22.06.2007., petak

Riječka nadbiskupija o HDZ-ovom agitiranju u crkvi: Crkvenim službenicima nije dopušteno propagiranje političkih stranaka

Na pismo koje je u srijedu poslano Riječkoj nadbiskupiji, a u kojem su Lista za Rijeku, HNS i HSU potestirali zbog HDZ-ove političke promidžbe sa oltara lokalne crkve, reagirao je Nadbiskup Devčić koji je pismo stavio na web stranicu Riječke nadbiskupije te zatražio očitovanje župnika Bože Mićanovića koji je dao sljedeću izjavu:

- U župnom uredu na Srdočima od prošle se godine održava ciklus predavanja «Znanjem do zdravlja». Već su nastupili mnogi stručnjaci, a običaj je da se prije predavanja predstave župljanima. Budući da prof. dr. Đuliano Ljubičić treba doskora nastupiti kao predavač, on se u nedjelju 10. lipnja predstavio župljanima nakon mise. Ispričao im je svoju osobnu i stručnu biografiju, a na kraju je, bez prethodnog dogovora sa župnikom, rekao i da je nositelj liste HDZ-a na izborima za Mjesni odbor Srdoči, što me jako iznenadilo. Izjavljujem da nikakve agitacije s moje strane nije bilo, niti je bila organizirana jedna misa više negoli je uobičajeno, kako se u dopisu tvrdi. Napominjem da sam iznenađen postupkom potpisnika s kojima sam u odličnim odnosima i surađivali smo na zavidnoj razini sve do sada i, ako Bog da, i u buduće.'

Nadbiskup Ivan Devčić nakon ovog slučaja ponovio je stav Crkve o političkom i stranačkom angažmanu svećenika.

- Ovaj slučaj još je jedan povod da se upozori župnike i upravitelje crkava da nije dopušteno koristiti crkvene prostore i župničku odnosno svećeničku službu za propagiranje bilo koje političke stranke. Svi su dužni strogo poštivati u tom smislu važeće crkvene norme, pazeći pomno da ne budu ni na koji način iskorišteni od bilo koje političke stranke. U tom smislu očekujemo posebnu odgovornost i razboritost svih crkvenih službenika.

- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2007., srijeda

Rezultati izbora za mjesne odbore Turnić i Srdoči

Izbore na Turniću i Srdočima je obilježila velika polarizacija između HDZ-a i SDP-a. Najneizvjesnije je bilo na Srdočima gdje je Lista za Rijeku osvojila 12% glasova i jedan mandat u Vijeću Mjesnog odbora.

Ukupno gledajući, treća stranka po rezultatu je Lista za Rijeku, što je svakako razlog za zadovoljstvo nakon samo 6 mjeseci od osnutka stranke. Ostvaruje se naš prvi cilj prema kojem postajemo najjača regionalistička opcija u gradu Rijeci.

Neslužbeni rezultati za Turnić (odaziv oko 9% - 442 birača):

Akcija mladih - 9%
Lista za Rijeku - 7%
PGS - 11%
HNS - 8%
SDP - 37%
HDZ - 27%

Vijećnici: 3 SDP, 2 HDZ

Neslužbeni rezultati za MO Srdoči (odaziv oko 13% - 693 birača):

HDZ - 29%
SDP - 20%
AM - 6%
Nezavisna - 12%
PGS - 4%
Lista za Rijeku - 12%
HNS - 9%
HSU - 5%
3.blok -3%

Vijećnici: HDZ - 2, SDP - 1, Nezavisna lista - 1, Lista za Rijeku - 1
- 21:02 - Komentari (1) - Isprintaj - #

LISTA ZA RIJEKU, HRVATSKA NARODNA STRANKA I HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA pisale Nadbiskupu Devčiću

Poštovani Nadbiskupe mons. dr. Devčiću

Prema informacijama koju su nam dojavili mnogobrojni građani Srdoča, župnik Božo Mićanović je tijekom vikenda u crkvi organizirao otvoreno agitiranje za listu HDZ-a na izborima za Vijeće mjesnog odbora Srdoči. Župnik i lokalni HDZ-ovci su otišli toliko daleko da su u nedjelju organizirali jednu misu više nego li je uobičajeno, a sa oltara se potpuno otvoreno vjernike usmjeravalo na biralište u Osnovnoj školi Srdoči na kojem je trebalo zaokružiti HDZ-ovu listu.

