H r v a S T k a !!!!

četvrtak, 30.06.2005.

I FORUMAŠI POKRENULI PITANJE KONAČNOG PADA SANADERA

"Na konstiturajućoj sjednici županijske skupštine osječko-baranjske, Glavaš je najavio prijevremene parlamentarne izbore prije Božića, vidjeli smo u općirnom prilogu Slavonske televizije.
Da li je to, početak kraja Sanaderove vlade?
Znamo kako je Sanader uspostavio vlast, tko mu je u koaliciji.Nije izabrao HSP za koalicijskog partnera. Da li će mu to, sada biti presudno. Izgubio je srpske glasove. Bez obzira da li bili novi izbori ili ne, Pupavac i družina imaju sigurnost saborskih klupa pa im je svejedno za Sanadera, koji ih je "izdao". Sanader je izgubio 3 HDZ-ova glasa, a HSP je ovom koalicijom u OB županiji, naznačio početak lavine.
Sanader se bavio Europom i doživio fijasko, izgubio je glavu, nije POKRENUO Hrvatsku, nije pokrenuo unutarnji razvoj. Vidjeli smo štru kritiku Izvršenja proračuna od SDP-a. Da li će doći do apsurdne situacije, ako npr. HSP zatraži izglasavanje nepovjerenja Vladi, da li će Račan podržati Sanadera?
Glavaš nema drugog izbora. On MORA rušiti Sanadera jer bez toga, osvajanje Županije može biti Pirova pobjeda dok Sanader "drži kesu".
Nedosljednost i hdzeovska bahatost Sanadera sada dolazi na naplatu. Ne može se dugo, jeftinim trikovima održavati vlast, neprincipjelnim koalicijama, dodvoravanjima svijetu, varanjem sebe u konačnici.
Da li smo na početku novog burnog razdoblja?
Sanader za sada šuti."

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.06.2005.

SJENA NA SLAVLJE ZBOG SANADEROVOG ISPADA!

Čita Ivo štampu, čita Ivo blog 'HrvaSTka', čita Ivu istinu o sebi nadajući se da je nitko drugi neć pročitat (ako već njega nsiu pročitali)...

NA NEDJELJNOM izravnom javljanju u radijski eter sa svečanosti otvorenja autoceste Zagreb - Split, premijer Ivo Sanader je potpuno izgubio živce nakon, po njemu, nekorektnih pitanja novinarke Sonje Šarunić, pa je svim Vladinim dužnosnicima izričito zabranio daljnja javljanja za Obitaljski radio.
Naime, kada se premijer javio kao prvi sugovornik u dogovorenom praćenju svečanosti na spomenutom radiju, razgovor je, kako i dolikuje, poprimio sasvim ležeran ton, a Sanader se u njemu nije baš najbolje snašao.
Zbog te činjenice, a možda i zbog nedostatka humora, premijer je svoju "nadmoć" morao dokazati i na dan ostvarenja općehrvatskog sna, kako ga je kroz medije više puta i sam klasificirao.
Sonja Šarunić rekla je Sanaderu kako je zavidna Talijanima jer imaju Berlusconija koji je šarmirao predsjednicu Finske i uspio dovesti Agenciju za sigurnost hrane u Italiju.
"Tada sam se našalila i rekla mu kako je on zgodniji deset puta od Berlusconija i da bi se mogao malo angažirati oko šarmiranja Carle Del Ponte." - izjavila je novinarka za Jutarnji list.
Čini se kako je Sanaderu već preko glave utopijskih razgovora oko Europske unije, pa je Sonji odgovorio kako bi ona mogla šarmirati haašku tužiteljicu, a ubrzo nakon toga razgovor za Obiteljski radio bio je prekinut.
Premda se novinarka zbog šale koja nije imala negativnih konotacija u eter ispričala Sanaderu, on je svim predstavnicima Vlade iz VIP autobusa zabranio bilo kakva javljanja za Obiteljski radio.
Izvor:index

- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SANADER NE MOŽE BEZ LAGANJA!

Neka je nu naš Ive doša' do svojih Dugobaba...

Prevara: ­autocesta će biti gotova­ tek 2012.Sanader, Račan, Mesić, Bandić, Mateša, Manolić, Savka i ostali u nedjelju su se natjecali u mazanju očiju naciji

Hrvatska je prošlog vikenda udarnički slavila otvaranje autoceste Zagreb-Split, koju je narod sanjao od stoljeća sedmog.

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ODE CIGANIN MESIĆ SA SRBIMA NA IGMAN!!

Zaboravlja se da je Stipe Mesić bio predsjednik Predsjednoštva SFRJ za vrijeme kovanja četničko-komunističkih planova i agresije na Sloveniju i Hrvatsku:

"Trojica državnika Mesić, Marović i Paravac potpisali su u ponedjeljak u Beogradu, sudjelujući na sastanku nevladine udruge Igmanske inicijative, zajedničku izjavu "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost" u kojoj predsjednici Hrvatske, SiCG i BiH izriču spremnost na nastavak suradnje i normalizacije odnosa te rješavanja svih problema razgovorom u duhu dobrosusjedstva.
- Istina o prošlosti podrazumijeva i ispriku, i priznanje, i pokajanje. Pred sudom, svejedno je li to međunarodni ili nacionalni sud, i odgovornost i krivnja mogu se i moraju utvrđivati isključivo na individualnoj osnovi. Nisu narodi krivi. Činjenica je, međutim, da su zločini činjeni u ime naroda i pod plaštom imena cijelih naroda. Stoga je i logično da izrazi isprike dolaze u ime naroda, odnosno država - rekao je predsjednik Mesić.
Otvarajući skup, predsjednik SCG Svetzar Marović je istaknuo nužan progon svih onih koji su, ne samo u Srebrenici, činili ratne zločine, pri čemu ne treba zaboraviti nijedan zločin bez obzira na to tko su zločinci, a tko žrtve.
- Moramo otvoreno i iskreno prenositi mladim generacijama istinu o događajima iz prošlosti, dužni smo uspostavljati pokidane veze i kvalitativno nove odnose i suradnju jer smo odgovorni za budućnost naših naroda i država - rekao je u uvodnom govoru predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac. Hrvatski predsjednik, okružen mnogobrojnim novinarima, rekao je poslije otvorenja skupa kako je činjenica da je posjet SCG odgodio nakon četničkog okupljanja na Ravnoj gori, ali došao je na Igmansku inicijativu. Igmanska inicijativa, koja okuplja oko 140 nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH i SCG, na početku dvodnevnog skupa prihvatila je prijedlog da se državama u regiji pošalje prijedlog da 11. srpnja, kad je počinjen pokolj u Srebrenici, bude dan sjećanja na sve nedužne žrtve u ratovima u bivšoj Jugoslaviji."

- 11:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.06.2005.

NABIJEM NA... FRANCUSKE POLITIČARE I PEDERE!

Francuskoj treba EU s Turskom.

Francuska ­ne želi Hrvatsku­ u Europskoj Uniji
Predsjednik većinske stranke u Francuskoj i drugi čovjek u francuskoj vladi Nicolas Sarkozy zauzeo se u ponedjeljak u razgovoru s premijerom Dominiquem de Villepinom za "suspenziju proširenja" Europske unije za sve zemlje osim Bugarske i Rumunjske. Ovom izjavom Sarkozya nastavlja se od prije dva tjedna promovirana politika Francuske. Naime, nakon što su Francuzi izrekli "NE" ustavu i nakon neizglasavanja proračuna EU-u, Francuzi su izrazili skepsu prema zajedničkoj budućnosti. Smatraju kako je prošlogodišnje proširenje za 10 novih članica bilo prenaglo stoga smatraju kako bi trebalo prestati s proširenjima.
Šef UMP-a i ministar unutarnjih poslova prvi je političar kojeg je Villepin u ponedjeljak primio u sklopu konzultacija, koje namjerava provesti slijedom odbacivanja europskog Ustava na referendumu 29. svibnja.
- Treba suspendirati proširenje barem dok se ne reformiraju institucije. Europa mora imati granice. To što kažem ne obuhvaća Rumunjsku ni Bugarsku koji su već toliko odmakle u procesu da nema povratka natrag, ali obuhvaća sve ostale - rekao je Sarkozy. Sličnog stava su i predsjednik Jacques Chirac i premijer Dominiquem de Villepinom.

- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24 SATA (PROTIV HRVATSKE): KAŽU DA JE AUTOCESTA ZG-ST NAJSKUPLJA U EUROPI?

Smeće zvano 24 sata, a ja kao pionir tabloidnog novinarstva,kao i modernih medija u Hrvatskoj istoi mogu elaborirati (ne)stručnoj javnosti, nije se pretjerano osvrnulo na seljačinu i udbaša MILANA BANDIĆA koji je kao 'zagrepčanac' zastupao Zasgrebčance u Splitu. Došlo mi je za povratit. Zašto se ta lopina ne vrati u svoju komunističku, antihrvatsku izbu i vukohebinu, nego se širi urbanim duhom cijele Hrvtske?

" Najskupljom autocestom u Europi svi će se građani moći voziti od danas u šest ujutro, kad se autocesta, nakon derneka Vladinih ministara, u potpunosti otvara za običan puk
Rekorderka: Zagreb-Split ­najskuplja autocesta u EUKompletna politička elita sjurila se put juga, kao, isprobati nove dionice autocestePrije nekoliko dana ministar prometa Božidar Kalmeta slavodobitno je ustvrdio da cijena vožnje autocestom Zagreb-Split nije ništa skuplja nego vožnja po europskim autocestama. I Italija i Francuska imaju veće cijene cestarinanego Hrvatska.

ministar Kalmet
Međutim, ili naš ministar ne zna računati ili misli da to ne znamo mi. Malo smo istražili i otkrili da kilometar vožnje po francuskoj, portugalskoj ili talijanskoj autocesti stoji 15-ak posto manje nego što će platiti naši, ipak nešto siromašniji vozači, koji potegnu novom autocestom. Mi za kilometar vožnje novom cestom plaćamo 0,41 kunu, a vozači u Portugalu ili Francuskuj plaćaju prosječnih 0,35 kuna. Još kad bi tjerali mak na konac mogli bi ministra Kalmetu podsjetiti da naši susjedi Austrijanci i Mađari imaju vinjete. Austrijanci za godinu dana vožnje po svojim autocestama moraju platiti 72 eura, a godina se dana vožnje mađarskim autocestama naplaćuje točno dvostruko više. I nitko vam ne broji kilometre niti upadate u gužve zbog čepa stvorenog na nekoj naplatnoj kućici. No mi smo od vinjeta udaljeni koliko i od Marsa. Ipak, kad se sve zbroji i oduzme možda tih 157 kuna i nije prevelika cijena za zaobilaženje smrtonosnih serpentina sa stare ceste i skraćivanje vožnje.

Ako je suditi po rafalima bisera koje je prosipao na sve strane, jučer definitivno nije bio dan ministra svega i svačega Božidara Kalmete. Možda i ne bi bilo toliko tragično da je nakon dobronamjerna novinarskog upozorenja kako lupeta bez argumenata ipak odustao od svojih teorija o cijenama cestarina. Ali ne. Fućkaš argumente, ako priča dobro zvuči...

Na gradnju autoceste Zagreb-Split čekalo se rekordnih 34 godine. Izgradnja je šepala kao i aktualni ministar prometa Kalmeta- U njenu se gradnju utrošilo rekordnih 18,5 milijardi kuna, a osim tih rekorda dio te autoceste je i najduži hrvatski tunel Mala Kapela koji je dug 5760 metara. Time je za 660 metara Kapela prešla Učku.
10 komentara | Svi komentari | Dodajte komentar pošalji prijatelju | ispiši Svi KomentariUčitavam komentare...
Izvor:24 sata

Zadnjih 5 komentara
Re: Rekorderka: Zagreb-Split najskuplja autocesta u EU (roberto) - prije 1h:49min
Kao i uvijek nasi novinari su vjeciti negativci... najlakse je pisati price koje samo kritikuju i kritikuju... Recimo sve sto je napisano kao poredjenje je notorna glupost. U mnogim EU zemljama cestarina je mnogo skuplja, u mnogim je ukljucena u cijenu benzina... a s druge strane zasto nitko ne kaze ... ma treba biti i skuplja kako bi smo zastitili svoju zemlju (i ceste) od navale raznoraznih auto prevoznika iz tog divnog zapada...

Re: Rekorderka: Zagreb-Split najskuplja autocesta u EU (MRCINA2102) - prije 1h:37min
Ne mogu vjerovati kako su jadni ovi novinari 24 sata. Totalno su negativni. I kad cijela Hrvatska slavi otvorenje autoceste oni traze sve negativno u tome. Pa dajte se pocnite sevit konacno, mozda cete onda pisati manje negativne clanke :)))

Re: Rekorderka: Zagreb-Split najskuplja autocesta u EU (Heretic1201) - prije 27min:3sec
Mrcino nije ti neka fora! Posao novinara je da budu savjest političara kad je oni već nemaju, a ne da im pjevaju hvalospjeve! E sad činjenica je da bi cesta bila jeftinija da nije bilo malverzacija oko natječaja za radove! Isto tako je činjenica da bi cijena trebala biti prilagođena standardu prosječnog hrvatskog vozača! Međutim ne možemo se uspoređivati sa Srbijom i sličnim zemljama jer Srbija nema takve ceste kakve smo mi izgradili unazad 5 godina! Zato ćemo morati stisnuti zube dok autocesta ne isplati samu sebe!

Re: Rekorderka: Zagreb-Split najskuplja autocesta u EU (carinik) - prije 23min:47sec
Ljudi, pa zar ne razumijete da autocesta Zagreb-Split nije u EU!!!! Niti hrvatska nije u EU, isto kao sto nije u Aziji. Stoga autocesta Zagreb-Split nije najskuplja autocesta niti u EU niti u Aziji!!

Re: Rekorderka: Zagreb-Split najskuplja autocesta u EU (Heretic1201) - prije 17min:56sec
Vjerojatno su htjeli reći da je najskuplja među europskim autocestama, pa su pobrkali kontinent sa političkom i ekonomskom unijom!

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.06.2005.

ZAHTJEV ZA ISKAZIVANJE NEPOVJERENJA RUKOVODSTVU HDZA-a

ZAHTJEV ZA ISKAZIVANJE NEPOVJERENJA RUKOVODSTVU HDZ-a (A ONI 'NAJUSPJEŠNIJI' NA IZBORIMA)

Autor teksta i ovog dopisa kritičar je s opravdanjem od prvih dana 'vladavine' Ive Sanadera, posebice nakon što je odbio osnivanje MINISTARSTVA PODUZETNIŠTVA,svega što dr. Ivo (ne) radi. Francusko i nizozemsko NE Europskoj Uniji zabilo je čavao u isprazne 'programe trenutačnog vodstva HDZ-a koji je tu stranku i,još važnije,Hrvate doveo do najsramotnijeg položaja u novijoj povijesti.
Krdo političara i politikanata koji se time bave isključivo radi svoje samokoristi (i sakrivanja svojih nesposobnosti) svakodnevno vrijedja i domaće životinje imbecilnim izjavama. Najdalje, posebice u uništavanju hrvatskog poduzetništva ipak je otišao dr. Ivo Sanader koji je (sa svojim pomoćnicima Jadrankom Kosor-Jacom i Miomirom Žužulom) u dvije godine vladavine dokrajčio poduzetnike ne stvorivši nijedan novi instrumentarij podrške poduzetništvu.
Štoviše ukinuo je bivše Ministarstvo za obrt i MSP, odbio pokretanje novog pod opravdanjem da smanjenjem broja ministarstva smanjuje troškove Države...Dogodilo da se da troškovi povećani, učinkovitost umanjena...Dosta je više i Sanadera i Kosorice, spasimo (barem minimalnu) inteligenciju časnost Hrvata, Republike Hrvatske i HDZ-a!!!

-----
prema


TAJNIŠTVO
HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA
Trg žrtava fašizma 4
Zagreb


Pred: ZAHTJEV ZA SAZIVANJEM IZVANREDNOG SABORA RADI UKAZIVANJA NEPOVJERENJA TRENUTAČNOM
RUKOVODSTVIU STRANKE


U Splitu 20.05.2005


Poštovani,

Ovaj dopis pišem ispred grupe inicijalnih HDZ-ovaca iz Splita, koji su naprosto zroženi nedostatkom morala, hrvatstva, uma i rezultata otkad je dr. Ivo Sanader počeo obnašati političku vlast u domovini.

Dr. Ivo Sanader je iskoristio infrastrukturu HDZa u zemlji i dijaspori ne bi li sproveo svoje očigledno nečasne ciljeve primopredaje bogatstava Republike Hrvatske i Hrvata Europskoj uniji i nehrvatima u Hrvatskoj.

I Stoga smo mišljenja da su Predsjednik HDZ-a, dr. Ivo Sanader, kao i njegovi izabrani pomoćnici i zamjenici, Miomir Žužul i Jadranka Kosor, nanijeli nenadoknadive štete časnosti i svrsi pokretanja i rada HDZ-a. Isto smo na forumima i meritornim blogovima dokazali, putem dokumenata, činjenica i materijalima iz 'bivših života' Miomira Žužula, Jadranke Kosor i dr. Ive Sanadera, posebice u onom njihovom 'uspješnom' ili 'prešućenom' dijelu života.
II Dr. Ivo Sanader vulgalizira elementarnu uljudbenost i razinu intelligencije pravog, dostojanstvenog i nepatvorenog HDZ-ovca i Hrvata svaki put kada zadnjih godinu dana, od 'Bechtela' nadalje, svoje katastrofalne neuspjehe stalno proglašava uspjesima. Isto se upravo dogodilo na lokalnim izborima i pri katastrofalnom neuspjehu HDZ-a u urbanijim centrima, kao i prije nekoliko mjeseci pri kandidiranju Jadranke Kosor.
Za kampanju Kosor izdvojeni su ogromni novci. Učinke znamo kao i one nedavne kampanje u Zagrebu. HDZ s koalicijskim partnerima ima oko 12 % glasova od oko 30% birača koji su uopće išli glasati ili glasovati.
III Članovi HDZ-a uzimaju u obzir i tužnu činjenicu da na izbore nije izašlo najmanje 60 posto Hrvata-birača, radi odsustva bilo kakve misli i povjerenja u dr. Ive Sanadera i njegove pomoćnice Jadranke Kosor, čak i prezira prema njima i svemu nemoralnom (nerijetko imbecilnom) što danas političari poput navedenih predstavljaju u svom 'obnašanju mudre i uspješne politike'.
IV Isto dr. Sanader uopće ne uzima u obzir., dok uživa u svojoj važnosti do koje je došao, kao i svoje imovine (ili barem većine svoje imovine, počevši od kuće ) zahvaljujući jedino i isključivo HDZ-u. Naprotiv, neizlazak birača da odlučuju o svojoj sudbini tumači 'zrelošču društva'.
V Maloumna 'strategija' dr. Ive Sanadera koji je gotovo dvije godine s najskupljom državnom birokracijom proveo u klečanju i obilaženju činovnika po Europi, naravno na račun Hrvata poreznih obveznika i investicijskog ciklusa, uzrokovala je, izmedju inog, katastrofu hrvatskom poduzetništvu, te ista zaslužuje najoštriju reakciju članova HDZ-a, uključujući i i one prvotne koji su HDZ stvorili.
VI I Posljednje izjave Jadranke Kosor (nakon njene gluposti s Antom Gotovinom, a nedavno je i Milanka Opačić ispala nobelovac prema Kosorici)) i njenog mentora dr. Sanadera govore da bi im možda trebao pregled i boravak u psihijatrijskoj klinici, obzirom da svojim nebuloznim izjavama u najskupljim tv-terminima i potplaćenim medijima (EPH), dok glume 'visoke političare koji vladaju'/a ne upravljaju javnom imovinom/, vrijedjaju čak i razinu inteligencije domaćih životinja.

Stoga:

Dr. Ivo Sanader i rukovodstvo trebaju se povući s mjesta predsjednika HDZ-a i drugih dužnosti kojim kaljaju ne samo slavno ime HDZ-a nego Hrvata i Hrvatske, istovremeno nanoseći štetu ukupnoj hrvatskoj sadašnjosti i budućnostii

Nadam se da će ovaj opravdani Zahtjev potaknuti i prikladnu reakciju, odnosno da će dr. Ivo Sanader konačno izaći pred sve HDZ-ovce, pa i one koji su mu omogućili da bude izabran kao 'urbanija varijanta reformirane stanke' te objasniti (bez puno blebetanja bez sadržaja i smisla na koje se navikao tijekom svojih skautskih putovanja po EUropi) kuda je odveo stranku kojoj Hrvati mogu zahvaliti nastanak Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

..........
U Splitu 20.05.2005


A sad pročitajte ovaj užas, prostituciju probisbjeta (na račun sviju nas), nemoral
Postizborna trgovina: s 25% glasova dobili polovicu županaHDZ - najuspješnija stranka na lokalnim izborima

Nove vlasti formirane su u svih 20 županija i gradu Zagrebu, osim u Virovitičko-podravskoj županiji. Tamo će novi pokušaj uslijediti idućeg tjedna, a najviše izgleda za čelno mjesto u županiji ima HDZ, koji je već dobio gotovo polovicu župana u Hrvatskoj – ukupno devet. Tako će HDZ sada imati župane u Karlovačkoj, Ličkoj, Požeškoj, Brodskoj, Zadarskoj, Šibenskoj, Splitskoj, Dubrovačkoj i Vukovarskoj županiji, po čemu se pokazao kao najuspješnija stranka na lokalnim izborima - s četvrtinom biračke potpore dobio je gotovo polovicu župana. SDP na lokalnim izborima nije imao koristi od koalicija s HSS-om i HNS-om: većina njih doživjela je neuspjeh, jer su zajedno dobili manje glasova nego svaki pojedinačno na izborima 2001. B]

ZAVRŠAVA SE FORMIRANJE ŽUPANIJSKIH VLASTI NAKON LOKALNIH IZBORA – NAJJAČA STRANKA S 25 POSTO GLASOVA DOBILA ČAK 9 ŽUPANA
HDZ dobio pola Hrvatske za pregovaračkim stolom

SDP na lokalnim izborima nije imao koristi od koalicija s HSS-om i HNS-om: većina njih doživjela je neuspjeh, jer su zajedno dobili manje glasova nego svaki pojedinačno na izborima 2001.

Nove vlasti formirane su u svih 20 županija i gradu Zagrebu, osim u Virovitičko-podravskoj županiji. Tamo će novi pokušaj uslijediti idućeg tjedna, a najviše izgleda za čelno mjesto u županiji ima HDZ, koji je već dobio gotovo polovicu župana u Hrvatskoj – ukupno devet, ili jednog više nego poslije lokalnih izbora 2001. godine.
Tako će HDZ sada imati župane u Karlovačkoj, Ličkoj, Požeškoj, Brodskoj, Zadarskoj, Šibenskoj, Splitskoj, Dubrovačkoj i Vukovarskoj županiji, po čemu se pokazao kao najuspješnija stranka na lokalnim izborima. Naizgled, uspio je i HNS koji je dobio župane u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a donekle i SDP jer će umjesto nekadašnjih troje župana imati četvero: u Primorskoj i Sisačkoj županiji, gradu Zagrebu (gradonačelnik Zagreba ima i status župana), te u Krapinskoj, gdje će u prvoj polovici mandata županica biti iz HSS-a, a u drugoj socijaldemokratkinja.


HSS gubitnik

Najgore je prošao HSS: od osam župana dobivenih na izborima 2001. zadržao je samo četvoro, među koje se ubraja i polovični slučaj iz Zagorja. Uz njih, HSS ima čelna mjesta u Zagrebačkoj, Koprivničkoj i Bjelovarskoj županiji. IDS je zadržao župana u Istarskoj, a lista Branimira Glavaša dobila ga je u Osječkoj županiji, dok je HSLS izgubio župana u Međimurju, a novoga nije dobio.
Pravaši nisu dobili nijednog župana, iako su na svibanjskim izborima izrasli u treću stranku u Hrvatskoj. To pokazuje da se raspodjela vlasti ne mora uvijek poklopiti s glasovima koje su na izborima raspodijelili birači, te da broj župana ne odražava u potpunosti mišljenje hrvatskih građana.
Primjerice, analiza uspjeha stranačkih lista po županijama pokazuje da je najveći uspjeh polučio SDP u koalicijama s različitim strankama. Prije četiri godine SDP je bio najjača lista u trima županijama, a HSS u dvjema, a sada su socijaldemorkatske liste preuzele vodstvo u osam županija. Istodobno, HDZ je sam, ili u koalicijama, prije četiri godine bio najjači u 15 županija, a sada je pao na devet.
Prema podacima iz SDP-a, koji je jedini novinarima dao cjelovitu analizu izbornih rezultata, najviše glasova dobile su koalicije predvođene socijaldemokratima – 40,4 posto, ili 1,2 posto više nego na prošlim izborima. HDZ je sam, ili u koalicijama, dobio 24,9 posto, ili 7,5 posto manje glasova. S četvrtinom biračke potpore dobio je gotovo polovicu župana. Do tih postotaka SDP je došao zbrajajući glasove svih birača u Hrvatskoj, prema rezultatima izbora za županijske skupštine i za Zagreb koji ima status 21. županije.

Pad popularnosti HDZ-a

Tako povoljan SDP-ov rezultat u državi ne čudi, jer samo u Zagrebu i Promorskoj županiji, gdje su socijaldemokrati pobijedili, živi četvrtina stanovnika Hrvatske, više nego u pet-šest ostalih županija gdje je pobijedio HDZ. Lička županija, primjerice, ima samo 50.000 stanovnika, a još manje glasača.

