čeka!

- 12:27 - Komentari (33) - Isprintaj - #

02.11.2010., utorak


Strah, drugi dijo

E, Roso, jbagapatak, što bi reko naš drug Šu, koji se odrekao partije al partija njega nije. Jel' tako? Tako je!
Najgore je izgubit povjerenje - reče mi Jaca neki dan na kafici - al moram ovdje napomenuti da jest da su izgubili povjerenje u nju al nije ona u nas..i tako...
No jbeš Jacu ajmo mi malo o Katici.
Di smo ono stali? A da...Na Strahu.
Pošto je tri mjeseca strahovala, prestala pušiti čak, dobila 5 kila, odlučila je ipak pogledati, nakon još jedne neprospavane noći, što je sa njenim grlom. Odluka je glasila odprilike 'vako: ''...ak dr-a dobijem iz prve idem ak ga nema il ga moram zvat kasnije, nedem nikud...''.
I jbga, dobila ga iz prve. Nakon što me saslušal pital me kaj radim popodne (Kata si je odma umislila da joj udvara) i ak nemam kaj pametnije radit nek skoknem do njega da će on pogledati stvar. Moram priznati da sam ovdje počela cmizdriti i iskamčila obečanje, nek se zakune u djecu, da će me prije uspavat. On je rekel da može ak obećam da onda smije radit kaj 'oće. Kaj ste zjaknuli, naravno da sam obečala. Ko da malo sexa može naštetit. Sam sam rekla da mora biti nježan.
Prije svega ošla sam doma da se malo oplahnem, jelda, i konačno stavim onaj novi veš za doktore, a i da napravim seriju vježbi Pozdrav suncu, da mi kosti ne škripe kad, ma znate...
Kolega baš nije neka ljepota, velik i podeblji i ima, ono za mene neoprostivo, brkove. Al mu bijela kuta dobro stoji pa - da sad ne objašnjavam ovdje djelovanje uniforme na ženski mozak...
U sali, ja se odma legla na stol kak se i priliči. Onda mi je prišla glavna sestra i reče mi potiho da nek se ne bojim, da doktor ima malog...Eto kakve sam sreće, zakuka Katica, a onda ga doktor izvadi i ja hrabro odustanem od anestezije. Jer, što jest jest, laparaskop je stvarno bio mali i tanak. Gurnul mi je nježno, to čudo kroz nos, do glasnica i preko, izvadio i reko da mi nije ništa. Na glasnicama, ali... No tu pretragu ćemo malo pomaknut jer sam sad odahnula, pa se moram malo odmoriti od straha. Nastavak slijedi, ne zna se kad jer me više nije strah.
Eto nije mi baš bilo dosadno, imali i smrtni slučaj, nekoliko, pa karmine i tak...Nije da se dobro ne živi.
A sad s obzirom da je s vanjske strane vrata pritisak po centimetru kvadratnom prevelik odoh nešt radit...
Fakat ne znam otkud sex u svakom postu...Al da se ne veli da ne poštujem želje...
- 10:55 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Kolovoz 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Travanj 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Prosinac 2012 (2)
Listopad 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (4)
Lipanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (1)
Travanj 2011 (3)
Ožujak 2011 (1)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (4)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (9)
Listopad 2009 (4)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi