** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

30.11.2009., ponedjeljak

Gradska knjižnica u Rijeci

Za spas Gradske knjižnice

...glasati za prioritetne projekte, među kojima i za novu zgradu Gradske knjižnice...

Za spas Gradske knjižnice

Dragi svi,

na web stranici http://www.vojko-obersnel.com/hr/recite-mi/prioritet-projekata-proracuna-grada-rijeke moguće je glasati za prioritetne projekte, među kojima i za novu zgradu Gradske knjižnice.


Stoga vas molim da iskoristimo to pravo i mogućnost i glasamo za projekt koji nam je životno važan. Također, ako imate članove obitelji, poznanike, prijatelje koji jednostavno kao građani smatraju da je suvremena Gradska knjižnica prioritet za kulturni život grada, možete ih informirati o ovoj mogućnosti.


Ne dozvolite da imamo grad bez knjižnice...


Lijep pozdrav, Nataša

-------------

--- On Fri, 11/27/09, Nabava wrote:


From: Nabava
Subject: MOLBA

Date: Friday, November 27, 2009, 1:20 PM

-------------------

Potpisujem za Gradsku knjižnicu!

Lp, Boro
- 08:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

28.11.2009., subota

Onostrane dimenzije... by Osho


Onostrane dimenzije... by Osho

izvodi iz knjige "Onostrane dimenzije " (Osho lotos knjiga, 1991, Sutomore):

Ja ne smatram da Kuran i Gita govore iste stvari. Kuran kaže sasvim različite stvari. Kuran ima zasebnu harmoniju, i to je njegova originalnost i jedinstvenost. Kada bi Kuran govorio iste stvari koje govori Gita, tada ne bi imao nikakvu vrijednost. Biblija kaže sasvim različite stvari, bilo od Kurana bilo od Gite. Svaki od tih svetih spisa ima svoju specifičnu harmoniju. Mahavir ne kaže iste stvari kao i Buda: oni govore sasvim različitim jezicima.

Međutim, kroz te različite sisteme, na kraju dostižeš isti cilj. Zato insistiram na naglasku jedinstvenosti Vrhovnog iskustva, a ne na zasebnosti puteva. Moj naglasak bazira se na činjenici da svi ovi putevi na kraju dostižu jednu dimenziju u kojoj više ne postoji razlika.

Prije sam rekao da nakon što se probudite, uspijevate da se sjetite vaših snova maksimum do sat vremena. Na isti način, nakon što se osoba ponovo rodi, prvih šest mjeseci uspijeva da se sjeti gotovo svega. Vremenom, sjećanje se polako gubi. Osoba koja ima veoma razvijenu imaginaciju, ili veliki senzibilitet, možda će se sjećati malo duže, ali samo ako se izvježbala i učinila pokuse svjesnosti u svom prijašnjem životu. Tada će biti u stanju da se sjeća malo duže.

Način na koji ste ujutro obavijeni maglom snova, barem sat vremena i uveče jedan sat prije spavanja, sjena sna će se spuštati na vas. Na isti način, smrt započinje da vas obavija svojom sjenom šest mjeseci prije. Smrt se može predvidjeti šest mjeseci ranije; kada se sjena smrti započinje spuštati nad tobom, došao je trenuak da se pripremiš.

Sat koji prethodi snu, kada sjena sna započinje da se spušta na tebe, trenutak je u kojem si najpodložniji. Ne postoji drugi trenutak u kojem si više podložan, jer u tom trenutku već si poluuspavan. Sve religije svijeta su zato odredile vrijeme za molitvu na sat koji prethodi snu i sat koji slijedi nakon buđenja. (...)

Jutarnji sat i sat koji prethodi snu, beskrajno su važni. Šest mjeseci koji slijede nakon rođenja, i šest mjeseci koji prethode smrti, takođe su važni. Ko nije u stanju da oplodi sat sumraka, neće shvatiti važnost i vrijednost ovih šest mjeseci.

Nekada su postojale civilizacije koje su do tančina poznavale oba ova fenomena. Poznavale su ogromnu vrijednost šest mjeseci koje slijede nakon rođenja. Temeljni elementi mogu biti prenijeti djetetu u prvih šest mjeseci života. U tom periodu dijete je najotvorenije i najpodložnije za sugestiju. To je zora njegova života. Kada taj period prođe, vrata se zatvore i tada sve postaje mnogo teže.

Pogledamo li vrijeme Bude ili Mahavira, iznenadiće konstatacija da su najbolji umovi one generacije svi bili religiozni. U našoj civilizaciji, pogledamo li današnjeg religioznog čovjeka, primjetićemo da je on najmanje inteligentan. U ono vrijeme svi lideri, oni što su dostigli jednu vrlu poziciju, bili su religiozni. Danas samo seljaci, ljudi sa sela, nazadne osobe jesu religiozne. Najinteligentnije osobe naše generacije uopšte nisu religiozne. To znači da religija ne korača ispred čovjeka.

O samoći

Naime, svaki put kada se vežemo za nešto ili nekog, na neki način mi izbjegavamo gledati sebe. Potreba za vezivanjem za nešto ili nekog jeste trik kojim bježimo od samih sebe. Što više drugi postaje važan za nas, time ga više smatramo centrom našeg života, i istovremeno uranjamo u periferiju. Cijelog života ostajemo centrirani na drugog. Na taj način tvoje sopstvo nikada neće postati tvoj centar. (...)

Uzrok nesreće leži u našem vezivanju za druge, u očekivanju koje gajimo prema drugima. Nadamo se da će drugi dati sreću. Niko te nikada nije usrećio, pa ipak, to se iskustvo nastavlja, nikada ne umire. Svaki put kada te nada napusti, osjećaš se frustriran. (...)

Kada susretneš samog sebe, na početku se osjećaš nesretnim. Zatim, malo po malo, kako se susret produbljuje, nadolazi sve intenzivnija sreća. Suprotno tome, susret sa drugim daje osjećaj sreće na početku, ali na kraju se pokaže kao izvor nesreće. Po meni, put u duhovnu dimenziju započinje onda kada bivaš gurnut prema samom sebi. Ne mari na koji način si gurnut. Život pruža bezbroj mogućnosti da budeš gurnut prema sebi.

Um i njegove želje su ti koji uvjetuju i odabiraju svako novo rođenje

Tišina je takođe jedan način pričanja, jedna dimenzija govora. Tišina nije dimenzija bez riječi. Ona je takođe i način pričanja.




- 07:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.11.2009., petak

Dobri pastir

DOBRI PASTIR

ANNE DE VRIES - DOBRI PASTIR
------------------------------------------------------

Bilo jednom jedno malo janje i
zvalo se Angelet.
Imalo je malu glavu, cetiri
male noge i sasvim mali podignuti rep.
Bilo je to mlado od jedne velike ovce.
Velika ovca bila je njegova majka.

Angelet je stanovalo u stali.
Ovdje su stanovale jos i
druge ovce, kojih je bilo oko stotinu.
Bilo je to jedno veliko stado.
Kad je dosla noc, vrata su
se zatvarala. Sve ovce su
spavale na toplom sijenu.
I mali Angelet je spavalo
pokraj svoje majke....

E, sad prica slijedi tako da dobri pastir odvodi stado na ispasu. Na livadi u jednom trenutku maleno janje se gubi i pada u jednu rupu iz koje ne moze izac. Pastir doziva janje i trazi, ne moze ga pronaci. Pred sumrak pastir odvodi stado u tor,i vraca se natrag u za malenim janjcem. Nalazi rupu i vadi janje van, da bi potom povio nogu koja se ozljedila i vraca janje u tor majci ovci. Zatim slijedi paravoucenje i poduka malenom janjcu:

On nam je jos rekao:
Moje ovce slusaju moj glas,
i ja ih poznajem, i one idu za
mnom; i nitko ih nece oteti
iz moje ruke.
Ivan 10:11.27,28
Malo janje mora slusati
glas svoga pastira.
Gospodin Isus te voli drago
dijete, on ce voditi o tebi
brigu i cuvati te.
Pokraj njega ces biti uvijek
na sigurnom.
Ostani uvijek pokraj tvog
dobrog pastira.

Recite sada Isusu:
oprosti moje greske i grijehe
i dodji zivjeti u moje srce za
uvijek, imam u tebe povjerenje.
Citaj Sveto Pismo (Bibliju)!

---------------------------------------------------

Bozja metoda nije metoda prisile ni u kojem pogledu. Isus se nikada nije sluzio tim pristupom spram ljudima, a da ne govorim o djeci.

... "Kad god se, na zov iskusenja, dusa otrese okova zakona, tada, poput djeteta kojem je uskracena podrska majcinih ruku, ono povikne: Nemojte me tuci! "Vezite me". Moli ono 'oh, vezite me okovima ljubavi, vezite me iznutra i izvana, drzite me cvrsto, - neka u lance tvoje ljubavi budem vezan tvojom radoscu; zastitite me cvrstim zagrljajem od smrtonosne raspustenosti grijeha."... - Rabindranath Tagore.

Pitam ja vas moji dragi prijatelji, da li maleno dijete moze biti GRIJESNO? To Bozansko maleno dijete, razigrano i nevino, od malenih nogu strasit ga i tjerat na oprost od gresaka i grijeha, to je sama fantastika i budalastina zaludjenih i sumanutih fanatika. Gluplje stivo u zadnje vrijeme od ovog ja
procitao nisam. Prosudite sami...

Da li 2 - 4 godisnja djevojcica moze biti grijesna?
U cemu i po cemu ona to grijesi? Zato, sto se poneki put popiski u krevet, nece jesti ili baci posudu sa hranom, izgovori ruznu rijec koju je cula od nas...

Jednu tesku prijevaru ja sam procitao ovih dana koja se plasira djeci. Zato danas u nekim sredinama zapada imamo pisane poduke/preporuke desetogodisnjacima kako se rijesiti "stresa".

Ili je djevojcica grijesna sto je dosla na svijet pa je majka mora svojim rukama zadaviti, kao sto cine tamo negdje na istoku...

Napomena: Knjizicu je izdalo Udruzenje Krscana za sirenje Vjerske literature, Ulica Zrtava fasizma 2,
51000 Rijeka.


U Rijeci, 29.05.2006. godine Borivoj Bukva

- 08:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

26.11.2009., četvrtak

More je kopno


--- On Wed, 11/25/09, Grozd wrote:


From: Grozd
Subject: More je kopno
To: "Borivoj Bukva"
Date: Wednesday, November 25, 2009, 11:40 AM

-------------------


Poštovani!
Prosljeđujemo Vam važnu informaciju o građanskoj inicijativi "More je kopno".

Srdačan pozdrav,
Ladislav Ilčić, prof.
Udruga "Glas roditelja za djecu – GROZD"

Za referendum da se odbaci arbitražni sporazum sa Slovenijom,
da ne damo hrvatski teritorij ni hrvatsko more,
da se granično pitanje rješava na međunarodnom sudu!

Dragi prijatelji,

ako ste pratili medijske izvještaje sigurno ste već informirani, ako niste, otiđite na web-stranicu www.more-je-kopno.com.

Počelo je prikupljanje potpisa ZA referendum da se granično pitanje sa Slovenijom ne rješava političkom trgovinom nego, poput svih civiliziranih zemalja Europe i svijeta, na stalnom međunarodnom sudu.

Iako su članovi Hrvatskog Sabora u petak 20.11. ratificirali sporazum o arbitraži, referendum je prema Ustavu RH pravno jači od te odluke Sabora.

Potrebno je 430 000 potpisa da bi referendum bio obvezatan za Sabor. Uključile su se gotovo sve braniteljske i vjerske udruge, te oko 120 civilnih udruga. Sada su nam se priključili i Hrvati diljem svijeta te navijačke skupine TORCIDA, BBB, itd.

Isprintajte obrasce ZA referendum (obrazac možete preuzeti na http://www.udruga-grozd.hr/images/file/obrazacZAreferendum.pdf , a može se naći i na www.more-je-kopno.com), šaljite ga dalje, umnažajte ga, skupljajte potpise (sve rubrike treba ispuniti OSIM prve rubrike REDNI BROJ; ova rubrika mora ostati prazna!)

Dijelom ili u cijelosti ispunjene obrasce pošaljite poštom ili predajte koordinatoru vašeg mjesta, županije. Popis koordinatora možete preuzeti na http://www.udruga-grozd.hr/images/file/KONTAKTI.ZA.RH.doc . Adresa za slanje poštom navedena je na obrascu.

Ako se želite još više angažirati, preuzmite ulogu koordinatora u mjestu gdje možete i javite to stožeru (more.je.kopno@gmail.com) i/ ili na 098/9961-760, 099/6750-429!

Kakvo god pitanje imate, samo zovite!!!

Kontaktirajte sve udruge, fejs-ovce, prijatelje, rodbinu, župe, misije, itd.

Ovo je pitanje od nacionalne važnosti. Ne smijemo biti ravnodušni kada su u pitanju naše more i naš teritorij. Pa, ljudi su ginuli za tu zemlju.

Prikupljanje potpisa traje do 29. studenog, zato trebamo požuriti.

Stoga, svi Hrvati svijeta - NA NOGE!

MORE JE KOPNO - građanska inicijativa


------------

- 06:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.11.2009., srijeda

Waldorfska škola u Rijeci

Waldorfska škola u Rijeci

OSNOVNA WALDORFSKA ŠKOLA U RIJECI - PISMO PODRŠKE...





Šalje: Gordana Brzaj

gordana.brzaj@yahoo.com

0916483501




U Rijeci, 20.11.2009.




Dragi PRIJATELJI,

evo vam se obraćam među prvima jer osjećam da smo na istoj vibraciji i da ćete shvatiti moju potrebu za podrškom (bilo koje vrste koja vam padne na pamet). Molim vas da bar pročitate moje pismo, a tko može da mi i odgovori pa kakav god odgovor bio.

Kao što vjerojatno znate, radim u Osnovnoj waldorfskoj školi koja je jedna od samo tri alternativne škole u našoj Hrvatskoj (jedina u Rijeci i široj okolici). Oni koji me dobro poznaju znaju da se ne bih ni trenutka zalagala ili gubila vrijeme na nešto što nije vrijedno, cjelovito, duhovno i iza čega svim srcem ne mogu stajati. Zato neću objašnjavati zašto je ova Škola vrijedna da postoji, nego, ako možete, krenite od toga da mi vjerujete (ili zovite da vam objasnim).

Financiranje ove naše Škole godinama je sasvim marginalno od Ministarstva obrazovanja i napokon smo se, u zadnjih par mjeseci, izborili bar u usmenim obećanjima, da će se to donekle poboljšati. Ali kao što to obično biva, od dogovora do realizacije prolaze dani, tjedni, mjeseci... a nama plaće kasne već 5 mjeseci!

Učitelji, vrijedni i entuzijasti, isto moraju jesti, plaćati račune... Neki nisu mogli izdržati taj pritisak, pokušavaju (iako teška srca) naći posao drugdje.

Važno nam je prebroditi razdoblje od tri mjeseca (do veljače kada je najavljeno da bi i Grad Rijeka i Županija u većem obimu pomogli Školi). Za Ministarstvo nema garancija kad I kako.

Zato vas molim da razmislite kako nam možete pomoći:

može to biti neka ideja, može biti neka adresa na koju se možemo obratiti, neka osoba koju nam možete preporučiti, može biti i konkretna donacija pa makar i od 10 kn, može biti makar i moralna podrška, ili možete poslati ovu poruku dalje na što više adresa ovakvu ili uz neki vaš komentar...

Ja vjerujem u mreže ljubavi I podrške. One su jače od bilo kakve administracije! Kad neće vrh-glava-Ministarstvo, možemo mi "odozdola"!




Hvala vam neizmjerno na vašem vremenu koje jeste i još eventualno hoćete posvetiti jednom prekrasnom cilju: očuvati i podržati slobodu izbora odgoja i obrazovanja za našu djecu!

S nestrpljenjem očekujem vaš odgovor.

Veeeliki i srdačni pozdrav od Gordane Brzaj















--- On Fri, 11/20/09, Gordana Brzaj wrote:


From: Gordana Brzaj
Subject: MREŽA PODRŠKE
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Friday, November 20, 2009, 1:41 PM


DOBAR DAN, U RAZMIŠLJANJIMA KAKO PODUPRIJETI OSNOVNU WALDORFSKU ŠKOLU U RIJECI PIŠEM VAM OVO PISMO (U PRILOGU).
U SVOJE OSOBNO IME. GORDANA B.

-------------

lp, boro






- 06:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.11.2009., utorak

Perspektiva drugoga

Perspektiva drugoga

Gledamo u isto, ali ja vidim jedno, a ti drugo. Sposobnost uočavanja i prihvaćanja perspektive drugoga je nešto što se razvija tijekom cijelog života. Tako širimo polje vlastitog viđenja. Piše T. Šćavina.

Najprije nismo imali pojma o sebi. Rodili smo se, trzali nogama, mahali ručicama i razvijali se, ovisno o genetskim predispozicijama i pažnji roditelja. S vremenom, svijest o sebi i drugima se širila…



Između šeste i sedme godine, u našim dječjim perspektivama dogodila se jedna duboka promjena. Iz egocentričnog dječjeg svijeta u kojem smo stvarnost promatrali samo i isključivo iz 'ja', rodila se mogućnost zauzimanja perspektive drugoga.



Promjenu koja se u to vrijeme u dječjoj svijesti događa najjednostavnije je opisati pomoću sljedećeg eksperimenta:



· uzmite komad kartona koji je s jedne strane plavi, a s druge crveni i pokažite obje strane kartona djetetu

· karton postavite između vas tako da vi gledate u plavu, a dijete u crvenu stranu

· upitajte: "Koju boju ja vidim?"



Ako je pred vama petogodišnjak, odgovorit će: crvenu.



Ako je pred vama sedmogodišnjak, odgovorit će: plavu.



Petogodišnje dijete, makar je trenutak ranije vidjelo obje strane, živi u uvjerenju da svi drugi vide isto što i ono.



Sedmogodišnje dijete shvaća da njegova perspektiva nije jedina. Ovo shvaćanje (mali korak za čovjeka, ali velik za sedmogodišnjaka) je sjeme suosjećanja.





Sposobnost uočavanja i prihvaćanja perspektive drugoga je nešto što se nastavlja razvijati tijekom cijelog života. Iako, situacija na planeti nas tjera na zaključak da je razina suosjećanja u čovječanstva u stvari vrlo blizu egocentričnoj perspektivi petogodišnjaka. Ratovi, glad, onečišćenja, izumiranje životinjskih vrsta…



Postoji li uopće čovjek koji bi se zalagao za rješavanje sukoba ratom ili gomilanjem nuklearnog naoružanja, a da mu sposobnost uživljavanja u perspektivu drugoga nije ispod one elementarne, koja se razvija već oko šeste ili sedme godine života?



S godinama, suosjećanje postaje sve više stvar osobnog odabira. Globalna situacija nije rezultat djelovanja mističnih sila koje su se urotile protiv čovječanstva, već odraz razine individualne svjesnosti vodećih političara. Transformacija započinje u pojedincu, a pojedinac koji ima moć lako se može uhvatiti u iskušenju da se, umjesto suočavanja s vlastitom agresijom oštro zalaže za 'nužnu' ratnu intervenciju.



Čini se da čovjek na ovoj planeti ima vrlo široku paletu životnih mogućnosti. Majka Tereza i Adolf Hitler su (baš kao i svatko od nas) bili obični ljudi. I ona i on bi s pet godina odgovorili da je karton crven, a sa sedam da je plavi.


Autor: Tomica Šćavina

izvor: www.net.hr

---------------------------

hvala dragoj safiris na prilogu, boro

http://safiris.blog.hr/







- 08:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.11.2009., ponedjeljak

ŠARENI GLASNIK

ŠARENI GLASNIK br.2

I u SARENOM GLASNIKU br.2 su mudri opet imali posla s nama.
"Tko radi taj i grijesi". To se dogodilo i nama, pa smo vam poslali Attach. u formatu koji mnogi nisu mogli otvoriti - tako su nam javljali.
Onda nam je jedna dobra dusa dosapnula da bi bio dobar pdf format.
Sada ispravljamo pogresku i saljemo vam sadrzaj prvog Glasnika u attach., a dodajemo jedan odlican proizvod: Tekuci klorofil ( Liquid Chlorophyll ).

Postoji izvrsna knjiga Victoriae Boutenko : ZELENO ZA ZDRAVLJE, i njena novija knjiga:
U 12 KORAKA DO SIROVE HRANE
u izdanju TELEdiska, Zagreb.

Obje knjige mozete nabaviti i preko "Sretnog srca" ( bez naplate postarine ) po cijeni, svaka po 110,00 kn.

Ono sto nam Victoria Boutenko toplo preporucuje su "zeleni kasasti sokovi".
Najvazniji sastojak tih sokova je KLOROFIL, koji je jednako vazan kao i Sunceva svjetlost.
Naravno da je najbolje konzumirati zelene zive namirnice, kroz takve sokove.

No, ako netko, iz bilo kojeg razloga, to ne moze, onda je najbolja zamjena : tekuci klorofil.

Uz donje napise o tekucem klorofilu, dopunjavamo vam sa spiskom nekih ljekovitih svojstava ove zadivljujuce tvari, a da bi ih htjeli sve napisati mozda bi ih bilo vise nego za jednu knjigu.
Brojna znanstvena istrazivanja pokazuju da gotovo i nema bolesti kod koje klorofil ne bi bio od pomoci.
Dakle : KLOROFIL
- Povecava broj krvnih zrnaca
- Pomaze u prevenciji raka
- Orgnima pruza zeljezo
- Cini tijelo alkalnijim
- Neutralizira toksine unesene hranom
- Poboljsava stanje kod anemije
- Cisti i deodorira tkiva debelog crijeva
- Pomaze u ciscenju jetre
- Poboljsava stanje kod hepatitisa
- Regulira mjesecnicu
- Pomaze kod hemofilije
- Poboljsava stvaranje mlijeka
- Ubrzava zarastanje rana
- Uklanja tjelesne mirise
- Stiti rane od bakterija
- Cisti zube i desni kod pioreje ( gnojna bolest zubnog lezista )
- Uklanja zadah iz usta
- Ublazava grlobolju
- Izvrstan je za ispiranje usta kod oralne kirurgije
- Pomaze kod upale krajnika
- Smiruje cireve
- Smiruje bolne hemoroide
- Pomaze kod izbacivanja katara
- Revitalizira krvozilni sustav u nogama
- Poboljsava stanje kod prosirenih vena
- Ublazava bolove izazvane upalom
- Pobiljsava vid

I to je samo maleni dio...

Nasa napomena: Mozete , ali i ne morate ocekivati neka brza rjesenja , brza ozdravljenja...
Ocekivati puno, od jedne bocice Klorofila ili nekoliko casa zelenog kasastog soka,
nije realno.Sjetite se samo koliko je pojedina bolest nastajala, tako i za poboljsanje,
kao i ozdravljenje potrebno odredeno vrijeme. I strpljenje.



Ekskluzivno u Hrvatskoj - samo u CaliVita International) -

Liquid Chlorophyll – tekući klorofil koncentrat

Tekući klorofil CaliVite International ima visoko alkalni efekt u digestivnom (probavnom) traktu, može biti od pomoći za pacijente koji pate od reumatoidnog artritisa, pomaže u uklanjanju lošeg tjelesnog mirisa, eliminiranju zadaha iz usta, umiruje bolove u grlu, poboljšava cirkulaciju, umanjuje simptome slabog varenja i premorenosti, ima jako antibakterijsko djelovanje, može pomoći u poboljšavanju imuno reakcije i u optimizaciji i održavanju općeg zdravstvenog stanja….

Klorofilin iz Liguid Chlorophylla se danas smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu organizma od promjena na stanicama koje mogu dovesti do nekontroliranog tumorskog rasta….

…Zeleno iznutra-čisto iznutra…..

Pakiranje: 473 ml
Cijena : 252,00 kn ( 189,00 kn )

Čuvar našeg DNK
Proizvod Chlorophyll sadržava klorofilin, tvar koja se danas smatra najjačim prirodnim sredstvom za zaštitu organizma od promjena na stanicama koje mogu dovesti do nekontroliranog tumorskog rasta. Suplementacijom klorofilina bitno se smanjeje razina oksidativnih oštećenja prouzročena kemikalijama i zračenjem.


