Lonac svačega
Jutros pogledah u frižider i uočih kako mi se domaći paradajz "loše drži" i da mu je vrijem da ga skuham ili ću morat ga bacit, a hrana se ne baca... vidi i par mrkvica i tikvica za potrošiti... sve nasjeckam na kockice skupa skombinirah i eto! još jedno ukusno zdravo i pametno rješenje za ljetni ručak :
Sastojci: dvije šake nasjeckane mrkve - na kockice dva krumpura oba veličine šake - na kockice dvije rajčice, na kockice dvije šake tikvica - na kockice sol, papar, ružmarin, origano, češnjak malo vina -------------------- U lonac staviti posoljene krumpire i mrkvu. Na tavi popržiti na malo maslinjaka rajčicu dok se skroz ne raspadne pa dodati kratko tikvicu. Kad je skoro gotov krumpir dodati rjčicu i tikvice i vino, posoliti po volji, popapriti, dodat mirodije, pustiti još malo, dobro promiješati (slobodno malo zdrepati krumpir da bude gušće). Dodati češnjak na sitno, promiješati i ostaviti da odstoji barem 30' prije konzumacije da se okusi lijepo prožmu. >>Inačice: može i bez vina, onda je malo nježnije može se dodati i neka kobasica, pa je malo teže pašu razne grahorice (ali ja ne smijem!) pa probajte grašak ili grah ili slanutak... tko voli luk može prije rajčice malo popržiti luka... |
POVRTNI SLOŽENAC SA SIROM
Jeste li znali da se sir, patlidžani i rajčica jako dobro slažu? Ako niste, evo sada znate! Naime iz Tradicionalne kuharice ima jako dobar recept, a sadrži samo ta tri sastojka. No, danas nije o tome priča, ali misao vodilja je. Pogledavši u svoj frižider shvatila sam da imam raznog povrća što bi trebalo potrošiti, malo riže koja je ostala od jučer, pa... ajde da nešto skombiniram. Kad je bilo gotovo utopili smo se u tome! Za prste polizat... Pa evo recepta :
Sastojci za 3 osobe: 3 krumpira, srednje veličine, napola skuhati narezan na ploške 1/2 patašona ili 1 manja tikvica, narezan na ploške 100 g sira 200 g vrhnje šaka kuhane riže (meni ostala od jučer, a može i bez 2 patlidžana, na ploške 3 omekšane rajčice 1 jaje celer, papar sol Nasoliti ploške patlidžana i patašona ili tikvica, pustiti da odstoji. Krumpir napola skuhati, staviti na namašćen pleh. Obrisati kuhinjskim papirom patašon ili tikvicu , pa složiti. Pomiješati rižu, sir i 1/2 vrhnje, namazati po patašonu(ili tikvici) Obrisati kuhinjskim papirom patlidžan, posložiti na sir. Oguliti rajčice, narezati na ploškice, rasporediti po patlidžanu. Pomiješati jaje i vrhnju, dodati nasjeckanog peršina i celera, pa preliti. Staviti u pećnicu na 200*C na oko 20'. Kad je sve lijepe boje izvaditi i poslužiti. U slast! >>Inačice: jaje i ne mora jogurt može umjesto vrhnje ako nema riže, nema veze može samo s rižom, a bez krumpira može s još slojeva povrća, ali nisam probala - nek javi tko proba! |
Marinirani tikvice i patlidžani
Ovaj sam recept našla na coolinariki i odmah sam ga morala isprobati. Budući da tikvice obožavam, a u ovo doba godine su pravi boom, našla sam kako im produžiti rok trajanja, a isto tako da budu malo drukčije. Ja sam radila sa manje povrća kad mi je od ručka ostalo spečenih tkvica, a sada imam u naumu spremiti za "jesenicu" - budući da može trajati kojih 4-6 tjedana spremljena u staklenke u frižideru, ne mogu zvati zimnicom. Za one koji još ne znaju, tikvice su jako zdrave, a pune su vode pa su jakodobar diuretik. Prijatelj savkoj neuravnoteženoj prehrani i mrski neprijatelj celulita i dehidriranih umornih tijela.
Sastojci: 2kg patlidžana i /ili tikvica (ja radila samo s tikvicama) sol mješavine maslinova i suncokretova ulja češnjaka, narezan na listiće bosiljak Marinada: 200 ml vinskog octa 150 ml vode 2 male crvene papričice ili 2 žličice ljute crvene paprike 1 žličica Vegete -------------------------- Priprema 1.Tikvice i patlidžane očistite i narežite na 0,5 cm debele ploške. 2.Posolite ih, ali patlidžane nešto prije, da bi sol iz njih izvukla gorkasti sok. Zatim ih dobro osušite upijajućim papirom. Češnjak narežite na tanke ploškice, a papričicu na kolutiće. 3.Na tavici na malo ulja kratko prepecite tikvice i patlidžane* 4.Pečene patlidžane i tikvice posložite u zdjelu, a svaki red posipajte listićima češnjaka. 5.Ocat, vodu, papričicu i Vegetu prokuhajte i vruće prelijte preko povrća. Pospite listićima svježeg ili sušenog bosiljka i pokriveno ostavite da odstoji preko noći. *ili na nauljeni lim posložite tikvice i patlidžane, po površini ih malo nauljite i stavite peći u pećnicu na 200°C oko 10 minuta. by Coolinarika |
PIZZA BEZ KVASCA
Da budem iskrena ja obožavam dobru pizzu. Naglašavam ono dobru jer nije svaka takva! Obzirom na onu "100 ljudi 100 čudi" ne mora se svakome svidjeti ali ja obožavam kad je tijesto deblje, nadjev sočniji i s puno sastojaka. Zato radim takvu domaću pizzu. Priču o kvascu sam ispričala u postu najjednostavniji-kruh-na-svijetu. Dakle, u kratko izbjegavam kvasac jer znam da nije dobar. Zato je ovdije recept za tijesto za pizzu bez kvasca i s 4 vrste brašna, inačice ispod, a onda "punjenje" pa krećem :
Sastojci: 1šalica bijelog brašna 1/2 šalice raženog brašna 1/2 šalice integralnog brašna 1 šalica graham brašna 1 prašak za pecivo 1 jogurt 1,5 žlice ulja (može maslinovo) malo soli i šećera ----------------- Sve sastojke pomiješati i onda izraditi rukama, možda dodati malo graham brašna na dno da se ne lijepi, ako je pretvrdo dodati malo jogurta i ulja ili mlijeka.... sve zavisi od vrste i masnoće jogurta i količine brašna. Umjesto raznih vrsta brašna može i samo bijelo, no s raznim vrstama brašna je rahlije, zasitnije i ukusnije. Nauljiti kalup i rzvući prstima, valjkom ili kako god se snađete. Potom staviti nadjev po ukusu... Navest ću par nadjeva iako se na pizzu stvarno svašta može staviti: Nadjev 1.: 1. domaći kečap (umak od rjčice + mala žličica senfa + malo origana + papar) 2. malo budžole na sitno nasjeckane 3. sir u listićima (gauda ili neki slični) 4. šunka za pizzu 5. kečap 6. mozzarella na ploškice 7. masline Nadjev 2. 1. kiselo vrhnje 2. šunka za pizzu 3. svježi sir raspoređen u hrpicama 4. domaći kečap 5. tikvice na ploškice 6. parmezan 7. masline Ili kako vam mašta proradi... Neka proradi punom parom! |
< | kolovoz, 2008 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |