Pogled unazad

subota, 28.01.2012.

Sveti Toma Akvinski, Crkveni Naučitelj, zaštitnik katoličkih škola


28. siječnja

Sveti Toma Akvinski, prezbiter, redovnik-svećenik i crkveni i Anđeoski naučitelj, zaštitnik katoličkih škola, učitelj čovječanstva, rođen je u dvorcu Roccasecca u Italiji, god. 1225.


Rodna kuća svetog Tome Akvinskog

Školovao se u opatiji Monte Cassino; studij filozofije i teologije pohađao je u Napulju, Parizu, Kolnu. U ranoj je dobi ušao u Red propovjednika (1244.), protiv volje svojih najbližih. Predavao u najpoznatijim studijskim središtima onoga vremena (u Kolnu, Parizu, Rimu i Napulju). Zajedno s Albertom Velikim sudjelovao u osnivanju generalnog učilišta u dominikanskom Redu.

Istakao se svetošću života i uzornim opsluživanjem redovničkih pravila. Služenje Božjoj riječi - a to je bitna zadaća Reda - kod njega je poprimilo oblik neprestanog teološkog rada u marljivom istraživanju, dubokoj kontemplaciji i priopćavanju istine, pa je sve svoje snage utrošio u služenju Istini. Želeći je postići i prihvaćajući je ma od koga dolazila, htio ju je prenijeti drugima.

Krasila ga je poniznost i vrlo plemenito ponašanje. Bio je odličan učitelj svete nauke i privlačiv propovjednik evanđeoske istine.

Napisao je mnoga djela prepuna božanske i ljudske mudrosti, koja na divan način pokazuju savršeni sklad između Objave i razuma. Gajio je veliku pobožnost prema Kristu Spasitelju, osobito njegovoj muci i euharistijskom otajstvu, što ga je opjevao u bogoslužnim tekstovima. Plamtio je sinovskom ljubavlju prema Bogorodici Djevici Mariji.

Umro je u Fossanovi 7. ožujka 1274., dok je bio na putu za Lionski sabor. Papa Ivan XXII. uvrstio ga je u popis svetaca 18. srpnja 1323., Pio V. proglasio crkvenim naučiteljem, Lav XIII. postavio zaštitnikom katoličkih škola, a Ivan Pavao II. naučiteljem čovječnosti.

Njegov se blagdan, prema načelima obnovljenog bogoslužja, slavi na današnji dan, dan prijenosa njegova tijela u Toulousu.


Grob svetog Tome Akvinskog u Toulousu

Iz Izlaganja svetog Tome Akvinskog, prezbitera

O dvjema zapovijedima ljubavi i o Deset zapovijedi Zakona: Opuscula rheologica 4, izd. Leonina; hrv. prijev. u: Stožeri kršćanske vjere, Split, 1981., str. 143-148.)

Zakon božanske ljubavi pravilo je svih ljudskih čina

Očito je da se svi ljudi ne mogu baviti znanošću; stoga je Krist dao kratak zakon da ga svi mogu upoznati i da se nitko ne može neznanjem ispričavati što ga ne obdržava. To je zakon božanske ljubavi: Kratku riječ objavit će Gospodin na zemlji.

Taj zakon mora biti mjerilo svih ljudskih čina. Kao što je na području umijeća i zanata djelo dobro i ispravno kadje izrađeno po pravilima umijeća, tako je i ljudski čin ispravan i krepostan kadje učinjen u skladu s pravilom, tj. s božanskom ljubavlju; a kad se od njega udaljuje, nije ni dobar, ni ispravan, ni savršen.

Taj zakon božanske ljubavi proizvodi u čovjeku četiri vrednote. Prvo, budi u njemu duhovni život. Očito je daje ljubljeno biće po naravi sjedinjeno s onim koji ljubi; stoga onaj koji Boga ljubi već ga na neki način posjeduje: Tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje i Bog u njemu. Naravno je svojstvo ljubavi da onoga koji voli preobražava u voljeno biće.