Svi vjernici bi ovime morali biti uvrijeđeni - oltar bi trebao biti mjesto duhovnog i moralnog djelovanja, a politika je uvijek vrlo svjetovna.

Političkim djelovanjem na ovakav način se krši članak 41. hrvatskog Ustava prema kojem su vjerske zajednice odvojene od države.

Ovakav, necivilizacijski čin nezabilježen u našoj sredini, potaknuo nas je da Vam se obratimo i upozorimo na ponašanje lokalnog župnika te pozovemo da takve postupke ubuduće spriječite.


LISTA ZA RIJEKU podružnica Zapad
Predrag Blečić

HRVATSKA NARODNA STRANKA – Srdoči
Spaso Šutalo

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA – Srdoči
Jovan Kričkić

- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izbori za Vijeće talijanske manjine za grad Rijeku

Na izborima za Vijeće talijanske manjine za Grad Rijeku naš član Lucio Slama je po broju glasova zauzeo ukupno drugo mjesto:

Erik Fabijanić (197), Lucio Slama (177), Enrico Skerbec (174), Diego Marot (168), Irene Mestrovich (166), Virna Baraba (157), Ornella Boseglav (148), Gloria Tijan (141), Franco Bernes (136), Viviana Cesarec (135), Iva Bradaschia Kožul (134), Nadia Žic (129), Nadja Poropat (125) e Ruggero Persić (94).

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2007., utorak

Lista za Rijeku spašava riječki regionalizam

Na današnjoj press konferenciji LISTE ZA RIJEKU govorili su Danko Švorinić, Predrag Blečić i Zlatko Moranjak koji su izrazili zadovoljstvo rezultatima izbora, čiji ishod smatraju očekivanim.

Kako je istaknuo član predsjedništva Švorinić, 'Ukupno gledajući rezultate 2 mjesna odbora na kojima je nastupila, Lista za Rijeku je ostvarila treći rezultat (iza HDZ i SDP) i osvojila vijećnika na Srdočima, što je svakako razlog za zadovoljstvo nakon samo nešto više od pola godine službenog djelovanja stranke.'

Prema njegovim riječima, mali odazivi karakteristični za mjesnu samoupravu ne odgovaraju novijim strankama poput LISTE-RI koje tek razvijaju stranačku infrastrukturu. 'S većim odazivom, rezultat bi bio još bolji.'

Ostvaruje se i prvi stranački cilj prema kojem Lista za Rijeku postaje najjača regionalistička opcija u gradu Rijeci.

- Broj birača koji se u Rijeci opredjeljuju za regionalističke opcije u zadnjih 10-tak godina konstantno pada (od raspada RiDS-a). Naša je procjena da tih 20-30% birača ne glasaju za druge opcije nego apstiniraju na izborima. Srednjoročni cilj LISTE-RI je vratiti te ljude na birališta i spasiti riječki regionalizam. Ovaj rezultat je prvi korak u tom smjeru. Rijeci je potrebna snažna regionalna opcija.

Novoizabrani vijećnik Liste za Rijeku na Srdočima Predrag Blečić je istaknuo kako će za obnašanje vlasti na Srdočima biti potrebno formirati koaliciju. Lista za Rijeku neće pristati na koalicije koje neće uključivati garancije ostvarenja programa koji su ponuđeni prije izbora. 'Tu prije svega mislim na izgradnju dječjeg vrtića i polivalentne dvorane te drugih programa koje smo obećali biračima.'

