četvrtak, 31.01.2008.

B liga južni jadran - dubrovački mečevi

Tokom siječnja smo odigrali šest mečeva u Dubrovniku. Rezultati su očekivani, bez iznenađenja. Moj tim gubi sve mečeve ali kao kapetan sam zadovoljan ostvarenim jer sve više i više uzimamo viktorije. U timu imam četiri tečajca koji stalno igraju u paru sa svojim mentorom. Napredak se vidi, licitacija je sve sigurnija a izvođenje više nije problem. Nadam se i nekoj pobjedi kad dođu ostali timovi osmog veljače.

Dubrovnik 1 – Dubrovnik 2 17:13 (49-39)
Dubrovnik 3 – Dubrovnik 1 0:25 (32-121)
Dubrovnik 3 – Dubrovnik 2 9:21 (18-49)
Astarea 1 – Astarea 2 12:18 (25-39)
Astarea 1 – Dubrovnik 1 5:25 (16-66)
Astarea 2 – Dubrovnik 3 20:10 (86-62)

Najčešći problemi koje mi suigrači imaju su brkanje razvoja licitaije nakon otvora dva tref i dva karo te što znači dva pik kad se otvori 1NT. Kako igraju na netu puno njihovih partnera zahtjeva minorski transfer sa dva pik. Ne objasne im konvenciju nego samo kažu kad ja kažem dva pik na tvoj bezadutski otvor ti reci tri tref. Na meču onda licitiraju dva pik pa pogađam što to znači jer na tečaju nismo radili minorski transfer. Drugi put sam rekao tri tref pa nisu znali što trebaju raditi sa šesterokaratnim karonom itd.

31.01.2008. u 08:48 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.01.2008.

Obračun rezultata turnira

Imao sam problem sa izračunom jučerašnjeg turnira u Lazaretima. Dogodila se nesretna zamjena bordova na drugom i četvrtom stolu - nesretna jer se ne ože utvrditi kako je došlo do zamjene osim što znam da se desilo tijekom mješanja bordova prije početka turnira. Lijepo je što želite pomoći u mješanju ali onda vratite bordove na stol sa kojeg ste ih uzeli.

Deveti stol je bio bye. Bordovi su na njega stizali redoslijedom 25,26,27 - 1,2,3 - 10,11,12 - 7,8,9 - 4,5,6. Sad me South sa osmog stola zove jer se ne slaže redoslijed bordova koji mu dolaze. Vidim na stolu odigrane 10,11,12 a na bye stolu 7,8,9 i 4,5,6. Odmah sam presudio da je osmi stol uzeo krive bordove i uspostavio redoslijed kako je trebao ići da NISU zamjenjeni bordovi stolova dva i četiri. Paru NS na osmom stolu dao sam 0% na krivim bordovima a njihovim protivnicima EW paru 4 Handabaka _ Jemo dodijelio sam 60%.

Obad se žali po kraju turnira da on nije uzimao krivo bordove. Dok sam unosio rezultate turnira nisam mu dao za pravo dok nisam došao do cedulja 4,5,6 i 10,11,12 koje su bile pobrkane. Nakon petnaest minuta rasprave i rješavanja nastalog problema sa obračunom dao sam za pravo Obadu i poništio odluku za stolom o 0% i 60% nego sam samo izračunao nepotpune cedulje i svakom paru dao njegov prosjek.

Program je postavljen kao za ručno računanje bez bye-a jer smo tako igrali zadnji klupski turnir: Howell sa jedanaest parova i devet kola. Devet parova bilo je tri puta u pauzi a samo dva para na turniru su igrala sve bordove. Maknuo sam bye da ta dva para ne stavim u hendikep u odnosu na devet 'sretnih' sa +9 IMP i tri borda manje za igrati.

Tako sam turnir u Lazaretima obračunao bez bye stola i sa samim prosjecima tako da je jedna cedulja izgledala ovako:

Image Hosted by ImageShack.us


Obračun na kraju turnira dao je poredak kao na lijevom dijelu slike. Kad dodam parovima 8NS i 4EW još 60% prosjeke za tri neodigrana borda tada su rezultati kao u desnoj koloni donje slike - nema promjene plasmana.

Image Hosted by ImageShack.us


Sljedeće jutro sam nakon poziva glavnog povjerenika za suđenje u Hrvatskoj napravio izračun sa unešenim bye rezultatima. Sa postavkama ručnog računanja 60% je 7MP od dvanaest. Zato u Excellu moram parovima 8NS i 4EW dodati po 21 MP za neodigrane bordove, dok im maksimum raste za 36. Prethodna cedulja izgleda ovako:

Image Hosted by ImageShack.us


Poredak nakon izračuna sa bye stolom i prosjecima je lijeva kolona donje slike, dok sa dodanih 21MP postoci ne izgledaju drukčije. Obratite pažnju da se plasman parova sa manje od 50% rezultata na turniru promjenio jer uvođenje bye stola sa 60% rezultata njima značajnije popravlja prosjek nego nekome tko ima skoro 60%.

Image Hosted by ImageShack.us


Međutim ni to nije najbolje rješenje: ručni obračun zaokružuje MP na cijeli broj pa je 7MP od 12 u stvari 58.33%. Donja cedulja pokazuje izračun sa Neuberg formulom: sada se sve prilagođava da 60% bude uistinu 60% ukupnog broja mogućih MP-a tako da 0% donosi sretnicima 0.2 MP-a.

Image Hosted by ImageShack.us


Poredak u lijevoj koloni donje slike sa prosjecima je značajno izmjenjen u gornjem dijelu tablice: sada su četvrti par na turniru Slavica Novak i Branko Batinić a Handabaka i Jemo su sad peti dok Tikvica i Obad ostaju treći. Dodavam još 60% za neodigrane bordove i dobijam poredak u desnoj koloni i Handabaka - Jemo preskaču četvrto pozicionirane.

Image Hosted by ImageShack.us


Službeni rezultati turnira koje sam objavio na večeri u restoranu 'Dundo Maroje' ostaju službeni jer ne mjenjaju raspored nagrađenih. Upućene bih još jednom podsjetio da ima vrijeme reklamacije rezultata kod službenog suca turnira.

28.01.2008. u 21:30 • 5 KomentaraPrint#

četvrtak, 24.01.2008.

Klupski turnir uz proslavu Svetog Vlaha

U nedjelju igramo klupski turnir u prostorijama uduge DEŠA u Lazaretima. Htjeli bi postići ugodnu i opuštenu atmosferu i podjeliti nekoliko predmetnih nagrada. Nije bitno tko će pobijediti na turniru nego da se više družimo i međusobno upoznamo jer imamo puno novih članova.



Turnir počinje u 16 sati, a gledat ćemo završiti do 19 sati. Iza toga slijedi večera u restoranu 'Dundo Maroje'. Večera za zainteresirane stoji 100 kuna. Ovakvu klupsku proslavu radimo po prvi put i nadam se da neće biti tehničkih problema, ali naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem - učimo se: imamo novi prostor za igru a nepoznate dvorane organizatora mogu dovesti u očaj.



Tako naprimjer idem sutra pogledati kako spajam bocu plina koju donosimo radi grijanja :). Isto se nadam da ćemo imati dovoljno mjesta jer koliko sam snimio prostor imamo mjesta za oko osam stolova. Zato za večeru nema zime jer taj dio programa vode profesionalci - Matana i njegov tim.

24.01.2008. u 13:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess