MojPasSigmund...filozofsko psihološki pristup problemu pasa i njihovih vlasnika
Potaknut nagonom da pokušam iznjeti svoja razmišljanja i osjećaje koji mi se javljaju u svakodnevnom životu i druženju sa dlakavim stvorenjem vlažnih očiju koje smatram svojim psom i tamagočijem, otvorih ovaj blog...nadam se da ću ovdje susresti ljude koji isto kao i ja uživaju u svojim psećim ljubimcima odnosno nadam se da ću se susresti s njihovim raznolikošarenim razmišljanjima i poimanjima imanja psa za druga...

Javljajte se na...
mojpassigmund@gmail.com





Autor tekstova polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne i vizualne materijale). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika autorskih prava ili bez navođenja izvora i priznavanja autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava i bezobraznom krađom.
Prebrojavanje
Ma...ti brojači niš ne valjaju...
Sad me stvarno više neće nitko nagovoriti da vas brojim...

Photobucket

16.08.2007., četvrtak

Prvo jutro nakon vesele noći...

Odradili ste igru i uživanje na plaži iz snova i dok se sretno protežete shvatite da u sobi niste sami. Uši vam se zašilje kao u vuka pa sve tako redom i ostala osjetila počinju detekciju vaše sumnje. Nakon nekoliko panoramnih preleta pogledom po sobi pogled spuštate ispod kreveta...a kad tamo...mali dlakavi stvor slatko spava. Iako bi se najradije rasplakali od nježnosti brzo ustajete iz kreveta i nošeni mišlju kako štene od prvog dana treba učiti da u suživotu s vama postoje neka ograničenja oko kojih nemate namjeru popuštati...(jedno od njih je ulazak u vašu sobu (nazovimo tu sobu tabu sobom)...tabu soba pomaže da se psu ugradi osjećaj da ste vi gazda i da ako vi odlučite da nema ulaženja u sobu onda će to biti tako i nikako drugačije)...bosih nogu tapkate po parketu i pokušavate dohvatiti štene koje mirno spava pod krevetom. Nakon nekoliko urlika...fuj to, fuj to...štene se budi i uljeće vam u ruke. Uhvatite štene za šiju i polako ga odvlačite van iz sobe uz ponovne povike fuj to. Sada već znate da ćete kao naredbu za zabranu, koju štene treba razumjeti, koristiti riječi fuj to u kombinaciji sa strogim tonom glasa dok ih izgovarate i pokretima ruke koji opisuju vaše nezadovoljstvo postupkom šteneta. Iako ste očekivali da će se štene prepasti vaše galame, njemu to nije ni na kraj pameti...što se događa...štene ponovno pokušava maradonskim driblingom proći kraj vas i uletiti u sobu. Vi naravno spretnošću vrhunskog stopera odbijate sve štenetove pokušaje i pri svakom pokušaju dosljedno, kako i treba biti, hvatate štene za šiju i galamite fuj to fuj to. U trenutku dok štene hvata predah zatvarate vrata od sobe i krećete u nastavak dana koji je započeo u suprotstavljanju štenetove volje vašoj...iako malo žalosni jer u vašim snovima štene se prekrasno igra i sluša svaki vaš mig i zapovjed...ah da, pusti snovi...potrebno se predano i sustavno baviti štenetom kako bi iz njega izrastao pametan i poslušan pas pa da vaši snovi postanu stvarnost.

Nakon što ste saprali noćni piš sa parketa, na trenutak stanete zamišljeni...što sad prvo sa ovim malim dlakavim stvorom dok vam se mota pod nogama??? Dok vi tako razmišljate štene blaženog izraza na licu piški po netom opranim parketima...tada ste sigurni...odmah nakon spavanja štene treba izvesti van na travicu na kojoj od njega očekujete da u budućnosti skoro pa uvijek obavlja piš, a možda i kak (štene obavezno izvodite van na obavljanje piša i kaka...odmah nakon spavanja, odmah nakon igre, odmah nakon hranjenja i odmah nakon pijenja vode). Kako sada nema potrebe izlaziti jel je mala vjerojatnost da će se popišanac još jednom odmah popiškiti na travici...hvatate u ruku šnitu raženog kruha koju ste brzinski premazali mliječnim namazom i šalicu vrućeeee bijele kave i dok to polako žvakuckate bacate se na igru sa štenetom. Sada je pravo vrijeme za to...štene se naspavalo i popiškilo, a prije svog jutarnjeg obroka sigurno je željno igre. Iako vas boli guza i koljena i laktovi od valjanja po podu, sigurni ste da štene nesmijete dizati na trosjed...štene nikada nesmijete postavljati na trosjed, krevet ili bilo kakvu povišenu poziciju u stanu na kojoj vi sjedite, ležite ili se odmarate. Povišene pozicije namijenjene su za predvodnike čopora, a kako vi želite biti uzor i predvodnik svome štenetu, a štene razumije jedino govor čopora, spuštanjem sa trosjeda (vaše povišene pozicije), vi pokazujete štenetu da ste zadovoljni njime i da mu za nagradu dopuštate da se s vama igra (najčešći znakovi u čoporu kojima se više rangirani član čopora služi da pokaže svoje nezadovoljstvo ili zadovoljstvo postupcima nižerangiranog člana čopora...hvatanje za šiju, hvatanje za njušku, hvatanje za gušu, unošenje u lice uz prijeteće režanje kao znakovi kojima se nižerangiranom članu čopora pokazuje nezadovoljstvo njegovim ponašanjem....maženje, dopuštanje da mu bude blizu, češkanje po trbuhu, igra, davanje malih komadića slasnog zalogaja kao znakovi zadovoljstva postupcima nižerangiranog člana čopora). Nakon što prekidate igru jer smatrate da je štene sada gladno, obavezno izvedite štene van da obavi piš nakon igre, jel je skoro pa sigurno da će se u protivnom popiškiti dok će klopati doručak (zato jer će mu hrana malo pritisnuti trbuščić, a i zato što će se zaboraviti jer će biti skoncentrirano na hranjenje). Svakako nećete zaboraviti pohvaliti štene nakon što se popiški vani na travici, ili još k tome i pokaki...štene će nakon nekog vremena shvatiti da je piš i kak na travici nešto dobro kad se vi tako tome veselite, a u tome će mu pomoći i vaše nezadovoljstvo kada štene piš ili kak obavi po parketima.

Odmjerili ste porciju bejbifuda i štene koje je shvatilo da mu stiže doručak skakuće oko vas...pokušat ćete od prvog dana štene učiti da se hrani na "komandu"...dakle postavljate štene na par metara od sebe (ako je potrebno ponovit ćete radnju više puta dok štene u svojoj zbunjenosti ne ostane tamo gdje ste ga postavili) i u tom trenu dok vas štene zbunjeno gleda veselo pozivate štene prema posudici za hranjenje prepunoj slasnog bejbifuda...štene veselo šljapka prema posudici i počinje zadovoljno mljackati...mmmmm koji gušt, vaš mali kudravac slasno papi a vi uživate gledajući ga.

Nastavak slijedi...yesyesyes

- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (19)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (11)
Srpanj 2008 (23)
Lipanj 2008 (20)
Svibanj 2008 (21)
Travanj 2008 (22)
Ožujak 2008 (21)
Veljača 2008 (21)
Siječanj 2008 (25)
Prosinac 2007 (17)
Studeni 2007 (19)
Listopad 2007 (23)
Rujan 2007 (27)
Kolovoz 2007 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Reklame...moraš malo!
Moje ludo pseto voli papati...
Photobucket





Fora DVDići