subota, 15.12.2007.

intervju sa Borisom Perićem o istarkom vampiru Juri Grande

RAZGOVOR S BORISOM PERIĆEM, KNJIŽEVNIKOM I ISTRAŽIVAČEM POVIJESNIH I KNJIŽEVNIH VAMPIRA

Jure Grando možda je inspirirao i lorda Byrona!

Znanost se danas uglavnom slaže da se vampirska književnost u modernom smislu pojavila s Georgeom Gordonom Byronom, u čijim pjesmama možemo pronaći dosta vampirskih motiva (a tu je i njegovo prešućeno koautorstvo nad Polidorijevom pripovijetkom). Nekog će možda začuditi i podatak da se u djelu Johanna Wolfganga von Goethea vampirski motiv javlja ravnih 22 puta
Free Image Hosting at www.ImageShack.usBORIS PERIĆ NA GROBLJU U kRINGI


Legenda je »mrtva« ako je ljudi ne prepričavaju, ako se barem s vremena na vrijeme na nju ne podsjećaju, i ako ne privlači pažnju onih koji dotad za nju nisu znali. Jedna od tih drevnih legendi koja je tek posljednjih godina izvučena na svjetlo dana je »slučaj« istarskog vampira Jure Granda iz 17. stoljeća, čije je »djelovanje« u istarskom mjestu Kringa zabilježio Johann Weikard Valvasor u svom čuvenom djelu »Slava vojvodine Kranjske«. Vampir Jure Grando privukao je pažnju i zagrebačkog književnika i prevoditelja Borisa Perića, koji je ovih dana posjetio Pazin, kao »pisac u gostima« u sklopu programa »Mreža gradova književnosti«.
Perić je objavio zbirke priča »Sezona stakla« (1993.), »Heartland« (1995.), »Quatro stagioni« (1998., zajedno sa Zoranom Ferićem, Miroslavom Kišem i Robertom Mlinarcem), te »Groblje bezimenih« (2003.), povijesnu kuharicu »Priče iz bečke kuhinje« (2004.) te niz prijevoda s njemačkog jezika, od kojih je posljednji roman Thomasa Bernharda »Gubitnik« (2005.). U posljednje se vrijeme intenzivno bavi kulturološkim i književnopovijesnim istraživanjem vampira, pa razgovor počinjemo nastojeći razlučiti »vezu« Jure Granda s ostalim poznatim povijesnim, legendarnim i književnim vampirima.
- Po čemu je izniman Jure Grando, vampir iz Kringe?
- U plimi vampirizma, koja je tijekom 17. i 18. stoljeća preplavila Europu, Jure je, izuzmemo li da se pojavio među prvima, bio jedna od rijetkih vampirskih »osobnosti« što su ih predaja, a potom i pisana riječ, zaista precizno definirali. Jure Grando, nemirni noćnik iz Kringe, iskrsnuo je na krilima više nego bogate istarske tradicije štriga, štriguna, morâ, krsnika i drugih fantastičnih bića pučke uobrazilje, no on je u svojoj potencijalnoj literarnoj inačici, usudio bih se reći, ujedno jedan od prvih modernih, »byronovskih« vampira.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

To je pikantno, to djeluje!

- Zgodu o pojavi vampira u Kringi od Valvasora su prepisali mnogi drugi sastavljači vampirskih zbornika širom Evrope, pa je li moguće da je, makar i bez direktnog pozivanja na njegovo ime, Jure Grando nekome poslužio i kao literarni predložak?
- Svakako nije nemoguće. Tzv. »Rajnski antiquarius«, iz kojeg je Hermann Hesse 1924. preuzeo legendu o Juri Grandu, izlazio je do polovice 19. stoljeća u Koblenzu, u njemačkom Porajnju, odakle su se lord Byron, njegov liječnik John Polidori te bračni par Mary i Percy Shelley za zajedničkog ljetovanja 1816. na Ženevskom jezeru opskrbljivali pričama i svjedočanstvima o sablastima i vješticama, koje su ih jedne olujne noći ponukale da se natječu u smišljanju priča strave i užasa. Dok je Mary Shelley te noći skicirala svoj planetarni bestseler »Frankenstein« ili »Novi Prometej«, Byron je, što je manje poznato, započeo priču o vampirima, koju je nezadovoljan odbacio, ne bi li je završio književno daleko manje talentirani Polidori i objavio pod svojim imenom kao pripovijetku »Vampir«.
Ta je pripovijetka snažno utjecala na kasnija ostvarenja tzv. vampirske literature kao što su novela »Carmilla« J. Sheridana Le Fanua ili roman »Drakula« Brama Stokera. Iako nikad nećemo sa sigurnošću utvrditi je li se u obilju korištene literature – od kojih su ostali zabilježeni tek Laun/Apelova zbirka »Knjiga o sablastima« te ulomci iz Goetheova »Fausta« u prijevodu Matthewa Lewisa – nalazio i zapis o Juri Grandu, ništa nas ne priječi da to pretpostavimo, jer je njegov slučaj u to doba već dobrano zaintrigirao njemačke kroničare i polihistore.
- Kada se i zašto, s kojim pobudama autora i s kojim očekivanjima čitalačke publike, pojavila »vampirska književnost«?
- Znanost se danas uglavnom slaže da se vampirska književnost u modernom smislu pojavila s Georgeom Gordonom Byronom, u čijim pjesmama možemo pronaći dosta vampirskih motiva (a tu je, dakako, i njegovo prešućeno koautorstvo nad Polidorijevom pripovijetkom). Nekog će možda začuditi i podatak da se u djelu Johanna Wolfganga von Goethea vampirski motiv javlja ravnih 22 puta (balada »Nevjesta iz Korinta«, drugi dio »Fausta«…). U razgovorima s Eckermannom, weimarski klasik će, primjerice, sa žaljenjem ustanoviti kako su plemeniti sadržaji grčkih mitologija u književnosti njegova doba prisiljeni na uzmak pred vragovima, vješticama i vampirima, jer – »to je pikantno, to djeluje!«.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Vampirska književnost
- Mislim da je Goethe najbolje prepoznao kako pobude autora, tako i očekivanja čitalačke publike 18. i 19. stoljeća, kad na zasadama gotskog romana počinje cvjetati »vampirska književnost«. U različitim varijacijama vampirski motiv možemo pronaći kod Baudelairea, Prospera Merimeea, Kiplinga, Novalisa ili Heinea, kao metaforu socijalnog i ekonomskog izrabljivanja rabili su ga filozofi poput Voltairea ili Marxa, dok ga u nas zgodimice pronalazimo kod autora poput Šimića, Kamova ili Tina Ujevića. To je sasvim lijep niz zvučnih imena za žanr koji smo pod pritiskom tzv. neorealizma u posljednje vrijeme skloni obezvrjeđivati kao neozbiljan.
- Po čemu se razlikuju vampiri iz pučkih legendi, iz književnosti i oni s filma?
- Vampiri su, čini mi se, u prvom redu ipak čeljad svog vremena i okolnosti u kojima ih predaja ili književnost zazivaju kao alegorijske krivce za širok spektar nimalo natprirodnih nedaća. Dok je predmoderni vampir u pučkoj legendi uglavnom bio odgovoran za neobjašnjive smrti, epidemije, propale ljetine ili pomore stoke, Stokerov grof Drakula će, primjerice, u svojoj »izbornoj domovini« Engleskoj odigrati dvostruku socijalnu ulogu: kao ispusni ventil za koliko-toliko erotsko pisanje u okolnostima rigidnog viktorijanskog morala, ali i kao odraz narasle ksenofobije u doba prvih naznaka propasti kolonijalizma i sažimanja imperija na Britansko otočje, kad se uglađeni London odjednom našao preplavljen strancima.
Kao kugonoša, što je doslovni prijevod riječi Nosferatu (prisjetimo se Murnauove i Herzogove ekranizacije), vampir će se u novije doba, posebice u filmu, rado dovesti u vezu s neizlječivim, a zaraznim bolestima poput side. U svom eseju »Sida i njene metafore« (1989.) pokojna Susan Sontag napravila je vrlo zanimljivu komparaciju metaforičkih značajki raka i side: dok rak buja iznutra, sida se javlja kao strano biće, neprijatelj koji prodire izvana, invazija »aliena« na ljudsko tijelo. Ruku na srce, ima li u današnjim uvjetima bolje definicije vampira?
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

»Vampirska epidemija« krenula iz Srbije u 18. stoljeću
- Epidemija »vampirizma« ponekad je zahvaćala i sfere »stvarnog života«, kao što se to zbilo u vrijeme carice Marije Terezije. Što se tada zapravo događalo, i kako se to s današnjeg gledišta može objasniti?
- Nakon »vampirske epidemije«, koja se 20-ih i 30-ih godina 18. stoljeća razbuktala u Srbiji, nakon što su austrijski sudski i medicinski stručnjaci »verificirali« postojanje vampira, diljem dvoglave monarhije postalo je nevjerojatno popularno ekshumirati mrtvace, rezati im glave ili ih probadati glogovim kolcima. Bečki dvor osnovao je za tu svrhu tzv. vampirsku komisiju, a Marija Terezija morala je naposljetku objaviti tzv. Vampirski edikt, kojim su se zabranile daljnje ekshumacije i skrnavljenje leševa.
Pojave vampirizma u Srbiji, koje se najvjerojatnije svode na epidemiju bedrenice (antraksa), bečki su »vampirolozi« u potrazi za dobrom zaradom napuhali do neslućenih razmjera, tvrdeći da je svaki mrtvac čije se tijelo u lijesu nije raspalo u roku od dva mjeseca zapravo nemrtvi krvopija, iako nije nepoznato da proces raspadanja tijela traje bitno duže. No, zahvaljujući njihovim alarmantnim izvještajima, vampir je postao salonska tema dokone Europe.
- Je li Jure Grando bio »tipičan« vampir ili ima neke osobitosti po kojima se razlikuje od drugih vampira?
- Mogli bismo reći da Juri Grandu iz samo njemu znanih razloga nije uspio skok iz šarenog svijeta anonimnih štriga i štriguna, kakvima vrvi istarska predaja, u moderni kontekst književnosti strave i užasa, iako mu je po opisima već uvelike pripadao: Kod Valvasora ili Hessea Jure se, naime, opisuje kao seksualno aktivan, štoviše, pohotan noćnik, koji k tome bestidno ismijava crkvenu i svjetovnu vlast. I još jedan detalj: Jure je noćnim kucanjem na vrata obilježavao kuće u kojima će u najkraćem roku nekog pokositi smrt. Iako tu tvrdnju zasad ne mogu potkrijepiti povijesnim dokazima, čini mi se da je takvo ponašanje »nemirna štriguna« itekako u vezi s metaforikom kuge ili kakve druge pošasti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jure Grando – pohotni noćnik

- Legendu o Juri Grandu znamo iz Valvasorovih zapisa kao primarnog izvora. S obzirom na vrijeme kad je pisao svoju knjigu, i na dataciju tog »događaja«, moguće je da je on razgovarao sa živim očevicima otkapanja Grandovog groba u Kringi. No, može li se racionalno objasniti što se tada u Kringi uistinu moglo zbiti?
- Na prvi pogled rekao bih da je Jure, koji, kako sam čuo, za života nije bio nimalo uzoran građanin, nakon smrti poslužio kao žrtveni jarac za neke sasvim svjetovne gadosti. Tko zna, možda je netko bacio oko na njegovu mladu udovicu, pa joj se neukoj predstavljao kao pokojni suprug koji je netom ustao iz groba? Prema nekim etnološkim istraživanjima, takvih slučajeva je itekako bilo. S druge strane, zapisano je da je Jure svojim zagrobnim nepodopštinama mobilizirao čitav pazinski kraj, od župnika do župana, što svakako upućuje na zaključak da mu se pripisivao povelik značaj.
A možda je Jure zaista i bio vampir. Klinički vampirizam kao psihička boljka poznat je u znanosti više od stotinu godina, a od 1990. navodi se u literaturi kao »Renfieldov sindrom«, nazvan po jednom od intrigantnijih likova Stokerova romana. Jure je kao štrigun, bez daljnjeg, mogao sloviti i prije smrti, jer štrigun u istarskoj predaji ionako ima dva života, pa ako ga se nakon smrti ne primiri na odgovarajući način, u zagrobnom će životu biti još strašniji.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kafić »Vampire« u Kringi i srednjoškolski film »Vampir mog zavičaja«

- Kako bi se legenda o Juri Grandu mogla danas iskoristiti, primjerice u turizmu? Kakva su iskustva iz svijeta gdje ljudi to već rade?
- U Rumunjskoj je mit o vlaškom knezu Vladu Tepešu Draculei kao povijesnom predlošku za lik Stokerova Drakule već iznjedrio svojevrsni vampirski Disneyland, što nema baš previše veze s dobrim ukusom, a još manje s poznavanjem faktografije. Daleko bolji je primjer Londona, gdje postoje organizirane turističke šetnje tragovima Drakule (prema topografiji Stokerova romana), ali i tzv. vampira s groblja Highgate, koji je početkom 70-ih godina 20. stoljeća u britanskoj prijestolnici itekako uznemirio duhove.
Jure Grando predstavlja nemali potencijal, koji bi svakako trebao pronaći svoje mjesto u turističkom identitetu Pazinštine, prije svega kao etnološka i povijesna činjenica, čemu širi kontekst istarskih vjerovanja, mirova i legendi može samo pozitivno pridonijeti. Ugodno sam iznenađen otvaranjem kafića »Vampire« u Kringi, u čijem tematskom interijeru nema ni trunčice kiča, kao i filmom »Vampir mog zavičaja« pazinskih srednjoškolaca, jer u oba primjera nazirem ozbiljan pristup bavljenju temom koja kao čvrsta sastavnica istarskog identiteta zaslužuje da bude njegovana i na adekvatan način predstavljena gostima Istre.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

»Vampirska kuharica«
- Vaš studijski boravak u Pazinu i istraživanje slučaja istarskog vampira trebao bi rezultirati s nekoliko književnih projekata. Što zanimljivog u njima možemo očekivati?
- Prvo bi se trebala pojaviti svojevrsna »vampirska kuharica«, kao literarno-gastronomska šetnja kroz fabulu romana »Drakula« i njegovih konotacija. Potom slijedi roman »Vampir«, u čijoj radnji Jure Grando igra središnju ulogu, pa prijevod »Priča o sablastima i vješticama iz Rajnskog Antiquariusa«, što ih je 1924./25. priredio njemački književnik Hermann Hesse, te na koncu faktografska knjižica o slučaju Jure Granda u europskom vampirskom kontekstu. Iako vampiri sasvim sigurno nisu moja temeljna literarna preokupacija, čini se da ću se još dugo baviti tom intrigantnom tematikom. Priznali mi to sebi ili ne, motiv vampira i njegove crne metafore nisu tek bezvrijedne priče za plašenje naivnih, već književno vrijedni, te psihološki i socijalno itekako utemeljeni iskazi o stanju društva, njegovim paradoksima, nepravdama i moralnom rasulu, koje je posljednjih godina u nas, nažalost, uvelike zagospodarilo svakodnevicom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Razgovarao: Davor ŠIŠOVIĆ
(objavljeno u Glasu Istre, 1. listopada 2005.)

- 08:08 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Srpanj 2011 (1)
Siječanj 2010 (1)
Kolovoz 2009 (4)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (6)
Rujan 2008 (17)
Kolovoz 2008 (13)
Srpanj 2008 (5)
Lipanj 2008 (10)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (23)
Siječanj 2008 (35)
Prosinac 2007 (24)
Studeni 2007 (18)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (25)
Kolovoz 2007 (19)
Srpanj 2007 (16)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (7)
Travanj 2007 (17)
Ožujak 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Image Hosted by ImageShack.us



PREKODIRAO MI I POMOGAO UREDIT BLOG: Dominic


BLOGOVI PO KOJIMA PROŠARAM


mrak66
noćna mora
slaven
satan šakić
Baka Kmica
CUT ME...And Kiss The Raven
Poison Girl
Dominic
Fantom Slobode
Bloody
Dežurna Vještica
denco
VampLady
nevjerojatno,ali istinito
Idira
Androgyny
PoisonIvy
Suden Joiku
Tinolovka
LobyM
Beautiful Nightmare
Fetusič
Poison
Snow White Queen




Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!




website design
website design


CURRENT MOON


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

OPIS BLOGA

KROZ MOZAK ULETI KROZ PRSTIĆ IZLETI


GLASAJTE,JAKO MI JE VAŽNO!!!

Image Hosted by ImageShack.us




GLAZBA :
GOTHIC ,DEATH IN JUNE,OLD BUT CAVE, DEAD CAN DANCE ,INDUSTRIJAL,ELEKTRO,PREKO GOE , DO PSYCHODELIČNOG AMBIJENT CHILLOUT-A

KNJIŽEVNOST:
BUKOWSKI,KAFKA,E.A.POE,MILER,TAGORE,BAUDELAIRE,MANN,VASKO POPE...

HOBBY:
FOTOGRAFIJA,KRISTALI,EZOTERIJA,...

KUĆNI LJUBIMAC:
NAJDRAŽI I NAJMILIJI PAS NA SVIJETU - MAZA (lelica)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

DUGINE BOJE

Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

alt="QuickPost" border="0"> Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Image Hosted by ImageShack.us

DRUGA STRANA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!