utorak, 20.03.2007.

Celulit - neprijatelj kroz sva godisnja doba

Sto je zapravo celulit i kako nastaje?

Celulit je difuzna upala vezivnog tkiva od koje pati oko 80% zena starijih od 20 godina. Pojavi celulita pogoduje niz faktora kao sto su nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovjezbe, geneticke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju vaznu ulogu. Misljenja strucnjaka o uzrocima nastanka celulita su podijeljena. Dok jedni smatraju da je celulit iskljucivo genetickog nasljedja, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoca, izostanka tjelesne aktivnosti te lose cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu pa cak i svega navedenoga. Cak i nosenje preuske odjece, pusenje, konzumiranje alkohola. Celulit se ponekad javlja nakon trudnoce ili kada osoba uzima hormonsku terapiju (tablete), odnosno kada je u organizmu visoka razina estrogena. Takodjer se, s obzirom da trauma moze utjecati na cirkulaciju, moze javiti i nakon traumatskog iskustva. Pa cak i u doba puberteta i klimakterija.


Nakupljanje celulita je spor proces koji se odvija kroz cetiri stupnja.

- Prvi se stupanj javlja kod vrlo mladih osoba, a obiljezavaju ga nakupine tekucine sastavljene od vode i masnoce koje se zadrzavaju u tkivima.
- Drugi stupanj celulita karakterizira oslabljeni krvotok zbog cega se u tkivu uz celulit stvaraju nakupine masnih stanica. Kada se taj dio pritisne, ostaje otisak ruke, ali se bolj jos uvijek ne osjeca.
- Treci se stupanj celulita odlikuje povecanjem tvrdog tkiva i masnoca koje sprijecavaju cirkulaciju. Kod ovog je stupnja tipicna koza koja nalikuje narancinoj kori, a osjeca se i odredjena bol na dodir.
- Cetvrti stupanj celulita tipican je po vidljivo udubljenoj povrsini koze, a na dodir ruke mogu se osjetiti tvrde nakupine koje su izrazito bolne.

Image Hosted by ImageShack.us


Iako vecina zena brigu o celulitu pocinje voditi tek sa izlaskom prvih proljetnih suncanih zraka, zima je idealno razdoblje da se tijelo dovede u formu i pripremi za sezonu "otkrivanja". Za pocetak evo par savjeta u prevenciji celulita tj. kako organizam zastititi od "nametnika" zvanog celulit:

- Pazite na adekvatan unos tekucine. Najbolje je piti obicnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospjesuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina.

Image Hosted by ImageShack.us

- Kavu pokusajte zamijeniti biljnim cajevima, posebice je za prevenciju celulita dobar caj od koprive jer potice cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potice izlucivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograniciti.

- Pokusajte usvojiti pravilne prehrambene navike. Smanjite unos hrane bogate zasicenim masnocama i proteinima animalnog porijekla. Radije odaberite ribu, te meso peradi. Povecajte dnevni unos voca i povrca. Osim sto prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana cini dobro cijelom organizmu.

- Povecajte unos namirnica bogatih vitaminom C (voce i povrce, prirodni vocni sokovi) i kalijem (banane, marelice, breskve, narance, grah), jer ove namirnice pospjesuju uklanjanje stetnih tvari iz organizma i time pobjedjuju celulit iznutra.

- Izbjegavajte preslanu i prezacinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadrzavanja vode sto je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.

- Priustite organizmu redovito ciscenje od toksina. Izlucivanje toksina mokracom potaknuti ce razliciti biljni cajevi, primjerice caj od tresnjinih peteljki, dok problem konstipacije nerijetko uspjesno rjesavaju suhe sljive, psenicne klice, laneno sjeme i zobena kasa.

- Dnevno izdvojite barem 30 minuta za tjelovjezbu kako bi potaknuli metabolizam i pospjesili izlucivanje toksina. Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra idealnim oblikom tjelovjezbe za prevenciju nastanka celulita. Ako imate gdje preko zime, otidjite na aqua aerobic.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- Osigurajte organizmu dovoljne kolicine kisika, najbolje provodjenjem odredjenog vremena u prirodi. Dopustite kozi da se znoji.

