Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

srijeda, 19.03.2014.

Kriza na Krimu. Analiza.

Povijest Krima.
Krim je poluotok na crnom moru koji teritorijalno pripada Ukrajini. Ima oko dva milijuna stanovnika a većinu čine etnički Rusi. Uz Ruse najbrojniji su Ukrajinci i Tartari. Krim je bio dio Rusije sve do 1954 kad ga je Gorbačov zbog političko - ekonomski razloga pripoji Ukrajini. Naravno Gorbačov tada nije ni sanjao da je moguć raspad SSSR pa se nitko nije previše ni obazirao na to.
Nakon raspada SSSR Krim je ostao u sastavu Ukrajine kao autonomna republika Krim. No Krim je ostao dom Ruske crnomorske flote. Budimpeštanskim ugovor iz 1994 godine Ukrajina se odriče nuklearnog naoružanja u zamjenu za garanciju teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Sporazum su potpisali Rusija, Ukrajina Sad i V. Britanija.
Na Krimu nije bilo veći sukoba do sadašnji događaja.

Pozadina krize.
Ukrajinski predsjednik Januković pod pritiskom Rusije odbio je potpisati sporazum o suradnji s Europskom Unijom.
Kao odgovor na odbijanje prozapadno nastrojeni političari predvođeni Kličkom i Jacenjukom organizirali su masovno prosvjede na glavnom gradskom trgu u Kijevu poznatom kao maidan. Prosvjede su podržali sve zapadne zemlje te su čak i dijelili kolače po maidanu.
Nakon nekoliko neuspješni pokušaja pregovora između Janukovića i opozicije prosvjednici su krenuli silom rušiti Janukovića.
Sve važniju ulogu u prosvjedima počeo je igrati radikalni desni sektor, čiji pripadnici zauzimaju nekoliko državnih zgrada u Kijevu. Januković šalje specijalne snage Berkut koje neuspješno pokušavaju rastjerati prosvjednike s maidana.
Da bi se spriječilo daljnje nasilje 21.veljače je potpisan sporazum između Janukovića i oporbe kojim se predviđaju prijevremeni predsjednički izbori i smanjenje ovlasti predsjednika. Na sporazum je pristala delegacija EU, Rusije te Januković i opozicija.
No opozicija krši sporazum i nastavlja sa prosvjedima.
Dolazi do rasplamsavanja sukoba te prozapadna opozicija silom ruši Janukovića. Januković bježi u Rusiju a problemi za Ukrajinu tek nastupaju.
Na vlast dolazi nova vlada, ali vlada koja ipak nije legalna niti legitimna.
Oni mogu pričati što žele i koliko žele ali na vlast su došli pučem.

Odcjepljenje Krima
Nakon puča u Kijevu sve glavne zgrade na Krimu zauzimaju nepoznate naoružane snage. Kasnije se ispostavilo da se radi o Ruskim vojnicima.
Rusija šalje vojsku i doslovce vrši okupaciju Krima. Formiraju se Krimske samo obrambene snage koje djeluju pod kontrolom Moskve.
Na iznenađenje cijele međunarodne zajednice vlast na Krimu organizira referendum o pripajanju Krima Rusiji.
Referendum se izvodi brzo te oko 95% glasuje za pripojenje Krima Ruskoj federaciji. Ruska federacija priznaje Krim i pripaja ga Rusiji.
Ukrajina preko noći neočekivano gubi Krim.

Reakcije
Rusi slave a Ruski političari brane odcjepljenje Krima i tvrde da je sve u skladu s međunarodnim zakonom.
Zapad optužuje Rusiju za kršenje međunarodnog prava i otimanje zemlje u Hitlerovom i Miloševićevom stilu.
Ukrajinska vlada osuđuje okupaciju i tvrdi da nikada neće priznati Krim kao dio Ruske federacije. Ukrajinska vlada zasada isključuje mogućnost upotrebe vojne sile.

Zapad vs Rusija
Treba reći neke stvari otvoreno. Zapad nije očekivao aneksiju Krima. Putin je djelovao brzo i nije ostavio manevarski prostor diplomaciji. Čista real politika, brza akcija i dovođenje protivnika pred gotov čin.
Zapad se sada nalazi u jako nezgodnoj situaciji. Ako ne djeluje Putin će dokazati da je zapad zapravo tigar od papira, a ako djeluje te poduzme oštre sankcije i krene ka potpunoj izolaciji Rusije dovodi u opasnost sebe i sigurnost u cijelom svijetu.
Rusija nije Libija to je zemlja s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu te dosta jakom ekonomijom. Zapad je sa sankcijama ekonomski pokušao slomiti Iran, napravio je neku štetu ali ga nije slomio. Iranska ekonomija je četiri puta slabija od Ruske a Rusija ima sedam puta veće zalihe stranih valuta od Irana. Sankcije neće slomiti Rusiju.
Osim toga Rusija je važna i kod povlačenja iz Afganistana i za rješavanje spora s Iranom oko nuklearnog programa.
Za očekivat je medijske napade na Rusiju od strane zapadnih medija, uvođenje formalni sankcija, zabrane putovanja, zamrzavanje imovine pojedincima vezanim za Krim, izbacivanje iz G8, suspenzija vojne suradnje i suspenzija pregovora o bezviznom režimu.
Uz sankcije Rusiji i medijske napade sigurno će raditi tajni kanali diplomacije u cilju smirivanja situacije i sprečavanja daljnjeg pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada.
Nitko nema interes za ozbiljne sankcije ni Zapad ni Rusija.
Ozbiljne sankcije bio bile samo zabrana uvoza plina i nafte iz Rusije što zasada nitko i ne spominje. Sve ostalo su floskule.

Odnosi Ukrajina -Rusija.
Sada su najgori od kraja drugog svjetskog rata. Danas su Ukrajinci najavili uvođenje viza Rusima. Ukrajina je počela raspoređivati vojsku na granicama s Rusijom Ukrajinska vlada optužuje Rusiju za destabilizaciju istoka zemlje i za otimačinu Krima. Rusi ističu prijateljstvo prema Ukrajini i želju da zaštite Ruse u Ukrajini.
Jasno je da Rusija neće priznati novu Ukrajinsku vladu, te je stoga planira srušiti i oboriti. Prorusko stanovništvo u Ukrajini odličan je alat za taj zadatak. No novu Ukrajinsku vladu zapravo nitko ništa i ne pita. Oni su samo pijuni zapada i ako to zapad od njih bude tražio morati će dati velike ustupke Rusiji. Krim su već izgubili.
Možda Jacenjuk i Kličko budu razočarani kad shvate da ih je Zapad prodao Rusiji za neki ustupak glede Sirije ili Irana. Jasno je da Jacenjukova vlada može opstati samo uz veliku ekonomsku i političku podršku zapada. I uz tu pomoć to će biti nestabilna vlada upitnoga legitimiteta koju bi Rusija mogla oboriti.

Propagandni rat
U svakoj napetoj situaciji pa i u ovoj svjedoci smo pravog medijsko-propagandnog rata. Ruski mediji i Ruska propaganda prikazuje Ukrajinsku vladu ako nacističku što je ipak daleko od istine. Istina ima radikalni elemenata u novoj vladi ali ona nije nacistička već korporacijsko kapitalistička. To je vlada koje je došla na vlast uz pomoć zapada i sada se mora odužiti zapadu za pomoć dajući neka prirodna bogastva Ukrajine zapadu.
Zapadni mediji samo optužuju Rusiju za kršenje međunarodnih prava i okupaciju dijela Ukrajine.
Nigdje se ne spominju radikalni desničari u vladi, nigdje se ne spominje puč koji je izvela sadašnja vlada, nigdje se ne spominju maidanski snajperi od strane opozicije. Isto tako ne spominje se kriminalna i korupcijske prošlost većine dužnosnika nove vlade.
U ovakvim situacijama medijima se jednostavno ne može vjerovati.
Ovaj sukob je još jedan dokaz da ne postoje objektivni mediji ni u Rusiji ni na zapadu

Međunarodno pravo
Zapad optužuje Rusiju za kršenje međunarodnog prava a Rusija tvrdi da je sve u skladu s međunarodnim pravom. Istina je da su i Rusija i Amerika u pravu.
Međunarodno pravo je proturječno samo sebi te je pozivanje na međunarodno pravo samo dio propagande.
Međunarodno pravo jamči teritorijalni integritet i suverenitet svake međunarodno priznate države a istovremeno jamči svakom narodu pravo na samoopredjeljenje i političku zajednicu tj. državu.
Rusija se poziva na pravo samoopredjeljenja na Krimu a brani isto to pravo u Čečeniji.
Zapad se poziva na pravo samoopredjeljenja na Kosovu a brani ga na Krimu.
Jasno je da vlada zakon sile a ne međunarodno pravo. Pozivanje na međunarodno pravo je samo dio propagande i ništa više.

Budućnost Ukrajine
Nezahvalno je bilo što prognozirati.
Radi samog naroda najbitnije je izbjeći otvoreni rat i milijune izbjeglica.
Ukrajina je prestala postojati zato što ima prozapadnu i prorusku opciju a nema proukrajinsku opciju.
Ukrajina je žrtva sukoba svjetski velesila. Stavljena na izbor između Istoka i Zapada, razapeta između proruskog i prozapadnog dijela, pitanje je dali uopće može i preživjeti.











19.03.2014. u 20:52 • 5 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr