sedmodnevni spiritualni program

28.02.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

01.03.2007.g.

PRIRUČNIK ZA STUDENTE (PRAKTIKUM)

2. Lekcija

Svemu što vidim u ovoj sobi (na ovoj ulici, s ovog prozora, na ovom mjestu) sam/a sam dao/la sve značenje koje ono ima za mene


1. Vježbe s ovom idejom iste su kao i one iz prve lekcije. Počni sa stvarima koje su ti blizu i primijeni ideju na ono na čemu ti se pogled zaustavi. Potom povećaj taj opseg prema van. Okreni glavu tako da u to uključiš štogod je na jednoj i drugoj strani. Po mogućnosti, potpuno se okreni oko sebe i primijeni ideju i na ono što ti je otraga. Što manje biraj predmete na koje primjenjuješ ideju, ne usredotočuj se ni n što posebno i ne pokušavaj u vježbanje uključiti sve što vidiš u danom prostoru, inače ćeš postati napet.
2. Lagano i brzo gledaj oko sebe, nastojeći izbjeći izbor glede veličine, svjetline, boje, kakvoće materijala ili relativne važnosti za tebe. Predmete uključuj u vježbanje jednostavno onako kako ih vidiš. Pokušaj primijeniti vježbe jednako lako i na tijelo i na dugme, na muhu i na pod, na ruku i na jabuku. Jedini kriterij za primjenu ideje na bilo što jest da su ti oči slučajno na to naišle. Ne pokušavaj uključiti bilo što posebno, ali budi siguran kako nisi ništa posebno ni isključio/la.


- 23:42 - Komentari (39) - Isprintaj - #

KRATKO JAVLJANJE

28.02.2007.g.

ODANOST

Odanost je velika vrlina
koju danas sve rjeđe susrećemo. Ovih par dana, dok je moje računalo bilo neupotrebljivo, vi vjerni ste mi svojim upornim porukama dokazali da odanosti ipak još uvjek ima i zato vam hvala. Nadam se da ću od sutra opet redovito pisati svoje postove i s velikm veseljem čitati vaše postove. Ovo je testni postić. Većinu toga sam sredila i očistila, ostaje mi da vidim hoće li i ovo crvenilo s mog bloga i iz komentara nestati.

Sve vas volim i jedva čekam da se sve opet "unormali". Ja sam vaga i ne volim izvanredne situacije, a ovo s kompom je bilo baš to, izvanredno stanje...

Vaša Irida

Sjećate se nedavne akcije na mom blogu, za operaciju očiju Zorana Oštrića, glavnog tajnika stranke zeleni za zagreb. Dobila sam od njega pismo zahvale, pa ga objavljujem zbog svih koji su se uključili u tu akciju. I ja svima još jedanput zahvaljujem. Pročitajte i Zoranovu osobnu zahvalu.

POZDRAV!

Evo danas sam, uoči skupštine, navratio u stranku, pa koristim priliku da pošaljem pozdrav svima, i zahvalu svima, koji su mi izrazili potporu povodom operacijie oka na kojoj sam bio!

Oko se oporavlja normalno, bit će potrebno oko dva mjeseca da se stanje stabilizira, tada će se vidjjeti, da li će mi mbiti potrebna pomoć zakorekciju vida na opereiranom (desnom) oku, u vidu leće ili naočala. Na lijevo oko, na koje vidim slabo, potrebna je leća, a za koju godinu također operacija presađivanja rožnice, jer izobličenje (keratokonus) napreduje. U međuvremenu ću valjda imati i zdravstveno osiguranje!

Sada vidim da nesno oko još mutno (naravno, daleko bolje negho prije, kada sma vidio samo obrise!) i, čitati ili gledati TV ili ekran računala ne mogu, a nakon nekog vremena počne boljeti pa ga pokrijem. Kada sam vani, moram ga pokriti da gazaštitimo od vjetra, prašine isli. Služim se naravno lijevim okom normalno. Pisati mi je znatno olakšano zato, jer znam slijepo tipkanje! :)

Postepeno ću se opet angažirati u stranci. Žao mi je, što su neke aktivnosti morale biti odgođene (kamenolomi!). No eto pripremljena je Glavna skupština, napravljen je bilten…

Mir i dobro,

Zoran Oštrić
glavni tajnik

- 10:41 - Komentari (83) - Isprintaj - #

21.02.2007., srijeda

ČOVJEKOLJUBLJE

Aries na http://topsicret.blog.hr/pokreće temu: nešto što smatrate humanim. (20,00h u srijedu)

Humanost ili čovjekoljublje bi trebalo biti temeljni postulat koji čuva ljudsku zajednicu od erozije i uništenja, Većina duhovnih velikana nam tumači da nije humanost davanje od svojeg suviška, nego dijeljenje onoga što imamo, makar nam to bilo zadnje što imamo.Kristova rečenica: „Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe“ je zapovjed ljubavi.

Mnogo je društava za zaštitu životinja i drugih živih vrsta od uništenja, a društava za zaštitu čovjeka je premalo i brzo se promeću u hladne institucije koje vagaju ljudsku bijedu i nevolju po nekim svojim aršinima.

IZA ULIČNIH FASADA

Jedna davna godina. Studentski brak, moje prvo dijete i status bespravno useljeneh. Fax, ispiti, rad preko student servisa, jaslice i opća jurnjava. Iza pristojnih uličnih fasada, u našem dvorištu je carovala bijeda, rangirana u nekoliko kategorija.

Nabusita i razvlašćena kućevlasnica (bivši sistem) koja je živjela u dvorišnom stanu, a ulični je iznajmila bogatom i poduzetnom Šiptaru za veliku i luksuznu pizzeriju. S nosom u zraku, kritizirala je sve redom i pljuvala po svima. U stanovima iznad pizzerije je bila vitalna i poduzetna starica koja je stanarsko pravo zaradila trpeći svog muža propalicu do smrti. Bila je astmatičar i ne mali broj puta smo usred noći trčali u dežurnu apoteku ili je vozili na hitnu, ali je bila i vesela i vedra osoba, puna volje za životom, vrijedna i društvena i svaki tjedan, četvrtkom je ugošćavala svoje prijateljice. Bili su to pravi babinjaci. Do nje je bila Eržika koja je još uvjek glumila lady iz austrougarskih vremena, sa sinom propalicom i pijanicom (napustio posao da bivšoj ženi i djeci ne mora davati alimentaciju) i njegovom novom ženom koja ga je uzdržavala. Poput kućevlasnice, bili su distancirani od svih ostalih stanara.Na tavanu je bila mlada obitelj s djetetom, a kako su nam se djeca zajedno igrala donekle smo se zbližili, ali ne previše. Do naše dvorišne sobice su bile starica i njezina zaposlena nećakinja u svom svijetu. Ispred naše sobice (bivša peglaonica) kraj samih vrata je rastao raskošan grm bijelih ruža. Pri samom dvorišnom ulazu s dvorišne strane je bio frizerski salon (s dvorišne strane). S druge strane ulaza smjestila se radnja za popravak harmonika (koliko znam jedina u Zagrebu, tada), pa šogor kućevlasnice (crna ovca u familiji) u bijednom sobičku uvjek punom pijanaca i svakojake bijede druge vrste. Kućevlasnica ga se stidjela. Do tog sobička je bila automehanička radionica u kojoj je na divlje radio momak iz kvarta koji je bio uredno zaposlen u Krašu.Na njezinom ruševnom zidu je štrčala zahrđala pipa za vodu, u produžetku je bio zajednički dvorišni wc, a preko puta je u prljavom sobičku bio sredovječni bračni par propalica i pijanaca. U podrumu je stari, spretni Makedonac (svi smo ga zvali Dida) radio sve bravarske poslove za luksuznu pizzeriju.

U vrata naše sobe je gledao prozor zaklonjen bijelo obojenim željeznim gitrama iza kojeg je živjela starica koja s nikim nije razgovarala. U početku sam mislila da je nijema. Za lijepa vremena bi samo stajala ispred svog prozora kraj visokog grma krvavocrvenih ruža i gledala u prazno ispred sebe. Starica s prvog kata je tražila pomoć čim smo se doselili i nismo joj je odbijali. Kućevlasnica i Eržika i njezina snaha i sin su glumili nepristupačnost, pa se nitko nije ni gurao u njihov život, Didu su svi s uvažavanjem pozdravljali, isto tako „harmonikaša“ i „automekanika“, a i frizerke. Starica i njezina nećakinja su bile pristojne, ali distancirane. Pijancima nije bilo pomoći. Loše su se hranili, loše odjevali, neuredno i prljavo živjeli, ali su za piće uvjek imali.

No, starica kraj ružinog grma mi je odmah upala u oČi, onako šutljiva u crnom, napola odsutna iz stvarnosti. Ne znam kako se dogodilo da sam joj odnijela prvu zdjelicu variva. Možda nam je ostalo od ručka, a meni je je bilo žao, nitko je nije posjećivao, s nikim nije razgovarala pored stalno bučećih pijanaca izgledala je kao crna statua kraj crvenih ruža. Prvu zdjelicu je uzela šutke…i drugu…i treću. Uskoro sam ulovila sebe kako kod pripreme obroka uzimam veću količinu namirnica da dostane i za nju. Uvjek sam joj hranu davala kroz prozor, uvjek je uzimala šutke i šutke mi na kraju dana vraćala zdjelicu. Jednoga dana mi je uz zdjelicu donijela smotuljak nove crne čohe i samo mi ga tunula u ruke (od njega sam svom malom sinu sašila pravo malo svečano odijelo za dječje rođendane, čak sam i leptir mašnicu napravila). Jedanput, kad je nisam mogla dozvati na prozor morala sam dugo kucati na vrata da je dozovem i prvi put sam ušla u stan. Veliki stan, u kojem je vrijeme očito davno stalo no, zapuštenost i prljavština su me zaprepastile. Ispričala sam se i samo ostavila zdjelicu. Slijedći put sam ponudila da joj malo pospremim, no ona je to odbila, ali je prihvatila da joj tu i tamo operem nešto u stroju za rublje.

Uglavnom se sve svodilo i dalje na hranu koju sam joj sada redovno donosila. Hranila sam je oko godinu dana, a da nikada nije bilo nekog dogovora, razgovora, besmislenih zahvala. Samo smo dva puta razgovarale. Ravnim, tihim, glasom bez emocija je ispričala da je bila obrtnička supruga, ima malu obrtničku mirovinu (tada su se svi obrtnici prijavljivali na minimumalac), imala je jedno dijete, maloumnog sina, hranila ga je i brinula se o njemu do njegove četrdesete godine kad je iznenada umro, muž je umro ubrzo za njim. Prijatelji su se razišli jer kraj takvog djeteta nije imala vremena za nikoga, nema rodbine, posjećuje je samo jedna prijateljica, ali vrlo rijetko (vidjela sam tu tzv. prijateljicu u društvu dvorišnih pijanaca i mislim da joj je dolazila samo iskamčiti koju paru za piće). Sada je stara i bolesna (šećeraš) i nije joj ni do čega.

Otada sam strogo pazila da joj ne nosim hranu koju dijabetičari ne smiju jesti. Jedanput sam se dograbila s frizerkama koje su joj natrpale pune ruke kolača od neke proslave, objašnjavajući im da ona to ne smije jesti.Već sam je skoro godinu dana hranila kad me jedanput pitala šta nije u redu. Taman sam sa suprugom imala žučnu raspravu o tome da nema šanse da namaknemo lovu za nikakvu krntiju, a auto bi nam bio dobro došao, ja sam radila na jednoj strani grada, on na drugoj, a dijete nam je bilo u jaslicama na trećoj strani (drugdje nismo dobili mjesto). On mi je prigovarao, da ne zna koliko ljudi ja hranim i da tako nikada nećemo ušparati...Ona je izgleda čula tu raspravu, zato je i pitala. Jednostavno sam joj rekla o čemu se radi, a ona me šokirala izjavom: „ja ću vam posuditi“! Šokirana, gledajući bijedu i prljavštinu oko sebe, samo sam mucala: „Zar vi imate novaca“?

Rekla mi je nek pozovem supruga, postavila mu prljavi štokrlek na sred kuhinje, rekla nek se popne i iz kuhinjskog lustera izvuče zamotuljak. Mi smo mucajući od iznenađenja rekli da ne znamo kad ćemo to moći vratiti, a ona je lakonski rekla: „Vratit ćete kad ćete imati“. Muž je kupio skoro novog fićeka i mi smo s manje stresa počinjali naša radna jutra, a i naše djetešce je moglo skoro sat vremena duže ujutro spavati…

Jednoga dana, nedugo iza toga, ja sam sa zdjelicom hrane u ruci, uzalud kucala na njezina vrata. Zabrinuta, pozvala sam supruga, a on je pozvao policiju. Obili su vrata i ušli, bila je već ukočena…otišla je tiho i sama u snu, kako je i živjela…

Ova priča je i potvrda da se dobro dobrim vrati, kad-tad, a ponekad na vrlo iznenađujuće načine…

- 20:00 - Komentari (39) - Isprintaj - #

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

21.02.2007.g.
(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)
ENSTAZA

ENSTAZA

Riječ je stvorio M. Eliade. Ekstaza je s predznakom iz(van), a enstaza sa predznakom u…, sa svrhom što točnijeg prevođenja sanskrtskog izraza samadhi (sjedinjenje, sveukupnost, zadubljenost, potpuna sabranost duha, konjunkcija). Etimologijski smisao riječi „enstaza“ je; postavljanje na mjesto.

1. U hinduističkoj YOGI,strong> samadhi je svrha, cilj i svršetak prakse, i što je najvažnije, spoznaja predmeta po sebi, na neposredni način, intuitivno, te iskustvo sjedinjenja subjekta i objekta. Samadhi se pojavljuje u više vidova, može biti ostvaren sa ili bez oslonca (stvar, ideja). U prvom vidu ostvarenje samadhija podrazumijeva postupnost; argumentativnu (predmet kao stvar, pojam, riječ), neargumentativnu (ukidanje duhovnih asocijacija) i nerefleksivnu etapu (energetski vid).

2. U BUDIZMU,
samadhi nije svrha nego etapa (na putu do nirvane). Samadhi kao sabranost nastaje iz sjedinjenja, on je osnova, nutarnji mir, spiritualna smirenost. Postoje tri vrste samadhija; samadhi praznine, samadhi bez zraka i samadhi neobraćanja pažnje.
„Prisna spoznaja nadolazi osobnim iskustvom; takav samadhi je trenutna sreća i iz njega se rađa sreća što tek ima doći. Samadhi je mističan (arya), on nije od ovoga svijeta“ (Dighanikaya)

3. U INICIJATICI općenito, a počevši, dakle s Eliadeom, „enstaza“ je naziv za stanje interiorizacije, tj. stanje kad se misao usredotočuje na samu sebe kako bi postala vječnom svjetlosnom sviješću (subjekt se kroz spoznaju objekta, s njime poistovjećuje, dokida se različitost subjekta i objekta).
Napomena: Samadhi (enstaza) i yogi odgovara budhinskoj dhyani (meditacija), a budhinski samadhi odgovara ekagrati (koncentracija) u yogi.
ENTUZIJAZAM

Riječ nam dolazi iz grčkog i ima jedno od značenja imenice bog (M, de Unamuno: „Entuzijast je u bogu“ = Agni je kršćanstvo, 1925 g.).Riječ se oko 1546 pojavila u Rabelaisa (Treća knjiga).
Sveti zanos, obuzetost, posjednutost božanskim, ushićujjući osjećaj utjecaja ili prisutnosti nadnaravnog bića izazavan umjetnim ili prirodnim putem.
Umjetno; „Frigijska harmonija, naprotiv, budi oduševljenje“ (Aristotel, Politika, 1340)
Prirodno: „Zato se bog, oduzimajući im snagu razmišljanja, služi njima kao i prorocima i božanskim vračevima“ (Platon, Ijon).
Riječ je u Johna Lockea zadobila pejorativno značenje (Enthusism, 1950, Oxford).

EPOPT

Grčka riječ za pogledati na, nadgledati.
Epopt je posvećenik (izvorno i u najpravijem smislu u Eleuzinskim misterijama) kojem je, za razliku od mista, dopušten pristup telesterionu. Njemu se izlažu hiera (pokazuje mu ih u načelu hijerofant) pri čemu mu se u duhu objavljuju Misterije. Suida: „Epopti. Oni koji primaju Misterije u početku se zovu mistima, a nakon jedne godine epoptima i eforima“

ESENIZAM
Na hebrejskom bi to bilo vijeće ili stranka (Eseni su dio Božjeg vijeća).
Esenizam je naziv za dogmu, etiku i ritual jedne od židovskih zajednica (Eseni) nastale oko 200-te g. p,n.e., a zamrle oko 68-e g.n.e.

O Esenizmu saznajemo iz dva izvora, iz književnog (spominju ih Filon, Flavije Josip, Plinije Stariji) i iz arheološkog (otkriće „svitaka s Mrtvog mora“, zbirke biblijskih i nebiblijskih rukopisa te zajednice 1947.g. u Qumranu).

Esenska dogma uči o besmrtnosti duše zarobljene u tijelu, o uskrsnuću tijela poslije Posljednjeg suda, o sudbini što svime upravlja, o dva Duha od kojih je jedan dobar, a drugi zao.
Esenska etika nalaže život u zajednici – općini, krepost i čovjekoljublje.
Esenski ritual ne uključuje prinošenje žrtava niti brak, propisuje sunčani kalendar, molitve u izlazak Sunca i bijelu odjeću.

Esenizam je ezoteričan po „polaganju obveze“ pri pristupanju sekti („da ništa neće kriti od subraće, a drugima neće nikako otkrivati njihove tajne, pa makar ga mučili i do smrti“ / Flavije Josip, Judejski rat), po unutrašnjoj hijerarhiji (obraćenik, molitelj, novak, član laik, levit, svećenik, Učitelj Pravde ), po svojem, u određenim prigodama kriptogramskom pismu, po hermeneutici i doktrini o dva Duha.

„Kršćanstvo je esenizam koji je imao više uspjeha“, kaže E. Renan. Život i ideje „Učitelja Pravde“, povjesnog osnivača zajednice oko 104-te g.p.n.e. u nekim točkama kao da nagovještaju Isusov život i učenje….




- 00:01 - Komentari (17) - Isprintaj - #

19.02.2007., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

20.02.2007.g.
DVOJKE

2. sefirot:Hokhmah (Mudrost)

Dvojke, bilo koje garniture imaju utjecaj Hokhmaha. Pošto druga sfera uspostavlja Stup kozmičkih sila i izlijeva aktivnu, mušku, kreativnu silu, u njoj se očituje prvi vid božanske energije odnosno Jod Tetragramatona. Stoga su svi Kraljevi pripisani ovoj sferi i odražavaju njezin utjecaj.

Dvojka pehara

Pravilno okrenuta karta predtavlja sve varijacije partnerskih odnosa, ljubavnih, poslovnih, prijateljskih. Zajednički emocionalni, intelektualni, poslovni interesi. Harmonija, sklad i romantika koja ipak poziva na uključivanje razuma.

Obrnuto, donosi poremećaje u svim ovim sferama.

Dvojke –suradnja i odnosi s partnerom; početak i kraj.....



PALICA koju su mi predale: aquaria, Santea i Milica Šamšalović (točno tim redom)

Nick IRIDA:
Već sam u prvoj štafeti napisala ovo o mom nicku. Da sam ostala u samostanu bila bih sestra Marija Magdalena, da sam rođena na Tibetu i odlučila se za duhovni rad dobila bih drugo, duhovno ime. Isto bi bilo i u bilo kojoj drugoj duhovnoj tradiciji. Pošto živim i radim u zapadnoj civilizaciji izabrala sam ime iz zapadne tradicije. Irida je u grčkoj mitologiji bila doslovno posrednica između neba i zemlje. Izronila je iz drevnog mita i doslovno se nametnula mom radu (što nije neko iznenađenje jer se primarno bavim arhetipovima, dakle mitskim slikama i praslikama) i tako već godinama radim kao Irida.

Naziv bloga: SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM – Bavim se spiritualnim radom u najširem smislu te riječi. Kako je to jako široko područje, htjela sam progovarati o mnogim aspektima duhovnosti i na neki način multidisciplinarno pokriti ljudski spiritualni hod i rast kroz vrijeme, zatim, kulturološke i religiozme aspekte te iste duhovnosti i osvijetliti sve razlike, ali i sve poveznice među epohama i svjetonazorima. Ovo je blog korespondencija među različitim oblicima duhovnosti temeljen na poštovanju i uvažavanju svačijih vjerovanja, bez tendencije da se ikome išta nametne. Zato sam odlučila svaki dan posvetiti drugom području duhovnih spoznaja i praksi. Kad zaokružim („iscrpim“) jedno područje, selim se na drugo i tako redom. Upravo zbog toga se zove sedmodnevni spiritualni program… Ovo je svojevrsna povjest duhovnosti neomeđena okvirima ni jedne religije posebno.

palicu predajem petoro prvih dobrovoljaca, jer sam skužila da neki ljudi nerado prihvaćaju, ovakve akcije....

- 23:28 - Komentari (42) - Isprintaj - #

18.02.2007., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

19.02.2007.g.

GRČKA MISTIKA
ARISTOTEL

S Aristotelom se grčki logos sistematizira i postaje teologijom.
Slijedeći trojstvo (dakle, trojstvo susrećemo u mnogim mističnim tradicijama, a ne samo u kršćanstvu): vrhovni bog, demijurg ili arhitekt svemira i duša svijeta, Aristotel tumači svijet i njegovo razdvajanje. Novost je uvođenje nauka, poput onog o prvom pokretaču, uzroku i svrhovitosti kretanja stvari, da bi došao do božanske svrhovitosti. Svako sjedinjenje je lanac svrha u perspektivi dovršenja noetičke energije, do najvišeg sjedinjenja koje je Bog (umovanje umovanja).

S takvim poimanjem se konačno učvršćuje grčko shvaćanje , da se Bog ne mijenja sa svijetom, Za Aristitela, kao i za neoplatoničare i neopitagorejce prvih stoljeća naše ere spoznavanje i mišljenje svijeta su pad za Božji bitak. Bilo bi sablažnjivo poimati Boga kao stvoritelja. On je samo umjetnik koji je oblikovao svijet privlačnošću što ju je izvršio nad prvom materijom, koja postoji izvan njega, prema njegovom značenju i podiže se prema njemu.

Prisutnost zla i nereda, uz ljepotu na zemlji, ne opravdava pojam Boga apsolutnog stvoritelja, odgovornoga za nedjela. Bog djeluje na svijet samo preko posredujućih moći, koje su, na kraju proizašle iz njega, ali su podobne da prime određenu nezavisnost. Tako postoji način opadanja ili sublimacije , koja se sve više približava božanstvu. Zlo je odbijanje materije da odgovori na poziv vrhovnog principa, to je „lutajući uzrok“ Timeja, izvan poremećaja

Kozmos, to jest red, pristupačan je kad „nous“ nadosjetno, zaposvijeda nužnosti. Ta je dijalektika Grcima omogućila stvaranje pojma posredovanja, središnjeg stajališta u relidiji i mišljenju…

(nastavlja se…)

- 22:34 - Komentari (47) - Isprintaj - #

17.02.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

18.02.2007.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)
TERAPIJE DODIROM



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA

7.korak:Miješanje energija i sinkronizacija

Napraviti sve vježbe trećeg koraka (a, b, c, č ć d, đ, e, f, g, h, i ),
sa izmjenom u paru, znači dva puta. Posebno obratiti pažnju na leđa koja se ne mogu tretirati kroz autotaktilne vježbe. U ovom koraku ćete naučiti koliko koji put treba truda da se različite energije sinkroniziraju. Ako se pojave stid, strah i otpor na prve dvije čakre, osvijestiti to, ali nastojati izvesti vježbu do kraja. Svrha vježbi je da se sprijateljimo s vlastitim tijelom i odnjegujemo razumijevanje i prihvaćanje tuđeg tijela.

Iz ovog malog programa je vidljivo da je svaki naš organ jednako važan za zdravo i normalno funkcioniranje. Pošto je dodir naš most do drugih bića, važno je proći sve korake da bi oživjeli, pročistili i osnažili senzorski sustav svoga tijela. Socijalna smo bića i bojimo se biti sami. Izolacija dovodi do kojekakvih poremećaja, pa čak i do halucinacija i otcjepljivanja od stvarnosti. Ovaj program je napravljen za sve ljude, ali je naročito koristan onim ljudima koji imaju problema u emocionalnim vezama.Većina emocionalnih veza uključuje i tjelesnost. Problemi mogu biti izraženi kao impotencija, frigidnost, i razno-razne dvijacije i smetnje. Sve one izviru iz nezdravog odnosa spram tijela (svog i tuđeg), pa ostatak knjige posvećujem toj problematici.

Slijedi:

III DIO

Neki od mogućih odgovora na pitanje:

Zašto su emocionalne veze u krizi?
Ponavljanje Sedam koraka
I
Neke dodatne vježbe

- 23:02 - Komentari (53) - Isprintaj - #

15.02.2007., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

16.02.2007.

ATROSEKSOLOGIJA BIKA



MUŠKARAC BIK

Muškarac Bik
je vrlo osjetljiv u izražavanju simpatija i ljubavi. Nije nešto naročito romantičan, iako zna voljeti, čak vrlo nježno, pa čak i pretjerano. On traži „partiju“, to znači da jednim okom uvjek proračunato gleda njezin miraz, pa ipak kažu da je najbolji ljubavnik Zodijaka. Sposoban je za duboke i trajne osjećaje…, pa i za vjernost.

Kada jednom nađe srodnu dušu, njegov izbor je nepromjenjiv. Rijetko povređuje osobu koja mu umkazuje naklonost i povjerenje. No, u zamjenu za tu odanost traži potpunu iskrenost i vrlo je posesivan. Ako hoćete s njim skladno živjeti, manite se ljubomore, jer on svoju partnericu voli kao da samo njemu pripada.

Prema ženi koju voli, Bik je idealan muškarac; velikodušan, pun pažnje i nježnosti, strpljenja i ustrajnosti. Zna naslutiti i zadovoljiti svaku njezinu želju, predano je štiteći od svih problema materijalne prirode. Strastven, umiljat, često dječački tip (ali ponekad i robustan), svojoj izabranici stvara osjećaj da je ona kraljica njegovog srca i njegovog života. Zauzvrat traži da bude bezuvjetno voljen, a napadaji ljubomore su jedna od njegovih većih mana, a sama pomisao da bi ženu njegovog života netko ili nešto udaljiti od njega mu je nepodnošljiva…

Eventualni nesporazumi u seksu izviru uglavnom iz njegove pretjerane posesivnosti i ograničavanje njezine slobode, pored sve njegove pažnje i ljubavi. Bik ponekad doživi orgazam i bez potpunog kontakta. Najbolji partneri Biku do njegove tridesete godine su Djevice i Jarci, poslije toga vodeni znaci, a nakon 42-ge g. čak i vatreni Strijelci Inače, iako poznati kao ženskaroši, Bikovi su vrlo vjerni, odani i privrženi, čak ponekad i dosadni.

Slijedi: ŽENA BIK

MOLIMO VAS DA OVO OBAVJESTENJE POSALJETE SVIM SVOJIM PRIJATELJIMA IZ VASEG
ADRESARA !!!

Narednih dana morate paziti da ne otvarate mail zvan "invitation", bez
obzira ko vam to salje, jer to je virus koji "otvara" olimpijsku baklju,
koja izgori hard disk na vasem kompjuteru.
Ovaj virus cete dobiti od osobe koju imate u vasem adresaru, zato morate
ovaj mail poslati na sto vise adresa, jer bolje je dobiti ovaj mail 25
puta, nego dobit virus i otvoriti ga.
Ako dobijete mail sa imenom " invitation" ne otvarajte ga nego ga odmah
obrisite. To je najgori virus (objavljen0 na CNN-u), klasificiran od
Microsofta
kao virus najrazorniji ikad postojeci. Ovaj virus otkriven je juce
poslije podne od MCAfee, te za taj virus jos nema odbrane.
Ovaj virus unistava sektor Zero hard diska, gde je vitalna informacija
skrivena. Poslije toga je vas hard disk neupotrebljiv, kao i podaci na
njemu.

Posaljite ovaj mail svima Vama poznatima.!!!


- 23:59 - Komentari (62) - Isprintaj - #

14.02.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

15.02.2007.g.

PRIRUČNIK ZA STUDENTE (PRAKTIKUM)

Dragi moji, prije nego li krenete kroz današnji post, želim vam toplo preporučiti dva bloga:cloud9.blog.hr i
daisycreations.blog.hr, naročito ovaj drugi na kojem se nudi prekrasna izložba oslikanog stakla....možete ih naći na vrhu stupca mojih blog prijatelja, na desnoj strani bloga...



Dragi moji, sve vježbe ću prenijeti u cijelosti, svaki tjedan po jednu.Cijeli tjedan imamo na raspolaganju da skoro igrajući se isprobamo učinak ovih vježbi. Vaši komentari i povratne informacije će mi biti predragocjeni, bez obtira na njihov predznak. Vjerujem da je ovo jedinstven slučaj u svijetu, da ovaj Praktikum prolazimo on-line svi zajedno. Zapravo ste povlašteni, jer to jest on-line tečaj….., jedanput ćemo se vratiti na ostale dijelove ovog opsežnog djela, a sada se pokušajte uključiti u prvu vježbu…..

1. Lekcija

Ništa od onog što vidim u ovoj sobi (na ovoj slici, s ovog prozora, na ovom mjestu) ne znači ništa.

1. sad polagano gledaj oko sebe i vježbaj primjenu ove, vrlo osebujne ideje na sve što vidiš:

Ovaj stol ništa ne znači
Ova fotelja ništa ne znači
Ova ruka ništa ne znači
Ovo stopalo ništa ne znači
Ova pisaljka ništa ne znači


2. potom pogledaj i dalje od svoje neposredne okoline i primijeni ideju na širi krug stvari:

Ova vrata ništa ne znače
Ovo tijelo ništa ne znači
Ova svjetiljka ništa ne znači
Ovaj znak ništa ne znači
Ova sjena ništa ne znači


3. Zamijeti da ovi izričaji nisu postavljeni ni u kakav red i ne prihvaćaj razlike u pogledu vrste stvari na koje se oni primjenjuju. To i jest svrha vježbe. Izričaji se trebaju samo primijeniti. Vježbajući dnevnu ideju, koristi je bez ikakve razlike. Ne pokušavaj je primijeniti na sve što vidiš, jer ove vježbe ne trebaju postati rituali. Samo budi posebno siguran/na kako nisi ništa posebno isključio. Jedna je stvar slična drugoj, bar što se tiče primjene ove ideje.
4. Ni jednu od prve tri lekcije ne treba vježbati više od dva puta dnevno, po mogućnosti ujutro i navečer. Trajanje im ne treba biti duže od približno jedne minute, ako to ne podrazumijeva osjećaj žurbe. Bitno je imati ugodan osjećaj dokolice.


APEL!!!!!

Poštovani


Ovime Vam se obraćam s molbom za pomoć mojoj teško bolesnoj šest godišnjoj kćeri Lei Kovač.



Lea prije

Pretprošle 2004. godine u mjesecu listopadu ,nakon iznenadnih bolova u kuku,na klinici Rebro Lei je dijagnosticiran vrlo zloćudni tumor Neuroblastoma metastaticum na nadbubrežnoj žljezdi sa metastazama na kostima i koštanoj srži. Dana 19.10. Lea je operirana i nakon toga dogovorno premještena na Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb na Šalati , radi nastavka liječenja (prilog Otpusno pismo), gdje je započela liječenje kemoterapijama. Do sada je primila 8 vrlo jakih kemoterapija putem ugrađenog centralnog katetera i 4 blaže održavajuće venozno i u obliku tableta.
Uz kemoterapije primjenili smo alternativne oblike liječenja radi podizanja imuniteta da bi lakše podnjela kemoterapiju i da citostatici ne bi naškodili drugim organima njenog malog tjela. Na žalost HZZO ne priznaje te troškove,koji su vrlo veliki.Uz to obavezno jednom dnevno odlazimo u bolnicu na kontrolu krvi,što iziskuje nove troškove kao i moje česte izostanke s posla.
Sve gore navedeno dalo je zadovoljavajuće rezultate, te se opaka bolest polako povlači. Lječnici predviđaju vađenje perifernih matičnih stanica te primjenu autotransplatacije.To su komplicirani zahvati,nakon kojih je opet potrebna primjena lijekova za održavanje zdravlja,a koji nisu na listi HZZO-a.



Lea sada

Zbog Leine bolesti supruga je prisiljena biti na bolovanju za koje prima naknadu od Centra za socijalnu skrb ,a i ja sam često na bolovanju radi učestalih odlazaka na kontrole u bolnicu.
Naša najveća želja je da Lea pobjedi opaku bolest i nastavi djetinstvo bez bolesti . Od kada je prije 16 mjeseci postavljena dijagnoza ,uz pomoć lječnika Kliničkog bolničkog centra Zagreb, našu suradnju i zahvaljujući riječima ohrabrenja mnogih dobrih ljudi,stanje njezinog zdravlja je poboljšano (što je vidljivo iz priloženih nalaza).Za daljnje lječenje potrebna su nam znatna novčana sredstva, pa molimo da nam se ako ste u mogućnosti dostave na žiro račun Zagrebačke banke 2360000-1000000013 broj računa 3112900240.
Zahvaljujem na mogućoj pomoći i razumjevanju naše izuzetno teške situacije, u kojoj kao roditelji činimo sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo našoj maloj Lei.

Zagreb,27.03.2006. otac Dražen Kovač
prilog:nalazi Zagreb,Dobri dol 29
mob.098/318-918


- 23:26 - Komentari (53) - Isprintaj - #

13.02.2007., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

14.02.2007.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ELEMENTI, PRIRODNI ELEMENTI



Latinska riječ elementa znači slova (glasovi), u grčkom je također prisutno značenje i slovo i element.

„Elementi stvaranja odgovaraju slovima alfabeta jer su postali po glasu Božjem“ (koptski zapis).

Elementi su kategorije stanja materije (a nikako ne fizička tijela).

Što su prirodni Elementi?

- u Evropi (od Empedokla nadalje) to su: Zemlja, Voda, Zrak, Vatra….(Eter je dodao Aristotel) “Četiri, najprije počuj, postoje korjena svega : blistavi Zeus (Vatra), životvorna Hera (Zemlja), Aidonej (Zrak) i Nestis (Voda), što suzama svojim za smrtne, napaja vrelo…“(Diels, Predsokratovci, Empedoklo, XXXI, B, 6, Naprijed, Zagreb, 1983. prijevod R. Mardešić, sv.I, str. 260).
Dakle, riječ je o tetrasomiji (četiri tijela).
- u Kini: Voda, Vatra, Drvo, Kovina, Zemlja (Chouking, IV, 4, 5) (wu shing=pet elemenata)

PRIRODNI ELEMENTI

elementi – pridjev – kvaliteta

Zemlja – zemaljski – hladno i suho
Voda – vodeni – hladno i vlažno
Zrak – zračni – toplo i vlažno
Vatra – vatreni – toplo i suho
Eter – eterični – suptilan


Stratigrafski (startigrafija je znanost o geološkim naslagama) redoslijed elemenata je:
Zemlja-Voda-Zrak-Vatra-Eter.
Genetički redoslijed je Eter-Vatra-Zrak-Voda-Zemlja

ELIKSIR ŽIVOTA (DUGOVJEČNOST)

Riječ je stvorio Geber (Jabir Ben Hayyana, IX st.), dakle, arapskog je porijekla; al-iksir = lijek
Eliksir je Kamen mudrosti u tekućem (ne u krutom) stanju kao činilac transmutacije i naročito sredstvo za postizanje besmrtnosti, što na najnižoj razini znači zdravlje i dugovječnost, a na najvišoj sličnost Bogu.

„Alkemija je znanost koja uči kako se pripravlja izvjesna ljekarija ili eliksir koji, projciran na nesavršene kovine, njih čini savršenima (savršene kovine su zlato i srebro) u samom trenutku projekcije“. (Roger Bacon, ogledalo alkemije, prijevod na franc. A. Poisson).
Taoisti upotrebljavaju naziv „pilula besmrtnosti“.

Izvan alkemijskog konteksta, eliksir je „napitak besmrtnosti“, „voda vječne mladosti“, „ambrozija“.

Ambrozija osim besmrtnosti daje nadahnuće i snagu, služi kao lijek, hrana, miris….,
panaceja (Kamen mudrosti kao lijek, namijenjen je samo tijelu)...

soma (Kamen mudrosti – u Indiji, to je sok biljke, dakle više je u vezi s biljnim kraljevstvom nego s tekućim stanjem).

EMANACIJA

Latinska riječ emanare znači teći iz

1. (filozofija) Kozmogonijski proces kojim bića od kojih je sačinjen svijet proistječu iz jednog jedinstvenog bića koje je njihovo počelo i izvor. Kozmička emisija. U Plotina, iz Jednog emanira Misao, iz Misli emanira Duša, a iz Duše emanira Materija kao najniži stupanj Bitka.