- Povremeno njezno masirajte podrucja kriticna za nastanak celulita. Masaza stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospjesuje oslobadjanje celulita koliko je to moguce. S obzirom da se celulit nalazi 3 - 5 milimetara ispod koze, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjem i gnjecenjem. Masaza nikad ne smije prijeci granicu boli.

- Ostavite si dovoljno vremena za opustanje - mnogi smatraju da celulit moze biti i rezutat stresnog nacina zivota, stoga u toku dana posvetite barem jedan sat sebi. Napravite atmosferu u prostoru u kojoj cete se osjecati najopustenije.


Moj savjet za ono cemu same mozemo pridonijeti kod kuce su, pored anticelulitnih krema i etericna ulja, koja su izvrsna za masazu kod kuce. Primjenom etericnih ulja djelujemo na poticanje cirkulacije limfe i krvi te uklanjanje viska tekucine iz organizma. Redovita masasa etericnim uljima smanjit se celulitne nakupine. Preporucena etericna ulja su: ruzmarin, ruza geranija, borovica, grejp, cedar, sandal, cempres. Kucni tretman moze trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, sto je vrlo zahvalno za zimske mjesece. Pripremljeno ulje umasirajte u podrucje zahvaceno celulitom.

Image Hosted by ImageShack.us

Dvije korisne i iznimno djelotvorne mjesavine ulja za masazu, protiv celulita:

Recept 1:

50 ml baznog ulja
8 kapi ruzmarina
7 kapi ruze geranije
7 kapi komoraca

Recept 2:

25 ml baznog ulja
3-4 kapi mrkvinog sjemena
3-4 kapi grejpa
3-4 kapi komoraca

Image Hosted by ImageShack.us


Prije anticelulitnih tretmana u kozmetickim salonima, osvrnut cemo se na anticelulitne kreme, kao pomoc kod kuce. S njima morate biti uporni i nanositi ih na zeljene dijelove tijela , svaku vecer nakon tusiranja. Kako su noge i bedra najcesce i najjace zahvaceni celulitom, prije samog nanosenja kreme, napravite dobar peeling nogu i tijela, da se mrtve stanice sto vise uklone s povrsine koze kako bi preparat sto bolje djelovao. Isto tako bolje djelovanje kreme cete postici ako su noge npr. izdepilirane.

Evo nekoliko krema koje su dostupne sirokom trzistu. Vjerujem da ce svaka od vas pronaci nesto za sebe. Neke sam i sama probala, neke su preporuka mojih klijentica, pa ih rado preporucujem i vama.

Collistar Anticellulite Thermal Gel

Image Hosted by ImageShack.us

Anticelulitni termalni gel brzo se upija i savrseno je rijesenje u slucajevima kada su uzrok stvaranja celulita zadrzavanje vode i natecenost nogu. Spaja kvalitetna svojstva termalne spa vode sa fitokompleksima koji djeluju drenazno i relaksirajuce, pruzajuci svjezinu i osjecaj ugode tretiranim dijelovima tijela.


Biotherm Celluli-Zone

Image Hosted by ImageShack.us

Tretman usmjeren za tretiranje jastucica i oblina. Iz dana u dan izgled narancine kore nestaje te se lokalizirane obline smanjuju.


Biotherm Celluli Choc

Image Hosted by ImageShack.us

Uspjesno otklanja celulit i cini kozu nevjerojatno glatkom i mekom.


Dior Bikini Celluli - Diet

Image Hosted by ImageShack.us

Ovaj proizvod namjenjen je za mrsavljenje koje "izgara masti". Ne treba se umasirati. Celulit se brzo i vidljivo smanjuje, a tekstura koze je ujednacena. Kozu cini glatkom,a pakiran je u spreju.


Vichy Liposyne

Image Hosted by ImageShack.us

Kremasti gel za oblikovanje tijela koji sprijecava nagomilanje masnih naslaga. Liposyne uklanja ukorijenjeni celulit u samo mjesec dana te djeluje protiv nastajanja novih nakupina tih nepozeljnih masnih naslaga. Nova, revolucionarna, aktivna tvar koju sadrzi liposyne je adrenalyse, ima dvostruko djelovanje: aktivira stanice i poboljsava uklanjanje tvrdokornih masnoca te stvara zastitu od lipida cime sprjecava ponovno nastajanje celulita. Vec nakon prvog tjedna uporabe cvrstoća koze povecava se 29 %, a nakon cetvrtog tjedna opseg bedara smanjuje se do tri centimetra.


