srijeda, 03.09.2008.

Ajmo glasati

Photobucket

Što znači: Biti na mjestu? Imati srca? Biti fer.

Interpretacija je laka, a zašto mi onda pada teško? Smisao čovjeka je biti kompliciran tek da bi shvatio kako mora stati na prste da bi dosegnuo jednostavnost. U to se mogu kladiti. Jer tako živim svoj život, pa iako drugačiji od tuđih, ima iste i slične dileme s procedurom odlučivanja ničime posebnijom od drugih vlasnika životnog pokušaja kao što su korice vlasnice knjige, a vlati trave zemljanog podija.

Dakle, novac ili dobrota? Zabadam u srž jer me zbog nepotrebnih opisa i ukrašavanja teksta redar u glavi gura na kraj reda. Radnička klasa, svi mi, što bismo odabrali? Dobrog poslodavca ili bogatog poslodavca. Polazim od pretpostavke da ne može biti oboje. Onima koji imaju idealne poslove i izvrsno su plaćeni neće znati o čemu govorim. Ima takvih?

No dobro, ima svega, ali definirati ću - dobrog poslodavca. Osoba koja može biti jako dobar prijatelj. Nudi iskrenu ruku pomoći, ne traži i zahtijeva, već moli i zahvaljuje, ne prekoračuje svoje ovlasti na osobnu prirodu svojih, ne zaposlenika nego - kolega, poštuje radne sate do posljednje minute, daje plaću na zakonski račun, pita za mišljenje i drži se rečenog. U produžetku, da ga se nazove u 3 sata ujutro slušao bi "plakanje na ramenu" do 6 bez gunđanja, posudio vlastiti automobil, dao bi avans na plaću ako ga se zatraži, zatim godišnji, bolovanje ili slobodan dan u slučaju potrebe i bez ikakvih ustupaka ili osjećaja duga. Dnevno časti kavom i primjerice slasticama, izvrsno opaža raspoloženje i pita ako je kolega neraspoložen ili u problemima, sklon je malim poklonima......
Plaća nije uvijek na isti datum, iako u okviru 5 dogovorenih dana i sama primanja nisu visoka, odnosno dovoljna su za život u razmjeru, nažalost, minimalnih troškova. Znači, nema usputnih gušteva.

Bogati poslodavac - daje sigurnu i veću plaću. Možete si priuštiti kredit za novi auto ili kuću, obnoviti namještaj i garderobu i obitelji priuštiti drugačiji standard. On predlaže redovito odmaranje od stresa i zaposlenicima plaća tretmane zbog čijih će posljedica produktivnije raditi. Ne pita kako ćete odraditi svoj posao, naprosto ga morate odraditi. On smatra da vam je dao dobre uvjete, a vi se snađite.


Što drugo reći? Dobar ili Bogati? Raspalite.......

- 21:46 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.