Linkovi
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC 16.08.1979.-25.07.2005.

blogger.ba 1
blogger.ba 2
Doktori, sestre...
Hipokratova zakletva
Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Facebook
YouTube

Kako je Blogger.ba najavio gasenje 01.03.2015.godine, odlucih da svoje dugogodisnje pisanje o svom sinu Denisu nastavim ovde. Prethodno cu hronoloski poredati ranije postove sa prvog bloga na kojem sam pocela pisati 2008.godine.






Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

srijeda, 11.02.2015.

PRAVDA ZA DENISA

(post pisan 11.12.2008.)
Pravda za Denisa



Upravo tih dana, kad je vise dnevnih i sedmicnih novina (pa i sam UKC) pisalo o tragicnoj, nejasnoj i pod sumnjivim okolnostima izazvanoj Denisovoj smrti, a za koju mi, roditelji optuzujemo lekare UKC-a, isti taj UKC Tuzla drsko salje na Denisovo ime i adresu opomenu pred tuzbu za neplacen racun (16,20 KM) na ime popodnevne "usluge" dana 23.07.2005.godine koju su neodgovorno i nezainteresovano pruzili "savesni" Mario Krizic i Salih Azapagic. Denisu su dali inekcije za snizenje krvnog pritiska i VRATILI ga kuci.



Zasto UKC ceka 2 godine sa opomenom zbog neplacanja racuna? Indirektni pokusaj pretnje? Imaju li imalo morala? Ili pokazuju silu “ne moze nam niko nista”?

Vazno je ovde napomenuti, sto ocito potvrdjuje njihovu NAMERNU drskost, da su ONI u svojim internim novinama NEWS, od srede 22.08.2007.godine, preneli kompletan tekst o Denisu objavljen upravo tog istog dana u dnevnoj novini "SAN" pod naslovom "Da li su ljekari krivi za smrt Denisa Garagica?". Ured za komunikacije, stoji u dnu stranice. Da li su prenosili i ostale, naredne tekstove (osim tog prvog), nije mi poznato, niti me interesovalo. No, ne mogu se pravdati da NISU ZNALI sta su ucinili mladom coveku Garagic Denisu!

Dakle, jasno je da ne moze biti u pitanju administrativna greska, nemar ili neobavestenost uposlenika. Ocita je namera da me se uplasi i zaustavi, ali uzaludan im trud.

Usput da kazem da mi ni na kraj pameti nije bilo platiti taj sramni racun, bez obzira sto se radilo o sitnih 16,20 KM.



Dvije godine mrtvi Denis Garagić dobio opomenu od UKC-a - Administrativni apsurdi

Tuzla je (p)ostala grad opasnog zivljenja! Ubistva su nasa svakodnevna stvarnost.
U Tuzli cak i doktori ubijaju, zar ne? Nekaznjeno – za sada. A Denisov slucaj nije prvi, ni jedini, nazalost.
Ko je od cetiri lekara (za tri dana) najodgovorniji za pogresnu dijagnozu?
Mario Krizic i Salih Azabagic? Samira Hasic? Fahir Barakovic?
Latinska poslovica kaze :

"Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka".

Oni su ustrajali itekako!

Umjesto rezultata interne istrage, opomena pred tužbu

U Tuzli i sudski vestaci prilagodjavaju svoje vestacenje u korist svojih sadasnjih ili bivsih kolega. Vrlo "profesionalno" Zdenko Cihlarz kaze: "cak i da je bolest BILA dijagnosticirana u periodu od 23.-25.07.2005.godine ne bi se mogao spreciti smrtni ishod". A ZASTO bolest nije bila dijagnosticirana? To se ovaj vrli, poznati "profesionalac" nije upitao.

To se nisu upitali ni "profesionalci" - tuzioci Ivo Iveljic i Slaven Koval, vec se pridruzuju sudskom vestaku u zastiti lekara, ne ukljucujuci svoje mozdane vijuge, ako ih imaju uopste. A i zasto bi? Pa sta njima znaci zivot jednog "obicnog" tuzlanskog mladica, koji nije pripadao ni jednoj stranci, ni jednoj kriminalnoj grupi, kao ni njegovi roditelji? Pokazali su da im NISTA ne znaci, ni profesionalno, ni ljudski, jer im od porodice Garagic ne preti opasnost za NJIHOVU sigurnost!? Da li?
Opet ponavljam latinsku poslovicu : "Gresiti je ljudski, ali u greskama ustrajati obelezje je ludaka".

Iz dela odgovora Kantonalnog tuzilastva TK na prijavu protiv lekara Interne klinike, koji ovde izdvajam, uz poredjenje sa delom iz knjige "Interna medicina", jasno i nedvosmisleno se dolazi do zakljucka da je tuzilastvo TK traljavo obavilo svoj deo posla, bolje reci SVESNO traljavo, racunajuci verovatno da ce takvo objasnjene “proci”. NO PASARAN!



Odbijanje da provede istragu o krivicnoj odgovotrnosti (a novi zakon tuzbu po istoj dopusta samo tuziocima po sluzbenoj duznosti) tuzilac Ivo Iveljic zasniva na nebuloznim, navijackim zakljuccima sudskog vestaka Zdenka Cihlarza koji u svom nalazu zanemaruje trodnevne PREPOZNATLJIVE SIMPTOME (bol iza grudne kosti i tesko disanje), vec drsko tvrdi da bi Denis svakako umro, cak da lekari i nisu pogresili u dijagnozi! Da li je ovaj krivokletnik (sa prethodna cetiri) ikada cuo za Hipokratovu zakletvu? Odakle mu pravo da tvrdi da bi Denis svakako umro?
Kaze : adekvatno lecen! Od cega? Koja je dijagnoza upisana crno na belo? POGRESNA!
A ON, inace patolog, svoj "strucni" nalaz je zasnovao na vec postojecem nalazu obdukcije, te kao takav Cihlarz uopste NIJE KOMPETENTAN, jer nije KARDIOLOG i ne moze ZNATI da li je Denisu bilo spasa u toku TRI DANA koje je proveo na "slavnom" UKC-u u kojem mu nije uradjen ni jedan (neophodan) kardioloski pregled - NI JEDAN!!! A imao je skolske simptome aneurizme!

Nikad sebi necemo oprostiti POVERENJE prema Hipokratovim sledbenicima. Nikada necemo zaboraviti reci upucene nasem sinu u prijemnoj-dnevnoj bolnici Interne klinike : “NE BOJ SE SINE, SAD SI NA SIGURNOM, U SIGURNIM SI RUKAMA”. KAKVA ZABLUDA! KAKO SEBI OPROSTITI TU LAZ?!

Zalosno je da pomenuti tuzioci, Iveljic i Koval, u obavljanju svog posla izgleda stvarno ne ukljucuju SVOJ mozak? Bez savesti (o profesionalnosti da ne govorim) odbijaju istragu, a nije im ni "palo na pamet"” da ispitaju svedoke, posebno lekara koji je doveo Denisa na kliniku i rekao dezurnima da se radi o TESKOM KARDIOLOSKOM slucaju? Da li je potrebna posebna medicinska pismenost za citanje dijagnoze "ovisnost" i stvarnog uzroka smrti "aneurizma aorte"? Tu za njih nema greske lekara, te prema tome i nesavesnog lecenja i ugrozavanja zdravlja i zivota pacijenta? Koji su to jadni "profesionalci"!

Ovde je svakom normalnom bicu, svakom laiku jasno o cemu se zapravo radi. A radi se o uhodanoj sprezi pravosudja i zdravstva, u cilju sprecavanja procesuiranja kriminalnih radnji u "slavnom" tuzlanskom Klinickom centru, odnosno zastiti celnika UKC-a. U tome im zdusno pomaze sudski vestak Zdenko Cihlarz. Vrana vrani oci ne kopa, zar ne?
Da sam stvarno u pravu potvrdjuje razgovor sa jednim poznatim tuzlanskim advokatom. Naime, nisam verovala da mi je zakonom uskraceno privatno krivicno gonjenje UKC-a, te sam potrazila jos jedan savet. Prvo sto me advokat upitao : KO je tuzilac, a ko sudski vestak? Njegov posprdni smeh mi je sve rekao. To je u Tuzli tako, za sada! Onda nije cudo sto osteceni gradjani odustaju od trazenja pravde kad je u pitanju smrt pacijenta zbog greske lekara UKC-a. A greske se ponavljaju, sve cesce, samo sto, kao sto se vidi, ima ko da stiti UKC! Sve sami "visokomoralni" likovi!

Neka Tuzla cuti i dalje. A dok cuti, tako ce biti i dalje, i jos gore. Ja NECU da cutim i sigurna sam da cu istrajati, te da ce PRAVDA ZA DENISA ipak biti zadovoljena, kad-tad.

Varaju se (i tuzeni UKC i prijavljeni tuzioci) ako misle da cu se ja umoriti! Pa cilj mog zivota je dokazati istinu i PRAVDU ZA DENISA, dokazati da "ruka ruku mije", dokazati ovdasnju spregu kriminala i pravosudja, jer ovo je kriminal. Ovo je zlocin bez kazne. Za sada…

Znam da mi predstoji duga, duga borba, pogotovo sto “azurno” VSTV-e daje sebi rok od 2 godine da bi slucaj uopste dosao na red. Bice da i tamo sve "funkcionise" kako (ne)treba!

Ko zeli “isterati” pravdu u ovoj drzavi, mora se dobro “naoruzati” strpljenjem i istrajnoscu u ovoj borbi “na zivot ili smrt” (s vetrenjacama = pravosudjem), odnosno borbi do samog kraja, koliko god taj kraj izgledao nedokuciv, beskonacno dug.
Ja sam potpuno svesna u sta se upustam, ali i odlucna da sve dovedem do pravednog kraja. Moj Denis je to zasluzio, ja mu to dugujem, obecala sam.

Ne treba spominjati koliko su svi oko mene skepticni kad je u pitanju konacan ishod. Ne bez razloga. Gradjanima je dobro poznata sprega “dobra” i “zla” u ovom korumpiranom, jadnom i trulom drustvu. Ne zanima me misljenje okoline, ja znam svoj cilj i odlucna sam stici do njega, po bilo koju cenu. Naravno, prvo cu ispostovati LEGALNU proceduru …

A na koliko ZATVORENIH vrata sam naisla? Koliko licemera sam srela?
Koliko odobravanja i podrske u stilu "u pravu si", ali samo u 4 oka (i od doktora UKC-a). To ja znam, ali zivim za dan kad cu dokazati da su doktori POGRESILI i da su KRIVI, a da ih je "pokrivao" sudski vestak i tuzlanski tuzioci. Na "cast" im profesija!

Pravda JESTE dostizna, ali samo za uporne, za one koji ne odustanu na prvoj prepreci.

Prilazem i jedan “divan” tekst objavljen u “Dnevnom avazu” 11.08.2007.godine. Sta to kaze Becir Heljic, predsednik lekarske komore Kantona Sarajevo, (da se covek najezi od BH “slike i prilike”).



Jos jednom cu spomenuti da od 6 TV kuca u FBiH kojima sam poslala dokumentaciju i otvoreno pismo VSTV-u, ni jedna se nije oglasila. Samo sedma TV kuca, iz RS – BN iz Bijeljine me odmah kontaktirala. Ekipa je dosla u Tuzlu, snimila prilog i emitovala ga 26.09.2007.godine u politickom magazinu TVBN “Crno na bijelo”.

Moram reci, a to je misljenje svih koji su gledali ovaj prilog, (15 minuta) da je vrlo korektno i profesionalno odradjen, bez komentara, samo sa prezentovanjem golih cinjenica. Vazno je spomenuti da su kontaktirali i druge dve strane – UKC Tuzla i Tuzilastvo TK. Tuzilastvo je ostalo “bez komentara”, a i UKC-u bi bolje bilo da nisu nista rekli, nego sto su “poturili” ljigavu Nadu Pavlovic-Calic.

PRAVDA ZA GARAGIC DENISA -I dio (BNTV 2007)


PRAVDA ZA GARAGIC DENISA -II dio (BNTV 2007)


Sokiralo me sramno ponasanje i izjava osobe sa titulom “dr”, tadasnjeg direktora Interne klinike Nade Pavlovic-Calic (II deo video zapisa od 6-te minute). To zaista treba videti i cuti, iz usta direktora jedne klinike – zdravstvenog radnika : “svi moramo od necega umrijeti “ uz cinican osmeh. Gospodja je lekar i to (bila) celna osoba Interne klinike na kojoj je preminuo moj sin posle trodnevnog “igranja doktora” njenih diletanata! Da li je ona ikada cula za Hipokratovu zakletvu? Onda se ne treba cuditi ponasanju i diletantizmu “njenih” lekara! “Divna” je ta klinika – crna rupa.

Doticna gospodja vise nije direktor Interne klinike, ali se zato ubrzo “ubacila” u profitabilnu politiku. “Sposobna” zena, ili nacionalna “ikebana” (daj sta das) u OV Tuzla?

Pitanje za nju : kako je moguce uciniti sve za pacijenta ako dijagnoza uopste nije postavljena ili tacna? Gospodjo (dr?) Denis je preminuo od srcanog obolenja, pukla mu je aorta, sto je ustanovljeno obdukcijom, a 4 diletanta su se 3 dana igrali "doktora”! Gadite mi se gospodjo!

Izbor komentara na isti post mog bloga na blogger.ba koji je najavio UKIDANJE 01.03.2015.godine:

"Boze sacuvaj. Prelistavam ovaj blog i ne mogu ali bas ne mogu da vjerujem ovom nevjerovatnom naslovu "denisu prijete tuzbom". FUJ FUJ FUJ KAKVI SMO!!!"
Objavio/la juuupiii1234sad 2. Maja 2010. u 0:14

"I BLAGOVREMENA PRUŽENA POMOĆ NEBI SPRIJEČILA SMRT! TO JE TUZLANSKOG MEDICINSKOG VJEŠTAKA LOZINKA ZA SVE KOJI SU MISTERIOZNO UMRLI, NA SRAMOTU"
Objavio/la Gost_2487 12. Marta 2012. u 19:37

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Siječanj 2024 (1)
Kolovoz 2023 (1)
Srpanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota.
"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."