11

subota

rujan

2010

ZOR, sindikati, referendum


ZOR

Vlada je u svojim izjavama za promjene Zakona o radu u kojima se određuje da će kolektivni ugovori vrijediti određeni rok i da se neće moći u nedogled automatski produljivati dijelom i rekla istinu. Istina je da promjene zakonane znače smanjivanje prvava radnicima.
Ali nije rekla onu drugu bitniju stvar, a ta je da je promjena ZOR-a u svojoj biti TEMELJ za smanjenja prava radnicima, pogotovo onima zaposlenima u javnom sektoru, u budućnosti prilikom sklapanja novih kolektivnih ugovora koji će se sklapati kad postojeći isteknu.
To i jest bit cijele promjene zakona, stvoriti temelje za buduća smanjenja prava i plaća radnicima. Pa ne mislite valjda da oni to rade da bi radnicima omogućili više prava i bolje plaće. Takve promjene bi se prihvatile i dogodile i bez mijenjenja zakona.
Kad ograniče trajanje zakona onda u novim pregovorima mogu razjedinjavanjem sindikata, potkupljivanjem, muljažama, ucjenama i drugim prevarama lagano smanjivati prava radnika.
Zato izrugivanje vladajućih ljudima da ne znaju i ne razumiju što potpisuju i zašto potpisuju peticiju ne drži vodu. Dobro mi znamo što nam se sprema. Ne mijenjaju se zakoni o radu u krizna vremena da bi išli u korist radnika.

Sindikati

Nisu ni sindikati neko cvijeće kao ni vlast ni oporba. I oni bi mogli i morali puno bolje.
Govorilo se da sindikati masovnošću potpisa nezasluženo dobivaju na snazi i ugledu i tako jačaju svoju poziciju. Da je sama ideja skupljanja potpisa trebao biti alibi koji bi sindikate u slučaju neuspjeha trebao osloboditi krivnje za slabi rad i daljnje smanjenje prava radnika.

Ja sam potpisao, ne zato da bi sindikati ojačali, ne zato jer imam veliko povjerenje u njih i njihov rad, potpisao sam iz svog vlastitog sebičnog interesa i moj potpis ne znači da ću podržavati i sve druge akcije sindikata.
Potpisao sam jer mislim da je u mom interesu da se o bitnim stvarima u zemlji odlučje na referendumima i zato jer se ne slazem s promjenama zakona.
Što se tiče organizatora mogli su ga organizirati društvo filatelista ili članovi NK Vrčevo, svejedno bih potpisao.
Ako sam bio razočaran dosadašnjim radom sindikata to ne znači da ne treba podržati dobre ideje. Također popisi daju i sindikatima teret odgovornosti, što ih tjera da počmu mijenjati svoj pristup radu i ne mogu tek tako odbaciti i ignorirati toliki broj potpisa (ako misle da im je to u interesu), kao ni vlada.

Referendum

Stalno gnjave iz vlade da je referendum skup. Međutim, prava istina je da je on vjerojatno najjeftiniji način za uspješno upravljanje zemljom.
Da je bilo referenduma o privatizaciji HT-a i INA-e ili o privatizaciji uopće, bi li stvari i stanje u zemlji bile kao i sada. Da narod više i direktnije odlučuje o zakonima i upravljanju zemljom vjerojatno ne bi bilo ovoliko pljačke i nereda, ne bi bogatstvo cijele zemlje, cijelog naroda prelazio u ruke uskog kruga ljudi.
Vlast bi puno više pazila što i kako rade kad znaju da ih narod svaki čas referendumom može smijeniti ili promijeniti, preispitati njihove odluke.

Ne samo da bi vladajući pazili što rade i kako troše novce, već bi postojala i veća transparentnost jer bi narodu morali pokazati što kako i zašto rade da im narod ne bi blokirao provođenje njihovih odluka, a i zainteresirane strane bi se potrudile da na vidjelo iznesu što više argumenata i činjenica koje idu njima u korist, jer bi znali da time mogu utjecati na tijek događaja i odluke vlasti. Narod bi tu najviše profitirao jer bi bio dobro upoznat s time što i kako se radi te bi iz toga lakše svi mi mogli donijeti prave odluke u svoju korist i korist napretka naše zemlje.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.