Berini dnevnici

četvrtak, 15.03.2012.

Razumijevanje



Ima raznih razmišljanja na temu: Koliko se razumijemo uopće ?

Rekli bi neki, kako je to jako slično, a drugi pak, da je sasvim drugačije. Reakcija koja se događa, u ovakvim susretima, završava nekim klimanjem glave, u znaku odobravanja, iako imaš osjećaj da onaj drugi zapravo nema pojma o čemu se radi. Radi se tu, dakle, o različitoj percepciji istog pojma, koji raznim osobama može predstavljati različitu predodžbu.

Neki puta se poklopi, da oboje imaju istu percepciju, ali češći je slučaj da su to doista različite misli.

U nastavku slijedi nekoliko primjera, koji mogu pokazati, koliko različito shvaćanje može biti, između osoba muškog, odnosno ženskog spola, za određenu izrečenu misao.

Primjer No1:

Ona: Vidjela sam crvenu vestu.

Njezine misli: Svjetlo crvena, vunena vesta, s tamno crvenim okovratnikom, lijepo štrikanim rukavima i stiliziranim bordo rombićima s prednje strane.

Njegove misli: Semafor-crvena vesta, obična, mora podržati višekratno pranje s Pervolom, na koji moram potrošiti pare, zbog njezine nove veste.

Primjer No2:

Ona: Gdje si bio ?

Njezine misli: Kako ti je bilo? Tko je sve bio s tobom ? Poznajem li ja sve koji su bili tamo?

Njegove misli: Vani.

Primjer No3:

On: Idem u dućan.

Njezine misli: Sigurno će sada šetati među onim divnim policama, na kojima tek kad vidiš znaš da ti baš to treba. Kako bi voljela da mogu s njime uživati u tom šarenilu različitih predmeta, pogotovo kozmetike. Sigurno neće donijeti sve što nam treba.

Njegove misli: Idem po pivu.

Primjer No4:

On: Nema ništa na televiziji.

Njezine misli: Danas, na žalost, nema Larinog izbora, a baš sam znatiželjna, što će se dogoditi dalje. Ne mogu dočekati novu epizodu. Idem pogledati, možda negdje na teletekstu ima, sadržaj slijedeće epizode.

Njegove misli: Nema tekme.

Primjer No5:

Zajednički: Moram se obući.

Njezine misli: Moram pronaći štikle boje koja mi savršeno stoji uz torbicu, remen na hlačama i ukosnicu. Obući ću nešto gore seksipilno, što će mamiti poglede. Namazat ću oči, usne i malo zarumeniti obraze. Sjenilo, olovka i sve mi mora pristajati uz boju na gornjem dijelu odjeće.

Njegove misli: Hlače, cipele, nešto gore, da pokrije dlake na prsima.

Baš kada pomisliš da nekoga potpuno razumiješ, zato jer klima glavom, otkriješ da ste zapravo potpuni stranci.

Smisao ovoga nije prozivanje nekoga, nego samo možda jedan pokušaj razumijevanja, što se to ponekad događa u ljudskim glavama, toliko sličnim, a opet potpuno različitim...

- 10:02 - Komentari (10) - Isprintaj - #