Unatoč tome što je zadržala vlast u županijama, izborni rezultati pokazali su da je vladajućoj stranci u svibnju osjetno pala popularnost. No, socijaldemokrati ne slave, jer opadanje HDZ-a nisu preokrenuli u svoju korist: dobili su samo 1,2 posto više glasova. Štoviše, analiza pokazuje da SDP na lokalnim izborima nije imao koristi od koalicija s HSS-om i HNS-om: većina njih doživjela je fijasko.
Naime, SDP je u koaliciji s HSS-om izašao ugotovo svim županijama, ali samo u četiri ostvarili su zajedno bolji rezultat nego što su pojedinačno dobili na lokalnih izborima 2001. Čak u 13 županija SDP-ove koalicije s HSS-om i HNS-om su poptuno podbacile: te tri stranke u svibnju su zajedno dobile manje glasova od zbroja njihovih pojedinačnih rezultata prije četiri godine! Razlog tome je osjetni pad popularnosti HSS-a i HNS-a. Sada je očito zbog čega SDP želi na parlamentarne izbore izaći sam.
- 14:35 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ODABIR TEKSTOVA O NEKAŽNJENIM KRIMINALIMA HR. POLITIČARA

B]Tko vam pada na pamet kada pročitate ovaj naslov ako ste gledali milijune kilometara tzv. lobiranja našim novcem…

Samo dno HR politickog sluganstva [/B]

Ova vijest je ocito krajnje dno jedne bijedne sluganske politike. Evo jadnici idu prosjaciti za primanje u EU. Rade "tulum" u Bruxellessu bez obzira sto nas nitko ne zeli tamo.
Neka cudna vrsta mazohizma ili politicka groteska.
Izvor: Forum.hr

Tko vam pada na pamet kada pročitate ovaj naslov ako ste gledali milijune kilometara tzv. lobiranja našim novcem…

Samo dno HR politickog sluganstva

Ova vijest je ocito krajnje dno jedne bijedne sluganske politike. Evo jadnici idu prosjaciti za primanje u EU. Rade "tulum" u Bruxellessu bez obzira sto nas nitko ne zeli tamo.
Neka cudna vrsta mazohizma ili politicka groteska.
Izvor: Forum.hr

Je li su to oni isti koji kažu da živimo bolje, samo da mi to ne vidimo. Ali vidimo druge stvari…
ODJECI ŠOKANTNOG ŠKREBOVA PRIZNANJA: SABORSKI ODBOR ZA GOSPODARSTVO TRAŽI OD VLADE HITNU ISTRAGU 0 NOVCU IZNESENOM IZ ZEMLJE


BANKARI I POLITIČARI OPLJAČKALI HRVATSKU
“Tragači za novcem” otkrili su kanale odlijevanja novca, a zna se i gdje se novac nalazi. Ti podaci zasad stoje u ladicama u MUP-u. “Zbog toga preporučujemo Vladi da nastavi posao traganja kako bi se dio novca vratio u zemlju”, rekla je Dragica Zgrebec (Novi list)

Parlamentarni Odbor za gospodarstvo odlučio je preporučiti Vladi da pojača rad svog međuresornog tijela koje već oko dvije godine traga za stotinama milijuna njemačkih maraka, iznesenih u inozemstvo iz hrvatskih banaka, izjavila je jučer za naš list Dragica Zgrebec, predsjednica Odbora za gospodarstvo Zastupničkog doma. Rekla je da su članovi tog odbora bili šokirani kad su prekjučer čuli od guvernera HNB-a dr. Marka Škreba da je država u prošlih nekoliko godina uložila čak 50 milijardi kuna u sanaciju domaćih banaka, nakon što je prethodno dio novca iz njih iznesen u inozemstvo. Još 1998. godine, u doba ministra policije Ivana Penića formirana je međuresorna grupa u koju su uključeni MUP i Ministarstvo financija, popularno nazvana “tragači za novcem”. Prema podacima Škreba, samo iz Glumina, Dubrovačke i Komercijalne banke izneseno je u inozemstvo gotovo sto milijuna DEM. “Tragači za novcem” otkrili su kanale odlijevanja novca, a zna se i gdje se novac nalazi. Međutim, ti podaci zasad stoje u ladicama u MUP-u. “Zbog toga preporučujemo Vladi da nastavi posao traganja kako bi se dio novca vratio u zemlju”, rekla je Dragica Zgrebec.
Kako vratiti hrvatski novac iz stranih banaka? Član odbora za gospodarstvo Damir Kajin smatra da će sama hrvatska država morati pokrenuti neke sudske postupke protiv odgovornih, jer samo na temelju sudskih zahtjeva strane države mogu vratiti nestali novac. Logično je pitanje kako se moglo dogoditi da bivša vlast nije spriječila iznošenje novca iz banaka, kako ih ne bi morala naknadno sanirati novcem svih poreznih obveznika. “Do toga je došlo zato što nije bilo unutarnje kontrole u bankama, a dovoljnu kontrolu nije provodila ni središnja banka, HNB”, objašnjava Dragica Zgrebec. Iz njezinih riječi može se zaključiti da je nadzor u bankama vođen kao i u slučaju kada se kozu zaduži da čuva zelje. “Najveći dioničari u bankama istodobno su bili i najveći dužnici tih banaka, a za to vrijeme njihovi predstavnici sjedili su u njihovim nadzornim odborima. Po srijedi je bila i sprega bankarskih i političkih krugova”, objašnjava Zgrebec.
Od ukupno 50 milijardi kuna uloženih u sanaciju banaka, oko 25 milijardi su dugovi naslijeđeni iz doba Jugoslavije. HDZ-ova vlast, čuje se u parlamentarnim krugovima, odgovorna je samo za 25 milijardi, ali ni to nije malo.
Forumski tekstovi koji udaraju tamo gdje je najbolnije, u Panorinu kutiju mistifikacije medjunarodnih organizacija…. A SADA PROČTAJTE IZBOR IZ TEKSTOVEA KORISNIKA VIŠE FORUMA NAZIVA 'LUDA VERUDA' KOJI OPŠIRNO I CJELOVITO OPISUJE GOSPODARSKE PLJAČKE U ZEMLJI I SVIJETU:
« HRVATSKA PREZADUZENOST:Teorija zavjere ostvarena do savršenstva
NOVA SNIMKA HNB-a O VANJSKOM DUGU ZEMLJE: NA OTPLATU DOSPIJEVA GLAVNICA OD 3,7 MILIJARDI EURA

Hrvatska zbog stranih banaka - korak do bankrota

Hrvatska, koju su do prezaduženosti dovele strane banke, bez bankrota može izdržati još koju godinu, do 2007., ali je pitanje kako to izdržavaju tisuće prezaduženih građana i njihovih naivnih jamaca
Zadnja snimka Hrvatske narodne banke (izvedena prema metodologiji Svjetske banke) o vanjskoj zaduženosti zemlje pokazuje da je na prijelazu iz 2004. u 2005. godinu, zahvaljujući rastućem inozemnom zaduživanju ovdašnjih banaka (koje su u većinskom vlasništvu nekolicine velikih EU-banaka!) Hrvatska postala visoko zaduženom te najzaduženijom u skupini 26 tranzicijskih zemalja sjeverne, istočne, srednje i južne Europe.
Prema najsvježijim podacima, početkom ožujka je bruto inozemni dug (što je nova, i po obuhvatu šira definicija vanjskoga duga od dosadašnje) iznosio 22,5 milijardi eura, što je protuvrijednost od 81 posto bruto domaćeg proizvoda, ostvarena prošle godine. A kada vanjska zaduženost, mjerena tim pokazateljem, prijeđe - prema obračunu Svjetske banke - protuvrijednost od 80 posto BDP-a, tada se zemlja smatra visokozaduženom, a zapravo prezaduženom. No, zbog tog neveselog saznanja još se ne pale alarmna svjetla, ni u Hrvatskoj, niti u sjedištima Svjetske banke i MMF-a, jer je najnoviji hrvatski slučaj vrlo specifičan
.
Panika trese samo građane-dužnike
Trenutačno su u Hrvatskoj, prema inozemnim vjerovnicima, najzaduženija poduzeća, koja ukupno duguju blizu osam milijardi dolara, ali znatan dio toga duga (više od 40 posto) otpada na kompanije u pretežnom ili u strateškom inozemnom vlasništvu. Za tim vodećim dužničkim sektorom slijede banke (s trenutačnim vanjskih dugom od 7,3 milijarde eura), preko kojih su čak 93 posto ukupnog bankarskog i gotovo sav nacionalni štedni potencijal prepušteni nekolicini velikih EU-banaka, većinskih vlasnika nekadašnjih hrvatskih državnih, i na teret poreznih obveznika, saniranih banaka. Hrvatska je država, preko Ministarstva financija i HNB-a, najmanje zaduženi sektor (7,1 milijarda eura).
Za što se koji od tih ključnih dužničkih sektora i dalje zadužuju? Država to čini najviše radi otplate dospjeli starih zajmova, jer nema dovoljno izvornih fiskalnih prihoda, a i dalje podržava rastuću državnu potrošnju. Uz to se značajno zadužuje radi financiranja investicija u modernizaciju cestovne i željezničke mreže, te svih vrsta infrastrukturnih radova širom zemlje, jer za takve projekte strani bankari u Hrvatskoj nemaju interesa. Samo se kompanije zadužuju da bi preživjele na tržištu, da bi uglavnom nešto uvezle, pa nakon dorade preprodale, ili da bi - osobito ako su u većinskom stranom vlasništvu - proširile svoje portfelje u Hrvatskoj i u široj jugoistočnoj Evropi. Ovdašnje se banke, koje su u većinskom vlasništvu nekolicine velikih EU-banaka, međutim, zadužuju kod svojih matičnih, inozemnih adresa, da bi jeftiniji EU-kapital preprodavale u Hrvatskoj (gdje su kamatne stope na zajmove više nego u EU-u), i tako, u kombinaciji s hrvatskim štednim potencijalom financirale izvoz EU-robe u Hrvatsku, kreditirajući građane-kupce (osobito automobila i ostale skuplje robe).
Uz takvu strukturu vanjskoga duga Hrvatska bez bankrota može izdržati još koju godinu, ali je otvoreno pitanje koliko i kako to izdržavaju tisuće i tisuće građana, koji su se osobno prezadužili i preračunali, kao i mnogi njihovi naivni jamci i sudužnici. Bez straha od bankrota može izdržati i hrvatska država, točnije Ministarstvo financija, sve dok će moći računati na jednokratne prihode od privatizacije državne imovine. Prema aktualnom stand-by sporazumu s MMF-om, privatizacija se mora dovršiti kroz godinu i dva mjeseca, što znači da bi se Vlada i Ministarstvo financija, ne dogodi li se neko gospodarsko čudo (poput irskog ili norveškog) baš u Hrvatskoj, već početkom 2007. mogli naći pred nesavladivom proračunskom provalijom.
Strane banke u Hrvatskoj i za taj crni, kao i za još vitalni ružičasti razvoj događaja, imaju podjednako moćne odgovore, i ne strahuju od bankrota. U sve zajmove su ugradile čvrste (jamstvene i hipotekarne) osigurače, a mogu se povući, bar privremeno, čim na to budu prisiljene. Naposljetku, mogu dijelom hrvatske štednje, koja im je u gotovo potpunom posjedu, financirati izvoz svojih kompanija iz Njemačke, Austrije i Italije u Bosnu i Hercegovinu ili u Srbiju i Crnu Goru, jer i tamo, iste banke, postaju dugoročni gospodari financija i biznisa.
Tijekom 2005. godine - prema zadnjim podacima HNB-a, na otplatu dospijeva glavnica od 3,7 milijardi eura, što je 12 posto BDP-a te kamate od 0,5 milijardi eura! Tim će otplatama najviše biti opterećene banke, kojima dospijeva obrok od 1,4 milijarde eura, s najvećim iznosima u prvom i trećem tromjesečju. Kompanije će otplatiti glavnicu od 1,2 milijardi, a hrvatska država od jedne milijarde eura. U prvom je tromjesečju državi na naplatu dospjela emisija euroobveznica od 500 milijuna eura, dok u siječnju i srpnju dospijevaju na naplatu uobičajene tranše duga prema Londonskom klubu, od po 60 milijuna eura. Prijelaz obračuna vanjskoga duga s dolara na euro HNB s razlogom opravdava činjenicom što čak 78 posto hrvatskoga vanjskog duga glasi u eurima, dok ih je u američkim dolarima samo 11 posto, a ostalo u švicarskim francima i japanskim jenima.
Šest godina nakon početka predaje cjelokupnog bankarskog sustava (plus telekoma i farmaceutskoga monopola, većine trgovačkog i medijskog prostora i desetaka tisuća najkvalitetnijih nekretnina) i na djelu se pokazuje da se najturobnije procjene iz 1999. ostvariše gotovo sto posto: dugoročna strategija stranih banaka i vodećih kompanija - preuzmi, prezaduži, pa vladaj - uspjela je do savršenstva.
Ante Marković, koji je bio predsjednik vlade SFRJ od ožujka 1989. do ostavke u prosincu 1991., rekao je da u haškoj sudnici prvi put nakon 12 godina iznosi svoja stajališta o tim zbivanjima.
Govorio je o formiranju svoje vlade, programu stabilizacije i ekonomskih i političkih reformi koje su vodile uvođenju višestranačkog sustava. Objasnio je protivljenje Miloševića i Srbije tim reformama koje su brzo dale uspjeha, inflacija je svedena na nulu, devizne rezerve su porasle na 11 milijardi dolara, vanjski dug je smanjen s 21 na 12 milijardi dolara. DAKLE,VANJSKI DUG JE BIO 12 MILIJARDI DOLARA.Usporedba: ex yugoslavia(20-ak milijuna stanovnika. Vanjski dug=12 milijardi dolara >> Republika Hrvatska-4-5 milijuna stanovnika. Vanjskidug=30 milijardi dolara

Italija-investicijski fondovi:
u zadnjih 5 godina,talijanski investicijski fondovi su izgubili na vrijednosti 19,2%.to konkretno znaci 90 MILIJARDI EURA,ta je lova nepovratno izgubljena,spaljena,sa tom lovom,500 000 talijana je moglo kupiti stan od 90metara kvadratnih,BEZ IKAKVIH KREDITA.

Treba dobru paznju posvetiti i cinjenici da stranci vise ne kupuju americke dionice i ostale financijske
instrumente kao nekad.vec 4 mjeseca njihova je kupovina u stalnom padu,oni vise ne kupuju-oni prodaju.
TREBA ZNATI DA SU KUPOVINE STRANACA BILE TE KOJE SU U VELIKOJ MJERI ODRZAVALE TRZISTE NOVCA I OMOGUCILE TAKO NISKE INTERESNE TAKSE I CIJENU NOVCA(NIKAD NIZE).

statistike kazu da se rijetko vidjelo da dow jones toliko gubi u preizbornom razdoblju.u ovom mjesecu(7),S&P je izgubio vise od 4%,sto je jako interesantno,JER OD 1928 GODINE,S&P 500 NIJE IZGUBIO VISE OD 3,4% U PERIODU OD SADA PA DO IZBORA.
-------------------------------------------------------------------------------


OVAJ TEKST I RAZMIŠLJANJA KORISNIKA FORUMA VRLO SU BITNI ZA EKONOMSKI NEOBRAZOVANU ŠIRU JAVNOST (HRVATE I REPUBLIKU HRVATSKU), JER OBJAŠNJAVA 'RAST' HRVATSKE REKONOMIJE NAKON ŠTOSU OD 2001-2003 NADOŠLE BANKE I STRANI VLASNICI (UZ 'VLASNIKE') UPUMPALI KREDITNE KARTICE HRVATIMA KOJI SU OPČINJENI PLASTIČNIM NOVCEM I INSUFINIJENCIJOM KUPOVANJA U SFRJ KUPOVALI, KUPOVALI, KUPOVALI…VEĆINOM UVOZNO, PA ODAKLE I DANAŠNJA SITUaCIJA BEZIZLAZJA U HRVATSKOJ, KOJE JE UVJETOVANO NEZNANJEM, NESPOSOBNOŠČU, KATASTROFALNIM KADROVSKIM RJEŠENJIMA,KORISTOLJUBLJEM, NERIJETKO O OTVORENIM NEHRVATSTVOM (U ODNOSU NA STVARNE NACIONALNE INTERESE), POLITIČARA.

!!!

Kao i njihovim očevima, i njima je sve dozvoljeno.Nekažnjeni kriminal poglavito. Ma gadi mi se uopće pisat o tim debilima, moram dati kompjuter na kemijsko čišćenje…
POTOMCI TAJKUNA Pod statusnom zaštitom juniori preduboka džepa skupljaju policijske dosjee, ali ne i - kazne

Bogati i obijesni - svi grijesi sinova tajkuna (Večernji list)H. Dečak, I. Jakelić, A. Kasanić, Dr. Miljuš, M. Rilović-Koprivec, M. Rosić-Zrinski
Crne su kronike ispunili tuđim tragedijama koje su izazvali nogom na gasu bijesnog automobila ili prstom na okidaču. Ni pred sudovima, ni pred javnošću svi nisu bili isti kao ostali izgrednici, jer ih je prezime štitilo od pravednih kazni
Većina bi ljudi poželjela njihov položaj. Biti (opet) mlad i imati bogate roditelje. Što bi se sve dobrog i vrijednog moglo napraviti. Putovati, raditi, ljubiti... Ali ne, oni su odabrali tamnu stranu. Psiholozi kažu da u svojim obiteljima nisu imali emocionalnu potporu. No, to se ne tiče nas običnih građana, koji želimo da nas država zaštiti od izgreda mladih bogataša. A država u većini slučajeva to nije učinila. Sudstvo bi i nama i tim mladićima napravilo uslugu da je brže i strože. Adekvatno je kažnjen najžešći izgrednik: Josip Nikić (22), sin bivšega načelnika bjelovarske policije Blage, već treću godinu izdržava šestogodišnju kaznu zatvora u maloljetničkoj kaznionici požeškog Okružnog zatvora zbog dva pokušaja teškog ubojstva.
Bjelovarski se susjedi sjećaju vremena neimaštine obitelji Nikić, kada su jedni drugima dolazili posuditi šalicu brašna ili šećera. Ali godine 1990. B. Nikić postavljen je na dužnost načelnika PU bjelovarsko-bilogorske te je ubrzo postao vlasnikom tvrtke "Duhan". Poslovni je uzlet pak okrunjen i pripadajućim statusnim simbolima: dobrim automobilima i materijalnom sigurnošću djece. Ali tada 19-godišnji Josip Nikić nije imao mira.
Ubrzo je osuđen za pokušaj teškog ubojstva ročnika Miroslava Longina, kojega je ilegalnim pištoljem prostrijelio u noćnom baru Millenium, te pravosudnog policajca bjelovarskog Okružnog zatvora Denisa Majureca, kojega je teško ozlijedio za neuspjela pokušaja bijega iz zatvorskog pritvora. Napao je pravosudnog policajca dok je vraćao posuđe od večere, srušio ga na tlo i silovito udarao po glavi metalnom šipkom koja je inače sastavni dio zatvorskoga garderobnog metalnog ormara. S Nikićem se na bijeg pripremalo još četiri pritvorenika, ali spriječeni su. Majurec danas kaže da je sve proteklo strelovito, da je zamalo izbjegao smrt. Nikića čeka ponovljeno suđenje za napad nožem na Stipu Jolića.
Od teškoga kriminala nije prezao ni Leon Šprlje, sin župana dubrovačko-neretvanskog. Nakon što je optužen za krijumčarenje automobila, Šprlje mlađi odsjedio je deset mjeseci u zatvoru. Za razliku od ostalih obitelji, Hrvoje i Novica Petrač u hrvatskim tajkunskim dinastijama rijedak su primjer oca i sina koji su zajedno osuđeni za isto djelo. Obojicu se optuživalo za otmicu maloljetnoga sina generala Vladimira Zagorca i obojica su nedavno nepravomoćno osuđena. Ali, mlađi dio obitelji Petrač time nije zaključio svoje posjete sudovima. Novici se sudi i zbog premlaćivanja redara hotela Esplanade 2001., a njegov mlađi brat Nikola nedavno je zaradio kaznenu i prekršajnu prijavu jer je naoružan pokušao ući u zrakoplov.
Je li čakovečki pjevač Josip Katalenić (24) bio adekvatno kažnjen nakon što je skrivio tri prometne nesreće u kojima je čak ozlijedio pješakinju, napravio 18 prekršaja u prometu, prijetio pištoljem maloljetniku, prijetio novinarima te se skandalozno ponašao u TV emisiji? Nije. Naplaćene su mu prekršajne kazne, ali i dalje luduje gradom svojim novim BMW-om i krši prometne propise.
Njegov je otac Dragutin, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, u vrijeme najveće Josipove "slave" bio doministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Katalenić je zapamćen kao član žirija Super-Nova Juniors. Uvredljivo se ponašao prema djeci, pa je čak jednoj 14-godišnjoj sudionici dobacio broj svoje sobe. Na njegovo ponašanje reagirala je tada i pravobraniteljica za djecu. Ali, niz se nastavlja, jer je lani u Čakovcu, iživciran maloljetnicima koji su prelazili cestu, mladi Katalenić pred brojnim svjedocima izvukao pištolj.
Prema pisanju međimurskih medija, policija je o incidentu napravila zabilješku te je pretražila kuću Katalenićevih. Našli su oružje, među kojim i ono za čije držanje nisu imali dozvolu. Ali roditelji maloljetnika kojima je Katalenić prijetio nisu podnijeli privatnu tužbu. Kazali su da se ne usude. Slično je bilo i nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena Sidonija Veble. Franjo Veble, Sidonijin suprug, rekao je:
Mislim da postoje debele veze i zato Katalenića nismo tužili, nismo se htjeli oko toga dalje uzrujavati. Bilo bi bilo ljudski da nam se taj mladić došao barem ispričati za prometnu nesreću, ali to se nije dogodilo podsjeća F.Veble.
"Onaj divljak", kažu Dubrovčani za Mara Kljunka (23), sina dubrovačkog dogradonačelnika, koji je u svojoj "karijeri" zaradio desetke prekršajnih prijava za tučnjave, vožnje u pijanstvu, divljanje na motociklu i prepirke. Maro Kljunak platio je prekršajne kazne, ali kazneni postupci za njegove najžešće incidente u Radovčićima i Cavtatu još miruju. M. Kljunak pijan je (1,20 promila) 24. srpnja lani oko 2.30 sata "fiatom puntom" gurao zaštitnu ogradu na posjetitelje koncerta Jasmina Stavrosa u konavoskom mjestu Radovčićima. Uhićen je, a nije bilo ozbiljnije ozlijeđenih. Nasilničko ponašanje iskazao je mlađi Kljunak i u svibnju lani, kad je s prijateljima demolirao kafić "Eve" u Cavtatu.
Iako stariji, u sinove bogatog oca ubrajaju se i Gucićevi. U mutne poslove dinastije Gucić, osim oca Josipa, koji je višestruko prijavljivan zbog gospodarskog kriminala, a u tijeku su mu i neka suđenja, bili su umiješani i njegovi sinovi Zvonimir i Ante. Stariji sin Zvonimir uhićen je 2000. zbog gospodarskog kriminala, pa pušten, dok je mlađi Ante iste godine uvjetno osuđen zbog prikrivanja vlasništva nad dionicama Slavonije osiguranja. Sumnjičilo ga se i da je zajedno sa suprugom u Brodomerkuru počinio štetu od 100 milijuna ondašnjih DEM, a sudski postupak još traje. Gucićevi sinovi poznati su i po svom prijateljstvu s ubijenim Zlatkom Bagarićem. S njim su bili u društvu i one noći kada je neokrunjeni kralj podzemlja ubijen.
I za kraj: Branimir Štulić pjeva kako je sreća u "ženi, gitari i bogatom tati". Neki od onih koji imaju bogatog tatu još nisu shvatili kako gitara znači stvaralaštvo i dobrotu prema drugima.


!!!


Pravosudje u Hrvatskoj jedna je od najvećih kočnica pravim ulaganjima i razvoju. Moga bratića Gorana i njegovu djevojku u Zagrebu autom je divljački ubio jedan maloljetni 'majmun' koji je prošao kroz crveno, vozio dvostruko brže od dozvoljenog, nije imao vozačku dozvolu, a auto tehničku. No, taj je valjda iz 'ugledne obitelji', pa mislim da nije ni osudjen. Kao ni onaj maloljetnik koji je s 'bijesnim' sportskim autom ubio dvije djevojke u Makarskoj. Vozio je bez brzo, dozvole. Jedva je nešto osudjen, jer je iz 'ugledne obitelji trgovca duhanom' u BiH. Eto kriterija poslovnog uspjeha i morala u Hrvatskoj…

JEDNA OD SUDSKIH SRAMOTA BEZ PRESEDANA U RAZVIJENOM SVIJETU
Privilegij iznad smrti
I Marijana Primorca, zvanog Prndelj, "rese" osobine karakteristične za novouspostavljeni bogataški stalež 90-ih. Koristeći se slabašnom zakonskom regulativom, kao povjerljiv igrač hercegovačkih vlastodržaca trgovinom cigareta stekao je zavidan imetak, koji se procjenjuje na nekoliko stotina milijuna eura. Sina Ivana poslao je u američki internat u Švicarskoj, na naobrazbu iz menadžmenta. Ivan je pak prije tri godine u Makarskoj, jureći brzinom od 90 kilometara na sat BMW-ovim ultrasportskim dvosjedom kabrio Z3, s nepunih 18 godina, usmrtio 16-godišnjakinje Anu Andrijašević i Katu Erceg.
Otkrilo se tada da je Ivan Primorac stari "klijent" prometne policije, što ne bi bio da mu tata nije davao voziti. Slijedio je sudski postupak, iznimno traumatičan za obitelji Andrijašević i Erceg. Mutilo se s ograničenjem brzine, procesnim zavrzlamama... Za sol na rane obiteljima Erceg i Andrijašević pobrinuli se suci splitskog Županijskog suda. Ivanu su zatvorsku kaznu smanjili za pola godine, pa mu ostaje odležati dvije. Obrazloženje: niži je sud precijenio posljedice (!), a zanemario činjenicu da je riječ o obitelji društveno prihvatljiva ponašanja, koja je djetetu omogućila školovanje u inozemstvu, u čemu se Ivan iskazao!?

!!!

TKO JE OPLJAČKAO HRVATSKU

Politiziranje najvažnijih gospodarskih odluka u svoju korist; privatizacija,pretvorba, nepotizam osvajanje vlasti i javne imovinom van zakona ili u zakonskom vakuumu; raspolaganje s (našim) novcima bez kontrole; korupcija na svakoj razini; privatni interesi (tzv.tajkuna i političkih sponzora definirani kao nacionalni interesi.Kriminal i nepravičnost na svakom koraku…
Ugledni profesor Filozofskog fakulteta, prof. dr. Danilo Pejović, u svom intervjuu za Večernji list izjavljuje "Tko je slijedio SSSR po ideologiji, danas slijedi Rusiju po kriminalu". Bivša oporba, a današnja vlast u Hrvatskoj (NAPOMENA: TEKST JE PISAN ZA VRIJEME VLADAVINE TZV. KOALICIJE OD 2000- 2004), kontinuirano nekoliko godina tvrdi da je HDZ opljačkao Hrvatsku. S obzirom na to da se radi o pljački, kriminalu, konkretnim događajima, pravna struka će postaviti pitanje, tko je izvršio pljačku ili tko je počinio kriminal. Takve općenite političke tvrdnje današnje vlasti, automatski se odnose na članove HDZ-a i njihove simpatizere, da su počinili navedena kaznena djela. Po ovom ispada da u Hrvatskoj u vrijeme vlasti HDZ-a nije nitko drugi živio, radio i djelovao, osim HDZ-ovaca, da nije bilo oporbe, da nije bilo nesklonih Hrvatskoj državi i narodu itd. Sada kada je šestorka, petorka-petokraka na vlasti, jasno se vidi da su svi ovi uz HDZ-ovce živjeli, radili i djelovali, pridonosili općem negativnom stanju u Hrvatskoj. Svaka oporba ima pravo kritizirati vlast da nije dovoljno učinila da spriječi pljačku, kriminal u gospodarstvu, da nije dovoljno učinila u pospremanju države itd., ali nema pravo općenito politički optužiti cjelokupan HDZ zajedno s njegovim biračkim tijelom, u to vrijeme oko 40% naroda, da su lopovi i kriminalci, a da oni drugi nisu. Takve optužbe su karakteristične za bivše boljševičke države u kojima se jedan dio vlastitog naroda optužuje kao klasnog neprijatelja. Bivša oporba, a današnja vlast u svojim javnim istupima tvrdila je da će ispitati pretvorbu i privatizaciju i evo skoro dvije godine na vlasti, osim dva-tri slučaja hapšenja, koji se već brane sa slobode, nije učinila ništa, osim što i danas povremeno optuži HDZ da je opljačkao Hrvatsku, pa eto iz tog razloga oni ne mogu popraviti stanje, kao da je HDZ silom osvojio vlast, pljačkao državu i provodio diktaturu u ovih 10 godina, a ne nekoliko puta dobivao apsolutnu većinu na izborima. Vlada nije izvršila odluku Sabora da napravi popis od 200 najbogatijih ljudi (obitelji) u Hrvatskoj sa smiješnim i žalosnim izgovorom da to nije moguće. Svima je poznato da je to moguće u drugim demokratskim državama. Postavlja se pitanje, tko su onda ljudi koji su izvršili "pljačku Hrvatske" ili kako oni to vole često reći "pljačku stoljeća". Da li su to isti oni ljudi i njihovi sljedbenici po ideologiji koji su već jednom prije izvršili "pljačku stoljeća" 1945. godine i odmah nakon Drugog svjetskog rata, oduzimajući ljudima (obiteljima) tvornice, kuće, stanove, auta, oranice itd. Ako se uzme u obzir da današnja vlast nije učinila ništa u rješavanju gospodarskog kriminala, osim malo čambanja po površini zbog javnosti, da taji imena najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, onda se može pretpostaviti da ova vlast štiti one koje je optuživala za pljačku Hrvatske i da su djelovali zajedno da preuzmu vlast. Da to nije tako, po naravi vladanja ove vlasti, ona bi ih sve pohapsila kao što hapsi i progoni hrvatske branitelje. U svim društvenim poduzećima u bivšoj državi na rukovodećim položajima bili su isključivo komunisti - tvrdo povezani sa starim obavještajnim aparatom. Dolaskom HDZ-a na vlast u većini poduzeća su ostale stare rukovodeće komunističke garniture iz razloga nerevanšizma i nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja sposobnih, stručnih i politički neobojenih ljudi. Takvo gospodarstvo gdje je komunizam proizveo masu "komunističkih stručnjaka" zadesio je rat. Vlast HDZ-a u takvom ratnom stanju nije imala vremena, snage pa ni znanja da se uhvati u koštac s naslijeđenim komunističkim kadrovima po poduzećima koji su bili vrlo brojni i financijski moćni i da riješi nagomilane probleme naslijeđene uglavnom iz prošlog sustava. Dok se običan narod, uključivao u vojne postrojbe, žrtvovao za domovinu, većina starih komunističkih kadrova po poduzećima su smišljali kako se dočepati materijalnog bogatstva i kako jeftino ili na prijevaru dobiti poduzeće. Ako se danas analizira, svak u svom mjestu, i u čitavoj Hrvatskoj, tko su vlasnici poduzeća i kako su došli do kapitala, tko su najbogatiji ljudi, vidjet će se da su to većinom ljudi s jakim komunističkim referencama iz prošlog sustava. Njih nije zanimao rat, nestalo im je partijske stege i straha, a ostale im stare obavještajne veze, nisu imali kršćanskog morala i nisu se bojali Boga, a u ratu normalno pravna država nije dovoljno djelovala da ih zaustavi. Tako su se dogodile mnoge neželjene pojave koje su opteretile današnju Hrvatsku. Dio međunarodne zajednice nesklone hrvatskoj državi čak je i financijski pomagao one rukovodeće komunističke garniture po poduzećima koje bi namjerno unosile rasulo u gospodarski i bankarski sustav. Pljačku Hrvatske nisu učinili vojnici na prvoj crti, pljačku Hrvatske nije učinila vlast HDZ-a, jer "materijalni ovisnici u politici nisu dosljedni borci za ideju", u suprotnom kako bi stvorili, obranili i oslobodili hrvatsku državu zajedno s većinom hrvatskog naroda. Pljačku Hrvatske učinila je ona manjina kojoj nije bilo stalo do sudbine vlastita naroda i države, oni koji Hrvatsku nikad nisu htjeli, što se danas jasno vidi u njihovu odnosu prema braniteljima, Domovinskom ratu i Haagu. I da nije bilo rata slično bi se dogodilo kao i u ostalim bivšim komunističkim državama što se tiče gospodarstva. I na kraju da se zaključiti: tko je izvršio pljačku stoljeća poslije II. svjetskog rata, izvršio je pljačku stoljeća poslije Domovinskog rata i zbog toga današnja vlast petorke - petokrake nije učinila ništa u rješavanju gospodarskog kriminala i zbog toga je vrlo znakovita izjava uglednog profesora "Tko je slijedio SSSR po ideologiji, danas slijedi Rusiju po kriminalu". (Vinko Željko, Široki Brijeg

!!!
Stravično negativna platna bilanca koje se i za danb au dan pogoršava, nepodstojanje ikakove relevantne ekonomske politike osim klečanja pred nižerazrednim eurokratčićima…Je li Hrvatska zapravo funkcionalno bankrotirala?....
Je li hrvatska Država bankrotirala? I
Izvor: Iskon Forum
Hrvatska drzava je bankrotirala financijski, u potpunosti, pa je vladajucima i opoziciji vazno da se gradjani zabavljaju oko EU i prijema u istu, kako se intelektualna ostrica, ne bi usmjerila na one, koji su do bankrota doveli, vodeci brigu izuzetno o osobnoj koristi svojoj i svojih najblizih. Drzava i narod su ne bitni, ali izboriti ulazak u EU, osigurati stolicu, za sebe i svoju obitelj u administraciji evropskoj, i biti cinovnicic za 50.000,00 eura mjesecno je jedina briga pozicije i opozicije, ali ako se nesto jos moze zgrabiti i zamesti trag dobro je. Radi toga pravna drzava nesmije se uspostaviti, to je jedina istina o danasnjoj Hrvatskoj.
To je trenutna situacija oko hrvatske financijske moci u svijetu. Sve smo rasprodali, jedino nam smetaju jos penzioneri, koje treba potamaniti i branitelji da im se zecepe usta, a ostala stoka sitnog zuba, nabijte ih na kolac kako rece Milosevic za Srbe iz Hrvatske. (IVL)
STRANE BANKE S LOPOVSKOM STRATEGIJOM VLASNICI NAŠIH BANAKA
2005.03. Iskon Forum
Kako je poznato:talijanska banka INTESO-vlasnik je Privredne Banke, nekada velikog giganta.Talijanska banka UNICREDO- vlasnik je Zagrebaćke banke, takodjer nekaad giganta.Sada se naše financije kao i investicije kao i razvoj itd. odvija preko tih banaka, te je interesantno čuti kako su te talijanske baanke optužene i kažnjene u svojoj domicilnoj državi ITALIJI za nemoralno i gangstersko ponašanje. Ako se tako ponašaju u svojoj kući,moš misliti kako se ponašaju u kupleraju koji pretstavlja hrvatska financijska sfera.
Naime društvo CONSOB (ili slično) koje obavlje nadzor tržišne utakmice na burzama u koje spada i nadzor vrednosni papira optužio je ove dvije banke da su svijesno prevarile svoje štediše uvaljujuću im kao perspektivno ulaganje kupnju Argentinskih državnih obaveznica iako su znali da Argeentina neće biti u stanju udovoljiti svojim obavezama.Tako su prevarili oko 450.000 štediša-Talijana prodavši im obaveznica za 15 milijardi dolara. Bez tih 15 milijardi ostali su svi koji su te obveznnice kupili jer su one sada bezvredni papir-kupus
Argentina je jasno i glasno izjavila da neće u potpunosti ispunjavati svoje obaveze i ponudila je vlasnicima obaveznica dogovor da će im isplati tek jednu ćevrtinu nominalne vrednosti a ako na to ne pristaju neće dobiti ništa.
I sada tko im šta može? Argentina neće da plati a te banke su digle gadne pare u ime provizije prodavajući te za koje su znali da ne vrede ništa obaveznice.
I SVAKI PAMETAN ČOVJEK MOŽE VIDITI KAKVI SPECIJALIZIRANI LOPOVI SADA VLADAJU NAŠIM BANKAMA (for-a)

!!!

Sanirali smo banke, oteta su nam poduzeća i profitabilne mogućnost,poduzetnici stjerani u civilizacijsku kanalizaciju. Sredstva za investicije otišla su na uvoz,uvoz,uvoz…A još uvijek plaćamo cijenu koristoljublja i neznanja drugih ...
CEH OPET PLAĆAJU PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI

Visoki trgovački sud donio je sasvim drukčiju odluku od rješenja Ustavnog suda, a na temelju koje bi porezni obveznici trebali nadoknaditi štetu malim dioničarima Croatia banke, uz to što su sanirali banku
Nakon što je zagrebački Visoki trgovački sud donio pravomoćnu presudu prema kojoj je država dužna Ankici Kolobarić vratiti njezine dionice Croatia banke u vrijednosti od 303 tisuće kuna, Udruga dioničara Croatia banke podnijela je, u ime vlasnika 60 posto kapitala (iz 1999.) te banke, skupnu tužbu kojom traži povrat dionica koje su im "uzete" u sanaciji banke 1999. godine. Podsjetimo, Croatia banka imala je 5723 dioničara koji su raspolagali dionicama banke vrijednim ukupno 68,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Međutim, zbog gubitaka od 348,9 milijuna kuna, a na temelju Zakona o restrukturiranju i sanaciji banaka iz 1999., u banku je imenovan prisilni upravitelj koji je automatski dobio funkcije uprave i skupštine dioničara.
Na temelju zakona i Vladine odluke o sanaciji, bivši dioničari su razvlašteni, a država je u sanaciju banke utrošila ukupno 570 milijuna kuna. Od 348 milijuna kuna gubitaka prenesenih na Agenciju za sanaciju banaka, u dvije godine saniranja naplaćeno je samo 19 milijuna kuna, iako je u svim slučajevima provedena prisilna naplata. Mali dioničari Croatia banke svojedobno su uputili tužbu Ustavnom sudu zbog ocjene ustavnosti Vladine odluke o sanaciji, ali je Ustavni sud odbio tu tužbu priklonivši se, među ostalim, mišljenju Hrvatske narodne banke da su dionice bivših dioničara bile bezvrijedne. Dioničari su, naime, tvrdili kako su krivo procijenjeni i prenapuhani njihovi gubici i da bi uz dobru volju HNB-a sve moglo biti dobro sređeno, ali Ustavni sud nije uvažio njihove analize. Tužitelji su navodili i kako bi dioničari bolje prošli u stečaju, ali je Ustavni sud odbacio i takve tvrdnje i prihvatio analizu HNB-a prema kojoj su se u Croatia banci stekli svi uvjeti za pokretanje sanacije jer su gubici banke bili za 216 milijuna kuna veći od njezina temeljnog kapitala.
"HNB smatra nespornom činjenicu da ni u slučaju stečaja banke dioničari ne bi mogli ostvariti nikakvu naplatu po dioničkom kapitalu jer su obveze Croatia banke bile daleko veće od moguće naplate potraživanja i imovine. HNB nadalje smatra da nije postojala pravna osnova za uključivanje dioničara u postupak donošenja odluke o sanaciji, a što proizlazi iz činjenice da se postupak sanacije i restrukturiranja banke ne provodi radi zaštite interesa dioničara, već radi zaštite posebnog državnog interesa. Stoga smatra da su i prijedlog HNB-a upućen Vladi i osporena Odluka opravdani i utemeljeni na zakonskim razlozima predviđenim odredbom članka 90. Zakona o bankama, to jest na posebnom državnom interesu i na utvrđenju da su iscrpljene druge mogućnosti sprječavanja narušavanja stabilnosti ukupnog financijskog sustava države", stoji, među ostalim, u rješenju Ustavnog suda, uz dodatak kako "Uprava Croatia banke više godina uzastopno nije vodila poslove banke pažnjom dobrog gospodarstvenika, te u tom poslovanju nije poštovala zakone i druge propise". Za to vrijeme dioničari Croatia banke, tvrdi se, godinama su izglasavali raskide ugovora s revizorima koji su upozoravali na probleme u poslovanju, te izglasavali ugovore s novim revizorima.
Sada je, međutim, Visoki trgovački sud donio sasvim drukčiju odluku od rješenja Ustavnog suda, a na temelju koje bi porezni obveznici trebali nadoknaditi štetu malim dioničarima Croatia banke, uz to što su sanirali banku. Osokoljena tom presudom, Udruga malih dioničara je zatražila povrat dionica većine ostalih dioničara, a Croatia banka i DAB su najavili žalbene postupke u povodu presude Visokog trgovačkog suda. I sada se doista postavlja pitanje kako Ustavni sud može donijeti negativnu presudu, a Visoki trgovački sud pozitivnu presudu za male dioničare Croatia banke, a radi se o gotovo istom sporu. Čudna je ovo država, a čini se kako će u slučaju da mali dioničari Croatia banke "pobijede" u ovom slučaju, ceh platiti samo porezni obveznici. No, tek treba vidjeti, u sudskim postupcima što slijede, je li Matešina vlada doista napravila tako krupnu "grešku u koracima" koja bi mogla rezultirati odštetnim zahtjevima i u slučajevima sanacije Slavonske, Splitske, Privredne i Dubrovačke banke (tamo gdje su "postojali" privatni dioničari), ili su se suci Visokog trgovačkog suda malo "zaigrali"? Izvor: Frenki LAUŠIĆ, Slobodna Dalmacija

!!!

Ljudska, povijesna, nacionalna i gospodaraska šteta je počinjena, pa se narod, pondao da će netko od obogaćenih političara, koji su krivci zasve što se dogodilo, i naglo ogobaćeni tzv. tajkuni odgovarati pred sudom, zakonski i imovinom. A što se dogodilo? Ako javnosti i političarima ukažete na pljačku u pretvorbenom poduzeću, idete na ulicu

Samo da se ne zaboravi: 100 MILIJARDI KUNA ŠTETE OD PRIVATIZACIJE I PRETVORBE


« Saborska rasprava o izvješću državnih revizora o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, izazvala je međusobna vrijeđanja HSS-ovih i HDZ-ovih zastupnika te kraću stanku.
Nastavljajući jučer započetu raspravu, Zlatko Tomčić (HSS) optužio je HDZ za lošu pretvorbu i privatizaciju koja je, kaže, državi načinila štetu od 100 milijardi kuna i potjerala 400 tisuća radnika na ulicu. Bila je to najveća pljačka, katastrofa i moralno srozavanje od nastanka države i sve to je proizvod iz HDZ-ova vrta, kazao je Tomčić. «
« Završnim Izvješćem obuhvaćeno je ukupno 1556 revidiranih trgovačkih društava, od kojih je, kako se navodi, tek 241 društvo (15,4 posto) ostvarilo ciljeve navedene u razvojnim programima, a 319 privatiziranih tvrtki ciljeve je ostvarilo samo djelomično.
Temeljni kapital tih 1556 društava u trenutku revizije iznosio je oko 480 milijuna eura manje nego prije njihove privatizacije.
U izvješću se upozorava i na znatno smanjenje broja zaposlenih u procesu pretvorbe. Naime, na početku tog procesa u revidiranim je tvrtkama bilo 635.373 zaposlenih, a u trenutku revizije ostalo ih je samo 248.698.
Državni revizori utvrdili su ukupno 1936 nepravilnosti, od kojih njih 271 ima obilježje kaznenih djela, deset je privrednih prijestupa, a 237 prekršaja.
Podignuta je 71 kaznena prijava, a od 78 prekršaja čak njih 75 'palo' je u zastaru.

Kao i kod ranijih rasprava o izvješćima Državnog ureda za reviziju, većina saborskih klubova pohvalila je rad Ureda, ali i upozorila da njihovi nalazi, koji su, kažu, pokazali porazne posljedice privatizacije iz 1990-ih, nisu naišli na odgovor pravosuđa koje bi sankcioniralo odgovorne za propast brojnih hrvatskih poduzeća.

'Krađa i pljačka nema zastare, to su djela koja se ne mogu tek tako zaboraviti i oprostiti', rekao je Pero Kovačević (HSP), najavivši inicijativu da se zakonom propiše da ulagatelji mogu postati vlasnici tvrtke tek kada u cijelosti izvrše predviđena ulaganja.

Porazni rezultati revizije pretvorbe (1):

Svi ekonomski stručnjaci se slažu da je proces privatizacije nanio hrvatskom gospodarstvu nenadoknadive štete, prije svega zbog načina provođenja i zbog manjkave kontrole u procesu iza same pretvorbe. Ovih je dana Državna revizija izašla u Sabor sa svojim šestim izvještajem, koji je u stvari samo nastavak nepovoljnih saznanja iz ranijih izvještaja.
Revizija je obuhvatila 250 poduzeća. Rezultat: u većini slučajeva smanjen je temeljni kapital poduzeća, broj radnika je prepolovljen, a razvojni programi ako ih je i bilo ostalim su mrtvo slovo na papiru. Konkretno, vrijednost tih poduzeća u vrijeme pretvorbe i privatizacije iznosila je 3,5 milijardi kuna. Danas jer ona umanjena za 13 posto i jedva dosiže tri milijarde. Ukupni broj radnika smanjen je sa 93.194 na 33.270. Čak 76 poduzeća otišlo je u stečaj. Dodatno valja spomenuti da je u 200 poduzeća utvrđeno gotovo 500 nepravilnosti u od čega u 84 poduzeća postoji opravdana sumnja u kaznena djela, a 91 imaju karakter prekršaja.
...je samo u prerađivačkoj industriji izgubljeno više od 300.000 radnih mjesta, što je više no što ih danas uopće ima u tom dijelu industrije.
Svi pokušaji da dođe do preispitivanja cijeloga toga procesa, koji je ozbilkjno ugrozio samu bit hrvatskoga gospodarstva, prije svega njen industrijski dio, nikada nisu nailazili na plodno tlo i uvijek se pronašlo neke 'razloge' zbog kojih do takve stručne i argumentirane rasprave nije došlo. Pa i sadašnja revizija je pokazala da je u 45 uočenih nepravilnosti u 36 društava za koje se opravdano sumnjalo da imaju obilježja prekršaja nastupila zastara…..

TKO UPOZORI NA KORUPCIJU, MORA BITI SPREMAN I NA OTKAZ
Vlada ne mari za zaštitu ’zviždača’
ZAGREB - "Zviždači" će u Hrvatskoj još neko vrijeme ostati potpuno nezaštićenom kategorijom zaposlenika. U Sabor je ovih dana pristiglo negativno Vladino mišljenje o HSP-ovu prijedlogu izmjene radnoga zakonodavstva, kojom bi zabranu davanja otkaza zaposlenicima državnih tvrtki koji upozore na korupciju pratile i sankcije. U obrazloženju se navodi kako se "instituti opravdanosti sumnje u moguću korupciju, kao institut opravdanog ili neopravdanog razloga za otkaz, ne mogu prepustiti diskrecijskog ocjeni, već se imaju utvrđivati u odgovarajućim sudskim postupcima, što znači da će se opravdanost ili neopravdanost otkaznog razloga ocjenjivati prema pokrenutom ili završenom kaznenom postupku, a nezakonitost otkaza sudskom odlukom".
— Sudski postupci u pravilu traju pet, šest ili više godina, i sve to vrijeme svi zaposlenici koji prijave korupciju nemaju nikakva prava: mogu biti šikanirani na poslu ili otpušteni, a da tvrtka zbog toga ne snosi nikakve posljedice, upozorava HSP-ov zastupnik Tonči Tadić, procjenjujući da Vladi u ovome trenutku, očito, iz razloga o kojima možemo samo nagađati, nije u interesu zaštititi "zviždače".
Vesna Balenović, koja je u Ini dobila otkaz nakon što je upozorila na niz nepravilnosti u poslovanju, ovakav rasplet naziva "sramotnim".
- Poruka vlasti je jasna: onaj koji se od 4 i pol milijuna građana usudi upozoriti na korupciju u startu mora biti spreman na izvanredni otkaz, život bez kune mjesečnih primanja, prodaju svoje imovine, teške zdravstvene tegobe, strah od likvidacije, ukupno 50 ili 60 ročišta i presudu zbog klevete na dvije, a vjerojatno i četiri godine zatvora. Ako bude dovoljno hrabar da sve to podnese, tek onda može javno iznijeti svoja saznanja, upozorava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Vesna Balenović, koja za ovakvo stanje odgovornim drži jednako Ivu Sanadera, kao i Ivicu Račana.
-Oboje su zaslužili čisti crveni karton: Račan je 2000. godine pozvao građane da prijave korupciju. Ja sam se javila, a zauzvrat sam dobila otkaz. Sanader je uoči izbora mahao jamstvenom karticom i obećavao obračun s korupcijom, a sada odbija zaštitu "zviždača", tvrdi ona, napominjući da idućeg tjedna ide na ukupno 33. sudsko ročište, na kojemu je Slavko Linić tuži za klevetu.M..K. SABOLIĆ, Slobodna Dalmacija

OVAKO IZGLEDA LEGALIZACIJA POLITIČKOG JAVNOG KRIMINALA KRIMINALA NAKON DESET I VIŠE GODINA:
'Da' Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije
Završnim Izvješćem obuhvaćeno je ukupno 1556 revidiranih trgovačkih društava, od kojih je, kako se navodi, tek 241 društvo (15,4 posto) ostvarilo ciljeve navedene u razvojnim programima, a 319 privatiziranih tvrtki ciljeve je ostvarilo samo djelomično.
Temeljni kapital tih 1556 društava u trenutku revizije iznosio je oko 480 milijuna eura manje nego prije njihove privatizacije.
U izvješću se upozorava i na znatno smanjenje broja zaposlenih u procesu pretvorbe. Naime, na početku tog procesa u revidiranim je tvrtkama bilo 635.373 zaposlenih, a u trenutku revizije ostalo ih je samo 248.698.
Državni revizori utvrdili su ukupno 1936 nepravilnosti, od kojih njih 271 ima obilježje kaznenih djela, deset je privrednih prijestupa, a 237 prekršaja.
Podignuta je 71 kaznena prijava, a od 78 prekršaja čak njih 75 'palo' je u zastaru.
Kao i kod ranijih rasprava o izvješćima Državnog ureda za reviziju, većina saborskih klubova pohvalila je rad Ureda, ali i upozorila da njihovi nalazi, koji su, kažu, pokazali porazne posljedice privatizacije iz 1990-ih, nisu naišli na odgovor pravosuđa koje bi sankcioniralo odgovorne za propast brojnih hrvatskih poduzeća.
'Krađa i pljačka nema zastare, to su djela koja se ne mogu tek tako zaboraviti i oprostiti', rekao je Pero Kovačević (HSP), najavivši inicijativu da se zakonom propiše da ulagatelji mogu postati vlasnici tvrtke tek kada u cijelosti izvrše predviđena ulaganja.
Kao i SDP-ovac Mato Arlović, Kovačević smatra da treba izmijeniti Zakon o pretvorbi i privatizaciji, po kojemu bi Državni ured za reviziju revidirao i banke, koje su, kaže, često upropaštavale privatizirana poduzeća.
'Tko ima pravo ozakoniti nezakonito stečenu imovinu, Sabor to ne smije priznati', naglasio je Arlović, pozvavši zastupnike da pokrenu inicijativu kojom bi se, na temelju Izvješća, procesuirali odgovorni za propast hrvatskog gospodarstva.
Frano Piplović (HSLS/DC) Saboru je predložio da od MUP-a i Državnog odvjetništva zatraži izvješća o aktivnostima koja su poduzeli protiv fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za nezakonitosti u privatizaciji.
HINA

!!!

Mein lieber Gott!!

Kutle: Sve sam radio pravno i moralno


-Sve sam radio pravno i moralno!Tako je ustvrdio najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle iznoseći danas svoju obranu na suđenju za malverzacije pri kupnji dionica u tvrtkama "Diona" i "Univerzal". Kutle je iznoseći obranu ponovio kako, unatoč ekonomskom obrazovanju, ne može točno odgovoriti za što ga se tereti u ovom slučaju koji će nepravomoćno završiti sutra u 13 sati. Tada bi sudac zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šovanj trebao pročitati presudu. Kutle je sudu objasnio svoje viđenje privatizacije koje je započeo pričom o izgradnji svog poslovnog carstva, nekoć najvećeg u državi. Uključivanje svog "Globus holdinga" u privatizaciju društvenih poduzeća početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Kutle je nazvao "pitanjem nacionalne svijesti" u vrijeme mlade i nesigurne države. Rekao je da je svoje poslovno carstvo osnovao svojim kapitalom te novcem rodbine, poslovnih partnera ali i kreditima banaka. Ugovor o stjecanju kontrolnog paketa u "Dioni" potpisao je u travnju 1994. s povratnikom iz inozemstva Božom Čulom. Prva se transakcija dogodila mjesec dana kasnije kada je na zagrebačkoj burzi Čulino poduzeće "Partner invest" kupilo 31.500 dionica "Dione" po cijeni od osam tadašnjih milijuna njemačkih maraka, kazao je Kutle. Odbacio je tvrdnje da je svoje radnike ostavljao bez posla, rekavši da je po ekspertizi Ekonomskog instituta čak 4.500 radnika Globus holdinga bilo višak. - Taj višak je holding koštao 350-400 milijuna kuna godišnje, a vlasnici i dioničari su se svjesno odrekli te dobiti da bi radnici ostali zaposleni - kazao je prototip hrvatskog tajkuna.
(OSLOBADJAJUĆU PRESUDU DAN KASNIJE ZA KUTLU, NE BIH KOMENTIRAO)
-Sve sam radio pravno i moralno!Tako je ustvrdio najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle iznoseći danas svoju obranu na suđenju za malverzacije pri kupnji dionica u tvrtkama "Diona" i "Univerzal". Kutle je iznoseći obranu ponovio kako, unatoč ekonomskom obrazovanju, ne može točno odgovoriti za što ga se tereti u ovom slučaju koji će nepravomoćno završiti sutra u 13 sati. Tada bi sudac zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šovanj trebao pročitati presudu. Kutle je sudu objasnio svoje viđenje privatizacije koje je započeo pričom o izgradnji svog poslovnog carstva, nekoć najvećeg u državi. Uključivanje svog "Globus holdinga" u privatizaciju društvenih poduzeća početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Kutle je nazvao "pitanjem nacionalne svijesti" u vrijeme mlade i nesigurne države. Rekao je da je svoje poslovno carstvo osnovao svojim kapitalom te novcem rodbine, poslovnih partnera ali i kreditima banaka. Ugovor o stjecanju kontrolnog paketa u "Dioni" potpisao je u travnju 1994. s povratnikom iz inozemstva Božom Čulom. Prva se transakcija dogodila mjesec dana kasnije kada je na zagrebačkoj burzi Čulino poduzeće "Partner invest" kupilo 31.500 dionica "Dione" po cijeni od osam tadašnjih milijuna njemačkih maraka, kazao je Kutle. Odbacio je tvrdnje da je svoje radnike ostavljao bez posla, rekavši da je po ekspertizi Ekonomskog instituta čak 4.500 radnika Globus holdinga bilo višak. - Taj višak je holding koštao 350-400 milijuna kuna godišnje, a vlasnici i dioničari su se svjesno odrekli te dobiti da bi radnici ostali zaposleni - kazao je prototip hrvatskog tajkuna. Oni koji nestpljivo čekaju
« Saborska rasprava o izvješću državnih revizora o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, izazvala je međusobna vrijeđanja HSS-ovih i HDZ-ovih zastupnika te kraću stanku.Zlatko Tomčić !!!
ODJECI ŠOKANTNOG ŠKREBOVA PRIZNANJA: SABORSKI ODBOR ZA GOSPODARSTVO TRAŽI OD VLADE HITNU ISTRAGU 0 NOVCU IZNESENOM IZ ZEMLJE[

- 13:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ZAŠTO JE POLITIKA U HRVATSKO ODLIČNO 'PODUZETNIŠTVO'

Najnoviji skandal rušenja artefakta hrvatske boli i žrtava za slobodu koju danas imamo, režiran od arivista u Zagreb i zadojenog komunista MILANA BANDIĆA, još jednom dokazuje zašto je tako mentalno i moralno nezahtjevno, ali materijalno turbo isplativo biti političarem u Hrvatskoj.

Kao novinar, urednik i osnivač medija koji je promijenio državu u kojoj Hrvati žive, te kroz nova grafička rješenja i napose uvodjenjem istraživačkog novinarstva promaknuo nove civilizacijske vrijednosti, već sa, nekoliko godina izvan pribavljanjappodataka o lažima, kriminalima itd. nekih političara, 'tajkuna' i njima sličnih.
Zato sam samo iz 'zeke'(zabave) prošarao Internet stranicama i nakon pola sata evo rezultata za dva,po službenom mišljenju, najnegativnija lika u politici danas. Ja sam samo kompilator tekstova s foruma, kompilacija objavljenih tekstova, tako da moram uzviknuti 'Don't Shoot Me, I Am Only a Piano Player' (Ne pucajte u mene, ja samo sviram klavir).
Koliko istine ima u svemu ovome, neka svaki posjetitelj sam zaključi te ustanovi zašto je bavljenje politikom u Hrvatskoj toliko poželjno.

Dr. IVO SANADER:

Izvor: Forum- DIJASPORA
1.
Kako bi se dodvorio parazitskim nižerazrednim eurokratima i činovnicima poput jezive Carle del Ponte, Sanader je naredio hrvaskoj policiji da upadne u kuću poniženog hrvatskog junaka Ante Gotovine, kao u kuću najgoreg pljačkaša banke, što je bio čin koji je konačno i polupametrnim Hrvatsiam rekao sve o Sanaderu i toj kontejnerskoj grupi.
Sanader je pritom rekao za Gotovinu, jednog od junaka koji su obranili Hrvatsku i stvorili ovo što danas imamo (odnosno što radi današnjih političara više nemamo) 'kako nitko ne može biti iznad zakona'.
Osim njega, valjda. I kojeg zakona. Još uvijek nitko nije usatnovio gdje je to njegovo silno bogatstvo 'obitelji za tri života' s kojim se je pohvalio kad je došao u Hrvatsku, nakon što se Hrvatska osamostalila.
Zna se samo da je na činjenično kriminalan način došao do kiuće gdje živi (to se zvalo političkim odlukama kao u slučaju privatizacije i pretvorbe kada su hrpu polusvijeta obogatili trudom generacija i javnim dobrima ) .

A sada malo o moralu dr. Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, drago mi je da su obojica ostali dosljedni u svojim stavovima. Zato zaslužuju povjerenje građana Hrvatske

1A)
Sanader je svoj govor na Rivi pred velikim brojem Hercegovaca, Imoćana, Sinjana i nekoliko građana Splita održao 11. veljače 2001.g.

1."Naše hrvatske časnike tjera se na skrivanje; hrvatske heroje, hrvatske vitezove optužuje se za ono za što bi im se trebalo odati počast"
2) "Ne dopuštamo da vlada šestorice izvede svjetski presedan i da sudi pripadnicima svoje pobjedničke vojske"
3) "Ovaj narod nije nikada saginjao glavu, ovaj narod nikada nije bio narod slugu, ovaj narod je bio uspravan i kad je bio goloruk, dame i gospodo..."
4) "Nema tog naroda, dame i gospodo, koji će se odreći svojih junaka, a naravno da se ni hrvatski narod neće odreći svojih najsjajnijih sinova"
5) "Domovinski je rat bio častan, legitiman i obramben a da nije bilo generala Mirka Norca i njegova zamjenika Čanića, Gospić bi bio drugi Vukovar"
6) "Hrvatski generali, časnici i branitelji nisu izdajnici, nego hrvatski heroji, to su simboli Domovinskog rata"
Ivo Sanader, splitska Riva 11. veljače 2001. godine.

1B)
Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks nazvao je taj skup »prosvjedom protiv gaženja dostojanstva hrvatskih branitelja, dragovoljaca i onih koji su dali svoje živote, svoje tijelo i zdravlje za nezavisnu Hrvatsku«. Prema njegovim riječima, premijer Ivica Račan »optužuje i tvrdi da sve udruge nastale iz Domovinskoga rata i one koje organiziraju i podržavaju ovakve prosvjede - podržavaju udar na ustavni poredak«. Ponavljajući da je to laž, upitao je: »Tko čini državni udar kad se Domovinski rat baca pod noge i stvara klima u kojoj se tumači da sve što je učinjeno u Domovinskome ratu, učinjeno s krivim namjerama, sa zločinom«. Upitao je i »je li moguće danas u Hrvatskoj reći ono što kaže nesretni Stevan Mesić da blokiranje prometnica podsjeća na vrijeme postavljanja četničkih balvana«.

1C) Nije to sve,medjutim. Sanaderčić pred Carlom del Ponte viče i ovako:

Sanader bi osobno uhitio Gotovinu...

'Da ga ugledam na ulici, Gotovina bi odmah bio izručen u Haag. Naravno da bih ga pokušao osobno uhititi', rekao je hrvatski premijer u intervjuu za BBC.
Zamislite Sanadera kako po ulici trči za Gotovinom i pokušava ga uhititi. Premijer nam je sve humorističniji a i sve više pokazuje koliko je upoznat s opisom posla premijera.

2) Što službeno ima 2005. čovjek koji je u Hrvatsku došao kao veleuspješni poduzetnik iz dijaspore (nećemo sad o tome što je imao 1991):

Ivo Sanader, premijer
- stan u Splitu (100 m2)
- vozi: Renault 8 (godište 1967.)
- oveća knjižnica i zbirka umjetnina
- plaća: oko 18.000 kn
- honorari (knjige, predavanja, članci): prosječno 10.000 kn godišnje
Mirjana Sanader
- stan i garaža u Zagrebu (200 m2) -- ????????
- vinograd u Zaprešiću (3.200 m2)
- plaća: 8.000 kn
- honorari: do 15.000 kn godišnje

3)
Istražiti imovinu premijera Sanadera
2005.
RIJEKA - Predsjednica HNS-a istaknula je važnost formiranja istražnog povjerenstva za ispitivanje stjecanja imovine premijera Ive Sanadera.
- U javnosti se već dugo postavlja to pitanje, jer postoji znatna razlika između njegovog imovinskog stanja od 1992. godine, kad je ušao u politiku, i danas. Kad je ušao u politiku, bio je znatno siromašniji nego danas, a cijelo to vrijeme radio je samo u državnoj službi. Tu je inicijativu o formiranju istražnog povjerenstva na neki način pokrenuo sam Sanader, rekavši: "Ajmo raščistiti sve o svima". Uostalom, zašto ne bismo iskoristili svoje raspoložive institucije, poput povjerenstva, državnog odvjetništva, porezne inspekcije i sudstva i sve dvojbe jednom zauvijek stavili ad acta,

3)
Iz Latinice, emitirane u ponedjeljak navečer pod naslovom Podrijetlo imovine, bez znanja njezina urednika i autora izbačena su dva priloga o premijeru Sanaderu. Denis Latin je najavio ostavku.
Kako piše Večernji list, Latinica emitirana pod naslovom Podrijetlo imovine bila je posljednja koju smo vidjeli na HTV-u. Konsterniran time što je netko gotovu Latinicu premontirao bez njegova znanja, autor i urednik Denis Latin odmah nakon emisije usmeno je obavijestio, a u utorak će i pismeno, direktoricu Hrvatske televizije Mariju Nemčić da u takvim okolnostima više neće raditi svoju emisiju.
"To se nije događalo ni u doba Obrada Kosovca, jer Kosovac je skidao cijele emisije, a nije zadirao u tuđe autorsko djelo. Više ne mogu imati povjerenja u nadređene jer tko mi može jamčiti da se takvo što više neće ponoviti?", ljutito je poručio Latin u Večernjaku.
Iz sporne su Latinice od tri priloga u vezi sa Sanaderom izbačena dva, a da stvar bude "ljepša", obje su priče javnosti već poznate jer su objavljene u Feralu.
U prvoj se govori o Ivanu Barišiću i Marku Marošu. Maroš je vlasnik Noćne ptice, prve zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj, dok je Barišić navodno Pašalićev rođak, a obojica su bili susjedi na splitskim Mejama bračnom paru Sanader kad im je u stan provaljeno i ukradeno pedeset tisuća njemačkih maraka i zlatnina.
U drugoj priči riječ je o iskazu M. Š., financijske tajnice Miroslava Kutle, koja je prije nekoliko godina Državnom odvjetništvu službeno izjavila da je Kutle mnogima za usluge isplaćivao gotovinu, pa tako i premijeru Sanaderu 800 tisuća njemačkih maraka za uslugu dobivanja kredita u Hypo banci.
U Latinici je objavljena tek priča o aferi s jednim stanom iz obiteljske kuće Sanaderovih u Kozarčevoj 21.
U ekipi Latinice kažu da su vjerojatno nakon trodnevnih pritisaka iz HDZ-a urednik Informativnog programa Vladimir Rončević i njegov pomoćnik Goran Rotim popustili pritiscima pa su izbacili dva priloga.
HRT-ova Pravna služba ocijenila je da emisija koju je Denis Latin montirao ni po čemu nije utuživa, a u ekipi emisije kažu da postoje i pisani dokumenti iz kojih se vidi da je zbog tih spornih priloga u Latinicu pozivan i premijer dr. Ivo Sanader.
Međutim, u vodstvu HTV-a neslužbeno su komentirali kako je neprofesionalno optužiti bilo koga, u ovom slučaju premijera, a pritom se ograditi tek rečenicom kako druga strana nije željela komentirati optužbe.
Goran Rotim nije u ponedjeljak navečer imao nikakva komentara, a Marija Nemčić nije dizala telefonsku slušalicu na česte pozive Večernjakovih novinara.
I autor priloga i urednik emisije Denis Latin uzrujani su zbog 'gebelsovskog zadiranja u autorstvo same emisije' pa je, naglašavaju, sudbina Latinice doista nepredvidljiva, donosi Večernji list.

4)
Obustavljena istraga o zloupotrebi položaja protiv Ive Sanadera

Politički cinici bi rekli: «A što ste uopće mogli očekivati?!» Dok nam premijer putuje po svijetu i skuplja počasne doktorate poput bodova u kakvoj video-igrici, nudeći domaćoj i međunarodnoj publici sliku uljuđenog, modernog, svjetskog konzervativca, dakako da ne dolazi u obzir da tu sliku pokvare beznačajne mrlje iz pretpremijerske prošlosti, mrlje s jelovnika Zloupotrebe položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Jelovnika s kojeg je HDZ ’90-tih obilato objedovao, ostavljajući packe po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, nema straha, tu je Vanish u liku Državnog odvjetništva, koji pouzdano uklanja sve vrste mrlja, i vaše rublje je ponovo čisto, a boje postojane.

Cijela afera, uvidu načina na koji je dr Sanader došao do kuće, objavljena je prošle jeseni, u vrijeme predizborne utrke. (Koliko su etičnost i poštenje političara važni hrvatskim građanima, pokazuju izborni rezlutati!) Ukratko, radi se o tome da je Državno odvjetništvo pokrenulo krivičnu istragu protiv dr Ive Sanadera, temeljem kaznene prijave koju je 2002. godine podnijeo Pavo Gagulić. Kaznena prijava tereti dr Sanadera za zloupotrebu položaja zbog stjecanja imovinsko-pravne koristi. Iz te prijave proizlazi da je dr Sanader godine 1996., koristeći se svojim položajem, na protupravni način članovima svoje obitelji priskrbio vlasništvo nad prizemnim stanom veličine pedesetak četvornih metara u stambenoj dvokatnici u Kozarčevoj 21. U toj su urbanoj vili od ukupno tri stana dva već bila u vlasništvu Sanaderova tasta Ive Šarića i supruge Mirjane. U donjem je stanu živjela njihova susjeda, Božena Šešljaga.

Stvar je bila izvedena tako da je gradska Komisija za stambene odnose početkom 1996. godine provela nadzor nad Šešljaginim stanom i ustanovila da zbog svoje ruševnosti ne zadovoljava ni minimalne tehničke kvalitete neophodne da bi se neki prostor uopće evidentirao kao stambeni: prema zapisniku te komisije ustanovljeno je, ukratko, da vlaga prodire na sve strane, da su zidovi potpuno uništeni, da je drveni pod posve truo, da su instalacije neupotrebljive, te da je stan izložen prodorima podzemnih voda. Radi toga je, 3. 7. 1996. godine, donijet nalog za brisanje stana iz evidencije Gradskog stambenog fonda. Iako postoji i drugi nalaz gradske Stambene komisije, iz kojega se vidi da je sporni stan u posve urednom stanju! Zapisnik o ruševnosti spornoga stana osobito je sumnjiv u dijelu u kojem se govori o prodoru podzemnih voda, zna li se da visoka razina podzemnih voda uopće nije fenomen karakterističan za brežuljkaste terene poput Pantovčaka.

Gđa Šešljaga koja je do tada živjela u dotičnom stanu, i imala stanarsko pravo, u rekordnom je roku, iste te godine dobila zamjenski stan u Malešnici, veličine 70 četvornih metara.

Iz čitave ove priče proizlazi da je dr Sanader zloupotrijebio svoj položaj kako bi za dva stana oštetio gradski stambeni fond: jedan, u Kozarčevoj, koji je na zahtjev Ive Šarića i Mirjane Sanader izbrisan iz evidencije gradskih stanova, nakon čega su se Sanaderov tast i supruga prepisali na sebe čitavu zgradu, i drugi, u Malešnici, kojeg je Sanaderova bivša susjeda uz njegovu pomoć dobila bez ikakve realne osnove.

Cijeli slučaj otvara niz pitanja na koja je krivična istraga trebala odgovoriti: prvenstveno, da li sporni stan u Kozarčevoj doista nije zadovoljavao minimalne tehničke uvjete? Nadalje, je li pri utvrđivanju tehničkih uvjeta tog prostora poštovana nužna procedura, odnosno da li je za njegovo brisanje iz evidencije bila dovoljna samo odluka Komisije, ili je trebalo provesti upravni postupak, u kojem bi sudjelovale i druge službe i stranke (uključujući i Državno odvjetništvo)? Zatim, da li se 1996. godine taj stan još uopće mogao otkupiti, s obzirom na odluku Grada Zagreba po kojoj se u urbanim vilama ne može stjecati pravo na otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo? I na kraju, je li gđa Šešljaga uopće bila na listi za dodjelu gradskih stanova?

Godinu dana nakon otkrivanja Sanaderovog prljavog rublja, pokušali smo od Državnog odvjetništva saznati odgovore na gore navedena pitanja i dobili smo slijedeće: Nakon vašeg upita izvršili smo uvid u dopis Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj: KR-DO-53/03 od 25. kolovoza 2003. godine uz koji prileži i dopis Oćinskog javnog odvjetništva u Zagrebu broj: K-DO-5417/02 od 3. travnja 2003. godine.

Iz citiranog dopisa Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu proizlazi da je dopis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu bio dana 10. lipnja 2003. godine referiran, to jest zamjenik općinskog državnog odvjetnika je s cjelokupnim predmetom i svojim stavovima izloženim u dopisu od 3.4.2003. upoznao zamjenike iz nadležnog odjela Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, nakon čega je odjel u cjelosti podržao pravni stav zamjenice općinskog državnog odvjetnika da u konkretnom slučaju nema osnova sumnji da bi bilo prijavljenik dr Ivo Sanader, bilo neka druga osoba počinila kazneno djelo iz članka 337. stavak 1. KZ. I to je sve.

Ukratko, nitko nije kriv. Ni Sanader čija se obitelj dočepala cijele urbane vile na Pantovčaku, ni članovi raznih komisija, koji su obilato izašli ususret željama trenutnog premijera. Procedura je poštovana, živjela pravna država! A o trodiobi vlasti i neovisnom sudstvu u državi Hrvatskoj možemo samo sanjati.

Za kraj nam ipak ostaje pitanje: je li ovakav nalaz Državnog odvjetništva rezultat duboko ukorijenjenog mentaliteta poslušnosti, zbog kojeg državni činovnici unaprijed rade ono što misle da se od njih očekuje, ili je ipak bio potreban poneki telefonski poziv? ..."

5)
Izvor:blogHrvatska (ožujka 2005)
SANADER KAO JAMAC: Sjetimo se kako je prije godinu dana Sanader, sada Sale ponudio jeftino isprintanu kolornu tzv. Jamstvenu karticu po kojoj je on (ali po praksi u Hrvatskoj ni zakonski niti materijalno) odgovoran za
:
-povrat duga umirovljenicima (još ništa nije ispunio, bez plana i programa je, osim baljezganja o nekakvim fondovima i tome slično),
-ukidanje dopunskog osiguranja umirovljenicima i dragovoljcima (nije ispunjeno),
-gospodarski rast (uvoz i dalje raste, uvjeti proizvodnje i poduzetništva su nikakvi,poglavito u odnosu na slojeve i dobi financijske podrške i tržišta kapitala u kojem banke imaju apsolutnu moć u monetarnoj politici RH. A banke financiraju, i to skupo, isključivo potrošnju > kupovinu uvozne robe < te potiču stambenu štednju koja je sama po sebi vrijednost),
- otvaranje novih radnih mjesta (ni od toga ništa,ali hrvatska je javnost već preživjela onu besramnu idiotariju Vesne Pusić i Mesićeva HNS-a iz 2000. godine : 200.000 RADNIH M(J)ESTA
---
A evo detalja kako je taj milijunaš došao pomoći Hrvatskoj,nakon što se Hrvatska stvorila.
Taj je 'bogataš' došao s ženom i djecom stanovati kao zadnji podstanar u malom stančiću u trošnoj kući na Remetama, znači kilometrima u planini iznad grada.
Štoviše, uskoro je počeo gubiti ključeve stana, nije ih želio platiti, a finale je bila dugodnevna rasprava o smanjenju 'skupog' najma (za 50-100 DEM).
Eto, to je bio 'imućni poduzetnik iz Dijaspore' Ivo Sanader dok nije kriminalom 'kupio' kuću u Kozarskoj,istjeravši stanare.
I kad se zna što je od HDZ-a napravio, kad se zna da je temelj njegova mandata predaja Hrvatske Europskoj Uniji koja će je okupirati, što onda očekivati od tog …..nego da podržava (polu)srpsku gaduru iz Kumroveca,Jadranku Kosor,ružnjaču koja je potrošila toliki novac siromašnih i poreznih obveznika (sviju nas) na svoje nepismene bljuvotine u izbornoj kampanji.

ISTRAŽIVANJE PULSA
Vladi ne vjeruje 82 posto građana
ZAGREB – Većina hrvatskih građana i dalje traži ostavku Miomira Žužula, ali je Vlada u posljednjih deset dana uspjela uvjeriti dio građana, ponajprije pristaša HDZ-a, da ministar treba ostati. To proizlazi iz najnovijeg istraživanja agencije Puls, provedenog u utorak, 16. studenoga.
Na reprezentativnom uzorku od 600 građana Puls je došao i do podatka da većina građana (62 posto) uopće nije primijetila Vladinu promotivnu kampanju u medijima, pod nazivom »Otvorena vrata«. Od onih 38 posto, koji su je primijetili, samo 8 posto smatra da Vlada njome želi poboljšati informiranje građana.Većina od 52 posto smatra da je cilj kampanje potpora Jadranki Kosor, dok 25 posto njih smatra da je riječ o promociji uspjeha Vlade

Životopis predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera
23.12.2003

IVO SANADER, novi predsjednik hrvatske Vlade rodio se 8. lipnja 1953. u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Filozofski fakultet završio i doktorat stekao 1982. na Sveučilištu u austrijskom Innsbrucku.
Od 1983. do 1987. radio je kao programski, a kasnije kao v.d. glavnog urednika splitske izdavačke kuće "Logos". Tri slijedeće godine bio je član uredništva časopisa "Mogućnosti".
Od 1987. do 1991. u Innsbrucku je bio privatni poduzetnik (????) a od 1991. do 1992. bio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
Sanader je 1990. u Tirolu u Austriji osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Za zastupnika HDZ-a u Hrvatski sabor prvi je put izabran 1992.
U hrvatskoj je Vladi od 1992. do 1993. bio ministar znanosti i tehnologije. Zamjenik ministra vanjskih poslova bio je dva puta od 1993. do 1995. i od 1996. do 2000.
Dužnost predstojnika Ureda Predsjednika RH te glavnog tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti obnašao je od 1995. do 1996.
Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. ponovo je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Za tog je mandata obnašao i dužnost potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku.
Na V. Općem saboru HDZ-a u travnju 2000. izabran je za predsjednika stranke, a predsjednikom je potvrđen i na VII. Općem saboru u travnju 2002.
Objavio je više knjiga te znanstvenih i stručnih tekstova s područja književne povijesti i kritike, te politike i diplomacije. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra PEN-a. Govori engleski, njemački, talijanski i francuski jezik.
Sa suprugom Mirjanom Sanader ima dvije kćeri

Pregrst Sanaderovih obecanja
2004………….


