subota, 05.07.2008.

Samouki programer vs. FERovac!?

U prethodnom postu sam načeo temu „što može raditi prvostupnik FERa“ (B.Sc. titula) nakon završenog trogodišnjeg studija.

„Službena“ verzija je (citiram članak iz Mreže) da se od prvostupnika može očekivati „dobro znanje o području koje je birao godinama na faksu.“ i da se „za prvostupnika smatra da može voditi manje projekte, manju skupinu ljudi ili biti asistent glavnom projektantu“.

U svom stavu na kraju posta sam bio nedvosmislen:

... oni ne samo da neće biti za „voditelje malih projekata“, već mnogi od njih neće spadati niti u kategoriju „kvalificirani programer“ !!!

A kao osnovni razlog za takvu situaciju sam identificirao – premalo praktičnog rada!

Jer, make no mistake about it, do statusa kvalitetnog programera se dolazi ISKLJUČIVO PRAKSOM !!! (a posebno je „nezgodno“ s ovom profesijom što zahtijeva kontinuiranu praksu – zbog reinventing-a barem svakih desetak godina!)

Ovdje se otvara i posebno pitanje – da li „voditelj projekta“ mora biti dobar programer? Tom pitanju ću se detaljnije posvetiti u jednom od sljedećih postova :-), ali ukoliko pričamo o vođenju projekata kako se o tome govori u „službenoj“ verziji kvalifikacija prvostupnika, onda vjerujem da je svakome jasno da je biti „kvalificirani programer“ OSNOVNI PREDUVJET za obavljanje takvog posla! Jer, ako ćemo pravo, „voditelj malog tima“ ili „pomoćnik glavnom projektanu“ (ovo je naravno, totalno zastarjela Waterfall spika ;-) se u engleskoj terminologiji kaže lead DEVELOPER :-)))).

A kakvi su po pitanju programerskih vještina FER-ovi bakalari (pardon, baccalareusi ;-) ?

S obzirom da ćemo ovdje malo dublje zaroniti u IT, to je tema za C++ bildera ... pa znate kako to već ide ... read more

- 00:48 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>