L'Oreal Body Expertise Perfect Slim

Image Hosted by ImageShack.us

Gel protiv celulita. Oblikuje i ucvrscuje kozu i iz dana u dan vidljivost "narancine kore" nestaje. Rezultati su brzo vidljivi: nakon 8 dana koza je cvrsca, nakon 4 tjedna smanjena je vidljivost celulita.

Avon cellu- sculpt

Image Hosted by ImageShack.us

Cellu-Sculpt koji oblikuje bedra, kukove, stomak i ruke. Karakterizira ga brzo upijanje i jednako brzi rezultati: smanjenje obujma tijela i gubitak celulita. U isto vreme dobro hidrira kozu, ucvrscuje i poboljsava teksturu. Pazljivo odabrani aktivni sastojci deluju na tri razlicita dijela tijela: bokove, trbuh i ruke. Oni rastvaraju nagomilane masnoce ispod koze, pomocu akcije sagorevanja masti i pomocu stimulacije cirkulacije. Dodatno, pomazu u otklanjanju viska vode iz organizma, sto rezultira detoksifikacijom. Cellu-Sculpt reducira celulit i do 60%, a smanjuje obujam i do 2,5 cm. Poslije 4 tjedna kontinuirane upotrebe, vidljiva je redukcija celulita i do 96%.


Neutrogena- anticellulite treatment

Image Hosted by ImageShack.us

Neznam dali ovaj anticelulitni gel je u prodaji u Hrvatskoj, no ja ga momentalno koristim pa Vam ga isto tako preporucujem. Sadrzi retinol, cisti vitamin A, morske ekstrakte i cafein. Djeluje duboko ispod povrsine koze tako da "kvrge" od celulita dosta brzo nestaju, a koza je elasticnija. Za bolje rezultate preporuca se gel umasiravati dva puta na dan, ujutro i navecer, najmanje 8 tjedana.




Nazalost, celulit je jedna od onih stvari na koje vecina zena mora racunati i sa kojima se mora suociti. Rezultati bilo kojeg anticelulitnog programa tek se pocinju nadzirati nakon 6 tjedana, stoga se ne treba obeshrabriti kada promjene ne budu vidljive nakon nekoliko dana.

Iako je malo vjerojatno da ce nastali celulit u potpunosti nestati, umjesto beznadnog sjedenja i promatranja kako "jastucici" celulita rastu, bolje je poduzeti potrebne korake i boriti se protiv "zeninog najveceg neprijatelja". Sav potreban alat koji trebate, vrhovi su vasih prstiju, a trebate ih svega nekoliko minuta dnevno.

Dakle, umjereno vjezbanje, prehrana bogata vocem, povrcem, cjelovitim zitaricama i siromasna zasicenim masnocama, adekvatan unos tekucine, stimulirajuca masaza i dokazano ucinkovita krema tesko se mogu nazvati zrtvom koju morate podnijeti kako biste sprijecili ili smanjili nastanak celulita.

O anticelulitnim tretmanima u kozmetickim salonima, nesto vise sljedeceg utorka. A sad se moramo osvrnuti i na nas ugljikohidratni dan i sto jesti danas.

Dorucak: 2 jabuke ili mala zdjelica grozdja (ili po zelji sto vec imate kuci)

Rucak: Skuhajte 12 dag integralne tjestenine i prelijte s pesto umakom. Umak pripremite tako da u mikseru usitnite vezicu svjezeg bosiljka, pesto pinjola, nasjeckani cesnjak, maslinovo ulje i sol. U trgovinama mozete kupiti vec pripremljeni umak, no vjerujem da ce domaci i svjeze pripremljen biti pravi okus za nepce.

Image Hosted by ImageShack.us

Vecera: Komad torte (ako zelite skinuti vise kila dajte prednost vocnim) ili 3 sitna kolacica (npr. vanilin kiflice) i ne zaboravite, 1 rebro cokolade za kuhanje.



Dobar tek i ugodan dan zeli Vam

Lorraine




- 08:00 - Dodaj komentar (67) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker