30

utorak

studeni

2010

"DJEČAK U PRUGASTOJ PIDŽAMI"

Hladan i kišovit vikend je za nama...

A što raditi kad večeri postaju duge i hladne, a nije za šetnju...
Ubacili nam na kablovsku HBO, bez dodatnog plaćanja. S teletekstom, pa unaprijed možemo izabrati film.
Nakon što mi je juniorka preporučila ovaj film, koji su gledali na školskoj radionici, ja nikako da ga skinem s net-a, ili ga možda podsvjesno izbjegavam pogledati.
Izbjegavam...

Teška tema holokausta, ispričana kroz prijateljstvo malenog Nijemca, sina oficira premještenog blizu konc-logora i njegova vršnjaka - Židova. Rat, koji je dvoje vršnjaka doveo na suprotne strane žice, a da sami nisu svjesni zbog čega.
Priča o ratu, ludosti jedne ideologije, viđena nevinim dječjim očima, njihovo neshvaćanje razloga - zašto su na suprotnim stranama, ili kako im stariji objašnjavaju - neprijatelji.
Otac oficir - pokušava ideologiju i disciplinu utopiti u piću i opravdati se lojalnošću domovini, majka je užasnuta kad shvati gdje se nalaze i da se u logoru danonoćno ubijaju deseci ljudi, sustanar - mladi dočasnik koji očev bijeg od nacizma u Švicarsku, nastoji "oprati" naročitom okrutnošću, dječakova starija sestra - vjerna pripadnica Hitlerove mladeži...
Svaki od likova na različit način doživljava "farmu" blizu kuće.

I na kraju, šokantan kraj. Moglo bi se s pravom reći - kazna Božja za njemačku obitelj...

Za sve koji nisu gledali, preporučam. Ovaj film naročito bi trebala pogledati tinejdžerska generacija. Nije ga lako gledati, ali vrijedi...





Budite mi dobro




<< Arhiva >>