U nastavku pressice, Blečić je komentirao pritužbe velikog broja građana koji su se u subotu i nedjelju žalili kako je svećenik preko vikenda duplirao mise i otvoreno sa oltara pozivao vjernike da glasaju za listu HDZ-a. Lista za Rijeku će zbog toga uputiti najoštriji prosvjed nadbiskupiji.
- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2007., petak

Predstavljeni stranački prioriteti za Turnić i Srdoče

Lista za Rijeku predstavila je svoje kandidate na listama za vijeća mjesnih odbora Turnić i Srdoči. Kako je istaknuo nositelj liste za Srdoče Predrag Blečić, ovi izbori su za Srdoče posebno važni jer će se u predstojeće četiri godine zaokružiti investicijski i graditeljski ciklus u tom riječkom naselju, pri čemu utjecaj mjesnog odbora može biti od presudnog značaja po buduću kvalitetu života stanovnika Srdoča. Od prioriteta naveo je izgradnju dječjeg vrtića i polivalentne dvorane, izgradnju prometnica D-233, D231 i D-500 te rekonstrukciju čvora Martinkovac. Zalagat će se i za proširenje prostorija umirovljenika, zatvaranje kontejnerskog terminala, elektrifikaciju sportskog parka OŠ Srdoči, proglašenje zgrade Srdoči 38 spomenikom kulture, a prostore Kola i Bajevca parkom prirode. Također, dobiju li mandat građana Srdoča, u Listi-Ri namjeravaju organizirati »Srdočevo kulturno leto«, izgraditi spomen-obilježje poginulom branitelju Zvonku Kneževiću te povećati broj parkirnih mjesta na području Srdoča. Novinarima se obratila i najmlađa nositeljica jedne stranačke ili nezavisne liste na ovonedjeljnim izborima u gradu Rijeci, Monica Kajin-Benussi koja će predvoditi stranačku listu za Turnić. Kako je kazala, stranka će se na Turniću zalagati za što hitnije preseljenje rafinerije koja zagorčava život stanovnicima ovog riječkog naselja. Također, potaknut će inicijativu za povratak povijesnog naziva Turnića – Torretta. Od ostalih prioriteta napomenula je sanaciju divljeg odlagališta smeća ispod »harmonika«, uređenje okoliša oko zgrada u Ulici Giuseppe Carabino gde je potrebno i sanirati cestu, uklanjanje smeća iz Ulice Antona Raspora Španca te uređenje okoliša oko Doma za starije i nemoćne osobe te oko OŠ Turnić.
- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.06.2007., četvrtak

Zbog prosvjeda LISTE-RI, otkazan predizborni skup HDZ-a u OŠ Srdoči

Rijekadanas.com 14/06: Iz Grada Rijeke su danas izvjestili kako je tokom jučerašnjeg dana ravnatelj Osnovne škole otkazao dogovoreni prostor s obzirom na činjenicu da nije zatražena niti ishodovana suglasnost Školskog odbora i Poglavarstva Grada Rijeke. Reakcija je usljedila nakon protesta Liste za Rijeku u kojem se prosvjedovalo protiv korištenja prostorija škole u svrhu promidžbe političke stranke. Kako ističu u Gradu Rijeci, temeljem Odluke o davanju na privremeno korištenje poslovnog i športskog prostora u ustanovama odgoja i školstva koju je Poglavarstvo donijelo na posljednjoj sjednici prošle godine i koja je stupila na snagu 1. siječnja 2007. godine školski prostor ne može se davati za navedenu namjenu.
- 15:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.06.2007., srijeda

PRIOPĆENJE MEDIJIMA - NA ZNANJE: GRADONAČELNIKU GRADA RIJEKE - VOJKU OBERSNELU, PROČELNICI ODJELA GRADSKE UPRAVE ZA ODGOJ I ŠKOLSTVO - BRANKI RENKO SILOV, MINISTRU ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA - DRAGANU PRIMORCU

LISTA ZA RIJEKU protestira protiv organizacije predizbornog političkog skupa HDZ-a u O.Š. Srdoči.

Naime, u pozivnici izvješenoj jučer i danas po istoimenom naselju, građani se u četvrtak 14.lipnja u 19,30 sati pozivaju u prostorije Osnovne škole Srdoči na druženje i domjenak s gradskim Vijećnicima HDZ-a kao i članovima liste HDZ-a za Mjesni odbor Srdoči dr.Ljubičićem, Šticom i dr.Krstulovićem.

Prostorije škole su u vlasništvu svih građana i prvenstveno u funkciji odgoja naše djece. Korištenje zgrade škole u predizborne političke svrhe smatramo potpuno neprimjerenim i neprihvatljivim te korakom nazad u do sada stečenim demokratskim standardima.

Pozivamo gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, pročelnicu Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Branku Renko Silov te nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH da što prije reagiraju i spriječe ovu zlouporabu.

Denis Pešut, predsjednik LISTE ZA RIJEKU

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2007., utorak

TRIBINA - ULOGA I PROGRAM VIJEĆA MJESNOG ODBORA SRDOČI U MANDATU 2007-2011. GODINE

LISTA ZA RIJEKU poziva sve zainteresirane građane, predstavnike političkih stranaka i nositelje lista za izbore za predstavnike Vijeća Mjesnog Odbora Srdoči, na zajedničku tribinu pod nazivom:

ULOGA I PROGRAM VIJEĆA MJESNOG ODBORA SRDOČI U MANDATU 2007-2011. GODINE

Izlagatelj na tribini će biti bivši predsjednik Vijeća Mjesnog Odbora Srdoči i nositelj LISTE ZA RIJEKU ing Predrag Blečić

Tribina će se održati u prostoru Udruge umirovljenika na adresi Srdoči 65 (kod pošte), dana 14. lipnja 2007. godine s početkom u 19 sati
- 23:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PROGRAM LISTE ZA RIJEKU - SRDOČI

>>>IZGRADNJA DJEČJEG VRTIĆA
>>>IZGRADNJA POLIVALENTNE SPORTSKE DVORANE
>>>PROŠIRENJE POSLOVNIH PROSTORIJA UDRUGE UMIROVLJENIKA
>>>IZGRADNJA PROMETNICA D-233, D-231 I D-500
>>>REKONSTRUKCIJA ČVORIŠTA MARTINKOVAC
>>>ZATVARANJE KONTEJNERSKOG TERMINALA
>>>ELEKTRIFIKACIJA SPORTSKOG PARKA O.Š. SRDOČI
>>>PROGLAŠENJE ZGRADE SRDOČI 38 SPOMENIKOM KULTURE
>>>PROGLAŠENJE PROSTORA 'KOLA' I BAJEVCA' PARKOM PRIRODE
>>>ORGANIZACIJU 'SRDOČEVEGA KULTURNEGA LETA'
>>>IZGRADNJU SPOMEN OBILJEŽJA POGINULOM BRANITELJU IZ DOMOVINSKOG RATA KNEŽEVIĆ ZVONKU
>>>POVEĆANJU PARKIRNIH MJESTA NA PODRUČJU MO
>>>BOLJU ORGANIZACIJU KOMUNALNIH USLUGA
>>>BOLJI SOCIJALNI STANDARD GRADJANA...


- 23:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2007., srijeda

OSNIVAČKA SKUPŠTINA NOVI CENTAR

U prostorijama mjesnog odbora Turnić večeras je osnovana je podružnica Novi Centar, LISTE ZA RIJEKU čime je organizacijski pokriveno područje Turnića, Mlake, Podmurvice i Svetog Nikole. Za predsjednicu odbora podružnice izabrana je Monica Kajin-Benussi dok će preostale članove peteročlanog odbora činiti Damir Vrbljanac, Sanja Perinić, Ferruccio Burburan i Damir Bijelić.

Okupljenima se obratila Monica Kajin-Benussi naznačivši predstojeće izbore za mjesni odbor Turnić kao prvi zadatak pred novoosnovanim odborom. Lista za Rijeku će se na Turniću zalagati za što hitnije preseljenje rafinerije Mlaka na Urinj, povratak povijesnog naziva Turnić-Torretta, sanaciju divljih deponija u ulicama Antuna Barca i A.R Španca, sanaciju prometnice G.Carabino te uređenje okoliša oko O.Š. Turnić i Doma za starije i nemoćne osobe.

Član predsjedništva Danko Švorinić je naglasio kako se osnutkom treće podružnice polako zaokružuje teritorijalni ustroj stranke. Do kraja godine su u planu preostale dvije podružnice (Sjever i Stari Grad) nakon čega će se formirati Savjet stranke.

- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ELEZIONI PER I COMITATI DI QUARTIERE SRDOČI E TORRETTA

La “Lista per Fiume” (Lista za Rijeku) ha reso noto che nelle prossime elezioni per il rinnovo dei Consigli dei Comitati di quartiere, in programma il 17 giugno, candiderŕ i propri rappresentanti nelle liste elettorali dei rioni di Srdoči e Torretta. Sarŕ la prima volta dalla sua fondazione, avvenuta un anno fa, che questo partito cittadino parteciperŕ alle elezioni nelle cui fi li militano parecchi attivisti appartenenti alle minoranze nazionali, tra cui la connazionale Monica Kajin-Benussi, portatrice della lista per Torretta.

Tra le varie iniziative che i membri della lista intendono portare avanti quella di avviare dei cambiamenti positivi in cittŕ e nel rapporto dello Stato nei confronti di Fiume, mentre il programma politico della “Lista per Fiume” contiene cinque punti principali su cui si tenterŕ di avvicinare gli elettori: l’autonomia, l’economia, l’educazione, la cultura e l’identitŕ urbana. Dopo aver appoggiato, nelle scorse elezioni quei candidati per l’amministrazione locale, che hanno promosso l’autonomia fi scale e fi nanziaria della nostra cittŕ, nelle elezioni del 17 giugno la “Lista per Fiume” si presenterŕ con i propri candidati per il governo locale onde diventare un’opzione politica di rilievo a livello cittadino e regionale.


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2007., subota

OSNIVAČKA SKUPŠTINA PODRUŽNICE NOVI CENTAR

U srijedu 6. lipnja biti će održana osnivačka skupština LISTE ZA RIJEKU - podružnica Novi centar (Turnić-Torretta, Rujevica, Podmurvice, Mlaka, Sveti Nikola).
Riječ je o trećoj od 5 podružnica stranke (do sada su već osnovane podružnice Istok i Zapad). Do kraja godine u planu je i osnivanje podružnica Stari Grad i Sjever.

Osnivačka skupština podružnice Novi centar će se održati u prostorijama MO Turnić (Franje Čandeka 36b) s početkom u 19 sati.


- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (17)
Listopad 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (13)
Svibanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Lista za Rijeku je demokratska građanska inicijativa, kako za promjene u gradu Rijeci tako i za promjene u odnosu države prema našem gradu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

STOP CENTRALISTIČKIM STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV FAŠISTA I KOMUNISTA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV RIJEČKE STRUJE ZA ZAGREBAČKI NOGOMET

MJESNA SAMOUPRAVA PRIPADA GRADANIMA, A NE STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU: AUTONOMIJA - SLOBODNA LUKA - EKONOMSKI RAZVOJ
________________________

Predsjedništvo

Denis Pešut, predsjednik
Predrag Blečić, tajnik
Ferruccio Burburan, rizničar
Slobodan Milošević
Tamara Moranjak
Ivica Pađen
Sanja Perinić
Adriano Sluga
Danko Švorinić

Nadzorni odbor

Igor Vrbljanac
Vanja Fike
Sandro Arrigoni

Povjerenstvo za statut

Damir Vrbljanac
Darko Jelenić
Zlatko Tahmas

Sud časti

Igor Linardić
Lucio Slama
Ronald Fućak
_______________________

Podružnica Zapad:
Srdoči, Zamet, Kantrida, Pehlin

Predrag Blečić, predsjednik
Sandro Arrigoni
Darko Jelenić
Denis Vidas
Slavko Kesar
Željko Filčić
Sanjin Grbac

Podružnica Istok:
Podvežica, Trsat, Sušak, Kostrena, Omišalj

Vanja Fike, predsjednik
Zlatko Moranjak, zamjenik predsjednika
Lucio Slama
Zlatko Tahmas
Alen Petrič

Podružnica Novi Centar:
Turnić, Mlaka, Podmurvice, Sveti Nikola

Monica Kajin-Benussi, predsjednica
Damir Vrbljanac
Sanja Perinić
Ferruccio Burburan
Damir Bijelić

Podružnica Stari Grad:
Belveder, Potok, Luka, Školjić, Potok

Andrea Ponisch, predsjednik
Livio Defranza, dopredsjednik
Igor Linardić
Adis Alibašić

EMAIL: KONTAKT@LISTAZARIJEKU.COM