MILAN BANDIĆ:

A SADA IZVATCI S INTERNETA O KOLEGI dr. IVE SANADERA, ARIVISTI MILANU BANDIĆU ZA KOJEG NIJE GLASOVALO 100 % PRAVIH ZAGREPČANA OD 65 % KOJI NISU OD GADJENJA NI IZAŠLI NA IZBORE:

Lokalni izbori su nam sve bliže i čini mi se potpuno izvjesno, da će nam naš dragi Milan Bandić, biti gradonačelnik. Čovjek koji se u zadnjih nekoliko godina iskomprimitirao kao ni jedan političar u Hrvatskoj. No mi Hrvati smo glup narod i brzo zaboravljamo, pa opet pohrlimo glasati za čovjeka, kojemu bi mogli dati nadimak afera.
1. Vozio pijan, izazvao udes, te pobjegao s mjesta nezgode.
2. Dao otkaz policajcu koji ga je prijavio.
3. Manipulirao natječajem za skijaški kup na Sljemenu.
4. Rasprodao gradsko zemljište stranim trgovačkim lancima za veliku proviziju
5. Nudi referenduma za stadion u Maksimiru nakon što su on i prethodnici opljačkali više od milijun kuna.
6. Lažno obećava legalizaciju objekata pred svake izbore.
7. Lažno se rastao da bi mu supruga stekla stan.
8. Dodjeljivao posao svojim rođacima.
9. Firmi svojih prijatelja, koji nisu vlasnici, platio 20 milijuna kuna za zemljište koje je u vlasništvu grada Zagreba.
10. Privatni oglas platio sredstvima gradskog proračuna.
11. Odredjen eposlpovne zgrade u centru je odbobrio van GUP-a, aonda otkupčljivao terenn od njih uz bezbroij drugih krimimnalnih radnji poput Boomexa ili sl. u Strrojarskoj ulici itd.
Toliko o našem budućem gradonačelniku, sramoti našega grada.
Izvor:www.forum.hr

Dva Milana Bandića


Prebacio je sako, simbol političke formalnosti, preko ramena. Obraćao se novinaru s 'ti' kao svom metropolskom suseljaninu. No, o sebi je govorio kao o nekom drugom 'Milanu Bandiću'.
Nastup Milana Bandića pred kamerama HTV-a, netom nakon objave prvih preliminarnih rezultata lokalnih izbora, pregnantno je pokazao čemu ovaj duguje svoju uspješnost na lokalnom političkom tržištu.
Prebacivši svoj sako - taj simbol političke formalnosti i cenzurirane misli - preko ramena, Bandić se, po tko zna koji put, potvrđuje kao "jedan od nas", a ne "jedan od njih".
Uz to, sako na ramenu poza je onog tko je upravo završio ili se upravo sprema "zasukati rukave". Bandić se u toj pozi prezentira gotovo svakodnevno. On polaže kamene temeljce, korača u sindikalnim povorkama, on obilazi gradilišta i pješice pohodi zagrebačke marginalce – sve su to medijski prizori u kojima je Bandićev sako redovito u zapećku scenografije njegovih performansa. Ondje je tek da naglasi njegovu moć za koju ovaj, odbacujući ga, tobože ne mari. Baš zato, sako je postao jedna od temeljnih poruka njegova nedjeljnog nastupa: Bandić neumorno, s odloženim sakoom, kako to i njegovi predizborni slogani poručuju, "radi i živi za Zagreb".

Nositi poruke poput ove nije lako.

Svoju izravnost, neinficiranu političkim formalizmom, nastavio je Bandić u nastupu dokazivati na Mislavu Bagi. Kada se ovaj najlogičnije zapitao o mogućem budućem koaliranju SDP-a nužnom za formiranje gradske vlasti, Bandić mu je u maniri nervoznog šerifa odbrusio:
"Tebi je, Bago, večeras nešto ispalo, pa tebi nešto fali."
Lišen političkog "diskursa u rukavicama", neposredan i iskren, Bandić je sa svojim metropolskim suseljaninom Bagom na "ti". Bandić nije poput prijetvorica u sakoima i kravatama koji će Bagi govoriti "Vi". On je "naš" i zato se ne prezentira na "njihov" način.
Do tog je trenutka demonstriranje Bandićeve casual dosljednosti išlo sjajno. Igrokaz "Jebeš sako, jebeš persiranje" u sljedećoj je pak Bandićevoj rečenici - barem se tako činilo - počeo gubiti na uvjerljivosti.
"Milanu Bandiću i SDP-u ništa ne fali, pa ni vijećnik", rezolutno je nastavio Bandić, pokazujući da je, za razliku od Bage s kojim je na "ti", sam sa sobom na "Vi". To, naravno, može zbunjivati. Paradoks, ipak, ima smisla.
Medijski upakirani Milan Bandić, pravedan, iskren i pristupačan, samoprijegoran i neumoran, onaj koji "radi i živi za Zagreb", sa sakoom na ramenu i na "ti" sa sumještanima, postao je avatar Milana Bandića - onoga Milana Bandića koji alkoholiziran osvježivačem daha bježi s mjesta nesreće, objavljuje oglas kojim osporava sudske odluke ili se razvede od žene da bi povoljnije otkupio nešto zagrebačkih stambenih kvadrata.
Zato potonji o onome smjernome i pravednome Bandiću govori u trećem licu. Oni uistinu nisu isto i u tome jedan od Milana Bandića ima pravo.
Na kojeg su Bandića Zagrepčani mislili zaokružujući listu s njegovim imenom, ostaje, ipak, neriješeno pitanje.
Izvor:Iskon
Sandi Blagonić

Radnici "Sljemena" ipak iskorišteni?

MILAN BANDIĆ i dalje skuplja političke bodove. Ovog puta "razrješio" je 35-dnevnu krizu na Markovom trgu i to neposredno prije dolaska Carle del Ponte na mjesto štrajka. No, jesu li njegove namjere zaista dobronamjerne?
Nakon što je Bandić potpisao pismo namjere s predstavnicima Finagre, koja je većinski vlasnik "Sljemena", radnici su povikali: "Milan, Milan! Bandić nam je gazda!"
No, ovakva odluka Milana Bandića, koji još uvijek nije preuzeo mjesto zagrebačkog gradonačelnika, svoju realizaciju čekat će sve dok ju Gradsko poglavarstvo ne prihvati.
Radnicima "Sljemena" sudbina je riješena tek privremeno.
Što bi Bandić dobio ovakvim razvojem situacije, a što radnici? Ukoliko Grad Zagreb kupi dionice Sljemena, postat će vlasnik vrlo vrijednog, 550 tisuća četvornih metara velikog, zemljišta.
Radnici Sljemena bili su u štrajku 35 dana, a razlog tome je, između ostalog, i njihova tvrdnja da je vlasnik Finagra namjerno upropastio mesnu industriju kako bi mogao prodati zamljište na kojemu se ona nalazi.
GUP-om Sesveta predviđeno je da će se na tom prostoru graditi trgovačko-stambena zona.
Kako javlja Vjesnik, Bandić je baš zbog takvog raspleta situacije zaustavio postupak prenamjene zemljišta u Sesvetama kako bi spriječio Finagru da tvornicu zatvori i zemljište proda po duplo većoj cijeni.
Procjenjuje se da zemlja u Sesvetama košta oko 100 eura po kvadratu, a da bi na tržištu, ukoliko bi se zemljište prenamjenilo u trgovačku zonu moglo dostići dvostruku cijenu.
Dakle, prema procjenama Branka Miškovića, sindikalnog povjerenika Sljemena, dug vjerovnicima i radnicima Mesne industrije se kreće oko 160 milijuna kuna. Grubom računicom može se vidjeti da je taj iznos zanemariv s obzirom da je to manje od četvrtine vrijednosti zemljišta, odnosno osmina njegove vrijednosti ukoliko se ovo zemljište prenamijeni u trgovačko-stambenu zonu.
Time bi grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem mogao zaraditi dosta novca, ali bi i Milan Bandić pokazao sebe kao dobrog "mešetara", što bi mu donijelo političke poene.
Nakon što otkupe dionice za jednu kunu, grad će, kako je obećao Bandić, isplatiti plaće radnika što će proračun koštati oko 5 milijuna kuna, piše 24sata.
Radnicima je to na "prvu loptu" bila dobra vijest, ali nisu razmišljali o tome da ih nakon ove jednokratne isplate, čeka - otkaz.
Izvor: www.index.hr

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SANADER SVODI HRVATE I HRVATSKU NA SVOJU BIJEDNU LAŽLJIVU SLIKU

Stravično,nemoralno,gangsterski,bijedno..Sve odlike Ive Sanadera, lažova i luftiguza koji je Hrvatsku i Hrvate sveo na svoju mjeru prjevare i pljačke...

ZAVRŠAVA SE FORMIRANJE ŽUPANIJSKIH VLASTI NAKON LOKALNIH IZBORA – NAJJAČA STRANKA S 25 POSTO GLASOVA DOBILA ČAK 9 ŽUPANA
HDZ dobio pola Hrvatske za pregovaračkim stolom

SDP na lokalnim izborima nije imao koristi od koalicija s HSS-om i HNS-om: većina njih doživjela je neuspjeh, jer su zajedno dobili manje glasova nego svaki pojedinačno na izborima 2001.

- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SPLITSKI UMIROVLJENICI: HDZ NAS JE PREVARIO!!!

Splitski umirovljenici: Prevareni smo!
četvrtak, 23.6.2005 17:36

PRVOG dana nakon formiranja gradske vlasti u Splitu koju, uz HDZ, Listu Velog Mista i HSP, čine i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, splitski umirovljenici ostali su zatečeni, ljutiti i nadasve razočarani onim što se dogodilo na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine.

Naime, postavlja se pitanje zbog čega je njihov HSU, za koji je glasala većina splitskih umirovljenika, umjesto lijeve, SDP-ove opcije, podržao HDZ-ovu koaliciju.

Pod palmama na splitskoj Rivi, skupina umirovljenika požalila se lutajućem reporteru Slobodne Dalmacije uz riječi: "Lagali su nas ka momak curu dok ne dobije šta je tija! Lagali su ka i svaka vlast šta laže!".

Činjenica je da je HSU uistinu obećao vjernost jednoj stranci s kojom su bili u koaliciji, SDP-u, a obećanja se nisu držali. Činjenica je i kako izborni sustav ne valja i kako ga treba mijenjati.

Najviše od svega, umirovljenici ipak žale što su njihovi glasovi otišli u HDZ-ovu smočnicu. Skandalozno za njih je kako je HDZ prvi put od uspostave demokracije u Hrvatskoj osvojio vlast u Splitu.

Umirovljenicima koji sjede u gradskoj upravi zamjeraju anganžman u lokalnoj politici.

"Penzionerske probleme treba rješavati na nacionalnoj razini, jer su fondovi nacionalni. Što nama grad može dati? Sitnice, ali ne i riješenje. Ljudi koji sjede u poglavarstvu uzimaju kruh drugima." - rekli su splitski penzioneri te dodali: "Dica su im bez posla, a oni se guraju u vlast!".

"Na nacionalnoj razini HDZ je partner HSU-a. Zašto se onda čudimo ovakvoj situaciji? Mogli su nam odmah reći da glasamo za HDZ i ne bi se sada osjećali ovako razočareno i prevareno." - rekao je jedan od umirovljenika, Zvonimir Jukić.

Čini se da je jedan od načina da umirovljenici ostvare svoja prava jedino prosvjed, jer očito je kako je političko organiziranje postalo besmisleno nakon ovako odrađene uloge njihovih predstavnika.

"Mi smo ovce i zato ćemo uvik loše proć!" - zaključio je Ante Perkov, još jedan od ogorčenih umirovljenika.

Grad ima svoje probleme, pa tko će još i na umirovljenike misliti? Te su misli odavale lica okupljenih na splitskoj Rivi, koji svoje debate održavaju na klupicama u hladu palmi nakon što su ih vlasnici kafića potjerali sa štekata jer im kvare imidž.

Čini se kako je jedino što bi moglo pomoći umirovljenicima organiziranje u udruge ili pokrete koji bi se bez politikantskih igrica časno borili za one koji su odradili svoje i danas žele uživati u mirovini, piše Slobodna Dalmacija.

"Žena i ja živimo od moje penzije od tisuću i pol kuna. Hoće li nam biti bolje kad su umirovljenici ušli u poglavarstvo. Neće. A što onda rade tamo?" - razočarano je zaključio umirovljenik Ante Borovina.- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GLLAVAŠ: OTKRIT ĆU ISTINU O PRLJAVOM FINANCIRANJU KAMPANJE JADRANKE KOSOR

Glavno da je krenulo pa da tu smrdljivu, praznoglavu kučku,koja je već toliko zla nanijela Hrvatima (demografija itd.) samo za vrijeme svog ministriranja Sanaderu, pošaljemo kao i njenog gazdu u kontejner civilizacije...

[Glavaš HDZ-u prijeti otkrivanjem istine o kampanji Jadranke Kosor
utorak, 21.6.2005 13:11


BRANIMIR GLAVAŠ, nakon što je isključen iz HDZ-a i samostalno porazio bivšu stranku na izborima u Osijeku, zaprijetio je da će iznijeti pravu istinu o financiranju predsjedničke kampanje Jadranke Kosor. Prepucavanja su krenula nakon što je vrh vlasti pokušao osporiti Glavašev izbor za Osječko-baranjskog župana.

"Upućujem vas da se pozabavite sa žurnim pripremanjem odgovora na ono na što ću slijedeći put ukazati - financiranje predsjedničke kampanje Jadranke Kosor i trošenje novca dobivenog iz proračuna za predsjedničke izbore." - izjavio je Branimir Glavaš za Novi list.

Glavaš se "dotaknuo" glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka kojega je nazvao "Sanaderovim pažem broj dva" i "propalim studentom", jer je on negirao pritisak HDZ-a na vjećnika koji podržava Glavaša.- 13:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.06.2005.

SANADER PREVARIO UMIROVLJENIKE KOJI SU ZASLUŽILI BOLJE PREDSTAVNIKE

Oko milijun 'socijalističkih' i 'ratnih' i ratnih umirovljenika nije sposobno čak ni pokrenuti svoju kvalitetnu stranku osim grupica lokalnih starih 'cigana' koji koaliraju sa svakim.

"[B]Splitski umirovljenici: Prevareni smo!


PRVOG dana nakon formiranja gradske vlasti u Splitu koju, uz HDZ, Listu Velog Mista i HSP, čine i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, splitski umirovljenici ostali su zatečeni, ljutiti i nadasve razočarani onim što se dogodilo na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine.

Naime, postavlja se pitanje zbog čega je njihov HSU, za koji je glasala većina splitskih umirovljenika, umjesto lijeve, SDP-ove opcije, podržao HDZ-ovu koaliciju.

Pod palmama na splitskoj Rivi, skupina umirovljenika požalila se lutajućem reporteru Slobodne Dalmacije uz riječi: "Lagali su nas ka momak curu dok ne dobije šta je tija! Lagali su ka i svaka vlast šta laže!".

Činjenica je da je HSU uistinu obećao vjernost jednoj stranci s kojom su bili u koaliciji, SDP-u, a obećanja se nisu držali. Činjenica je i kako izborni sustav ne valja i kako ga treba mijenjati.

Najviše od svega, umirovljenici ipak žale što su njihovi glasovi otišli u HDZ-ovu smočnicu. Skandalozno za njih je kako je HDZ prvi put od uspostave demokracije u Hrvatskoj osvojio vlast u Splitu.

Umirovljenicima koji sjede u gradskoj upravi zamjeraju anganžman u lokalnoj politici.

"Penzionerske probleme treba rješavati na nacionalnoj razini, jer su fondovi nacionalni. Što nama grad može dati? Sitnice, ali ne i riješenje. Ljudi koji sjede u poglavarstvu uzimaju kruh drugima." - rekli su splitski penzioneri te dodali: "Dica su im bez posla, a oni se guraju u vlast!".

"Na nacionalnoj razini HDZ je partner HSU-a. Zašto se onda čudimo ovakvoj situaciji? Mogli su nam odmah reći da glasamo za HDZ i ne bi se sada osjećali ovako razočareno i prevareno." - rekao je jedan od umirovljenika, Zvonimir Jukić.

Čini se da je jedan od načina da umirovljenici ostvare svoja prava jedino prosvjed, jer očito je kako je političko organiziranje postalo besmisleno nakon ovako odrađene uloge njihovih predstavnika.

"Mi smo ovce i zato ćemo uvik loše proć!" - zaključio je Ante Perkov, još jedan od ogorčenih umirovljenika.

Grad ima svoje probleme, pa tko će još i na umirovljenike misliti? Te su misli odavale lica okupljenih na splitskoj Rivi, koji svoje debate održavaju na klupicama u hladu palmi nakon što su ih vlasnici kafića potjerali sa štekata jer im kvare imidž.

Čini se kako je jedino što bi moglo pomoći umirovljenicima organiziranje u udruge ili pokrete koji bi se bez politikantskih igrica časno borili za one koji su odradili svoje i danas žele uživati u mirovini, piše Slobodna Dalmacija.

"Žena i ja živimo od moje penzije od tisuću i pol kuna. Hoće li nam biti bolje kad su umirovljenici ušli u poglavarstvo. Neće. A što onda rade tamo?" - razočarano je zaključio umirovljenik Ante Borovina"

- 18:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 21.06.2005.

(NOVA) KAZNENA PRIJAVA PROTIV SELJAČINE I KRIMINALCA BANDIĆA

Što se taj komunistički probisvijet ne vrati u vukohebinu kojoj civilizacijski pripada?


"ZAGREPČANKA
Radnici podnijeli prijavu optužujući Grad za nezakonitu kupnju nekretnine

Nova kaznena prijava protiv Milana Bandića

Četvero radnika Zagrepčanke u ime svih ostalih nedavno su podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv Milana Bandića i još pet sudionika stečaja i prodaje te bivše mesne industrije Gradu.
Za primanje i davanje mita, zlouporabu ovlasti u stečaju, protuzakonto posredovanje i udruživanje za počinjenje tih kaznenih djela optužene su uz Bandića dvije sutkinje Trgovačkog suda Biserka Pavičić i Nada Kraljić, sadašnji i bivši stečajni upravitelj Martin Lukin i Marko Milković, te odvjetnik Zagrepčanke Nebojša Antolić.

Prijevarom do zemljišta
Osnova je prijave koja se sastoji od 24 točke teza da je Bandić prijevarom kupio zemljište Zagrepčanke od 100 tisuća četvornih metara u korist nepoznate interesne skupine.

U prilog tome navodi se da je Vlada još 1998. dala jamstvo po kojem će isplatiti vjerovnike, ali je ono prikrila Biserka Pavičić kako bi industrija otišla u stečaj i zemljište bilo prodano Gradu za samo 15 milijuna eura, što je pet puta ispod cijene.

Radnici u prijavi navode i da se ne zna što je bilo s devet milijuna potraživanja Zagrepčanke, iz kojih su se isto mogli namiriti vjerovnici. Sporna su i potraživanja Grada prema Zagrepčanki u prijavi se tvrdi da su lažno prikazana. Naime, Gradu su dužne bile tvrtke Zagrepčanka Nova i Zagrepčanka Trgovina, ali su i ti dugovi bili zastarjeli.

Ističe se i sumnja da je rješenje o dosudi nekretnine Zagrebu, koje je donio Trgovački sud, antidatirano, što se potkrepljuje zapisnicima sa sjednica. Kap koja je prelila čašu i izazvala kaznenu prijavu bila je ponovno izvlačenje dugova Zagrepčanke u stečaju na sjednici Skupštine vjerovnika, iako je Grad potraživanja od 39 milijuna kuna prebio kupnjom.

Uključen i USKOK

Koliko je kaznena prijava utemeljena, trenutačno provjerava i USKOK. Odvjetnik Zagrepčanke Nebojša Antolić, koji je jedan od optuženih da je pomogao u činjenju kaznenih djela, potpuno opovrgava navode iz prijave.

U prijavi su očito točni samo zarezi i točke. Ostalo je već pobijeno na sudovima, pogotovo davanje jamstava. Nisu tu u pitanju radnici, nego bivši vlasnik Krme, Zagrepčanke i Autototransa Ivan Radošević. To će se uskoro pokazati i na sudu, kada zemljište Zagrepčanke pripadne Gradu poručio je Nebojša Antolić.

(Izvor:Večernji list)

- 18:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TOMČIĆ I ČAČIĆ ČISTI, REKLI POLITIČKI PARAZITI IZ POVJERENSTVA

Povjerenstvo, koje bi trebalo utvrditi jesu li Tomčić i Čačić bili u sukobu interesa te si osigurali unosne poslove s državom, dosad nije otkrilo ništa sporno. Sve je jasnije da ni neće.

Saborsko povjerenstvo za Tomčića i Čačića prihvatilo je nalaz vještaka po kojemu se ni Čačić ni njegova supruga ne javljaju kao vlasnici dionica ili poslovnih udjela u četiri tvrtke Coning grupe.

Povjerenstvo, koje bi trebalo utvrditi jesu li Tomčić i Čačić zlouporabili dužnosničke ovlasti kako bi tvrtkama u kojima imaju vlasništvo osigurali unosne poslove s državom, jednoglasno je prihvatilo nalaz knjigovodstveno-financijskog vještaka Zrinka Ručevića.

U nalazu stoji da u te četiri tvrtke, koje je po odluci o osnivanju povjerenstvo dužno istražiti, Čačićevi nisu imali ni neposrednog ni posrednog vlasništva.

Nadalje se navodi da su Radimir i Marija Čačić bili vlasnici udjela u tzv. povezanim društvima, odnosno dvije tvrtke koje imaju vlasništvo u spomenutim društvima Coning grupe, ali da su te vlasničke udjele i pravo upravljanja nad njima 2000., kada je Čačić imenovan ministrom, prenijeli na odvjetnika Ratka Žurića.

Upitan bi li Čačić bio u sukobu interesa da nije prenio vlasništvo na treću osobu, kako to predviđa zakon, vještak Ručević, uz napomenu da nije stručnjak za sukob interesa, odgovorio je da ne bi jer ni u jednom od ta dva povezana društva nije imao više od 25 posto vlasništva.

Iako su jedno vrijeme dvojili da li prekinuti rad oko Čačića i početi pripremati zaključke ili nastaviti istragu, članovi povjerenstva nakon kraće su se rasprave dogovorili da, unatoč 'probijanju' ovlasti koje im je dao Sabor, analiziraju još 60-ak ugovora povezanih društava.

Predsjednik povjerenstva Nenad Stazić izvijestio je da bi do iduće sjednice, vjerojatno idući tjedan, trebali biti gotovi zaključci za Tomčića, a neslužbeno se doznaje da nije utvrđeno ništa što bi bivšeg predsjednika Sabora teretilo za sukob interesa.

Hina 21.06.2005.

- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DEINSTALACIJA SANADERA ZAPOČINJE (S 15 MJESECI ZAKAŠNJENJA)

Deinstalacija tzv. doktora konačno započinje:

" HDZ nezadovoljan otuđenim Sanaderom
PREMIJER SANADER POTPUNO SE OTUĐIO i okružio sa šestero povjerljivih suradnika;
HDZ je u dubokoj krizi


Unatoč kritikama članova i nezadovoljštvu stranke zbog poteza premijera i njegovih odabranika, Sanader je i dalje optimističan i nedodirljivIvo Sanader ponaša se i vlada nedodirljivo poput Louisa XIV. kojeg su zvali Kralj Sunce. Potpuno se otuđio, okružen je sa samo nekoliko povjerljivih suradnika i do njega je nemoguće doći i upozoriti ga na probleme u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Mislim da ne razumije kako ćemo, ako ne promijenimo način vladanja, izgubiti izbore, ali i naše ljude kojima je dosta ovakve politike prema Haagu i loših gospodarskih poteza", ispričao je za Nacional visokorangirani dužnosnik vladajuće stranke. Prema njegovim riječima, unatoč Sanaderovu javnom optimizmu, vladajuća stranka u dubokoj je krizi, a većina članova nezadovoljna je potezima premijera i njegove ekipe.
Unatoč kritikama, Sanader je i dalje neupitni lider stranke na vlasti. Ali čak i u vrhu HDZ-a sve je veće nezadovoljstvo dosadašnjom politikom i ljudima koje je okupio u svojoj najužoj ekipi. Riječ je o šestorki od njegova najvećeg povjerenja: to su ministri Božo Biškupić i Kolinda Grabar-Kitarović, vladin glasnogovornik Ratko Maček, predstojnica premijerskog ureda Bjanka Matković te Vladimir Šeks i Luka Bebić. Uvijek prate Sanadera na inozemnim putovanjima, samo uz njihovu pomoć moguće je iznijeti pred njega neki problem i ovlašteni su provoditi premijerove zamisli. Pritom kritičarima takvog vladanja posebno smeta uloga Bjanke Matković koja je postala premijerova desna ruka, a stvari su otišle tako daleko da, kad nešto želi poručiti Sanaderu, šefica diplomacije Kolinda Grabar-Kitarović to ispriča predstojnici ureda, a ona to prenosi predsjedniku Vlade. Iako nije jedan od najbližih Sanaderovih suradnika, i Gordan Jandroković, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku također ima sve veći broj oponenata. Smatra se da ga Sanader neopravdano protežira, makar Jandroković unutar HDZ-a nema gotovo nikakvu potporu, a i na nedavnim lokalnim izborima u Bjelovaru hametice je potučen i osvojio je samo 15 posto glasova. Uza sve to zagrebačka organizacija HDZ-a potpuno je paralizirana lošim izbornim rezultatom, ali još više permanentnom borbom za vlast između Jadranke Kosor i Marija Zubovića. Ivo Sanader ne usuđuje se razriješiti ovu svađu jer mu je Zubović prijatelj, a Jadranka Kosor važna članica Vlade, a njegova neodlučnost dodatno iritira članstvo u glavnom gradu. "Svi hadezeovci koji su ušli u novi sastav zagrebačke skupštine povezani su sa Sanaderom i bez ikakva su utjecaja u zagrebačkom ogranku. Stoga imamo sreću da je Milan Bandić formirao vlast jer bismo na ponovljenim izborima prošli još lošije nego 15. svibnja", smatra jedan član vodstva gradske organizacije HDZ-a.
Ostave li se po strani kritike zbog kadrovskih poteza unutar HDZ-a, još veće ogorčenje izaziva politika Vlade. Nacionalovi sugovornici tvrde da devet od deset hadezeovaca ne podržava politiku prema Haaškom sudu i akcijski plan za hvatanje Gotovine. Sanader je svu energiju uložio u ulazak Hrvatske u EU, a dvadesetak mjeseci otkako je pobijedio na izborima očito je da se debelo preračunao obećavajući pristupanje do 2007. Pritom je prihvatio britanske zahtjeve koji su duboko zadirali u suverenitet, a i dalje nitko ne zna kad će Hrvatska početi pregovore. U ovom trenutku EU prolazi kroz najtežu krizu od svog osnutka i hrvatsko pitanje za Bruxelles je sporedno. Jedina je mogućnost da tajne službe otkriju i izruče Gotovinu, ali nema ni jednog dokaza da se nakon 2001. opet pojavio u Hrvatskoj. To su nedavno potvrdili i francuski obavještajci, a priča da se Gotovina skriva u Mostaru nelogična je. Kad bi to i bila istina, javila bi se najmanje dva pitanja – što hrvatska vlast može u drugoj državi, ali i zašto ga, kad znaju gdje se kreće, ne uhite SFOR i tisuće britanskih vojnika i špijuna u BiH. Hrvatska ovisi o stajalištu Carle Del Ponte i odnosima unutar EU.
Neki diplomati s kojima je Nacional kontaktirao posljednjih dana vjeruju da bi promjena vlasti u Njemačkoj i pobjeda demokršćanke Angele Merkel pomogla Sanaderu, ali upitno je koliko je neka buduća konzervativna vlada spremna podržati SDP ne želi izbore i čeka da Sanader padne te će osvojiti vlast bez mnogo truda kao i 2000.Hrvatsku. Ovdašnji diplomati ipak misle da će Njemačka, Austrija i Francuska potkraj ove godine prisiliti Britance na kompromis i početak pregovora s Hrvatskom, a zauzvrat popustiti oko Turske i njezine želje da postane članica Unije. Neovisno o tome, diplomatski krugovi u Zagrebu priznaju kako je krajnje neizvjestan razvoj događaja unutar Europske unije, tako da su se posljednjih dana pojavila i mišljenja da za rješenje sadašnje situacije treba pričekati vrlo vjerojatne promjene vlasti u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj i dolazak novih političara spremnijih na dogovor.
Čak i kad bi se realizirao ovaj optimistični scenarij, to Sanaderu neće biti od prevelike pomoći. Već sada ima poteškoća u uvjeravanju stranačkog članstva da vodi ispravnu politiku, a na nacionalnoj razini pravi problemi tek ga čekaju. Prijedlozi smanjenja deficita koje je Ivan Šuker odnio u Washington ne zadovoljavaju Međunarodni monetarni fond. Ponajprije se radi o najavi da će tek početi pregovori s HSU-om o smanjenju rasta mirovina. Kako su ogromni mirovinski izdaci jedan od najvećih proračunskih izdataka, MMF ne pristaje na odugovlačenje u rješavanju, posebno kad se zna da u Hrvatskoj stranci umirovljenika neće prihvatiti Sanaderov zahtjev. Već je vidljiv kontraefekt najave sufinanciranja stanogradnje, a reforma zdravstva i prebacivanje financijskih obveza na građane neće prihvatiti ni HDZ-ovi koalicijski partneri, a kamoli oporbene stranke. Jedino što je Sanaderu u posljednje vrijeme uspjelo jest pacifikacija SDSS-a čijim je predstavnicima na sastanku u Banskim dvorima obećao rješavanje problema u Kninu, gdje su vlast formirale isključivo desne hrvatske stranke. Informacija sa sastanka glasi kako je premijer od Milorada Pupovca i SDSS-a zatražio strpljenje do 5. kolovoza i Dana pobjede jer iz političkih razloga 10-godišnjica "Oluje" treba biti obilježena hrvatskom vlašću u Kninu. Premda nije obećano da će se zatim i Srbi uvesti u gradsku vlast, stavljeno je do znanja da će se lokalni čelnici koje predvodi HDZ pokušati uvjeriti u potrebu kompromisa s tamošnjom srpskom zajednicom.
Dodatni problem može izazvati HSLS čija dva zastupnika podupiru Vladu. Prije desetak dana u Varaždinu je održan tajni sastanak vodstva HSLS-a i LS-a na kojem se pregovaralo o ujedinjenju sljedeće jeseni, a stranku bi vjerojatno vodila Đurđa Adlešić. Ako će se htjeti afirmirati, HSLS će morati postati dio opozicije, što znači da će Sanader izgubiti većinu u parlamentu.
Njegova je sreća da, za razliku od ostatka oporbe, SDP-a ne želi izbore još godinu dana. Bliski Račanovi suradnici procjenjuju da im još toliko treba da prestignu HDZ, koji će se dotad kompromitirati i pokazati nesposobnim za vođenje države. Dotad vjeruju u normalizaciju poremećenih odnosa s HSS-om i drugim strankama s kojima bi mogli osvojiti uvjerljivu parlamentarnu većinu. Strategija je jasna: čekati da Sanader i HDZ dokraja pokažu neznanje i padnu. "Ne brinite se, opet će se ponoviti 2000. i osvojit ćemo vlast bez puno truda, a Račan će opet na isti način postati premijer", ne bez sarkazma komentira član Glavnog odbra SDP-a.
20.06.2005. / Izdanje 501"

