28

srijeda

listopad

2009

USTAŠE NA SEĆIJI BB KINGA

Stalno pokušavam spojiti naoko nespojive stvari, kao što su arhaizmi u hrvatskom jeziku, posebice ovi iz Dalmatinske zagore, i rock'n'roll i njegove tvorevine iz vremena mog odrastanja. Ponekad složim kakvu dobru rečenicu sa svim tim dijelovima, a ponekad mi se čini da doista nema smisla. Jer, ne idu me ovi arhaizmi. Nekako mi ne stoje. Još kad ih pokušam digdi proturit, onako u svakodnevnom razgovoru s rodijacima, počnu mi se rugat. Kao, ne stoji mi. Di će tip s tri rećine u uvu i crnoj kožnoj rokerskoj jaketi pričat ko njiov dida i baba?!
I onda priča ode u široko, a ja in počnen izgledat ko Thompson. Ko neki rocker, a barata starohrvatskim izrazima. A to mi se nikako ne sviđa. Mislim, to da bacam na Thompsona. To nije nikako dobro. Krene te lipo, ali na kraju završi prilično loše. Sve u početku bude sjajno, budeš poznat, imaš sponzora koji će platit da ti naprave nove zube, s vrimenom dobiješ i frizera da imaš urednu frizuru, kupiš novi motor koji možeš vozit po dernecima i snimat s njim spotove, slava ti priđe granicu, a onda ti - granice zatvore.
A kad ti zatvore granicu moraš svima objašnjavat da ti slučajno nosiš crnu jaketu i crne majice ili košulje, a da si te neke izraze naučija od svoga dida koji igrom slučaja eto nije svira ritam gitaru s BB Kingom nego je tih godina mora odlučit bi li oša u ustaše ili partizane. Pa, kako je bija neodlučan, otiša na Novi Zeland kopat gumu.
I taman kad sam mislija odustat, trefin se u rodijaka u kući, a na televiziji neki dokumentarac o BB Kingu koji svira s nekon svojon ekipon u litnjoj kužini. Side na sećiji i svi obučeni u crno.
- Vidi ih, rodijak, svi u crno obučeni!
- Krvi ti Isusove, rođo, ko će Evropi objasnit da nisu ustaše?
- Rođak, ne kaže se hrvatski Evropa nego Europa, sa U!
- To mi se sviđa, rođo, Evropa sa U!
- Ha, ha! Ništa od toga, moj rođak, nema ti Europe s tvojin U, nego pojačaj televiziju, vidi kako praši, plesat ćemo malo.
- Ja da ti plešen kako crnac svira??? E, neću!!!
- Jebi ga, rođo, već plešeš!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.