Sveti Toma Akvinski

Zato, ako ljubimo Boga. mi se pobožanstvenjujemo: Tko prianja uz Boga, jedan je duh. Augustin kaže: "Kao što je duša život tijela, tako je Bog život duše." Tako i duša djeluje kreposno i savršeno kad djeluje snagom ljubavi, po kojoj je Bog u njoj prisutan; bez ljubavi on ne djeluje: Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Kad bi neko imao sve darove Duha Svetoga, a ne bi imao ljubavi, ne bi imao pravog života. Ni dar različitih jezika, ni dar vjere niti bilo koji drugi dar, kao npr. dar proroštva, bez ljubavi ne daje život. Ako bi se mrtvo tijelo uresilo zlatom i dragim kamenjem, ostalo bi mrtvo.

Drugo, božanska ljubav omogućuje čovjeku da obdržava Božje zapovijedi. Grgur, naime, piše da božanska ljubav nije besposlena; ona je prisutna, čini velike stvari; ako pak ne djeluje, onda je nema. Opažamo da tko voli, čini velike i teške stvari radi onoga koga voli. Stoga kaže Gospodin: Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ. Tko ispunjava zapovijed i zakon božanske ljubavi, taj ispunjava cijeli zakon.

Treće, božanska ljubav štiti čovjeka protiv protivština. Naime, onomu koji posjeduje ljubav nikakve protivštine ne škode, nego se okreću na dobro: Onima koji Boga ljube sve surađuje na dobro; čak i protivštine i poteškoće postaju ugodnima onome koji ljubi, kako to opažamo u dnevnom životu.

Četvrto, božanska nas ljubav vodi k sreći. Naime, vječno je blaženstvo obećano samo onima koji posjeduju ljubav. Bez nje je sve ostalo nedovoljno za vječni život. A treba znati da se blaženstvo mjeri prema stupnju ljubavi, ane prema stupnju koje druge kreposti. Mnogi su provodili stroži život nego apostoli, pa ipak ovi u blaženstvu nadvisuju sve ostale zbog veličine ljubavi.

Tako smo objasnili četiri učinka ljubavi u nama. No, postoje još četiri učinka. Prvo, ljubav donosi otpuštenje grijeha. Opažamo to u svakodnevnom životu. Ako, naime, netko nekoga uvrijedi, ali ga poslije iskreno zavoli, oprostit će mu uvredu jer ga sada voli. To se najbolje vidi na primjeru Magdalene. Isus, naime, o njoj izjavljuje: Oprošteni su joj grijesi mnogi. Ali zašto? Jer ljubljaše mnogo. Možda će tkogod kazati: "Ako je dovoljna ljubav da se izbrišu grijesi, onda nije potrebno pokajanje." Ali treba primijetiti da nitko ne ljubi ako se uistinu ne kaje.

Drugo, ljubav prosvjetljuje srce. Naime, u Knjizi o Jobu piše: Zbog tmine se ne snalazimo više. Često ne znamo što nam je raditi ili što željeti. A ljubav nas poučava o svemu što nam je potrebno za spasenje: Njegovo nas Pomazanje uči o svemu, jer gdje je ljubav, tu je Duh Sveti, koji sve zna i koji nas vodi po ispravnom putu.

Treće, ljubav u čovjeku pobuđuje savršenu radost. Konačno, ona donosi savršeni mir. Također čovjeka obdaruje velikim dostojanstvom, jer ga od sluge čini slobodnjakom i prijateljem. Ljubav nas ne samo činislobodnima nego i sinovima, tako da se sinovi Božji zovemo i jesmo: Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi. Premda svi darovi dolaze od Oca svjetlila, ipak taj dar, tj. dar ljubavi, nadmašuje sve darove. Sve drugo možemo dobiti i imati bez dara ljubavi i Duha Svetoga, ali s ljubavlju nužno imamo samog Duha Svetoga.



Molitva na blagdan svetog Tome Akvinskog

O Anđeoski naučitelju, sveti Toma, vođo teologa, pravilo filozofa, sjajni uresu kršćanskog svijeta i svjetlo Crkve, nebeski zaštitnice svih katoličkih škola, ti si bez zablude dokučio božansku mudrost i velikodušno ju predavao drugima.
Moli božansku Mudrost, Božjega Sina da nam dade duh mudrosti, kako bismo umom shvatili što si naučavao, vršili što si činio i bili dionici one nauke i onih vrlina radi kojih si na zemlji sjao poput sunca.
Daj da jednom uživamo na nebu slatke plodove ovih darova slaveći zajedno s tobom božansku Mudrost po sve vijeke vjekova. Amen.

R. Moli za nas, sveti Toma.
O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.
Pomolimo se.
Bože, koji svoju Crkvu proslavljuješ divnitm znanjem blaženoga Tome, svoga priznavaoca i naučitelja, i krijepiš svetim djelovanjem: daj nam, molimo, da i umom shvatimo što je učio i nasljedovanjem vršimo što ]e djelovao. Po Kristu Gospodinu našem. Amen

Molitva sv. Tomi Akvinskom prije nauka

O sveti Toma, pokrovitelju škola, postigni nam, od Boga nepobjedivu vjeru, žarku ljubav, čist život, pravo znanje. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Molitva sv. Tomi Akvinskom Poslije nauka
Neka je hvaljen Krist, Kralj slave, koji po Tomi, svjetlosti svete Crkve, napunja svijet naukom milosti. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.


28.01.2012. u 00:30 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (4)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (4)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (6)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (5)
Ožujak 2012 (11)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (15)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (11)
Rujan 2011 (13)
Kolovoz 2011 (14)
Srpanj 2011 (10)

Opis bloga


Na internet portalima hrvatskog govornog područja skoro pa da i nema podataka (ili ih ja bar do sad nisam pronašao rofl) o bazilici sv. Dominika u Bolonji, u kojoj se nalazi grob utemeljitelja dominikanskog Reda (sv. Dominika). Nadam se da ću taj mali nedostatak ovim blogom ublažit. S vremenom će se nadodavati još (meni) neke zanimljive teme. Ako ste zainteresirani za jedno malo virtualno hodočašća na neka dominikanska mjesta - krenimo wave.


Molitva za dominikanska zvanja

Dobri Isuse, poučeni od Tebe, molimo Gospodara žetve da pronađe dovoljan broj radnika za dobrobit i spasenje duša. Osjećajući veliku potrebu svećenika, redovnika i redovnica, molimo Te po zagovoru Tvoje neoskvrnjene Majke, Kraljice svete Krunice i svetog oca Dominika da umnožiš Red braće propovjednika.

Izlij u obitelji, zavode i sjemeništa milost apostolskog zvanja. Ražari u srcima mladića i djevojaka sveti oganj ljubavi prema Bogu i prema dušama. Pripremaj one koje si odabrao, potakni ih da i oni ovu milost mole i po njoj žive.

Čuvaj ih od grijeha i mnogih pogibelji kojima su izloženi. Prosvijetli im pamet, očisti im srce, učvrsti im volju, pomagaj ih da svagdano i marljivo njeguju sjeme posijano u njihovoj duši. Dovedi ih putem čistoće, rada i težnje za višim ciljem do potpune spoznaje Istine.

Milostiva majko Marijo, koja svagdano prikazuješ Isusu svoje sinove i kćeri kao što si mu prikazala i svetog oca Dominika, daj da budu dostojni povjerenja koje si im iskazala.
Izmoli svome Redu vjernih vršitelja njegovih redovničkih predaja. Udijeli mu mnogo svetih i revnih osoba, prema duhu svetog Dominika.
Učini da budu vjerni pomagači Spasitelju duša. Amen.

Molitva za proglašenje svetom blažene Ozane Kotorske

Svemogući Bože, tvoja je službenica bl. Ozana Kotorska svetim životom povezivala narode različite vjere i kulture i bila im je uzor pravog jedinstva. Molimo te da što prije bude proglašena svetom kako bi je zajedničkim slavljem zazivali narodi Istoka i Zapada, te u miru i jedinstvu promicali tvoje kraljestvo na zemlji, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Po Kristu Gospodinu našem.

pogledunazad@gmail.com

Free Site Counter





Za pisanje na chatu potrebno je upisat ime i poruku. E-mail nije obavezan.










Kalendar Reda Propovjednika

Svaki svetac u Crkvi je original. Nitko ne imitira drugoga. Kao što je svaka osoba u povijesti čovječanstva original, tako i Božja milost stvara originalne svece. U svakom svecu ćemo naći nešto što nema u drugom.

Prema knjizi: Fr. Innocentius Venchi O.P., Catalogus hagiographicus Ordinis Praedicatorum, Postulatio Generalis, Romae 2001. i prema dopisu Generalne postulature u Rimu od 22. VI. 2001.)


SIJEČANJ

3. BI. Stjepana Ojuinzani
sretan 4. Sv. Zdislava iz Lemberka u Češkoj
sretan 7. Sv. Rajmund iz Penvaforta
10. BI. Gundisalvo Amarantski
10. BI. Ana Monteagudo
11. BI. Bernard Scamacca
sretan 18. Sv. Margarita Ugarska
19. Bl. Andrija iz Peschiere
19. Bl. Antun della Chiesa
22. Bl. Marija Mancini
23. Bl. Henrik Suzon (Seuse)
27. BI. Markolin iz Forlija
sretan 28. Sv. Toma Akvinski
29. BI. Vilana de' Botti

VELJAČA

3. BI. Petar iz Ruffije
3. BI. Antun Pavoni
3. BI. Bartolomej Cerveri
sretan 4. Sv.Katarina de Ricci
Pepelnica ne dolazi prije.
sretan 7. Godišnjica pokojnih otaca i majki
sretan 12. BI. Reginald Orleanski
sretan 13. BI. Jordan Saski
16. BI. Nikola Paglia
18. BI. Ivan iz Fiesola ili bi. Angelico
sretan 19. BI. Alvar iz Cordobe
19 BI. Kristofor iz Milana
24. BI. Konstancije iz Fabriana

OŽUJAK

11. Pepelnica ne dolazi poslije
22. Uskrs ne dolazi prije.
24. Vigilija Navještenja Gospodnjega
25. Navještenje Gospodnje

TRAVANJ

1. Bl. Antun Nevrot
13. BI. Margarita iz Citta del Castella
14. BI. Petar Gonzalez (f 1246.)
17. BI. Klara Gambacorta
18. Bl.Sibilina Biscossi
19. BI. Iznard iz Chiampa
sretan 20 Sv. Janja (Agneza) iz Montepulciana
sretan 27. BI. Ozana Kotorska
28. Sv. Ljudevit Marija Grignon
sretan 29. Sv. Katarina Sijenska
sretan 30. Sv. Pio V

Uzašašće ne dolazi prije

SVIBANJ

1. Spasovo ne dolazi prije
sretan 3. BI. Emilija Bicchieri
5. Sv. Vinko Fererski
7. Bl. Albert iz Bergama
8. Zaštita BDM nad Redom propovjednika
10. Sv. Antonin iz Firence
11. Duhovi ne dolaze prije
12. BI. Ivana Portugalska
sretan 13. BI. Imelda Lambertini
16. BI. Egidije iz Vaozele
15. Bl. Andrija Abellon
19. BI.Franjo Coll Guitart
20. BI. Kolumba iz Rietija
21. Bl. Jacint Marija Cormier
24 Prijenos sv. oca Dominika
27. BI.Andrija Franchi
28. BI. Marija Bartolomeja Bagnesi
29. BI. Vrlim Arnaud
30. Bl. Jakov Salomoni

LIPANJ

2. BI. Sadok (oko 1260.) i 48 drugova
3. Uzašašće ne dolazi poslije
4. Sv. Petar iz Verone
sretan 8. BI. Dijana i Cecilija
10. BI. Ivan Dominici
12. BI. Stjepan Bande
13. Duhovi ne dolaze poslije.
18. BI. Hozana iz Mantove
20. BI. Margarita Ebner
23. BI. Inocent V.

SRPANJ

4. BI. Katarina Jarrige
4. Pier-Giorgio Frassati
7. BI. Benedikt XI.
8. Bl. Hadrijan Fortescue
9. Sv. Franjo Fernandez de Capillas i drugovi kineski mučenici
19. Sv. Ivan iz Kolna
13. BI. Jakov iz Varazzea
sretan 17. BI. Česlav Poljak
sretan 22. Sv. Marija Magdalena
24. Bl. Ivana iz Orvieta
24. Bl. Augustin iz Bielle
27. Bl. Robert Nutter

KOLOVOZ

sretan 2. BI. Ivanica od Aza

sretan 3. BI. Augustin Kažotić iz Trogira
sretan 8. Sveti Dominik
9. BI. Ivan iz Salema
12. Bl. Ivan Juraj Toma Rehm
12. Bl. Aimon Taparelli
15. Uznesenje B.D.M.
sretan
17. Sv. Jacint Poljak
sretan 18. BI. Manes
19. BI. Jordan iz Pise
sretan 23. Sv.Ruža Limska
26. BI. Jakov iz Bevagne
sretan28. Sveti Augustin

RUJAN

2. Bl. Gvala iz Bergama
2. Bl. Ingrid iz Skanningea
4. BI. Katarina iz Racconigija
5. Godišnjica pokojnih ukućana i dobročinitelja Reda
6. BI. Bertrandiz Garriguea
7. Mihael Czartorysky (1944.)
7. Bl.Julija Rodzinska (1955.)
sretan 18. Sv. Ivan Macias
22. BI. Franjo de Posadas
22. BI. Hijacint Serrano Lopez i 19 drugova mučenika
24. BI.Dalmacije Moner
25. BI. Marko iz Modene
26. BI. Lovro iz Ripafratte
sretan 28. Japanski mučenici:
Sv. Dominik Ibanez de Erquicia,
Sv. Jakov Kyshey Tomonaga
Sv. Lovro Ruiz iz Manile i 13 drugova



LISTOPAD

3. BI. Dominik Spadafora
4. Sv. FranjoAsiški
sretan 5. Bl. Rajmund iz Capue
BI. Bartolomej Longo
sretan 7. Gospa od Ružarija
8. BI. Ambrozije Sansedoni
8. BI. Matej Carreri
sretan 9. Sv. Ljudevit Bertran
11. BI. Jakov iz Ulma
13. BI. Magdalena Panatieri
14. BI. Marija Poussepin
19. BI. Janja od Isusa Galand
21. Bl.Petariz Cittadel Castella
22. GODIŠNJICA POSVETE CRKVE
25. BI. Petar Geremia
26. BI. Damjan Finalborgo
27. BI. Bartolomej iz Vicenze
30. BI. Benvenuta Boiani
30. BI. Terencije Albert O'Brien
bl. Petar Higgins

STUDENI

1. Svi sveti Svetkovina
sretan3. Sveti Martin de Porres.
5. BI. Šimun Ballachi
6. Bl. Alfons Navarrete i 125 drugova, japanski mučenici
sretan7. Svi sveti Reda propovjednika
sretan8. Godišnjica sve pokojne braće i sestara Reda
14. BI. Ivan Liccio
15. Sv. Albert Veliki
16. Bl. Lucija iz Narnija
19. BI. Jakov Benfatti
sretan24. Vijetnamski mučenici
27. BI. Margarita Savojska

PROSINAC

1. BI. Ivaniz Vercellija
8. Bezgrešno začeće bl. Djevice Marije
16. BI. Sebastijan Maggi
22. Godišnjica odobrenja Reda
24. Vigilija Rođenja Gospodnjega
25. Rođenje Gospodinovo


Virtualno hodočašće u baziliku sv. Dominika - Bolonja


wave Dominikanci u Bolonji

wave Unutrašnjost bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapele u desnom brodu bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapela svetog Dominika u Bolonji

wave Arka svetog Dominika u Bolonji

wave Druge kapele desnog broda bazilike

wave Desni tranzet bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Sakristija bazilike svetog Dominika

wave Muzej bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kor bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Lijevi tranzet bazilike svetog Dominika u Bolonji.html

wave Druge kapele lijevog broda bazilike svetog Dominika u Bolonji

wave Kapitularna dvorana u samostanu svetog Dominika u Bolonji.

wave Soba (cella) svetog Dominika

wave Klaustar svetog Dominika (klaustar mrtvih)













free counters
Free counters

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se