Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Bergaz

    Nije mi područje naglašenijeg interesa jer sam daleko od zone ikakvog (svog) utjecaja, ali mi je ovaj "esej" bilo korisno pročitati. Ipak se o tome tako eksplicitno po medijima ne razglaba.
    Sve je pomalo "hecavo" napisano, ali si me nasmijao s "(...) s čim imamo, s tim klimamo (...)"... Zapamtit ću, ma koliko fatalistički u stvarnosti (!) bilo.

    avatar

    05.06.2016. (19:17)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ GB-CB: da, tako se eksplicitno u medijima ne razglaba. i ne znam što bi značilo da je "hecavo" napisano :)

    avatar

    06.06.2016. (09:18)    -   -   -   -  

  • Kunigunda


    Pritom, pravi umjetnik neće o opačinama ili žudnji pisati tako da to bude samo sebi svrhom: po tome se i može razlikovati dobra od loše književnosti.
    C/P

    Točno, u tome je bit kod tumačenja lektire. Svaki normalni nastavnik ( ma koliko god tekst golicao maštu ) svoje tumačenje stavit će u okvire života koji prihvaća ili ne prihvaća opisane situacije

    avatar

    06.06.2016. (11:51)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    "Hecati se" je naš stari familijarni, ne znam je li i zagrebački, izraz za "zezati se".
    Nadam se da nemaš primjedbu što sam u tvom tekstu našao simpatične, zezajuće, pitke ironije.

    avatar

    06.06.2016. (18:22)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ GB-CB: na to mi je kompliment :)

    avatar

    06.06.2016. (18:58)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ Anabonny: nisam baš do kraja shvatio...

    avatar

    06.06.2016. (18:59)    -   -   -   -  

  • SarahB.

    Upravo tako.Nemoralno je mlade emotivno i seksualno ne educirati, pritom ne koristeći svu ljepotu pismenog stvaralaštva koje ima u izobilju.
    Sjetimo se...kako je bilo uzbudljivo i lijepo čitati škakljivu literaturu...

    avatar

    06.06.2016. (20:12)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Seksu i pornografiji u učionice ulaz zabranjen.
    Nasilju i ratovima ulaz dozvoljen.

    avatar

    06.06.2016. (22:15)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    ...dobar pisac će iskoristiti sve sastojke što mu ih stvarnost nudi, ali u takvim omjerima da konačna kreacija pridonese tome da.... budemo cjelovitiji i plemenitiji, svjesniji sebe i sposobniji razumjeti druge...

    Da, to je to, što se tiče smisla kvalitetne literature.

    Ali oni citati za primjere erotike u lektiri, moram reći da neće tako lako zadovoljiti mladog čitatelja željnog takvog sadržaja. :) Sve je to nešto pipkanje i s distance.
    Nedavno sam pročitao odgovor Woodyja Allena na pitanje nekog novinara: Je li sex perverzan? Ovaj mu odgovara: Samo ako se radi kako treba. :))

    Ja sam općenito protiv slaganja bilo kakvih popisa lektira, od strane bilo kakvih grupa vrsnih stručnjaka. Jednostavno iz razloga što su stručnjaci gledaju iz svojeg kuta gledanja, obojeni su svojim svjetonazorom, imaju svoja ograničenja u shvaćanjima, bez obzira koliko stručni bili. A mladima prije svega treba širina. Da, treba im i vodstvo, putokazi, nečije iskustvo im može koristiti, ali sve je to jedan fini, suptilan proces koji samo rijetko funkcionira na kvalitetan način.
    Gledao sam emisiju, prije koji mjesec, gdje je priznata spisateljica Milana Vuković Runjić drvila i drvila, gotovo fašistički nasilno, kako Ilijada i Odiseja MORAJU biti pročitane u prvom razredu srednje i TOČKA. U tom trenutku sam dotičnu doživio kao najobičniju glupaču koja jednostavno nema pojma o čemu priča, nameće svoj stav sa željom da siluje mlade mozgove. A žena je načitana, čak i piše knjige. Dakle, teško je tu dati neke prepametne odgovore o tome što i na koji način ponuditi mladim ljudima, kako u njima zapaliti vatru za strastvenim čitanjem i istraživanjem. Jer ta vatra je cilj, ako se on ne ostvari, ništa se nije ostvarilo.

    avatar

    09.06.2016. (07:15)    -   -   -   -  

  • gospon profesor

    @ izvorni život: nitko tko nije barem deset godina pokušavao predavati književnost u strukovnoj školi nema prava javljati se za riječ o tome što se "mora", a ponajmanje gdja v.r.

    avatar

    11.06.2016. (22:28)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @gp, upravo to joj je, u spomenutoj emisiji, pokušavao objasniti Zoran Ferić, koji zadovoljava uvjet koji si naveo, a usput joj je i kolega pisac. Ali nije mu uspjelo. :)

    avatar

    13.06.2016. (19:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...