nitko nije otok

subota, 28.04.2007.

pedesete

Nisam pisala zadnje vrijeme, što nisam stigla, što zbog zauzetog kompa. Mogla sam osloboditi komp, ali nije mi gušt kad mi Hiphoper stoji iznad glave i zvoca. Te sam makla, te niko nema mamu blogericu, te napiši došo mi sin. Treba mi prazna soba i onda je gušt potpun.
Svašta je bilo zadnjih dana. Kad vijesti nisu dobre, nisam baš ni ja dobro, pa je i komunikacija nikakva. Nekad je bilo sasvim obratno.Kad sam bila mlađahna ,skroz. Voljela sam piskarati, pisati pjesme. Nastajale su kad sam bila ful tužna.Kave s frendicama ispijale su se satima, razglabajući o tuzi.
No kad uđeš u petu obljetnicu (nećega), malo malo loše vijesti, te poznata ova, te poznata ona, boleštine, i onda te loše vibre opale hoćeš, nećeš.
Ženu znam 20-ak godina, susjeda, pa je radila i u mojoj firmi, i odjednom tumor maternice, maligni. Mislila sam biti će dobro, tolike žene izvade maternicu, išla je redovno doktoru. No ona nakon operacije i druge kemoterapije, baš nije dobro. Veliki bolovi, gubitak volje za daljnju borbu, kao da se predaje.
Bila sam kod ginekologa, nakon godinu i pol. Pikalo me ovdje, ondje, u rebrima visoko iznad struka. Već sam mislila, jebote ko zna di mi je spirala, nakon devet godina. Zezale me one moje, da će mi kroz grlo izaći. Doktor još, kao ne zna hoće li je moći odmah izvaditi, ako ne drugi put. Pa objavljujem- IUD je vani. Još bolje, sve je u redu.
Obavila sam važnu stvar za svoje zdravlje.
Čopila me i alergija, osulo me od sunca po licu, užasno. Nikad ovako jako, i po usnama . Sva sam kao da imam ospice. Morala doktoru, nakon raznih savjeta frendica, ništa bolje. Kaže doktorica pad imuniteta, na plućima malo bronhitisa- antibiotik, za lice antialergik tablete i nekakvu mast, kortikosteroidnu. Terapija pet dana pa ćemo vidit. A vidit ćemo!
Dolazm k sebi. Ma u stvar skroz sam dobro.
Jedino u međuvremenu, imam sliku ali nemam ton, kad je Roker na ekranu. Pitanje sata kad će se popravit.

................................................
Odavno sam dobila zadatak od Suncokretića da napišem tekst. Odmah me čopila glavobolja. Nikakve ideje mi ne padaju na pamet. Sjedim pred kompom i razmišljam. Misli mi vrludaju i nervozno vrtim privjesak- potkovu na lančiću. Možda pomogne. Paralelno škicam na televizor. Reklama za odmor u nekom hotelu s pogledom na slapove Krke. E da mi je ponovo zbrisat iz grada, a ovako printer izbacuje samo prazan list papira.

- 18:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.04.2007.

Ptice

Evo me smirene, nahranjene i zadovoljne natrag. Uklopljena ponovo na relaciju kuća- posao, posao-kuća. Ali potpuno odmorena. Nema teškog buđenja i jutarnjeg umora, čista energija. Nahranilo me more, obično, čisto gledanje u more. I širok, otvoren pogled od Vrulje do Omiša.
Jučer mi je u ruke došla knjiga "Hiperaktivni sanjari" Marka Fereka. Podsjetila me da sam prije otprilike dvije godine prisustvovala seminaru "Hiperaktivno dijete". Predavanje nam je uz psihijatre, psihologe, defektologe, održao i mladić s ADHD-om. Tada sam slušajući njega odreagirala emocionalno vrlo burno, i bila na rubu plaća. Ispričao je svoje iskustvo, svoje odrastanje,školovanje, govorio o samopouzdanju, nerazumijevanju okoline, i konačno o spoznaji da različitost nije poremečaj ili deficit , već dar.
ADHD je skraćeni naziv za poremećaj pažnje i hiperaktivni poremećaj. ADHD se dijagnosticira prema simptomima nepažnje, hiperaktivnosti i impulzivnosti. ADHD nije faza koju će dijete prerasti, nije uzrokovana roditeljskim neuspjehom u odgoju, niti je znak djetetove "zločestoće". To je stvarni, biološki uvjetovan poremećaj, i izvor je zabrinutosti roditelja, a najviše samog djeteta. Djecu koja imaju te simptome roditelji često opisuju kao nemoguću. S druge strane to su djeca koja znaju zasjati i iznenaditi svojim mogućnostima.
Da bi se dijagnosticirao ADHD treba biti prisutno barem šest simptoma nepažnje ili barem šest simptoma hiperaktivnosti i impulzivnosti. Također je važno da ti simptomi trebaju trajati najmanje šest mjeseci u neskladu s razvojnim stupnjem. Neki simptomi postoje i prije sedme godine života.
Dijete koje ima problem na području hiperaktivnosti:
-često trese rukom i nogom ili se vrpolji na stolcu
-često ustaje sa stolca u razredu ili negdje drugdje gdje se očekuje da ostane na mjestu
-trči, skače ili se penje u situacijama u kojima to nije prikladno
-često su u pogonu ili kao da ih pokreće motor
-često puno priča i glasno je
Nepažnju kod djeteta možemo uočiti kroz sljedeća ponašanja;
-radi pogreške zbog nemara ili ne posvećuje pažnju detaljima
-teško održavaju pažnju u zadacima ili igri
-čini se da ne sluša čak kada mu se izravno obraćamo
-teško organizira zadatke i aktivnosti
-često gubi stvari potrebne za ispunjavanje zadaća ili aktivnosti
-lako ga ometaju vanjski podražaji

-često ne prati upute i ne dovršava školske uradke
-teško se koncentrira
-kratko trajanje pažnje
Impulzivno dijete:
-"istrčava" s odgovorima prije nego što je završeno pitanje
-ima poteškoća s čekanjem reda
-često prekida i ometa druge
-burno reagira
-djeluje prije nego što promisli
prebacuje se s jedne aktivnosti na drugu
-prekida razgovor
Postoje razlike u ponašanju djeteta s ADHD-om koje su specifične za pojedinu kronološku dob. Siguran odgovor da li je dijete hiperaktivno može se dobiti jedino od stručnjaka mentalnog zdravlja tj. dječjeg psihologa, defektologa ili psihijatra. Radi li se stvarno o ADHD-u stručnjak će predložiti tretman.
Da bi se razumijelo osobe s ADHD-om Marko Ferek vodi udrugu "Buđenje" i održao je niz predavanja i radionica.
Knjiga "Hiperaktivni sanjari drugačiji, lošiji,bolji" pomoći će svima da bolje razumijemo i prihvatimo ljude koji su drugačiji.
Poznati hiperaktivni sanjari: Thomas Edison, Albert Einstein,Isaac Newton,Leonardo da Vinci......

- 18:02 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.04.2007.

Dalmacija u mom oku

Evo me natrag. Cilih 10 dana Dalmacije, Brača. Koja milina, koja lipota, mir, tišina. Ovo je jedno brzopotezno javljanje, jer je komp slobodan, a i tek sam ušla u kuću. Prvo hvala na čestitkama, i na ostavljenim komentarima, sve vas pozdravljam i volim, baš je veselje čitat komentare kad te malo nema. A i vidit da se neko pita di si. Jer Hiphoperu smo ostali premalo. Stan me dočeko, sve blista, sve miriši po nekom mom starom parfemu, a kad sam otvorila frižider palo mi je napamet, jesam li ja to njemu ostavila kiselog kupusa. Jebate, ja si mislim jeli mi dite gladno, a ono još nepojedene šunke. Zato je radio parfem.
Krasno nam je bilo, ja i moj Roker i more i more i more. Slikala sam, bit će slika narednih dana, i opisa tog našeg malog raja. A moram i pročitati sve vas drage ljude, da vidim šta ima nova. Miša mi se jezik, kad sam doli nema šanse da iz mene provali kajkavština, a kad sam ovdi onda doma mišam ovisno ko je u kući, a na poslu strogo zagrebački. A volila bi da na poslu mogu popit kafu, ono nekima u inat, jer zagrebčani piju kavu. Ma di sam skrenula. Sunca je bilo na pretek, pokupila sam i alergiju, sve me osulo po licu, ali nema veze, isplatilo se.

- 20:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 04.04.2007.

tijelom mi povij rane

Umorna sam prijatelji, umorna, i od dežurstva, i od pranja prozora, umorna, ko da mi je 300 godina. A malo manje mi je. Upravo sam prošetala svoj antistres program (pas), i vani sam sve ravnala leđa, izbacivala cice van, jer vratna kralješnica boli li ga boli. Morati ću na kraju popiti tabletu jer ne pomažu ni vježbe.
Stvarno, zadnje vrijeme po blogovima tri riječi- depra, kriza, PMS. Jednom sam pročitala na jednoj majci, koju je naravno nosila žena, "MISLIM-DAKLE, ŽENA SAM".Izgleda da mi žene previše mislimo, ili je našim muškarcima toliko lijepo. Tu i tamo neko od njih zakuka, no uglavnom sve lijepe životne priče. Niko od njih nema nikakvu krizu, nema depru, nema "PMS". O čemu se radi? Drže li sve u sebi, ili im je stvarno high life?
Slušam:
I da se s tisuću rana vratim
na prag kućni kada stanem
ne nosi mi vode ni zavoje ne nosi
samo mi tijelom povij rane

- 20:03 - Komentari (14) - Isprintaj - #

blackout

Evo slušam svog Hiphopera na radiu 101, emisija o hip hopu. Drago mi je radi njega, makar sve ostalo stoji od kad je, kako on kaže, sve hip hop. Blackout, uvijek utorkom, ovako kasno. Slušam, i valjda što je moj, sviđa mi se. Dvije pjesme. Solidno, jer im CD nije izašao.
Moja generalka je ipak napravljena, jučer. Još mi ostaju za sutra ormari, to , zimska garderoba da se spremi. Ipak gotovo. Morala sam, jer, to mi je nekako navika za Uskrs, a i idemo u Dalmaciju. Hiphoper ostaje sam pa će mi biti lakše kad se vratim.
Tako sam sretna što idemo. Danas sam gledala doček vaterpolista, televizija na sav glas, i ja u duetu sa Mišom opičila Dalmacija u mom oku. Jebote, uvijek mi suzica krene na tu stvar. Što ti je nostalgija.
Evo ga na, već se vratio, mama......................

- 00:54 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.04.2007.

ovisnik

Evo došli sa bele, i ja ko narkić, letim na komp, jer svaki čas stiže i Hiphoper. Kakav zdrav život, jede se u ovu kasnu uru, pa u krpe. Tri smo para za belu, ali izmješani, da se nedaj bože ne posvađaju muž i žena. Tako, bilo je dobro, niko baš nije puno partija izgubio. Cure su ipak bile najduže za stolom. Padne tako i popratna zezancija, da se zna tko je glavni. Što se bele tiće, ipak je kod nje važna sreća, zvanja sve pokvare.
Do ručka sam bila kod Lavice. Bakinozlatomalo samo vrišti i smije se. Sad će mu devet mjeseci i samo što nije propuzo. Igrala sam se, malo dučan, malo pripreme za ručak, i to je proletilo. Još nam ga ne daju da ga uzmemo k sebi na cijeli dan, kao mali je. Oni bi se odmorili, a mi bi uživali. E pa doći će i to da će ga morati malo posuditi.
Roker je za to vrijeme bio kod majstora radi auta. Curi, kaplje voda. Promijenili kiler, promijenili pumpu, crijevo, a ono i dalje kaplje. Ma ni ne znam što je bilo, nešto sitno, i sad je u redu. Ovo sitno, mislim na kune, jer moje prvo pitanje kad se nešto pokvari, je koliko košta. Našoj Astrici karavan je već 14-o leto. Jebate, dobro nas je služila , osim ovih zadnjih dva mjeseca. Svemu dođe kraj, ali za auto to još nije po mom planu, jer mora izdržat još ovu godinu. Sa kreditima sve po planu, da nebi bilo nismo znali. Vjerujem ja u njega, slušat će on mene.
Popodne malo napravi ručak, pa malo odmori, pa ni danas ništa od generalke. Ma što od generalke, ni od onog redovnog ništa. Neće pobjeć, nadoknaditi ću ja to.
Opuštam se, večeras nisam mislila na č i ć. Ima li puno grešaka?
Sutra mi, ma danas mi je dežurstvo cijeli dan, do osam na večer.
Idem u krpe.

- 00:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.