Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

28.08.2008., četvrtak

ZAPEČENI PATLIDŽANI

Sve namirnice su najzdravije i najkvalitetnije dok im je sezona. Tako je najpametnije koristiti namirnice koje su u sezoni. Općeglobalni super-hiper-ultra marketi nam omogućavaju nabavu vansezonskih namirnica u svako doba godine, ali neka vas njihov zamamni vanjski izgled ne zavara! Obično su rasli u kontrolirnim uvjetima na umjetnom svemu, pa onda je upitno koliko su zdrave. Da bi doista bile zdrave lukavo je prošetati do placa ili ako ste baš takve sreće u svoj vrt i pobrati friško i svježe povrće i voće, onda kad im je sezona. Obično, dok im je sezona i cijena im je najprihvatljivija, pa eto još jednog "za" za sezonsko voće i povrće.

I tako dok im je sezona ja ostajem pri patlidžanima. Ovo je modificirani recept, onoga koji se može naći u Tradicionalnoj kuharici (tak za obavijest da ne bi bilo da kopiram/neovlašteno "posuđujem"... itd), samo što ja koristim malo lakše nabavljive namirnice. U povrtnom složencu sam pisala o ovom receptu, bilo bi ga ružno izostavitinjami:

ZAPEČENI PATLIDŽANI



Sastojci (za dvije osobe):
1 srednji patlidžan (ili dva manja...-zavisi o apetitu)
150g svježeg sira ( ili sira škripavca)
3 velike žlice parmezana (ili nekog punomasnog naribanog sira)
2 rajčice ili 3 žlice domaćeg koncentrata rajčice*
pola glavice luka
1 režanj češnjaka
sol, papr, vegeta
maslinovo ulje

--------------------

Patlidžan narezati na ploškice, dobro nasoliti i pustiti da odstoji, da pusti gorčinu.
Na tavici na žlici maslinovog ulja popržiti sitno sjeckan luk, pa kad pozlati dodati rajčicu oguljenu i nasjeckanu ka kockice, pa pustiti da se kuha 10-ak minuta uz polijevanje. Ili samo dodati koncentrat rajčice s malo vode i pustiti da kuha 2-5 minuta.
Ploške patlidžana ocijediti u kuhinjske ručnike.
Na dno vatrostalne posude staviti malo umaka, pa red patlidžana, pa namazati ploške sa svježim sirom (u koji se može dodati vrhnje - tko voli), povegetirati, popapriti, posipati parmezanom, pa preliti s malo umaka od rajčica. Gore opet patlidžan, sir, vegeta, papar, sir, rajčice... dok se sve ne potroši. Zadnji sloj patlidžana preliti s preostalim umakom i posipati parmezanom.
peć u pećnici zagrijanoj na 180*C, otprilike 30'. Kad je lijepe boje poslužiti tako da se reže okomito.


* ili pelata nasjeckanih ili kečapa (iako sam protiv tih umjetnih prerađevina jer svojim intenzivnim okusom maskiraju ostatak)
- 15:10 - Komentari (6) - Isprintaj - #

26.08.2008., utorak

LJETNI SEKILI GULAŠ

Sekili gulaš se kod mojih doma naziva gulaš s puno kisela zelja iliti kupusa i svinjetinom . Ovo jelo brat i ja obožavamo, a mama to napravi fenomenalno. Kad sam danas razmišljala o ručku, a gledajući zelje u frižideru zaželila sam se sekili gulaša. Naravno, budući da je ljeto, kiselo zelje će čekati zimu, ali ovo slatko i mlado tako zove i poziva ukusni ljetni obrok. I tako mi padne ideja!dead Pa patlidžan na mnogo mjesta daje "mesni" ugođaj, a ovo slatko zelje voli se družiti s povrćem i tako sam dobila inačicu sekili gulaša, ali u ljetnom ruhu!



Sastojci (za dvije osobe):
pola luka
pola glavice slatkog zelja
1 srednji patlidžan
sol, papar, majčina dušica, crvena paprika
malo pancete narezane na male komade
voda za podlijevanje

--------------------------



Patlidžan isjeckati na kockice, nasoliti i pustiti da stoji.
Na vruću tavu staviti pancetu da pusti masnoću.
Nasjeckati luk i dodati..
Kada se zarumeni dodati zelje izrezano na sitno. Dinstati dok ne omekani. (15-ak'), podlijevati da se ne primi.
Patlidžan dobro iscijeditit i dodati zelju, popapriti, dodat majčinu dušicu i crvenu papriku.
Dinstati dok se sve ne poveže i patlidžan skuha. (15-ak ')



Poslužiti s kuhanim krumpirom ili s kukuruznom krupicom.
- 13:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.08.2008., petak

Lonac svačega

Jutros pogledah u frižider i uočih kako mi se domaći paradajz "loše drži" i da mu je vrijem da ga skuham ili ću morat ga bacit, a hrana se ne baca... vidi i par mrkvica i tikvica za potrošiti... sve nasjeckam na kockice skupa skombinirah i eto! još jedno ukusno zdravo i pametno rješenje za ljetni ručak njami:

Sastojci:
dvije šake nasjeckane mrkve - na kockice
dva krumpura oba veličine šake - na kockice
dvije rajčice, na kockice
dvije šake tikvica - na kockice
sol, papar, ružmarin, origano, češnjak
malo vina

--------------------

U lonac staviti posoljene krumpire i mrkvu. Na tavi popržiti na malo maslinjaka rajčicu dok se skroz ne raspadne pa dodati kratko tikvicu. Kad je skoro gotov krumpir dodati rjčicu i tikvice i vino, posoliti po volji, popapriti, dodat mirodije, pustiti još malo, dobro promiješati (slobodno malo zdrepati krumpir da bude gušće). Dodati češnjak na sitno, promiješati i ostaviti da odstoji barem 30' prije konzumacije da se okusi lijepo prožmu.

>>Inačice:
može i bez vina, onda je malo nježnije
može se dodati i neka kobasica, pa je malo teže
pašu razne grahorice (ali ja ne smijem!) pa probajte grašak ili grah ili slanutak...
tko voli luk može prije rajčice malo popržiti luka...

- 14:48 - Komentari (4) - Isprintaj - #

18.08.2008., ponedjeljak

POVRTNI SLOŽENAC SA SIROM

Jeste li znali da se sir, patlidžani i rajčica jako dobro slažu? Ako niste, evo sada znate! Naime iz Tradicionalne kuharice ima jako dobar recept, a sadrži samo ta tri sastojka. No, danas nije o tome priča, ali misao vodilja je. Pogledavši u svoj frižider shvatila sam da imam raznog povrća što bi trebalo potrošiti, malo riže koja je ostala od jučer, pa... ajde da nešto skombiniram. Kad je bilo gotovo utopili smo se u tome! Za prste polizat... Pa evo receptanjami :

Sastojci za 3 osobe:
3 krumpira, srednje veličine, napola skuhati narezan na ploške
1/2 patašona ili 1 manja tikvica, narezan na ploške
100 g sira
200 g vrhnje
šaka kuhane riže (meni ostala od jučer, a može i bez
2 patlidžana, na ploške
3 omekšane rajčice
1 jaje
celer, papar
sol


Nasoliti ploške patlidžana i patašona ili tikvica, pustiti da odstoji.
Krumpir napola skuhati, staviti na namašćen pleh.
Obrisati kuhinjskim papirom patašon ili tikvicu , pa složiti.
Pomiješati rižu, sir i 1/2 vrhnje, namazati po patašonu(ili tikvici)
Obrisati kuhinjskim papirom patlidžan, posložiti na sir.
Oguliti rajčice, narezati na ploškice, rasporediti po patlidžanu. Pomiješati jaje i vrhnju, dodati nasjeckanog peršina i celera, pa preliti.
Staviti u pećnicu na 200*C na oko 20'. Kad je sve lijepe boje izvaditi i poslužiti.
U slast!


>>Inačice:
jaje i ne mora
jogurt može umjesto vrhnje
ako nema riže, nema veze
može samo s rižom, a bez krumpira
može s još slojeva povrća, ali nisam probala - nek javi tko proba!

- 15:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.08.2008., ponedjeljak

Marinirani tikvice i patlidžani

Ovaj sam recept našla na coolinariki i odmah sam ga morala isprobati. Budući da tikvice obožavam, a u ovo doba godine su pravi boom, našla sam kako im produžiti rok trajanja, a isto tako da budu malo drukčije. Ja sam radila sa manje povrća kad mi je od ručka ostalo spečenih tkvica, a sada imam u naumu spremiti za "jesenicu" - budući da može trajati kojih 4-6 tjedana spremljena u staklenke u frižideru, ne mogu zvati zimnicom. Za one koji još ne znaju, tikvice su jako zdrave, a pune su vode pa su jakodobar diuretik. Prijatelj savkoj neuravnoteženoj prehrani i mrski neprijatelj celulita i dehidriranih umornih tijela.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us




Sastojci:
2kg patlidžana i /ili tikvica (ja radila samo s tikvicama)
sol
mješavine maslinova i suncokretova ulja
češnjaka, narezan na listiće
bosiljak


Marinada:
200 ml vinskog octa
150 ml vode
2 male crvene papričice ili 2 žličice ljute crvene paprike
1 žličica Vegete

--------------------------


Priprema
1.Tikvice i patlidžane očistite i narežite na 0,5 cm debele ploške.
2.Posolite ih, ali patlidžane nešto prije, da bi sol iz njih izvukla gorkasti sok. Zatim ih dobro osušite upijajućim papirom. Češnjak narežite na tanke ploškice, a papričicu na kolutiće.
3.Na tavici na malo ulja kratko prepecite tikvice i patlidžane*
4.Pečene patlidžane i tikvice posložite u zdjelu, a svaki red posipajte listićima češnjaka.
5.Ocat, vodu, papričicu i Vegetu prokuhajte i vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svježeg ili sušenog bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći.



*ili na nauljeni lim posložite tikvice i patlidžane, po površini ih malo nauljite i stavite peći u pećnicu na 200°C oko 10 minuta.


by Coolinarika

- 13:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.08.2008., ponedjeljak

MLADE MRKVE S CURRYEM

Danas je na meniu mmmmmmmrkva! O mrkvi znamo puno, tko ne zna nek progoogla. Ukratko za neupućene kad presječete mrkvu "na valjčić" i pogledate presjek vidjet ćete da liči šarenici sa zjenicom ljudskog oka. Tako nam direktno govori da je izvrsna za vid. A ima tu karakteristiku jer sadrži puno A vitamina.



No što mnogi ne znaju sadrži nešto što se zove beta karoten (li karotin kako tko zove), daje boju mrkvi, koji je urnebesno bitan za kožu, a pogotovo prilikom velikog izlaganja suncu. Kemijske i biološke indikacije prepuštam stručnjacima za to područje, ja ovdije samouki nutricionist, samo šturo navodim. Mislim da je mrkva logičan izbor za vruće sunčane ljetne dane!

Inače dok su mlade i poznatog porijekla mrkve nije potrebno guliti ni grebati. Samo ih treba dobro oprati s grubom stranom spužvice. Tako se čuvaju vrijedne tvari koje se nalaze u "kori". Kome se i dalje ne sviđa u tanjuru tako nalo "potamijela" slobodno je oguli. Inače kad se kuha, dok je jako mlada ne treba ju dugo kuhati, a zbog vitamina nije niti preporučljivo. Bolje je da ostane malo tvrda nego da se ubije sve u njoj!
Ovaj recept ću napisati baš kako sam ga danas radila... Inačice ispod...


Sastojci:
stručak mladih mrkvica
1 dcl bijelog vina
malo maslinovog i biljnog ulja
par kapi soja-sosa
curry, na vrh noža
crvena paprika, na vrh noža
papar, sol, vegeta
vode po potrebi

------------------

Zagrijati tavu, uliti ulja. Staviti očišćene cijele mrkvice, malo pržiti, paziti da ne zagori.

Kad su dobile lijepu boju dodati vino, curry, crvenu papriku, papar, sol, vegetu (sve po ukusu).
Malo neka kuha. Doliti malo vode ako je umak preslan. Kad su mrkvice mekane skinuti s vatre.

Uz ovo poslužiti rižu al dente ili tjesteninu ili kuhani krumpir ili kakvo meso...


>> Inačice: može i bez soja-sosa
umjesto vina može i prošek ili vermouth (još je i bolje)
za djecu i ne alkoljupce bez vina
može s malo meda
može i u pećnici (u vatrostalnu sve sastojke, poklopiti i nek se brčka)

- 14:34 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.08.2008., subota

PIZZA BEZ KVASCA

Da budem iskrena ja obožavam dobru pizzu. Naglašavam ono dobru jer nije svaka takva! Obzirom na onu "100 ljudi 100 čudi" ne mora se svakome svidjeti ali ja obožavam kad je tijesto deblje, nadjev sočniji i s puno sastojaka. Zato radim takvu domaću pizzu. Priču o kvascu sam ispričala u postu najjednostavniji-kruh-na-svijetu. Dakle, u kratko izbjegavam kvasac jer znam da nije dobar. Zato je ovdije recept za tijesto za pizzu bez kvasca i s 4 vrste brašna, inačice ispod, a onda "punjenje" pa krećem njami :

Sastojci:

1šalica bijelog brašna
1/2 šalice raženog brašna
1/2 šalice integralnog brašna
1 šalica graham brašna
1 prašak za pecivo
1 jogurt
1,5 žlice ulja (može maslinovo)
malo soli i šećera

-----------------

Sve sastojke pomiješati i onda izraditi rukama, možda dodati malo graham brašna na dno da se ne lijepi, ako je pretvrdo dodati malo jogurta i ulja ili mlijeka.... sve zavisi od vrste i masnoće jogurta i količine brašna.

Umjesto raznih vrsta brašna može i samo bijelo, no s raznim vrstama brašna je rahlije, zasitnije i ukusnije.

Nauljiti kalup i rzvući prstima, valjkom ili kako god se snađete.


Potom staviti nadjev po ukusu...

Navest ću par nadjeva iako se na pizzu stvarno svašta može staviti:

Nadjev 1.:
1. domaći kečap (umak od rjčice + mala žličica senfa + malo origana + papar)
2. malo budžole na sitno nasjeckane
3. sir u listićima (gauda ili neki slični)
4. šunka za pizzu
5. kečap
6. mozzarella na ploškice
7. masline


Nadjev 2.
1. kiselo vrhnje
2. šunka za pizzu
3. svježi sir raspoređen u hrpicama
4. domaći kečap
5. tikvice na ploškice
6. parmezan
7. masline


Ili kako vam mašta proradi... Neka proradi punom parom!




- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice