28

ponedjeljak

studeni

2011

Enđiji

Prva nedjelja Adventa je iza nas, a to je već jasan pokazatelj da će uskoro i Božić. Osim jelke, lampica, kuglica, sobova, darova...jedan od neizostavnih simbola Božića je i anđeo. Iako su anđeli nevidljiva bića čovjek im je, kroz različite vrste umjetnosti, od pamtivijeka pridodavao ljudski oblik. Tako, primjerice, najpoznatiji stereotipni prikaz anđela datira iz 15.stoljeća, a prikazuje golišavog dječačića s krilima poznatog I pod nazivom “putti” (tal.putto – dječačić).



Tko ili što su anđeli zapravo?
Anđeli su “veza” između relativnog (ljudi) I Apsolutnog (Boga). Ljudski oblik anđela zapravo predstavlja čovjeka dok krila simboliziraju nebesko, ono što se uzdiže iznad zemaljskog.



Anđeli nemaju spol, oni su Oboje – I muško I žensko. Anđeli posjeduju intelekt, snagu I moć. Kada anđeo nešto želi, ništa ga ne može zaustaviti na putu da to dobije.
Oni su “žive misli” I kreću se kao I naše misli, te mogu u isto vrijeme biti na dva ili više mjesta.



Postoje tri velike hijerarhije anđela, a u svakoj od njih postoje tri zbora.
Prva hijerarhija su Serafini (Seraphim), Kerubini (Cherubim) i Prijestolja (Throni), drugu hijerarhiju tvore Gospodstva (Dominationes), Poglavarstva (Principatus) i Vlasti (Potestates), dok treći red tvore Sile (Virtues), Arkanđeli (Archengeli) i Anđeli (Angeli).
Svaka od ovih grupa ima svoju zadaću I svoj ikonografski prikaz. Serafini imaju šestora krila s mnogo očiju na njima, kerubini imaju četvora krila, a arkanđela ima sedam, svaki sa svojim imenom i zadaćom.
Anđeli (grč.aggelos – vjesnik), imaju dužnost čuvara ljudi i svakom pojedincu dodan je njegov anđeo čuvar. Simbol anđela preuzet je od antičke boginje Nike (grč.) ili Viktorije (lat.), boginje pobjede koja je na krilima donosila vijest o pobjedi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.