Emantizam zastupaju Neoplatonisti, Gnostici, Manihejci, Avesta, Kabalisti, J. Bohme….
Emantizam je suprotan kreacionizmu Kršćanstva (premda ga prihvaća i Skot Eriugena koji ga povezuje s iskupljenjem) i eternicizmu (iako Averroes usvaja emanciju kao simultanost u vječnom počinjanju).

2. (okultizam) Kako kaže „drevna doktrina emanacije……svi predmeti neprestano u svim smjerovima odašilju kopije sebe samih u obliku finih opni koje osjetila opažaju ne samo u vidu sjena, odraza i sl. nego kao zvukove i imena“. (J. Frazer, Le Remeau d'or 1890.)

Emanacije su vanjske, a vibracije unutrašnje.

EMBRIONARNO DISANJE

Na kineskom (ai-hi: Disati poput ploda u utrobi“ – Taoistički kamen br. 60). Vježba s ciljem da se to postigne naziva se Embrionalno Disanje.

To je taoistički postupak koji zadire u različite tehnike, a cilj mu je da se ostvari optok daha kroz organe. Sastoji se u tome da se opnaša disanje ploda u maternici majke, dakle, da se živi od Daha, a ne od hrane, da se čovjek vrati u djetinjstvo umjesto da ide putem starenja. Nastao vjerojatno u VIII st. Postupak se temelji na ideji da čovjek posjeduje „nutarnji dah“ jednak „iskonskom Dahu Neba i Zemlje“, da on nastaje u lijevom bubregu i da ga valja spriječiti da izađe iz tijela, da ga se mora nagnati da protječe kroz tijelo vodeći ga mišlju prema određenom organu ili prepuštajući ga vlastitom toku.

„Vježbati zadržavanje i gutanje daha naziva se Embrionalno disanje“ (Taoistički kanon, br. 137).

(Sve mi se čini da je Ron Hubbard prije osmišljavanja tehnika preporađanja i regresije, dobro upoznao taoističke discipline disanja, kao i jogijsko disanje).

ENDORCIZAM

Prema grčkom to su dvije riječi i znače unutra i zakletva ili prisega.

Suprotno egzorcizmu, endorcizam je magijska ili spiritualna operacija kojoj je cilj da vrati dušu ili duha koji je napustio pojedinca zbog učinka crne magije ili nekog prirodnog razloga, npr. bolesti ili straha.
Endorcističkih tehnika ima mnogo; izazivanje posjednutosti (ponovno uvođenje duha ili duše u tijelo), šamanstvo (vraćanje duše ili duha uzašašćem u nebo ili silaskom u pakao), molitva….

Više u okultnoj medicini i šamanstvu…

HUMANITARNA AKCIJA

>> ZA ZORANOVE NOVE OČI <<
Još traje………………………………




Zoran Oštrić je naš glavni tajnik, naš prijatelj i kompa.
Zoran Oštrić je nezavisni novinar i dugogodišnji ekološki aktivist.

U zadnjih 20-tak godina bio je prisutan u gotovo svim eko ili humanitarnim pokretima i akcijama - od Svaruna, Zelene akcije, Pokreta ZaMir, Lugovog Šugarja, Glasa za demokraciju, prvog Gay Pride-a pa do Zelene stranke, Zelene Ljevice i konačno Zelenih za Zgareb.

Napisao je tisuće stranica ekoloških vijesti, diskusija na skoro svim portalima, i novinvskih članaka, uvijek se zalažući za ljudska prava na zdrav život i okoliš, za pravo na vlastiti izbor, za socijalnu pravdu i demokraciju, za prava manjina i svih koji su društveno zapostavljeni.

Pišući o njima, najmanje od svega štedio je svoje oči, koje su sa svakim retkom postajale sve slabije i slabije. Danas je na desno oko potpuno slijep a na lijevo vidi još 10%.

A slova i riječi su njegov život! Bez njih on ne postoji.

Prije dvije godine, stavljen je na listu čekanja za transplantaciju rožnice.

U nedjelju, 11. veljače 2007. javili su mu iz Sv.Duha da imaju rožnicu za njega!

Operacija je zakazana za 13. veljače u 11 sati.
Jučer je uspješno operiran, nadamo se dobrom i trajnom oporavku, bez komplikacija

Ponovo će jasno vidjeti! Ponovo će bez boli čitati i pisati!



Ali....Zoran Oštrić nije zaposlen i nema zdravstveno osiguranje.

Grupa OR pokreće humanitarnu akciju za skupljanje novčanih sredstava kojima bi se platila operacija transplantacije rožnice i troškovi bolničkog liječenja.

Pozivamo sve ljude dobre volje da uplate novčani iznos za Zoranove nove oči na žiro-račun Grupe OR kod Erste Banke broj:

2402006-1500007628 s naznakom „Za Zoranove nove oči“

Za sada znamo da će troškovi operacije stajati oko 6.500,00 kn ali pretpostavljamo da će još trebati platiti post operativnu terapiju i vjerojatno specijalne naočale. Sav eventualni suvišak novaca uplatit ćemo na tekući račun Zorana Oštrića jer će mu sigurno trebati za oporavak poslije operacije.

Unaprijed svima zahvaljujemo

Grupa OR i Zeleni za Zagreb

adresa: Ul.grada Vukovara 239A.
10000 Zagreb
tel/fax: 01/ 615 2885
kontakt gsm: 091/512 95 78 (Vlasta Toth)
e-mails: grupaor@grupaor.hr

zeleni@zeleni-zagreb.org

Dobila sam ovakav mail od naše drage Vidyavati

Draga Irida,
kad su izbori ja glasam za zelene, jer bez njih bi bilo jos gore nego sto vec je. Zato bih zeljela dati svoj prilog za Zorana Ostrica, kad ja vec nisam politicki aktivna, da barem on moze nastaviti svoj rad. U dilemi sam, jer ovi podaci od banke koje sam procitala na Tvojem blogu, nisu dovoljni za transfer novca iz inozemstva. Za mene bi bilo najjeftinije poslati novac postom na adresu Zelenih, pa da gosp. Vlasta Toth taj novac uplati na njegov racun. Draga, sto Ti mislis o tome? Vjerujem da Ti gosp. Toth licno poznajes, i da to nebi bio prblem. Molim Te odgovori mi cim prije. Pusa i lijep pozdrav iz kisnog Münchena.
Vidyavati

Zato objavljujem i podatke o deviznom računu:


evo podataka za devizni ziro-racun:

adresa banke:ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.
JADRANSKI TRG 3a
51000 RIJEKA
ime i adresa udruge: GRUPA OR-UDRUGA ZA ZELENU TEORIJ U,STRATEGIJU,POLTIKU I AKCIJU
Ul.garada Vukovara 239A, 10000 Zagreb

broj deviznog racuna Grupa OR : 70300000-01867547

IBAN: HR3624020061100418305


kao svrhu navesti: donacija u humanitarne svrhe - za Zorana Ostrica

- 22:59 - Komentari (62) - Isprintaj - #

UTORAK: TAROT

13.02.2007.g.

As štapova

Pravilno okrenuta karta; poduzetništvo, nove poslovne prilike i poduhvati, vitalnost, dobre vijesti, dinamika, inicijativa, pobjednička karta.

Obrnuio; teškoće u svemu što poduzimamo.Čuvati stečene pozicije, jer bi moglo nastupiti nazadovanje.

ŠTAPOVI: uspjesi, riječi, promašaji



HUMANITARNA AKCIJA

>> ZA ZORANOVE NOVE OČI <<



Zoran Oštrić je naš glavni tajnik, naš prijatelj i kompa.
Zoran Oštrić je nezavisni novinar i dugogodišnji ekološki aktivist.

U zadnjih 20-tak godina bio je prisutan u gotovo svim eko ili humanitarnim pokretima i akcijama - od Svaruna, Zelene akcije, Pokreta ZaMir, Lugovog Šugarja, Glasa za demokraciju, prvog Gay Pride-a pa do Zelene stranke, Zelene Ljevice i konačno Zelenih za Zgareb.

Napisao je tisuće stranica ekoloških vijesti, diskusija na skoro svim portalima, i novinvskih članaka, uvijek se zalažući za ljudska prava na zdrav život i okoliš, za pravo na vlastiti izbor, za socijalnu pravdu i demokraciju, za prava manjina i svih koji su društveno zapostavljeni.

Pišući o njima, najmanje od svega štedio je svoje oči, koje su sa svakim retkom postajale sve slabije i slabije. Danas je na desno oko potpuno slijep a na lijevo vidi još 10%.

A slova i riječi su njegov život! Bez njih on ne postoji.

Prije dvije godine, stavljen je na listu čekanja za transplantaciju rožnice.

U nedjelju, 11. veljače 2007. javili su mu iz Sv.Duha da imaju rožnicu za njega!

Operacija je zakazana za 13. veljače u 11 sati.

Ponovo će jasno vidjeti! Ponovo će bez boli čitati i pisati!



Ali....Zoran Oštrić nije zaposlen i nema zdravstveno osiguranje.

Grupa OR pokreće humanitarnu akciju za skupljanje novčanih sredstava kojima bi se platila operacija transplantacije rožnice i troškovi bolničkog liječenja.

Pozivamo sve ljude dobre volje da uplate novčani iznos za Zoranove nove oči na žiro-račun Grupe OR kod Erste Banke broj:

2402006-1500007628 s naznakom „Za Zoranove nove oči“

Za sada znamo da će troškovi operacije stajati oko 6.500,00 kn ali pretpostavljamo da će još trebati platiti post operativnu terapiju i vjerojatno specijalne naočale. Sav eventualni suvišak novaca uplatit ćemo na tekući račun Zorana Oštrića jer će mu sigurno trebati za oporavak poslije operacije.

Unaprijed svima zahvaljujemo

Grupa OR i Zeleni za Zagreb

adresa: Ul.grada Vukovara 239A.
10000 Zagreb
tel/fax: 01/ 615 2885
kontakt gsm: 091/512 95 78 (Vlasta Toth)
e-mails: grupaor@grupaor.hr

zeleni@zeleni-zagreb.org









- 00:01 - Komentari (44) - Isprintaj - #

11.02.2007., nedjelja

Automobili

Stroke je pokrenuo Vikend akciju i poziva što više blogera da mu se pridruže. Od kolega blogera očekuje uključivanje u pisanje na zadanu temu koja je ovaj puta - automobili! Vikend akcija započela je u petak, 09. veljače u 00:44h i traje do nedjelje u 21:37h. Stroke vas tako poziva da zapišete svoja sjećanja na vaše (i ne nužno vaše) limene ljubimce.

dragi moji, ovo ste mogli pročitati na naslovnici blog.hr-a, a pričica koja slijedi je odgovor na ovaj poziv....

Auto naš nasušni, tako bih mogla započeti današnju priču. Čini se tako normalnim shvaćati automobil kao potrebu, da one kojima je automobil statusni simbol i demonstracija luksuza postaju najpoželjniji primjer ostalima čemu trebaju težiti i kamo treba stići. Na stranu što si ni danas puno ljudi ne može priuštiti auto iako na drugoj strani neke obitelju imaju automobila koliko i članova obitelji, bilo je i vrijeme kad su samo rijetki imali taj luksuz.

Na samom pragu 60-tih, samo 15 godina nakon završetka II svjetskog rata osobni automobil je još bio rijetkost i doista je značio luksuz koji si je malotko mogao priuštiti. Bila sam malo, uporno i dosadno derište. Tih dana su nas plašili pričama o crnim ljudima u crnim limuzinama koji obilaze sela i otimaju (kradu) malu djecu. Baka i djed su od nas bili udaljeni nekih 14 km i kadgod bi tata i mama išli tamo, makar i poslom, dosađivala sam im da povedu i mene. Njihovi izgovori da sam mala, da će me boljeti noge, pa će me morati nositi nisu prolazili kod mene. Dosđivala bih sve dok me ne povedu.

Autobusa tada nije bilo., išli smo pješice i već na na kraju prvog kilometra je počinjalo moje cviljenje u stilu „ne mogu, bole me noge, tata nosi me“ i sl. Bili smo sretni ako je naišla kakva konjska, pa čak i spora volovska zaprega i ako bi nas dobrostivi vlasnik poveo bar komad puta, da nam se noge odmore.

Jedanput je naišao rashodovani vojni kamion i pokupio nas i vozio nas do same bakine kuće. Svijet mi je sa visokog sjedišta iz mamina krrila izgledao veličanstveno. To je bila moja prva vožnja na četiri kotača na motorni pogon.

- 21:37 - Komentari (65) - Isprintaj - #

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

11.02.2007.g.
TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)
TERAPIJE DODIROM



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA



6.korak: Partnerska interakcija

Izaberite partnere u grupi. Prođite vježbe drugog koraka čineći sve ono što ste činili sebi, sada činite svome partneru.


Nemojte razmišljati o sviđanju, nesviđanju ili odbojnosti. Nemojte o ničem razmišljati. Samo odradite sve vježbe. Počnite s licem, a završite s nogama, baš kao u koraku broj 2. Dodajte blage i nježne dodire duž leđa, sve od ramena do stražnjice. Nakon svake vježbe olabavite tijelo, otresite ruke, protegnite se ili zijevnite, što već želite. Vježbu izvodite 2 puta da oba partnera prođu cijeli proces.

Nemojte da vas išta u ovome zbuni, ovo je terapijski program.Naravno da u živoj grupi teče sve laku i bez napora, je zerapeut poput dirigenta upravlja i usmjerava svaku kretnju. Podsjećam vas na drugi korak:


2.korak: Dodir rukama
Koža je indikator i transformator dodira, ruke su instrument dodira, naravno, ne jedini.
Sjednite udobno. Sastavite dlanove. Osjetite tvarnost cijele površine oba dlana. Dišite. Zatvorite oči. Priljubite usne. Osjetite kako vam se dlanovi griju, kako temperatura raste. Razdvojite ih načas. Ponovo ih spojite. Osjetite kako se između njih uvlači hladnoća. Osjetite poriv da puhnete u njih i zagrijete ih. Ponovite ovu vježbu naizmjenično 5 puta. Prošetajte svoju pažnju do sljubljenih usana i zatvorenih kapaka. Usporedite te tri vrste osjeta. Otvorite oči Olabavite tijelo, otresite ruke.

Zatvorite oči. Osjetite dodir kapaka. Dišite. Dignite dlanove do svog lica. Osjetite u rukama dodir svojih obraza. Osjetite u obrazima toplinu svojih dlanova. Ispitajte jagodicama svojih prstiju čelo, obrve, zatvorene kapke, liniju nosa, sljubljene usne, liniju brade i krivulju vrata. Zagrijte dlanovima ušne školjke. Lice vam je sada zažareno. Ponovite cijeli postupak s hlađenjem. Obje vježbe ponovite 5 puta. Ne trebate o ničem razmišljati. Skoncentrirajte se na osjete. Završite vježbu kružnim okretima glave u vratu 5 puta s desna na lijevo i 5 puta obrnuto, otvorenih očiju. Olabavite i protresite tijelo.

Opet zatvorite oči. Dišite. Stavite lijevu ruku na lijevo rame, desnu ruku na desno rame. Jagodicama prstiju nježno promasirajte oba ramena.. Otresite ruke. Sada lijevi dlan stavite na desno rame, a desni dlan na lijevo rame. Ruke su vam na prsima prekrižene kao u samozagrljaju. Laganim toplim dodirom krenite s ramena niz ruke, sve do vrhova prstiju. Ponovite sve s hlađenjem. Vježbu ponovite 5 puta. Otresite ruke.

7.korak:Miješanje energija i sinkronizacija

- 00:17 - Komentari (36) - Isprintaj - #

08.02.2007., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

09,02.2007.g.



ATROSEKSOLOGIJA OVNA
SEKSUALNA SLAGANJA I PROBLEMI

Ovan je kao seksualni partner prilično samoživ,
bitno mu je njegovo neposredno zadovoljstvo i ne vodi baš previše računa o svom partneru. Seksualno se brzo zadovolji dok je njegov partner još daleko od toga. Trebao bi se bar malo više potruditi oko predigre (ima dovoljno mašte za to) da odgodi vlastiti klimaks i donekle kompenzira nesrazmjer u ritmu sa svojim partnerom. Žene Ovnovi su prilično razdražljive ali se lakše prilagođavaju svojim prtanerima, pa više problema zbog te „vatre u tijelu“ imaju muškarci Ovnovi.

Ovan pod utjecajem Marsa je inače sposoban za velike strasti, što je dobro u određenim granicama, no, događa se i da postanu seksualno opsjednuti. Tada postaju progonitelji suprotnog spola kao jedinog objekta zadovoljenja.

Ovnovi rođeni u godini Sunca su obično izuzerno srčani i snažni, pa fizički predstavljaju grube muškarce. Ta grubost ponekad graniči sa sadizmom.

Ovnovi su rijetko-kad impotentni, o sebi misle da su „bez greške“. Unatoč svojoj brzini i impulzivnosti (hiroviti, skloni ishitrenim potezima), smatraju se osvajačima, no njihova ljubavna pjesma je često strmoglava. Njihov seks je bučan (ne znaju šutjeti), žene Ovnovi mogu biti čak i agresivne, pogotovo ako im je partner neki „pitomiji“ znak.Ovan je jarkog karaktera, pa mu Eros dođe tek za odmor, a inače u ljubavnom životu ima puno problema.

Savršena usklađenost i ljubavna harmonija kod Ovna je moguća jedino ako su zadovoljene i fizičke i duhovne potrebe. Zato mu je preporučljivo tražiti partnere najprije među druga dva vatrena znaka (Lav i Strijelac) ili iz zračnog kruga (Vaga, Blizanac, Vodenjak) koji mu mogu ublažiti njegovu vatrenu prirodu.Ovo se odnosi na Ovnove oba spola.

Ovnovi i Lavovi su sjajni seksualni partneri, maštoviti i inventivni. Čak i ako veza traje kratko, odnos je intenzivan, pravi.
Ovnovi i Strijelci također su odličan spoj, slažu se i fizički i emocionalno i među njima su česte dugotrajne, velike ljubavi i strasti.

Kombinacija s vodenim i zemljanim znakovima se ne preporučuje.

Naravno da ni svi Ovnovi nisu isti.
Mogu se razlikovati zbog mnogo razloga, a najvažnija je godina rođenja i njezin vladajući planet.

OVAN - OVAN = kratkotrajna romansa
OVAN – BIK = loša kombinacija
OVAN – BLIZANCI = dobro za obadvoje
OVAN – RAK = različiti ciljevi
OVAN – LAV = strastven život
OVAN – DJRVICA = obostrana podređenost
OVAN – VAGA = obostrano štovanje
OVAN – ŠKORPION = previše sukoba
OVAN – STRIJELAC = zajedno sretni
OVAN – JARAC = razlika u naravi (mentalitetu)
OVAN - VODENJAK = srodne duše
OVAN – RIBE = suze i gnjev


Vjernost Ovnova:
U mladosti Ovnovi su nestabilni (nisu baš uzor vjernosti) i nevjerni, vole flertove i avanture, ali se s godinama u braku stabiliziraju. Ovan traži svršenu partnericu: lijepu, dobru i pametnu, a i žena Ovan je visoko zahtjevna.

- 23:25 - Komentari (65) - Isprintaj - #

07.02.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

08.02.2007.g

ZNAČENJE ČUDA
I Načela čuda

Dragi moji, gotovi smo sa svih 50 načela. Moje opaske su u drugoj boji...
I dalje pokušavamo utvrditi što je novoga u ovom djelu, što dosad nismo poznavali........kao i uvjek vaša iskustva i komentari bit će mi dragocjeni...Slijedeći put idemo izravno na PRAKTIKUM čuda i to će biti dugo i zanimljivo putovanje, jer je taj dio Čuda podijeljen u čak 365 lekcija, reklo bi se po jedna lekcija za svaki dan u godini iako ne vjerujem da je autorima djela to bilo na umu. Oko prijevoda smo već razgovarali, naročito oko poimanja Pokore. Podsjetimo se još jedanput na riječi samog prevoditelja (Petar Vasiljević):


"Tečaj čuda je, po mom skromnom mišljenju , najvažniji duhovni dokument koji se pojavio u prošlom stoljeću. Po svom obujmu, temeljitom preokretanju značenja uvriježenih pojmova i riječi, povremenim namjernim nedorečenostima, specifičnostima engleskog jezika, uvođenjem nekih novih pojmova, izražavanjem na dvije razine (I je razina znanja, a II razina zamjedbe ili percepcije), metaforičkim (tj. neizravnim) i izravnim izričajima, činjenicom da se radi o dokumentu čiji je cilj temeljita PREOBRAZBA čitatelja-učenika, a ne puko informiranje o još jednom duhovnom sustavu mišljenja, kao i relativno ograničenim mogućnostima hrvatskog jezika u ovoj oblasti, ovaj naizgled jednostavno pisani duhovni dokument postavlja vrlo teške zadaće hrvatskom prevoditelju......"


41. Cjelovitost je zamjedbeni sadržaj čuda. Čuda tako uspostavljaju ili nadoknađuju lažnu zamjedbu nestašice.
Da, zanimljivo je da ako mislimo da uvjek svega ima dovoljno nekako i uspijevamo zadovoljiti sve potrebe, ako stalno kukamo da nemamo vremena, novaca i sl. stalno nam nešto i fali. Paradox ili čudo?

42. Velik doprinos čuda je njihova snaga u tvojem oslobađanju od tvog vlastitog osjećaja osamljenosti, lišenosti i nestašice.
Da, ako si samo dopustimo ljudi koje trebamo sami dođu (budu dovedeni) k nama i čini se da se stvari rješavaju „same od sebe“….

43. Čuda se javljaju iz čudesnog stanja uma ili stanja spremnosti za čuda.
Drugim riječima sve zapreke da vodimo sretan i zadovoljan život su u našem umu…

44. Čudo je izraz unutarnje svjesnosti Krista i prihvaćanja Njegove Pokore.
Mislim da se ovdje radi o prihvaćanju Krista kao transformacije uma u prihvaćanju svega što život donosi, eliminaciji opiranja koje nam samo jede snagu, a mislim da je u tome i smisao te kontroverzne Pokore…..

45. Čudo se nikada ne gubi. Ono može dotaknuti mnoge ljude koje čak nisi ni sreo, a može proizvesti promjene o kojima se ne može ni sanjati, u situacijama kojih nisi čak ni svjestan.
U katoličkim samostanima se umjesto hvala, često govori „Bog plati“…., i doista tako i bude, možda ne tebi, možda ne sada, ali kad-tad (baš kad je potrebno), tebi ili nekome tvome čudesno dođe pomoć „niotkuda“ naoko posve nezasluženo, smatram da je to, to protezanje čuda kroz prostor i vrijeme.

46. Duh Sveti je najviši posrednik priopćavanja. Čuda ne obuhvaćaju ovaj tip priopćavanja jer su čuda prizemno sredstvo općenja. Kad se vratiš u svoj prvobitni oblik općenja s Bogom putem izravnog otkrivenja , tada nestaju potrebe za čudima.
Taj prvobitni oblik općenja s Bogom bi po meni bio potpuna predanost i vjera da se sve događa s razlogom…

47. Čudo je uređaj za učenje koji smanjuje potrebu za vremenom. Ono uspostavlja vremenski razmak koji je izvan vremenskog modela, koji ne podliježe uobičajenim zakonima vremena. U ovom smislu čudo je bezvremeno.
O tom ukidanju vremena i njegovih zakonitosti je već bilo riječi…

48. Čudo je jedino sredstvo koje ti neposredno stoji na raspolaganju za kontrolu vremena. Samo otkrivenje nadilazi vrijeme, jer nema nikakve veze s vremenom.
Za mene Otkrivennje i znači viđenje kroz prostor i vrijeme, vrhunsku „vidovitost“…

49. Čudo ne pravi razlike među stupnjevima pogrešne zamjedbe. Ono je sredstvo za učinkovito ispravljanje zamjedbe, sasvim nesvjesno o stupnju ili smjeru pogreške.
Kad god kažemo za nešto da je nemoguće, a stvari se ipak nekako riješe, dobijemo potvrdu da smo bili u krivu…

50. Čudo uspoređuje ono što si napravio od stvaranja, prihvaćajući ono što je u skladu sa stvaranjem kao istinito, odbacujući ono što nije u skladu kao lažno.
Da, ja mislim da nas čuda upravljaju ka ispunjenju naše osobne misije i omogućuju ispunjenje sudbine….

Podsjetimo se (iz kronologije new agea, gospodina Josipa Blaževića):

1975.
Objavljeno veliko kanalizirano djelo Tečaj čuda (A Course in Miracles) židovske psihologinje i spiritističkog medija Helen Schuman. Na osnovama Tečaja čuda svoj terapeutski rad bazirao je i kontroverzni psihijatar i psihoterapeut dr. Geald G. Jampolsky u knjizi Umijeće opraštanja. Ključ za mir s Bogom i drugima koja je, previdom, na hrvatskom jeziku ugledala svjetlo dana u izdanju katoličke izdavačke kuče UPT iz Đakova (Đakovo, 1998.). U spomenutoj spornoj knjizi Jampolsky svjedoči kako mu je upravo susret s objavom Tečaj čuda promijenio svjetonazor: "Moje viđenje svijeta promijenilo se godine 1975. Do tada sam sebe shvaćao kao militantnog ateistu kome bi kao zadnje padalo na um da se uputi na kakav duhovni put koji vodi k Bogu. U toj godini naišao sam na djelo u tri sveska s naslovom Tečaj čuda, tečaj za samostudij duhovne preobrazbe." Proučavajući Tečaj čuda Jampolsky ga je "naučio primjenjivati u svim svojim životnim područjima" te je u prvom poglavlju spomenute knjige odlučio "iscrpno prikazati taj tečaj" (str. 10 i 11): "Tečaj čuda je knjiga na kojoj se temelje moje misli. Tečaj čuda jest uvod u samostalni studij osobne i duhovne preobrazbe (bez posredstva religija koje su - prema New ageu - zapreka na putu do autorealizacije - op. J. B.). 'Tečaj' naglašava nužnost da se oslonimo više na svog vlastitog, unutarnjeg učitelja (duhovnog vodiča - op. J. B.), umjesto na učitelje koje tražimo izvan sebe." (str. 14) Ovdje do izražaja dolazi newageovsko poimanje vjerskih vođa različitih svjetskih religija koji trebaju ustuknuti pred "duhovima vodičima" kojima se pojedinac treba otvoriti i čijem se vodstvu treba prepustiti. Kao eksperimentalni newageovac koji je "svoj individualni put do Boga" našao mimo institucionalnih religija, Jampolsky indirektno izjednačava "različite putove do Boga", opredjeljujući se za tehniku Tečaja čuda: "U tijeku mog duhovnog putovanja postajalo mi je sve jasnije da imade različitih putova k Bogu, i Tečaj čuda je put koji sam ja sebi našao da bih dospio do duhovne zrelosti" (str. 11-12.), te nastavlja: "Tečaj se razumije kao duhovni učitelj, ne kao religija. On koristi kršćanski jezik, ali je u osnovi ekumenski. On čvrsto drži da je 'neka univerzalna teologija nemoguća; ali univerzalno iskustvo naprotiv nije samo moguće nego je nužno'" (str. 14.). Izostavljajući daljnju analizu sadržaja Jampolskove knjige izražavamo želju da ona što skorije bude povučena s polica katoličkih knjižara.

Slijedi: PRAKTIKUM

- 23:30 - Komentari (75) - Isprintaj - #

06.02.2007., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

07.02.2007.g.
(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

EIN-SOF, EN-SOF
Kabalistička, hebrejska riječ (Isaak Slijepi umro oko, 1235.g.)…Bez kraja

Beskonačnost, Bog kao Apsolut u hebrejskoj Kabali.
Ein-Sof je shvaćen bilo kao Ono što nema kraja, skriveno načelo Boga ( Isaak Slijepi ) ili kao Onaj koji nema kraja, kao Božanstvo. Međutim, J. Gikatilla (1248 do oko1325 g.) poistovjećuje ga sa sefirah Keter (Krunom), prvi sefirot.

EKSCIZIJA (izrezivanje)
Ritualno odstranjivanje dijela spolnih organa žene: prepucija klitorisa, klitorisa (kliteridektomija) ili malih usmina vulve (labiotomija).

Ekscizija je obred inicijacije žena; plemenske, religijske ili specijalizirane inicijacije, uvriježen ponajviše u Crnoj Africi i na jugu Arapskog poluotoka. Ukoliko je ekscizija inicijacijske, a ne samo inicijatske prirode, kad joj je cilj povećanje, a ne samo kušnja, ako to nije puko i nepotrebno sakaćenje, ekscizija može imati različita značenja ovisno o etniji; analogna je obrezivanju muškaraca (u Ćadu), uvjet za prijem u tajnu organizaciju (u Sierra Leoneu, u sande, žensko udruženje u naroda Mende), odstranjivanje muškog elementa (u narodu Masai u Tanzaniji), jamstvo plodnosti ( u Bambara u Maliju).

„ Kad su nas rezali, strahovito smo patile. / Svi su vjerovali da ćemo umrijeti. / Danas smo snažne, boli više nema.“ (napjev prema navodu A. M. Vergiata, Les rites secrets des primitifs de l' Oubuangui, izd. Paypt, 1936.g. str. 98).
-produbljivanje klitorisa ili vulve, infibulacija žena.

EKSTAZA
Ekstaza dolazi iz Grčkog i znači stanje izvan…
Stanje svijesti doživljeno kao odjeljivanje duše od tijela i kao sjedinjenje duše s načelom. Stanje za kojeg je osjetilna djelatnost dokinuta (kretanje i govor su obustavljeni, podaci što ih daju osjetila zbrkani su, disanje i rad srca jedva su zamjetbi, prisutan je osjećaj hlađenja udova i srca, kako ekstazu opisuje Th. Kammerer).
Oblici:
- skupna ekstaza, egzaltacija;
- morbidna ekstaza; delirij, halucinacije, osjetilne varke (P. Janet, Od tjeskobe do ekstaze, 1927-1928.)
- mistična ekstaza; sjedinjenje s Bogom ili Načelom praćeno blaženstvom (Tereza iz Avile, Plotin, Eneade)
- šamanska ekstaza; nebesko uzašašće ili silazak u podzemni svijet, odnosno prostorno putovanje s praktičnim ciljem (iscjeljenje vraćanjem duše bolesnika, inicijacija uspostavljanjem komunikacije s precima i sl.).
(pojmovi; anabaza, enstaza, mania, posjednutost, putovanje, staza, šamanstvo, trans, uznesenost, dodatno pojašnjavaju temu).

ELEMENTAL
„ Elementale možemo definirati kao nagonska i smrtna bića, posrednike između duševnog i materijalnog svijeta…kao elementarne smrtne duhove Elemenata“. (Papus, Traite methodique de magie pratique, izdanje Dangels, str 433).
1.Elementari. Smrtni duhovi (premda Papus tvrdi suprotno), bestjelesni kratkovječni entiteti poput dvojnika, vila, inkuba (noćnih mora).
2. Elementali. Duhovi Elemenata, tj. načela ili amblemi Zemlje, Vode, Zraka, Vatre, ali i Drveta, Kovina, Etera…Ideju nalazimo u grčkorimskoj mitologiji i u Hermetizmu ( naročito u Paracelsusa)
„Elementi su nastanjeni vrlo savršenim Stvorenjima….
Zrak je napučen bezbrojnim mnoštvom Naroda ljudskog lika, naizgled drskih i opakih, ali zapravo krotkih….
Mora i Rijeke nastanjeni su isto kao i zrak. Drevni mudraci tu su vrstu Naroda nazvali Ondinama ili Nimfama….
Zemlja je gotovo sve do središta ispunjena Gnomima………
Što se pak tiče Salamandera, ognjevitih stanovnika Regije Vatre, oni su sluge Filozofa“ (N. Montfaucon de Villars, Le comte de Gabalis).

Element - elemental - funkcija – kovina:

Zemlja - Gnomi - čuvanje Zemljinih blaga - olovo, srebro
Voda - Najade - pohođenje rijeka i izvora - živa
Zrak - Silfi - navođenje ljudi u iskušenja - bakar, kositar
Vatra - Salamanderi - stanovanje u vatri i gašenje vatre - zlato, željezo


1. Massignon upotrebljava „pridjev“ elementalalan za džinove koji se spominju u Kur'anu kao bića koja je Bog stvorio iz „plamenog ognja“. Džinovi su muškog i ženskog spola, mogu biti pravovjerni i nevjernici, sposobni su za rađanje potomstva, imaju moć nevidljivosti.

Elementalima se mogu smatrati i duhovi pojedinih Kraljevstava, prirodni duhovi, duhovi vrste.

mineralno kraljevstvo – duh granita u Algonkima
vegetalno kraljevstvo – šumski duhovi u Južnoj Americi
animalno kraljevstvo –duh ribe u Ostijaksa
hominalno kraljevstvo – tjelesni duhovi u Eskima


- 23:21 - Komentari (61) - Isprintaj - #

UTORAK: TAROT

06.02.2007.g.

As mačeva
Pravilno okrenuta, preokret u sreći, stjecanje moći i autoriteta, borba i snalaženje u novim situacijama.
Obrnuto, kaos, potreba da se distancirate, opasnost od žestokih afektivnih ispada.
MAČEVI: Akcija i problemi, brige i zdravstveni problemi


Balada o kruhu



Rusalka me svojim komentarom priče "Moj ugao" na mom blogu, podsjetila na jednu moju prastaru pjesmu..... "ah, irida. Nekad je bio običaj paljetkovanja. na polju su poslije žetve ostali klasovi, pa su ih kupili oni kojima je trebao zalogaj kruha. To se nije krađom smatralo. nekad je bio običaj - ne pobrati sve voćke sa stabla. ostaviti nešto i za ptice nebeske. kad netko, prolazeći kraj stabla smokve ili kroz vinograd, ubere i pojede koju smokvu il' grozd, to se nije smatralo krađom, niti grijehom. ako si uzeo "pelcer" s biljke, ne oštetivši biljku, i to se nije smatralo krađom. Nestadoše ti lijepi običaji. sve je više lakomosti i gramzljivosti. "pojesti" sve, do zadnjeg zalogaja. do prejedanja. zaorati polje s neprodatim povrćem, umjesto - pokloniti ga. Izronila mi je, u sjećanju, slika moje bake aurele."

Balada o kruhu

Dok su ga mijesile majčine ruke
sve su korice bile slatke.

Sad kad ga strojevi gnječe,
sve više ga ide u otpatke.

Za mukotrpnu,
u znoju stečenu žetvu
nema uvrede veće
nego kad nježno-rumeni kruh
nehajno, bez poštovanja
bacimo u smeće.

Razmaženost, bahatost, rasipnost...!
Dežurnog krivca
teško je pronaći.

Uglavnom:
"Tko tebe kamenom,
ti njega kruhom"
više se nebi smjelo reći,
jer i kruh može biti ubojit,
poput riječi....



- 10:43 - Komentari (47) - Isprintaj - #

05.02.2007., ponedjeljak

Priča: Moj ugao

05.02.2007.g.

Dragi moji! Pred vama je 300-ti post na ovom mom blogu. Ne znam kad ih se toliko nanizalo.. Spremala sam ih i složilo se ćak 350 stranica. Da sam spremala i vaše komentare bilo bi duplo više stranica, a žao mi je što nisam…. Kad sam počinjala nisam znala da se može dogoditi da blog padne i pojede mi vaše dragocjene komentare…od danas spremam i vaše komentare…

Tajpvrajter poziva sve blog autore da u ponedjeljak objave (točno u 15 h) priču pod naslovom 'Moj ugao'…zato danas čitate priču, a Grčka mistika će čekati slijedeći ponedjeljak.

Moj ugao

Danas je na tom mjestu trgovački centar iz lanca GETRO. Izbetonirani prilazi, rampe i parkinzi su izbrisali svaki trag da je tamo neke19…-te godine tu bilo maleno polje na samom rubu grada, pored kojeg sam svakodnevno prolazila pješačeći od svoje podstanarske sobe do faxa, jer je prijevoz za mene bio luksuz koji si nisam mogla dopustiti. Ta jesen koja je polako već ulazila u zimu, bijaše čudna. Iako bez sredstava za život, tvrdoglavo sam odlučila studirati po svaku cijenu. Radit ću! To je bila moja čarobna rečenica koju sam ponavljala kao mantru. Izborila sam se za malenu stipendiju, uspjela je čak i poduplati, da bar pokrije troškove stanovanja, a onda su krenule muke po stvarnosti.

