MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

19.09.2007., srijeda

OK je školica, al treba doma radit...

U školici vam je super, dva puta tjedno dobri čiko instruktor uči vas lipim stvarima, ali znate da to vašem psiću ništa neće značiti ako s njime nebudete radili i kad niste u školici. Dakle u svakoj šetnji odvojit ćete jedan dio vremena za rad i učenje. Ovisno o tome koje vježbe ćete s psićem prolaziti formirat ćete plan i program šetnje...uh kako to gadno zvuči...eee pa da, rasplinuli su se vaši ideali o tome da je dovoljno samo uvesti psa u svoj život i da će on jednostavno sam po sebi biti kao oni psi u filmovima koji idu po kruh i novine, čuvaju djecu, peru prozore i zajedno s vama igraju šah...o ne ne, trebate uložiti puno znanja, volje, truda i vremena da bi došli do toga da se sjedinite sa psom i da se uzajamno razumijete i da si vjerujete. Dakle na posao, trebate složiti plan i program šetnje.
Plan i program prvi...Odlazite u dugu šetnju koja ne bi smjela biti kraća od 90 minuta. Puštate psa da obavi fiziološke potrebe i onda krećete raditi...ne duže od 15 minuta, a ako vam štene ima problema s koncentracijom onda ćete raditi kraće pa postupno povećavati broj minuta za rad. U tih prvih 15 minuta ubacit ćete sljedeće vježbe...
Postavljate psa pred sebe u naredbu sjedni, uzimate nagradicu (mali komadić sira ili salame) i postavljate ga u visini svojih ustiju, motivirate psića da gleda u nagradicu, puštate tako neko vrijeme da psić gleda u vas i onda mu uz pohvalu dajete nagradicu. Ova vježba služi da psića potaknete da bude skoncentriran na vas, a vjerojatno će tako i shvatiti da jedan dobar dio komunikacije s njime dolazi iz vaših usta.
Nakon toga ćete napraviti nekoliko naredbi sjedni i lezi...ukoliko one nisu do kraja izrađene.
Nakon toga ćete uvježbavati naredbu dođi. Početak naredbe dođi već je od prije prilično dobro uvježban i sada možete krenuti dalje. Postavljate psića u naredbu sjedni i pokazujući mu dlan ruke naređujete mu da čeka. Povlačite su unazad nekoliko koraka dok psić sjedi i čeka skoncentrirano gledajući u vas, stanete, uzimate nagradicu u vrške prstiju ruke i postavljate ju pred sebe u visini vaših kukova, veselo izgovarate naredbu dođi, psić dotrči do vas, sjedne pred vas gledajući nagradicu i kad sjedne vi mu uz pohvalu dajete nagradicu.
Znate već...svaki trening morate završiti tako da psić uspješno obavi zadatak.
Nakon toga stavljate psića na povodnik i krećete u šetnju...vježbate hodanje na povodniku...otpustite povodnik na oko metar i pol te izgovarate naredbu tu...tu bi za psića trebalo značiti da hoda uz vas na udaljenosti ne većoj od metar i pol koliko mu je pušten povodnik. Svako izlaženje iz željene putanje, dakle kad pas krene ispred vas ili iza vas odnosno kad krene povlačiti povodnik, korigirate povlačenjem povodnika i izgovaranjem korekcijske naredbe ne. Istom metodom koristite se i kada vaše ludo štene krene prema nečemu zanimljivom što se našlo na putu. Štene mora shvatiti da hodanje na povodniku znači da ne želite da ono učestvuje u bilo kakvim situacijama oko vas. Svaki puta kada štene na povodniku hoda u željenoj putanji, ili kad vas pogleda, ili kada vlastitom odlukom ne krene navlačiti prema nekoj zanimljivoj situaciji u vašoj okolini, obavezno pohvalite psa i nagradite ga slasnim zalogajčićem. Nakon ne više od 5 minuta hodanja na povodniku pokušajte pronaći neko pseće društvo, zaustavite se i postavite psa u sjedi čekaj, otpustite mu povodnik i dozvolite mu da u igru krene tek kada mu vi kažete možeš. Pas će tu igru u koju ste ga pustili shvatiti kao nagradu, a i nakon nekog vremena shvatiti će da se može krenuti igrati ili sudjelovati u bilo kojoj drugoj situaciji tek onda kada vi tako odlučite i kada mu kažete da može.
Jeeeeeeeeeeeeee...igramo se sa psiiimmmaaa.partypartyparty
A onda ćemo kasnije opet nastaviti s vježbanjem.mah

- 07:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići