Indijanka vegetarijanka

04.02.2015., srijeda

Zadnji obrok iz McDonaldsa na Islandu

Ah, Island, moja tiha patnja. Zemlja koju bih tako voljela posjetiti. Zadnje što sam gledala u nekoj turističkoj agenciji je cijena od oko 6,000 kn za jednu osobu i sad se više ne sjećam za koliko dana (tjedan ili deset). Kako bilo, pozornosti vrijedna je vijest iz ove državice. Oni su bili u velikoj krizi, ali su se nekako uspjeli iščupati. Ono što je zanimljivo jest da je pod naletom krize zatvoren i posljednji McDonalds na Islandu i to 2009. godine (mada, vjerujem, glavni razlog nije bila samo kriza…). No, gle ti u Hrvatskoj, kriza već godinama traje, ali uvijek vidim najveću gužvu upravo u McDonaldsu. Uopće mi to nije jasno jer su obroci skupi, maleni, ne znaš šta ti sve umiješaju unutra, a konobari (je li to uopće pravi naziv za njih? Poslužitelji?) su kao roboti. Ali, pustimo to sad. Jedan je muškarac, Hjortur Smarason kupio zadnji meni u McDonaldsu kojeg nije imao namjeru prodati već ga zadržati kao suvenir pa dok traje – traje. I traje, i traje, i traje, i traje… mnogo dulje nego se itko mogao i nadati. Na kraju je McDonaldsov meni završio u islandskom Nacionalnom muzeju, a ovih dana je prebačen u Bus Hostel odakle se snima kamerom i znatiželjnici iz svih dijelova svijeta mogu pogledati kako sporo, jako sporo trune već godinama. Krumpirići i hamburger su bez plijesni od 2009. godine! Kako? Zašto? Baš sam ovih dana pročitala da McDonaldsov pomfri ima 19 sastojaka… pa, eto… dobar tek.


Oznake: Island, McDonalds, meni, hamburger, pomfri, trajnost


11.07.2013., četvrtak

Hej, mama i tata, što je u tom hamburgeru?

Kampanja poznatog kuhara i TV lica, Jamieja Olivera dovela je do toga da je najpoznatiji lanac fast food prehrane, McDonald's, objavio kako će promijeniti formulu za pravljenje svojih hamburgera. Oliver je naime saznao da se govedina od koje se prave hamburgeri drži u amonij hidroksidu,a također se ova emikalija dodaje u hamburgere kad su gotovi za pečenje. Kuhar tvrdi da je ovo veoma štetno za zdravlje. Također, otkrio je i kako se popularni nuggetsi prave – nakon što se uzmu 'dobri' dijelovi mesa, ostaci kao što su kožice, salo i unutarnji organi koriste se za njihovo pravljenje. U svojoj kampanji čak je djeci pokazivao kako se prave nuggetsi. Na kraju je McDonalds objavio kako će promijeniti način spravljanja svojih hamburgera, ali ne i nuggetsa.

Inače, amonij hidroksid koristi se kao antimikrobno sredstvo pri preradi mesa budući je ono sklono kvarenju. Neki fast food lanci su objavili kako ga više ne koriste, a primjerice američka Agencija za hranu nije zabranila ovaj sastojak u preradi mesa. Štoviše, ovaj je sastojak već sastavni dio mesa jer je dio proizvodnog procesa, što znači da je svekoliko prisutna u ovoj namirnici.

Oznake: meso, hamburgeri, McDonalds, amonij hidroksid


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.