subota, 19.07.2008.

Boja obzora (II. dio)

Photobucket

Vratne žile nabubrile su od stiskanja i bol je postala tekuća, ali Issa nije pomakla ruke niti promijenila izraz lica, ni glasa nije nastojala ispustiti dok se Thomasov bijes crvenio podno njene brade, u zgrčenom dlanu oznojena ljubavnika. Kad joj je ponestalo zraka, u treptaju niz koji je kliznulo posljednje zrnce pješčanog sata njenih šarenica, Issa se trgla iz sna i duboko udahnula. Deseci su godina otkako ga sanja, a svejedno uvijek ista mora donosi joj ovog muškarca tek kada je u zadnjim udasima.

Uskoro će ponoć, njeno najdraže doba. Issa voli kad je sama, kad firentskim mramorom čuje odzvanjanje zvuka potpetica koje prati šuštanje podsuknje i metara svile što ga je precijenjeno platila od azijskih dobavljača. No nije marila za njihovu pohlepu, već svoja zadovoljstva, a najveći od njih boje su i kistovi s dalekog Istoka. Znala je provoditi sate mješajući ih dok ne bi bila sigurna da je nijansa prava. Mnoge bi se tada osušile na paleti, kao i njena dva oka, gunđala bi misleći, posebna su kao ničija druga, a ne koriste joj u strasti koja je najviše opsjeda. Issine oči gledale su svijet u različitim bojama, kao da gleda kroz nekoliko kaleidoskopa odjednom, pod drugačijim kutom pričinila bi joj se drugačija boja. Zato je Gogha i Da Vinchia promatrala mjesecima, još dok je njihova djela ugledala po prvi puta, nije se dala smesti veličinom izazova i odlučno se dala u istraživanje kako bi pobijedila manu svoga tijela. Boje za koje je bila sigurna da ih je točno vidjela zapisivala je u korice pamćenja. Issini rokovnici bili su prepuni opisa slika i pejzaža, kako Francuske, Italije tako i Španjolskih vrtova, do posljednje travke i pupoljka što ih je zapazila na djelima kojima se posvećivala.

Mogla je otići na sva mjesta o kojima je maštala, ali to je bila jedina ustuknica koju je Issa dogovorila sa svojim lutanjima. Nije htjela biti izložena tuđim pogledima unatoč ponosu koji je osjećala i zbog kojeg si je govorila da je jedinstvena. Dok je bila djevojčica znala je plašiti djecu kako je kći vampira tvrdeći kako će živjeti vječno kao mlada i besmrtna ikona kakvu drugi roditelji tek priželjkuju za svog nasljednika, ali im to neće priznati pa im govore da je vještica. U stvarnosti, Issa je jedinica poljske vojvotkinje zdravlja krhkog poput šalice kineskog porculana i ruskog generala čija se baština sjaji na oštricama mačeva ulaštenih poslije krvavih bitaka. Odgajana je mnogo ležernije od prvog dojma korijena, no vanjštinu karaktera preuzela je od oca, sin kojeg nikada nije imao nije mu postala slaba točka jer Issa je postavila dvotočje i nabrojila još nekoliko osobina koje mu nisu bile na pameti onog dana kad se rodila djevojčica bez pigmenta njegovih crnih vlasi i debelih usana.

Unatoč svojeglavoj prirodi Issa je bila lijepih i glatkih kontura lica, nedovršena lutka kojoj je Bog ostavio da se sama oboji kako god joj odgovara. I nije bilo teško snaći se u izobilju izbora koje je imala, ali je bilo izrazito mučno savladati škrte stepenice uz koje se trebalo uspeti da bi bila društveno prihvaćena. To ju je više smetalo zbog obitelji nego njene potrebe uklapanja, kao napokon i zbog Thomasa koji ju je volio licemjerno, nepravedno i skriveno, kako od drugih tako i od nje same.

Issa ustane iz stolice za ljuljanje i otrese san iz glave, krene kroz sobu do sjevernog zida i uhvati ručkicu drvenih rezbarenih vratašca u zidu. Ona zaškripe kao da se bune što ih opet otvara, ali ona ne primjeti da joj savjest prigovara već iz čipkaste kesice što visi na vrpci oko pasa izvadi potamnjeli mjedeni ključ i gurne u bravicu te okrene dva puta. Srebrna kutijica zasja pod svijetlom triju svijeća i ona je položi na izvezen stolnjak što se prostire na leđima crnog klavira. Otvori poklopac i zaklopi oči, među prste uzme pramen smeđe kose i stane ga blago trljati. Meka je kao i nekada, unatoč vremenu nije se promijenila, i dalje je drska i neukrotiva. Kao i tjeme kojem je pripadala, glava koja ju je nosila i srce koje je voljela, a zatim ga odrezala iz svoga kao što je i ovaj pramen, dok je Thomas ležao u nesvijesti nakon što je pao pogođen u ishodu dvoboja kojeg je isposlovala kako bi mu se osvetila....

- 23:48 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.