Tekući klorofilin
Klorofilin potječe iz klorofila djeteline lucerne, i predstavlja natrij- bakar sol koja je
topljiva u vodi, lako se upija u gastrointestinalnom traktu te razvija djelovanje oba tipa
klorofila (A i B). Klorofilin ima strukturu sličnu hemoglobinu u crvenim krvnim zrncima i
može prenositi kisik kroz tjelesne tekućine.
Pored uloge u fotosintezi, klorofil ima i veoma temeljno proučena i dokumentirana
djelovanja koja se koriste za poboljšanje i održavanje dobrog zdravlja:
· sposoban je graditi stabilne komplekse molekula sa nekim kancerogenim tvarima,
kao što su poliaromatski ugljikovodici ili aflatoksini, vrlo mutageni proizvodi nekih
gljivica.
· djeluje na enzim Citokrom P 450 u jetri koji sprječava nastanak maligne
transformacije DNK u stanicama pod djelovanjem kancerogenih tvari
· snažan je antioksidans, jer sprječava oksidativna oštećenja stanica pod djelovanjem
slobodnih radikala, zračenja i otrova
· čisti organizam od egzogenih otrova i od otrova nastalih tijekom metabolizma, pri
čemu se detoksikacija vrši putem organa za disanje (nos, sinusi, pluća),
gastrointestinalnog trakta (želudac, jetra, žuč, debelo i tanko crijevo), bubrega i
mokraćnih puteva, kože (djeluje, dakle, na sve organe koji sudjeluju u detoksikaciji
organizma);
· sposoban je alkalizirati (povećanje pH vrednosti) organizam i tjelesne tekućine, a
time sprječava razvoj mikroorganizama, parazita, povećava otpornost imunološkog
sustava prema vanjskim utjecajima i maligno promijenjenim stanicama;
· djeluje anti -upalno, a djeluje i protiv reumatskog artritisa;
· inhibiranjem rasta i razvoja nekih anaerobnih bakterija pomaže zarastanje rana;
· djeluje kao dezodorans tijela,
· djeluje kao opći roborans, usporava starenje organizma, potiče cirkulaciju, potiče
probavu,
· potiče zacjeljenje svih vrsta oštećenja na tkivima i organima.
Nuspojave:
Dugogodišnja istraživanja su pokazala dobru podnošljivost (toksični efekti nisu poznati), ali ga ne
preporučujemo trudnicama i dojiljama, jer na njima nisu vršena istraživanja.
Tijekom upotrebe može obojiti urin, stolicu i jezik u zeleno, što ne predstavlja razlog za prekidanje
primjene.
Doziranje
Uobičajena dnevna zaštitna doza procijenjena je već na 0.5 mg na kilogram tjelesne težine, što za
čovjeka od 70 kg iznosi 35 mg dnevno.
Način primjene:
˝ čepa sa originalnog pakiranja pomiješati sa vodom (0.5-1 L) te popiti tijekom dana.

Uskoro cemo vas upoznati i s jos jednim zadivljujcim "proizvodom" kojeg nazivaju
- ZELENE ZRAKE SVJETLOSTI
i
- ZELENA KRV PLANETA.
Pogadate da ovo: "zeleno" dolazi od mnogo, mnogo klorofila u njemu....
Mnogi sigurno vec znaju o cemu se radi, ali mnogi i ne, a za dobrobit svakoga je biti informiran o njemu, pa ako zeli i kada zeli i ima potrebu - da zna.

P.S.
Web stranica nam je u izradi i na njoj cemo vam dati podatke o nama i vise mogucnosti za kontakt.

---------------

hvala dragoj safiris na ovom prilogu

boro

http://safiris.blog.hr





- 09:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.11.2009., subota

SVJETSKI DAN DJECE

Svjetski dan djece

UNICEF predstavlja: NI MI VSEENO ob 20. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah...

Misel tedna

Človek v drugih običajno
najprej vidi
tisto pomanjkljivost,
katere poln je tudi sam.

Stoyan Svet

Ni mi vseeno - Svetovni dan otrok

UNICEF predstavlja: NI MI VSEENO ob 20. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah

Glasbeno-vizualni dogodek in zabava ob zaključku UNICEF-ovega multimedijskega natečaja in ob 20. obletnici Konvencije o otrokovih pravicah – Nastopajo Murat&Jose, Leaf-fat, Pižama, DJ Borka, DJ Bakto, DJ Woo-D, Bboy skupina Sweet with style... - Vstop brezplačen, prevzem vstopnic ob prihodu!

UNICEF-ov dogodek "Ni mi vseeno" bo v petek, 20. novembra, Kino Šiška spremenil v multimedijsko mravljišče mladih iz vse Slovenije. Na dogodku se bo od 18. do 22. ure brejkalo, skrečalo, repalo, beatboxalo, pelo, godlo in plesalo ter tako pomenu primerno proslavilo 20. obletnico najpomembnejšega dokumenta otrok našega planeta – obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah ter obeležilo Svetovni dan otrok.

Hkrati se bomo spomnili, da obstajata dve plati enega sveta, in sicer s kar 32 multimedijskimi projekti, prijavljenimi na UNICEF-ov ustvarjalni natečaj z naslovom "Ni mi vseeno", katerega najboljši izdelki bodo znani prav na tem, istoimenskem dogodku, s katerim se natečaj tudi zaključuje.

Konvencija o otrokovih pravicah je bila sprejeta 20. novembra 1989 na seji Generalne skupščine Združenih narodov in predstavlja prvi pravno zavezujoč mednarodni dokument, ki na enem mestu vključuje celoten razpon človekovih pravic, vključno s civilnimi, kulturnimi, ekonomskimi, političnimi in socialnimi pravicami. Konvencijo je do danes ratificiralo 193 držav, ki so se s tem obvezale, da bodo ustvarile nov, prijaznejši svet za otroke.

Več o tem >>

Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Nina, Gape

----------

lp, boro

http://www.pozitivke.net/

http://budan.blog.hr/


- 08:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.11.2009., petak

Pehlin/Pletenci/Hosti

Pehlin/Pletenci/Hosti

i tako doselih se ja u Pletence i novi stančić...


PEHLIN/PLETENCI/HOSTI


Na križanju ulica, Pletenci, na malenom trgu je parkić s dvije klupe i u centralnom dijelu tog zelenila je oblika prizme kamena gromada na kojoj je ispisan tekst. Zadnji redak teksta ja sam pridodao i to shvatite kao šalu. Ha, ha, ha, ha, he, he, he...

--------


PLETENCI 2007


Va selo prišlo:

- struja 1947

- asfalt 1965

- voda 1979

- telefon 1987

- doselio se Borivoj Bukva 2009





---------

Pehlin kroz povijest


Mnogi od nas znaju jako malo o povijesti svog mjesta, stoga Vas na ovoj podstranici želimo ukratko upoznati sa nastankom naselja Pehlin. Naselje Hosti (Pehljin) bilo je smješteno , kao i danas, na glavnoj prometnici, vrlo staroj cesti iz 16 st. koja je išla iz Rijeke u pravcu Sv. Mateja (Vozišće, odvojak za Kastav), Škalnice (odvojak za Klanu) i dalje prema Kranjskoj (Ljubljani). Oko 1717. g. ta je državna cesta proširena.

Razglednica - pozdrav iz HostiUz tu je prometnicu niknulo je naselje Hosti, Pehljin. Prezime Houst zabilježeno je u knjigama 1723.g.čuveni znanstvenik Josip Vincent Host rodio se 1755. g. u Hostima, kao i njegov bratić Nikola Tomo Host. U starijem razdoblju zabilježena je i Županija Hosti, koja je opstojala na području Kastavštine. Tu Županiju činila su naselja: Turkovo, Pletenci, Pehljin, Hosti, Čubetići, Pazarište i Škurinja.




Pogled s Pehlina na UčkuStariji naziv Hosti bio je Hostve, ali i Hvast, a u podacima iz prvih desetljeća stoji ime Houst.
Dr. Matko Laginja 1889.g. rekao je o nazivu Pehlin: "Pehlin je dobilo ime od neke naseljene obitelji koja je tamo živila u prošlom veku, al joj već nema traga. Ti pehlinari bili su tuđinci (valjda Kočevari ili od drugde Nemci) u službi državne komore koja je ondje imala harnicu ili daciju". Etnograf Ivo Jardas pak piše: "Pehljin je pak dobil ime po štrpedeh ale pehjićeh, ki su onuda rasli".


Pozdrav iz Peklina

Za Austro-Ugarske vladavine Hosti, Pehljin bili su na samoj granici , tako da je jugoistočni dio pripao Rijeci(Mađarskoj), a veće područje Hosti, Pehljina našlo se na granicama Austrije. Granica je bila označena, te kamen međaš još i danas postoji. U to vrijeme mještani su se bavili poljoprivredom i vinogradarstvom i plodove odnosili u Rijeku.






Fotografija iz 1923 godineOd 1918. do 1924. godine Hosti, Pehljin bili su pod talijanskom okupacijom. Županija Hosti-Pehljin i dalje je pripadala Općinskom poglavarstvu u Kastvu te je od 1924. do 1929.g. kotar Kastav potpao pod Ljubljansku oblast, od 1928. do 1929. pod Primorsko-Krajišku oblast, a od 1929. do 1939.g. bio je u sastavu Savske banovine. Od 1939 g. pod upravom je Banovine Hrvatske.




Korištena literatura:
1.Monografija Osnovna škola Pehlin
2.Općina Rijeka-Povijest naselja od postanka do 1980. godine



---------------


Preuzeto sa linka Grada Rijeke


http://www.rijeka.hr/






lp, boro


Adresa: Borivoj Bukva

Pletenci 49. Rijeka 51000

tel: 091-587-68-67

e-mail: borivojbukva@yahoo.com

---------------------------------





- 08:22 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.11.2009., četvrtak

Greške koje se čine u seksu?

Koje su najveće ženske pogreške u seksu?

Pročitajte kojih šest krivih poteza tijekom vrućih igara naprave pripadnice ljepšeg spola



Corbis

Dame, budite iskrene: kada ste nezadovoljne sa svojim spolnim životom, obično najprije sastavite popis svih grešaka i nedostataka vašeg partnera.
Istina je da muškarci ne shvaćaju baš ženski način razmišljanja i žensko tijelo, pa mogu biti lake mete kada treba nekoga okriviti za nedostatak spolnog zadovoljstva, no ipak morate biti svjesni da je za ples ipak potrebno dvoje.
Seksualni terapeuti tvrde da veliki udio u greškama u samom činu koje vode u spolno nezadovoljstvo imaju i žene.
Zato pročitajte o šest najčešćih grešaka što ih za vrijeme seksa skrive žene i o tome što možete učiniti kako biste dobili spolno zadovoljstvo koje zaslužujete.

Pogreška br. 1: Nikada niste inicijatorica za seks

Godina 2009. lagano odmiče, a većinu žena još uvijek brine ponašanje koje se pripisuje damama iz prijašnjih stoljeća. Ne žele ispasti previše nametljive ili agresivne. Po mišljenju profesorice psihologije Les Parrot, autorice knjige Ludo dobar seks, najveća je greška žena u seksu upravo ta da nikada ne pokazuju inicijativu: ''Inicijatori su većinom muškarci, što kod njih stvara osjećaj neravnoteže u spolnoj požudi. Čini im se da ih uopće ne želite.''
Muškarci žele biti predmet spolne želje jednako kao i žene.
''Grčevito držanje za preživjele spolne uloge ne omogućava zadovoljstvo u našim spolnim odnosima'', kaže dr. Ruth Westheimer, seksualna terapeutkinja i profesorica Sveučilišta u New Yorku. ''Muškarci su tako uvjereni da žene manje žele spolnost i to shvaćaju osobno, iako to nije istina.'' Zato s vremena na vrijeme i vi pokažite da ga želite i učinite prvi korak. Ostavit ćete dobar dojam na partnera i same preuzeti nadzor nad svojim spolnim zadovoljstvom.

Pogreška br. 2: Previše vas brine kako izgledate

Za vrijeme seksa razmišljanje o tome kako izgledate nije baš najbolja stvar. To će vas spriječiti da se potpuno opustite i uživate, a o orgazmu možete samo sanjati. Vašu će nelagodu sigurno zamijetiti i vaš partner što će i njemu uništiti užitak. Radije se koncentrirajte na svoje osjećaje i trenutne užitke.
Muškarci žele da njihove žene za vrijeme seksa zaborave na svakodnevne teškoće i brige te se potpuno predaju trenutku. Ne mislite na debeli trbuščić ili razmazani make-up jer veliku većinu nedostataka kojima ste opsjednuti, muškarci za vrijeme seksa uopće ne zamjećuju.

Pogreška br. 3: Pretpostavljate da seks za muškarca nije velika stvar

Morate zaboraviti na zastarjele pretpostavke da seks za muškarca nije ništa drugo nego još jedna ugodna tjelesna aktivnost. Za veliku većinu muškaraca seks predstavlja vrlo značajan čin, zato ne smijete minimizirati njegovo značenje iz njegove perspektive. Istraživanja pokazuju da kako žene tako i muškarci zbog većeg zadovoljstva spolnost shvaćaju u okviru predanog odnosa, što nije slučaj sa seksom za jednu noć.
Njihovi rezultati također dokazuju da najučestaliji i najbolji seks imaju upravo bračni parovi. Čak 52% muškaraca se poslužilo prilikom za seks kao načinom za početak dugotrajnijeg odnosa, a uspjelo je samo jednoj trećini. I što je pouka ove priče? Nikada ne pretpostavljajte da muškarac nije romantičan, i da mu je samo do seksa, a ne do vas samih.

Pogreška br. 4: Uvjereni ste da je muškarac uvijek raspoložen za seks

Razumije se da je većina tinejdžera spremna na seks gotovo bismo mogli reći bilo kada i bilo gdje, no za muškarce to na žalost ne vrijedi. Svakodnevni pritisci - stres na poslu, obitelj, računi - mogu uništiti muški libido. Mnoge žene njegova nespremnost na seks neugodno iznenadi i to samo zato jer je uzimaju previše osobno.
Činjenica da njihov partner nije raspoložen za seks toliko ih šokira da to naprosto ne mogu vjerovati. Iako same dobro znaju da nisu uvijek raspoložene za seks, pa iako vole svog muškarca, uz njegovo odbijanje odmah pomisle da ih on više ne smatra privlačnima. Nije istina; jednostavno mu nije do seksa.

Pogreška br. 5: Ne kažete mu ono što želite

Otvoreni razgovor o seksu i tome što nam se sviđa a što ne, može biti vrlo neugodan, čak i kad smo već dugo u vezi s partnerom. Ipak, to je jedini način za povećanje ili očuvanje seksualnog zadovoljstva.
Žena mora preuzeti odgovornost za svoje seksualno zadovoljstvo jer je ni najbolji ljubavnik ne može dovesti do orgazma ako mu ne kaže kako. Dobra je novost da velika većina muškaraca iznad svega želi zadovoljiti ženu.
Recite im kako da to učine, a da pri tome ne uništite njihov ego. Žalopojke o tome što vam se ne sviđa pomiješajte s pohvalama o tome što vam se sviđa. Vjerujte, muškarci znaju slušati, samo ako ste dovoljno neposredni i jasni vezano uz ono što općenito želite.

Pogreška br. 6: Ljutite se kada predlaže nešto novo

Kada je par već neko vrijeme zajedno, razumije se da je logično da želi obogatiti svoj spolni život s nekolicinom vrućih novina. Činjenica da muškarac želi pokušati nešto novo još ne znači da je nezadovoljan s vama ili vašim spolnim životom.
Ukratko: nemojte to shvaćati osobno. No, ipak ostanite u granicama onoga što je za vas još prihvatljivo. Nitko vas ne smije prisiliti na nešto što vam se čini nemoralno ili nenormalno.
Pristojno, ali odlučno, odbijte takve prijedloge i jasno mu recite svoje razloge. Ako novost nije moralno sporna, no to ipak ne biste željeli raditi, recite mu i to te ga zamolite za razumijevanje. Na dvojbene prijedloge nemojte reagirati previše burno; radije uzmite vremena za razmišljanje. Pokušati nije grijeh.

Izvor: Intimatemedicine.com


- 06:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.11.2009., srijeda

Najnovije informacije iz područja književnosti...



INFORMACIJE, KNJIŽEVNI I HAIKU NATJEČAJI, PROMOCIJE I OSTALO....



------------------------



--- On Tue, 11/17/09, Jadran Zalokar wrote:


From: Jadran Zalokar
Subject: FW: RUZICASTA VILA, POZIV
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Tuesday, November 17, 2009, 10:49 AM

Bok boro



Ovo od vesne



Lp jadran



From: Vesna Prešnjak [mailto:vmiculin@gmail.com]

Subject: Fwd: RUZICASTA VILA , POZIV



POSTOVANI, DRAGI PRIJATELJI!

S RADOSCU VAM SALJEM NA ZNANJE, I POZIVAM, NA PREDSTAVLJANJE MOJE NOVE DJECJE KNJIGE RUZICASTA VILA.

S POSTOVANJEM PREMA VAMA I VASIM OBITELJIMA.
VASA VESNA MICULINIC PRESNJAK

----------------



Grad Rijeka

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo

Povodom nadolazećeg blagdana Svetog Nikole

želimo djecu uvesti u čaroban ružičasti svijet mašte

te Vas stoga pozivamo
u petak, 4. prosinca s početkom u 12 sati,
u Svečanu dvoranu
Zajednice Talijana Rijeka - Circolo
na predstavljanje
knjige za djecu

autorice Vesne Miculinić-Prešnjak.

O zbirci će osim autorice govoriti urednik i recenzent,

književnik Božidar Prosenjak.

Moderator predstavljanja bit će Branka Renko-Silov,

pročelnica Odjela gradske uprave

za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

U prigodnom programu nastupit će učenici

Osnovne škole- Scuola elementare Dolac.

Za vrijeme predstavljanja,

knjige će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Srdačno Vas pozivamo i veselimo se Vašem dolasku,

Pročelnica

Branka Renko-Silov, prof.,vr.
U Rijeci, 16. studenoga 2009.

--------------



--- On Thu, 11/12/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: Konkurs poezije
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Thursday, November 12, 2009, 12:00 PM

Dragi prijatelji,
Dostavljam Vam u prilogu tekst konkursa poezije



 & - ! ! ! &



i molim da o njemu obavestite zainteresovane.

Bilo bi lepo da tekst ovoga konkursa postavite i na vebsajt ako ga imate.



Hvala.

Pozdrav,

Sasa Vazic





----------------------------




@CHB2> 70 >GC20Z5 [8@8;8F5 8 A@?A:5 :C;BC@=5 10HB8=5 "C1>@ ;025", 87 5B@>2F0 =0 ;028, @0A?8ACX5



















# ! 

 & - ! ! ! &



# :>=:C@AC 8<0XC ?@02> CG5H[0 A20 ?C=>;5B=0 ;8F0, :>X0 AB20@0XC =0 A@?A:>< X578:C.

5A=8F8 <>3C CG5AB2>20B8 A0 =0X28H5 3 ?5A<5, :>X5 B@510 4>AB028B8 C 3 ?@8<5@:0, >B:CF0=5 [8@8;8G=8< ?8A<><, =0 ?8A0[>X <0H8=8 8;8 @0GC=0@C, ?>B?8A0=5 H8D@>< 8 A0 @5H5Z5< H8D@5 C ?>A51=><, 70B2>@5=>< :>25@BC, =0X:0A=8X5 4> 31. <0@B0 2010. 3>48=5, =0 04@5AC:



@CHB2> 70 >GC20Z5 [8@8;8F5 8 A@?A:5 :C;BC@=5 10HB8=5 "C1>@ ;025"

(>20= . 5B@>28[),

12300 5B@>20F =0 ;028, #;8F0 @0=8A;020 CH8[0 1@. 1.



0XCA?5H=8X5 ?5A<5, ?@5<0 >4;CF8 ><8A8X5, :>=:C@8A0[5 70 =03@045 ;0B=> A;>2>, !@51@=> A;>2> 8 @>=70=> A;>2>, 0 X>H H5AB @04>20 4>18[5 A?5F8X0;=5 ?>E20;5. "0:>R5, =0XCA?5H=8X8<0 18[5 4>45Y5=5 8 ?@83>4=5 =03@045.

>45;0 ?@87=0Z0, ?@5<0 =0:=04=8< 8=D>@<0F8X0<0, 18[5 872@H5=0 =0 D8=0;=>X <0=8D5AB0F8X8, C 4@C3>X ?>;>28=8 <0X0 2010. 3>48=5, :040 [5 18B8 ?@><>28A0= 8 71>@=8: $5AB820;0.





5B@>20F =0 ;028,  & 

10. =>25<10@ 2009. 3>48=5



----------------------------






--- On Thu, 11/12/09, Jadran Zalokar wrote:


From: Jadran Zalokar
Subject: FW: evo ih ovde
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, November 12, 2009, 12:49 PM

Bok boro



I ovo salje sasa



Lp jadran



From: sasavazic [mailto:vazicsasa@gmail.com]
Sent: Thursday, November 12, 2009 12:51 PM
To: Jadran Zalokar
Subject: evo ih ovde







http://www.danas.rs/dodaci/branicevo/cirilica__slovo_srpskog_lica.59.html?news_id=158344





------------------------


--- On Mon, 11/16/09, Đurđa Vukelic-Rozic wrote:


From: Đurđa Vukelic-Rozic
Subject: Re: grozd i ono uz to...
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Monday, November 16, 2009, 6:27 PM

˙
Poštovani,

7. kloštranski haiku susreti održat će se 28.11.2009.
u Kloštar Ivaniću s početkom u 11 sati.
Pozivnice ćemo poslati poštom ovaj tjedan.
Svi su dobrodošli na haiku-druženje,
Đurđa

------------------



--- On Tue, 11/10/09, contact@sakura-house.com wrote:

From: contact@sakura-house.com
Subject: Sakura Hotels: Haiku Experience in Tokyo, Japan
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Tuesday, November 10, 2009, 2:05 PM

Dear Haiku Poets of the World,

Konnichiwa from Tokyo, Japan.

It seems autumn has finally landed here in Japan.
Leaves are starting to turn red and everybody in Tokyo is
having fun in her/his sports, reading, art, and/or in having delicious food.

Although I am not a Haiku poet, I would like to share one (in Japanese);

momiji gari_________viewing the scarlet maple leaves
amatano toki wo_____collecting the numerous memories (times)
atsumeru ho_________step by step

Very soon, there will be several traditional events in Tokyo, JAPAN
== From November 21st to December 6th, 2009,
== the Scarlet Maple Leaves Viewing Event
== at Tonogayato Teien (garden) in Kokubunji.

Also, there will be
== Japanese Traditional Musical Concert (biwagaku)
== at The Tokyo Shoken Kaikan Hall
== on January 17th, 2010.

http://www.tokyo-hotel.jp/?hk

If you are planning to come to Tokyo in the near future,
SAKURA HOTELS/HOSTEL and SAKURA HOUSE will be
the top choice for your reasonable and yet comfortable stay.

All the hotels and hostel are located in downtown and
near the tourists' favorite attractions in Tokyo.
We are also very close to Ryougoku Kokugikan,
the major SUMO wrestling tournaments are held.

http://www.tokyo-hotel.jp/?hk

If you are planning to stay for longer than a month,
SAKURA HOUSE have 1872 Rooms at 211 locations in Tokyo.
http://www.sakura-house.com/
+81-3-5330-5250

All of our staff can speak in English.

If you have any questions, please feel free to contact us!

Thank you very much for your kind attention.

Respectfully,


==================================
Shogo OCHIAI (Mr.)
Sales Representative
SAKURA HOUSE CO., LTD.
Nishi-Shinjuku K-1 Bldg. 2F
7-2-6 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku
Tokyo, 160-0023 Japan
Phone: +81-3-5330-5250 (03-5330-5250)
Fax: +81-3-5330-5251 (03-5330-5251)
URL1: http://www.sakura-house.com/
URL2: http://www.tokyo-hotel.jp/
Email: contact@sakura-house.com
==================================

Unsubscribe Form>>
https://www.secure-sakura-house.com/english/stop_mail.php?cid=I00230




-------------------------






--- On Tue, 11/10/09, d f tweney - tinywords wrote:

From: d f tweney - tinywords
Subject: tinywords - accepting submissions again! (briefly)
To: "Dylan˙˙ Tweney˙˙"
Date: Tuesday, November 10, 2009, 9:33 PM

Hi there--

Since you've contributed haiku to tinywords in the past, I wanted you to be among the first to know that I'm bringing tinywords back, although in a slightly different form.

The new tinywords will focus on micropoetry of all kinds (not just haiku). It will also include, I hope, artwork that complements the poetry.

The first issue of the new tinywords will start publishing (one poem per day) on December 1, and will have an autumn/winter theme. I'm accepting submissions from now through November 24 -- the limited time window is aimed at helping keep my sanity intact.

To submit, see http://tinywords.com/2009/11/10/call-for-submissions-issue-1/

Thanks for your support of tinywords in the past. And I hope to work with you on the new generation of tinywords, too.

best regards,

dylan.


--
Dylan Tweney | Sr. Editor, Wired.com | dylan@tweney.com | wired@tweney.com

http://www.wired.com/gadgetlab/ | http://tweney.com
520 Third Street, Suite 305, San Francisco, CA 94107 USA
650-605-3348





--------------------------


KONKURS

ZA NAJBOLJA OSTVARENJA U OBLASTI POEZIJE

I KRATKE PROZNE FORME

Tema:ČOVEK I KNJIGA

1. Jedan autor dostavlja najviše tri pesme ili jedan prozni tekst

ne duži od 20 kucanih redova.

2. Na konkursu mogu učestvovati svi sa teritorije

Republike Srbije.

3. Radovi se dostavljaju u ČETIRI primerka, pod šifrom, s tim

što se rešenje šifre (ime i prezime autora, kratka biografija, adresa, ili skola, broj telefona) dostavlja u posebnoj koverti uz rad. Na koverti obavezno navesti za koju oblast se konkuriše (poezija ili proza, deca ili odrasli autori).

4. Radove treba dostaviti do 19. decembra 2009 na adresu Narodna biblioteka Njegoš, Branka Radičevića 1, 19350 Knjaževac.

5. Narodna biblioteka Njegoš dodeliće po tri nagrade

-za poeziju u konkurenciji odraslih

-za prozni tekst u konkurenciji odraslih

-za poeziju u konkurenciji mlađih od 15 godina

-za prozni tekst u konkurenciji mlađih od 15 godina.

Biblioteka će izdati zbornik nagrađenih radova.

6. Rezultati konkursa biće objavljeni i nagrade dodeljenje u februaru 2010, na svečanosti povodom jubileja-150 godina od osnivanja prvog knjaževačkog čitališta.



"0BX0=0 515Y0G:8


--------------



--- On Thu, 11/5/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: First Annual James Kirkup Memorial Poetry Competition
To: Undisclosed-Recipient@yahoo.com
Date: Thursday, November 5, 2009, 7:48 AM



http://www.redsquirrelpress.com/index.php?competition
First Annual James Kirkup Memorial Poetry Competition
CLOSING DATE: 31ST DECEMBER 2009
Judges: Terry Kelly, Tom Kelly and Alistair Robinson.
1st prize: publication of pamphlet
24 other finalists will be published in a pamphlet anthology
Rules

* Entry is free.
* You may enter only once.
* You must be over 17 years of age.
* Your entry will be judged anonymously. Please DO NOT SHOW YOUR NAME on the same sheet as your entry.
Enclose a separate sheet with your name, address, telephone number, email address and the title of your poem. Please mark your envelope 'James Kirkup Poetry Competition'.
* Your poem should be typed on one side of A4 paper (you may use any number of sheets).
* Poems may be in any style, of any length, on any subject.
* Your poem will not be returned to you. If you would like an acknowledgement of receipt please enclose an SAE marked 'Acknowledgement'.
* No alterations may be made to a poem once it has been submitted.
* Overseas entries are welcome.
* Poems must be in English (or English dialect).
* Poems must not have won or be under consideration in other poetry competitions.
* Poems must not be a translation of another author's work.
* Employees of Red Squirrel Press are not eligible to enter.

A celebratory event will be held at South Shields Central Library at 7.30 Friday 23rd April 2010 (on what would have been James Kirkup's 92nd birthday).
Send entries to:

James Kirkup Memorial Competition
Red Squirrel Press
PO Box 219
Morpeth
Northumberland
NE61 9AU
United Kingdom

We are unable to accept entries by e-mail.


-----------------------





Natječaj 'Dobriša Cesarić' za neobjavljenu zbirku pjesama
Grad Požega i DHK Ogranak slavonsko-branjsko-srijemski raspisali su Natječaj 'Dobriša Cesarić' za neobjavljenu zbirku pjesama.

Kandidati su na natječaj obvezni dostaviti cjelovit, neobjavljen pjesnički rukopis, s kratkom biografijom, napisan na hrvatskom jeziku i otipkan na pisaćem stroju ili računalu u tri primjerka. Rukopisi se ne vraćaju.

Nagrada „Dobriša Cesarić“ sastoji se od objavljivanja pjesničkog rukopisa, povelje te novčanog iznosa od 15.000 kn koji će se dodijeliti na VIII. danima Dobriše Cesarića u Požegi, na završnoj svečanosti, u siječnju 2010.

Kandidati su obvezni dostaviti radove do 15. prosinca 2009. na adresu:

Grad Požega, Trg Svetog Trojstva 1, 34 000 Požega.

Povjerenstvo za dodjelu nagrade odluku će objaviti na web-stranicama Grada Požege. Tatjana

---------------------------


--- On Tue, 11/10/09, Tatjana Debeljacki wrote:


From: Tatjana Debeljacki
Subject: KONKURS ZA NAGRADU.doc

Date: Tuesday, November 10, 2009, 10:18 AM

---------------------------

KONKURS ZA NAGRADU „ĐORĐE FIŠER“ ZA 2009. GODINU

Sekcija humorista i satiričara Društva književnika Vojvodine po osmi put raspisuje konkurs za dodelu nagrade „Đorđe Fišer“. Nagrada se dodeljuje za doprinos humoru i satiri, kako spisateljskim radom, tako i ostalim aktivnostima koje doprinose popularizaciji humora i satire u Srbiji. Predloge i prijave slati na adresu: Društvo književnika Vojvodine, Sekcija humorista i satiricara (za Ninusa Nestorovića), Braće Ribnikar 5, 21000 Novi Sad. Rok za prijave je 30.11.2009. godine.

-------------------------




Ne zaboravite na Karolinu Riječku

http://karolina-rijecka.com


Pozdrav od svih nas: Lore, Vedrana, Dimitra, Jadrana i Bore

----------------------------------



- 08:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

17.11.2009., utorak

Putnik na Putu!

Putnik na Putu!

...sjećate se mene? Dominik. Onaj s čakrama.... :-)




Pozdrav Boro,

sjećate se mene? Dominik. Onaj s čakrama.... :-)
...dosta dugo se nismo čuli. Koliko sam shvatio, rođendan vam je bio ovih dana.
Pa stoga, želim vam od srca puno kvalitete na raspolaganje, koju da sami mudro usmjerite tamo gdje vam najviše treba.....
meni je isto bio nedavno, 29.10., pa smo si blizu....hehe
Vidim da vam je i neki stan uletio. Nadam se da je to rješilo neka bitna pitanja....jer i sam sam u sličnoj situaciji, pa stoga vjerujem da je veliko olakšanje....
Isto tako vidim da je adresa u ulici Pletenci, što nas praktički čini susjedima. Ja sam malo niže, kod roditelja, u Ćićarijskoj.... :-)

-----------

mislim da bi bilo u redu da vas malo izvijestim o svojim "istraživanjima" na koja ste me uputili sugeriranjem literature
i skretanjem moje pažnje na određene smjerove kojima bi valjalo poći.
poslušao sam vas i mislim da primjećujem promjene. kod sebe, i oko sebe.
počeo sam ozbiljnije raditi na svom duhovnom planu.
oduvijek je određena doza doza duhovnosti bila prisutna u mom životu. kako kroz oca i odgoj (on je jako duhovan i mudar čovjek), tako
i kroz vlastitu fascinaciju onim "oku nevidljivim" stvarima, koje su me, kao dijete, opčinjavale i intrigirale svojom misterijom, recimo to tako....
sada, kao da sam došao do trenutka kada shvaćam da, ako prvenstveno ne živim duhovnim životom, mogu se slikat na fizičkom planu.... :-)
i sada se educiram. kako intelektualno, tako i emocionalno i duhovno.
srećom mojom, mogu primiti veliki broj informacija u mozak, tako da mi se javlja super-jak osjećaj žeđi prema tom istom znanju.....
čitam puno. posuđujem iz knjižnice, one meni bitnije knjige čak i kupujem da ih uvijek mogu imat pri ruci, neke čak i pronalazim na najmanje očekivanim mjestima, neke mi se poklone, kopam po internetu (srećom znam jezike)....svašta....
redovito meditiram nad naučenim, te nakon toga određene stvari mi se vraćaju nazad u moje mentalno biće, stvari koje prije nisam znao....
uz sebe imam svoju djevojku. ona je 6 godina mlađa od mene, a u ovim ranim godinama to je velika razlika.
ona mi dosta pomaže svojom neiskvarenom sviješću i pozitivnim karakterom, jer ponekad malo zabluzim u neke čudne smjerove, ali ona je ta koja me povuče natrag, na ispravni put....
a ja njoj ponekad poslužim kako stariji brat, ili iskusni otac (kojeg ona skoro pa i nema) svojim nekim iskustvenim doživljajima, koje sam ja proživio, a ona ih tek proživljava....
nadopunjujemo se. i mislim da je to vrlo zdravo za oboje.
imamo naš zajednički put, kojim svako kroči sam....
zajedniču stazu, gdje nam se putovi ne upliću....
zdravo je...
--------
sad vidim da ima puno za raditi na samome sebi, i da ima toliko posla, kojeg s radošću prihvaćam....
vidim da mi čini dobro, i nekako osjećam da sam na dobrom putu...
neusporedivo je to sve veće od ove naše fizičke stvarnosti.
koliko mi strahopoštovanje to stvara, toliko me veseli i ispunjava svojom dobrotom i ljubavi koja tu može biti prisutna.....

zahvalio bih vam se.
nije mi trebalo puno... trebalo mi je samo mrvu nečega/nekoga da bih vidio da osjećaji koji se bude u meni (samo sam ih ja duuugo držao na spavanju svojim neznanjem)
jednostavno nisu glupost, i višak slobodnog vremena u glavi.....
pogotovo kad mogu te "neobjašnjive" stvari objasniti nekome (voljenima) na lako shvatljiv način, tj.govorom i ponašanjem materijalnog svijeta, a da oni to shvate (mama, tata, brat, djevojka, prijatelji....) a da ne ispadam luđak.... :-)

eto. to bi bilo sve....ukratko.
često ste mi u mislima, i na neki "svoj" način sjetim vas se u meditacijama, šetnjama, molitvama....
pa mi bude lijepo....
puno vas pozdravljam i šaljem iskreni osmijeh

Dominik

--------------------------------




--- On Thu, 11/12/09, dominik wrote:

From: dominik
Subject: pozdrav Boro
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Thursday, November 12, 2009, 2:01 PM

----------------------------






dragi prijatelji,

ovo pismo dobiveno je od dominika i obradovalo me je njegovo umijeće komuniciranja i obraćanje meni kao starijoj i iskusnijoj osobi. u njegovom pismu nisam primjetio ni trunčice napuhanog ega, također niti ekstravertiranog komunikacijskog ispoljavanja svoje osobnodsti spram okolini... ovo pismo je uslijedilo nakon našeg kontakta od prije nekih dva - tri mjeseca, u trajanju od sat vremena... sat vremena bilo nam je dovoljno da se upoznamo i razmjenimo mišljenja, da dominiku prenesem svoje iskustvo s naglascima što je njemu za činiti u buduće.. primjećujem da je dominik prihvatio moje obrazlaganje i da se tako iniciran vodi tim putem... Putnik na Putu zna što hoće i kamo treba krenuti,
kamo je njegovo odredište... hvala dominiku na razumijevanju i prihvaćanju mojih smjernica upućenih njemu...

pismo s magicusa prenijet ću dominiku, također zamolio bih dominika da nam se priključi i da ispiše više o sebi, interesima kojima je zaokupljen, i što će činiti ubuduće... DOMINIK ne zaslužuje da je čisti "anonimusić", dominik je mnogo više od toga... čvrsto sam uvjeren u to da smo dobili novog člana magicusa i to, osobu za koju mogu tvrditi da je PUTNIK NA PUTU!




pozdrav dominiku i njegovoj djevojci,

boro







- 10:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

16.11.2009., ponedjeljak

SLOVENSKA TAJNA

Ako netko ima snage sve ovo pročitati!






Nemam nikakvih političkih ambicija, no ako je ovo iole točno, Hrvatska bi mogla postati
bogatija od tri Švicarske.

ZAR ZAISTA POD BILO KOJU CIJENU MORAMO DOSPJETI U EU? Zar nam to zaista neophodno treba?
Zar ćemo im dati sve što imamo?

SLOVENSKA TAJNA
Uz obalu Istre leže nafta i plin

Datum objave:
03.10.2009 13:50

Sloveniju i njezine političare ne zanima režim plovidbe niti ribarenje u
Jadranskom moru. Njihov je cilj - tvrdi umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić, pozivajući se na
relevantnu dokumentaciju svjetskih institucija i stručnjaka kojom raspolaže - osigurati suverenitet nad
dijelom sjevernog Jadrana ispod čijeg dna se nalaze ogromne količine nafte i plina te steći
suverenitet nad lijevom obalom Piranskog zaljeva kako bi mogli eksploatirati rudno bogatstvo koje se nalazi ispod
kamenoloma!

Pušićevo senzacionalno otkriće, koje je doista u cijelosti potkrijepljeno
topografskim kartama i geomorfološkim studijama svjetskih stručnjaka i znanstvenika, u dobroj mjeri
demistificira slovensku nepopustljivost u pregovorima s Hrvatskom oko Savudrijske drage, piše Slobodna Dalmacija.

Istodobno, baš u vrijeme odmrzavanja slovenske blokade hrvatskog puta u EU, otvara
nove dvojbe za Vladu Jadranke Kosor. Naime, slovenske pretenzije, slijedom najnovijih saznanja,
daleko nadmašuju ribarske zahtjeve za koćarenjem u tom dijelu Jadrana ili njihove pomorske
ambicije, a moglo bi se zaključivati i da su ribarima manipulirali e da bi prikrili prave razloge ucjene
blokadom hrvatskog establishmenta u procesu priključenja EU.

Sistematični pravnik s mirovinom časnika HV-a i evidentnim viškom vremena koje
produktivno troši, u intrigantnu privatnu "istragu" značaja Piranskog zaljeva ušao je potaknut

suspenzijom hrvatskog ZERP-a nakon snažnog pritiska koji je na RH izvršila Slovenija uz
potporu EU.

Zašto je Hrvatska pristala biti jedina država na svijetu koja odustaje od primjene
svoga zaštićenog eko-ribolovnog pojasa?

U siječnju 2008. počeo je istraživati uzroke koji su doveli do pat-pozicije u
Piranskom zaljevu, uvjeren da se iza javno deklariranih razloga moraju kriti neki važniji, tajni,
koje Slovenci nikad nisu dali ni naslutiti. Krenuo je izučavati stare zemljovide iz 12. stoljeća,
pa sve do onih iz 19., usredotočen osobito na tok i ušće rijeke Dragonje.

No, u tom "grmu nije ležao zec", niti su se karte imalo razlikovale. Prionuo je
potom proučavanju nautičkih karata Jadrana s kraja 19. stoljeća. Prostudirao je i novije, moderne
nautičke karte. Ništa sporno nije otkrio, obalne crte potpuno su se se poklapale.

NATO bombe u Jadranu
Nediljko Pušić dobio je prvu bitku s tromom hrvatskom "državnom administracijom".

Ne izravno od Vlade RH, nego od jednog od čelnih ljudi Zapovjedništva NATO-a za vrijeme posjeta
Splitu. Tada je izrijekom rečeno da će NATO pomoći Hrvatskoj u vađenju odbačenih bombi u
Jadran koje su "posijali" NATO zrakoplovi nakon "kosovske krize", vraćajući se iz borbenih akcija u
Srbiji. Pušić je, naime, prvi za "Slobodnu Dalmaciju" o tome progovorio, upozoravajući da bi jedna od takvih

odbačenih NATO-bombi mogla biti i uzrokom kornatske tragedije. Svoje je teze i tada, kao i ovaj put,

dokumentirao, a raspolagao je i kartama na kojima su ucrtane "zone odbacivanja" neželjenog tereta, od kojih

jedna, prema NATO-kartama, prelazi preko Kornata. Treba li i na novo Pušićevo otkriće tek lakonski
odmahnuti rukom?

E, tada je posegnuo za topografskim kartama u kojima je ucrtan Piranski zaljev, počev
od "Pregledne K und K generalštaba topograf. karte br.31-45, mjerilo 1:250 000 iz 1900.", preko
sovjetskih (voenno-topograficheskoe upravlenie generalnog staba VTU GSh) karata L-33-88-V i L-33-88
iz 1973.-1991., do američkih (national geospatial-intelligence agency) - 1985-I iz 1993., pa čak i karte

bivše JNA (VGI) br. 366-1-1 iz 1982. te karte topografskog zavoda Slovenije br. 4611 iz
1995.

Da bi ih mogao "čitati", morao je savladati preko 250 vrsta topografskih znakova i
nakon svega zaključio da se karte međusobno razlikuju tek u dva detalja.

Naime, u sovjetskim i američkim kartama bili su ucrtani svi dalekovodi, a u
američkim su bili i kamenolomi numerirani. Toga u jugoslavenskim i slovenskim kartama nije bilo.

Kako je riječ o čovjeku koji ne staje dok ne dobije sve odgovore, brzo je shvatio
u čemu je "kvaka 22". Amerikanci i Sovjeti ucrtavali su dalekovode na karte zbog vojnih
letjelica-helikoptera i niskoletećih borbenih aviona koji su glavno sredstvo svih njihovih
borbenih djelovanja, i na taj način otklanjali potencijalne smetnje i rizike.

Ali, zašto su "Ameri" numerirali kamenolome - e, to je tek trebalo otkriti! Zahvaljujući

opsežnoj literaturi (Terrain Analysis FM 5-33, Topohraphic surveying FM 3-34.331, Minerals for
atomic energy by Robert D.Nininger), i tu je enigmu riješio.

Numeracija svih kamenoloma u kraškim područjima svijeta sračunata je na lakše
pribavljanje podataka o nalazištima strateških sirovina kao što su uran, torij i berilij.

A topografska karta Piranskog zaljeva zorno pokazuje da su kamenolomi samo na njegovoj
lijevoj, hrvatskoj obali gdje je na uzorcima kamena obavljena geokemijska i geofizikalna analiza,
nakon čega su numerirani.

-Tada mi je postalo kristalno jasno da odgovore na pitanja o problematici
razgraničenja u Piranskom zaljevu moram tražiti u zemlji, pod morem, odnosno u geologiji
sjevernog Jadrana - priča Pušić svoju novu senzacionalnu priču.

Zaljev pun bakra

Ako pogledate na geološkoj karti Europe lijevu obalu Piranskog zaljeva, vidjet ćete
geološki rasjed u područjima kamenoloma, a iz literature je poznato da to ukazuje kako se u tim
područjima nalaze i velike količine bakrene ili uranove rude - dodatno upozorava Pušić. Na
trag ga je naveo podatak o geoseizmičkim minolovcima u tršćanskom zaljevu. Pitao se što tamo rade i,
istražujući sve što mu je bilo dostupno, došao je do saznanja da se u oceanografiji minolovci
koriste i za istraživanje naftnih i plinskih polja. Malo-pomalo, priča se zavrtjela, neprekidno se
dopunjujući novim otkrićima i podacima. Piranski zaljev je, kaže, predmet zanimanja i naših
susjeda Talijana, još od 1838.-1839. kad su planirali gradnju željezničke pruge od Trsta do
Pule. Inženjeri i geolozi su otkrili na tom prostoru kvalitetan građevinski kamen koji su koristili za gradnju
tršćanske i koparske luke. Ali su vidjeli da na tom prostoru ima još kvalitetnih sirovima osim
kamena... E, upravo to spoznali su i Slovenci, uvjeren je lucidni, sistematični Splićanin, te inzistiraju

da sve što je ispod kamenoloma u Piranskom zaljevu pripadne njima.

Uskoro je došao do ključnih podataka koji su mu pomogli dešifrirati pretenzije
slovenskih političara za tim dijelom hrvatskog teritorija.

Naime, institucija koja raspolaže s najviše goloških podataka na svijetu je
Geološka služba američke vlade - U.S. Geological Survey, u čijim je izvješćima našao precizne
procjene oličina nafte, plina i tekućeg plina u sjevernom Jadranu.

Spomenuta institucija obrađuje nalazišta diljem svijeta te navodi podatke koliko
je oličina pronađeno, koliko iscrpljeno i kolike su rezerve još neeksploatirane. Na geološkoj
karti Europe gdje su ucrtana sva naftna, plinska polja i geološke provincije, navodi se provincija Po
Basin 4060 koja prestaje kod rta Savudrije, a istočno i sjeveroistočno od rta nema ni nafte ni
plina.

Od ukupnih procijenjenih količina u toj geološkoj provinciji, 50 posto otpada na
hrvatski dio Piranskog zaljeva. Prema procjenama (iz 2000.) koje navode u svojim izvješćima, uz
zapadnu obalu Istre te u zapadnoj i južnoj Istri nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i
milijarde kubika plina!

Ili posve precizno: F 95-minimalno 39 milijuna barela nafte, 6600 milijardi kubičnih
fita plina i minimalno 21 milijun barela tekućeg plina; F 05-maksimalno 916 milijuna barela nafte,
maksimalno 33.466 milijardi kubičnih fita plina te maksimalno 308 milijuna barela tekućeg plina;

MEAN (geo.sredina) - 360 milijuna barela nafte, 17.904 milijarde kubičnih fita plina i 122
milijuna barela tekućeg plina.

Prema izvješću jedne od najutjecajnijih i najuglednijih naftnih geologinja na svijetu
dr. Sandre J. Lindquist, polovica navedenih količina, osobito plina, nalazi se u akvatoriju Umaga i
Savudrije, a upravo taj akvatorij Slovenci nazivaju "Dimnik"!

Sudeći po svemu, "dimnik" našim lukavim susjedima ne treba zbog slobodne plovidbe,
već zbog eksploatacije nafte i plina. Zbog toga je vrlo izgledno da bi, u slučaju arbitražne prevage u
korist Slovenaca, tzv. dimnjak odmah bio zatvoren za pomorski promet, jer bi u protivnom ometao
vađenje naftnog i plinskog bogatstva, te bi promet skrenuli u talijanske teritorijalne vode, odnosno
kroz minorni ostatak hrvatskih.

Na američkim kartama u predjelu Savudrije ucrtana su dva pretpostavljena plinska
polja, fiktivno imenovana kao Neptune i Mercury. Amerikanci su napravili plan koji obuhvaća područje

od Savudrije do Kopra, kao plinsko nalazište koje bi služilo za održavanje sustava plinovoda u
Evropi, između Alžira i Rusije.

Pravi naručitelj ove američke geološke studije bila je zapravo prva demokratska
mađarska vlada koja je 1989. zatražila od SAD-a da pregledaju sve njihove izvore nafte i plina
kako ne bi bili apsolutno ovisni o ruskim energentima.

Sklopili su ugovor i Amerikanci su im poslali svoje najbolje stručnjake koji su
sačinili cjelovite analize zajedno s kartama na kojima su ucrtali nalazišta za cijelu Europu.

Do tih je podataka, već u fazi njihova nastajanja, vještom diplomatskom
"komunikacijom" uspio doći vrlo sposoban slovenski diplomat Dimitrij Rupel, koji je,

nota bene, bio veleposlanik Slovenije u SAD-u. Analizirajući značaj i vrijednost "dimnika",

prebogatog naftom i plinom, njima pred nosom, a nije njihov, odlučili su na svaki način osigurati

suverenitet nad njim, a time i nad eksploatacijskim poljima.


Prema van su forsirali priču o potrebi Slovenije za izlazom na otvoreno more, a
istodobno se tajno pripremali za vađenje nafte i plina.

Leži li Istra usitinu na milijardama kubika plina
Naš je sugovornik došao i do podataka da su susjedi u Sloveniji već naručili dvije

eksploatacijske platforme koje čekaju da njihova država dobije suverenitet u "dimnjaku", kako bi
ih montirali. U međuvremenu su, tvrdi Pušić, obavili sve pripreme za izgradnju plinovoda Savudrija
-Koper.

- O onomu što je otkrio i zaključio, upoznao je jedino akademika Davorina Rudolfa,

kojemu je predao svu marljivo prikupljanu dokumentaciju, računajući na njegov stručni i
politički habitus koji mu osigurava respekt i ulaz premijerki Jadranki Kosor.

Hoće li iskoristiti svoj autoritet i znanje da bi "slučaj Savudrijske vale" osvijetlio

i s ove strane? Hoće li Hrvatska dozvoliti da Slovenija u ime " višeg cilja" (EU) i formalno
zagospodari Piranskim zaljevom i njegovim izvorima nafte i plina, a otkriće Nediljka Pušića
proglasiti patološkom fantazmagorijom jednog preangažiranog umirovljenika?

Kako je moguće da do ovakvih saznanja nije došao baš nitko ni u MVPEI-ju ni u
MORH-u, ni u drugim državnim institucijama, a pogotovo stručnim, znanstvenim krugovima?

Pati li ovaj narod kolektivno od manjka ambicije i interesa, osim kad je posrijedi osobni?

Božena Beljan


---------------------------
dobiveno pismo, meni nepoznat izvor!
- 08:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.11.2009., subota

Dan nezavisnosti SDR u znaku 290-te i 350-te obljetnice grada Rijeke

Dan nezavisnosti SDR u znaku 290-te i 350-te obljetnice grada Rijeke

Svečano obilježavanje 5. rođendana udruge Slobodna Država Rijeka u sklopu kojeg je organiziran okrugli stol povodom dvije velike obljetnice našeg grada, 350 godina riječkog grba i 290 godina slobodne luke, sinoć je privukao velik broj građana koji su ispunili salu za izložbe u Circolu. Kako je istaknuo predsjednik udruge SDR Danko Švorinić, udruga je u zadnjih 5 godina prerasla u organizaciju za promociju i povratak riječkog identiteta kroz aktivnosti u kulturi, izdavačkoj djelatnosti, zaštiti i brizi o spomenicima vezanim za riječki identitet, organizacijom sportskih aktivnosti, izdavačkom djelatnošću, suradnji i izgradnju novih veza između iseljenih Riječana i grada Rijeke te važnu ulogu SDR-a kao jedina organizacija koja se bavi očuvanjem riječkih posebnosti kao što su corpus separatum, tradicija autonomije i Slobodne Države Rijeka. Švorinić je istaknuo i kako od ove godine izmjenama statuta, od ove godine u područje djelatnosti udruge ulazi i intekulturalnost, a predstavnici udruge sljedeće godine sudjeluju na Međunarodnom simpoziju o interkulturalnosti koji organizira Sveučilište u Grazu. U pripremi je i serija okruglih stolova o multikulturalnosti i interkulturalnosti koji će se održavati u Opatiji.

Okrugli stol kojeg je moderirao Slobodan Milošević započeo je pitanjem definicije fijumanologije te razloga zbog kojih su pitanja riječke povijesti uvijek intrigantna. Ernie Gigante Dešković, sudionik okruglog stola i jedan od urednika fijumanologije, koju zajednički izdaju Hrvatsko književno društvo i Slobodna Država Rijeka, osvrnuo se na činjenicu da se velika količina povijesne građe o riječkoj povijesti i dalje nalazi izvan Rijeke, a posebno zanimljiva nova saznanja i izvore najavio iz američkih povijesnih arhiva. Švorinić je probleme Rijeke s vlastitom poviješću objasnio riječkim specifičnim povijesnim iskustvom zbog kojeg dijelovi riječke povijesti nisu postali dijelovima nacionalne povijesti zemalja u kojima se Rijeka nalazila ili se nalazi. Upravo bi se fijumanologija trebala baviti rasvjetljavanjem i popularizacijom takvih razdoblja zaključeno je u prvom dijelu okruglog stola.

U drugom dijelu tribine govorilo se o 290-toj obljetnici proglašenja Rijeke slobodnom lukom o čemu je zanimljivo uvodno izlaganje imao Doc. dr. sc. Željko Bartulović s Pravnog fakulteta u Rijeci u kojem je objasnio kontekst u kojem je donesena sama odluka istaknuvši posebno njezin veliki gospodarski značaj. Godine 1719, prije točno 290. godina Karlo VI je Rijeku proglasio slobodnom lukom i tako joj omogućio nezapamćenu gospodarsku ekspanziju od malog provincijskog gradića do jedne od glavnih evropskih luka na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Bartulović je izrazio svoje žaljenje što se ovako važne obljetnice nije sjetila niti jedna službena gradska institucija te predložio da ovakvi skupovi budu tradicionalni svake godine uz objavu publikacije za sažecima predavanja. Na kraju izlaganja, osvrnuo se i na još jednu važnu obljetnicu budući da je ove godine 90-ta godišnjica osnivanja grada Sušaka.

O 50-toj obljetnici smrti Riccarda Zanelle govorio je Zlatko Moranjak istaknuvši ga kao još jedan primjer iznimno značajne povijene ličnosti koju su službene nacionalne historiografije prešutjele ili zaboravile.

U trećem dijelu okruglog stola Predrag Miletić se osvrnuo na 350-tu obljetnicu dobivanja riječkog grba. Godine 1659, odnosno prije 350 godina gradu Rijeci je dodijeljen grb koji naš grad koristi i dan-danas. Povijest riječkog dvoglavog orla počinje u 17. stoljeću kada na zahtjev Riječana austrijski car i hrvatski kralj Leopold I izdaje povelju 6. lipnja 1659. kojom gradu Rijeci odobrava grb. Neki povjesničari prenose kako su izgled grba zamislili sami Riječani. Prema toj povelji grb je opisan na slijedeći način: iznad damask-plava podloga obrubljena zlatnom bojom, štit s karmin-crvenom podlogom u sredini kojeg se nalazi dvoglavi orao koji desnom kandžom stoji na stijeni, a lijevom drži vrč iz kojeg teče voda. Iznad orla nalazi se kruna, a ispod njega natpis Indeficienter. Miletić se u izlaganju dotaknuo i odnosa aktualne gradske uprave prema riječkoj spomeničkoj baštini, posebno u odugovlačenju i izbjegavanju povratka skulpture riječkog orla na gradsku uru
- Za neke očito povijest počinje tek 1945. godine, a sve prije toga smatra se buržujskim, fašističkim, iredentističkim, nenarodnim, nevažnim i sl. nakaradnim tumačenjima povijesti. Kako shvatiti da Grad ove godine nije obilježio dvije izuzetno važne obljetnice iz svoje povijesti, 350 godina od dodijele Grba gradu Rijeci od strane cara Leopolda 1659.g. i 290 godina od proglašenja Rijeke i Trsta slobodnim carskim lukama od strane cara Karla VI. 1719.g. Upravo ovaj zadnji povijesni događaj je iznimno važan za Rijeku u gospodarskom smislu, jer od tog momenta grad postaje snažno pomorsko središte na Jadranu i Mediteranu. Susjedni Trst je ovu važnu obljetnicu u ožujku ove godine obilježio na primjeren način. Sličnih povijesnih obljetnica značajnih za naš grad bilo je i prijašnjih godina, pa i ove godine, no one su zaboravljane ili zanemarivane. Naš grad čija starost seže duboko u antičko doba nije neka bezlična naseobina kakvom se želi prikazati, već mi Riječani možemo biti ponosni na svoju spomeničku baštinu, riječki grb, identitet grada, velikane riječke povijesti, gradsku tradiciju. Nažalost sve to nastoji se zanemariti, umanjiti važnost, pa i zaboraviti, istaknuo je Miletić.

Na kraju svečane skupštine podijeljena su tradicionalna priznanja koja udruga SDR dodjeljuje osobama zaslužnim za promociju riječkog identiteta. Ove godine priznanja su dobili Ernie Gigante Dešković i Ilaria Rocchi.

http://www.rijekadanas.com/dan-nezavisnosti-sdr-u-znaku-290-te-i-350-te-obljetnice-grada-rijeke/


------------------

pozdrav SDR, boro



- 08:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.11.2009., petak

Pod zaštitom boga Peruna


Pod zaštitom boga Peruna

Juraj i Mara – deca gromovnika Peruna i mit o njihovoj jubavi...

obišli smo
Juraj i Mara – deca gromovnika Peruna i mit o njihovoj jubavi

Judi od struki počeli su po brege Perune iskat stari senjali božji i otkriveno je da j' Trebišće spod Peruna svojni bilo ne samo selo nego i božji oltar

Piše Cvjetana MILETIĆ
Slikali Marin ANIČIĆ i Livio ČERNJUL


Mošćenice probudilo jutarnje sunce. Vaje za ten opral ih daž. Nebo kot da se otprlo. Do večer se zmenjevalo malo sunca malo dažja. Va restorane »Perun« tekal je Šesti međunarodni znanstveni skup i pogovor kako su spod brega Peruna novo živjenje našli naši prapra i još čuda puti pra nonići al prvi Hrvati. Od kuda su prišli i kada? Je to bilo »od stoljeća sedmog« al još prej? Bila su to škura vremena kad se ni poznavalo pismo pa se niš ni zapiševalo. Zato j' sada onen od struki čuda teže otkrit štoriju skrivenu va stareh spomeneh. Neš je ostalo skriveno va zemje, kot ime brega, dolca, sela, vasi, potoka... Neš senjano va kamike na oltare, grobe, zide... A neki spomeni čepe pritajeni va besedah i sveteh kanteh. Se to rabi nać, prepoznat i rastumačit. A to ni lahko. Treba vremena, i znanja i pota. I puno voji. Sega tega našlo se va Mošćenicah pred ko leto i počelo stručno i pomalo otkrivat starinu. Sako leto neš. Kup novega i nepoznatega je rasal. A onda se to na skupe juden povedelo. Tako je bilo i ovisto. Skup je parićala Katedra Čakavskega sabora Mošćenička Draga, Općina Mošćenička Draga, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskega fakulteta Zagreba i Park prirodi Učka, a pokrovitelj je po užance bila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Pred šest let povedalo se kako su breg Perun i bog Perun žensoti i ča bi reć da se breg s takoven imenon našal zgor Mošćenic. Va praslavenskoj mitologije Perun je bil nebeski bog gromovnik, ki mej rukami tare kamiki od žrni i z visin grmi i na zemju šaje šajeti. Govorilo se i o bogu Velesi i vekovitoj borbe mej njimi. Kad bi nadjačal Perun, juden je bilo boje, kad bi nadjačal Veles, juden je bilo slabeje. I tako let. A onput je prišlo kršćanstvo. Nova vlast je stari bogi branila pa su se oni malo pomalo zapustili i čuda se štorij o njimi pozabilo. Leta su pasevala, se manje se znalo i pred neko leto opet se počelo o njimi govorit. Judi od struki počeli su po brege Perune iskat stari senjali božji i otkriveno je da j' Trebišće spod Peruna svojni bilo ne samo selo nego i božji oltar. Nahajala su se i druga mesta s praslavenskemi imeni i otpirale štorijice od vremen ka su zdavni pasala. Šlo se i po Potoškoj vale, našlo Voloski kuk i preiskalo Potoku od zvira do mora. Sprotu otkrivalo otajstvene sliki nekadajneh bogi keh je kršćanstvo prezelo va se. Kad se doznalo ki su bili Perun i Veles na red su prišla i njiha deca. Zato je tema ovoletnega skupa bila: »Mit o djeci gromovnika Peruna – Juraj i sestra mu Mara«.
Sala restorana »Perun« bila je puna kurijožeh judi. Neki su oteli čut te novitadi, a neki su prišli samo pozdravit. Od samega početka va ovoj su štorije prof. Veseljko Velčić i dr.sc. Tomo Vinšćak pak je i njihov »sveti greh« dofinit ča su počeli. Jedanput je Tomo Vinšćak napisal ovako: »Ono što predstavlja Olimp Grcima, Triglav Slovencima, Ararat Armencima, Kailas Tibetancima i Indijcima, to je Perun Slavenima i Hrvatima. Perun je sveta gora na kojoj obitava bog Gromovnik. U vrijeme doseljavanja Hrvata na današnje prostore vjerojatno je bilo više svetih gora s Perunom na vrhu. Koliko ih je bilo to ne znamo i možda nikada nećemo ni znati. Tragovi pretkršćanskih vjerovanja na području Hrvatske treba tražiti u svijetlu mikrotoponimije, hidronimije i topografije.«
To ča j' Tomo Vinšćak onput rekal istina je po koj se ravnal i akademik Radoslav Katičić. Ćapal se velega dela i velo je delo odbavil. Povedal nan i ov put kako je knjiga Ivanova i Taparova za njega imela čudesnu moć, a kad je kašneje još i upoznal Ivanova, kockice su se počele same slagat. Ćutil je da j' na slede jenega otajstva i počelo je njigovo dugo, dugo istraživanje, otkrivanje, zapiševanje, objavjivanje... Čuda je trebalo dokle j' na kup pospravil jedan svet kega već nekoliko veki ni. Kad se tega nabralo dosta, stavil je se to va knjigu »Božanski boj«. Kolik je valor knjigi najboje govore nagradi. Knjiga je najprej dobila »Juditu«, kot knjiga ka ima najveću kulturnu baštinu, a onput i nagradu Matice hrvatske »Oton Kučera« kot najboja znanstvena knjiga. Va njoj je gospodin Katičić otkril ono ča povjesničari nisu mogli aš oni nisu šli »tragom svetih pjesama naše pretkršćanske starine«. Bilo je to delo za jenega lingvistu, velega filologa kot ča j' gospodin Katičić, ki je s čuda znanja i čuda sreći prišal do srca praslavenske mitologije i znel zamućenu koltrinu z dela naše predkršćanske starine. Skroz svete pjesmi Katičić je zagnjeral ne samo va praslavensku, nego i va baltoslavensku i indoevropsku pretkršćansku starinu. Va sen ten hrvaska štorija je samo jedan mićihni delić za kega se morda nikad i ne bi bilo znalo da mu ni on pomogal prit na svetlo dana. I tu je gospodin Katičić za Mošćenice storil više od sveca. Sada se zna kako je zgledala mitska slika sveta stareh Slaveni. Na vrhe svetega dreva živel je bog Perun. Dole va korenen i vode bog Veles. Prvi je odzgora delil pravicu, čuval mir i sreću judi. Drugi je odzdola bil bog blaga, zemji, vodi i mrtveh. I mej njimi je vladal vekoviti rat. Pol leta je bila bogatija na zemje, polovicu zima i glad. A mej njimi je bila i Mokoš, žensko božanstvo rad ke se ratovalo. Ona je pol leta bila žena Perunu, a pol leta je jubovala z Veleson. Breg Perun zgor Mošćenic još vavek skriva se neka otajstva. Prazna sela Trebišće i Petrebišće Perunu spod pazuh govore da se tu svojni lepo živelo. Do pred desetak let živjenja je bilo ia va sele Potoki. A voda Potok svojni je živjenje davala celemu kraju.
Boga Peruna prikažuju kot nebeskega boga munje i groma, a Velesa kot velu kašku al zmaja, ki se skriva mej koreni duba va vode. Va vekovitoj borbe zmej boga od neba i boga od zemji, najveć puti je Perun jači pa potisne Velesa mej korene duba, ale ubit ga ne more aš je i Veles božansko telo. Tako njih dva držala kontrapezu zmej dobrega i lošega. Se j' to zapisano va knjige »Božanski boj«, ka će bit od koristi i juden i struke, a za storit ju moral je gospodin Katičić proučit svete pjesmi zapisane na trejsetak zajik i nać va njih očuvanu saku mrvicu praslavenskeh obredneh užanci. Onputa je šal korak naprvo. Otkril nan je ku su decu imeli i bog Perun i bog Veles. Ovako j' povedal: »Istraživanje je bilo fragmentarno i ta je razlomljenost sintetizirana u knjizi »Zeleni lug«. Lug je praslavenska riječ, u izvornom je obliku sačuvana još u jeziku Bjelorusije. Ulomke je, naravno, trebalo prepoznati, objasniti, složiti...« Tako je z besedami risal rojenje svoje nove knjigi, a mi smo gledali va njega kot va Boga dokle je on tumačil kako je bog Perun imel sina Jarila kega mu bog Veles ukral dokle j' mali bil još va zibele i odgajal ga mej svojemi hćerami. Kad je Jarilo postal mladić Veles ga pustil va gornji svet da poišće ženu »dostojnu« njigovega imena. A jedina dostojna je bila Mara, hćer boga Peruna. Tako se Jarilo oženil i ne znajuć za rojenu sestru. To je bila grda osveta boga Velesa i još grja nesreća za mladega Jarila. Kad je Jarilo istinu doznal, bilo je kasno. Već se dogodilo se ono ča se i danaska dogaja mladen kad legnu va lug na zelenu travu... Ča je bilo daje? Jarilo znači jarovit, mladost puna životne snagi, a Mara kot nevestica drži v ruke zlatnu jabuku. Jabuka od zlata je senjal okrugle munji. On jarovit, ona z munjun v rukah. Piše se grd finjetak. Do osveti je prišlo kad je Jarilo prevaril Maru. S kun? Marineh devet brati ubilo je Jarila. Mara mu telo raskomadala. Pa sejeno još škakje ono pitanje sporad ke ženske je Jarilo glavu zgubil? Va litvanskoj predaji to je Zora, drugde se spominje Danica, a negdere Morana. Vavek jeno otajstvo raja drugo pa treba čekat zadnju besedu struki.
Homo opet sledić nazad va vreme kad je z velemi koraki prihajalo kršćanstvo. Poganski su se miti pritajili. Neki su se bogi skrili va noveh štorijah od kršćanstva. Tako je od Jarila postal Sv. Juraj. Morda je onaj veli zmajina kega Juraj ubija Veles? Ki zna?! Kad je Jarilo postal Sv. Juraj kršćanstvo je već mastilo z velemi koraki naprvo. Po gradeh su se zidale crekvi i svetac je postajal njihov patron. Do danas su očuvane Crekvi sv. Jurja va Plomine, Brseče i Lovrane. Je bila kade još ka, treba otkrit.
Sveta su mesta vavek poveževale tri točki ke su mej sobun delale trokut. Takovi sveti trokuti va oveh krajeh našal je prof.em.ffzg.Vitomir Belaj. Ovo je bila i njigova prilika da o sv. Jurju povede ku više, nego ča j' to storil va knjige »Hod kroz godinu«. Sv. Juraj je kršćanski svetac pogubjen 23. IV. 303. leta za vreme cara Dioklecijana kad se još progonilo kršćani. Ale pisaneh dokumenti ni. Grob sv. Jurja je va Lyddi, a čašćenje se proširilo va peten veke. »Pa ipak je papa Gelazije 496. godine odbacio vitu kao apokrifnu, ali je štovanje u Rimu potvrđeno 23. IV. 684. godine. Priča o Jurjevoj borbi sa zmajem nastala je negdje na istoku, a posredstvom arijanske kršćanske literature dospjela je na zapad. Talijanski biskup Jakob iz Voragina sastavio je zbirku životopisa svetaca »Zlatnu legendu« i u nju stavio motiv borbe sv. Jakova sa zmajem pa se ta slika sv. Jurja prenosila dalje. Juraj je kopljem ranio zmaja i dalje ga zmaj slijedio poput psa kada ga Juraj vodio pokazati caru. Taj je motiv na freskama, ikonama, u književnosti i crkvenim zapisima, no pored sv. Jurja zmaja ubijaju i sv. Margareta Antiohijska i sv. Marta, pa sv. Mihovil i židovski kralj Salamon,« pričao je gospodin Belaj i pokazivao sveti trokut kojeg čine Perun, Trsat i Volosko, a potom i one u Istri i duž Jadrana.
»Dosadašnja istraživanja na području Peruna i Trebišća dala su izvrsne rezultate. Stoga veseli što nam je Općina Mošćenička Draga ustupila i jednu napuštenu kuću u Trebišću u kojoj će biti budući muzej. Za sada imamo samo fotografije, ali uskoro ćemo unijeti i uporabne predmete pa će Muzej biti otvoren gostima namjernicima, planinarima i turistima, svima koji žele upoznali povijesne i kulturne znamenitosti ovog kraja,« rekal je na kraje i Tomo Vinšćak pa pozval seh na Trebišće. Do gore te ih pejat judi s Parka prirodi »Učka« ki su i parićali ovu stazu do muzeja i do vrha Peruna. Za to vreme presedniku Katedri Čakavskega sabora Mošćenička Draga Veseljku Velčiću rasli su krejuti od sreći aš je storeno više leh se nadal. Samo, to je već druga štorija.

Preuzeto iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

pod Besedom, na dan današnji. Hvala dragoj Sanji na tekstu.

lp, boro

- 06:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.11.2009., četvrtak

SKUPŠTINA SLOBODNE DRŽAVE RIJEKA

U četvrtak će u Rijeci prigodnom svečanošću biti obilježene dvije velike obljetnice našeg grada - 290 godina od dodjele Rijeci statusa slobodne luke odlukom Karla VI (1719.-2009.) te 350 godina riječkog grba (1659. -2009).

Obilježavanje ova dva važna datuma organizira se u sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti, odnosno 5. rođendana udruge Slobodna Država Rijeka, u četvrtak 12. studenog s početkom u 18 sati u prostorijama Circola (sala za izložbe). Tom prigodom bit će održan i okrugli stol na kojem se očekuje sudjelovanje Ilarie Rocchi, Ernia Gigante Deškovića, Željka Bartulovića, Predraga Miletića, Danka Švorinića, Zlatka Moranjaka, Ferruccia Burburana kao i predstavnika Lučke uprave Rijeka

Nakon okruglog stola biti će organizirana tradicionalna podjela diploma Udruge SDR pojedincima zaslužnima za promociju riječkog identiteta te prigodni domjenak za sve uzvanike i goste.

- 08:18 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.11.2009., srijeda

Društvo za plastiku i gumu - konferencija

DRUŠTVO ZA PLASTIKU I GUMU- KONFERENCIJA



POZIV

Društvo za plastiku i gumu povodu 50. obljetnice petrokemijske proizvodnje
plastike u Hrvatskoj organizira

Konferenciju za PREDSTAVNIKE MEDIJA


u petak 20. studenoga 2009. s početkom u 12:30 sati u Velikoj dvorani
HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE, Ilica 49, Zagreb.


Pojedinosti o Konferenciji su u privitku. Također vas pozivamo na
savjetovanje: 'Polimerni materijali i dodatci polimerima' koje će se
održati 19. i 20. studenog 2009. u istoj dvorani.

Radovat ćemo se vašem odzivu. Cijenit ćemo najavu kako bismo mogli
prirpemiti odgovarajući broj podloga.

Organizacijski odbor


Drustvo za plastiku i gumu

--------------------------



DRU[TVO ZA PLASTIKU I GUMU

Ivana Lu~i}a 5, p.p. 119, HR-10001 ZAGREB





Organizira

Savjetovanje / Conference



POLIMERNI MATERIJALI I

DODATCI POLIMERIMA

POLYMERIC MATERIALS AND ADDITIVES

Zagreb, 19. i 20. studenoga / November 2009.

Hrvatska obrtnička komora, Ilica 49

Velika dvorana Matice hrvatskih obrtnika

Pokroviteljstva

Glavni pokrovitelj:

DIOKI d.d., Zagreb

Zlatni pokrovitelji:

Hrvatska obrtnička komora, Zagreb

PlasticsEurope, region Mediterranean, Italija

Srebrni pokrovitelj:

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu,

Zagreb

Brončani pokrovitelj:

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Novčana potpora:

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa RH, Zagreb, Hrvatska

Organizacijski odbor

Voditeljica Savjetovanja: Marica Ivanković

Programski odbor

Predsjednica: Marica Ivanković

Članovi:

Branka Andričić, Split

Vojislav Bogdanović, Beograd, Srbija

Igor Čatić, Zagreb

Janko Deželić, Zagreb

Tamara Holjevac-Grgurić, Zagreb

Zvonimir Janović, Zagreb

Stanislav Jurjašević, Zagreb

Vera Kovačević, Zagreb

Radni odbor:

Gordana Barić

Miodrag Katalenić

Ana Pilipović

Maja Rujnić-Sokele

Ivan Širović

Recenzent projekta skupa: Vladimir Ferdelji

Urednica programa: Marica Ivanković

Pripremio za tisak: Miodrag Katalenić

Izdavač: Društvo za plastiku i gumu, Zagreb

Poštovana kolegice, poštovani kolega!

Društvo za plastiku i gumu organizira u Zagrebu 19. i 20.

studenoga 2009. savjetovanje Polimerni materijali i dodatci

polimerima.

Savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom tvrtke DIOKI d.d.

povodom obilježavanja pedesete obljetnice petrokemijske

proizvodnje polimera u Hrvatskoj.

Svrha je savjetovanja sveobuhvatni prikaz stanja i perspektiva na

području polimernih materijala, posebice širokoprimjenjivih

polimera: poliolefina, polistirena i poli(vinil-klorida) te potrebnih

dodataka, osobito onih koji bitno poboljšavaju svojstva i trajnost, te

preradljivost polimera.

U uvodnom dijelu Savjetovanja dat će se osvrt na četrdeset godina

održavanja skupova u organizaciji današnjeg Društva za plastiku i

gumu. Najavit će se i izložba u organizaciji Tehničkog muzeja:

Plastika i guma u suvremenom svijetu.

Za kraj Savjetovanja predviđena je konferencija za medije na kojoj

bi se rasvijetlila ključna pitanja vezana za uporabu i oporabu

plastike.

Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta,

razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje među

stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i

instituta, iz zemlje i inozemstva.

PRETHODNI PROGRAM

POLIMERNI MATERIJALI I DODATCI POLIMERIMA

Četvrtak, 19. studenoga 2009.

08:00 Prijava sudionika

09:00 Otvaranje Savjetovanja - Pozdravne riječi:

predstavnika Društva za plastiku i gumu

predstavnika glavnoga pokrovitelja

predstavnika Hrvatske obrtničke komore

I. Čatić, DPG, Zagreb: Četrdeset godina skupova današnjeg Društva za

plastiku i gumu

D. Petračić, Tehnički muzej, Zagreb: Plastika i guma u suvremenom svijetu

Odmor

Predsjedava: Marica Ivanković

10:00 V. Merzel, DIOKI, d.d.: Pedeset godina petrokemijske proizvodnje

plastike u Hrvatskoj

G. Riva, PlasticsEurope Italia: European Plastic Industry, Perspectives and

Challenges

G. Barić, FSB, Zagreb: Proizvodnja i prerada polimera u Hrvatskoj i u svijetu

V. Bogdanović, JUPLAS, Beograd, Srbija: Stanje i perspektive proizvodnje

plastike i prerade plastike i kaučuka u Srbiji

12:00 Odmor

Predsjedava: Branka Andričić

12:15 H. G. Schratt, API – PVC- und Umweltberatung GmbH: Current and Future

PVC Sustainability Issues

G. Pehnec-Pavlović, HGK, Zagreb: Udruženje za plastiku i gumu – danas i

sutra

R. Fabiani, PlasticsEurope Italia: Plastic Food Packaging Regulation in

Europe

S. Stefanov, C. Sazdov, R. Mitev, W. Hadjiyski, University of food technologies,

Plovdiv, Bulgaria, Technical University, Sofia, branch Plovdiv, Bulgaria: Strength analysis

of different bottom configurations of PET bottles for carbonated

beverages

F. Štulić, DIOKI d.d., Zagreb: Iskustva društva DIOKI u implementiranju

uredbe REACH

14:15 Stanka za ručak

Poslije podne

Predsjedava: Ante Jukić

16:00 A. Agić1, B. Mijović2, 1FKIT, 2TTF, Zagreb: Polimerne tvorevine

višestruke materijalne skale

B. Andričić, T. Kovačić, KTF, Split: Modificiranje svojstava poli(vinil-klorida)

alifatsko-aromatskim kopoliesterom

J. Macan, L. Biondić, FKIT, Zagreb: Utjecaj uvjeta hidrolize na toplinska

svojstva hibridnih materijala

N. Vranješ, V. Rek, I. Fiamengo, FKIT, Zagreb: Utjecaj

etilen/propilen/dienskog kaučuka kao kompatibilizatora na mehanička

svojstva i morfologiju mješavine polipropilena i polietilena niske gustoće

D. Vrsaljko, M. Leskovac, Z. Buhin, S. Lučić Blagojević i V. Kovačević,

FKIT, Zagreb: Optimiranje mehaničkih svojstava mješavine poliuretana i

poli(vinil-acetata) dodatkom punila smjese neobrađenog i

predobrađenog kalcijevog karbonata.

Z. Katančić, D. Grgić, Z. Hrnjak-Murgić, J. Jelenčić, FKIT, Zagreb:

Toplinska postojanost SAN/EPDM kompozitnih polimernih mješavina

Rasprava

Završetak oko 18,30 sati

Petak, 20. studenoga 2009.

Predsjedava: Đurđica Španiček

09:00 Z. Janović, FKIT, Zagreb: Petrokemijska proizvodnja plastomera -

prošlost, sadašnjost i budućnost

I. Čatić i sur.: Sistematizacija polimera - od prirodninâ do sintezinâ

M. Ivanković: FKIT, Zagreb: Struktura i svojstva organsko-anorganskih

hibrida na temelju poli(metil-metakrilata) i silseskvioksana

Odmor

Predsjedava: Jelena Macan

10:50 A. Jukić, FKIT, Zagreb:Objedinjavanje rafinerijske preradbe nafte i

petrokemijske industrije

R. Deša, DINA-Petrokemija d.d.,Omišalj: Rekonstrukcija postrojenja Polietilen

u društvu DINA-Petrokemija

N. Marić, DIOKI d.d., Zagreb: Polietileni za ekstrudirane filmove i/ili

pjenaste ekstrudate

Odmor

12:30 KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Uvodničari:

I. Čatić, FSB, Zagreb: Zašto je plastika najzeleniji materijal 21. stoljeća?

M. Šercer: FSB, Zagreb: Oporaba plastičnog i gumenog otpada

M. Rujnić-Sokele, FSB, Zagreb: Polietilenske (plastične) vrećice - da ili

ne?

E. Pučko , DIOKI, Zagreb: Zaštita okoliša u društvu DIOKI

Završetak Skupa oko 13:30 sati

Mjesto i datum održavanja

Zagreb, 19. i 20. studenoga / November 2009. Hrvatska obrtnička

komora, Ilica 49, Zagreb, Velika dvorana Matice hrvatskih obrtnika

Pristojbe

Visina pristojbe je:

Plaćanje

Pristojbu uplatiti na žiro račun Društva za plastiku i gumu br.: 2330003-

1100208349, HVB Splitska banka d.d. s naznakom: za skup:

«Polimerni materijali i dodatci polimerima».

U radu skupa može sudjelovati samo sudionik koji uplati pristojbu

prije početka skupa.

za sudionike iz poduzeăa koja nisu sklopila

ugovor o suradnji s DPG

ili nisu podmirila ugovorne obveze 1000 kn/150 €

za sudionike iz redova pravnih članova 800 kn

za sudionike iz znanstveno-nastavnih

i istraţivačkih ustanova 500 kn

umirovljenici i studenti dodiplomske nastave oslobođeni

pristojbe

Prijava sudionika

Priloženu prijavnicu za sudjelovanje na savjetovanju potrebno je dostaviti

poštom na adresu: Društvo za plastiku i gumu, I. Lučića 5, p. p. 119, HR-

10001 Zagreb, Hrvatska, ili telefaksom na broj: +385 (0)1 615 00 81 do 12.

studenoga 2009. Sudjelovanje se može prijaviti i putem e-pošte:

Jezici

Službeni jezici savjetovanja su hrvatski i engleski. Program prvog dana

prevodi se simultano.

Osiguranje

Organizatori ne mogu prihvatiti odgovornost osobne ozljede ili oštećenja

osobne svojine sudionika.

Obavijesti

Sve potrebne obavijesti možete dobiti u Društvu za plastiku i gumu, I.

Lučića 5, p.p. 119, HR-10001 Zagreb, tel./fax:+385 (0)1 615 00 81, radnim

danom od 9 do 14 sati.

Smještaj

Umoljavaju se zainteresirani da se izravno obrate hotelima u Zagrebu.

Za sudionike konferencije osigurane su povoljnije cijene smještaja

(noćenje s doručkom) u hotelima:

Hotel DUBROVNIK, Gajeva 1, Zagreb

PALACE HOTEL, Trg J.J. Strossmayera 10, Zagreb

Hotel International, Miramarska 24, Zagreb

Four points by Sheraton Panorama Hotel,Trg Krešimira Ćosića 9, Zagreb.

dpg@fsb.hr

Boravišna pristojba je 7 kn po osobi i danu.

Ako ova pozivnica nije za Vas zanimljiva ili ste već na neki drugi način

obaviješteni o skupu, bit ćemo Vam zahvalni ako je predate svojoj

kolegici ili kolegi.

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Hotel Jednokrevetna

soba

Dvokrevetna

soba

Informacije/ Rezervacije

Dubrovnik 700 kn / 96 € 1000 kn /

137 €

Sales2@hoteldubrovnik.

hr

Four Points

by Sheraton

Panorama

85 € 95 € www.hotelfourpointspanorama.

com

International CLASSIC

600 kn

SUPERIOR

700 kn

CLASSIC

800 kn

SUPERIOR

900 kn

www.hotelinternational.

hr

Palace 719kn 894 kn www.palace.hr

PRIJAVNICA ZA

Znanstveno-stručni skup POLIMERNI MATERIJALI I DODATCI POLIMERIMA

koji će se održati

Prezime :............................................................................................ Ime :.............................................................................................

Poduzeće - potpuna adresa, telefon/faks, e-mail:

...............................................................................................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................................................................................

U.............................................

Žig Potpis

19. i 20. studenoga 2009. Hrvatska obrtnička komora, Ilica 49

Velika dvorana Matice hrvatskih obrtnika

DRUŠTVO


--------------------------


--- On Sun, 11/8/09, icatic@fsb.hr wrote:


From: icatic@fsb.hr
Subject: Ne prolazi na službene adrese pa šaljemo na alternativne

Date: Sunday, November 8, 2009, 8:48 AM

-------------------

lp, borivoj

- 06:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.11.2009., utorak

PORUKA



evo ti, kao attachment i kao tekst:
PS SVJESNA SI DA SMO MI NIŠTA, DUH (vječan) U TIJELU KOJE IMA OGRANIČEN VIJEK TRAJANJA I KOJI KAO TAKVI UVIJEK MOŽEMO NESTATI, ALI DA MORAMO BITI SVJESNI DA MORAMO SLUŽITI ČOVJEČANSTVU, JER U OVOM VREMENU MAYE MI SMO SAMO ROBLJE KOJIMA SE UPRAVLJA, DIRIGIRA A ISTINA SE BRANI. Zato mi koji plasiramo istinu i mislimo globalno moramo se pomagati međusobno i shvatiti da smo sluge čovječanstva i ništa više. Ne živimo zato da bi se najeli i obukli krpe s potpisima da bi nas možda recimo netko više volio i da bi bili viđeni. Tko god ima iole svijest znat će da se ljubav ne kupuje i da se sreća ne zadobiva materijalnim, bio to dobar izgled, lova, stan, seks ili bilo što. Zato sam na neki način uvijek bila sretna što nisam materijalno bogata, jer bogatuni nikad neće znati da li ih netko voli ili ne, a imaš bezbrojne primjere da im brakovi stalno pucaju bez obzira na sve što ih okružuje. Samo što su svijesti masovno ograničene pa ne vide. I mi griješimo, ali Isus je rekao: Idi, i ne griješi više (kad osvijestiš što si krivo radio i želiš se iskreno popraviti).

Pozdrav


Dragi Prijatelju,

Pred vama se nalazi tekst kojega nikada niste i nikada necete procitati u novinama ili cuti na TV/radiju. Esej govori o tome kako smo svi mi zrtve jedne velike manipulacije i eksploatacije. Savjetujem vam da tekst otiskate na papir ili ga strpljivo procitate ''off line''. Kao sto vidite, nije potrebno otvarati nikakav attachment da bi ste ga procitali. Ovaj tekst je relativno kratak i tek je kondenzirani sazetak jedne citave debele knjige koja bi se mogla napisati na tu temu. Zapravo, do sada je vec napisano vise knjiga na ovu temu, i mozete se pitati zasto sam ja onda uopce napisao ovaj esej. Postoje za to tri razloga. 1) Gotovo nitko nece otici u knjizaru da si kupi knjigu o tome. Ako knjiga slucajno dode pod ruku, onda je neki i procitaju. Esej u obliku e-mail poruke je daleko pristupacniji puno vecem broju ljudi. 2) Mnogi ljudi danas nemaju vremena za citanje knjiga, pa je zato kratki esej vrlo prikladan za one koji nemaju puno vremena ili ne vole citati. 3) Iako je relativno kratak, ovaj esej je vrlo informativan i sadrzi neke elemente i informacije koje se ne mogu naci niti u jednoj knjizi do sada napisanoj na ovu temu.



Iskreno vas, X.N.
Izvanredna prevara



Nedavno je zavrsio jos jedan nezaboravni rat. Da li je u posljednjih 1000 godina proslo 12 mjeseci a da negdje na ovoj planeti nije bilo rata? Za razliku od prijasnjih ratova, ovaj koji se vodio u Iraku izvrstan je pokazatelj dokle je covjeka doveo naucni i tehnoloski "napredak". Mozemo s pravom pretpostaviti da ce buduci ratovi velesila biti jos djelotvorniji i ubitacniji sve dok jednoga dana ne dode do onog koji ce citavu planetu zemlju pretvoriti u ogromno zgariste; svjedocanstvo jedne propale samoubilacke civilizacije. Namece se pitanje: da li je sklonost ubijanju i razaranju genetski dio covjekove prirode ili pak nesto drugo? Jednom davno, prije mnogo, mnogo stoljeca ljudi su zivjeli sretno. Nisu zavidjeli jedni drugima; u njihovim srcima je bilo puno manje gnjeva, manje neobuzdane pozude, ludila ... pohlepe, i bili su zadovoljni onime sto su posjedovali. U to vrijeme nije bilo prodaje dionica, kolapsiranja trzista, ekonomskih kriza, spekulacija s novcem, korupcije, inflacije, masovne nezaposlenosti ili strajkova. Ljudi su zivjeli u suradnji s prirodom i vracali su joj onoliko koliko su uzimali od nje (a uzimali su samo onoliko koliko je bilo neophodno). Znali su da sreca ne dolazi od izvanjskih materijalnih objekata i bogatstva vec od predanosti Bogu i slijedenja Njegovih uputstava. I onda jednom - bas kao da su se na zemlju spustili vanzemaljci i posijali sjeme razdora i iluzije u njihova srca. Sjeme je pocelo fermentirati i stvarati kiselinu koja je pocela nagrizati njihove dobre osobine; milostivost, poniznost, cistocu, istinoljubivost...Nastavak price je dobro poznat.

Dobrocudni homo sapiens je evoluirao u monstruma ugladenog izgleda i osmjehom na licu (prilicno slicnom onome kojeg ima Mc Donaldsov klaun). Srecom nismo bas svi takvi, ali dobar dio onih koji jesu – docepali su se vrlo visokih polozaja i imaju opaku moc u svojim rukama.

Da li vam se ikada ucinilo da ovom planetom vlada nekolicina ljudi koji kao da igraju sah u kome smo mi samo obicne figure? Upravo je tako. Oni su dinastija svirepih koji se vec stoljecima skrivaju iza raznih institucija, a u ovo moderno doba kriju se iza institucija koje se zovu Svjetska Banka, W.T.O. (World Trade Organisation / Svjetska Trgovacka Organizacija) i I.M.F. (International Monetary Fond / Medunarodni Monetarni Fond) - sa Svjetskom Bankom kao glavnom institucijom iz koje se provodi centralizam. U ovom tekstu nazvat cu ih jednostavno manipulatori iako bi jedan drugaciji naziv bio puno primjereniji. Evo koji su njihovi ciljevi i tehnike djelovanja.

Konacni cilj im je stvaranje jedne svjetske vlade (globalizacija), kojom bi naravno oni upravljali. Ideja je da se covjecanstvo pretvori u tupavu masu zombi-robova koji su za seks i visoki standard zivota spremni uciniti sve i pokoriti se svakoj zapovijedi (direktno ili indirektno).

Posto je taj proces pomalo spor za njihov ukus (jer religija i dobre osobine u ljudima jos uvijek postoje), oni su poceli eksperimentirati sa kloniranjem, samo jos jednim od novih nacina da se znanost stavi u sluzbu mracnih mozgova (da bi kreirali novu vrstu ljudi – populaciju besprijekorno pokornih zombi-robova).
Sistematsko unistavanje religije



Izvorno ucenje religije im je uvijek predstavljalo (i jos uvijek predstavlja) najvecu opasnost, jer ljude cini mudrima, punim dobrih osobina i odvraca ih od grjesnog zivota. Zbog toga su preci danasnjih manipulatora odlucili da polako ali sigurno i sistematski moraju unistiti religioznost i vjeru u Boga. Jedan od najefikasnijih nacina da bi se to postiglo, je iskrivljavanje izvornog ucenja religije (pri tome ne mislim samo na krscanstvo, iako je ono najvise na udaru - vec mislim na sve vodece svjetske religije). Npr. izbacivanje istine o vegetarijanstvu i reinkarnaciji cini vjernike ravnodusnim prema ubijanju zivotinja (i drugih ljudi) tako unistavajuci u njima odliku milostivosti. Ovom tehnikom manipulatori svode religiju na mnostvo zgodnih pricica iz povijesti, koje mogu pruziti vrlo malo znanja i mudrosti. Time glavne duhovne smjernice bivaju izbrisane ili razvodnjene, sto im na kraju posluzi kao izgovor kako je religija ionako samo 'opijum za narod'.

Drugi trik kojim se manipulatori sluze je taj da svoje istrenirane ljude obuku u svecenicke odore. I posto uljezi vrlo dobro znaju svoj zadatak, ponasaju se tako da u masama vjernika uniste i ono malo vjere sto je preostalo. Treci, vrlo djelotvorni trik je nahuskavanje jedne religije protiv drugih. Posto je istinska religioznost vec odavno izgubila svoj izvorni smisao, ljudi su zaboravili na cinjenicu da je Bog jedan i da smo svi mi Njegova djeca, bez obzira na vrstu tijela i boju koze. Ocigledno je da moderna razvodnjena religija sluzi manje-vise kao osjecaj pripadnosti jednoj grupaciji koja je naravno ‘bolja od drugih’. Npr. podsjetimo se samo Krizarskih ratova, pokrstavanja ‘poganskih’ naroda, sukoba u Sjevernoj Irskoj, bivsoj Jugoslaviji, Izraelu...modernog Islamskog fundamentalizma. Koliko je samo krvi do sada proliveno u ime Boga i 'religije'? Ljudi koji su u svojim srcima istinski odani izvornim nacelima religije – ne prave probleme u drustvu, pa ipak bivaju ismijavani kao sentimentalisti, slabici i bogomoljci. Nazori covjecanstva su se promijenili. Kipovi svetaca i dobrocinitelja su se jos do prije 50-ak godina mogli vidjeti na trgovima gradova. Potisnuli su ih kipovi zmajeva, nogometasa i politicara.
Covjek danasnjice – zrtva medijske masinerije



I konacno, cetvrti trik manipulatora je promoviranje grjesnog zivota: ubijanje zivotinja i jedenje mesa, intoksikacije, porno-industrije (seksualnog promiskuiteta) i kockanja. U tu svrhu se koriste mocnim medijima i svim ostalim raspolozivim sredstvima. Televizija, radio i novine svakodnevno nam ispiru mozak nametanjem cigareta, alkohola, drugih droga i ostalih stetnih proizvoda upakiranih u vrlo privlacnu i sarenu ambalazu; uvjeravaju nas kako nema nista lose u tzv. slobodnoj ljubavi, podizuci seksualnu svjesnost ljudi do te mjere da maloljetnici postaju silovatelji, seksualni manijaci i pedofili. Ljudi masovno vrse abortuse, a slucajevi incesta nisu vise samo rijetka izopacena pojava, vec gotovo svakodnevnica koja polako ali sigurno postaje normalan dio zivota. Zatim nam uvaljuju genetski modificiranu hranu uvjeravajuci nas kako je bogatija proteinima od prirodne i kako daje puno vise uroda. Cilj im je da nam zatruju ne samo tijelo, nego i mozak kako bi nas pretvorili u krotke robove pilece pameti. Iz toga razloga su poljoprivredu pretvorili u agrobiznis. Posto ne zele da se zdravo hranimo, ekonomski unistavaju individualne proizvodace hrane i provode centralizaciju agrara sa idejom da stvore monopol nad proizvodnjom hrane koju kontroliraju kroz velike multinacionalne kompanije.

Dvadeset kompanija koje dominiraju svjetskim trzistem hrane, zele nas uvjeriti kako su specijalizirane kulture, sofisticirane kemikalije, genetski inzenjering i povecanje globalizacije – neophodni da bi se prehranilo svjetsko stanovnistvo. U posljednjih 50 godina kolicina zetvi raznih kultura se vise nego udvostrucila. Pa ipak, 2/5 covjecanstva se nepravilno hrani. (Najvisi postotak nego ikada ranije). Pola od ovog broja su gladni (neuhranjeni), a druga polovina su oni koji imaju ozbiljnih problema sa zdravljem, narocito probavom – jer jedu previse. Ovo nije iznenadujuce, jer su istrazivanja trzista bazirana na potrebama bogatog stanovnistva. Kompanijama industrijskog agrobiznisa je u interesu da rade na povecanju izvoza, a ne da se brinu za potrebe lokalnih zajednica. U njihovom je interesu da individualne poljoprivrednike ucine ovisnima o kupovini njihovog sjemenja, kemikalija i masinerije, a ne da se stvaraju samodovoljne zajednice. 7,5% svih obradivih povrsina bude napusteno svakih 10 godina, uglavnom zbog metoda moderne poljoprivrede koja unistava mikroorganizme koji obogacuju zemljiste. Sve vise i vise od onoga sto mi placamo za nasu hranu odlazi na neefikasne mehanicke metode, transport, skladistenje, zamrzavanje, pakiranje, administraciju i reklamiranje. Cesto puta manje nego 20% od prodajne cijene ide proizvodacu hrane. Pored toga, vecina njihovog prihoda odlazi direktno proizvodacima poljoprivrednih strojeva i kemikalija (ili bankama, zbog dugovanja). Upravo poljoprivrednici imaju najvise slucajeva klinickog stresa i samoubojstava. Nije niti cudo sto privatne farme odumiru sve vise i vise, iz godine u godinu. Na trzistu je trenutno vise od 75.000 sintetickih kemikalija. Gotovo da se nista ne zna o trecini pesticida koji su u svakodnevnoj uporabi, a samo 10% ih je pravilno testirano. Evo jednog primjera koji ilustrira opasnost kojoj smo svakodnevno izlozeni. Trovanje hranom u Velikoj Britaniji se povecalo sa 14.000 slucajeva u '82 na 84.000 slucajeva u '98. Nadalje, prirodno lijecenje biljem i energijama (tradicionalne i prirodne metode izljecenja) proglasili su ‘alternativnom medicinom’ koja je u mnogim drzavama postala zakonom zabranjena. Istovremeno nas kljukaju modernim komercijalnim lijekovima punim kojekakvih kemikalija koje nerijetko stvaraju ozbiljne popratne pojave i anomalije. Svatko tko ima imalo mozga u glavi, moze shvatiti da medicinski rezultati dobiveni testiranjem na zivotinjama nemaju gotovo nikakvu trajnu pozitivnu primjenu, jer se genetski (bioloski) u potpunosti razlikujemo od zeceva, stakora, majmuna, macaka, pasa, zamoraca...

Lista trikova koje nam manipulatori na razne nacine podvaljuju je podugacka. Iskorjenjivanjem religijskih i socijalnih vrijednosti u ljudima, manipulatori su citavo covjecanstvo pretvorili u siroko potrosacko drustvo, cvrsto utemeljeno u grubom materijalizmu koji se zasniva na pohlepi, pozudi, zavisti, gnjevu, iluziji i ludilu.
Stvaranje profita na ljudskom neznanju



Koristeci te nase negativne odlike i potpomognuti nezaustavljivim industrijskim napretkom – manipulatori stoje iza velikih multinacionalnih kompanija koje nam prodaju gomilu proizvoda koji ne samo da nam nisu potrebni za sretan i zdrav zivot, nego su jos uz to i stetni tako sto unistavaju i nas i citav ekoloski sustav planete zemlje. Evo dva vrlo upecatljiva primjera.

Primjer 1) : Potpomognute vlastitim vladama, mesne industrije sistematski ispiru mozak ljudima lansirajuci lazi poput ovih: ‘‘Meso je dobro za vas'', ‘‘Meso je najbolji izvor proteina... '' kao sto ste mogli vidjeti na televiziji. Totalna glupost! Oni prave milijune dolara profita na ljudima koje drze u neznanju, poricuci cinjenice da su mesni proizvodi napunjeni gomilom kemikalija koje sprecavaju prirodno truljenje mesa i daju mu ‘svjezu zdravu boju’. Pored toga, meso sadrzi prilicno visok postotak hormona koji stimuliraju brz i neprirodan rast i tov zivotinja. Skoro da je nepotrebno i da spominjem nezanemarivu kolicinu toksina i bakterija koje se zadrze u mesu nakon klanja zivotinja. Sama cinjenica da europske zemlje nisu smanjile postotak konzumiranja govedine usprkos toliko mnogo govora o BSE/Kravljem ludilu (neke zemlje su cak i povecale potrosnju govedine) – dovoljno je dobar dokaz efikasnosti utjecaja medija na javno misljenje ljudi.

Medutim, istina je upravo dijametralno suprotna od onoga sto nam manipulatori serviraju. Znanstveno istrazivanje (koje nije pod kontrolom manipulatora), nebrojeno je puta doslo do zakljucka da meso i mesni proizvodi uopce nisu prikladni za ljudsko tijelo i psihu.

Postoji siroki spektar bolesti koje su prouzrokovane jedenjem mesa (posebno kardio-vaskularne bolesti koje su odgovorne za smrt svakog drugog stanovnika SAD, najveceg potrosaca mesa u svijetu). U umovima ljudi te se bolesti cesto puta pogresno tumace kao prirodno trosenje i propadanje tjelesnih organa, starenje ili sudbina. Pored toga, detaljno istrazivanje ukazuje na cinjenicu da je jedenje mesa direktno odgovorno za glad u svijetu i unistenje enormne kolicine prirodnih resursa. Evo objasnjenja: parcela zemlje na kojoj se uzgajaju zitarice i krmno bilje za ishranu stoke, daje priblizno dvadeset puta manje proteina (u obliku mesa ubijene zivotinje), nego ta ista parcela zasijana povrcem i zitaricama namijenjenim direktnoj ljudskoj ishrani. Drugim rijecima, parcela obradive povrsine koja hrani jednog mesojedca, moze nahraniti 20 vegetarijanaca! Prisjetimo se zatim ogromnog unistenja okolisa, koje se javlja kao popratna posljedica masovne industrije – a to je krcenje tropskih suma (pluca Zemlje) u Juznoj Americi da bi se od njih napravili pasnjaci za stoku koja zavrsi u hamburgerima u odlicno organiziranom lancu 'fast food' restorana koje posjeduju velike multinacionalne kompanije kao sto su 'Mc Donalds' i 'Burger King'. Zemljiste takoder bude unisteno erozijom za manje od 20 godina. Takoder uzmite u obzir stotine tisuca hektara plodnog zemljista zasadenog duhanom, kokom, marihuanom, kavom...od kojih se prave proizvodi koji stete zdravlju i smanjuju povrsine na kojima bi se moglo uzgajati voce, povrce i zitarice. (Podatak UNICEFa: 36.000 ljudi u svijetu umre od gladi svakoga dana).

Sokantna je cinjenica da je u 21. stoljecu (usprkos opseznom znanstvenom istrazivanju) jedenje leseva prihvaceno kao nesto civilizirano i prirodno. Koliko jos ljudi i zivotinja treba umrijeti u agoniji prije nego li covjecanstvo shvati zakone prirode (konacno Bozje zakone)? Njemacki filozof Arthur Schopenhauer je rekao: ''Sve istine prolaze kroz tri faze. Prvo su ismijavane, zatim su agresivno napadnute i konacno prihvacene su kao ocigledne''. Kroz te tri faze je prolazila izjava da je zemlja okrugla, a kroz iste prolazi i cinjenica da je vegetarijanska ishrana jedina pogodna ishrana za ljudska bica.

Primjer 2) : Nafta i naftni derivati su glavni krivci za unistenje ozonskog omotaca, oneciscenje zraka (ugljicnim dioksidom iz automobilskih, avionskih...motora) i globalno povecanje temperature. Globalno povecanje temperature topi ledenjake na polarnim kapama zemlje, dize nivo morske razine te polako ali sigurno i u potpunosti potapa otocne drzavice poput Naurua, Fidjija, Sejselskih otoka, Mauricijusa...itd. Naravno, priobalni dijelovi kontinenata takoder ce biti pogodeni tom katastrofom. Moderni znanstvenici su do sada napravili citav niz 'podviga'. Uspjeli su razbiti atomsko jezgro, izumili su cjepiva protiv mnogih bolesti, prodrli su u tajnu DNK molekule, genetski modificiraju biljke i zivotinje, izumili su slozena racunala i robote, izumili su nuklearna i hidrogenska oruzja, u zadnje vrijeme se cak bave i kloniranjem...itd. Zar nije malo cudno da takvi mozgovi do sada nisu uspjeli izumiti automobile na elektricni pogon, vodu, solarnu energiju..., i konacno izbaciti iz uporabe zastarjele motore sa unutrasnjim sagorijevanjem goriva? Znate sto? Takvi patenti vec odavno postoje. Male firme koje su pokusale konacno izbaciti na trziste epohalne izume (aute na vodu, struju i solarnu energiju), bile su preko noci zbrisane sa lica zemlje. Pogadate sto im se dogodilo? Mocnici koji upravljaju svijetom stvaraju odvratno visok profit prodajom naftnih derivata, pa si zato ne mogu dozvoliti da ih neke male firme izbace iz konkurencije. U jednu stvar budite sigurni – dok god ima nafte, po zemlji se nece vozati nikakvi epohalni autici. Tek kada nestane nafte, Svjetska Banka i kompanija bit ce prvi koji ce zapoceti sa proizvodnjom i prodajom automobila na vodu, struju, solarnu energiju...i tko zna sto jos; mozda zrak (?)

Apeliram na sve civilizirane ljude da ne postanu zrtve mocne medijske masinerije iza koje stoji Svjetska Banka i multinacionalne kompanije koje prave nezamislivi profit na naivnim ljudima, i koje nas sve gura na rub propasti. Pored vec spomenutog primjera unistenja tropskih suma, navesti cu jos nekoliko primjera posljedica masivne industrije temeljene na ljudskoj pohlepi i neznanju: Prolijevanje nafte u more, zagadenje zraka, zagadenje svjetskih voda, nuklearni otpaci, ozonske rupe, izumiranje na tisuce vrsta flore i faune... Zatim stvaranje sirokog jaza izmedu bogatih i siromasnih zemalja. Glavni uzrok tog jaza je ekonomija bazirana na naplacivanju kamata. Novac tece od siromasnih koji moraju posudivati – do bogatih koji imaju toliko dovoljno bogatstva da mogu i posudivati. Siromastvo mnogih zemalja je toliko ozbiljno da mnoge od najsiromasnijih nacija ne mogu priustiti sredstva za zastitu okolisa, osnovnu zdravstvenu zastitu i adekvatne radne uvjete.

Uzmite u obzir slijedece podatke (podaci samo za Afriku):

~ Svake tri sekunde jedno dijete u Africi umre od gladi..

~ Sest milijuna djece u Africi umre od gladi svake godine (svako sesto dijete prije dobi

od pet godina starosti).

~ Prosjecni zivotni vijek je 41 godina..

~ 28.5 milijuna ljudi boluje od HIV/Aidsa

~ 131 milijuna ljudi – trecina citave populacije Afrike – pati zbog neuhranjenosti.

~ 2.2 milijuna djece umre svake godine jer nisu primili cjepivo za jacanje imuniteta.

~ Svaki peti Afrikanac ce umrijeti jer njihovi bunari nemaju higijenski cistu vodu.

~ 3.000 Afrikanaca, uglavnom djece, umre svakoga dana od ugriza komarca.

~ 9.000 ljudi umre svakoga dana od izlijecivih bolesti.

Nikada u povijesti covjecanstva nije bilo toliko gladnih ljudi u svijetu – nego sada. Sve su to samo posljedice jedne velike legalizirane internacionalne eksploatacije koja ima za cilj pretvoriti nas u poslusne potrosace bez mozga. Kazem ‘bez mozga’, jer tko bi si inace pametan rezao granu na kojoj sjedi? Sve ‘blagodati’ koje nam nudi moderna znanost (automobili, roboti, racunala, mobilni telefoni...) – nisu ni izdaleka nadomjestak za sve ono sto gubimo nepopravljivom ekoloskom havarijom, gubitkom vlastitog zdravlja i slobode. Aktivnosti modernog covjecanstva su u zadnjih 30 godina unistile 1/3 prirodnih obilja planete zemlje, a sada smo vec na sasvim sigurnom putu do klimatskog kaosa. Politicari smatraju da je ekonomski napredak vazniji nago de se ova planeta odrzi pogodnom za zivot.
Reforma ljudske svjesnosti



Vratimo se jos jednom u dobru staru proslost. Pokusajte si zamisliti idilicnu sliku sela u kojem su zivjeli pobozni i mudri ljudi koji nisu eksploatirali zemlju i prirodu vec su sa njima suradivali vodeci skroman i jednostavan zivot. Obradivali su zemlju, sami proizvodili svoju hranu, drzali su stoku radi proizvodnje mlijecnih proizvoda i znali su da istinska sreca i zadovoljstvo dolaze s duhovnog nivoa, a ne od izvanjskih materijalnih objekata. Njihov duhovni zivot bio je odlicna podloga za zdrave meduljudske odnose, i posto su se druzili na puno zdraviji nacin, nisu im bile potrebne usiljene ‘zabave’ popracene drogom i alkoholom, nisu im bili potrebni televizori (koji bi im kvarili djecu). Djeca su bila pravilno odgojena (postedena utjecaja modernih medija), poslusna i vrijedna pomazuci roditeljima u kucanskim i poljoprivrednim poslovima. Ako bi se razboljeli, ljudi nisu morali placati zdravstvenu zastitu ili cekati danima da dodu na red kod doktora. Ne. Imali su sposobne travare koji su strucno umjeli upotrijebiti izljecujucu moc prirode. Ljudi u to vrijeme zapravo niti izdaleka nisu bili podlozni bolestima kao covjek modernog doba. Sve oko njih je bilo 'organic'. Voda, zrak i zemlja bili su liseni otrova moderne industrije.

Ovo je bio tek kratak opis istinski naprednog drustva koje nije stremilo ka nagomilavanju nepotrebnih i stetnih stvari. Kakve bi bile sanse da manipulatori i ostali industrijalci prodaju svoje proizvode u takvom drustvu zasnovanom na nacelu 'jednostavan zivot, visoko razmisljanje'? Apsolutno nikakve! Na takvim ljudima se jednostavno ne moze stvarati profit. Iz tog razloga su manipulatori prije nekoliko stoljeca zapoceli temeljitu 'reformu' ljudske svijesti, pretvarajuci nas istovremeno u poslusne, naivne potrosace i ugladene monstrume pune losih osobina. Udaljili su nas od izvornog religijskog i prirodnog zivota, nemilosrdno unistavajuci sve drustvene vrijednosti. Dobro napumpani ideologijom hedonizma, poceli smo crkve i ostala svetista pretvarati u disko-barove, kuglane i kockarnice. Kakva lakrdija!

U nekim drzavama, kao SAD, cak je i satanizam legaliziran i priznat skoro kao neka vjerodostojna religija. Obozavaoci vraga otkupljuju napustene crkve i u njima vrse obrede za zadovoljenje mracnih sila. Covjek danasnjice, zrtva demonske propagande – ulaze citav svoj zivot u jurnjavu za bogatstvom, luksuzom, visokim polozajem i nezasitnim seksualnim zivotom – iako te stvari nisu nikada i nikome donijele trajnu istinsku srecu i mir uma. Pozuda, pohlepa i gnjev se promoviraju kao pozeljne osobine. Najcjenjeniji ljudi u drustvu su bogatasi, sportasi i zabavljaci. O istinskim svecima malo tko da jos uopce i govori. Christmas (Bozic) je postao X-mas, dan kada se najvise orgija i luduje. Pomahnitali zahtjevi potrosackog drustva brzo pretvaraju ovu planetu u veliki urbani megakompleks. Tradicionalne kulture i vrijednosti bivaju unistavane, a ljudi se svode na vijke u masivnoj ekonomskoj masini. Ljudi vise ne mogu vjerovati ni vlastitim supruznicima, roditeljima ili djeci. Kriteriji modernog covjeka su izopaceni.

‘Napredak’ na kojeg smo toliko ponosni, jednostavno je mamac koji nas primorava da radimo kao zvijeri ne bi li se konacno docepali srece i zadovoljstva. Ali na zalost, potrosacki tempo koji su nam nametnuli manipulatori, toliko uznemiruje nase umove da su nam potrebne pilule da bismo koliko-toliko mirno zaspali. Potrosacki stampedo i trka za materijalnim culnim uzivanjem vrlo brzo i uspjesno pretvaraju stanovnike ove planete u psihopate, neuroticare, shizofrenicare i manijake raznih vrsta. (Svakom trecem covjeku u SAD potrebna je psiholoska pomoc). Da stvar bude jos gora, pored bankara Svjetske Banke koji kreiraju stil naseg zivota, jos se nalazimo i u nemilosti obicne mafije, korumpirane policije i politicara koji cak i djecu salju u ratove. Zakon nam kroje kriminalci koji su ili neuhvatljivi ili nedovoljno kaznjeni. Ovo su samo neki od plodova svijeta tehnologije koji nas otuduje od samih sebe. Odvratne li ‘civilizacije’! Opisimo to rijecima glazbenika Nitin Sawhneya: ‘‘Tehnologija je droga. Ne mozemo se je nasititi. Hranimo njome svoju dijecu promatrajuci kako odrastaju ziveci na dijeti koja rastace njihova cula. Upalite TV i netko ce vam reci da je 50.000 umrlo u Indiji. Dvije sekunde kasnije gledate komediju. Tehnologija to moze uciniti. Nudi nam vjestacke realnosti koje nas cine neosjetljivim na svijet istinske realnosti. Heroin ima isti ucinak. U sustini, svi smo ovisnici – ovisni o komforu i ugodajima koje pruza tehnologija – ovisni o ideji da je napredak u direktnom odnosu sa velicinom ekrana racunala. Naravno da je. Mora da smo mi u pravu. Mi zivimo u razvijenom svijetu. Mi smo vec razvijeni. Sigurno. S druge strane, bogati klinci u Americi ubijaju jedni druge dok se klinci iz Soweta ne mogu prestati smijati. Dakle, tko je uistinu napredan?...Kada pogledam ispred sebe, vidim dva puta – duhovni i materijalni. Dva svijeta – jedan razvijeni i jedan u razvoju. Sami odredite koji je koji.”
Zlouporaba znanosti



Uz sav tzv. napredak moderne znanosti i istrazivackih dostignuca na poljima medicine, biologije, mehanike...itd, niti u zadnjih 50 godina nije se napravio znacajan korak naprijed u poboljsanju kvalitete ljudskog zivota. Cak naprotiv, moderna znanost direktno i indirektno pretvara ovu planetu u jednu ogromnu deponiju (smetliste) a njezine stanovnike u mentalno i fizicki zakrzljale mutante ranjive na napad citave armije bolesti modernog doba. Stil zivota koji nam je nametnut i kojeg smo tako svesrdno prihvatili, stvorio je poprilicno velik broj bolesti koje su bile apsolutno nepoznate ljudima drevnih civilizacija. Tako na primjer, ispusni plinovi automobila, otpaci kemijske industrije, nuklearni otpaci, elektromagnetski valovi elektrana i trafo-stanica, dim iz dimnjaka teske industrije, kemijska gnojiva, neprirodni lijekovi...itd, prouzrokuju citavu seriju epidemija, kronicnih bolesti, psihosomatskih bolesti i konacno smanjuju nas imunitet a povecavaju stopu mortaliteta. Jeste li znali da je u prosjeku 2/3 znanstvenika u svijetu ukljuceno u potrebe razvoja vojne industrije i spijunaze i da su placeni da proizvode ratne avione, brodove razarace, podmornice, dalekometne projektile, tenkove,... zatim nuklearna, kemijska i bioloska oruzja? Od preostalih 1/3 znanstvenika, oko 60% njih je ukljuceno u proizvodnji raznih strojeva, tehnickih pomagala, kucnih potrepstina, itd. Tek preostalih 40% znanstvenika direktno je ukljuceno u zastiti zdravlja, poboljsanju ishrane, zastiti okoline... To znaci da je manje od 25% svjetskih naucnika ukljuceno u istrazivanja i proizvodnju od kojih imamo stvarnu prakticnu korist, dok je vise od 75% njih ukljuceno u aktivnosti koje uzrokuju propadanje i unistenje bio-ekoloskog sustava planete zemlje, kao i unistenje zdravlja svih nas koji zivimo na ovoj planeti. Alarmantni podaci, zar ne? Manipulatori ne samo da se trude da nas drze u strahu jednih od drugih, vec nam sistematski utjecu na svjesnost kroz sfere koje su samo naizgled bezopasne. Izdvajam za primjer utjecaj glazbe (zvuka opcenito) i djecjih igracaka.

Duhovna i klasicna glazba koje povoljno utjecu na nasu psihu, harmoniziraju energije u tijelu i pospjesuju dobre vibracije, u moderno doba bivaju agresivno potiskivane jeftinim i komercijalnim zvukovima (koji se tesko mogu nazvati glazbom) i koji u ljudima poticu osjecaje agresivnosti, nasilja, ludila i potrebu za intoksikacijom. Hard rock, teski metal, punk glazba, psihodelicna glazba i sl. unistavaju u nama sposobnost kreativnosti, deharmoniziraju funkcije suptilnog tijela, povecavaju izlucivanje adrenalina i drugih hormona koji poticu bestijalno i destruktivno ponasanje. Sto se tice djecjih igracaka, primijetite da su police trgovina djecjim igrackama dobrim djelom ispunjene plasticnim oruzjem, djecjim vojnim uniformama, mini-tenkovima, gumenim lutkama monstruma izopacenog izgleda, plasticnim lubanjama i kosturima... Nekada su se djeca igrala igrackama nacinjenim od prirodnih materijala, uglavnom drveta, koje su imale za cilj da kroz zabavu djecu nauce necem pozitivnom. O ovoj tematici bi se mogli napisati citavi tomovi knjiga na podrucju psihologije i sociologije. Ali za potrebe ovog eseja zelim ukazati na ovu cinjenicu: Netko se zaista trudi da nas isprogramira jos od trenutka kada nam pocnu rasti prvi zubi. Netko zeli unistiti vrlinu u nama i okovati nas u lance ateizma i hedonizma pretvarajuci nas u tek neznatne figure na sahovskoj ploci, dvonozne zvijeri, robove ispranog mozga koji su poslusno spremni sve i svasta konzumirati i prodati svoju vlastitu dusu za ono malo srece koja je dostupna cak i zivotinjama (na malo drugaciji nacin).
Glavni glumci su iza kulisa



I dok tako ocajnicki, sa grcem na licu pruzamo ruku prema zabranjenoj ‘rajskoj jabuci’ (dok jednu vec halapljivo prozdiremo), neki zadovoljno trljaju ruke, lezerno uvaljeni u udobnu lezaljku okruzeni obiljem koje prelazi granice ljudske maste. Konacno, tko su ti tipovi koji nas vec stoljecima guraju da masakriramo jedni druge, koji nas i nasu djecu pune drogama raznih vrsta, koji su odgovorni za sve ludilo, agoniju i teror koji prozimaju covjecanstvo...i sve to pod krinkom demokracije? Njihova imena poznata su samo njima samima. Njih nikada necete vidjeti na televiziji ili u novinama; oni citavu igru vode iza kulisa. Nikada se ne eksponiraju u javnosti da ne bi na sebe navukli gnjev ljudi kojima se ne svida njihova igra. Postoji poslovica: ''Ako zelite unistiti zlo, onda unistite njegov izvor''. Ali ako ne znamo sto, tko i gdje je izvor zla, onda ga je tesko unistiti (ali postoji nacin i za to. O tome cemo na kraju).

Iz gore spomenutih razloga manipulatori se koriste osobama-lutkama koje postavljaju na visoke pozicije i kroz njih kroje svjetsku politiku i ekonomiju. Ako netko treba dobiti metak u glavu, onda to nisu oni, vec marionete koje su pod njihovom kontrolom. Lukavo, zar ne? Hitler, Mussolini, Churchill...Gorbacov (koji im je posluzio za unistenje Sovjetskog Saveza), George W. Bush (stariji i mladi), Tony Blair...itd, samo su neke od marioneta 20. i 21. stoljeca. Ti opaki paraziti (manipulatori) koji se hrane nasom krvlju, u zadnjih dva stoljeca sluze se vladom SAD kao instrumentom za provodenje svojih ciljeva. Zasto bas americkom vladom? Zato sto je vlada SAD najzaduzeniji klijent ''The Federal Reserve'' (Americki ogranak Svjetske Banke). (To je naravno samo jedan od razloga zasto su manipulatori uzeli svoje uporiste u SAD. Ostali razlozi su duga prica za sebe). Evo kako se to moze objasniti jezikom ekonomije:
Jeffersonovo prorocanstvo



Problem americke ekonomije je baziran na izdavanju (tiskanju) novcanica koje nemaju svoje pokrice u pravoj protuvrijednosti, zlatu i srebru. Ta standardna praksa bankarske industrije cini osnovu poslovanja ''The Federal Reserve''. Drugim rijecima, neposteni monetarni sustav je osnova za ekonomske i drustvene probleme u SAD. Novac moze ili izgraditi ili unistiti jednu naciju.

Prevarni monetarni sustav donosi basnoslovno bogatstvo grupici ljudi na racun svih ostalih. Ovakav sistem datira 200 godina unatrag, kada je Amschel Rotschild (1743 – 1812) uspostavio nacelo da ekonomski i politicki sistemi nacija ne budu pod kontrolom gradana vec pod kontrolom manipulatora. Ovo je pokrenulo seriju pomno isplaniranih politickih i ekonomskih manevara koji su postupno evoluirali u ''Centralnu Banku'' u svakoj drzavi. Kao posljedica toga, oni koji su ukljuceni u sustav Centralne Banke sticu kontrolu nad ekonomijom citavog svijeta. Strategija elitnih bankara je uspostavljanje jedne svjetske vlade kroz koju bi oni stekli apsolutnu kontrolu. Ako to razumijete, mozete vidjeti da su svjetski politicari,vode i ljudi opcenito – svi pod kontrolom tih bankara a ne lokalnih vlada. Da. Cak i svjetske vlade bivaju kontrolirane kroz ekonomske odluke koje donosi grupica bankara. Te Centralne Banke imaju autoritet da tiskaju novcanice za bilo koju zemlju u kojoj se nalaze.

Iz tih banaka vlade posuduju novac da bi mogle otplatiti dugove kako bi mogle dalje djelovati. Ali iako taj novac nema svoju protuvrijednost u zlatu, Centralne Banke ga tiskaju i dalje kako bi vladama omogucile naknadno posudivanje novca. To stvara osnovicu za laznu ekonomiju u kojoj sve, pa cak i vlade djeluju na kredit. Na taj nacin je i Federalna Vlada SAD potpuno bankrotirana, tako da je prisiljena posudivati novac iz Centralne Banke. Nacionalni dug SAD je trenutno negdje preko 4 trilijuna dolara.

Thomas Jefferson (1743 – 1826), treci predsjednik SAD je prorekao: ''Ako ljudi Amerike ikada dozvole privatnim bankama da kontroliraju njihovu valutu, prvo inflacijom a onda deflacijom – banke i korporacije koje ce rasti oko njih, lisiti ce ljude sve njihove imovine dok se njihova djeca ne probude kao beskucnici na kontinentu kojeg su osvojili njihovi ocevi.'' Iako Jefferson nije bio prorok, vidio je jasnu sliku onoga sto se moze ocekivati. Sve je vise pokazatelja da ce bankari zamijeniti sav novac jednom internacionalnom valutom. (Stvaranje Eura je iskustvo i pokus koji im sluzi za temeljito i nepogresivo provodenje buducih ciljeva). Samo si zamislite slijedeci scenario. Oni ce tu valutu kasnije zamijeniti internacionalnim kredit-karticama koje ce svaki potrosac morati nositi sa sobom i koje ce u sebi imati ugradeni mikrocip sa informacijama o nasem citavom zivotu. Jedan centralni kompjuter ce imati podatke o svim nasim kretnjama i transakcijama. Nakon izvjesnog vremena te kartice ce izaci iz uporabe, a mikrocipovi ce kirurskim putem biti postavljeni pod kozu na ruci svakog gradanina. Ta tehnologija vec postoji. Bankari ce automatski uzimati sve takse skidajuci ih ljudima sa bankovnih racuna, ili ce moci uzeti ljudima sve sto posjeduju, bez mogucnosti da ljudi ista ucine u vezi toga. Ljudi nece imati svoju privatnost, a sloboda ce biti vrlo ogranicena. Ljudi ce imati samo dva izbora: ili ce biti pokorni gradani Svjetske Vlade (Svjetske Banke) ili ce biti odmetnici koji ce zivjeti negdje u podzemlju ili u planinama. Zar vas ovo ne podsjeca na Orwellovu ''1984''?

Da se vratimo tamo gdje smo stali. Posto je americka vlada najzaduzenija Svjetskoj Banci, bankari je imaju u saci i nareduju joj da ucini sve sto oni zele. Pa cak i da posalje svoju vojsku na drugu drzavu, kao npr. Irak u nedavnom primjeru. (Sve do pada Sadamovog rezima, uprkos svojim nedostacima, Irak je bio jedina drzava na svijetu koja nije Svjetskoj Banci dugovala niti jednog dolara). Medutim, moram istaci da je vrlo vazno uociti razliku izmedu americke vlade i americkog stanovnistva. Americka vlada je samo jedan od instrumenata manipulatora. Taj instrument je izuzetno utjecajan i naoruzan. Dovoljno utjecajan i naoruzan da bi mogao igrati ulogu svjetskog policajca (korumpiranog naravno) i silom utjerivati 'pravdu' koja odgovara Svjetskoj Banci, W.T.O. i I.M.F.

Americka vlada uopce ne radi u interesu stanovnika SAD, kako to mozda izgleda ili kako bi se to mozda ocekivalo. Ako bi to zaista bilo tako, onda americka vlada ne bi slala 'svoje' sinove na ratista po svijetu (ne zaboravite legendarni rat u Vijetnamu), i ne bi svoje stanovnistvo kljukala genetski modificiranom hranom. Obicni stanovnici SAD su isto tako zrtve jedne globalne manipulacije i eksploatacije, bas kao i svi ostali ljudi u svijetu. Uostalom, velika vecina stanovnika SAD uopce se ne slaze sa domacom i medunarodnom politikom koju americka vlada provodi vec desetljecima. Ali, tko njih pita za misljenje? Jednostavno moraju raditi kako im se naredi i ici u rat kad god im se to naredi – iako mnogi od njih to uopce ne zele.
Samo je jedan put do slobode



Cilj ovog eseja nije ulazak u politicke teme, vec ukazivanje na manipulaciju manipulatora, koja rezultira brzom degradacijom ljudskog drustva i unistenjem ekoloskog sustava planete zemlje. Da li su manipulatori i znanstveni (tehnoloski) 'napredak' ucinili ljude sretnijima nego sto su nekada bili? Ocigledno ne. A takoder je ocigledno da ekonomska, politicka, drustvena i eticka situacija covjeka sadasnjice – biva sve gora i gora. Do sada sam ih u ovom tekstu nazivao 'manipulatori' jer sam pretpostavljao da bi izraz 'demoni' odvratio mnoge ljude od citanja ovog eseja. Oni su jednostavno vladari svijeta, mocnici izvrsno zasticeni elitnom armijom specijalno istreniranih tjelohranitelja koji svaku naredbu izvrsavaju bez pogovora. Tko su ti tipovi, odakle su dosli i da li su uopce sa ove planete? To su sve otvorena pitanja na koje je tesko dati odgovor.
Zar vas ne ljuti to sto demoni salju vas i vase sinove u rat?

…sto morate raditi kao magarac da bi mogli prehraniti svoju obitelj?

…sto oni zive u nezamislivom obilju kao paraziti – na racun vaseg rada?

…sto vasa djeca nemaju sretnije djetinjstvo i sto im ne mozete priustiti sve sto oni zele?

…sto se planeta na kojoj zivimo, pretvara u jedno ogromno radioaktivno smetliste?

…sto standard zivota biva sve gori usprkos napretku moderne tehnologije i znanosti?

…sto osnovne zivotne potrebe (hrana, voda i zrak) bivaju sve vise zatrovani i sve manje dostupni u svom izvornom, prirodnom obliku?

…sto drugi ljudi razmisljaju i donose odluke umjesto vas i manipuliraju vas kroz reklame, knjige, magazine, radio...? (pomno pazeci da istina ne izade na vidjelo; a kada izade – onda biva popljuvana i ismijavana)...

Postoji pouzdan i efikasan nacin da im se suprotstavimo i unistimo njihovu imperiju. Svatko od nas moze nekaznjeno sudjelovati u tome. Evo ponudenih rjesenja:

1) Posaljite ovaj e-mail esej sto vecem broju ljudi. Radi mjere sigurnosti, nemojte samo pritisnuti 'forward' dugme, vec esej kopirajte i preslikajte u novu e-mail poruku. Na ovaj nacin nece biti prikazane e-mail adrese ljudi koji su poruku procitali prije vas. Ne zaboravite da se ista poruka moze istovremeno poslati na vise e-mail adresa. (Izmedu svake e-mail adrese treba stajati zarez). Ovaj esej takoder mozete poslati svima iz vaseg adresara u racunalu.

Pisite mi ukoliko zelite primiti englesku verziju ovog teksta.

2) Prestanite trositi droge, alkohol i duhan. Znam, lako je reci. Prisjetite se samo debelih profitera koji zgrcu ogromne svote novaca unistavajuci vase tijelo i psihu. Droge, alkohol i duhan nisu nikada i nikoga ucinili trajno sretnim. Naprotiv...

Sto vise, droga, alkohol i duhan su jedna od mnogih oruzja koja demoni koriste da bi nas drzali pod kontrolom. Glavni trik je u sljedecem: sto manje budemo drzali svoja cula pod kontrolom, to ce demoni na nama stvarati veci profit, a takoder ce nas lakse manipulirati i eksploatirati. I obrnuto: kada prestanemo biti robovi svojih cula i negativnih odlika (pozude, pohlepe, gnjeva, ludosti, zavisti i iluzije), tada cemo steci pravu slobodu i nezavisnost; jer kao sto sam vec ranije napomenuo u tekstu: demoni ne mogu imati nikakvu kontrolu nad ljudima koji zive istinski duhovno, u suradnji sa prirodom i Bozjim zakonima, visoko (mudro) misle i jednostavno zive.

3) Prestanite koristiti pornografsku literaturu/magazine i gledati erotske filmove. Oni izuzetno mocno djeluju na psihu i ljude cine pozudnima. Rezultati nekontrolirane pozude? Abortusi, silovanja, spolne bolesti, razvodi brakova, prostitucija, pad drustvenog morala, kriminal, nasilje...

Svoj spolni zivot ogranicite iskljucivo na samo na svog bracnog partnera. Ako bi neograniceni seks bio ono sto nas zaista moze uciniti sretnima, onda bi skoro svi ljudi na svijetu bili nevjerojatno sretni.

4) Budite vegetarijanac! (Neki od razloga su vec spomenuti u tekstu). Izbjegavajte proizvode sa zivotinjskim sastojcima, kao npr. u prehrambenim proizvodima, kozmetici, kozarskim proizvodima (cipele, remenje, torbe, jakne...). Postoji siroki spektar proizvoda koji ne sadrze sastojke od zivotinja. Potrebno je samo malo truda da bi se pronasla hrana pogodna za vegetarijance, kozmetika...itd. Ne kupujte proizvode testirane na zivotinjama. Ukoliko se budete pridrzavali ovih savjeta, vase tijelo i psiha biti ce cisci i zivjet ce te dugovjecnije. Znanstveno dokazano. Razmislite dobro. Ne dozvolite da vam mocnici mesne industrije ispiru mozak govoreci kojekakve gluposti ubjedujuci vas kako je jedenje leseva OK.

Mala napomena: neki ljudi samo misle da su vegetarijanci dok istovremeno jedu ribe i jaja. To zapravo znaci da nisu vegetarijanci. Prava vegetarijanska prehrana sastoji se od: voca, povrca, zitarica, mahunarki, orasida, mlijecnih proizvoda i meda.

5) Ako imate mogucnosti – proizvodite svoju vlastitu (vegetarijansku) hranu. Pri tome izbjegavajte koristenje umjetnih gnojiva koja kemikalijama truju hranu koju uzgajate.. Najbolja su kravlja stajska gnojiva koja su ljudi od pamtivijeka koristili. Na taj nacin ce vasa hrana uvijek biti 'organic' i davat ce vam vise zdravlja, snage i dugovjecnosti. Proizvodnja mlijecnih proizvoda naravno povlaci za sobom odgovornost i obaveze prema kravi (kravama). Ukoliko nemate mogucnosti ili volje za drzanje krava, onda mlijecne proizvode kupujte direktno od farmera, radije nego da ih kemijski obradene i razvodnjene kupujete u trgovini. I ne zaboravite: oni koji proizvode svoju vlastitu hranu, nece nikada biti ovisni o velikim prehrambenim industrijama koje na naivnim ljudima prave ogroman profit prodajuci im trecerazrednu tzv. hranu napunjenu raznim kemikalijama (aditivi, hormoni, prezervanti, pesticidi, herbicidi...)

6) Bojkotirajte genetski modificiranu hranu! GM hrana moze izgledati zdrava i davati vise uroda, ali...ona sadrzi u sebi potencijalne opasnosti koje do sada nisu poznate siroj javnosti. GM hrana je ista kao i citava serija lijekova koji su bili plasirani na trziste kao 'zdravi i ljekoviti' za organizam, a koji su nakon nekoliko mjeseci ili godina pokazali svoje drugo lice – mnostvo opasnih nuspojava kao sto su tumori, ciste i rakovi. Sasvim je prirodno da organizam svakog zivog bica biva ostecen (privremeno, trajno ili fatalno) ako na njega utjecu procesi i supstance koje su neprirodne (modificirane). Veliki je broj ljudi koji su do sada unistili svoje tijelo i zivote koristenjem mobilnih telefona, mikrovalnih pecnica, kvarcnih lampi za umjetno i ubrzano 'suncanje'...itd. Preostaje nam samo da vidimo sto donosi buducnost i kako ce se GM hrana za nekoliko godina odraziti na one ljude koji je svjesno ili nesvjesno konzumiraju.

7) Ne kockajte se i ne odlazite u casino. Kockanje potice pohlepu za bogatstvom. Rezultati pohlepe? Kriminal i nasilje svih raznih vrsta. Socioloska cinjenica: jedna drzava napada drugu radi pohlepe, bez obzira kakvi izgovori mogu biti. Sto rade Amerikanci u Iraku i Bosni? Sto su radili u Vijetnamu? Sto rade Rusi u Ceceniji? Sto su radili u Afganistanu? Sto su radili Britanci u Irskoj i Indiji?...Hitlerova Njemacka u Europi? Francuzi u Alziru?, Belgija u Kongu?, Italija u Etiopiji?, Spanjolska i Portugal u zemljama 'novog svijeta'?...Profit. Profit. Profit! Demonima koji upravljaju nasim zivotima nije bitno koliko krvi i cije krvi ce se proliti u ime neobuzdane pohlepe i profita. U posljednjih 40 godina u svijetu nije vise bilo toliko kolonijaliziranih zemalja kao sto ih je bilo ranije. Demoni su se izmudrili pa koloniziranje citavog svijeta provode na jedan puno suptilniji i naizgled bezazleniji nacin: stvaranjem multinacionalnih kompanija koje centralizacijom drze kontrolu nad proizvodnjom hrane, lijekova i sjemenja za poljoprivredu (bolje receno, agrobiznis), zatim kontrolom nad mnogim prirodnim resursima, uvodenjem moderne tehnologije, genetskog inzenjeringa, manipulacije novcem, krojenjem svjetske ekonomije...itd.

Evo jos jednog primjera koji ilustrira posljedicu neskrupulozne pohlepe za profitom:

Preko milijardu ljudi u svijetu vec pati zbog nedostatka svjeze vode. Procjenjuje se da ce za 25 godina 2/3 svjetskog stanovnistva biti pogodeno nestasicom vode. Ta nestasica je u cijelosti uzrokovana ljudskim faktorom. Na nama je da odlucimo da li cemo prioritet dati ljudima, radije nego industriji, stocarstvu i industrijskoj poljoprivredi. U velikim svjetskim gradovima poput New Yorka, Londona, Berlina..., voda se reciklira i vise od 15 puta. Svjetska Banka je uskratila financijsku pomoc Indiji sve dok ne napravi napredak u privatizaciji vode. Npr. ljudi koji zive u ruralnim djelovima Maharastre vise ne mogu izvlaciti vodu iz starih bunara jer vodu sada uzima 'Coca-Cola' koja placa vise. Dok je broj svjetskog stanovnistva u konstantnom porastu, svjetski prirodni resursi (sume, voda, obradivo zemljiste, rude...) se smanjuju alarmantnom brzinom. Ako bi svatko od nas prihvatio zapadnjacki (narocito Americki) stil zivota – nama bi trebalo 5 ovakvih planeta da nas sve izdrzavaju.

Demoni su stvorili mogucnost da se relativno lako postane bogat 'preko noci'. I uistinu, nakon ll svjetskog rata pa do danas – sve je vise ljudi koji su na razne nacine postali bogatasi 'preko noci'. Takva slika svijeta jako odgovara demonima, jer sluzi kao mrkva pred magarcem, tj. oni koji su siromasni, motivirani su raditi sve vise i vise u nadi da ce u skoroj buducnosti postati isto takvi sretnici kao oni koji su se obogatili tek nedavno. Ali koliko god da netko postane bogat – on je jos uvijek samo figura na sahovskoj ploci, koju demoni koriste za ostvarenje svojih ambicija. Konacno, nije bogat onaj koji posjeduje mnogo, vec onaj kojemu je potrebno malo. Istinska sreca dolazi sa vjecnog, duhovnog nivoa. Biti bogat i biti istinski sretan – dvije su sasvim razlicite stvari, iako ponekad mogu izgledati kao jedno te isto. Postoji ogroman broj bogatih ljudi koji nisu sretni.

8) Lijecite se prirodnim metodama: ljekovitim biljem, bioenergijama, akupresurom, masazom, aromaterapijom...itd. Imajte na umu da alopatski lijekovi moderne medicine prvenstveno imaju za cilj da stvore profit onima koji stoje iza farmacijske industrije i da stvore privid kako moderni farmaceuti nesto znaju. Glupost! Zasto je onda toliko lijekova povuceno sa trzista jer su se pokazali opasnima zbog negativnih nuspojava? Ogromna vecina lijekova je sastavljena od neprirodnih supstanci, a preostali lijekovi su uglavnom spojevi secera, raznih boja i vode, a cilj im je da stvore 'placebo efekt', tj. da nam daju iluzornu ideju da ce nas oni zaista izlijeciti. Dakako, ti placebo 'lijekovi', su daleko, daleko bezazleniji od komercijalnih lijekova sacinjenih od raznih kemikalija. Postoje tri faktora izljecenja: 1) pravilna dijagnoza, 2) pravilan lijek (prirodni) i 3) vjera u izljecenje. Placebo lijekovi ispunjavaju tek ovu trecu potrebu stvarajuci psiholoski fenomen autosugestije. Pored toga, alopatska medicina se bavi uglavnom otklanjanjem simptoma bolesti, dok se prirodna medicina bavi uklanjanjem uzroka bolesti. Velika razlika, zar ne? Ipak moram napomenuti da u nekim slucajevima i moderna medicina igra svoju pozitivnu ulogu, kao npr. u kirurgiji i prelomima kostiju. (Medutim, mnogi kirurski zahvati bi se mogli izbjeci pravovremenom primjenom prirodne medicine). Nakon naftne industrije, farmaceutska industrija je jedna od najprofitabilnijih u svijetu.

9) Ne slusajte agresivnu, destruktivnu i psihodelicnu glazbu.

10) Ne gledajte horor, kriminalisticke i psihodelicne filmove. Narocito ne izlazite svoju djecu takvim filmovima.

11) Citajte knjige koje mogu oplemeniti i obogatiti prvenstveno vasu dusu, zatim um, a onda i tijelo.

12) Ne gubite vrijeme gledajuci televizor. Pored mnogo psiholoske manipulacije kroz filmove, reklame...itd, tek rijetko kad se na televiziji moze pogledati nesto kvalitetno, nesto sto prikazuje istinu o svijetu u kome zivimo. Za slusanje dnevnih novosti, bolje je koristiti se radio prijemnikom.

Ne dozvolite da vasu djecu odgaja televizor. Vise citajte korisne knjige, bavite se sportom ili nekim korisnim hobijem.

13) Sami napravite svojoj djeci igracke od prirodnih materijala, koje imaju pozitivan utjecaj na njihovu psihu.

14) Reciklirajte papir, staklo, metal...

15) Ne zaboravite da je Bog jedan, kako god da ga vi nazivali, i da smo svi mi njegova djeca, bez obzira na vrstu tijela i boju koze.

16) Budite svjesni da smo svi mi (ljudi) odgovorni za svoje vlastite aktivnosti i da postoje univerzalni zakoni (Bozji zakoni) nagrade i kazne za svakoga od nas.

17) Ne budite robovi svojih cula! Mnogi ljudi su spremni uciniti sve za nekontrolirano culno zadovoljstvo (ubiti, unistiti, ukrasti...). Zaslijepljeni prividnom srecom koja proizlazi od materijalnih objekata i svega sto oni povlace za sobom (obilje, slava, moc...), ljudi modernog doba beskompromisno eksploatiraju i unistavaju bioloski i ekoloski sustav planete zemlje. Radi cega? Profit. Profit. Profit! Tek kada se srusi zadnje drvo, kada se zatruje zadnja rijeka i odumre zadnji prirodni plod – tek tada ce mnogi ljudi shvatiti da se novac ne moze jesti. Mnogi ljudi izgube zdravlje zaradujuci novac, a onda trose taj novac da bi povratili zdravlje. Nije li ovo apsurdno? Zdravlje je pravo bogatstvo, a kako je moguce biti zdrav u okolisu gdje je sve zatrovano oko nas (voda, hrana, zemlja, zrak,...)?
Zakljucak



Nije potrebno biti veliki prorok da bi se predvidjela slijedeca situacija. Ako covjecanstvo nastavi zivjeti istim tempom kao do sada – u skoroj buducnosti ce doci do totalnog kolapsa bio-ekoloskog sustava planete zemlje. Milijuni ljudi sirom svijeta ce umirati svakodnevno zbog nedostatka zdrave vode, cistog zraka i prirodne hrane. Mnoge fatalne bolesti ce se rasiriti kao kuga zbog neadekvatnih uvjeta zivota, unistenog ozonskog omotaca, radioaktivnih otpadaka, otrova koje nam moderna industrija radi profita servira u hranu, lijekove...,itd.

Tek kada bi citavo covjecanstvo prihvatilo gore nabrojanih 17 nacela – konacno bi doslo do kraha jedne odvratne imperije koja nas sve 'polako' ali sigurno gura na rub kataklizme, ekoloske havarije, holokausta, pakla...ili koja god vam rijec vise odgovara. Sada je vrijeme za promjenu, sada je vrijeme za revoluciju! Kasnije ce biti prekasno. Situacija je alarmantna. Tesko da postoji jedan covjek na zemlji koji ne bi mogao dati svoj prilog toj izuzetno vaznoj promjeni. Milijuni malih priloga i velikih ideja – napravit ce milijune promjena. Naravno, mi se ne mozemo fizicki boriti protiv demona koji nas eksploatiraju; ali ipak, svatko od nas je kao jedan vojnik koji moze odbiti suradnju sa njihovim rezimom. (To je ono sto sam spomenuo u 17 prethodno spomenutih tocaka). Takav nacin borbe je vrlo mocan i efikasan. Treba vam povijesni dokaz? Mahatma Gandhi! Taj vizionar, politicar i svetac je politikom nekoperacije sa rezimom bacio na koljena Britansku imperiju. Njegovi 'vojnici' i sljedbenici su bili tek obican goloruki narod koji je svojom upornoscu natjerao Britansku azdaju da se vrati u svoj brlog.

Potrebno je samo imati snaznu volju i iskoraciti sa sahovske ploce na kojoj smo samo beznacajne figure u rukama demona koji nas eksploatiraju i manipuliraju. Za svakoga od nas, to ce mozda biti mali korak – ali veliki korak za citavo covjecanstvo.

Koristeni tekstovi (sa izvornim nazivima):

1) “The Little Earth Book” by James Bruges,

ISBN 1-901970-23-X

2) “The Growth Illusion” by Richard Douthwaite,

ISBN 1-870098-76-5

3) “Genetic Engineering, Food and our Environment” by L. Anderson,

ISBN 1-870098-78-1

4) “State of the World” by Worldwatch Institute,

ISBN 1-85383-680-X

5) “Energy – The Changing Climate”

by Royal Commission on Environmental Pollution

6) “Planet Dialectics” by Wolfgang Sachs,

ISBN 1-85649-701-1

7) “Transforming Economic Life” by J. Robertson & S. Briefing,

ISBN 1-870098-72-2

8) “Sharing the World” by Carley & Spapens,

ISBN 1-85383-463-7

9) “God’s Last Offer” by Ed Ayres,

ISBN 1-56858-125-4

10) “Creating New Money” by J. Huber & J. Robertson,

ISBN 1-899407-29-4

11) “The Grip of Death” by Michael Rowbotham,

ISBN 1-897766-40-8




2009/11/8 prvo svoja

hej, lijepo bih te molila da mi pošalješ onaj tekst "dragi prijatelju" ovamo na mail ako možeš, ne znam to tamo sa portala skinuti, a vjerujem da ima ljudi kojima bih ga mogla proslijediti isto tako putem maila... pusa i hvala unaprijed... ljubi te johana :)))))



--------------------

ja bih se zahvalio dragoj gemini na ovoj poruci, boro




- 08:39 - Komentari (8) - Isprintaj - #

09.11.2009., ponedjeljak

Priča o vještici



ŠTO USTVARI ŽELE ŽENE


Mladi kralj Artur je bio iznenađen i uhvaćen od kralja susjednog

kraljevstva dok je kriomice lovio u njegovim šumama.

Kralj ga je mogao ubiti na mjestu jer je to bila kazna za sve one koji

bi krali na kraljevu posjedu, ali on ustuknu pred Arturovom mladošću

i simpatičnošću i ponudio mu je slobodu u zamjenu za odgovor na

jedno teško pitanje.


Sta ustvari žele žene?


Ovakvo bi pitanje ostavilo bez riječi i najstarije mudrace i mladom

Arturu se činilo da je nemoguće odgovoriti na njega.

Kako god bilo, bolje je i pitanje nego umrijeti obješen,

tako da se vratio u svoje kraljevstvo i počeo ispitivati svoje podanike.

Razgovarao je s princezama, kraljicom, prostitutkama, časnim sestrama,

mudracima, pa čak i sa dvorskom ludom , sa svima.

Ali, niko mu nije dao zadovoljavajući odgovor.

Međutim, svi su mu savjetovali da potraži odgovor kod stare vještice,

jer ga je ona jedina i znala.

Cijena bi bila velika, jer je stara vještica bila nadaleko poznata po svojim

preskupim uslugama. Došao je konačno i zadnji dan godine i Artur nije

imao drugog rješenja već da razgovara sa vješticom.

Ona je pristala dati odgovor, ali u zamjenu za sljedeće:

želi da se uda za Sir Gawain-a, najplemenitijeg viteza Okruglog
stola i Arturovog najboljeg prijatelja.

Mladi Artur je uplašeno gledao;

bila je gubava i užasno ružna, imala je jedan jedini zub, širila je oko

sebe takav smrad koji ga je tjerao na povraćanje i ispuštala je

neobične krike i zvukove.

Nikad Artur nije u svom životu vidio odvratnijeg stvorenja.

Pri samoj pomisli da zamoli svog prijatelja da oženi ovo stvorenje,

uplašio se i odustao.

Ali Sir Gawain je saznao što se dogodilo i odlučno rekao da je

žrtvovanje za život svog prijatelja i za očuvanje Okruglog stola

vrijedno toga.

Najavljeno je vjenčanje, nakon čega je stara vještica u svojoj

paklenoj mudrosti rekla:

"Svaka žena želi da bude vlasnica svog života!"

čim je to izgovorila, svi prisutni su odmah priznali da je izrekla

veliku mudrost i da je potpuno u pravu.

Isto tako, da je i mladi Artur spašen. Tako je i bilo.

čim je čuo odgovor, kralj susjednog kraljevstva je vratio Arturu

slobodu i pravo na život.

Vjenčanje je obavljeno i to gala; prisustvovali su svi dvorjani i

nitko više od Artura nije osjećao i olakšanje i težinu u isto vrijeme.

Sir Gawain je bio nasmiješen sve vrijeme, ljubazan i pun poštovanja,

po svom starom običaju.

Stara vještica je napravila pravi skandal svojim najgorim

načinom ponašanja:

žderala je kao zvijer, bez upotrebe pribora za jelo-rukama

i uz to proizvodila zastrašujuće urlike i zvuke, a da ne spominjemo

nepodnošljivi smrad.

Konačno je došlo i vrijeme prve bračne noći i dok je čekao svoju

mladu da mu dođe u krevet...

Gawain je ugledao kako mu prilazi najljepše žensko stvorenje

koje je ikad u životu mogao zamisliti.

Sav očaran je upitao što se dogodilo,

na što mu mlada djeva odgovori da je to ona, vještica,

ali da će pola vremena provesti s njim kao vještica, a pola kao mlada

djeva i to sve zato sto je on bio dobar prema njoj sve vrijeme.

Isto tako, upitala ga je koji njen izgled želi preko dana,

a koji preko noći.

Koje okrutno pitanje!

Gawain je požurio sa razmišljanjem.

Da li da preko dana ima divnu djevu koju će moći svima pokazivati

bez straha i srama,

a noću u intimnosti svog kreveta imati zastrašujuću vješticu???

Ili pokazivati prijateljima preko dana vješticu, a trenutke bračnog

sladostrašća provoditi sa divnom djevom???



Što biste vi izabrali?



Gawain-ov odgovor se nalazi malo niže, ali prije čitanja,

donesite svoju odluku. !!!!







???...hmmmmmmmmmmmmmm...???

Pa,dobro,priča ide dalje...



Plemeniti Gawain joj je rekao da joj on dozvoljava da sama odluči.

Čim je to čula, vještica je rekla da će uvijek biti u obliku mlade djeve,

i danju i noću, jer ju je on poštovao i dozvolio joj da bude vlasnica

svog života.

Naravoučenje?



Nije bitno da li je žena lijepa ili ružna.


U biti...........uvijek je vještica.







- 08:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.11.2009., subota

Skupština udrge Slobodna Država Rijeka



5 godina SDR - 290 godina slobodne luke - 350 godina riječkog grba

Friday, November 6, 2009 7:27 PM
From:
"udruga SLOBODNA DRŽAVA RIJEKA - STATO LIBERO DI FIUME"
Add sender to Contacts
To:
Undisclosed-Recipient:;@mxscanout.iskon.hr



Poštovani članovi i simpatizeri,



Pozivamo Vas na svečanu skupštinu udruge Slobodna Država Rijeka koja se organizira povodom obilježavanja 5. godišnjice djelovanja naše Udruge, 290. godišnjice proglašenja grada Rijeke slobodnim lučkim gradom te 350. godišnjice riječkog grba.



Svečana skupština će se održati u četvrtak, 12. studenog 2009. godine, u 18 sati u prostorijama Circola (sala za izložbe).



Tom prigodom bit će održan i okrugli stol o gore navedenim temama sa sljedećim sudionicima:

- Ilaria Rocchi

- Ernie Gigante Dešković

- Zlatko Moranjak

- Željko Bartulović

- Danko Švorinić

- Ferruccio Burburan

- Predrag Miletić



Nakon okruglog stola uslijedit će dodjela tradicionalna diploma Udruge SDR pojedincima zaslužnima za promociju riječkog identiteta te prigodni domjenak za sve naše članove i simpatizere.



Nadamo se da ćete se odazvati pozivu.



Danko Švorinić, predsjednik udruge Slobodna Država Rijeka





- 08:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.11.2009., petak

Sustavno i zanimljivo

Sustavno i zanimljivo

Vjesnik, 2009-11-05

U rujnu 2011. održat će se u Cresu obljetnički, 20. dani Frane Petrića. Razmišljam o čemu govoriti tijekom svog 15. aktivnog sudjelovanja u radu tog skupa. Nameće se samo jedna tema. Utjecaj filozofâ na sintezologa. Dakle, prikazati koje je kreativne iskre preuzeo sintezolog od brojnih filozofa, od Sokrata i Platona do Spenglera. U središtu će biti promišljanja glasovita autora djela »Propast Zapada« O. Spenglera. Tom ću se zgodom osvrnuti na njegova promišljanja o utjecaju razvoja ruke na razvoj ljudskog bića. U svom djelu »Čovjek i tehnika« o ruci kao jedinstvenom sredstvu djelovanja napisao je: »Oko te grabežljive zvijeri uočava cilj i smatra se teorijskim vladarom Svijeta. A ruka je praktična vladarica«.
O ruci kao prirodnom alatu već je pisano (»Vjesnik«, 25. rujna 1999.). Zašto se sada pojavljuju ta godina i ipak relativno daleka budućnost, godina 2011.? To valja zahvaliti časopisu »Sustavi« čiji je podnaslov »Časopis za razumijevanje naše okoline«. Izlaženje časopisa podupire Sveučilište u Zagrebu, a na čelu relativno mlade ekipe je vrlo agilni promicatelj sustavnosnog načina promišljanja, fizičar, doc. dr. Josip Stepanić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Najnoviji broj časopisa, koji se tiska u 5000 primjeraka i prodaje se na kioscima, posvećen je ruci kao nenadmašivom sredstvu djelovanja.
Najprije nekoliko riječi o časopisu koji zaslužuje pozornost šire javnosti. Časopis »Sustavi« je popularizacijski časopis u kojemu domaći autori, stručnjaci za pojedino područje, na pristupačan i zanimljiv način pišu o temama iz naše okoline koje su važne širokoj javnosti i, među ostalim, želi odgovoriti na pitanje »Što je Hrvatska?«. Brojevi su tematski, a pristup je interdisciplinaran, hrvatski filozofi bi rekli - pluriperspektivan. Svaki broj časopisa »Sustavi« donosi u temi broja kolekciju članaka. Time se postiže potpuniji uvid u doseg i zastupljenost pojedine teme u našim životima. Pritom se često javlja začuđenost čitatelja širinom dosega naizgled uobičajenih tema.
Sukladno navedenoj izdavačkoj politici ne treba čuditi i broj posvećen ljudskoj ruci. Stožerni je tekst »Pogled na ljudsku ruku - nenadmašivo sredstvo djelovanja«. Slijede: »Ljudska ruka - evolucijski razvoj sustava«, »Ozljede ruke u sportu«, »Ruke u plesu«, »Ruke kao nepriznato komunikacijsko oruđe«, »Religija kao simbolički sustav«, »Ruka - sustav prenošenja čovjekove vještine i kreativnosti«, »Pneumatski mišić kao aktuator« i »Dominantnost ruke«. Priznajte da nikada niste na taj način razmišljali. Pa ni potpisnik nije bio svjestan činjenice da i u ovoj sredini postoji dovoljan broj stručnjaka koji su s toliko različitih gledišta sposobni opisati ruku, praktičnu vladaricu Svijeta.
Časopisu treba poželjeti još mnogo tako uspješnih pluriperspektivnih obradba pojedinih tema.

Igor Čatić, Zagreb


- 17:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.11.2009., četvrtak

Pravi muškarac





1. pravi muškarac je onaj koji je fleksibilan.
to mi je rekao neki dan jedan čovjek od svojih 65 god. kad sam ga pitala što to znači, rekao je- netko s kim se možeš dogovoriti , koji te ne pokušava promijeniti, prihvaća tvoju osobnost, ne misli da je tvoj izlazak kurvanje, dopušta ti da viđaš muške prijatelje iz srednje škole, ne smatra da ne trebaš voziti auto, niti da to i to ne možeš, jer ta i ta isto to ne rade.

2. pravi muškarac se ženi za ženu na svom nivou.
a ne ženi manekenke, tuplje, gluplje, jer dobro izgledaju, ne ženi se jer mu nema tko kuhati i prati, ne ženi se za labilne i slabe žene da bi njima vladao, nego za osobu iste snage, pa se pravi muškarac s takvom uhvati u koštac.

3. pravi je muškarac uvijek na strani svoje žene.
a ne na strani mame, pa ženu pola života nagovara da odrađuje stvari kako njegova mama kaže. a ako nešto nije u redu, lijepo će joj obasniti doma.

4. pravi muškarac ne udara, zato što ga žena nije slušala.
ako te žena vara- rastavi se, ako ne radi što bi ti htio-dogovori se, ako nemate iste ciljeve- ne drži je u strahu, kako bi te slušala. često opravdanje: "zašto si je udario?" je "zato što nije slušala."

5. pravi muškarac ne smatra da je kuhanje i usisavanje isključivo ženski posao.
nego uleti kad treba, pomogne, kako bi se stvari odvijale brže.

6. pravi muškarac zna u kojem su mu razredu djeca.

7. pravi muškarac ne zove ženu kurvo, kravo, glupačo, nego takve stvari ostavi za kafanu i teretanu, dok mu netko ne razbije glavu.

8. pravi muškarac ne bježi od žene kad se oženi.
muškarci bi nekako htjeli i ljubavnicu i ženu, i djecu i slobodu, i obitelj i brijat solo na motoru. brate, ako ti je do motorijada, dimarica, birtija i ostalih mjesta na koja bježiš iz večeri u večer, budi faca, pa se nemoj ženiti.

9. pravi muškarac ne traži od žene sexipilnost, uzak stuk i podignute sise, dok je on pustio trbušinu ispred sebe i smrdi na kilometar.
svi vi volite frizurice dolje, ali pitate li se da li mi uživamo u vašim dlakama, kojih su nam puna usta pri pušenju. jeste li svjesni da dlake ispod pauzuha kupe znoj, obrij taj tepih. potrči ponekad. radi fizički. jebo muškarca kojoi ne zna šta je 0, a šta faza, šta je šarafciger i koji ne zna rastaviti motor od auta.

10. pravi muškarac oživljava svoj sexualni život, ali sa svojom ženom.
a ne trči okolo za suknjicama, jer kome se jebe, uvijek će nešto naći, pa tako i njegova žena. poštenije je ženi predložiti treću ili trećeg u zajedničkom krevetu, nego je varati okolo. jer to vuče za sobom laganje, nepovjerenje, muljanje.

11. pravi muškarac diže wc dasku, skuplja svoju robu s poda do košare za veš, ne prdi na kauču i ne podriguje pred ženinom mamom,te ne češe jaja u konzumu i na plaži. bon- ton vam nije jača strana. samo budale dozvoljavaju da netko ide za njima kao budala i skuplja njihov nered.

12. pravi muškarac kad se rastavi, ne vrati se mami sa 45 god, nego nastavi živjeti sam, sam dovodi svoje dijete kod sebe i kuha mu. ne dozvoljava da ženin novi muž uči njegovo dijete nogomet ili matematiku.

by rm

-----------------

hvala renati na ovom prilogu,

boro




- 05:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.11.2009., srijeda

Informacije, književni i haiku natječaji, promocije i ostalo...


INFORMACIJE, KNJIŽEVNI I HAIKU NATJEČAJI, PROMOCIJE I OSTALO....




--------------------------



--- On Mon, 8/10/09, valerio orlić wrote:


From: valerio orlić
Subject: HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Monday, August 10, 2009, 10:58 AM



važno

članovi Hrvatskog književnog društva

do 01.09 2009 pošaljite svoje književne rukopise uz recenzije može i putem maila
ili na adresu Braće Fućak 5a 51 000 Rijeka
kako bi Izvršno tijelo društva odabralo rukopise za aplikaciju prema županiji i gradu, te ministarstvu

molimo vas tko nije da plati članarinu za 2009. godinu -100, 00 kuna
u protivno nema pravo na pogodnosti ostalih članova koji su ispunili člansku obvezu


Erste & Steiermaerkische Bank d.d. Rijeka
broj žiro računa: 2402006-1100509932

matični broj HKD: 2290553


Izvršni odbor
Hrvatsko književno društvo




Hrvatsko književno društvo – HKD -

Croatian writers’ association

-------------------------------------------------------------------------------------

ul. Braće Fućak 5 A mob: O98 18 17 012 CROATIAN WRITERS' ASSOCIATION

51 000 Rijeka, mail- hkd.cwa@gmail.com Erste & Steiermaerkische Bank d.d. Rijeka

HRVATSKA mail- valerio.or@gmail.com broj žiro računa: 2402006-1100509932

matični broj HKD: 2290553





---------------------








--- On Wed, 8/12/09, valerio orlić wrote:



From: valerio orlić
Subject: Fwd: pristupnica U HKD
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Wednesday, August 12, 2009, 9:29 AM


POZDRAV, BORO

EVO NEKI UVAŽENI ČLANOVI SE INFORMIRAJU ZA PRISTUP
U HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO

OSTALO MI JE U SJEĆANJU DA SI MI REKAO
DA SU JOŠ NEKI KNJIŽEVNICI PITALI ZA UČLANJENJE

EVO ŠALJEM TI PRISTUPNICU I NEKE PODATKE
KAKO BI IH OBAVIJESTIO O TOM UPITU

NEKA SE JAVE ,,POZDRAV ----- SA SUNČANOG PAGA


---------- Forwarded message ----------
From: valerio orlić
Date: 2009/8/12
Subject: pristupnica
To: Malvina Mileta , Marija Pogorilic , Drazen Pavlić



HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO

BUDUĆIM NAŠIM ČLANOVIMA ŽELIMO SVAKO DOBRO U KNJIŽEVNOM STVARALAŠTVU



posaljite pristupnicu, izdane knjige, i jedan upit s kratkom biografijom
čisto formalno da Izvršni odbor dobije vaše zahtjeve na razmatranje
adresa Braće Fućak 5 A 51 000 RIJEKA

POŠTO SAM SADA NA PAGU MOŽETE MI POSLATI NA ADRESU

IVANA GORANA KOVAČIĆA 1
23 249 POVLJANA

pozdrav



-----------------------







POPUNITI ŠTAMPANIM SLOVIMA !






IZJAVA I PRISTUPNICA ZA ČLANSTVO U
HRVATSKO KNJIŽEVNO DRUŠTVO






IME I PREZIME




IME RODITELJA




DATUM I MJESTO ROĐENJA


ADRESA STANOVANJA,

POŠTANSKI BROJ

GRAD I DRŽAVA


TELEFON – BROJ



MOBITEL – BROJ


E-MAIL ADRESA




WEB STRANICA





JMBG





ZAVRŠENA ŠKOLA ZANIMANJE STRUČNA SPREMA



Potpis





GRAD, DATUM I GODINA, PRISTUPA U HKD





broj osobne iskaznice









Dokumentaciju zaprimio / la:





------------------


--- On Mon, 8/24/09, Ernie Gigante Deskovic wrote:


From: Ernie Gigante Deskovic
Subject: NATJEČAJ

Date: Monday, August 24, 2009, 1:02 PM

--------------------------




MOLIMO DA OVU INFORMACIJU PROSLJEDITE DALJE



Hrvatsko književno društvo iz Rijeke raspisuje:



NATJEČAJ

za esej s temom alternativne povijesti





Uvjeti natječaja:

- eseji moraju biti napisani hrvatskim jezikom;

- tekstovi moraju biti napisani esejističkim stilom;

- eseji ne smiju biti ranije objavljeni ni u kojem obliku;

- veličina eseja mora iznosit između 8 i 12 kartica (jedna kartica iznosi 1800 znakova uključujući razmake);

- eseji moraju biti pisani u Times New Roman fontu, veličine fonta 12 i proreda 1.5;

- tema eseja mora biti u što većoj mjeri povijesno i činjenično utemeljena;

- teme eseja moraju biti vezane uz hrvatski (povijesni) prostor i/ili hrvatsku povijest i/ili događaje i ličnosti koje su utjecale na hrvatsku povijest;

- u obzir dolazi i gradska i regionalna tematika;

- jedan autor može poslati više eseja;

- rok za slanje eseja je 1. siječnja 2010. godine;

- eseji se šalju u attachmentsu na e-mail adresu: liburnija@hotmail.com, s naznakom ZA NATJEČAJ

- uz esej u zasebnom attachmentsu obavezno priložiti kontakt i biografiju;

- odabrani eseji bit će objavljeni u zbirci eseja tokom 2010. godine te će autori biti nagrađeni novčanim iznosom od 1.000,00 kn.







Napomena: u slučaju nedovoljnog broja adekvatnih eseja organizatori natječaja uzimaju za pravo ne objaviti knjigu i nagrađivat autore.



Neke od mogućih tema (kojih se autori ne moraju držati) su:

- što da su srpske paravojne snage i JNA 1991. godine porazile hrvatske snage?

- što da je atentat na Franju Tuđmana, izveden u jesen 1991. godine od strane jugoslavenskog zrakoplovstva bio uspješan?

- što da se 1991. godine SFRJ nije raspala?

- što da su 1995. godine hrvatske i srpske vlasti prihvatile plan Z4?

- što da je operacija "Oluja" završila neuspjehom?

- što da je Hrvatsko proljeće bilo uspješno?

- što da su 1945. godine Britanci prihvatili vojnike s Bleiburga?

- što da su se 1945. godine Titove snage odbile povući iz Trsta?

- što da su se 1945. godine savezničke snage iskrcale u Istru i osvojile ju prije partizana?

- što da je Istra postala 7 jugoslavenska republika?

- što da su savezničke snage 1945. godine prije partizana ušle u Zagreb?

- što bi bilo s Hrvatskom da je III Reich pobijedio u 2 sv. ratu?

- što da su 1946. sovjetske snage ušle u Jugoslaviju?

- što da se 1918. godine Austrougarska nije raspala?

- što da je D'Annunzio, nakon osvajanja Rijeke 1919.godine, umjesto Mussolinija postao talijanski duce?

- što da su je Austrougarska postala trojna kraljevina s austrijskim, madžarskim i hrvatskim dijelom?

- što da su Osmanlije osvojile cijelu Hrvatsku?



---------------------






--- On Thu, 8/27/09, valerio orlić wrote:



From: valerio orlić
Subject: Fwd: Knjizevno pero 2

Date: Thursday, August 27, 2009, 12:41 PM





---------- Forwarded message ----------
From: Ernie Gigante Deskovic
Date: 2009/8/27
Subject: Knjizevno pero 2
To: valerio.or@gmail.com



VALERIO, MOŽEŠ OVO PROSLJEDITI NAŠIM ČLANOVIMA I SURADNICIMA (i naslovnicu u attachmkentsu isto)
HVALA



Dragi kolege,


1.
mnogi se pitaju što je s Književnim perom. Iako je prvi broj časopisa dobio puno pohvala odlučili smo ga sa sljedećim brojem podignuti na višu razinu. Odlučeno je da se ide s dvobrojem, sa većim brojem stranica, sa još kvalitetnijim tekstovima i poznatijim imenima. Dakako, i sa još više prostora novim i manje poznatim književnim talentima.
Puno se radilo na ovome dvobroju (što je razlog zašto se toliko na njega čekalo) i konačno je ovaj 2 i 3 broj Knjizevnog pera pred vratima. Časopis uskoro odlazi u tisak i vrlo brzo nam dolazi u ruke, a dok ne prođe tih nekoliko dana šaljem vam njegovu naslovnicu.

2.
Nakon ovih ljetnih vrućina održat će se sastanak članova Hrvatskog književnog društva za što ćete još biti obavješteni.


3.
Također, iznova obavještavam da je društvo raspisalo natječaj za eseje o alternativnoj povijesti koji se novčano nagrađuje. Riječ je o tematici koja je izrazito popularna ali i zahtjevna jer traži dobro poznavanje esejističkog stila i povijesti. Ovo je prvi put da se s nečim sličnim kreće u Hrvatskoj i vjerujemo da će ova naša inicijativa privući veliku pažnju i rezultirat jednom izuzetno dobrom zbirkom.


Ernie Gigante Dešković


---------------------------



--- On Fri, 10/30/09, sasavazic wrote:


From: sasavazic
Subject: Fw: haikus for publication in Dec. 2009 issue of Taj Mahal Review
To: borivojbukva@yahoo.com
Date: Friday, October 30, 2009, 12:43 PM






Dear All

Hope you are fine there. We are currently reviewing haikus for publication in Dec. 2009 issue of Taj Mahal Review, International Literary Journal. Haikus may be sent on any theme but should be the original creation of the poet. If you are interested in getting your haiku published in Dec. 2009 issue of Taj Mahal Review, please contribute your haiku to us. For submitting the haiku (Maximum 10) please send by email with your short bio.
Submissions are accepted until Nov. 15, 2009

Thanks.
>From
Karunesh Agrawal
Managing Editor (TMR)
http://tajmahalreview.com/taj.htm
4/2B, L.I.G.
Govindpur Colony,
Allahabad-211004 (U.P.)
INDIA.


--------------------------------





--- On Tue, 10/27/09, Jadran Zalokar wrote:

From: Jadran Zalokar
Subject: FW: wha haiku readings
To: borivojbukva@yahoo.com
Cc: "'Boris Nazansky'"
Date: Tuesday, October 27, 2009, 7:25 AM

Dragima

Bori
Borisu

Jadran

-----Original Message-----
From: chrysanthemum@gmx.at [mailto:chrysanthemum@gmx.at]
Sent: Monday, October 26, 2009 4:14 PM
To: chrysanthemum%chrysanthemum@gmx.at
Subject: wha haiku readings

the following links leads to the wha haiku readings in lithuania this
october:

der folgende link führt zu den wha haiku-lesungen in litauen diesen oktober:

http://www.youtube.com/profile?user=WHAvideo#g/u

i hope you enjoy!
viel spaß!

Dietmar Tauchner


----------------------




Književni koknurs Fantastika u peru



Internet časopis Helly Cherry raspisuje stalan konkurs za kratku fantastičnu, naučnofantastičnu, horor priču (do tri kucane strane) i fantastičnu, naučnofantastičnu, horor: pesmu, aforizam i haiku. Uz radove, koji mogu biti prethodno objavljivani, slati biografiju. Radove slati na adresu: hckonkurs@gmail.com. Više o časopisu Helly Cherry pogledajte na www.hellycherry.co.nr.
S postovanjem,
Urednistvo

--




http://www.tvorac-grada.com/hczin/index2.htm

http://daily-hc.blogspot.com/



--




http://www.tvorac-grada.com/hczin/index2.htm

http://daily-hc.blogspot.com/





--------------------------






http://debeljacki.mojblog.rs/







http://kucaodstakla.blogspot.com/




------------------------



NAJKRAĆE PRIČE 2009

Izdavačka kuća „Alma” priprema zbornik priča pod nazivom „Najkraće priče 2009”. Na konkurs se šalju do tri neobjavljene priče, ne duže od 30 redova (1800 znakova, pri čemu se i razmak između reči računa kao znak). Nema nikakvih tematskih ili žanrovskih ograničenja. Konkurs nema takmičarski karakter – nema pobednika, nagrada i sl. Priče uvrštene u zbo-rnik neće se honorisati. Priče se potpisuju imenom i prezimenom. Poželjno je navesti i osnovne podatke o autoru (datum i mesto rođenja, zanimanje, književni rad, saradnja sa časopisima, objavljene knjige, adresa, telefon, e-mail adresa...).
Radovi se šalju na adresu:

„Alma”
Molerova 62-A
11000 Beograd

ili elektronskom poštom na adrese:

almabg@sezampro.rs
i(li)
izdavackakuca.alma@yahoo.com

Konkurs je otvoren od 20. oktobra do 15. decembra 2009. godine. Krajem februara 2010. godine biće objavljen zbornik najlepših ostvarenja pristiglih na konkurs.

Sve informacije o konkursu, autorima zastupljenim u zborniku, predstavljanju knjige i sl. biće objavljene na sajtu www.alma.rs i www.alma.co.rs. Na ovom sajtu mogu se pročitati svi zbornici s prethodnih konkursa (uključujući i zbornik sa VIII konkursa za najkraću kratku priču – „Od priče do priče“).






-----------------


Književni konkurs za nagradu „ANDRA GAVRILOVIĆ“

RESAVSKA BIBLIOTEKA U SVILAJNCU raspisuje drugi književni konkurs za nagradu „ANDRA GAVRILOVIĆ“ 2009. za pripovetku i savremenu književnu kritiku na srpskom jeziku Radove slati poštom u digitalnom zapisu na CD-u u jednom primerku i obavezno tri odštampana primerka (format A4, font ćirilični Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) potpisana šifrom. Rešenje šifre treba da sadrži: ime i prezime, adresu, JMBG, broj žiro-računa i broj telefona autora, a dostavlja se uz radove, ali u zasebnom zatvorenom kovertu. Jedan autor može učestvovati sa najviše tri rada. Savremena književna kritika odnosi se na izdavaštvo od 2006. do 2009. godine. Na konkurs slati neobjavljene radove. Nagrada za književnost „Andra Gavrilović“ sastoji se iz novčanog iznosa od 25.000 dinara i povelje. Dodeljuje se za najbolji rad u obe kategorije po oceni stručnog žirija. Najuspešniji prozni radovi biće objavljeni u zborniku „Crte i reze 2“. Rok za prispeće radova je 15.12.2009. godine. Svečano uručenje nagrada i promocija Zbornika održaće se u februaru 2010.g. u Svilajncu.
RESAVSKA BIBLIOTEKA U SVILAJNCU za konkurs „Andra Gavrilović“ Lazin trg 19 35210 Svilajnac.
Informacije i kontakt 035/321-531; 323-272;
e-mail: resbiblio@gmail.com





--------------



Ne zaboravite na KAROLINU RIJEČKU, link Društva haiku pjesnika Rijeka

http://karolina-rijecka.com

Pozdrav od: Lore, Vedrana, Dimitra, Jadrana i Bore

---------------------------




- 05:34 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.11.2009., utorak

LEDENI STRAH

Ledeni strah




LEDENI STRAH - Haiku kalendar (27)



LEDENI STRAH /zima,život [ led, ledenice, inje, ledeni strah ]


Kako to biljka
prikriva ledeni strah
od nestajanja ?


Tomislav Mijović


Tomislava Mijovića sam par puta u ovom blogu pretstavio kao pesnika lirske meditacije a uzimao za primer njegove haikue koji su bili objektivne skice. Gornji haiku je medjutim meditativan, u njemu pesnik kroz proces poistovećenja sa prirodom projecira svoje misli na biljni svet i tako ga personifikuje. Izmedju velikog broja sličnih pesama uzetih iz knjige U blagosti i osami, najdublji utisak ostavljaju meditacije na reci, koje su na žalost prečesto sasvim apstraktne. Gornja pesma medjutim ima kigo i sasvim je moguće da nije primarno nastala u autorevoj psihi ( kao ekspresija, dakle ) koja se suočava sa prolaznošću već da je prva pomisao nastala pri pogledu na smrznuto bilje ( kao impresija ). Kigo ledeni strah ne deluje kao veštačka retorična figura jer često u životu čujemo da se neko smrznuo od straha. Bilo da je po nastanku ova pesma expresivna ili impresivna ona pokazuje dobru kigo tehniku. Upotreba kigoa nam omogućava, dakle, gradjenje složenih metafora, ali takodje i izražavanje jednostavnih, svokdnevnih misli koje opredmećene kigoom dobijaju na plastičnosti, uverljivosti i konkretnosti.

---------------


Napomena: Preuzeto sa bloga

http://kamesanhaikublog.blogspot.com/



U Rijeci, 31.10.2009. godine Borivoj Bukva

http://karolina-rijecka.com





- 08:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.11.2009., ponedjeljak

Zeleni ne mare za znanstvene činjenice

Zeleni ne mare za znanstvene činjenice

Vjesnik 30. listopada 2009.

Najnovije rezultate o plastičnim vrećicama objavio je IFEU institut iz Heidelberga u kolovozu 2009. Sažeto, cjeloživotna bilanca vrećica za smeće glasi: najbolje su vrećice od recikliranog polietilena (PE), slijede vrećice od novog PE-a, pretpostavljene ekološke prednosti bioplastičnih materijala nisu potvrđene
Od početka djelovanja ekologističkih skupina u nerazvijenim zemljama, a koje su postale zapaženije u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, zastupam mišljenje da je riječ o skupinama za pritisak u funkciji ostvarivanja ciljeva naredbodavaca. To su skupine koje sam obilježio u tekstu Zeleni su ispod žita crveni (Vjesnik, 29. kolovoza 1995.).
Prvi tko je shvatio moje poruke bio je preminuli humoristični list (d.a. Feral Tribune). Koji mi je dodijelio »Orden za borbu protiv naredbodavaca, bez obzira na podrijetlo«. Ispravno dodijeljeno priznaje. Upravo sam na to mislio.
U razgovoru za Vjesnik (5. i 6. rujna 2009.) državni tajnik za zaštitu okoliša, prof. dr. N. Ružinski sažeo je navedene stavove iz devedesetih na sljedeći način. »Nekim organizacijama, čini se, nije cilj rješavanje problema u zaštiti okoliša nego njihovo stvaranje, pa napadajući gotovo sve što se radi zapravo ruše sustav zaštite okoliša. Radi se o neprofesionalnom pristupu jer takve udruge i pojedinci sebi rade karijeru na štetu šire društvene zajednice.«
Toga sam se sjetio u povodu dvaju događaja kojima su u središtu opisani »zeleni«. Smatram da je potpuno opravdana tužba Ministarstva zaštite okoliša protiv Zelene akcije zbog ostavljanja opasnog otpada pred zgradom Ministarstva. Jednom je netko morao kazati dosta »izvana zeleni, iznutra crveni«. Koji to sada tumače da je bila riječ o performansu. Možda, kao i sve ostalo o čemu pričaju i uništavaju.
Druga skupina za pritisak su Prijatelji životinja, koja ne razlikuje prirodne (nisu divlje) od uzgojenih (domaćih) životinja (Vjesnik, 7. listopada). Oni rade performanse bez podloga, ali su ipak prikupili 27.000 potpisa od nedovoljno upućenih građana za zabranu plastičnih vrećica.
Kada sam odlučio reagirati, pristiglo mi je pismo od kolege iz Novog Sada. I tamo njihove novine pišu s potpuno istim argumentima (dakle, postoji »centrala« koja to priprema), ali nisu spremne objaviti i stavove druge strane. Stručna strana raspolaže najnovijim podacima.
Sada su u svijetu iznimno popularni razni tragovi (e. footprints ili tracks). Najnovije rezultate o plastičnim vrećicama objavio je IFEU institut iz Heidelberga u kolovozu 2009. Ti su rezultati predočeni hrvatskoj javnosti na nedavnom skupu »Filozofija i mediji« (Cres 20. do 23. rujna). Sažeto, cjeloživotna bilanca vrećica za smeće glasi: najbolje su vrećice od recikliranog polietilena (PE), slijede vrećice od novog PE-a, pretpostavljene ekološke prednosti bioplastičnih materijala nisu potvrđene. Taj PE je isti materijal od kojeg se prave sporne vrećice s ručkama čiju zabranu traže Prijatelji životinja. Da vidimo sada tragove?
Tragovi se određuju s pomoću indikatora utjecaja na okoliš. Potrošnja materijala ima sljedeće indikatore. Papir 22, pamuk 2, PE 1. Dakle, potrošnja papira ostavlja više od 20 puta veći trag od PE-a. Što se tiče efekta staklenika, papir ima faktor 30, pamuk šest a PE tri. Na stakleničke plinove papirnate vrećice utječu 10 puta više od oni načinjenih od PE-a. Faktori za iscrpljenje prirodnih resursa su za papir 0,28, pamuk 0,02, a PE 0,045. Dakle, papir iscrpljuje prirodne resurse više od šest puta. Jedan od pokazatelja je eutrofikacija (utjecaj emisije nitrata i fosfata u okoliš: vodu i zrak). Papir ima faktor 0,025, pamuk 0,01, a PE 0. Zna se iz drugih izvora da je uzgajanje pamuka vezano uz veliku potrošnju vode i potrošnju pesticida. Neka mi sada netko objasni zašto su papirnate ili pamučne vrećice bolje od polietilenskih.
Što je s tako hvaljenim biorazgradljivim vrećicama? Treba naglasiti da je posebno opasna promocija biorazgradljivih vrećica, koja može čak i povećati količinu otpada davanjem pogrešnog stava kako su te vrećice prihvatljivije za okoliš, čime se u stvari potiče njihovo odbacivanje u okoliš. U stisnutim slojevima na odlagalištu se papirnate i biorazgradljive vrećice uopće ne razgrađuju, ili su - zbog uvjeta koji vladaju u takvom okruženju - izvor deponijskih plinova, koji se stvaraju kao posljedica anaerobne razgradnje. Do trenutka svoje razgradnje, i one su isti problem kao i obične plastične, dakle polietilenske vrećice. Zaključak, biorazgradljive vrećice - da, ali uz obvezu posebnog sakupljanja i kompostiranja. Jesmo li spremni na to?
Prije kraja, upadnica (breaking news). Dulje vrijeme primao sam obavijesti Prijatelja životinja. Kada sam im u povodu najnovije akcije blaćenja polietilenskih vrećica napisao da netočno obavještavaju javnost o polietilenskim vrećicama, skinuli su me s liste primatelja obavijesti. Kada sam se pokušao upisati u to Društvo, odgovorili su mi da ne mogu biti njihov član jer ne prihvaćam ciljeve Društva. A koji su im ciljevi? Barem na temelju ovog teksta neargumentiran napadi po nalogu naredbodavaca. Ma odakle oni došli.
Vjerujem da će Ministarstvo zaštite okoliša smoći snage i slijedom promišljanja državnog tajnika oduprijeti se nametanju neopravdanih stavova o pojedinim proizvodima. Bude li tako, bit ću još ponosniji nositelj »Ordena za borbu protiv naredbodavaca, bez obzira na podrijetlo«.


Igor Čatić, Umirovljeni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu




- 05:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!