Obećana stipendija je redovito kasnila. Poslovi u Studentskom centru su se dijelili po nekom tajnom ključu i mene su redovito mimoilazili. Između obaveznih vježbi i propuštenih predavanja glavinjala sam u potrazi za poslom. Zadnji posao, nađen preko oglasa ispisanog nevještim rukopisom i zalijepljenim na staklu ulaznih vrata je bio pranje prljavih tanjura u jednoj šiptarskoj slastičarnici trajao je samo jedan dan, Dok mi je znoj s lica curio u prljavi sudoper osjetila sam na vratu prljavi, vreli muški zadah, a mesnate ruke su sleđa krenule po mom tijelu. Okrenula sam se da vidim drskog idiota koji je nepodnošljivo mirisao na burek i luk, muka mi se dizala iz želuca u grlo i bojala sam se da ne povratim u taj čas shvatim da mi se u lice cereka svojim pokvarenim zubima, sam gazda dotične radnje (tako ju je zvao dok smo dogovarali posao). Slastičari i momci koji poslužuju ( jedva da su tek postali dječaci) su se značajno i potiho smijuljili. Počela sam se tresti od bijesa, ruke uronjene u bogatu pjenu u sudoperu su počele drhtati i lijeva je instiktivno poletjela ka tom smradnom zadahu. Zepteći od gnjeva i poniženja sam prosiktala:

- Kad se odlučim prokurvati, onda neću dolaziti rovati po nečijem prljavom sudoperu! -

Naravno, dobila sam momentalni otkaz. Došla je subota, zadnje novce (dio nažican) sam potrošila na kruh i jogurt još u četvrtak. Stipendija nije stigla ni ovaj tjedan, gazdarica je ceketala o stanarini i traženju novog stana. Sve moje sustanarke iz susjednih soba su za vikend otišle doma. U maloj čajnoj kuhinjici, improviziranoj u honiku, u dnu nekakvog poluormarića sa zavjesicom umjesto vratašca našla sam dva/tri poluuvela krumpirića, možda dvije žlice brašna, malo začinske paprike i malo ulja na dnu boce, jedino je soli bilo dovoljno. Sjedila sam zdvojna u svom prohladnom sobičku (gazdarica je reducirala grijanje, valjda da nas ne razmazi), već je i popodnevna subotnja tišina legla na grad, Rudeš je vani bio umotan u izmaglicu a malo polje na rubu grada, na koje inače nisam obraćala pažnju, mi se automatski vizualiziralo u glavi. Cijelo je bilo zasađeno porilukom. Mahinalno sam navukla crne samterice, cipele i svoju, za ovo doba godine pretanku jaknu, zgrabila crnu vreću za smeće i kao hipnotizirana krenula prema tom polju. Bio je neki mrtvi sat, ljudi su se zavukli u kuće pred hladnoćom, mladež još nije krenula u subotnje preovode, magla koja se ubrzano spuštala me milostivo obavijala i ja sam, čak ni ne osvrćući se previše, nabrstila pola vreće poriluka. Stigla sam doma polupromrzla i odmah se dala na kuhanje. U životu nisam skuhala bolje varivo od poriluka ni prije, ni poslije te čudne subote. Jela sam ga skoro pobožno, namačući u njega tri dana stari kruh. Taman sam pospremila , kad sam čula kucanje…

U sobu mi je ušla kolegica s faxa koja je jednako kuburila s egzistencijom kao i ja. Kad god smo se posjećivale, prvo pitanje nam je bilo:
- Jesi li gladna? – Odgovorila je pitanjem:
- Šta imaš? -
- Varivo od poriluka. –
- Daj, tvoja variva su uvjek tako dobra, ti znaš skuhati od ničega, nešto dobro. –
Jela je slasno, s tekom osobe koja se već dugo nije pošteno najela, kao i ja. A onda sam pogriješila. Usred jela sam je upitala može li pogoditi odakle mi poriluk i ispričala joj svoju popdnevnu „pustolovinu“…Ona se ukočila nad napola pojedenim jelom, odgurnula tanjur od sebe, sa žestokom, osuđujućom i kategoričnom rečenicom;

- Ja to neću jesti, to je ukradeno! – Gledala sam je zabezeknuto, šokirana. I ne zato što što je njezina reakcija bila pretjerana, nego zato jer sam u tom trenu mislila o tome koliko će tog povrća propasti i ostati nepobrano i kako sam ja možda pobrala upravo taj dio i to sam joj i rekla, no ona je bila nepokolebljiva u svom poštenju. Bila sam zbunjena jer se doista radilo o pukom preživljavanju. No, svi pokušaji da joj objasnim razliku između obijesti, potrebe i nužde su pali u vodu. Demonstrativno se digla i otišla, ostavljajući u meni osjećaj stvarne osude.

Poslije mi je druga kolegica donijela punu vrećicu graha, krumpira, brašna i sl. koje je „opljačkala“ iz špajze svoje mame (uhh…i to je bila krađa), pa sam još kasnije dobila studentski dom, i neki poslovi su mi se posrećili, i ta jadna stipendija je počela ipak redovitije stizati, a zaokupiralo me i davanje uvjeta i spašavanje godine (na toliko predavanja me nije bilo, da je bilo pravo čarobnjaštvo sve to isfurati) da ne izgubim stipendiju. I dalje smo se družile, ali taj jadni poriluk nikada više nismo spominjale. Nisam se toga sjetila ni za vrijeme divlje privatizacije kada je tajkunizacija ukrala naše živote (obje smo ostale bez posla) i kad smo se ponovo kao u studentskim danima morale snalaziti da preživimo……...

Nisam se sjetila sve do prošle godine i to na groblju. Naime, neimaština i tegoban život su joj donijeli neizlječivu bolest. Operacije, zračenja i beznadnost su je dokrajčili. Zadnje dane je provela u ubožnici kod časnih sestara jer se njezin sin jedinac, koji je tek iskoračio iz djetinjstva nije znao ni mogao brinuti za nju u tom posljednjem stadiju. Sahranili smo je u isti onakav prohladni dan kakva je bila ta čudna subota. Radila je na mjestima s kojih su neki drugi ljudi vuklči nemilice k'o hrčci u svoje kuće i vikendice. Ona je proživjela život u sobičku bez kupaonice i podigla prekrasno dijete, na kraju je ostala bez posla, na socijalnoj pomoći (mirovinu za minuli staž nije dočekala) i umrla u ubožnici.Njezin osjećaj poštenja je bio nedodirljiv i nepotkupljiv. To što smo tada bile gladne nije opravdavalo moj čin u njezinim očima.

Iz mog ugla (kuta) gledanja to je bio razuman postupak u nevolji. Ona ga je osudila, hoćete li i vi?


- 14:54 - Komentari (76) - Isprintaj - #

03.02.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

04.04.2007.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)
TERAPIJE DODIROM



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA

5. korak: Intertaktilnost

Formiranje kruga i osjećanje tuđih energija. Stanite u krug. Dignite ruke raširene u visini ramena. Dlanove okrenite prema van. Spojite dlanove sa svojim susjedima sa svake strane. Zatvorite oči. Dišite. Osjetite te dodire. Osjetite razlike između svog lijevog i svog desnog susjeda. Osvijestite svoje osjete. Jesu li ugodni, neugodni ili indiferentni? Pokušajte zagrijati dlanove svojih susjeda. Sad ih pokušajte ohladiti. Ponovite vježbu 5 puta. Otresite ruke.

Ostanite u krugu. Primite se za ruke. Neka vaš stisak bude energičan, ali ne prečvrst. Dopustite da energija grupe prostruji cijelom grupom. Dignite spojene ruke uvis i razdvojite ih u zraku. Ponovite 5 puta.

Slijedi:
6.korak: Partnerska interakcija

- 23:58 - Komentari (54) - Isprintaj - #

02.02.2007., petak

PETAK: ASTROOKVIR

MOJ NATALNI HOROSKOP




Dragi moji, nastavit ću ja sa ASTROSEKSOLOGIJOM, ali danas vam ovdje ostavljam svoju natalnu kartu koju je napravila moja duhovna prijteljica Katarina Bolješić. Nije kompletna, fale predikcije (predviđanja), ali ni ne mogu vam baš sve pokazati....malo privatnosti moram sačuvati...dobrim dijelom sad već poznajete barem dio onoga čime se bavim, ponešto ste saznali iz MEM-a, pa možete usporediti sa ovim što ćete ovdje pročitati, a ja mogu samo reći da sam fascinirana točnošću, da ne kažem preciznošću onog što o meni izranja iz ove karte (iako izranjaju i stvari o meni koje mise ne sviđaju, ali nitko nije savršen)...prepoznajete li bar dio mene? Koliko nas određuje mjesto i trenutak rođenja? Psihologu bi trebalo podosta vremena da o meni stvori ovakav ili sličan profil (puno razgovora, testova isl.), Katarini je bio dostatan datum i sat rođenja. Imate li vi svoju natalnu kartu?

Plavom bojom ću dodati svoje kratke opaske....

Ovako izgleda tvoja natalna karta

Ti si Vaga s podznakom u Vagi, dakle tvoj je sunčani znak dvostruko naglašen. Vage su prvenstveno vrlo osjećajne, ali osjećaji variraju. Svaka neravnoteža snažno utječe na emotivni život Vage, a to opet može potjerati u ekstremno ponašanje. Znam biti ekstremna i uvjek požalim...

Vage teže skladu i sve su njihove aktivnosti svjesno ili podsvjesno upravljene prema usklađivanju okolnosti, ljudi, događaja… Vaga bi najradije pospremila svijet u jedan emotivni sklad i ravnotežu. To je unutarnja prinuda.

Kako je tebi Mjesec u Raku, ovo se pojačava jer ovakav Mjesec također teži usklađivanju osjećaja i potrebi da se vlastiti osjećaji prilagode potrebama drugih ljudi. Uhhhhh!

S ascendentom u Vagi tvoj je moto: Smjeti biti istinita. Boriš se za ravnotežu u društvu. Pravi Don Kihot!

Kad razmislim, ti si doista svoj život uredila tako da ljudima skrećeš pozornost na njihove nemire i unutarnje nesklade. Ti ljudima pomažeš da usklade sebe sa svijetom oko sebe. Nije li to tvoj poziv i tvoje moranje? Naglasak na moranje!

Vrlo si osjetljiva na pravdu (nepravdu) i kritike. Ipak, to znaš prevladati jer te nešto vuče da se pokažeš, ili bolje reći, da javnosti otkriješ svoje znanje i preneseš poruke. Mjesec, majčinski osjetljiv i predan obitelji, teži samodokazivanju jer je položen u 10. kući karijere, ali ukazuje i na neraskidive veze s roditeljima. Ovdje bi moja djeca trebala nešto reći...mamin odlazak me još uvjek boli...

Ustvari, tebi je vrlo naglašena 1. kuća osobnosti, ega, inicijative, aktivnosti, vlastitih poduzeća… Tebe ljudi vide kao Vagu, dakle kao ugodnu i simpatičnu osobu koja diplomatski rješava probleme i izbjegava konflikte. Međutim u toj 1. kući tebi se nalazi jedan vrlo znakovit stelij (tri planeta na okupu): Sunce u bliskoj konjunkciji sa Saturnom i oba planeta blizu Neptuna. Sunce naglašava ego, poduzetnost, snagu i petlju da se stvari pokrenu i provedu do kraja. Međutim, na njega je nalegao Saturn. On ograničava, opterećuje kompleksima, stavlja čovjeka pred teške izazove i kušnje, priredi mnoge neugodnosti tijekom života. Istovremeno, Saturn u prvoj kući daje ozbiljnost, odgovornost, stavlja te pred velike zadaće, ne dozvoljava ti da promiliš kroz život. Ovi planeti blizu ascendenta vele da si teško došla na svijet i da ti je djetinjstvo bilo opterećeno ograničenjima i autoritetom jednog od roditelja (Saturn je uglavnom otac). O ovome bi se moglo romane pisati....otac me je odveo u samostan....

Blizu Sunca i Saturna smjestio se Neptun, planet obmana, mašte, onostranog, metafizičkog; dobar i opasan ako se ne zna upravljati njegovim energijama. Neptun je debelo zaslužan za tvoje interese i konačno profesionalno opredjeljenje. Ipak upozorava: ne eksperimentiraj onim što ne možeš kontrolirati! Neptun je inače vladar tvoje šeste kuće (posla i usluga, ali i bolesti), prtlja se sa Suncem koje inače upravlja tvojom 11. kućom prijatelja, veza i planova i Saturnom koji upravlja 4. kućom (obitelj, dom, korijeni, podsvijest). Sve ovo lomi se kroz tvoj ego, odnosno sve je to vrlo važno i isprepleteno u tvom životu. U 16-g. (u samostanu) mi se kolegica srušila u nesvjest za vrijeme samo jednog sugestivnog razgovora (morali smo zvati hitnu, jer ju nisam znala vratiti), tada me zaprepastilo šta sve mogu izazvati, ujedno, to je bila prva lekcija o tome koliko su ljudi krhki i kako oprezno trebam s njima i s onim što mi je dano....

(Naime, kad ovo pišem , velim ti gdje je koji planet, u kojoj je kući i u kojem je znaku, te kojom kućom upravlja. To znači, primjerice, da tvoj Saturn, vladar Jarca, odnosno tvoje 4. kuće, stoji u Vagi u tvojoj prvoj kući ličnosti. Sve te energije i značenja jednostavno se prepleću. Kad imaš stelije u horoskopu, to pak znači da je mnogo energija sažeto u jednoj točki i to je osjetljiva i zanimljiva točka horoskopa. Kad neki planet dotiče tu točku u svom dnevnom, mjesečnom ili godišnjem hodu, onda se pokreću stvari. Kako, ovisi o planetu i mjestu na kojem se to u horoskopu događa. Brzi planeti dođu i odu pa su njihovi utjecaji kratkotrajniji, a spori se planeti dugo zadržavaju na jednom mjestu i njihovi su utjecaji moćniji i sudbonosniji.) uhhhh, neki se predugo zadržavaju...


Druga kuća posjedovanja i odnosa prema vrijednostima položena je u Škorpionu. Tu imaš dva planeta. Škorpion inače prirodno predstavlja osmu kuću koja je povezana i s nekretninama, pa ova konstelacija doista govori o priličnoj umješnosti s lovom, kako god okreneš. Naime, uvijek ćeš imati, uvijek ćeš nešto vrtjeti i znaš stvoriti i zaraditi. Gladna nećeš biti nikada, a mislim da ćeš samo ono što imaš uvećavati. Ne velim da ćeš nagomilati veliko bogatstvo, ti moraš djelovati u zadanim okvirima, unutar prostora koji ti je dan. Taj prostor možeš širiti iz sebe, iznutra. Nema tih pogodnih vanjskih faktora koji će to učiniti za tebe. Sva je snaga u tebi. U 2. kući je Venera (zarada ide od nečega što ima veze s estetikom, a kako je ona vladarica tvoje prve kuće, znači od tvoga šarma i umijeća da stvari plasiraš na najbolji način, i iz 8. kuće koja u materijalnom predstavlja nepokretni imetak, ali to je i okultna kuća, kuća mistike, parapsihologije i drugoga svijeta. Jednostavnije, tvoja zarada vrti se oko tih sadržaja. Mojim prijateljima je poznata moja rečenica da sam dobro opremljena za preživljavanje (zarađujem od svoje 6-te g. života, praktički sam sama financirala cijelo svoje školovanje, počev od prvog razreda osnovne škole), nikada se neću obogatiti, ali nikada neću ni gladovati....o ostalom prosudite sami...

U trećoj kući komunikacija i bliže okoline nalazi se Mars -u Strijelcu. Međutim, on slabo utječe na to područje jer dotiče os 4. kuće (IC). Mars je ovdje prodoran, optimističan, jasan u stavovima, borben – sve ono što recimo nije ni tvoj sunčani znak, ni Mjesečev. Kako se približio četvrtoj kući, znači da mnogo energije ulažeš u kuću, obitelj, rodnu obitelj, ali i da si duboko i pozitivno povezana sa svojim korijenima. Mars je inače vladar tvoje sedme kuće- braka i odnosa. Na ovom mjestu znači da je tvoj brak duboko uvjetovan onim što nosiš od kuće. Na neki način to ga i ugrožava. Mars ovdje ukazuje i na promjene boravišta, na silu selidbe i odlazaka iz doma, koje nisi željela (razvod, koji je ispao neizbježan). Ipak, zbog svoje plamene i tople prirode, ovako položen Mars dao ti je da i najgore traume prebrodiš na prilično zdrav i mudar način. Čuva Nebo mene...!

Peta kuća djece položena je u znaku Vodenjaka. Imaš nekonvencionalan stav prema odgoju i djeci, a i ona su pomalo takva, nekonvencionalna. Premda ti je ovo područje vrlo važno, tu uspijevaš rješavati stvari na taj sebi svojstven način vrlo uspješno. Mislim da će ti barem jedno od tvoje djece biti dosta uspješno, ali ovo znači i da osobna kreativnost uvjetuje tvoju karijeru (Uran, vladar 5. kuće kreativnosti i djece, nalazi se u 10. kući karijere i vanjskog uspjeha).
Napisala sam ti već da je šesta kuća rada, ali i bolesti (Lupus erithematodes, dijagnosticiran u 24-oj g.), povezana s tvojom prvom kućom. Ti si tvoj posao. Ovo se kod tebe ne može razdvojiti. Istina je, odgajala sam djecu po srcu, (a ne po pedagogijama koje se mijenjaju u prosjeku svakih 15 g.) i po njihovim osobnostima (vrlo različitim), a ne ni po nekom univerzalnom psiho-pedagoškom načelu.


6. kuća je u Ribama, znači u okultnom znaku. Kod tebe to doista znači pravi izbor posla jer Ribe su zaslužne za mnoge naše interese koji graniče s onostranim i nekim drugim dimenzijama. Očito je da nekim područjima nisam mogla umaknuti...

7. kuća braka i odnosa je u Ovnu. Ovan je plahovit i zna reagirati malo nepromišljeno. Ovo se odnosi baš na sklapanje braka; brak može poteći iz kratke i strasne veze, ali kako je tvoja Venera u Škorpionu, stvari su mnogo složenije, osjećajni život je dubok, a odnos je stalno pod nekim stresom. Ovakva je Venera zahtjevna i malo koji odnos je može stvarno ispuniti. Od toliko stresa i pritiska se mora pobjeći, ako se želi izbjeći uništenje.....

Inače, tvoja Venera (koja uvijek utječe na bračnu sreću) u skladnom je odnosu s Mjesecom pa obećava zanimljive i lijepe veze (koje ipak nisu bile/neće biti pošteđene kriza). Ahaaaa..........ja ne bih znala bez kriza.

8. kuća položena je u Biku, njome upravlja Venera u 2. polju. Dvije kuće materijalnih dobara i stjecanja povezane su tom tvojom Venerom i Merkurom. Merkur povezuje zaradu s 9. kućom koja znači viša znanja, ali to je i kuća astrologa, snova, i svega dalekog. Ta 9. kuća tebi je položena u Blizancima, mentalnom i radoznalom znaku. Kako Blizanci moraju raditi na nekoliko kolosijeka, nije čudo što si ti u svoj posao ubacila niz različitih disciplina i sve ih voziš paralelno. Postaje sve jasnije i jasnije, zašto me zaokupljaju snovi, a i sve ostalo...

Ovdje ti je položen Jupiter. Dobar planet na dobrom mjestu, donosi dobiti i štiti od zla. Na ovom mjestu je vrlo poželjan. Oh, trebam puno zaštite i snažnog zaštitnika....

10. kuća karijere i roditelja, položena je u znaku Raka. Tu je i Mjesec u svom sjedištu i Uran. Nijedan od ovih planeta ne odlikuje stalnost, pa je i tvoj posao/karijera u stalnim oscilacijama. Ipak, to je prevažno područje u tvom životu, a da bi ga bilo što drugo zasjenilo. To ostaje, a u određenim razdobljima bit ćeš i vrlo eksponirana.Istina, ja radim kad imam posla, a ne kad mi se radi...

U 11. kući prijatelja i planova imaš Plutona. On nije osobito naglašen ako nije u nekom jakom aspektu, ali kod tebe jest, pa to znači da imaš prilično neobične veze i prijatelje koji ti povremeno znaju ružno zapapriti, ali te i ugodno iznenaditi. Svakako malo čudno društvo. Da, ne volim stereotipe, pa ni obične ljude...zanimljivi su mi smjeli ljudi, žive i znatiželjne inteligencije, sa specifičnim smislom za humor (plitki, prizeman humor mi je otužan i nimalo smiješan

Opet, od 12. kuće, tajnih organizacija, zatvorenih prostora (samostan), opet nekih mističnih sadržaja i slično, imaš koristi. Pače, tu možeš imati neke tajne pomagače (ponekad i ne znaš da je netko za tebe nešto učinio, da te je nekome preporučio i slično).

Znači:


1. kuća je u Vagi. Tu su Sunce, Saturn, Neptun u vrlo bliskoj konjunkciji.
2. kuća je u Vagi/Škorpionu. Tu su Merkur (na granici 1. i 2., ali se broji 2. i Venera
3. kuća je u Strijelcu
4. kuća je u Jarcu. Blizu osi 4. kuće je Mars koji još stoji u Strijelcu
5. kuća je Vodenjaku
6. kuća je u Ribi
7. kuća je u Ovnu
8. kuća je Biku. Tu je Jupiter.
9. kuća je u Blizancima
10. kuća je u Raku. Tu su Mjesec i Uran
11. kuća je u Lavu. Tu je Pluton
12. kuća je u Djevici

Naglašena je 1. kuća (to je ugaona i vatrena kuća)
Zatim, 2., 4. i 10. (4. i 10. su ugaone)
Ugaona kuća je vrlo značajna jer graniči jednom od osi (ascendent 1., IC 4. i MC 10.)
U tvom horoskopu nema dovoljno elementa zemlje (nijedan ti planet nije u zemljanom znaku)(zato se nikad neću obogatiti), ali se to kompenzira položajem planeta u 2. kući.
Naglašen je zrak: Sunce, Merkur, Saturn, Neptun su u Vagi, Jupiter u Blizancima.
Slijedi voda: Venera u Škorpionu i Mjesec i Uran u Raku.
Onda vatra: podznak, Pluton i Mars
Element zraka prevladava što znači da je naglašena komunikativnost i sklonost učenju, dinamika, vjetar, puno interesa…


Tranziti


Trenutno se Mars kreće u Jarcu. To je u tvojoj 4. kući, znači da ti u ovom trenutku dosta radova, nemira i različitih nepredvidivih situacija iskrsne baš u tom području.

Kad je prošao preko IC-a i prešao preko tvog natalnog Plutona, umrla ti je mama. Mars ne bi donio smrt sam po sebi, on se dosta brzo kreće (oko godinu i pol treba mu da obiđe cijeli zodijak), ali se vrlo spori Pluton približio osi tvoje 4. kuće – IC-u i tvom natalnom Marsu. Pluton djeluje samo u vrlo bliskom kontaktu s planetima, a pokreće ga neki brži. Kako su oba malefika (i Pluton i Mars spadaju u „zločeste“ planete), na ovom osjetljivom mjestu djelovali su tako. Inače, smrt ne predviđamo u horoskopu.

Jupiter se kreće znakom Strijelca i ostaje tu do jeseni. Njegov je utjecaj pozitivan, Dobro ti utječe na kontakte s braćom i okolinom, poboljšava komunikaciju i donosi mnogo dobrih prigoda. U kontaktu s Marsom (ljeto) dobre akcije, odlučnost i petlja da se nešto učini baš u domu. Nešto u tom području izmicat će kontroli, ali ćeš druge dobro riješiti. U svakom slučaju, tu će se stvari događati.

Saturn se kreće po Lavu. U odnosu na tvoje natalno Sunce i onaj stelij u Vagi, on je harmoničan. Znači da učvršćuješ autoritet, potvrđuješ se i napreduješ.


U odnosu na Veneru u Škorpionu, Saturn je neharmoničan (kvadrat). To je osjećajna strana, ovo donosi raskid stare ili uspostavu nove veze. Nova veza pod ovim aspektom obećava težinu i prepreke. Nema lepršavosti, sve je pritisnuto nekim neobjašnjivim zaprekama, teška veza, bolje ju je izbjeći ili produljiti neko stanje između.

U odnosu na Mars, Saturn je harmoničan. Puno posla, nema mu kraja, ali dobri ishodi. Opet se sve mota oko kuće. Tu se upleo i otac. S njim će biti dosta brige i dosta posla.


Uran u se vuče po Ribama. To je kuća posla, ali Uran u trigonu s Venerom može donijeti zaljubljivanje. Nešto što te zatekne, čini ti se vrlo značajnim, a onda ode kao da toga zanosa nije ni bilo. No, kako je i Saturn tu upleo svoje prste, stvar bi mogla postati ozbiljna. Rekoh, može, ali i ne mora. Možeš imati samo dobre poslovne kontakte s nekim tipom, možeš steći prijatelja.


U posao si već unijela novine, širiš aktivnosti. Unijet ćeš i neke nove metode.
Ovo je dosta naporno, ali plodno razdoblje.


- 00:01 - Komentari (74) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga