MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

27.09.2007., četvrtak

Pas na godišnjem...ili ti...udri brigu na veselje

Godišnji odmor je počeo i vaš mali pas to savršeno dobro zna. Stalno ste zajedno i skupa se veselite dugim šetnjama, druženju i najbitnije opuštanju od svih obaveza i problema koji vas pritišću u svakodnevnim poslovnim rutinama. Ma super...pas sretno šeta po šumama i gorama, juri za psima, leptirima i ponekad za pticama...šetnje vam protiču bez ikakvih naredbi, povika, nagrada, kazni...sve izgleda kao u psećem raju.
Nakon više tako provedenih opuštenih dana odlazite sa malim psićem u šetnju i u jednom trenutku ludo pseto počne nekontrolirano juriti prema nekom gospodinu koji u rukama nosi hrpu psu zanimljivih šarenih vrećica...pokušavate dozvati i zaustaviti psa onako kako ste to do sada uspješno činili, ali pas niti da bi. Potrčite za psom i taman kada je htio šapama skočiti na vrećice i čovjeka, hvatate ga za ogrlicu i od srama rumeni u licu ispričavate se prepadnutom čovjeku. Postavite psa u naredbu lezi i nekoliko minuta ga ne puštate da se makne...nek to bude kazna za ovaj neposluh. Kad je pas shvatio poantu kazne krećete dalje, ali pas nikako ne želi hodati uz vas i na vas obraćati pažnju...jednostavno juri po svom i skače na ljude, jede kojekakve gluposti po livadi, ne sluša niti jednu vašu naredbu, ne želi krenuti za vama kada vi to želite jer taman on grize nekakvu granu i zašto bi baš sada išao za vama...strašno...onaj isti poslušni pas, koji vas je svakodnevno oduševljavao svojim pozitivnim reakcijama sada kao da je sve zaboravio. Ne pali nikakva kazna...odležavanje (kad ga uhvatite nakon što ne želi poći za vama) kao da ga ne pogađa niti malo, hvatanje za njušku (kada ga uhvatite dok jede nedozvoljene gluposti po livadi) niti da bi, hvatanje za šiju i spuštanje uz pod isto tako mu ne predstavlja ništa što bi shvatio ozbiljno. Pokušavate s motivacijom pa štene dozivate mašući slasnim nagradicama...ma ništa od toga...pokušavate štenetu objasniti da će svaki puta kada posluša naredbu fuj dok jede kakvu crkotinu dobiti slastan zalogajčić...ma je, pa crkotina je puno slađa...jednostavno imate totalno raspušteno pseto koje je postalo neupravljivo i polako vas je strah jer vam stvari izmiču kontroli.
Nakon nekoliko noći razmišljanja dolazite do zaključka...pas vas sluša bez pogovora dok ste kod kuće, ali na otvorenom terenu ponaša se kao da je on gazda...ma vragolan jedan mali, pokazat ćete vi njemu tko je gazda. Odluka je pala, više korekcijskom nego zabranjujućom galamom riječi MA pokušat ćete psu ograničiti zapišavanje teritorija dok ste u šetnji...da da, neka shvati da vi to možete i neka shvati da ste i vani na otvorenom vi gazda i predvodnik koji jedini u vašem čoporu ima pravo zapišavati teren...rofl...ma naravno da nećete piškiti po livadi, ali uzet ćete psu pravo da to čini bez vašeg odobrenja.
Krećete u šetnju i pas na samome početku obavlja fiziološke potrebe...hodate dalje i pas nekontrolirano jurca i ne obraća na vas pažnju...nakon nekog vremena pas kreće u zapišavanje...vičete MA i tjerate psa sa pozicije koju je odlučio obilježiti...gleda vas blijedo i pomalo sa strahopoštovanjem...nakon nekoliko minuta opet ista stvar...potjerate psa iz zapišavanja, a on za čudo ne odjuri od vas nego bez ikakve naredbe šetnju nastavlja hodajući iza vas u tempu koji ste odredili. Mislite slučajno...ubrzavate hod, ali pas vas i dalje prati u stopu. Nakon nekoliko minuta otpuštate psa sa naredbom možeš i on veselo odjuri u igru sa psećim frendovima koji su naišli. Hodate dalje i pozivate psa, iako se igra sa frendovima, da nastavi šetnju s vama...ma gle čuda, pas bez pogovora napušta igru i nastavlja hodati iza vas prateći vaš tempo. Ipak je mali dlakavac shvatio tko je vođa.yes
Ovako ćete postupati neko vrijeme, a kad pas stvarno shvati poantu počet ćete mu dopuštati zapišavanje naredbom možeš...nakon nekog vremena kad vas pas neupitno bude slušao nećete imati potrebu braniti mu obilježavanje teritorija, ali će on to vjerojatno i puno manje raditi nego prije.
Eto...možda ste malo psu zabranili da bude pas, ali on je i dalje pas i to sretan, veseo i zaigran...a istovremeno poslušan i dobroodgojen.

- 08:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići