< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Kruha i igara - Početna


Opis:

Blog za NEosobne potrebe... Kritički osvrti jednog laika na aktualne društvenopolitičke teme. Itakodalje.

Moj-Oglasnik.com.hr

Favoriti
Jbg... Počeo sam upisivati linkove na blogove osobnih favorita, pa sam skužio da će uvijek netko faliti (možda sasvim nezasluženo)...
Favoriti su mi tu negdje u komentarima.
   

Kruha i igara

09.12.2010. četvrtak

Sloboda

Valjda se nikad prije Homo Sapiens nije toliko razbacivao frazama o slobodi, a bio manje slobodan nego što je to danas.

Ako si želite neki "normalan" život u vidu socijalizacije, želja i planova za budućnost u sklopu neke srednje klase (manje ili više stvarne) koja ustaje ujutro, radi za plaću, odgaja djecu, plaća mirovinsko i zdravstveno, niste ni svjesni koliko imate gospodara u svojoj navodnoj "slobodi".

Od običnog poslovođe (koji nipošto nije bezazlen u toj hijerarhiji gospodarenja) iliti prvog direktnog šefića, preko ostalih šefova, direktora, pa neke tete u "Elektri" koja nije na vrijeme proknjižila vašu uplatu već je poslala čike s kliještima da vam precvikaju struju dok ne platite, pa preko raznih banaka i bankara, policije, lokalnih moćnika, ovih, onih...

I čini se da baš nigdje nije bolje. Ponegdje je tek privid uspješnije izgrađen. Pokazao je to i Assange sa svojim Wikileaksom. Drznuo se tražiti slobodu. Pozvati se na precijenjeni 1. amandman kod onih koji tvrde da su tu da bi osigurali njegovo provođenje.

U zadnje vrijeme razmišljam dosta o slobodi medija. Deprimira činjenica da slobodni mediji ne postoje. Slobodu medija bi zapravo mogao postići samo neki "Open Source Press" sustav kojeg bi sačinjavali oni koji rade dovoljno dobro plaćen posao koji im omogućuje financijsku slobodu da bi mogli npr. dva-tri sata dnevno posvetiti volonterskom istraživačkom novinarstvu i koji usput ni u ludilu taj svoj posao ne bi vezali uz oglašavanje.

A takvih jednostavno NEMA. Ili nema u dovoljnom broju da bi činili razliku.

Oglašavanje, u korijenu pogrešno shvaćeno je u medijima ubilo svaku slobodu.

Ako ti je MarkoXY d.o.o. zakupio prostor za oglašavanje, tom istom MarkuXY ne smiješ stati na žulj. Nećeš mu stati na žulj ni kad mu reklama "iscuri" jer se nadaš da će ti opet doći. Živiš od zadovoljnih klijenata.

Na kraju to ode toliko daleko da ni JankuXYZ nećeš stati na žulj, iako ti nikad nije bio klijent. Jer bi možda mogao biti ako mu se ne zamjeriš.

Marketinški orijentirana uređivačka politika ubija slobodu govora. Marketing je zapravo tek vrh ledenog brijega, legalni krak korupcijske hobotnice koja ne zaobilazi ni medije.

Jedina preostala sloboda može se naći na internetu, ona paralelna istina koja se provlači kroz komentare članaka, rekla-kazala, kroz djela irelevantnih anonimnih autora, nedovoljno jakih da bi učinili razliku.

Ovaj svijet bi mogli mijenjati samo oni ludo hrabri i nezavisni. Oni koji su spremni živjeti na rubu zakona, poput J. Assangea.

Mi ostali ipak ne želimo žrtvovati svoj mir, koji nas čini slugama stotina gospodara. Ili bi možda i mogli djelovati kao spone u kompleksnijim aparatima, organiziranim i manje ranjivim.

A takvi aparati ne postoje, jer zbog iskonske ljudske potrebe za vlasti, moći i novcem veću organizaciju netko uvijek proda.
- 01:30 - Komentari (1) - Ispis - #