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NOVE INFORMACIJE O TITU KOJI NIJE BIO JOSIP BROZ

U normalnim materijalnim okolnostima trebalo bi mi oko mjesec dana iscrpne potrage kako bih ustanovio šezedesetogodišnju dogmu i misteriju jednom od 'najvećih Hrvata'-Josipu Brozu Titu, čija slava nikako ne tamni pšto je loše za Hrvate jer nam Zapad predbacuje kako smo imali Hrvata kao predsjednika Jugoslavije gotovo 40 godina.

Prije svega, Tito kojeg znamo nikad nije bio Josip Broz iz Kumroveca, odnosno Zagorja. Nadalje,po toj verziji,Tito nikad nije bio ni Hrvat jer mu je majka Slovenka, a otac Talijan ili madjarski plemić ili poljski dobrostojeći gospodin.

Naime, moguće je da je Josipov otac zapravo bio Talijan iz Trentina, što je dokazivo iz krsnog lista pošto u tom mjestu ima Brozova..
Drugo, Titova majka Slovenka je začela Tita s jednim madjarskjkim plemićem kod kojega je radila i netom se kasnije na početku drugog stanja udala za Titova nominalnog oca Broza.

Prvu smo opciju davno opisali (otac Lebedjev), a dokaz ispravnosti te teze je činjenica da su je 1945. godine kada je Tito došao s udbašima u posjetu svom 'rodnom mjestu' Kumrovecu jedina 'rodbina' bila teta koja je govorila 'Ovo nije Josip., Josip je imal crnu kosu ne svijetlu', da bi dan kasnije ta teta nesretno 'premiinula', a sva druga nominalna Titova rodbina raseljena.

Nijedan Srbin u Srbiji nije 1941-1943 išao u partizane, obzirom da su svi bili četnici. Zato i Tiuto nije mogao ništa napraviti u Srbiji, a svokj je 'antifašistički' (zapravo antihrvatski) rat vodio s Srbima iz Hrvatske (koji su predstvaljani kao Hrvati) i Dalmatincima kojima je dosadio talijanski fašizam u njihovim mjestima.
Zna se da su četnici 10. travnja, čim su čuli za pokretanje Nezavisne države Hrvatske, likvidirali Eugena Kvaternika i grupu Hrvata u Bjelovaru.

Članovi komunističkog pokreta koji nisu željeli ići u gerilu bili su izdani od partizana Njemcima i završili bi u koncetracionom logoru.

- 10:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.06.2005.

ZBOGOM EU!

VJESNIK: Križni put Europe

Europskom Unijom ovladao je euroskepticizam. Formalno ujedinjena, EU je zbog gramzljivosti bogatih članica razjedinjenija nego ikad. Jedinstvo različitosti ruši se kao kuća od karata na koju Europa sve više sliči. Prognoze su to skeptičnije što se bliži britansko vodstvo Unijom. Ipak, Hrvatska teži i takvoj poljuljanoj Europi! Samo je pitanje hoće li je biti kad Hrvatska tamo pristigne?

Europa u kratkom razmaku po drugi put »pada pod križem«. Tek što se spotakla o vlastiti Ustav, vjerodostojnost kojega je dovedena u pitanje dvjema odbijenicama na referendumima (iza kojih slijedi lančana reakcija ostalih euroskeptika), još se žešće minuloga tjedna poskliznula na Proračunu koji je označio propast posljednjega bruxelleskog summita.
Euroskepticizam, što je toliko negativnih kritika doživio u Hrvatskoj (etiketiranjem onih što sumnjaju u »obećani raj« , kao europskim »izrodima« što zaslužuju biti nazvanima u najmanju ruku nepodobnima), ovladao je Europskom Unijom koja se pokazuje nezrelom za rješavanje krucijalnih pitanja opstanka toliko proklamiranog europskog zajedništva.
Politička vodstva europskih država pokazala su (i dokazala) nesposobnost za vođenjem dijaloga. Razlog tomu bila je samo borba za vlastite interese, naravno one proračunske. Prednjačili su u tome najbogatiji, oni koji bi navodno željeli politički ujedinjeni stari kontinent, kao pandan prekooceanskom »Velikom Bratu« kojemu već hrle tumačiti, kojeg li apsurda, »jedinstvo i snagu Europske Unije«. I to u trenutku kad je Unija najslabija, kad otkriva sve svoje mane i slabosti. Stoga se nameće pitanje žuri li se američkom predsjedniku po dodatne savjete? A onda i ono drugo: može li Europa samostalno stati na vlastite noge? Očito ne može, kada joj »Veliki Brat« nameće pravila i ucjene (što ih ona globalno ili pojedinačno prihvaća)! Jedinstvo različitosti za koje se ta deklarativno ujedinjenja Europa zalagala ne postoji, jer se različitosti ne uvažavaju nego se pokušava uvesti diktat jedinstva, po svaku cijenu (kultura tu samo služi kao paravan). A takova Unija onda je neminovno osuđena na propast.
Izgleda da je jedino jedinstvo do kojeg je toj Uniji stalo, ono trgovinsko koje, naravno osigurava nekima velike profite, a drugima beskrajna ograničenja. U toj pohlepi oni bogati (koji svugdje i svagda diktiraju pravila), što bi morali pomoći siromašnim pridošlicama u Uniju, ne uočavaju čak njihovu spremnost na žrtvovanje (naivno odricanje od dijela namijenjenih im subvencija), na koje su svikli (i stoga mnogi od njih potpisali onaj sumnjivi dokument što garantira potencijalnim američkim ratnim zločincima poštedu od bilo kakva međunarodnoga suda), pa težeći nepostojećem, ali obećanom zemaljskom raju srljaju u ustupke koje im nitko nikada neće honorirati. Što više za njih će sami plaćati penale. Ta oni su ionako »sitne ribe« i što se iz njih dalo isisati za »jedinstvenu Europu« to je ionako već učinjeno! I k takvoj Europskoj Uniji Hrvatska i dalje teži, možda malo trjeznije glave, shvaćajući da datumi, što se od proljeća broje kao odlučujuća terminska odrednica njezinom prijemu u Uniju, stvarno ne igraju nikakvu ili tek zanemarivu ulogu (zbog koje se nedavna prijetnja prijevremenim izborima potvrđuje kao nedoraslost političkih protivnika). Taj prijem još jedne »siromašne« zemlje (»bogatih potencijala«) s prvotnih preoptimističnih projekcija o 2007., pa onda umjerenijoj 2009. godini, sada lagano zbog europske krize klizi u drugo desetljeće 21. stoljeća u 2011. , čak i 2012. godinu?
Hoće li se Europa do tada stvarno stabilizirati ili je kao takve, ujedinjene zajednice, više i neće biti? A kamo će onda Hrvatska koja se sada u potpunosti iscrpljuje u želji da dostigne taj cilj?
Hrvatska je toj gramzljivoj Europi, odnosno njezinim najbogatijim i najzainteresiranijim članicama (koje sada međusobno vode bitke za prevlasti), već omogućila da na različite načine harači ovom zemljom, ne štiteći dovoljno vlastite resurse (od zemljišta i drugih nekretnina te vlastitih prirodnih bogatstava do strateških izvorišta) pokazujući tako dodvorničke sklonosti kao i one »siromašnice« što su već pristupile Uniji. Do 2012. godine, ako takva Europa opstane (nakon svih padova pod križem), Hrvatska će, nastavi li tako, već biti posve »isisana« zemlja, iskorištena i uništena, pa će joj već posve svejedno biti hoće li u europsku zajednicu ući u »balkanskom paketu« ili samostalno, tj. s Turskom kojoj su izgledi jednako neuvjerljivi. Stoga priča s Gotovinom u ovom europskom scenariju nema nikakve veze. Ona je tek intermeco za skretanje pozornosti i manifestiranje metoda ucjene od Amerike preko Velike Britanije (koja se najviše zalagala za taj ultimatum) do EU u kojoj ipak svi ne zastupaju takav radikalan i na svoj način osvetnički stav.
Ako će EU ucjenama dolaziti do svojih ciljeva, onda je bolje da se odmah raziđe. Tim više što to već dulje prakticira. Francuska je bila protiv ulaska Velike Britanije u Uniju, pa su ju na ponovljenom referendumu »uvjerili« u suprotno. Sada joj se to osvećuje.
Irci su sa Sporazumom u Nici prošli slično, pa će s Ustavom drugačije. EU se već spremila na slična ultimativna uvjeravanja, ali izgleda da se kuća od karata ipak raspada. Danci već u lijesu nose europski ustav! Britanci o Ustavu nemaju bolje mišljenje, i k tome, spremni su na nove ucjene Zajednice u koju su željeli ući. Da li samo zbog vlastita koristoljublja?
Nije li nova Europa trebala biti Europom solidarnosti? Nije li za to jedinstvo trebalo žrtvovati malo bogatstva, kao što je, primjerice, Njemačka podnijela teret ujedinjenja nakon rušenja Berlinskoga zida? Taj pojam je izgleda Europi stran. Više ju zanimaju interesne sfere probitaka. A na tom putu čekaju je novi križevi i padovi (neki joj prognoziraju propast već u vrijeme britanskog mandata na čelu Unije). Zanimljivo će biti vidjeti kako će stvarno skončati taj »križni put« Europe?

- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

STIPE MESIĆ-TITOVO SMEĆE

Stipe Mesić ne treba pričati svoje uglavnom loše viceve, koji podsjećaju na zabavnost soft erotskih filomava RTL-a. On je sam besprizoran vic, ali s tragičnim posljedicama za Hrvate.
No da naš dragi, falsicifiranog identiteta predsjednika Mesić Stipe, za kojeg je i brak sa Srpkinjom bio 'put prema Zapadu' (obzirom što je i tko je on) nije uvijek imao smisla za humor, dokazuje se hvaljenjem lika i nedjela druga Tita i partizana koji su pobili hrvatsku mladost i nevine ljude, a mali dio čega se ustanovilo iskopavanjem Jazovke,grobnica u Sloveniji.
Evo što je naš Stipe pričao, pod punom ljudskom, partijskom i inom odgovornošću:
TIT broj 1 (trebalo bi reći HIT, ali…)
« Na Goli su otok otišli (nap: ovo je lektorski krivo - treba reći: Na Goli otok otišli su… jer se ime i naziv nikad ne rastavljaju pomoćnim ili povratnim glagolom) mnogi koji nisu imali nikakve veze ni sa čime, ali to je bila povijesna nužda'
TIT broj 2:
«Tako je s Titom. Čovjek, jednostavno, mora biti zadivljen njegovim djelom»
Samo da vidite tko nam je što nam je predsjednik. Pa nije nam valjda i to 'povijesna nužda' da imamo dva prosrpska smrada Mesića i Kosoricu, kao glavne kandidate za predsjednika-Republike Hrvatske. Ili je to dokaz tko danas zapravo živi u Hrvatskoj?

Mesiću bi trebalo pridodati i narodnog heroja punih 40 godina, Simu Dubajića, koji je da izjavu istovremeno kad i Stipe Mesić (radilo se o likvidaciji nevinih Hrvata što je valjda takodjer bila 'povijesna nužnost):
«..Sedeo sam ispred jedne krčme i pio Bakarsku vodicu . Imao sam dvadeset i jednu godinu.I vojnici su bili mladi. Dolazili su kod mene, potezali iz flaše, povraćali i padali u nesvest. Bio sam pijan, pa nije isključeno da sam baš ja dao naredjenje da se posle streljanja baci eksploziv u te jame kako netko ne bi iz njih izašao živ.»

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.06.2005.

VRHUNAC POLITIČKOG KRIMINALA: ĐAPIĆ, UMIROVLJENICI I SLIČNI

Što reći o Anti Đapiću nego da je taj besprizorni odrpanac predstavnik 'uspješene desne' i k tome 'pravšeke' politike.Na lokalnim je izborima koalirao sa svakom strankom i nestrankom koja je prošla izborni prag u nakani da se domogne moći i vlasti..sve pod parolom viteštva.

Evo što Hrvatski pravaši pišu o Đapiću koji nema veze s pravaštvom i starčevićanstvom, stoga je tim je gluplje njegovo protivljenje izboru Ranka Marijana, superkorektnog suca i stručnjaka,za izbor predsjednika Vrhovnog suda 'jer je sudio Paragi'. A Dobroslava Paragu, pokretača pravaštva u novijoj Hrvatskoj, upravo je Ante Đapić podlo obmanio i izbacio iz stranke.

ANTE ĐAPIĆ
HRVATSKI JUDA NA PUTEVIMA SOCIJALISTIČKE REVOLUCIJE


Nova socijalistička revolucija, koju su započeli 1989. godine Manolić, Mesić, Boljkovac i Račan, izvojevala je potpunu pobjedu. Izvojevali su je bivši udbaši, skojevci, takozvani antifašisti i ostala prateća bratija.

Danas, svi ti, znani kao socijaldemokrati, uspjeli su ponovno, na brzinu, suzbiti hrvatski slobodni duh, uveliko potpomognuti hrvatskim izrodima i izdajicama hrvatske povijesne baštine.

I posljednji obrambeni bedem hrvatskog nacionalnog identiteta, iako već neko vrijeme samo imaginaran, sručen je.

Srušio ga je hrvatski izrod i nacionalni izdajnik Ante Đapić, koji se javno odrekao hrvatskog nacionalnog I povijesnog naslijeđa, te svoju stranku poštenoga imena konačno odveo u totalno crvenilo.


CIT:

Sto i očekivati od čovjeka koji je svojedobno javno prozvan kao kumrovečki đak, komunist i udbaš.

Danas je očigledno da u svemu ima dosta istine, jer je Đapić konačno otkrio svoj pravi politički stav i vratio se na poziciju crvenoga komesara, odakle je još davnih dana poslan na tajni zadatak. Po nalogu svojih mentora i crvenih planera uvukao se u Hrvatsku stranku prava, koju je nakon kratkog vremena rastavio na frakcije i končano, uz pomoć svojih nalogodavaca, u cijelosti prigrabio.

Zatim se, pod izlikom pravaškog preporoda, proglasio jedinim mogućim kandidatom za predsjednika HSP-a i to ostao nedodirljivo do danas.
U nizu narednih godina uspio je Đapić od čvrste i zdrave desne političke jezgre stvoriti marginalnu stranku, koja zadovoljava tek uski krug ljudi (kokošara) kojima Đapić blagonaklono daje mrvice sa svoga stola.
Po nalogu svoje Partije nekoliko godina izigrava desničarskog političara, uživa da ga se zove Poglavnikom, za što je obilno nagrađivan materijalno i financijski.

Danas, kad njegova Partija treba drugačiji oslonac, Đapić prestaje biti Poglavnik, odbacuje i svaku pomisao na “gubitničku” hrvatsku prošlost, posebno ističe da je uvijek slijedio samo pobjedničke (antifašističke) tekovine, te se otvoreno stavlja na raspolaganje Račanu i Partiji.
No, kako je višegodišnjim iskustvom stekao i naobrazbu političkog trgovca i kako je u svojoj prirođenoj nutrini u stvari ljudski i politički bastard, ponaša se često kao politika prostitutka. Time u stvari visoko dri svoju cijenu kod svoga šefa Račana, kojem to i odgovara, jer Đapić i nije za Partiju preskup. Dovoljna su dva-tri mjesta u Saboru za uži krug, nekoliko nadzornih odbora za suradnike i poneko mjesto u izvršnoj vlasti (dožupanskoj).

U Hrvatskoj stranci prava, koja danas nema više ništa zajedničko sa imenom koje nosi i koju su napustili svi istinski Pravaši, okupio je Đapić tipove sumnjive političke reputacije (politički otpad iz raznih stranaka).
Preostalo članstvo ili još nije shvatilo i prihvatilo da im je šef crveni komesar, ili su dijelom i sami sljedbenici “pobjedničkih” crvenih brigada, što će se uskoro i vidjeti.

Povijest svjedoči da individue Đapićeve reputacije imaju kratak vijek trajanja i najčešće završavaju u ropotarnici povijesti.


Kronologija Đapićeve političke djelatnosti od 1990. do 2003.

Ante Đapić, kao član HDZ-a, 25. veljače 1990. dolazi na Prvi opći sabor HDZ-a, sa geslom „Za dom spremni!“

Zlog toga je u travnju mjesecu te godine isključen iz HDZ-a.

U srpnju mjesecu 1990, pristupa u Hrvatsku stranku prava.
Zbog veličanja NT)H, ustaškog pokreta i dr. Ante Pavelića, Sigurnosno-informativna služba (SIS) počela je sumnjati u dobronamjernost njegove političke aktivnosti.
Početkom travnja mjeseca 1992. godine SIS otkriva daje Ante Đapić dužnosnik KOS-a, o čemu je pisao Nacional 27. studenog 2001. godine.
U rujnu mjesecu 1993. godine zakazuje izvanredni sabor HSP-a, protivno statutu stranke, koji po nalogu svojih savjetnika održava u Kutini i tom prigodom smjenjuje dotadanjeg predsjednika HSP-a, te ustoličuje sebe na dužnost predsjednika stranke.
Budući da je bio u obvezi prema nekim „antifašistima“, koji su pokušali izazvati parlamentarnu i ustavnu krizu, zajedno sa ostalim, tada oporbenim strankama, u svibnju mjesecu 1994. godine napušta Hrvatski državni sabor, u kojem ostaju samo zastupnici IDZ-a. Da su pučisti uspjeli, danas bismo imali republiku srpsku krajinu u Republici Hrvatskoj. Dakako, od Bljeska i Oluje ne bi bilo ništa.

Trinaestog siječnja 2000. godine Pravni fakultet u Splitu poništava Anti Đapiću magisterij i ujedno pokreće kazneni postupak zbog njegovog plagiranja. Optužnica se za sada nalazi u pričuvi.
U kolovozu mjesecu 2000. godine Đapić u Donjem Lapcu započinje razgovore s predsjednikom Srpske narodne stranke o mogućoj suradnji. Tom prilikom izjavljuje: „Svjesni smo odgovornosti i dioništva u vlasti Lapca, jer od sad ondje predstavljamo Hrvate i stoga ne bježimo ni od razgovora sa Đukićem.“

Dvadesetog rujna 2000. godine u kući Milana Đukića u selu Drnpolju, rodnomu mjestu Milana Đukića, Đukić i Đapić uspostavljaju na lokanoj razini suradnju između SNS-a i HSP-a i tom prilikom Đapić izjavljuje: „Donji Lapac je srpska zemlja. što ja uvažavam.“
Dokazuje svoju odanost Milanu Đukiću, Đapić daje suglasnost da se mogu preimenovati nazivi ulica i trgova u Donjem Lapcu. U svezi preimenovanja ulica i trgova Milan Đukić je izjavio: „U slučaju preimenovanja ulica u Donjem Lapcu, inscenirana je antisrpska kampanja. (…) Odluka o preimenovanju ulica u Donjem Lapcu nije ishitrena i donijela ju je lokalna vlast, u kojoj predstavnici srpskog naroda imaju većinu. (…) Odluke su donesene jednoglasno i u donošenj tih odluka sudjelovali su i vijećnici HSP-a. Hrvatski građani ne bi trebali biti uznemireni jer su ulice preimenovane u Krležinu, Maršala Tita i Vuka Karadžića, koji je kao srpski prosvjetitelj dobio svoju ulicu, te Stojana Matića, lapačkog osloboditelja u Drugom svjetskom ratu. Preimenovane su ulice IX gardijske brigade, koja je palila, a ne branila Donji Lapac, a Trg dr. Franje Tuđmana. koji ničim nije zadužio Srbe u Hrvatskoj, preimenovan je u Trg Nikole Tesle.“ 0 preimenovanju ulice dr. Ante Starčevića, Đukić se nije očitovao.

U studenom mjesecu 2000. godine, Đapić glasuje u Hrvatskom državnom saboru da se u „Božićnom Ustavu” Republike Hrvatske učine određene izmjene i dopune, kako slijedi:
a) da se iz naziva Hrvatski državni sabor briše pridjev „državni“;
b) da se nacionalnim manjinama mogu dati dva glasa na izborima;
c) da su u Ustav unese pojam regionalizma itd.

Međutim, u ožujku mjesecu 2001 . godine glasuje da se ukine Županijski dom, samo zato što su u njemu SDP i ostale anacionalne stranke, u odnosu na HDZ, bile u manjini.
Dvadeset i četvrtog veljače 2001. godine, Ante Đapić na saboru HSP-a konačno otkriva svoje pravo lice. Naime, tom prigodom on se odriče „ustaških simbola”, ali zadržava geslo „Za dom spremni!”.

Zanimljivo kako su se na tome Saboru našli, uz ostale, i predstavnici veleposlanstva, raznih međunarodnih organizacija, sindikata i, dakako, Gordana Sabol iz SDP-a. Nisu li svi oni unaprijed znali tko je i za koga radi Ante Đapić?
Početkom listopada mjeseca 2003. godine Ante Đapić je dao svoju povijesnu izjavu: „Ja ne priznajem gubitničke pokrete, kao to je bio ustaški, već samo pobjedničke.”, a pobjednički pokret 1945. godine bio je partizanski, iz čega proizlazi da se Đapić odjedanput premetnuo iz gubitničkog ustaškog pokrata u pobjednički partizanski. O tempora, o mores!

Na kraju, ne smijemo smetnuti s uma i dvojicu nekadanjih liberala, Tončija Tadića i
Miroslava Rožića, koji su nakon Bljeska i Oluje sebe prepoznali kao pravaše, što je bio razlog da „dezertiraju“ ispod barjaka Slavke Goldsteina pod Đapićevu zastavu. Pa zašto i ne? Ako se Đapić moga odreći NDH, ustaša i dr. Ante Pavelića, mogu se i oni odreći svoga vode i učitelja Slavka Goldsteina. Nagrada za taj čin biti će zastupnički mandat.
A što tek reći o najnovijem „nezavisnom pravašu“ Slavenu L1etici, nekadašnjem jugoslavenu, koji je preuzeo štafetnu palicu na listi HSP-a u prvoj izbornoj jedinici? Pa ništa, osim da se radi o poznatom mrzitelju prvoga hrvatskog Predsjednika i utemeljitelja samostalne suverene države Hrvatske, te ujedno suprugu znamenite nekad jugoslavenke, a danas
istaknute hrvatske feministkinje Gordane Letice.

