Image and video hosting by TinyPic

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

28.11.2008., petak

KELJ SA SLANINOM

S obzirom da ovo vrijeme obiluje zeljaricama u prodavaonicama treba iskoristiti priliku i uživati u raznim načinima pripreme. Kelj je jedna od zeljarica koja pobuđuje kulinarsku maštu samo tako budući da se slaže i s meso i s ostalim povrćem. Često klincima se ne sviđa punina okusa te zeljarice, ali je jako zdrava i obično su bake te koje forsiraju da se pojede pun tanjur. :) Mene je moja uvijek tjerala, a ko sam uspjela savladati tu prepreku dobila sam nagradu: desert palačinke s pekmezom... Sada sam starija i sama spremam obroke i nemogu si zamisliti da ne jedem kelj. Zato vam ovdije stavljam recept koji sam jutros smislila jer sam željela nešto brzinski, a ukusno.

KELJ SA SLANINOM

Sastojci (za 2 osobe)
1/2 glavice kelja
1/2 srednjeg luka
slanine (onako jedna trakica od 0,5 cm debljine)
mirodije (sol, papar, majčina dušica, celer...)
----------------

Slaninu narezati na kockice, staviti na vruću dublju tavu i prepržiti sa svih strana. Ocijediti kockice slanine iz masnoće i ostaviti sa strane. Na masnoći od slanine staviti sitno nasjeckan luk. Popržiti. Na to dodati kelj koji je očišćen tako da su vanjskim listovima uklonjeni tvrdi dijelovi, te je nasjeckan na kvadratiće. To poklopljeno kuhati uz povremeno podlijevanje nekih 15 minuta na srednjoj vatri, odnosno dok kelj ne povene. Dodati mirodije, pa još minutu-dvije krčkati. Pažnja! soliti samo ako nije dovoljno slano od slanine!Kad je gotovo umiješati sa kockicama prepržene slanine.
Poslužiti uz cvjetaču kuhanu na pari i/ili krumpir kuhan u kori.

- 12:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2008., srijeda

SALATA AKCIJA

Nisam stigla skuhati gablec, ali sam zato odabrala dobru salatu. Kad sam krenula u shop nisam znala što bih kupila. I onda kad sam krenula ispostavilo se da su skoro svi sastojci na akciji. I eto, odotud ime današnjoj salati:



SALATA AKCIJA

80 g purećih prsa u ovitku
dvije šake naribanog zelja
jedna šaka na trakice narezane kristal salate
5-6 komada maslina punjenih paprikom
1 acidofil
prstohvat kopra i peršina (može i bez)
malo papra
malo masl. ulja

-----------------------

Naskeckati na tanke trakice salatu i naribati zelje. Masline nasjeckatu na kolutiće, a puretinu na kockice. U acidofil umiješati masl. ulje, kopar peršin, papar. Sve skupa pomiješati i... uživati!

>>Inačice: Ine... mašti na volju
možda radič dodati
ili dodati rukolu
ili tvrdo kuhana jaja na kockice sjeckana
ili malo hrena
ili /i senfa...


- 12:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Mojoj prijateljici...

Ovo neće biti recept. Ovo je post posvećen mojoj prijateljici. Budući da do sada nije znala za moju Zb(i)rku gastronomskih užitkaka, a što je još gore, nisam već dugo objavljivala recepte, ovaj post posvećujem njoj!

Draga G, dobrodošla! Nadam se da ćeš naći one recepte koji te zanimaju, a ja ću pokušati napisati sve koji te zanimaju. Slobodno me podsjetiš na neki recept koji bi htjela napraviti, a probala si ga kod mene. Ovdije nema recepta koji nećeš razumjeti ili nećeš moći napraviti... Zato samo navali! Ovo je blog prvenstveno za tebe!



- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kolovoz 2010 (1)
Listopad 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Veljača 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (7)
Srpanj 2008 (6)

Zb(i)rka gastronomskih užitaka

Links

Kolegice blog-kuharice