Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fanny7

Marketing

"DJEČAK U PRUGASTOJ PIDŽAMI"

Hladan i kišovit vikend je za nama...

A što raditi kad večeri postaju duge i hladne, a nije za šetnju...
Ubacili nam na kablovsku HBO, bez dodatnog plaćanja. S teletekstom, pa unaprijed možemo izabrati film.
Nakon što mi je juniorka preporučila ovaj film, koji su gledali na školskoj radionici, ja nikako da ga skinem s net-a, ili ga možda podsvjesno izbjegavam pogledati.
Izbjegavam...

Teška tema holokausta, ispričana kroz prijateljstvo malenog Nijemca, sina oficira premještenog blizu konc-logora i njegova vršnjaka - Židova. Rat, koji je dvoje vršnjaka doveo na suprotne strane žice, a da sami nisu svjesni zbog čega.
Priča o ratu, ludosti jedne ideologije, viđena nevinim dječjim očima, njihovo neshvaćanje razloga - zašto su na suprotnim stranama, ili kako im stariji objašnjavaju - neprijatelji.
Otac oficir - pokušava ideologiju i disciplinu utopiti u piću i opravdati se lojalnošću domovini, majka je užasnuta kad shvati gdje se nalaze i da se u logoru danonoćno ubijaju deseci ljudi, sustanar - mladi dočasnik koji očev bijeg od nacizma u Švicarsku, nastoji "oprati" naročitom okrutnošću, dječakova starija sestra - vjerna pripadnica Hitlerove mladeži...
Svaki od likova na različit način doživljava "farmu" blizu kuće.

I na kraju, šokantan kraj. Moglo bi se s pravom reći - kazna Božja za njemačku obitelj...

Za sve koji nisu gledali, preporučam. Ovaj film naročito bi trebala pogledati tinejdžerska generacija. Nije ga lako gledati, ali vrijedi...





Budite mi dobro






Post je objavljen 30.11.2010. u 12:24 sati.