Kada su masoni 1895. godine, na čelu sa Folnegovićem, zadobili većinu u Hrvatskoj stranci prava, predsjednik i utemeljitelj te stranke, dr. Ante Starčević, demonstrativno je napustio stranku i ujedno osnovao Hrvatsku čistu stranku prava. Nažalost, povijest se ponavlja. Današnja Hrvatska stranka prava, koju su obnovili istinski sljedbenici dr. Ante Starčevića, opet je došla pod kormilo masona, zakletih neprijatelja katoličke Crkve i hrvatskoga naroda. Zato pozivamo sve hrvatske domoljube, branitelje, posebno istinske izvorne pravaše, da se javno odreknu i odmaknu od nacionalnog izdajnika i hrvatskog Jude,
Ante Đapića, i „njegovog” HSP-a.

Bog i Hrvati!

U Zagrebu, 5. 11. 2003.


A sada malo više o moralnim 'vertikalamA' trenutačne hrvastke tzv. politike:


[B]Daj šta daš
HSU: Sve stranke su nam dobre, samo da smo na vlasti
[/B]

[I]Hrvatska stranka umirovljenika nakon lokalnih izbora sudjeluje u koalicijama suprotstavljenih stranaka. Kako i zašto to odgovara predsjednik stranke Vladimir Jordan - "išli smo u kombinacije jer je naša politika da uđemo u vlast zato što samo tako možemo realizirati naše programske zadatke". Na pitanje Novog lista je li im svaka stranka dobra "samo da možete biti u vlasti?" odgovorio je "tako je" (za što je zaradio i poseban komentar). A za ubuduće veli - "izradit ćemo svoj izborni program i priklonit ćemo se onoj opciji koja prihvati taj naš program"...


A tekst dolje je za Sanadera da odj**** za sva vremena, zajedno s asvojim 'pomoćnicima', dok ne budu kazneno i materijalno odgovarao za sve (ne)napravljeno:

Szabo: Europska je javnost u pravu kada se protivi daljnjem širenju Unije

"Dobro je da Europljani uzmu predah prije nego nastave sa proširenjem Unije" smatra Stephen Szabo, profesor Europskih studija na Sveučilištu Johns Hopkins. Po ocjeni profesora Szaboa, u toku je kriza europskog ustava, ali se ona ne odnosi i na projekt izgradnje cjelovite, demokratske Europe. "Vjerujem da će se pokret stvaranja ujedinjene Evrope nastaviti, jer se on temelji na stvarnim političkim i ekonomskim interesima. Ne postoji alternativa Europskoj Uniji". Neraspoloženje prema prijemu novih zemalja moglo bi pogoditi čak i Rumunjsku i Bugarsku koje bi se trebale priključiti uniji već sljedeće godine, što se, smatra on, možda neće dogoditi. Što se preostalih država tiče, "ukidanje perspektive tim zemljama da uđu u Uniju moglo bi imati vrlo negativne posljedice".

- 09:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 14.06.2005.

OVO NIJE HUMORISTIČKI TEKST-BANDIĆ POBJEDJUJE 'LJUBAVLJU I DOBROTOM'

I ako je od smeća kao što je NACIONAL, previše je.

Cit:

MILAN BANDIĆ
'Svoje suparnike pobjeđujem ljubavlju i dobrotom'


Najveći pobjednik lokalnih izbora, šef zagrebačkog SDP-a i vjerojatni budući gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić govori o svojoj izbornoj pobjedi, filozofiji političkog nadmetanja te najavljuje racionalizaciju gradske uprave

Piše: Robert Bajruši
U ponedjeljak oko podneva Milan Bandić djelovao je umorno, ali vidjelo se da je zadovoljan. Telefoni u njegovu uredu nisu prestajali zvoniti, a Bandić se već ponašao kao da je gradonačelnik. Vidljivo je kako je siguran da više nema nikakvih poteškoća, ni oko sastavljanja svog budućeg kabineta, u čemu će značajnu ulogu imati Ivica Račan, a još manje u pronalaženju koalicijskih partnera. Očito može birati želi li surađivati s Tatjanom Holjevac, HSP-om ili nekim trećim.
Milan Bandić na zagrebačkim ulicama
NACIONAL: Kako se osjećate kao najveći dobitnik lokalnih izbora u Hrvatskoj?
- Još odgovornije i s još puno više želje i volje da napravimo u Zagrebu ono što nismo u proteklih pet godina. Dosad nismo reorganizirali gradsku upravu kako bi bila u službi građana. Ljudima treba služiti, a ne vladati, i to je moja poruka svima i načelo prema kojem radim ovih pet godina svakodnevno po šesnaest sati s ljudima i s njihovim problemima. Drugo što trebamo napraviti jest reorganizacija komunalnog sustava i reorganizacija trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba, što ćemo učiniti pod geslom "više poslovođa, a manje direktora". Treća je stvar pitanje kontrole izvođenja radova, kao i bolja kontrola svake kune koja se potroši iz gradskog proračuna. Duboko sam uvjeren da ćemo takvom boljom kontrolom i iduće četiri godine Zagrepčanima uštedjeti jedan proračun.
NACIONAL: Koliko je to novca?
- Oko 5 milijardi kuna. Tvrdim da će racionalizacija gradske uprave i ovo što planiramo po vrijednosti biti jednako kao kad je Većeslav Holjevac prešao Savu i počeo stvarati Novi Zagreb.
NACIONAL: Kad smo kod Većeslava Holjevca, hoćete li ponuditi koaliciju njegovoj kćeri Tatjani Holjevac, koja ima četiri zastupnika?
- SDP će u sljedeća dva do tri tjedna na programu, koji je donio s partnerima iz HSS-a i HSU-a, tražiti koalicijskog partnera. Toliko za sada.
NACIONAL: Kako objašnjavate svoju popularnost kad se zna da su vas već nekoliko puta proglašavali političkim mrtvacem, a sada tako uvjerljivo pobjeđujete?
- Ja sam u politici imao samo jednu pogrešku koju sam skupo platio, sve ostalo plod je ljudske mašte i to što neki uz moje ime vežu afere i žele me etiketirati najviše govori o njima. Zagrepčani su rekli svojim glasovima što misle o tim podmetanjima. Oni na izborima uvijek nagrade dobre, a kazne one za koje misle da su loši.
NACIONAL: Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?
- Iznimno sam zadovoljan, iako je to dodatna odgovornost i na SDP-u i na mojim leđima.
NACIONAL: Kakav je odnos između vas i Ivice Račana?
- To ste vidjeli u pobjedničkoj noći, a oni koji nisu gledali televiziju vidjet će to u budućnosti. Uvjerit će se da smo u dobrim odnosima.
NACIONAL: U kojoj će mjeri Račan i vodstvo SDP-a utjecati na sastavljanje gradske vlade koju ćete vi voditi?
- Onoliko koliko smo Račan i ja razgovarali prilikom sastavljanja liste kandidata za Gradsku skupštinu, sada ćemo još manje vremena potrošiti na formiranje izvršne vlasti u Zagrebu. A razgovarali smo vrlo kratko. Budite uvjereni da ćemo biti odgovorni i sastaviti iznimno kvalitetnu ekipu, jer pred nama su veliki poslovi i trebamo svakog stručnog, kvalitetnog i pametnog čovjeka. Prihvatit ću svaki dobar prijedlog. Pritom sam osobno najmanje važan, jer sva moja važnost je samo u tome što nosim pobjedničku listu i što sam budući čelnik vlasti. Iduća vlast bit će još kvalitetnija i kompetentnija od dosadašnje. Što se tiče odnosa između Račana i mene, on traje punih 16 godina i nikad nije bilo problema.
NACIONAL: Koji je najteži trenutak u vašoj političkoj karijeri?
- Kad sam se 3. srpnja 2003. našao u šok-sobi na Rebru. Tada sam doživio moždani udar, ali ipak sam bio apsolutno siguran da ću se vratiti u politiku.
NACIONAL: Što mislite o neuspjehu HNS-a?
- Već sam odgovorio na ovo pitanje. Izbori se ne mogu dobiti pljuvanjem po drugima, a još manje idejom da ćete u posljednja dva tjedna kampanje odraditi sav potrebni posao. Kampanja traje 363 dana. Ta 363 dana morate zasukati rukave, pljunuti u šake i odgovorno raditi i tek tada ćete dobiti povjerenje građana. SDP i ja smo tri puta do sada na taj način pobijedili, a uvjeren sam da ćemo i četvrti.
NACIONAL: Je li vas iznenadio tako loš rezultat HDZ-a?
- To je posve očekivano.
NACIONAL: Mislite li za sebe da ste karizmatična osoba?
- Nisam nikakva karizmatična osoba. Velik sam radnik, pragmatičar i dobar čovjek. Sve svoje suparnike pobjeđujem radom, ljubavlju i dobrotom. Poručujem svojim protivnicima da se protiv mene mogu boriti samo s još više rada, ljubavi i dobrote.
NACIONAL: Valjda u Zagrebu ima još ljudi koji puno rade?
- Malo je takvih. Navedite mi vi jednoga u Zagrebu koji radi toliko kao ja, koji je spreman žrtvovati se 16 sati dnevno i tako 363 dana u godini. Ne bih rekao da ih ima puno. Recite mi vi jednoga takvoga ako znate, kad tvrdite da ih ima.
NACIONAL: A što bi Milan Bandić radio da nije gradonačelnik?
- Bio bi u službi običnog čovjeka.
NACIONAL: Imate li interesa za državnu politiku?
- Samo ako to od mene budu tražili Zagrepčani. Sve što radim vezano je uz njihov interes, a tako će biti i ubuduće.
NACIONAL: Slažete li se s ocjenom da su rezultati lokalnih izbora korak bliže rušenju Sanaderove vlade i HDZ-a?
- Ništa mi ne rušimo, o svemu odlučuju građani. Svaka pobjeda je korak bliže preuzimanju odgovornosti na državnoj razini, a svi znamo da je Zagreb jako važan. Hrvatskom se ne može upravljati bez Zagreba. Nisam razmišljao hoće li doći do prijevremenih izbora u zemlji, ali znam da ih u Zagrebu neće biti. Sve moje ambicije i želje vezane su za ovaj grad, jer ga volim najviše na svijetu. Možemo raspravljati što je lijevo, a što desno, što gore a što dolje, ali ja sam navek tu, bio i ostao, fini zagrebački gospon.
NACIONAL: Što mislite o Željki Antunović koja je bila vaša velika protivnica u SDP-u?
- Mislim sve najbolje o svim svojim stranačkim kolegicama, a posebno o Željki Antunović, kao zamjenici predsjednika SDP-a. Poštujem svakog člana SDP-a, a najviše one koji su najsvježiji u sjećanju. To su članovi našeg novog ogranka koji ćemo formirati u Sesvetama. Bit će to 215. SDP-ov zagrebački ogranak, a ja sam bio prisutan na svakom od njih kad se osnivao. To je jedini način kako svojoj stranci možete donijeti pobjedu. Ne dao Bog da bih ja falio na takvom događaju.
NACIONAL: Vrlo često govori se o korupciji u zagrebačkoj vlasti, pri čemu je nezaobilazno i vaše ime. Smetaju li vam takvi napadi?
- U ovom intervjuu u Nacionalu javno pozivam sve koji imaju bilo kakav dokaz o korupciji neka to javno ili anonimno obznane. Mogu informirati moju malenkost, a uskoro ćemo osnovati antikorupcijski ured koji će provjeravati kako se troši svaka kuna iz gradskog proračuna. Prije dva mjeseca razgovarao sam sa svojim prijateljem, gradonačelnikom Beča Michaelom Häuplom, koji mi je opisao njihova iskustva na tom području. Čim sam došao u Zagreb, pokrenuo sam inicijativu da i mi formiramo isti takav ured i brojne kritike koje sam doživio pokazuju da sam na pravome putu. Reorganizirat ćemo gradsku upravu, komunalni sustav i ubuduće ćemo svaku lipu kontrolirati. Još jednom pozivam građane da obznane kad znaju da je riječ o korupciji u gradskoj upravi, bez obzira na to o kome se radilo.
NACIONAL: Što ako kažu da je riječ o vama?
- Ponovno mogu reći da pozivam građane bez obzira na to o kome je riječ. Samo ću ponoviti da je antikorupcijski ured moja ideja.
NACIONAL: Kad će biti dovršen Dinamov stadion i sagrađen metro, kao što ste obećali u kampanji?
- Što se tiče sjeverne zaobilaznice, tunela ispod Medvedgrada i metroa, o tome u idućih 12 mjeseci mora progovoriti struka. To je dio koalicijskog ugovora koji smo potpisali s HSS-om i HSU-om. Kad je riječ o Dinamovu stadionu, podsjetit ću da su me u vrijeme zagrebačke krize, jer sam se protivio rušenju radi građenja, tadašnji HDZ-ovi vlastodršci proglašavali Mihajlom Švabićem. Posljednje tri godine na čelu sam povjerenstva za dovršenje Dinamova stadiona. Posljednjih godina u Gradskom poglavarstvu vladala je snažna opstrukcija nastavku radova, a i unutar Gradskog poglavarstva mislilo se da to nije prioritet. HDZ je na Dinamov stadion potrošio 362 milijuna kuna, a mi u posljednjih pet godina još 107 milijuna, što je sve zajedno 469 milijuna kuna. Moj je stav da stadion Dinama definitivno treba dovršiti, ali konačnu riječ imat će stanovnici Zagreba na referendumu. Pitat ćemo ih slažu li se s tim da u roku od godinu i pol stavimo ključ u ruke za maksimirski stadion, a ja vjerujem da će oni reći da. Pozvat ću ih da nas podrže i time daju legitimitet našoj akciji.
NACIONAL: Sami za sebe kažete da ste pragmatična osoba. Pitam to zato što za vas često kažu da ni po čemu niste socijaldemokrat?
- Upravo suprotno, jedan sam od najvećih socijaldemokrata, jer moj je glavni moto u politici briga za malog čovjeka. Rješenje njegovih problema je bit demokracije, jer treba voditi računa o malom-velikom čovjeku. Želim se i volim brinuti o obespravljenim ljudima koji žive na margini. Sve naše projekte u gradu Zagrebu u zadnje četiri godine osobno sam gurao. Podsjetit ću na pet takvih, a vi onda odgovorite po čemu sam socijaldemokrat. Prvo, volim ljude ovoga grada i nastojim biti dobar zagrebački gradonačelnik. Drugo, prvi put u povijesti Zagreba svim nezaposlenim stanovnicima uveli smo besplatni prijevoz. Treće, svi osmoškolci dobili su besplatne udžbenike. Četvrto, svim obiteljima lošijeg imovinskog stanja dali smo po 100, 300 i 600 kuna, a razmišljamo da majkama s troje i više djece osiguramo prosječnu plaću. Osim toga, subvencionirali smo vrtiće i škole. Peto, 36.000 umirovljenika s manje od 1500 kuna na mjesec dobiva pomoć od 400, 300 ili 200 kuna. Nađite mi ijedan socijaldemokratskiji hrvatski grad u filozofiji proračuna ili dnevnoj praksi i ja ću čestitati liderima tih gradova. Nađite mi razinu socijalne osjetljivosti i pravednosti kakvu provodimo u Zagrebu i bit ću sretan. U meni nije umrla emocija, nisam surovi pragmatik i političar, sterilan i uškopljen. Ja sam ipak čovjek.
NACIONAL: Tko će biti novi članovi poglavarstva, a koji ljudi će otići?
- Otići će svi koji su pokazali izvjesnu zasićenost u poslu i koji su se umorili, ili nemaju motiva. Ostat će oni koji nisu izgubili motive i snagu, a za nove projekte dovest ćemo nove sposobne ljude. U Zagrebu ima toliko problema da trebamo jako puno kompetentnih ljudi. U ovih pet godina naučio sam što treba gradu Zagrebu, ali i s kim ne mogu raditi. Svi oni koji neće moći raditi 16 sati, ili barem biti na raspolaganju ljudima, neće biti dio moje ekipe.
NACIONAL: Tko će u izboru tih ljudi imati veći utjecaj, Račan ili vi?
- Šesnaest godina nas dvojica radimo zajedno. Dalje idemo zajedno kao dvojica SDP-ovih čelnika, ja u gradu, a on na razini države. Zagreb je jako bitan i sigurno ćemo i ubuduće nositi barjak socijaldemokracije. Danas u Zagrebu, a sutra zajedno i na državnoj razini.

- 11:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.06.2005.

SANADER NAJVEĆI POLITIČKI PROBISVIJET NOVIJEG DOBA U HRVATSKOJ

Samo citat:

VLADA SE U GOTOVO GODINU I POL SVOGA MANDATA POKAZALA USTRAJNOM JEDINO U – ODUSTAJANJU
Sanader jednom mjesečno odustane od svog projekta

Vladino povlačenje ukazuje i na to da se Banski dvori služe taktikom »ako prođe, prođe«. Tako pokoji njihov prijedlog ipak preživi, neke sruši nezakonitost ili neustavnost, neke međunarodni utjecaj ili pak nedostatak novca za provedbu

ZAGREB – U prvih 17 mjeseci svog mandata Vlada je ustrajna jedino u odustajanju, jer se u prosjeku jednom mjesečno odrekne nekog svog projekta. Odstupanje od zakona o okupljanju kojim zabranjuje prosvjede na Markovom trgu ispred prozora svoje zgrade samo je nastavak politike u kojoj Vlada bez rasprave, na zatvorenim ili telefonskim sjednicama konspirativno donese neku odluku, pa je povuče nakon negodovanja javnosti ili suočavanja sa stvarnošću.
Vlada je zapravo svoj mandat započela u tom stilu jer se od deset odluka, donesenih na prvoj sjednici 1. siječnja prošle godine, u kratkom vremenskom roku morala odreći čak dvije. Tako je u vodu palo i najjače obećanje premijera Ive Sanadera o smanjenju stope PDV-a s 22 na 20 posto. No, na prvoj sjednici Vlada se povukla na rezervne pozicije i odgodila primjenu niže stope za početak 2005., no samo nekoliko mjeseci kasnije morala je u potpunosti odustati od smanjenje najizdašnijeg prihoda.

Pritisak domaće javnosti
Na prvoj sjednici Vlada je usvojila i Uredbu o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojom je pokušala braniteljima vratiti neka izgubljena prava. No, uredbu je za nekoliko dana povukla sama Vlada jer se ispostavilo da je ona neustavna, odnosno da je onaj tko ju je pisao zaboravio na malu sitnicu. Naime, uredbom se retroaktivno pokušalo vratiti neka prava braniteljima koja su bila ukinuta, unatoč tome što Ustav ne dopušta Vladi donošenje uredbi koje bi djelovale untrag. Tako je već prva sjednica Vlade potvrdila narodnu poslovicu da se »po jutro dan poznaje« jer je u sljedećim mjesecima Vlada često, želeći se dodvoriti javnosti, brzo i nestručno pripremala prijedloga koji su nakon pomnijeg proučavanja često padali. Na takav je rasplet u nekim slučajevima utjecao i pritisak domaće javnosti ili međunarodne politike.
Zbog europske politike Vlada je već u proljeće 2004. morala odustati od ribolovno-ekološke zone, ali je tu odluku »zamotala« u spasonosnu formulaciju po kojoj se od primjene zone izuzimaju samo zemlje EU-a. Uz to objašnjavalo se da je zona proglašena u vrijeme koalicijske Vlade Ivice Račana, te da je kao kukavičje jaje ostavljena novoj vlasti.
Jedno od prvih Vladinih obećanja bila je i reforma državne uprave, koja je već u prvoj godini trebala donijeti silne rezultate, ali zasad Hrvatska jedino ima nekoliko ministarstava manje nego prije i to je jedina posljedica najavljenih promjena.

Na redu ugovor s umirovljenicimaObjavila se i oštra borba »crnom charteru«, predložene su rigorozne mjere kako se prijevoz putnika na crno ne bi skrivao pod veselim ljetovanjem s brojnim prijateljima koji se mijenjaju svaki tjedan. No, i tu je Vlada odstupila, a taj put presudno je bilo negodovanje europskih jahtVladini odustanci

ništa (dalje:'n') od ribolovno-ekološke zone
n od reforme državne uprave
n od svog prijedloga zakona koji omogućava predsjednicima stranaka da nose sve liste za lokalne izbore iako ni na jednoj nisu kandidati
n od oštre borbe s »crnim charterom«
n od namjere da sva županijska središta i gradove koji imaju više od 40.000 stanovnika proglasi velikim gradovima i da im veće ovlasti
n od posebnog strukovnog ugovora s liječnicima
n od izravnog i tajnog dogovaranja s američkim Bechtelom
n od smanjenja stope PDV-a s 22 na 20 posto
n od Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim bi im se vratila neka izgubljena prava
n od zabrane prosvjeda na Markovom trgu
itd.
Ta se priča još nije ni primirila, a Vlada je već iz Sabora povukla vlastiti prijedlog zakona koji je omogućavao predsjednicima stranaka, pa tako i premijeru Sanaderu, da nosi sve liste za lokalne izbore iako ni na jednoj nisu bili kandidati. U paketu s tim zakonom Vlada je odustala i od namjere da sva županijska središta i gradove koji imaju više od 40 tisuća stanovnika proglasi velikim gradovima i da im veće ovlasti.
Pod pritiskom sindikata premijer je odustao i od posebnog strukovnog ugovora s liječnicima koji im je davao veća prava, a što ga je potpisao tadašnji ministra zdravstva Andrija Hebrang. Kako sada stvari stoje još dugo neće biti na snazi ni ugovor s umirovljenicima po kojem se mirovine usklađuju s nominalnim rastom plaća, iako je stručna javnost Vladu od početka upozoravala da bi takvo usklađivanje moglo urušiti državne financije.
No, Vlada je nevoljko morala odustajati i od nekih poslova koje nije ni pokušavala, niti to uvijek mora, potvrditi u Saboru. Tako je pod pritiskom javnosti odustala od izravnog i poprilično tajnog dogovaranja s američkim Bechtelom oko nastavka gradnje autoceste od Splita prema Dubrovniku. Javnost je zahtijevala natječaj, iako je Vlada tvrdila, da je Bechtel najjeftiniji izvođač, a na tom iznuđenom natječaju najpovoljniju cijenu začudo je dao – domaći konzorcij.

Ako prođe, prođe
Još jedan izravni Vladin posao i dogovor propao je jer je javnost tražila natječaj i to dogovor o ulasku Quaestusa Borislava Škegre u Sunčani Hvar.
Osim što Vladino povlačenje pokazuje da danas javnost u Hrvatskoj ipak ima kakav-takav utjecaj na vlast, ukazuje i na to da se Banski dvori služe taktikom »ako prođe, prođe«. Tako pokoji njihov prijedlog ipak preživi, neke sruši nezakonitost ili neustavnost, neke međunarodni utjecaj, a pojedini padnu zato što Hrvatska za njihovu provedbu nema novca. Sve to govori da Vlada o tim »preprekama« uopće ne vodi računa dok njezini službenici ili stručne službe pišu zakone ili uredbe.
(IZVOR:NOVI LIST)

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GORAN MILĆ,YUTEL,NA PAD VUKOVARA:'DRAGI GLEDAOCI,VUKOVAR JE OSLOBODJEN...'

Treba li ovim vijestima YUTEL-a komentar?

- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.06.2005.

ZNATE LI TKO VLADA HRVATSKOM TELEVIZIJOM?

Dva nehrvata: Milan Galić, stari komunistički kadar i njegov naredbodavac Jovan Kuga, Srbin koji je promijenio ime u Vanja Sutlić, te slovi čak za velikog Hrvata iz 1970-ih.
Isti je i veliki prijatelji i suradnik druge srpkinje Jadranke V. Kosor.
Dajte mi vrećicu Croatia Airlinesa da ne bih povratio.

- 12:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

SANADER I NJEGOVA K(L)ONTEJNER EKIPA-DOKAZI NEMORALA

Danas samo citati i to iz njihovih novina:

Uvijek smo bili roblje
Izvor:iskon

Braniteljske udruge nikada nisu pitale kako su se uglednici obogatili dok su oni bili ubijani i ranjavani. Nitko ne pita tko je agresorima davao našu naftu za njihove tenkove.
Francuzi i Nizozemci većinom glasova odbacili su europski ustav, čime su usporili stvaranje superdržave. Naravno, naši domaći plemenski svodnici odmah su zaključili da se Europa ne može konstituirati politički, već samo ekonomski, i to naravno upravo onako kako su naši domaći mudraci zamislili. No, na njihovu veliku žalost, odbacivanjem ustava od strane Francuza i Nizozemaca Europa će nastaviti u istom smjeru, samo ne u kompoziciji već u regati. Glavni razlog odbacivanja europskog ustava je briselska birokracija koja je sama sebi postala svrha, što je u Hrvatskoj, glede i u svezi birokracije, ustaljena praksa.
Ne samo Francuzi i Nizozemci, već i mnogi drugi, zabrinuti su briselskim levijatanom koji postaje nedodirljiv, nezamjenjiv, po definiciji bezgrešan i samim tim nitko ga ne može niti smije kritizirati. Svojevremeno je George Orwell pisao o Velikom Bratu koji sve zna i vidi. Lakovjerni su u tome vidjeli upokojeni SSSR, no danas živimo da se radilo o zapadnom, a ne o istočnom carstvu. Istočno je ionako propalo jer nije bilo u stanju pratiti zapadno u svim njegovim inačicama, bilo dobrim ili uglavnom lošim.
Usvajanje eura zasigurno predstavlja jednu od najbolje provedenih "pretvorbi" otkako je svijeta i vijeka. Šleperi kamiona koji su s ražalovanim jugodinarima išli k Bosni i Hercegovini i vraćali se s "vječnim markama" u Hrvatsku dječja su priča u odnosu na "europriču" koja je provedena uz suglasnost svih sudionika "pretvorbe".
Našim "uglednim građanima", mađioničarima pretvorbe, Europa odgovara, ali samo ukoliko se ne bude ulazilo u porijeklo njihove imovine. Takav lapsus hrvatskim sudovima se događao vrlo rijetko, ali s poznatim ishodom – nedovoljno dokaza, ili je sve bilo po zakonu. Europa mađioničarima odgovara ako se "obaveže" da nema namjeru postavljati glupa pitanje tipa: gdje, kada i koliko je poreza plaćeno na njihova basnoslovna bogatstva, čija najdalja povijest seže u proljeće 1990. godine.
Podrazumijeva se da braniteljske i invalidske udruge nikada nisu postavile pitanje putem odvjetnika kako su se "uglednici" obogatili dok su oni bili ubijani, ranjavani ili gurani u nervna rastrojstva. Nije nikad ni bilo pitanja tko je agresorima uporno dostavljao naftu kroz naše linije ili: nafta kroz naše linije za njihove tenkove!
I na ta pitanja bi Europa jednog dana mogla odgovoriti kad već sami nismo imali snage za suočavanje s istinom.
Europa igra samo svoju igru, i to igru financijskog kapitala, koji je okosnica transnacionalnog kapitalizma u kojem sada živimo i pojavljujemo se samo kao kolatrealne žrtve. Vidimo to i u sređivanju zemljišnih knjiga. Europska birokracija sjetila se hrvatskih zemljišnih knjiga koje su krenule k rasulu, tj. nesređenosti, neažuriranosti itd. nakon odlaska austrougarske birokracije. Službena politika požurila se pohvaliti da nam Europa izlazi u susret kreditom koji će se potrošiti u sređivanje zemljišnih knjiga. Koliko nam izlazi u susret najbolje se vidi iz toga što će taj kredit vraćati naši porezni obveznici dok će blagodati sređenih zemljišnih knjiga imati transnacionalne korporacije i bogatiji slojevi stanovništva iz Europske unije. Englezi nemaju ni euro niti su zainteresirani za europski ustav, ali njihovi državljani kupuju po hrvatskoj obali, usput nam držeći predavanja kako su to naučili u svojoj višestoljetnoj tradiciji imperijalne sile koja civilizira domoroce.
Naravno da će Hrvatska postati dio Europe, najvjerojatnije do kraja ovog desetljeća, i - isto tako - ne zato jer nas netko voli ili ne, hoće li za nas uspješno lobirati Mate Granić ili Miomir Žužul, nego da bi transnacionalne korporacije zadržale svoj dio tržišta i zašitile svoje vlasništvo, investicije i relativno pitomu radnu snagu koja se još uvijek sjeća blagodati zdravstvenog osiguranja i sigurnosti radnog mjesta. Europu ne možemo izbjeći jer ionako na ovim prostorima nismo nikada bili gospodari niti svoji na svome. Uvijek smo bili roblje, kmetovi, sluge ili kako god se to danas zvalo.
------------------------------------------------------------------------------------------
VLADINA DVOJBA ZA SPAS PRORAČUNA
Nove troša rine na mobitele ili sedam do devet posto PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove
Poskupljuje kruh ili telefoni
Izvor:Večernji list

Građani su pred novim valom poskupljenja i samo je pitanje hoće li skuplje telefonirati, voziti se ili jesti. Vlada premijera Ive Sanadera zatražila je od stručnjaka da predloži plan spašavanja ovogodišnjeg proračuna, koji ne uključuje samo kresanje rashoda, već i povećanje poreza.
Rebalans u srpnju
Na stolu su tri varijante: ukidanje nulte stope PDV-a, uvođenje novog poreza na mobilne telefone ili povećanje trošarina na benzin. Odluči li se Vlada za prvi prijedlog, kruh, mlijeko, lijekovi, neka ortopedska pomagala, znanstveni časopisi, knjige i organizirani dolasci stranih turista poskupjet će 7 do 9 posto!
Vlada mora do sredine srpnja izglasati rebalans proračuna, što znači da se već do kraja lipnja u saborskoj proceduri treba naći nekoliko prijedloga zakonskih izmjena.
Uz promjenu formule za indeksaciju mirovina, nekoliko sugovornika nam je potvrdilo da je ministru financija predloženo da već sada ukine nultu stopu PDV-a, koju je uvela Račanova vlada, ali da se ne vraća jednoj stopi PDV-a koja je tada postojala (22 posto), već da uvede jednu međustopu koja bi se kretala između 7 i 9 posto.
Ukidanje nulte stope PDV-a spomenuo je neki dan i Dimitrij Demekas iz MMF-a, koji se pozvao na europsko zakonodavstvo te je rekao da EU ne tolerira porezna izuzeća ni na kakve prozvode, te da će ju prije ili kasnije Hrvatska morati ukinuti. Drugi je prijedlog da se uvedu trošarine na mobilne telefone, a treći trošarine na naftu i naftne prerađevine. Službenih komentara nema, ali ima onih ekonomskih analitičara.
Što god Vlada odluči, mora uzeti u obzir da smije povećati samo porez na potrošnju, on mora biti lako naplativ, treba donositi dnevni priljev i ne smije izazvati značajan rast cijena komentira dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta.
Srezane olakšice
Njegov kolega dr. Danijel Nestić smatra da bi Vlada trebala zadržati nultu stopu PDV-a na kruh i mlijeko i naći mehanizme za uštede, prije svega u smanjivanju troškova i nepotrebnih subvencija tvrtkama te ukidanju raznih olakšica i poticaja.
Olakšice u sustavu poreza na dohodak već su srezane ove godine na maksimalno 12 tisuća kuna, a u stručnim krugovima Vladi zamjeraju što nije išla u još oštrije rezove. Ako prežive lipanjsku inventuru, sigurno je, kaže naš izvor, da poticaji na stambenu štednju neće ostati u ovome obliku od iduće godine.

Komentirajte članak

Ingo
gade mi se neznam gdje ce nas vise opljackati ... gdje god se okrenes sisaju nam novce. a obecanja o smanjenju PDVa ??

the hunter
a sta ste vi mislili,... ...biti duzan 30 milijardi $$ i nikom ne vracati !?toliko o hrvatskoj,"uspjesnoj" zemlji sa omcom oko vrata !!!

treble
Sta nih briga...
narod placa sve udri brigu na veselje.Kolike su savjete dobili iz vana o poreznoj politici o tome kako da olaksaju ulaganja u hrvatsku...ali ne oni se samo zaduzuju.Pojam dizan ko Grcka izgubio je znacenje, poam "duzan ko Hrvatska" preuzima vodstvo. Bojim se da ono sto se desilo u argentini prijeti i nama ali takav smo narod.

treble
Nije niti cudno sto su probali tzabraniti dolaske demonstranata na markov trg
Nakon ovih poskupljenja imati ce sindikati posla. Biti ce sirena na trgu, biti ce protesta. Nije iskljucen niti jedan veliki na trgu Bana Jelacica slican onome velikom sindikalnom prije kada policija nije dala da se on odrzi.Taj je skup srusio HDZ prvog doktora sada nam treba jos jedan da srusi HDZ drugog doktora.

ivo celinec e moj narode
.....to je nama nasa borba dala...mali ljudi ce uvijek ginuti i gladovati bogati su uvijek kod lonca.Dok oni imaju njima se fucka za male ljude.Problem je kaj je prije bilo bogatih srednjih te siromasnih a sada su samo dvije klase bogati i siromasni.......koliko ce mali izdrzati pokazat ce vrijeme a veli se zivotinja je najopasnija pred smrt..

treble 10.06.2005 08:44 Odgovor
Prije dvije godine diesel gorivo bilo je oko 4,5kn sada je 6,5kn. Sjecam se onih dugih noseva na plakatima HDZa di prikazuju poskupljenja benzina za 50lipa i nazivaju one prije njih lazovima.A kaj je sad ovo!!?? Benzin, kruh, mlijeko, jos da pocnu litru vod naplacivati 20kn pa di je tu granica?Kad ce to jednom stati, dosta je bilo toga.Ako nisu u stanju voditi zemlju pa neka sidu sa vlasti.Samo sto je vlast preslatka i nepusta se lako. Lazes bilo sta i bilo kome samo da zasjednes a kad zasjednes e onda se ne mices - primjer Brodarac u sisku, taj ce se na trepavice postavit smo da vlada, jer naravno HDZ je nezamjenjiv i jedini. godinama svoju stranku izjednacavaju sa drzavom i ako nisu na vlasti ta stranka nema svoju funkciju.To govori puno o njima ali i o ljudima koji im redovito daju povjerenje na izborima iz godine u godinu e bas ti ljudi su najvise krivi, jesu budale ali to ih ne opravdava vise ne nakon 15godina istog.

JLZ 10.06.2005
Ideja
SANADER: Ne znam kaj da još oporezujemo... MMF: Možda zrak ? ... SANDER: Genijalno!! ...nećete vi stoko sitnog zuba, da mi tu besplatno dišete hrvatski zrak... gde mi je onaj pisarčić ... opet loče .... ej Šeks ... daj se čovječe otrezni i napiši mi neki Zakon o disanju hrvatskog zraka, opali neki porez tamo oko 22% , da do sredine srpanja da i od turista možda naplatimo štogod ....

gucci 10.06.2005 08:37
cijenjena stoko sitnog zuba
s obzirom da ce nam uskoro ovi lihvari uzeti i zadnju lipu, jedino sto ce nam ostati je ljudsko dostojanstvo. E pa to ne dajte ni za zivu glavu. Tim nesposobnjakovicima i lopovima (crnim, crvenim i bilo kojim, jer su svi isti) treba stati na kraj jer ovo sto rade i kako nam lazu i varaju nas, je stvarno preslo svaku mjeru.

miroslav 91' 10.06.2005 08:35
Rebalans proračuna
predlažem ministru financija da ukine sva davanja pojedinim udrugama i nedržavnim organizacijama jer od tih davanja ima koristi samo uski krug oko predsjednika udruge.Tko želi biti član HVIDRE,UHDDR ili bilo koje druge udruge ,neka se slobodno upiše ili učlani i neka redovno plaća članarinu pa će te onda vidjeti tko će se otimati za funkcije u tim udrugama.Tvrdim da ni jedan sadašnji predsjednik ili predsjednica neće izraziti želju da "vodi"tu ili bilo koju drugu udrugu.Udruge su samo sredstvo da pojedinci raspolažu sredstvima iz državnog proračuna a da nikom ne polažu račune.Uvjeren sam da nisu mala sredstva i da bi to spriječilo poskupljenja po đepu svih ostalih uglavnom siromašnih građana.Da me se krivo ne shvati i sam sam invalid Domovinskog rata i dragovoljac i od tih kojekakovih "naših" udruga nisam prmio bilo kakovu pomoć a niti je ne tražim jer sam zadovoljam svojim skromnim životom a nezadovoljan sam kada vidim kako večina Hrvata živi u bjedi i siromaštvu a pojedinci iz udruga i pored visokih primanja organiziraju izlete,zabave,pijanke na račun udrugetj.državnog proračuna koji ih velikodušno opskrbljuje novcem za provode.

Vlaskoulicanec 10.06.2005 08:33
Genijalno!
Koji se genijalac sjetio da bi se sada prije sezone digli porezi? Buking za Hrvatsku je tek polako poceo, pa sada ajmo dici cijene. Da postanemo definitivno skuplji od Turske i Tunisa.MMF hoce vise poreze. Pa naravno, njima ne odgovara hrvatski turizam koji ipak nosi kakvu-takvu lovu. Na taj nacin Hrvatska brani dio svoje financijske neovisnosti. I ne mora bas sve progutati sto joj MMF servira. To ih i smeta. Pustite budale politicarske turizam na miru. U cijemo svijetu se turizam povlascuje, a vi bi na njega udarili. Radije izracunajte kojiko ljudi u Hrvatskoj zivi direktno ili indirektno od turizma. I koliko potrosnja turista nosi u drzavnu kasu. I koliko portosnja onih koji zive od turizma nosi u drzavnu kasu.

Maksimir 10.06.2005 08:29 Odgovor
čijeg bratstva i jedinstva?
pa tu se priiča o kruhu i mlijeku a vi serete o bratstvu i jedinstvu i četnicima, fakat ste intelektualci, osim toga bratstvo i jedinstvo nikada nije postpojalo postojao je veći brat koji je manjem sve uzimao i godinama ga tlačio...

samo lagano!!!!! 10.06.2005 08:29 Odgovor
u RIMU
su da smire narod vlasti davale KRUHA I IGARA od HDZ-ea i Sanadera samo pusiona. Glassajte i dalje za tog tovara i njegove primitivce HDZ.

complex 10.06.2005 08:11 Odgovor
Prijevremeni izbori ili socijalna revolucija
Rješenje je jednostavno, a mislim da bi Sanader napravio najbolji potez kada bi proglasio prijevremene izbore. Ali, jasno, to njemu njegova bahatost ne dopušta. Dakle, ostaje nam ono drugo i nakon toga -----svečani ulazak u KOMUNIZAM...A gdje je sada Matija Gubec da nas , čobane, povede.čobani smo , jer smo glasali za HDZ, a znamo kako su opustošili ovu našu prekrasnu državicu. Eto, ovce, glasajte opet za HDZ...

Tužba 10.06.2005 08:06 Odgovor
Franjo tahi je bio bubica
za virus koji hara ovom zemljom. Seljandure otimači i kriminalci krema vukojebine iza 7 mora i planina.

grota 10.06.2005 07:53 Odgovor
...
Nesposobni Sanader i njegova vlada nisu nista ispunili od predizbornih obecanja, ali ljudi ce opet glasati za hdz. Obozavam ovu drzavu i ovce koje zive u njoj.
--------------------------------------------------------------------------------------------


Riva je sve HDZ-u kriva
Izvor: Slobodna Dalamcija, Saša LJUBIČIĆ

Kad nakon vanjskopolitičkog neuspjeha HDZ-ove Vlade neki kritičari s podsmijehom govore o tomu kako je Sanader pogrešno zaigrao na predragu mu Europu, griješe sto posto.
Naime, Sanaderu nije minus što je stisnuo gas do daske da nas uvede u EU, dapače, Švicarska i Norveška nismo, a sa Srbijom, BiH, Makedonijom ili Albanijom, budućnosti nema.
Sanader je izgubio boj s Europom zato što nije igrao po pravilima koja su u Bruxellesu postavljena još dok je HDZ bio u oporbi, a ne jer on sad nekomu vani podilazi, pa ga oni namjerno vrte oko prsta. Račan i koalicija su nakon Tuđmanova razdoblja izolacije počeli otvarati zemlju svijetu, i tu im je HDZ-ova podrška iz opozicije trebala biti ključna. Da se onomad HDZ od prosvjeda na Rivi u znak potpore Mirku Norcu ogradio, uskratio svaku logističku pomoć prosvjednicima, Račan bi možda riješio i pitanje Gotovine, a HDZ ionako došao na vlast zbog koalicijskih razmirica koje su se narodu bile popele na glavu. Ovako je Sanader iduće parlamentarne izbore možebitno izgubio još na Rivi, kad se koalicijska Vlada prepala državnog udara, a HDZ pokupio bodove na desnici koji mu jesu dali vjetar u leđa, ali nisu bili presudni za dolazak na vlast. Riva je uvjerljivo najveća Sanaderova pogreška.

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2005.

NOVE ISTINE TKO SU I ŠTO SU PREDSTAVNICI 'POLITIČKE ELITE'

Izmedju redikula i dobroinformiranog čovjeka u društvu neinformiranih koji misle da znaju sve -
a tu spada većina Hrvata - mala je razlika.
Kad smo prošle godine konkretno pisali da Josip Broz Tito nije uopće Josip Broz nego da
mu je otac iz poljske obitelji koja je živjela u Zagrebu, ispali smo budale. Danas je
to činjenica. Zamislite, Tito i sredstva informiranja, centralni komiteti s primitivnim čika Stevama i
sličnim izrodima tog stoljeća, bili su vučeni za nos pola stoljeća.

Čovjek obdaren razumom, a ne idelogijom koja je samo subjektoivna istina nekih koji
niti ne mogu spoznati istinu, mora vjerovati svom ponovljenom utisku.

Riječ o Stipi Mesiću, čovjeku neandertalskih osobina lica i tamne kože s čijim se karakteristikama
veliki dio naroda (ipak manje od ukupno 20-23%) poistovjeti što je dokaz koliko nehrvata,neosviještenih Hrvata i antihrvata živi u Hrvatskoj.

Sipe Mesić rodom uopće nije stipe Mesić, nego je nastao kao vanbračno dijete jedne zgodneCiganke
koja ga je donijela u Liku, gdje ju je Mesić, Stipin kasniji očuh, ne otac,opazio i s njom je imao još djece.Stoga kada se na stadionima i u javnosti viče, Mesiću Cigane, to nije uvrijeda nego samo indeks njegove nacionalnosti.
Na kraju, oni nije ni Hrvat, izdajnik je, nije slučajno oženjen za gospodju koja je Srpkinja, a svojim
akrobacijama koje zaslužuju najstrožu kaznu s priznavanjem četnika, pa demantijom istog, dokazao je što-nije.
Hrvat!

Hrvat je,medjutim Ivica Račan koji se uopće tako nije ni zvao. Njegov je pravi otac bio boem Marijan Živković,domobran iz Bosanske Posavine,koji je bio otišao na istočni front, a po povratku, za oko mu je zapela Račanova majka Marija te je s njom dobio vanbračno dijete.
Obzirom da Marijana nije bilo, to je bila sramota za obitelj, pa se Marija zaputila u Zagreb gdje je srela Ivičinog kasnijeg očuha Račaan, koji je oženio Mariju i usvojio Ivicu.

Raznorazni Goldsteini i slično srpsko i antihrvatsko smeće desetljećima su hrvatske učenike u
osnovnim i srednjim školama bombardirali s oko milijun, 1.600.000 i sl. ubijenih u logoru u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata.
Čak je i dr. Tudjman došao do brojke 59.500.
Istina, ma kako stravična, je drugačija. U Jasenovcu, a u taj logor vojska Ante Pavelića nije ni dovela Židove nego Gestapo, smrt je našlo 5.000 ljudi, a najviše 7.000 što je oko 250-300 PUTA manje od prvobitnih brojki koje su partizanskih i srpski politički četnici (jer nema Srbina koji nije četnik) nametali dvama hrvatskim generacijama.
Na kraju. Maks Luburić je bio u izvrsnim odnosima s Židovima koji su naoružani čuvali logor iznutra.
Zbog toga su i Pavelić i neki vojni časnici dugo uživali u nemilosti Hitlera,koji nikad do kraja nije mogao prihvatiti njihovu blagu judistističku politiku.Hrvati nisu nikad bili protiv Židova kojih je u Hrvatskoj ionako bilo premalo,ali partizanski dogmatici poput Slavka Goldsteina, u mržnji prema Hrvatima, Hrvatskoj i katoličkoj Hrvatskoj,napravio je sve da bi nas ponizio.

Još gore se dogoillo u Goraždu, oko Drine, nakon što su četnici poklali oko 8.000 nedužnih HrvataU mjesto je došao na olakšanje tamošnjeg hrvatskog stanovništva Jura Francetić. Svi su željeli i očekivali osvetu za brutalni genoicid četnika, ali NIJEDNOM se normalnom Srbinu nije ništa dogodilo, takva je bila naredba iz Zagreba.

Inače i za vrijeme HND nijednom se normalnom Srbinu koji je prihvaćao novo stanje da su Hrvati nakon stoljeća robovanja tudjincima preuzeli domovinu u svoje ruke. Stradali su četrnici, a tko su i što su Srbi dokazali su od 1990 do 2000., usred Eiurope, pred tv kamerama,UN-u iztd, kada su nesmetano poklali na desetke tisuća ljudi uz uzvike oduševljenja smrdljive CNN-ove jevrejke (razlikujmo jevreje od časnih Židova) Christian Amanpour.

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.06.2005.

POLITIČARI KONAČNO KREĆU PREMA ZATVORIMA

Krdo polusvijeta koji su se predstavljali kao hiperbogati poduzetnici iz dijaspore i njima slični civilizacijski otpaci koji su zauzeli glavne političke prostore, poligone za njihov kriminal i neodgoj, konačno se (zahvaljujući i ovako opskurnim mediskim izriačjima poput ovog bloga) kreću prema mjestu koje im, osim minskih polja, najprikladnije odgovara.
Zatvorima.
Ajde Rolande...

CIT:
Žuvanić prijavljen Uskoku
Odvjetnik Krešimir Krsnik podnio je kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra zbog izgubljene dobiti tvrtke Divan, kojoj je bivša vlada još 2003. oduzela dozvolu za drugu fiksnu telefonsku mrežu u Hrvatskoj, a koju joj je nedavno vratio Upravni sud
ZAGREB - Odvjetnik Krešimir Krsnik podnio je kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra pomorstva, prometa i veza Rolanda Žuvanića zbog izgubljene dobiti tvrtke Divan, kojoj je bivša vlada još 2003. oduzela dozvolu za drugu fiksnu telefonsku mrežu u Hrvatskoj, a koju joj je nedavno vratio Upravni sud.
Krsnik je za Vjesnik rekao da je kao privatna osoba učinio ono što je morala pravna država, a to znači reći političarima dosta, jer su zbog njihovih »igara« hrvatski građani oštećeni za najmanje milijardu eura, kaže Krsnik.
»Riječ je o zločinačkoj organizaciji, a sa svim dokazima koji se nalaze u kaznenoj prijavi upoznat je i Uskok«, napominje Krsnik.
Žuvanić u utorak nije htio komentirati podizanje kaznene prijave. U nedavnom razgovoru za Vjesnik rekao je da je monopol u fiksnoj telefoniji vjerojatno mogao biti ukinut i prije 1. siječnja 2005. No, pitanje je je li onda Deutsche Telekom, bez produljenja monopola, kupio 2001. i po kojoj cijeni još 16 posto dionica HT-a, kaže Žuvanić.
Što se tiče vraćanja dozvole tvrtki Divan, a koja je oduzeta za vrijeme kada je on obnašao funkciju ministra pomorstva, prometa i veza, rekao je da je »često govorio o tome«.
No, kao da nitko ne želi saslušati činjenice, a one pokazuju da su u Upravnom nadzoru nad radom bivšega Vijeća za telekomunikacije, koje je dodijelilo dozvolu, počinjene povrede materijalnog zakona, kaže Žuvanić.
Podsjetio je i da tvrtka Divan, koju je nakon vraćanja dozvole Ante Krznarić, vlasnik, nedavno prodao Ingri, nikad nije zatražila dozvolu. Bivši predsjednik Vijeća je sam na svoju ruku izdao dozvolu.
Osim toga, kaže, u trenutku dobivanja dozvole Divan nije bio registriran za obavljanje telekomunikacijskih usluga. Dakle, nije ispunjavao osnovnu pretpostavku za dobivanje takve dozvole.
Žuvanić ističe da nikad nije vodio »kampanju« protiv Divana, nego da je potpisao navedeno rješenje kao ministar u uvjerenju da je ono ispravno i utemeljeno na zakonu. Sve te činjenice navode se u rješenju o ukidanju dozvole, što je potvrdio i Upravni sud. Ne želim ulaziti u presudu Upravnog suda, kaže on.
Što se tiče navodnog sukoba interesa, rekao je da je postao zaposlenik Optima telekoma (OT) 11 mjeseci nakon što je prestao biti ministar. »Nisam više na nikakvom položaju zbog kojeg bi sebi ili svojima bližnjima mogao omogućiti stjecanje nekakve dobiti ili pogodnosti«. Dakle, nemam sukoba interesa, kaže on.
»Osim toga, nisam napravio ništa što bi bilo u sukobu sa zakonom. OT nije zatražio ili dobio dozvolu za fiksnu mrežu, koju je platio osam milijuna kuna, kada sam ja bio ministar, nego lani da bi na vrijeme ušao u fiksnu telefoniju«, zaključio je Žuvanić.
IZVOR: VJESNIK


O Sanaderčini i njegovoj hrpi ljudskih fekalija koji su sve zaigrali na jednu antihrvatsku,samoljubnu i koristoljubnu varijantu, istina o njima tek se pokreće, dok oni probisvjeti eurokrati u Bruxellesu-masno plaćeni za ..kanje u prazno-tumače kako je francusko NE zapravo pobjeda Europske Unije.

CIT:
AROGANCIJA I PREPOTENTNOST EVROPSKIH BIROKRATA SPLASNULA JE NAKON FRANCUSKOG REFERENDUMA, A TO BI MOGLO UBRZATI ULAZAK HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU

Francusko NE ustavu Unije, uzdrmalo je Europu, i onu staru, a ne manje i ovu novu. Svi se boje da je to kraj Europske unije, medjutim to je jedino kraj politickih iluzija staroga kontinenta. Brojna birokracija morat ce nastaviti svoj hod kao ono u Andesenovoj prici kad je jedino dijete glasno izgovorilo da je kralj gol, tako ce i birokrati htjeti prikazati necim da Unija i dalje ide naprijed, pa ubrzaju ulazak Hrvatske u EU. Kako bi sebe spasili, neopasna im Hrvatska upravo treba. Europa ionako nece biti kakovu su je predvidjeli. Hrvatima takodjer vise odgovara ulazak u ovakovu Europsku uniju nego u neku novu i nepoznatu. Prepotentnost Unijinih politicara u jednom je danu unistena, jer na kraju krajeva, to je veliki poraz za sve njih. U tom njihovom porazu ja vidim prednost za Hrvatsku. Od sada i Hrvati mogu njima dobaciti, a tko vas treba ako cete i dalje od Hrvatske praviti sprdnje i eksperimente?! U tom Unijinom zlu, vidim puno dobrog za Hrvatsku i njene stanovnike. Od prosle nedjelje EU treba Hrvatsku koliko i Hrvatska treba Uniju. Tako ja procijenjujem novonastalu zbilju.
IZVOR: Josip Remenar

- 11:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2005 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Za dobro Hrvata! Kaznimo one koji su se koristoljubno obogatili bavljenjem politikom,kao i političke kriminalce!
    Usput, poslovni savjeti za sve poduzetnike u Hrvatskoj! PODUZMIMO,KONAČNO,HRVATSKU!!!
    Pravičnošču i vizijom!
Mesothelioma
Mesothelioma

Linkovi

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se