< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Kruha i igara - Početna


Opis:

Blog za NEosobne potrebe... Kritički osvrti jednog laika na aktualne društvenopolitičke teme. Itakodalje.

Moj-Oglasnik.com.hr

Favoriti
Jbg... Počeo sam upisivati linkove na blogove osobnih favorita, pa sam skužio da će uvijek netko faliti (možda sasvim nezasluženo)...
Favoriti su mi tu negdje u komentarima.
   

Kruha i igara

30.12.2010. četvrtak

Osnovni sigurnosni principi za bezbrižan život na internetu

Svakih nekoliko dana čujem da su nekome npr. otuđili profil na Facebooku, ili slično. I uvijek se iznenadim. Ono, NIKAKO mi nije jasno šta im i kako to naprave.

Postoje mnoge stranice koje se bave sigurnošću na internetu i koje će vas zasuti brojnim tehničkim pojmovima koje morate proučavati, a za to nemate vremena ni volje, ili će vas i dodatno zbuniti.

Iako ovaj blog do sada ne služi za takve teme, nabrojati ću ovdje nekoliko najosnovnijih principa kojih se treba pridržavati, da bi vaš boravak na internetu bio što sigurniji. Pročitajte redove koji slijede, kraj će brzo, trudit ću se biti jasan i zabavan, a i ne boli. :))

1. Imajte instaliran antivirusni program koji se redovito sam obnavlja.
Ovaj dio bi zapravo bio dužnost onoga tko vam održava računalo (ili onog tko vam je instalirao Windowse), a svaki korisnik bi trebao imati nekog takvoga (koji će jednom ili dvaput godišnje pregledati situaciju, ono, da li vam antivirus šljaka, da li sustav djeluje zdravo i ispravno i sl.)

2. Koristite koliko-toliko kompliciran password tj. lozinku, zaporku.
Ako vam je korisničko ime Plavuša, nemojte si dozvoliti da vam password bude Plavusa ili Plavusha. Primjer kvalitetnog passworda je npr. 24FpG29awS . Dakle, kombinacija nasumično odabranih slova (velikih i malih) i brojki. Za početak ju možete zapisati na papirić, nakon nekoliko upisivanja već ćete ju zapamtiti.

3. Ne koristite opcije za pamćenje passworda koje vam vaš preglednik interneta ponudi pri prvom upisu.
Ja koristim Mozillu Firefox i kad prvi put upišem lozinku, Firefox mi ponudi tri opcije pamćenja lozinke: "zapamti", "nikad za ovu stranicu" i "ne sada". Redovito odaberem "nikad za ovu stranicu", onda me više ne pita, a ja lozinku moram zapamtiti. Razlozi: neki računalni crvi (trojanci) koji probiju vašu antivirusnu zaštitu koriste ovu opciju da bi svojim kreatorima slali privatne podatke korisnika koji su spremljeni u računalu kao što su passwordi, brojevi kreditnih kartica i slično, drugi razlog - kad stalno upisujem password, znam ga i u snu, ma koliko on bio kompliciran.

4. Ne služite se javnim računalima (u internet-kafićima ili sl.) za pregled privatnih stranica poput svoga facebook profila, webmail inboxa, računa internetskog bankarstva i slično.
Nikad ne znate da li je netko na takvo računalo instalirao neki program kojem je cilj krađa privatnih podataka (passworda, brojeva kreditnih kartica i ostalog). Takva računala koristite isključivo za npr. pretraživanje interneta.

5. Nikad vam administrator neke normalne, legalne stranice neće zatražiti da mu u mailu napišete svoj password
Dakle, ako vam neki lažnjak to zatraži, izbacite srednji prst pa mu ga slikajte kao odgovor. :)))
Također ne nasjedajte na zezancije poput one koju sam neki dan vidio na facebooku... Naime, momak je napisao status u stilu "Nisam ni znao da facebook vaš password zamijeni zvjezdicama ukoliko ga napišete u komentaru". I to je potvrdio prvim komentarom ispod tog statusa. U kojem je, NARAVNO, sam upisao nekoliko ZVJEZDICA. I naravno - našla se cura koja je nasjela i napisala svoj password. :))))))

6. Ne otvarajte e-mailove koji vam u naslovu tvrde da ste osvojili jackpot na novozelandskom lottu, da vam je tetka iz Swazilanda ostavila milijune nasljedstva ili slično.
Jer, ako malo promislite sjetit ćete se da niste igrali novozelandski lotto i da nemate tetku u Swazilandu.
Ako ih i otvorite, ne otvarajte njihove attachmente za koje vjerojatno tvrde da u njima nalazi potvrda kojom možete podići tu silnu lovu. Ili - ne šaljite im broj kreditne kartice DA BI VAM NA NJU UPLATILI DOBITAK. Jer, sjetite se još jednom: NISTE igrali novozelandski lotto.
Broj kreditne kartice ne dajete NIKOME na pismeni zahtjev u elektroničkoj pošti ili u bilo kakvim porukama na internetu, a plaćate njome samo na stranicama za koje konkretno znate da su sigurne. Dakle, www.tko-zna-kakva-je-ovo-stranica?.com nije stranica na kojoj ćete nešto kupovati.

7. Ako vam se neka web-stranica učini sumnjivom (to nije ona stranica koju ste očekivali, ili izgleda kao njezina loša kopija), možda je kreirana samo za to da vam ukrade privatne podatke.
U tom slučaju pogledajte što piše u traci adrese ilti address baru. Ako mislite da ste na facebooku, onda bi u njoj trebalo pisati http://www.facebook.com/ a iza ove zadnje kose crte tada može pisati svaštanešto. Address bar vam je traka u vrhu ekrana, tj. OVO (klikni za sliku).
Ovo nije česta pojava. Puno češća pojava je da vam npr. na Facebooku neki profil traži da kliknete na tamo neki "Like" iliti "Sviđa mi se" ("Lajkaj") da bi vidjeli neki sadržaj. Ako ste malo bolje pogledali, ti "Like" dugmići uvijek izgledaju nekako mrljavo, zar ne? To je zato što oni nisu dio Facebooka, već su ih kreirali oni koji od vas mole da nešto "lajkate". NIKAD ne znate što se krije iza toga. Može biti neka bezvezna i bezazlena slika koja vam neće osobito obogatiti dan niti život, a može biti i ozbiljan sigurnosni problem kao npr. preusmjerenje na neku opasnu stranicu na kojoj ćete "popušiti" trojanca, prusmjerenje na kopiju Facebook login-a (tu opet važi ovo s početka ove točke - pogledajte u adress-bar!) gdje će vam zdipit podatke za logiranje ili slično.
NE KLIKAJTE NA TO. Bez obzira što vam za taj klik obećavaju da ćete vidjeti ženu sa šest sisa.


To bi otprilike bilo ono najvažnije. Dakle, uglavnom se sve svodi na to da imate antivirus, dovoljno kompliciranu lozinku koju pamtite vi, a ne računalo, da ju ne odajete nikome nepoznatom (kao uostalom ni bilo koji drugi važan podatak), te da ne klikate na ono što vam silom guraju pod nos neki nepoznati ljudi, a nije vam baš potrebno.

Uživajte. ;)
- 23:21 - Komentari (3) - Ispis - #